2017-05-21 351 瀏覽
做嘢超慢等嘢飲等左10幾分鐘,嗰店長忙緊埋數,兩個女仔Staff掛住吹水,整整吓杯嘢飲又行開,有客喺門口又睇唔到,見到個客又hea住吹多陣先落單,離晒大譜......

2017-05-15 500 瀏覽
之前聽朋友講50嵐係香港開左分店 但係一直都見距唔到 原來距改左名 叫KOI The 店入面就見到50嵐個名既然搵到距當然要黎試下!我地叫左 百香果愛玉 綠茶瑪奇朵綠茶瑪奇朵真係好正 奶同綠茶分開兩層 一飲落去 斜度岩岩飲到一半奶一半綠茶 而且少冰少甜 已經唔係好甜 岩曬我口味 另外我朋友叫了百香果綠愛玉 我本身不太鍾意百香果 而且我覺得呢個反而甜左少少!值得一試!

既然搵到距當然要黎試下!

我地叫左 百香果愛玉 綠茶瑪奇朵

綠茶瑪奇朵真係好正
奶同綠茶分開兩層 一飲落去 斜度岩岩飲到一半奶一半綠茶

而且少冰少甜 已經唔係好甜 岩曬我口味

值得一試!
2017-03-18 573 瀏覽
週六既早茶過後,走了一會H&M ,口就渴了途經此店正剛開門,就入去點了飲品嘗嘗。自己本身想食yogurt, 所以見到有益力多味既綠茶就猶豫著,因為一般益力多都是甜的,我害怕飲太甜的飲品,最後知道有得選微糖,那就試試吧。飲落感覺不錯,有益力多味,又有綠茶本身既澀味,又不是太甜,我挺喜歡的。
1K
2017-02-12 713 瀏覽
初四喺旺角食完韓國野,諗住走去卡拉OK Hea下,點知原來香港人真係冇咩野做,哈哈full晒,仲話要等幾個鐘頭先有機會有房,咁梗係唔等啦。跟手就慢慢行過去登打士街嗰邊諗住買杯野飲,認真講本身幾討厭呢條街,因為真係任何時間都好多人,要用九牛二虎之力先行得過。不過呢度都有好幾間台式飲品店,好似清玉、茶湯薈、貢茶等,我地當日就揀左 KOI Thé,係台灣50嵐喺香港開嘅品牌,主打瑪奇朵飲品,以前都有幫襯過好幾次都覺得OK。烏龍瑪奇朵 $23/中之前飲過幾次,分別係水蜜桃、榛子瑪奇朵,都覺得佢地嘅瑪奇朵的確幾香甜幼滑,今次叫咗烏龍瑪奇朵 - 少甜。本身烏龍茶幾清,配合瑪奇多嘅甜味,啱啱好。飲嘅時候喺杯蓋上𠝹開少少,不用飲管,入口既有細滑奶泡,又有淡淡清茶,解渴得黎唔會好寡,不俗,價錢亦唔貴。

烏龍瑪奇朵 $23/中

本身烏龍茶幾清,配合瑪奇多嘅甜味,啱啱好。
烏龍瑪奇朵 $23/
烏龍瑪奇朵
2017-01-31
登打士街有着林林總總的小食店, 只談台式飲品,一條街便有5,6間同業,競爭十分激烈!🙈 今次係我第三次飲來自台灣 50 嵐的「KOI Thé 」,  而吸引我的賣點就是有着其獨創的金黃色珍珠的黃金珍奶。  所有飲料都有大、中、小三個size選擇 一個人飲小size 就剛好。😜 和一般的同業一樣, 可選正常甜 100%、少糖 70%、半糖 50%、微糖 25%、無糖 0%, 但與別不同的是,竟然還有特甜 120% 選擇,岩晒重口味的食客。😂  值得一讚的是「KOI Thé 」是可以走冰的!😳 有時候女仔想飲凍野但又怕肥,「走冰」就最岩啦~ 黃金珍奶(微糖走冰)(小)($18)  奶味突出,茶味比較淡,飲落感覺香滑。 黃金珍珠顧名思義就是珍珠的顏色係金黃色,😯 並不是其他同業普遍的黑色, 因為它們的珍珠主要用木薯粉製成的 。  所以黃金珍珠特別煙韌有彈性,好似識反彈咁,好有口感☺️! 温馨提示:奶茶本身味道偏甜,唔鍾意太甜的話記得叫少甜呀!
登打士街有着林林總總的小食店,

