2018-07-11 420 瀏覽
相信在中環置地附近上班一族對kikusan 一定不會陌生雖然餐單多年都沒什麼改變但價錢大眾化 環境又不錯 難怪深受中環人歡迎 如果是午餐的話建議1145便來排隊 否則半個小時的排隊也真的是要的來這間每次也是來個炸豬扒擔擔面 豬扒炸得鬆脆辣辣的肉醬是整個麵食的味道精髓 不太能食辣的我也真要邊食邊喝水 分量來說 對女孩子來說是剛好整體而言 在其不俗的環境吃著這日本中國Fusion 菜 還是不賴的啦順帶一提 這裡的雙餸飯也是不錯的下回再試吧
相信在中環置地附近上班一族對kikusan 一定不會陌生
還是不賴的啦

順帶一提 這裡的雙餸飯也是不錯的
下回再試吧
2018-07-03 495 瀏覽
朋友帶我食中日fusion 菜,見到好多人排隊,都有興趣想試試虛實。一入到餐廳都幾嘈吵, 不過見到餐牌價錢都相宜。Kikusan 卷, 是好食的☺️海膽超甜, 吞拿魚新鮮, 加上魚子脆卜卜的口感,是美味的😋魚生飯都幾多魚生,飯是珍珠米,我都愛吃。餃子味道也不錯, 但略嫌不夠脆和熱,似乎放了一回才送上來給我們。它的串燒也不錯, 不會太乾, 蘆筍和煙肉很夾。串燒雞肉好食, 肉汁多, 肉質滑。然而燒飯卷就一般, 無甚麼味道且太硬。有一失望之處是cocktails 酒精太稀, 完全滿足不到愛酒之人。
朋友帶我食中日fusion 菜,
見到好多人排隊,
都有興趣想試試虛實。
一入到餐廳都幾嘈吵,
不過見到餐牌價錢都相宜。

Kikusan 卷, 是好食的☺️
海膽超甜, 吞拿魚新鮮, 加上魚子脆卜卜的口感,
是美味的😋

魚生飯都幾多魚生,飯是珍珠米,我都愛吃。

它的串燒也不錯, 不會太乾, 蘆筍和煙肉很夾。

串燒雞肉好食, 肉汁多, 肉質滑。
然而燒飯卷就一般, 無甚麼味道且太硬。

2018-07-02 16244 瀏覽
過去两星期減磅, 又睇完醫生捱咗两針, 決定同媽媽食餐好補返ㄧ下。上次經過置地有間食店排晒隊, 今天十ㄧ點半咁早决定碰下運氣冇人排隊大把位menu 主要係中日菜, 有點心, 沙津, 串燒, 魚生, 炒粉麵飯, 超多選擇千層豬排擔擔拉麵 $72炸豬排用了六塊薄豬排结合再炸, 有四大塊, 炸得唔太油, 由於厚身,咬下去好有口感, 豬排都幾淋, 不過浸於湯中要盡快食, 湯微辣, 有花生味, 再濃點更好, 麺比較淋。kikusan 卷 $68用得店名應該唔差, 果然冇選錯。做得好靚, 好新鮮, D海膽雖然唔係頂级但都非常好, 你地望下份量真係多, 出面ㄧ舊海膽壽司都四五十, 貴D八九十都有, 整係海膽都值回票價, 免治拖羅都唔少, 撈埋三文魚杼ㄧ齊食, 好満足 必叫雞肉小籠包 $46皮算薄, 有少少汁, ㄧ口ㄧ啖, 。。。小籠包都係用豬肉好D豚肉燒賣 $35非常大, 好實在, 同山竹牛肉咁大粒, 咬下去好似食豬肉餅, 啖啖肉記得用匙羹去拿, 因為D肉汁多到流出來, 鐘意食肉唧你一定要試試绿茶红豆驢打滾 $38绦茶包住紅豆嘅糕點, 煙煙靭靭, 記得食前打滾下加多D花生ㄧ齊食樣樣都想試下, 選擇困

