2023-05-28 1065 瀏覽
🍜 KiKi麵食尋找熟悉的味道相信不少麵食愛好者和小編一樣,曾經買過Kiki的包裝麵回家烹調,這次來到KiKi實體麵店用餐,感覺份外親切,店面整體予人舒適之感。餐廳最近推出了一些新菜式,當中的蟹黃油拌面正是小編最期待的新品,想不到套餐也可升級選蟹黃麵。套餐包一款主食、小食和KiKi茶。✧ 全日套餐 $148🦀 蟹黃油拌麵+$10🍅 百香果小蕃茄🥤 野莓雪絨白桃烏龍 (+$18轉特飲)🦀️ 蟹黃油拌麵+$10蟹黃油拌麵附有蟹油,蟹黃和醋。吃時先把蟹油拌入麵中鬆一鬆麵條,再加入蟹黃拌勻,蟹黃細膩綿密,味道鮮美;麵條Q彈有嚼勁,每一口麵條都充蟹黃細膩感,讓人愛不釋口。🍅 百香果小蕃茄冰涼的車厘茄加入百香果汁,香甜中帶一點酸,開胃可口,是消暑的必點名單。🍓 野莓雪絨白桃烏龍 (+$18轉特飲)粉紅色的野莓雪絨奶蓋酸酸甜甜,奶蓋口感綿密扎實,搭配基底為白桃烏龍茶,茶味明顯 ,底部還有果凍,清涼好喝。🍠 香芋生乳捲 (跟餐+$28)蛋卷鬆軟濕潤,加入甜甜綿密的芋泥,提升美味度,為豐富的一頓畫試完美的句號。🔸小總結:Kiki麵食的環境舒適,店面寬敞,裝修簡潔大方。在這裏用餐會讓客人感到十分放鬆,店員好
🍜 KiKi麵食尋找熟悉的味道

✧ 全日套餐 $148
🦀 蟹黃油拌麵+$10
🍅 百香果小蕃茄
🥤 野莓雪絨白桃烏龍 (+$18轉特飲)

🦀️ 蟹黃油拌麵+$10

🍅 百香果小蕃茄

🍓 野莓雪絨白桃烏龍 (+$18轉特飲)

🍠 香芋生乳捲 (跟餐+$28)

🔸小總結:
Kiki麵食的環境舒適,店面寬敞,裝修簡潔大方。在這裏用餐會讓客人感到十分放鬆,店員好客有禮,食物味道高質,會再回訪。

👅味道:4.8/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.8/5
🔰餐廳環境:4.8/5
🍽 餐廳: Kiki麵店 (K11 Musea)
🌐地址:尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea 4樓406號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀
#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #KiKi麵店🍜 KiKi麵食尋找熟悉的味道
2023-05-27
  • 蟹黃油拌麵
外表睇落平平無奇,但經過見到路牌寫住蟹黃拌麵,就即刻衝左入去攞位。入到去竟然係比佢哋嘅配菜吸引住,同埋佢哋嘅手製茶出邊未曾試過呢一隻味,十分之特別強烈推薦呢間舖頭嚟K11 必試!涼拌雞絲小醋麵雞絲涼麵大家食得多,但係蘿蔔味咁出既冷麵喺夏天係強化左佢嘅爽感。🦀小弟食咗蟹黃拌麵不過冇影到相,因為已經好味到👅唔記得影相🥹🥹。蟹黃油而不膩,好啱重口味人士。價錢十分之宜人,可謂CP值超高#silvereatfoodie #hongkong #hkrestaurant #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #topcitybites #hkfoodblog #hkig #hkblogger #美食

