2023-05-31 15 瀏覽
呢間蛋糕店之前食過, 覺得好好味, 今次有朋友生日就埂係提議要再食過啦, 好食嘅蛋糕好難得, 加上仲要呢間嘅蛋糕配方已經是少甜, 如想更少甜, 店舖仲可以係忌廉上再減糖, 食蛋糕都可以食得無咁有罪惡感, 真係好好☺️🔸️招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風蛋糕會配埋一包蜂蜜焦糖脆脆, 食嘅時候就可以自行放上, 蛋糕造型精美, 茶味蛋糕本身就唔會太甜, 非常之好嘅少甜選擇, 如果想甜d 可以放多幾粒蜂蜜焦糖脆脆, 切開入面嘅內餡每層都唔同味道, 好有層次感, 最鍾意佢入面有牛奶可可脆米醬, 令唔太甜嘅蛋糕多一份甜滋滋嘅風味

🔸️招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風

2023-05-29 19 瀏覽
蛋糕賣相好靚〜招牌海鹽焦糖伯爵茶戚風!透明包裝可以偷睇到成個蛋糕既外貌!朋友生日勁中意!我地帶去野餐!仲可以配埋蠟燭同生日牌!另外有一包焦糖脆脆配搭蛋糕食既時間先加上蛋糕裝飾,卜卜脆咁!會簡呢間蛋糕因為佢用少糖配方,伯爵茶味道都好岀下,層層口感都有唔同中間嘅伯爵奶凍,仲有可可脆米醬,除左帶伯爵味入面有粒粒脆脆,配搭好好!層次好分明!而啲焦糖忌廉食落唔會好膩!值得一試!三個人輕鬆食矖成個!簡直係大滿足!
蛋糕賣相好靚〜招牌海鹽焦糖伯爵茶戚風!

透明包裝可以偷睇到成個蛋糕既外貌!

朋友生日勁中意!我地帶去野餐!
仲可以配埋蠟燭同生日牌!

會簡呢間蛋糕因為佢用少糖配方,

伯爵茶味道都好岀下,層層口感都有唔同
三個人輕鬆食矖成個!簡直係大滿足!
2023-05-29 45 瀏覽
▫️ 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆)($450)👉🏻今次揀咗4 吋蛋糕,4個人分每人都分到大大件☺️先講內層,個底係伯爵茶戚風蛋糕,質地好輕同Sponge,茶味好濃郁,另外仲有牛奶可可脆米醬,食落其實有啲似榛子醬,脆卜卜增加口感,仲有就係特濃伯爵奶凍,質地非常細膩柔滑,入口即溶🤩而我覺得最出色嘅係佢嘅自家製海鹽焦糖忌廉,真係非常之幼骨同Creamy,質地幾厚身同埋甜度適中,所有配料加埋一齊好好夾,層次超級豐富😋如果可以接受到甜少少建議加埋佢附送嘅蜂蜜焦糖脆脆,口感又更加昇華💛
2023-05-29 8 瀏覽
係雲雲Ig cake shop, 今次揀左呢間試! (揸車黎既朋友怕出面抄牌可以入大廈場停車場 $15)🍰草莓百香果水晶珠戚風蛋糕🍓-口感輕盈、清新怡人的蛋糕-視覺上非常吸引, 夠晒Igable 💕-綿密蓬鬆,入口即化,讓人感受到非常柔軟的質感,同時也帶有一絲微微的酸甜味道🔮最大特色就是它的水晶珠-水晶珠顏色透明晶瑩-每一口咬下去,就能感受到水晶珠所帶來的特殊口感,讓整個蛋糕更加豐富有趣上面既士多啤梨粒,令口感更加豐富🍓既酸甜味道和百香果的微酸口感相互融合,讓人感受到一種非常清新怡人的口感P.s 個cake 係用fresh cream ,所以最好半小時內放入雪櫃,另外,需要自備冰袋~
係雲雲Ig cake shop, 今次揀左呢間試!
(揸車黎既朋友怕出面抄牌可以入大廈場停車場 $15)