上次經過置地有間食店排晒隊, 今天十ㄧ點半咁早决定碰下運氣

冇人排隊大把位

千層豬排擔擔拉麵 $72

kikusan 卷 $68
用得店名應該唔差, 果然冇選錯。
必叫

雞肉小籠包 $46

豚肉燒賣 $35

绿茶红豆驢打滾 $38

樣樣都想試下, 選擇困難証, 樣様都幾好, 由其是魚生卷好抵, 埋單$305 两個人, 中環置地算好抵

食完十二幾己經排緊隊

臨走向門口個tea set五十幾蚊, 有飯有点心有野飲, 唔怪得三至六㸃都要排隊

2018-06-30
  • 豚肉燒賣
  • Kikusan  roll
2018-07-01 521 瀏覽
癡線架!中環置地廣場!下午茶餐,竟然$58only😦😦! 仲有杯熱既柚子蜜Tim.我星期六,三點去到,但竟然唔洗排隊😱😱咁梗係諗住同地門個reception 講「三位唔該」佢勁唔好禮貌地話比我哋知要叫咗嘢食先入得去。第一次黎點知喎。其實overall 所有員工都冇乜禮拜!唉⋯⋯不過咁平就算啦咖喱Dry 爆炸豬排飯茶記炒公仔麵春卷配蒸蘿蔔糕!(普普通通啦! )炸天婦羅烏冬,天婦羅冇汁點😵😵!Over all, 係好抵食既,但之後好口乾!

咖喱Dry 爆炸豬排飯

茶記炒公仔麵

春卷配蒸蘿蔔糕!(普普通通啦! )

炸天婦羅烏冬,天婦羅冇汁點😵😵!

Over all, 係好抵食既,但之後好口乾!
2018-06-27 352 瀏覽
今晚約左friends係中環食dinner 原定計劃食泰國菜 但計劃有變 於是揀左呢間近中環站於landmark入面既餐廳例牌見到門口有條龍 可能今日平日所以唔算太多人 招牌之選:kikusan roll的確抵食 料夠新鮮亦足 即使係配菜既香蔥芝麻食落都好香 而且有晒拖羅 海膽及魚子 一次過滿足3個希望 價錢十分划算 強烈推介千層豬扒擔擔麵豬扒好食 擔擔麵如果落晒成舊辣醬會太辣 未必個個食到 略嫌湯底唔夠花生味 帶唔出擔擔麵既風味壽司拼盤 用料新鮮 壽司飯夠軟身帶少許醋味 剛剛好既味道 甜蝦好鮮甜 略嫌刺身太薄切 影響口感 沖繩苦瓜炒豚肉呢道菜中其實有幾舊豆腐一齊炒 苦瓜好食 苦中帶甘 豚肉係薄切 味道偏咸 整體都ok 甜品叫左綠茶紅豆爐打滾 唔會甜 但無乜綠茶及紅豆味 淨係食到d toppings 椰絲芝麻花生既味道 整體一般呢間係難得位於中環地帶 價錢相宜 味道不錯既日式fusion餐廳 難怪經常大排長龍!

例牌見到門口有條龍 可能今日平日所以唔算太多人

招牌之選:kikusan roll

千層豬扒擔擔麵

沖繩苦瓜炒豚肉

2018-06-27
15 分鐘 (堂食)
  • Kikusan  roll
  • 千層豬扒擔擔拉麵
今日慶祝拍拖紀念日,當然要食好西!搵到哩間位於置地嘅中日fusion菜!一直以為中環大型商場嘅餐廳一定好貴!但估唔到哩度有驚喜!環境食物高質,價錢卻非常相宜! ⭐️豚肉小籠包 ($48)皮薄餡靚勁Juicy⭐️Kikusan Roll ($78)最欣賞哩個Signature Roll食材非常足料!好新鮮!每件配埋魚子一齊食,so yummy!⭐️魚生飯($138)雖然係雜錦魚生飯,但食材絕不馬虎,同樣新鮮美味!⭐️綠茶紅豆驢打滾 ($42)唯一可惜係綠茶味不夠濃😣今次晚餐無論環境食物價位都好滿意!下次一定會再Encore!
今日慶祝拍拖紀念日,當然要食好西!

搵到哩間位於置地嘅中日fusion菜!
一直以為中環大型商場嘅餐廳一定好貴!
但估唔到哩度有驚喜!

環境食物高質,價錢卻非常相宜!

⭐️豚肉小籠包 ($48)

皮薄餡靚
勁Juicy

⭐️Kikusan Roll ($78)

最欣賞哩個Signature Roll

食材非常足料!好新鮮!

每件配埋魚子一齊食,so yummy!

⭐️魚生飯($138)

雖然係雜錦魚生飯,
但食材絕不馬虎,同樣新鮮美味!