涼拌雞絲小醋麵

價錢十分之宜人,可謂CP值超高

由舒淇創辦的Kiki麵裝修風格木系清新🪵套餐配搭Kiki茶更有優惠主要供應特色台灣菜 小食 特飲全日套餐🍽️ $148內含主食 小食 飲品 (特飲加$18)☀️ 蟹黃油拌麵 (+$10)爽口麵條煮得剛好配上色澤誘人的蟹黃內有蟹肉 蟹油及醋👏🏻口感豐富多樣🦀☀️寶島滷大排飯製作需時⏱️醬汁獨特分量超多 啖啖肉的好享受☀️起司肉鬆芋泥蛋餅 $48蛋餅的口感柔軟😆起司 肉鬆和芋泥完美的組合讓每一口都充滿了層次感☀️蒜片台式腸☀️煙燻無骨鳳爪☀️酸脆土豆絲小食也絕不馬虎🙌🏻煙燻無骨鳳爪最推介☀️紫薯雪絨芋圓白桃烏龍超濃郁的紫薯 及煙韌的芋圓味道超有驚喜💡☀️野莓雪絨白桃烏龍味道酸酸甜甜好開胃 系K11 Musea行完街🧚🏻‍♀️不妨到訪品嚐地道台灣菜環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
由舒淇創辦的Kiki麵
裝修風格木系清新🪵
套餐配搭Kiki茶更有優惠

主要供應特色台灣菜 小食 特飲
全日套餐🍽️ $148
內含主食 小食 飲品 (特飲加$18)
☀️ 蟹黃油拌麵 (+$10)
爽口麵條煮得剛好

不妨到訪品嚐地道台灣菜

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
之前都有買過kiki麵係屋企自己煮黎食,見到尖沙咀有間kiki麵既實體店,貪新鮮諗住試下。個人覺得價錢係偏貴,但係味道唔錯,特別係小食真係幾好食。麵類既選擇同搭配都幾多,至少黎到唔會淨係覺得係比貴價黎食加左料係屋企煮到既kiki麵。1⃣️全日套餐($148) 👉蒜片台灣腸 台灣腸同蒜片要夾埋一齊食!份量以雖然係跟餐但係都ok多。  👉胡麻棒棒雞伴小醋麵 賣相好得🥰堆得好高,面頭係雞絲,麵拌好後沾上左胡麻醬,有種拌手撕雞既風味,加上少少醋既酸味,唔會好膩口。  👉生乳銅鑼燒(抹茶) 細細件,冇乜特別。  👉紫薯雪絨芋圓白桃烏龍(+$18) 奶蓋偏薄同埋唔夠厚實,有少少紫薯蓉係面。白桃烏龍清香,芋圓幾煙韌,食到啲芋頭既味道。  2⃣️蟹黃油拌麵($138) 呢個好正😍附上蟹黃油、蟹黃蟹肉、同埋蟹黃醋,可以按自己喜好拌入麵到食。食到啖啖蟹肉好鮮味~再加上啲蟹黃醋提鮮,好好食!  3⃣️Kiki擔擔麵($88) 擔擔麵質地係有彈性既,唔會好油,好多肉碎,絕對係最經典既拌面之選。  4⃣️起司鮪魚玉米蛋餅($48) 蛋餅比我想像中好食。蛋餅應該即叫即煎,蛋餅皮微脆,中間既餡料都好多,面頭既醬油膏有少少甜甜地咁。
1⃣️全日套餐($148)
👉胡麻棒棒雞伴小醋麵
胡麻棒棒雞伴小醋麵
 👉生乳銅鑼燒(抹茶)
細細件,冇乜特別。
 👉紫薯雪絨芋圓白桃烏龍(+$18)