🍰草莓百香果水晶珠戚風蛋糕🍓
-口感輕盈、清新怡人的蛋糕
-視覺上非常吸引, 夠晒Igable 💕

🔮最大特色就是它的水晶珠
-水晶珠顏色透明晶瑩

上面既士多啤梨粒,令口感更加豐富

2023-05-29 19 瀏覽
一向好鍾意食甜點蛋糕,終於搵到一間有低糖低油又食左唔怕肥嘅蛋糕🎂🥰小店的戚風蛋糕主要是以低糖低油為主,食材更選用日本百年品牌麵粉及日本零膽固醇油,無添加物,口感非常軟棉棉👍🏻更具有蓬鬆感😊今次訂了一個4吋蛋糕🎂💛 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆):蛋糕忌廉是用了新西蘭頂級忌廉食落非常香滑而且不會覺得很油膩👍🏻蛋糕內分了幾個層次,有伯爵茶蛋糕、伯爵茶奶凍、朱古力可可米醬,每食一口都充滿著伯爵茶的香味,再配上小店的自家製焦糖脆脆,真是很好食呀😋😋而且整個蛋糕都不太甜🥰食多件都唔怕啦✌🏻*伯爵茶愛好者絕對要試下👍🏻

今次訂了一個4吋蛋糕🎂
招牌海鹽焦糖  x伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆)

*伯爵茶愛好者絕對要試下👍🏻
2023-05-25
招牌海鹽焦糖  x伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆)
2023-05-26 6 瀏覽
我好鍾意食甜品,得閒就會買個蛋糕返屋企食😋呢幾年流行網上訂購蛋糕,經朋友推介下發現觀塘區工廠大廈有間人氣指數好高蛋糕店,而且有不同尺寸可供選擇,甜品控嘅我即刻訂一個品嚐下。 ✦招牌海鹽焦糖✖️伯爵茶戚風蛋糕 一打開個盒已經聞到♨️好香嘅焦糖同伯爵茶味,全天然食材製作而成,自家製海鹽焦糖忌廉入口好細滑。切開後層次更分明,中間夾住流心牛奶可可脆米醬好香甜,有點像金莎醬。另一層特濃伯爵奶凍,帶有濃郁嘅伯爵茶味同時見到粒粒伯爵茶,更加提升層次感,多重口感味道。濕潤海綿般質感嘅蛋糕,非常蓬鬆輕盈,我自己一個已經可以吃掉半個😂另外仲附上一包焦糖脆脆,同我平時食嘅焦糖脆脆不同,好香濃嘅蜜糖味好脆口。店家好貼心❤️蛋糕附送一枝蠟燭同生日牌,下次再試埋其他口味😋

✦招牌海鹽焦糖✖️伯爵茶戚風蛋糕
招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風蛋糕
2023-05-25
招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風蛋糕
2023-05-26 22 瀏覽
屋企人就生日 又係要買蛋糕既時候唔想無新意 係ig見到呢間小店好多好評戚風蛋糕又夠輕盈 咁一於訂咗個 草莓百香果 x 水晶珠戚風 ($450/4吋)佢本身送左個birthday 牌同蠟燭 呢,唔洗加錢架😍一打開就聞到好香士多啤梨味,上面嘅士多啤梨果肉都好多,俾得好慷慨本身仲好struggle 夠唔夠食食落又其實真係夠四個人食,唔錯呀個蛋糕入邊嘅戚風蛋糕全部都用士多啤梨做,淡淡嘅士多啤梨味,配上軟綿綿嘅戚風蛋糕,蛋糕底係做得幾好至於外面既cream 做得好輕盈,配合得啱啱好蛋糕入面仲有士多啤梨果醬,同埋夾層用左百香果乳酪忌廉,好巧妙咁樣令到食落去每一啖都唔會太’漏‘,而又唔會話唔夾! 而其中仲有啲水晶珠,比啲唔同既口感你!整體來講,係出色既,佢兼顧到味道同口感,唔會單調,所以有咁多好評!
屋企人就生日
又係要買蛋糕既時候
唔想無新意
係ig見到呢間小店好多好評
戚風蛋糕又夠輕盈