⭐️綠茶紅豆驢打滾 ($42)
綠茶紅豆驢打滾
唯一可惜係綠茶味不夠濃😣

今次晚餐無論環境食物價位都好滿意!
下次一定會再Encore!

2018-06-24
$168.3 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
綠茶紅豆驢打滾
  • Kikusan Roll
名牌林立的中環置地廣場,竟然有一間價格相宜、質素不錯的日本餐廳!👍🏻星期五晚上約了家人外出用膳,大約7:30pm去到Kikusan,眼見已經大排長龍,幸好早已訂枱,我們一家便可以立即順利入座,省了排隊時間。打開餐牌,當然要看看他們有什麼招牌菜!😍「Kikusan卷」顧名思義是餐廳推介,它是由海胆、三文魚子、免治拖羅、蔥組成的青瓜卷,賣相一流,食入口就能品嚐到那海胆的鮮甜味道,免治拖羅入口即融,魚子脆卜卜,那卷物實在太令人感動了!💯有見及此,要再試下他們的刺身飯、壽司拼盤。確實用料新鮮,不用多說,兩款都一定不會輸!🤗由於本人是不吃豬肉,所以一般都不能在餐廳吃到餃子!高興的是,這日本餐廳竟然有點心,有我可以放心吃的煎素餃子、紅油素抄手!那煙韌的外皮不太厚,內裡是沒有菜青味的蔬菜餡,前者是煎得金黃可口,佈滿香蔥絲,後者是香辣惹味,兩者都是值得推介!👍🏻除了素餃推介,我還試了雞肉小籠包!今天是我第一次可以吃到小籠包,因為內餡不是🐽肉,而是🐔肉,實在太難得了!🤗試過這一次,真心覺得小籠包是一款出色的點心,如何可以將熱騰騰的湯放在那皮薄的皮內,而且Kikusan的雞肉小籠包湯汁美味,外皮薄透,雞味
打開餐牌,當然要看看他們有什麼招牌菜!😍
除了素餃推介,我還試了雞肉小籠包!今天是我第一次可以吃到小籠包,因為內餡不是🐽肉,而是🐔肉,實在太難得了!🤗試過這一次,真心覺得小籠包是一款出色的點心,如何可以將熱騰騰的湯放在那皮薄的皮內,而且Kikusan的雞肉小籠包湯汁美味,外皮薄透,雞味香濃,令人一試便愛上!💕
喜歡吃沙律的你,不妨試試薯絲椰菜絲沙律。餸名雖普通,但口味並不普通!👍🏻薯絲是有炸過的,配以胡麻醬與椰菜絲拌在一起,每啖都是十分香脆爽甜。😋
至於甜品,本來想要花生黑芝麻驢打滾,但可惜當晚已售罄,唯有一試綠茶紅豆驢打滾。驢打滾就像小時候吃的薄罉,卷皮軟熟,不太甜,香軟美味。個人認為配以花生黑芝麻會更為perfect,下次要一早下單預留!😆
另外,追加了一份日本年糕配雲呢拿大葉汁。年糕質感軟棉棉,入口煙韌,可惜雲呢拿味不夠重、不夠香,整體還是可以的。🆗
最後要一提鰻魚飯,個人認為Kikusan的鰻魚飯非常一般,建議可以留quota試其他東西。

• 壽司拼盤
  • 紅油素抄手
  • 煎素餃
  • 雞肉小籠包
  • 花生黑芝麻驢打滾
  • 薯絲椰菜絲沙律
2018-06-20 259 瀏覽
食過兩次一次夜晚一次lunch無set lunch 全散叫兩主食兩sushi set 加埋一 around $350有限時60 定個半但食物都上得好快原來sushi set 已有kikusan 卷我地仲散叫左kikusan卷有d3文魚子 都鮮甜sushi set 有kikusan roll, salmon , 帶子、tuna..都fresh 主食叫左豚肉飯同拉麵拉麵仲平過霸媽果d 霸媽麵底都一樣唔幾好食姐😂😂豚肉好多蔥 正裝修貫切landmark 咁 黑黑地
食過兩次