紫薯雪絨芋圓白桃烏龍
2⃣️蟹黃油拌麵($138)
蟹黃油拌麵
  3⃣️Kiki擔擔麵($88)
Kiki擔擔麵
 4⃣️起司鮪魚玉米蛋餅($48)
起司鮪魚玉米蛋餅
5⃣️鹽酥蚵仔($65)
呢個有驚喜!香港好似唔係好多台灣餐廳有鹽酥蚵仔食,見到呢度有即刻就叫一份黎食。蚵仔每一粒都大大粒,外層脆脆香口!
鹽酥蚵仔
胡麻棒棒雞伴小醋麵
起司鮪魚玉米蛋餅
鹽酥蚵仔
2023-05-05 169 瀏覽
我最近有幸在KiKi麵店用餐,我必須說,我對食物和整體體驗印象深刻。從我走進去的那一刻起,我就被新鮮煮熟的麵條和香料的美味氣味所吸引,讓我立刻垂涎欲滴。我先點了開胃小菜,魚皮十分有嚼勁,帶有微妙的鹹味和辣味,是一道絕佳的開胃小菜。我也很喜歡他們的蘸料,加入了微妙的酸味。作為主菜,我選擇了招牌菜涼拌雞絲小醋麵,麵條煮得剛好有嚼勁,配上豐富炸蒜,是一餐美味而令人滿足的佳餚。飲料選了紫薯牛奶,牛奶濃滑,惟紫薯味不夠濃,這點可加以改善!整個用餐過程中,服務非常周到和友好。員工對菜單很熟悉,並提供有用的建議。餐廳非常乾淨和整潔,氣氛熱鬧而又親切。

涼拌魚皮

涼拌魚皮
2023-04-27 172 瀏覽
呢個場黎講算唔貴一家四口去食每碗份量都好足我一個女人都食唔曬碗面味道唔錯服務都好好有兩個位要讚嘅係1)食面會提供口水堅防彈汁(結果我真係彈到落個口水堅)2)亞仔黎遲左,碗麵凍左,但店員主動話同我哋換過碗個$148餐好抵食而家仲有得充值$500送$148,好抵。彈位:1)小食唔係樣樣都好食,個土豆絲真心太酸,個人唔太喜歡。2) 珍珠奶茶個珍珠整得太「林」最後想講,個kiki醬真係好好味,配埋個辣椒粉,啱晒好辣之人。
呢個場黎講算唔貴
一家四口去食
每碗份量都好足
我一個女人都食唔曬碗面
味道唔錯
服務都好好
有兩個位要讚嘅係
1)食面會提供口水堅防彈汁(結果我真係彈到落個口水堅)
2)亞仔黎遲左,碗麵凍左,但店員主動話同我哋換過碗

個$148餐好抵食
而家仲有得充值$500送$148,好抵。

彈位:
1)小食唔係樣樣都好食,個土豆絲真心太酸,個人唔太喜歡。
2) 珍珠奶茶個珍珠整得太「林」

2023-04-23
5 分鐘 (堂食)
2023-04-24 158 瀏覽
在剛過去的星期六,約了朋友在K11逛街,朋友提議到位於4樓的Kiki 麵,所以我們便去了吃聞名中外的Kiki麵。我點了$148的套餐,包括有煙燻無骨鳳爪、香蔥鵝油雞拌麵及芋圓黑糖鮮奶,份量之大,令我吃得十分滿足!🫶🏻1️⃣首先,讓我來談談煙燻無骨鳳爪。這道菜很特別,因為通常鳳爪都有骨頭,但是這裡的鳳爪卻是無骨的,讓我感到十分驚訝。但是,這個鳳爪的口感非常棒,煙燻味道濃郁,肉質也很嫩,讓人吃起來十分過癮。2️⃣接下來,讓我來談談香蔥鵝油雞拌麵。這道菜是我個人非常喜歡的一道,因為鵝油和香蔥的味道非常搭配,雞肉也很嫩,讓人感到非常滿足。麵條的口感也非常好,有彈性又有嚼勁,是一道非常好吃的拌麵。3️⃣最後,芋圓黑糖鮮奶。第一次喝這個飲品,令人驚喜萬分。芋圓Q彈有嚼勁,黑糖味道濃郁,鮮奶也很香濃,讓人喝起來感到非常舒服和滿足。芋圓黑糖鮮奶絕對不能錯過。♥️Kiki麵的$148套餐是非常值得一試。餐點的味道都很好,而且價格也很實惠。餐廳的氛圍也很好,裝修簡潔時尚,又帶點綠色植物,讓人感到非常舒適。