佢本身送左個birthday 牌同蠟燭
呢,唔洗加錢架😍

本身仲好struggle 夠唔夠食
食落又其實真係夠四個人食,唔錯呀

草莓百香果 x 水晶珠戚風

至於外面既cream 做得好輕盈,配合得啱啱好
而其中仲有啲水晶珠,比啲唔同既口感你!
2023-05-22 22 瀏覽
再回訪的蛋糕小店,母親節前訂咗個小戚風蛋糕同媽子分享Strawberry & Passion Fruit Chiffon Cake 草莓百香果×水晶珠戚風蛋糕 ~ 4"> 賣相清雅,面頭唧了一圈淡粉紅色的忌廉,味道帶微酸因為加入有清新的百香果乳酪,質感輕盈不漏;中間放滿紅色草莓好養眼;內層係鮮蓬鬆軟彈的豆沙紅色戚風蛋糕體,搽上自家製草莓果醬和酸甜士多啤梨果肉,還有彈牙爽口的水晶珠,整體味道清甜不膩。將呢個蛋糕送比媽咪慶祝母親節,代表對媽媽嘅愛猶如珠寶咁珍貴,見到媽媽食得好開心我也好滿足蛋糕層次幾豐富:草莓戚風草莓果肉果醬百香果乳酪忌廉水晶珠
再回訪的蛋糕小店,母親節前訂咗個小戚風蛋糕同媽子分享

草莓百香果×水晶珠戚風蛋糕 ~ 4"

蛋糕層次幾豐富:

慶祝紀念
母親節
草莓百香果×水晶珠戚風
2023-05-17 38 瀏覽
📍Kiuki sweet@kiukisweet🔍觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風蛋糕賣相好靚~透明包裝成個設計好girly😍配埋蠟燭同生日牌!另外仲有蜂蜜焦糖脆脆配搭蛋糕🍰一齊食口感更豐富特別🙈蛋糕味道係用少糖配方,伯爵茶味道十分突出,切開係層次分明,最特別係中間嘅伯爵奶凍,口感豐富蛋糕仲有伯爵味嘅醬配搭好香!食完都係伯爵茶嘅味道好濃厚😋更多嘅口味都會不定期推出,有興趣朋友仔可以留意佢地IG @kiukisweet

📍Kiuki sweet
@kiukisweet
🔍觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風

2023-05-14 41 瀏覽
Kiuki Sweet Bakery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖1.招牌海鹽焦糖伯爵茶戚風4寸 ($450)第一次食呢個蛋糕🎂🥰揀左佢招牌嘅口味🍰伯爵茶味道好香濃😋食落好有層次感~奶油層次分明😗食到牛奶可可脆米醬✨伯爵奶凍✨蜂蜜焦糖脆脆🤤呢間店主打低糖低油~好啱鍾意食蛋糕但又擔心糖份同脂肪攝取嘅朋友~感覺冇咁heavy😗店家仲好貼心咁送上生日牌同蠟燭😚✨特別提醒: 雪凍左嘅蛋糕食落更加清爽好食,建議一定要拎翻屋雪下先食✨💥總性價比: 7/10👍🏻如果唔想成日食大型連鎖店,可以支持下小店蛋糕👍🏻
Kiuki Sweet Bakery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖

1.招牌海鹽焦糖伯爵茶戚風4寸 ($450)

💥總性價比: 7/10
👍🏻如果唔想成日食大型連鎖店,可以支持下小店蛋糕👍🏻
  • 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風
《招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風》💛伯爵戚風蛋糕體 由唯美幼滑既奶油包圍住係自家製海盬焦糖忌廉 非常creamy輕盈如絲戚風蛋糕fluffy 剛剛好濕潤有空氣感裏面一層牛奶可可脆米醬 一層特濃伯爵奶涷層次分明 兩者配味道香濃 口感形成對比最後別遺忘蜂蜜焦糖脆脆 其他部分甜度都很低 主要甜味就係黎自焦糖脆脆其實都唔算好甜 但texture好正 脆得黎鬆化 然後入口即溶蛋糕比較高物水4寸已經夠2-4人食如果多d人 可以考慮6寸或者8寸

《招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風》💛

脆得黎鬆化 然後入口即溶

蛋糕比較高物水4寸已經夠2-4人食
如果多d人 可以考慮6寸或者8寸
2023-05-11 20 瀏覽
.IG 小店KIUKI Sweet😋5月特別多野慶祝,今次朋友生日訂左kiuki sweet bakery嘅招牌海鹽焦糖×伯爵茶戚風蛋糕🎂做驚喜🤩………..店主採用無防腐劑,低糖,低油全天然食材製作蛋糕🎂,美味又健康!最中意佢嘅焦糖脆脆,伯爵茶☕️味好足!!! 面層更加上了Lotus焦糖餅餅!!係我最愛嘅餅乾之一, 焦糖脆脆亦好脆口!甜甜地好正!……….有時大型餅店嘅🎂款式都試過曬,我地一班朋友都比較喜歡搵下唔同嘅IG小店,品嚐下唔同嘅生日🎂蛋糕!!可以每次都有d新鮮感😚……….地址:Kiuki Sweet Bakery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖………..
IG 小店KIUKI Sweet😋
………..
……….
可以每次都有d新鮮感😚
……….
地址:

Kiuki Sweet Bakery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
………..
2023-05-04
慶祝紀念
生日
2023-05-10 22 瀏覽
有一日喺IG無意中見到呢間嘅蛋糕好靚,而且價錢同一般嘅連鎖店差唔多,而且地點近返工,就姑且試一試。一早上網預訂咗4寸嘅招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風蛋糕($450)。上到去見到門面嘅裝修都好靚,不過入面好似有活動,所以入唔到去睇。好快職員拎咗個蛋糕出嚟,包裝得好靚,連生日牌都唔馬虎。拎到返屋企放埋佢嘅蜂蜜焦糖脆脆做裝飾,淨係外觀已經贏晒!打卡勁適合!但呢個蛋糕絕對唔係睇得唔食得,蛋糕外層嘅自家製海盬焦糖忌廉配以入面嘅牛奶可可脆米醬同特濃伯爵奶涷,味道好濃郁,但一啲都唔甜,好有層次,成家人食得勁開心勁滿足!

好快職員拎咗個蛋糕出嚟,包裝得好靚,連生日牌都唔馬虎。

2023-05-09 20 瀏覽
朋友介紹呢間ig cake shop,佢之前買過話好食,但要買就要預訂左先,之後我就上網睇左有d咩款式,因為就黎母親節咁就買左一個蛋糕黎預祝一下,呢間餐廳都有幾款唔同口味既蛋糕,今次買左一個$450既海鹽焦糖味蛋糕,size唔算太大個,佢仲有好多唔同既味道好似士多啤梨,朱古力等等,今次買左呢個海鹽焦糖唔算好甜,上層仲有好好味既曲奇餅,呢個好creamy,而且仲有脆脆蜜糖塊加埋,d脆脆係用左蜜糖整既,比較健康,而且呢個蛋糕主要用左無添加既食材,所以唔駛擔心食左會好肥,不過去拎蛋糕要留意一點最好自備冰袋,咁會無咁易溶。
2023-05-09 28 瀏覽
開心果雙苺戚風蛋糕($480/4吋)ღ低糖配方、全天然食材,減肥人士都啱食ღ口感豐富,幾種唔同嘅口感ღ 不太甜同吃得輕盈我迷上左呢期大熱既開心果呀,咁岩係IG見到間蛋糕小店推出開心果蛋糕,亦係因為呢張圖吸引到我即刻比錢,訂嚟慶祝朋友生日。IG店出Post話係用意大利西西里島既開心果調配低糖忌廉,連夾心部份既Mousse都係用低糖配方,我就興奮了!!!食完都無咁有罪惡感😆面層用焦脆原粒杏仁作點綴,果仁香氣,咬落香甜脆口,令到蛋糕唔淨係得軟綿綿嘅口感。外層包住開心果忌廉,入口幼滑,重點係個味道,so far暫時食過蛋糕嚟講,開心果果仁味最濃郁,佢唔係嗰種甜嘅味道,而係真係有果仁既香味。賣相非常簡單,但暗藏細節,細細個蛋糕入面原來有好多層次,店長用唔同材料配搭出唔同既味道,再加不同口感的食材,令每一啖都好豐富。內層係用草莓造成濕軟鬆軟的草莓戚風蛋糕,戚風蛋糕中間分別夾雜了開心果麻糬和紅桑子慕絲。麻糬煙韌又夠軟,口感一流。紅桑子慕絲略帶酸,中和蛋糕甜膩,真係食到又甜,又微酸嘅味道。慕絲用低糖配方製成,還吃出粒粒紅桑子,好fresh,再令到口感進入下一個層次。
開心果雙苺戚風蛋糕($480/4吋)
ღ低糖配方、全天然食材,減肥人士都啱食
ღ口感豐富,幾種唔同嘅口感
ღ 不太甜同吃得輕盈