拉麵仲平過霸媽果d 霸媽麵底都一樣唔幾好食姐😂😂
豚肉好多蔥 正

裝修貫切landmark 咁 黑黑地
2018-06-16 1057 瀏覽
一直覺得到中環Lanemark就係代表貴,高級。無諗過係呢度都會有高質而價錢相宜嘅餐廳,餐廳環境寬敞燈光就比較暗,建議去之前先訂定位,因為如果你係walk-in隊龍真係好長,食物方面,自己最愛嘅係《kikusan roll》,材料新鮮,價錢仲只係$68!其他嘅食物都好好味。值得再去!!
2018-06-15
薯絲椰菜沙律
綠菜紅豆驢打滾
日式年糕配雲呢拿大葉汁
2018-06-16 495 瀏覽
星期五晚又係小妹既放監日,約朋友係中環食飯~因為小妹鐘意食小籠包既關係,同朋友就約定係呢間食~我地大約6點鬆d到達,排左一陣隊,職員就安排我地入座,食到7:30就要還檯~係度試過一次就明點解呢間店會排晒隊~我同朋友嗌既所有野都好食。主菜:豚肉小籠包小妹最愛就係食小籠包,呢度個小籠包皮薄多汁,個豚肉餡食到豬肉鮮味,令人食完想食~仲回味緊佢個小籠包呀~~南瓜味噌湯牛肉溫泉蛋烏冬呢個烏冬好香味噌湯同南瓜味,溫泉蛋又煮得岩岩好,牛肉又吳會煮得太老~讚!鱈魚西京燒呢個鱈魚不得了~好滑好鮮味~個魚燒得好香好入味~蒸蘿白糕伴櫻花蝦今餐應該係最失望既一樣餸.....佢個蘿白糕食落係粉多過蘿白~但好彩加左櫻花蝦同埋佢個汁既味道唔錯救番成碟餸。甜品:花生黑芝麻驢打滾呢個真心超級推介!!!個驢打滾似係熱既糯米磁~入面包住花生醬~外面有花生碎、芝麻碎、糖撈埋~ 加上有少少粘口,真係好香好好食。題外話~話說我同朋友都覺得餐廳職員應該係忙到黑面。我地知道外面有好多人排隊,全間店都係人客,加上環境都算黑,睇唔到我地嗌人都唔出奇..大部份職員都十問九唔應(除左埋單果時)...另外就係~話說我地到達餐廳時未有人排隊,企
星期五晚又係小妹既放監日,約朋友係中環食飯~

因為小妹鐘意食小籠包既關係,同朋友就約定係呢間食~

係度試過一次就明點解呢間店會排晒隊~
我同朋友嗌既所有野都好食。

主菜:
豚肉小籠包
仲回味緊佢個小籠包呀~~

鱈魚西京燒
呢個鱈魚不得了~好滑好鮮味~
個魚燒得好香好入味~

蒸蘿白糕伴櫻花蝦
蒸蘿白糕伴櫻花蝦
今餐應該係最失望既一樣餸.....

甜品:
花生黑芝麻驢打滾
呢個真心超級推介!!!

題外話~
話說我同朋友都覺得餐廳職員應該係忙到黑面。

另外就係~話說我地到達餐廳時未有人排隊,企係門口嗌我地去排隊個位女職員語氣真係好差..
係中環呢個地點黎講,佢地的確係高質素同抵食既~但門口位職員既態度就真係唯一令我同朋友覺得麻麻地喇。
2018-06-13 292 瀏覽
1. Soup dumplings is a must, so juicy and delicious2. Veggie dumplings are good too, if you do not want too much meat for the meal3. Kikusan rolls are always good with their generous amount of salmon roes and uni (sea urchin)4. Try the avocado soft shell crab paper roll for the first time, and it does not disappoint! The dressing is actually quite amazing5. Chicken and egg rice bowl is my bestie’s favourite. If he comes back for it again and again, you know why