2023-04-22
10 分鐘 (堂食)
2023-04-23 141 瀏覽
最近工作實在是太忙了,每天都充滿了各種壓力和挑戰,讓我感到十分疲憊。然而,有一家麵食店,讓我在忙碌的工作中找到了一點慰藉,那就是位於尖沙咀K11 Musea的Kiki麵食。Kiki麵食的招牌菜是拌麵,這裡的麵條非常有嚼勁,而且口感十分細膩。我點了蟹黃油拌麵,讓人一口接一口地吃不停,讓人吃起來十分過癮。除了招牌菜,Kiki麵食還有很多其他的小菜,例如鯛魚皮、皮蛋豆腐等等,每一道菜都十分美味。而且,這裡的價格非常實惠,讓人在繁忙的工作之餘也能夠享受到美食的樂趣。除了美食之外,Kiki麵食的環境也讓人感到十分舒適。店內裝修簡潔大方,燈光柔和,讓人感到非常放鬆。而且,店員的服務也非常周到,讓人感到十分溫暖。

2023-04-22 143 瀏覽
之前都有行過k11,多數去food court食嘢,種類夠多喺sogo pop up有試過小醋麵覺得不錯,夏天最啱食涼拌嘢今次拉埋朋友仔去k11 musea堂食星期六嘅夜晚7點,等咗大約15分鐘(兩張枱)就有得入座QR code下單,但係要㩒幾次先開到連結另外下單後無法睇訂單記錄,需問店員先睇到下單記錄我哋每人都order $148全日套餐小食有皮蛋豆腐主食有胡麻棒棒雞拌小醋麵麻醬係標準香嘅芝麻醬味小醋麵帶酸味,整體清新啱夏天而且有乾蒜都幾惹味但食到最後有雞骨😨飲品另加$18 無記錯係豆乳奶蓋仙草奶茶(最右),豆乳味淡朋友嘅芋圓珍珠就好煙靭(最左),整杯較甜珍珠奶茶(中間)不過不失
今次拉埋朋友仔去k11 musea堂食
星期六嘅夜晚7點,等咗大約15分鐘(兩張枱)就有得入座

QR code下單,但係要㩒幾次先開到連結
另外下單後無法睇訂單記錄,需問店員先睇到下單記錄

我哋每人都order $148全日套餐
小食有皮蛋豆腐
主食有胡麻棒棒雞拌小醋麵
麻醬係標準香嘅芝麻醬味
小醋麵帶酸味,整體清新啱夏天
而且有乾蒜都幾惹味

但食到最後有雞骨😨

飲品另加$18
無記錯係豆乳奶蓋仙草奶茶(最右),豆乳味淡
朋友嘅芋圓珍珠就好煙靭(最左),整杯較甜
珍珠奶茶(中間)不過不失

胡麻棒棒雞拌小醋麵
胡麻棒棒雞拌小醋麵
2023-04-03 149 瀏覽
平時係超市都可以買到kiki包裝麵,嚟門市食都係第一次。除咗散叫外,仲可以選擇套餐,裏面包含咗10款受歡迎嘅麵食,嗌套餐抵過散叫🤩📌套餐包一款小食、主食同埋KiKi茶 (或加$18轉特飲)套餐Set (麻辣鴨血+胡麻棒棒雞拌小醋麵+冬瓜茶)$148🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)🦆麻辣鴨血鴨血冇辣味,不過食落都幾滑🍝胡麻棒棒雞拌小醋麵一個凍食嘅拌麵,麵質好彈牙爽口,份量好多🥳撈埋胡麻醬同醋一齊食,好開胃,唔會覺得油膩😋麵上面加咗手撕雞同蔥花,雞肉質素一般,食到少少雪味😣🥤冬瓜茶味道好清甜,可以消濟解膩🤤🌟整體評價: 推介麵食,拌麵好出色,配菜或者小食質素一般🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️ (3/5)
📌套餐包一款小食、主食同埋KiKi茶 (或加$18轉特飲)

麻辣鴨血+胡麻棒棒雞拌小醋麵+冬瓜茶
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)

🦆麻辣鴨血

鴨血冇辣味,不過食落都幾滑

🍝胡麻棒棒雞拌小醋麵
一個凍食嘅拌麵,麵質好彈牙爽口,份量好多🥳
撈埋胡麻醬同醋一齊食,好開胃,唔會覺得油膩😋
麵上面加咗手撕雞同蔥花,雞肉質素一般,食到少少雪味😣

🥤冬瓜茶
味道好清甜,可以消濟解膩🤤

🌟整體評價: 推介麵食,拌麵好出色,配菜或者小食質素一般
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️ (3/5)
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
2023-03-20 232 瀏覽
睇戲之前要稍稍醫肚, 就選同層的KIKI 麵。KIKI 麵雖然已經唔係新開的店舖, 但坐入鋪內食還是第一次, 想不到卻頗失望首先係服務方面, 現時已採用掃code 既方式來點餐, 但坐低之後侍應並沒有告知都唔緊要, 但佢呢個木牌仔真係十分唔user friendly, 與同行友人掃左好多次都整唔到最後朋友整到, 原來要入驗證碼... 其實整得咁複雜, 就不如唔好整... 到食物上既時候, 待應當場係照舊冇咩招呼, 而食物既味道, 不過不失啦... 雞扒炸得幾香脆, 但麵就真係冇特別, 對於第一次食既我, 更加係有d 失望性價比低, 應該無下次
睇戲之前要稍稍醫肚, 就選同層的KIKI 麵。

性價比低, 應該無下次

2023-03-12
2023-01-19 618 瀏覽
K11 Musea等老公整頭髮,搵間全場最抵下午茶,$58心動價立即🐕衝🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️🐒上方三格小涼菜(青瓜+木耳+蘿蔔)都好酸😵‍💫,心諗前菜係咁酸架啦,開胃嘛🫠🐒🍽主配菜~左邊土豆絲幾爽脆,但都係太酸,奪去薯仔味🫠即係所有餸都酸到大肚婆餐咁(婦科醫生可以call d客嚟)🐒主食蒼蠅頭伴麵多蔥👍亦多辣椒,好辣下,好彩本大猴🐒嗜辣 (⚠️但menu完全冇辣椒圖示 唔辣得人士就GG🥲)🐒特飲【紫薯雪絨芋圓白桃烏龍】跟餐加$18幾有誠意 👍我request少糖少冰,真係幾乎冇冰,味道好真唔係靠落糖,上層雪絨有新鮮紫薯肉,茶有茶味,但芋圓偶有幾粒「生骨」(即係唔均勻地硬過龍)🐒X咗佢咁耐 我要讚佢免加一網紅店嚟講冇呃人錢,店員哥哥們都招呼週到(日式服務)總結:台灣價錢 日式服務👍猴之美食家俾佢抵食指數5粒星👍K11 Musea嚟講最抵食👏

土豆絲配蒼蠅頭伴麵

🐒🍽主配菜~左邊土豆絲幾爽脆,但都係太酸,奪去薯仔味🫠
即係所有餸都酸到大肚婆餐咁
(婦科醫生可以call d客嚟)
土豆絲配蒼蠅頭伴麵

紫薯雪絨芋圓白桃烏龍

🐒特飲【紫薯雪絨芋圓白桃烏龍】跟餐加$18
幾有誠意 👍

🐒X咗佢咁耐 我要讚佢免加一
網紅店嚟講冇呃人錢,店員哥哥們都招呼週到(日式服務)
總結:台灣價錢 日式服務
👍猴之美食家俾佢抵食指數5粒星
👍K11 Musea嚟講最抵食👏

2023-01-18
2023-01-04 501 瀏覽
喺K11搵嘢食嘅時候,咁啱比我發現呢間kiki麵,望到個Menu就覺得蟹黃麵超級吸引!所以就衝左入去食(((o(*゚▽゚*)o)))-嘢食好快就上咗枱!佢係一個set咁樣上嚟嘅,有一碗仔蟹黃,日本有蟹肉蟹黃嘅麵,仲有一疊香腸,賣相非常之吸引~(●°u°●)​ 」將所有嘢撈勻之後,每咬一啖都係蟹嘅味道,鍾意食蟹嘅人必試!(((o(*゚▽゚*)o)))-唔會話太鹹太濃味!最欣賞嘅係食完唔使瘋狂飲水~食過返尋味,下次都會再叫嚟食!-KiKi麵店 (K11 Musea) (尖沙咀)地址:尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea 4樓406號舖
所以就衝左入去食(((o(*゚▽゚*)o)))
嘢食好快就上咗枱!