2018-06-08
2018-06-12 389 瀏覽
其實呢間店都算系LANDMARK既人龍店。皆因價錢大眾化,o係呢D中環高級地段,100元唔洗就食到個LUNCH算系非常唔錯,最重要既係質素絕對唔錯,唔係求其HEA你比D垃圾你食,所以咪甘多人排隊落O羅。小編試過中午十二點半前到達,已經排曬長龍,當然放棄左啦。今日再早D去,以為未夠十二點到就掂硬啦,一樣20個人排o係你前面,唯有等啦,好彩都唔算等好耐,大約15分鐘以內就到我和同事啦。雖然人超多,但服務仍然有一定水準,抵贊! 我點左最喜歡既天婦羅飯,我同事點左豬扒擔擔麵, 另外我地點多個花生芝麻驢打滾。 D野食好快就到,熱辣辣甘,好好味, 好味既原因係1)夠熱唔會好似D整定曬甘。 2)價錢和食物質素系成正比,當然唔能夠同高級日本餐廳比,但味道其實真係唔相差太遠。 3)我既天婦羅飯有兩隻蝦和一塊好大塊既雜菜餅,我同事既豬扒都好正,系厚切豬扒。完全明白點解甘多人黎排隊,雖然限時1個小時進餐,但依然有好多打工仔甘願冒住好趕,食唔切既危險繼續排隊。其成功原因都不無道理既。大家如果經開中環,記得唔好中午去幫趁啦,比條生路D打工仔,另外其實下午時段他他條條嘆下仲好la, 係咪?卡卡卡
天婦羅飯
豬扒擔擔麵
花生芝麻驢打滾
2018-06-12
10 分鐘 (堂食)
天婦羅飯
豬扒擔擔麵
花生芝麻驢打滾
  • 花生芝麻驢打滾,天婦羅飯
2018-06-11 615 瀏覽
今晚同friend食飯慶祝生日一行七個人一早book定檯先嚟到見到有條龍仔喺度排隊等位 好彩有book定呢度食物款式算幾多 而且每一樣都唔算太貴打頭陣既係差唔多個個嚟到都會叫Kikusan卷見到d吞拿魚蓉同埋海膽真係好想即刻放曬佢地入口🤤雖然呢個卷先$68 但係d海膽係超級鮮甜 完全可以比美出面d貴價日本餐廳配合好想既吞拿魚蓉再加上鹹香既魚子 兩樣食材都好新鮮 一齊放曬入口真係超滿足我地前後叫左三個先夠皮之後叫左個壽司拼盤不過呢個就有d難share我自己淨係食左一件三文魚壽司三文魚好肥美 肉質都一流脆炸軟殼蟹米紙卷又係好好味軟殼蟹上檯好熱辣辣 食落好脆外面層皮就增添煙韌既口感而且會令到成件事冇咁油膩千層豬扒擔擔麵就正常發揮豬扒唔係另外上既 浸左落d湯難免會淋左但佢好厚切 肉質都好嫩 完全唔會食到痴牙辣雞肉碎溫泉蛋飯係個friend點名一定要叫既一上檯覺得好似個pizza咁撈好曬就可以食得啦個飯唔算太辣 味道好豐富而且飯粒好Q 口感一流之後又叫左一個厚切牛脷煮大根我自己淨係食左少少牛脷佢煮到好淋 味道帶少少大根既鮮甜不過就有d難share最後在叫左個花生芝麻爐打滾佢係d糯米糍入面包住d醬
今晚同friend食飯慶祝生日

價錢又唔貴 抵食
  • 脆炸軟殼蟹米紙卷
  • 花生黑芝麻爐打滾
2018-06-11 174 瀏覽
大家都知中環食一餐飯都不便宜。今日想介紹一下位於置地廣場又係我的飯堂Kikusan, 依間餐廳是走日本上海fusion 路線而且價錢都很合理。 今日自己一個食午餐,點了一碗薄燒豚肉飯 ($68),豚肉燒很香脆再配上大量的蔥,真係好好味。不過略嫌碗飯沒有汁,所以偏乾。但依個價錢起置地食到真係有驚喜!!

2018-06-09
15 分鐘 (堂食)
2018-06-06 269 瀏覽
今日同朋友行完街就去左置地的kikusan食野。原本諗住食下午茶,不過早左街完街,等唔到,就好左食午餐時段。唔經唔覺都成年無黎啦🤤今日都係食番千層豬扒擔擔搵面。今日豬扒有點過熟,不夠滑。朋友就點左南瓜味增湯牛肉溫泉蛋烏冬。另外再點了一個小食- 蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅。蝦肉質好好,又大隻,好新鮮。兩個人食飽坐下傾下計,唔會趕你走,粒光暗暗的,很舒服,難得o係中環可以坐得舒舒服服,價錢又唔貴真係好難搵。
今日同朋友行完街就去左置地的kikusan食野。

唔經唔覺都成年無黎啦🤤今日都係食番千層豬扒擔擔搵面。
千層豬扒擔擔拉面
今日豬扒有點過熟,不夠滑。

朋友就點左南瓜味增湯牛肉溫泉蛋烏冬。

㤤南瓜味增牛肉溫泉蛋烏冬
另外再點了一個小食- 蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅。
蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅

蝦肉質好好,又大隻,好新鮮。

㤤南瓜味增牛肉溫泉蛋烏冬
蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