唔會話太鹹太濃味!最欣賞嘅係食完唔使瘋狂飲水~
食過返尋味,下次都會再叫嚟食!
KiKi麵店 (K11 Musea) (尖沙咀)
2022-12-15 424 瀏覽
夜晚同朋友食左飯去左k-11 musea行,太夜冇其他選擇見口渴就去左Kiki茶買野飲,買果時店員態度好冷淡,比錢慢少少好似好吾耐煩甘,比面色人睇,買完拎左張飛諗住去隔離kiki麵度坐,另一個店員見我地未拎飲品即刻拒絕我地入去坐,一定要我地拎左野飲先入得去,明明入面大把位,何況我哋真係幫襯左只係未拎嘢飲都唔俾入,呢間之後唔會再去!紫薯芋圓白桃烏龍($38)奶蓋好厚,芋圓亦都夠多夠煙韌,只可惜叫咗少冰都係比好多俾我,叫咗少甜都係好甜,建議大家下次叫走冰同半糖,唔係好飲到白桃烏龍味,茶味好淡,明顯俾奶蓋味冚咗。

紫薯芋圓白桃烏龍($38)

2022-12-14
5 分鐘 (堂食)
2022-11-24 480 瀏覽
Kiki茶就飲唔少,都知道佢有一包包Kiki麵賣,但今次真係第一次試,仲要係堂食,有人煮埋👍🏼.今次叫左一個套餐加一個單飯1️⃣套餐套餐係可以叫一個主食,一個小食,加一杯台式嘢飲今次小編就叫咗:❇️麻辣豬手麵個面好煙韌,但係個豬手就唔係好麻辣,但係豬手十分之淋,一咬啲肉就同啲骨分離推介加埋辣椒油一齊食,佢個辣椒油幾香❇️台灣腸❇️凍白泡烏龍茶今次小編喺烏龍茶入面加咗小芋圓, 雖然佢細細粒但係都10分有咬口,好QQ❇️酸辣雲吞(+24)唔建議大家跟餐加雲吞,最少都有三粒,點知最後$24只係得兩粒雲吞而且小編覺得雲吞入邊嘅餡料其實唔係好多🥲.❇️脆皮大雞扒飯佢個大豬扒飯一上嚟嘅時候小編真係嚇親😮個名確實冇欺騙你,個豬扒大到完全見唔到啲飯😂豬扒飯,除咗豬扒仲有跟一隻滷水蛋,同埋一條台灣香腸個雞扒真係好驚喜,佢個粉超級薄,然後入邊好嫩口👍🏼.👍🏼環境服務餐廳嘅服務員都帶住手套,非常之衛生雖然係自己網上落單,服務態度都好好,見到我哋叫完嘢食都會好禮貌問我哋使唔使收走個餐牌
今次叫左一個套餐加一個單飯
1️⃣套餐
套餐係可以叫一個主食,一個小食,加一杯台式嘢飲
今次小編就叫咗:
❇️麻辣豬手麵
推介加埋辣椒油一齊食,佢個辣椒油幾香
❇️台灣腸
❇️凍白泡烏龍茶
❇️酸辣雲吞(+24)
而且小編覺得雲吞入邊嘅餡料其實唔係好多🥲
❇️脆皮大雞扒飯
豬扒飯,除咗豬扒仲有跟一隻滷水蛋,同埋一條台灣香腸
個雞扒真係好驚喜,佢個粉超級薄,然後入邊好嫩口👍🏼
👍🏼環境服務
餐廳嘅服務員都帶住手套,非常之衛生
脆皮大雞扒飯
麻辣豬手麵餐