只談台式飲品,一條街便有5,6間同業,競爭十分激烈!🙈

今次係我第三次飲來自台灣 50 嵐的「KOI Thé 」,

而吸引我的賣點就是有着其獨創的金黃色珍珠的黃金珍奶。

所有飲料都有大、中、小三個size選擇

一個人飲小size 就剛好。😜

和一般的同業一樣,

值得一讚的是「KOI Thé 」是可以走冰的!😳

有時候女仔想飲凍野但又怕肥,「走冰」就最岩啦~

黃金珍奶(微糖走冰)(小)($18)

黃金珍奶
 奶味突出,茶味比較淡,飲落感覺香滑。

黃金珍珠顧名思義就是珍珠的顏色係金黃色,😯

並不是其他同業普遍的黑色,

因為它們的珍珠主要用木薯粉製成的 。

黃金珍奶
 所以黃金珍珠特別煙韌有彈性,好似識反彈咁,好有口感☺️!

温馨提示:奶茶本身味道偏甜,唔鍾意太甜的話記得叫少甜呀!
2017-01-18
10 分鐘 (外賣自取)
黃金珍奶
我一直都系台式飲品控,差唔多飲曬全港既珍珠奶茶鋪。之前有好長一段時間,心目中最好飲既珍珠奶茶系天仁茗茶。可惜飲得耐左,開始厭,人總是貪新鮮跟住我就發現左五十嵐黎左香港。其實五十嵐系台灣已經開左好多間,直頭同七仔一樣,梗有一間系左近。而香港既分店都冇令我失望,好好飲,成為香港我最喜愛台式飲品!雖然佢地既主打系黃金珍奶,但個人覺得紅茶瑪奇朵同檸檬綠茶最好飲。佢地既茶有種清香,唔會澀。搭配檸檬或者奶蓋都好出色。我個人既習慣系會要半糖或者微糖,正常份量既糖一來太唔健康(其實飲呢d飲品已經唔健康,但一個為食既人系唔會俾阻到!),二來我唔中意飲太甜。食飽飲杯檸檬綠茶真系一流,解膩,真系會飲上癮。唯一唔好既系一杯中杯已經要22蚊,價錢偏貴。如果同台灣比,價錢更加相差一大截。真系好掛住台灣啊😭
我一直都系台式飲品控,差唔多飲曬全港既珍珠奶茶鋪。

之前有好長一段時間,心目中最好飲既珍珠奶茶系天仁茗茶。

可惜飲得耐左,開始厭,人總是貪新鮮

跟住我就發現左五十嵐黎左香港。

佢地既茶有種清香,唔會澀。搭配檸檬或者奶蓋都好出色。

食飽飲杯檸檬綠茶真系一流,解膩,真系會飲上癮。

2016-12-15 514 瀏覽
聽個聽就知巴閉啦😂黃金珍珠喎!真系無呃大家,珍珠果然系黃色😊同其他黑色嘅珍珠相比,佢嘅size比較細粒😝用左木薯粉製口感極煙軔😉仲帶小許甜味奶茶嘅奶味比較重,飲起上嚟都幾滑身😬吾錯吾錯!👍好在店員提配嗌左少甜,甜品適中

2016-10-10 773 瀏覽
新潮橙色珍珠奶茶🍹珍珠?唔一定係黑色架😎 識飲一定係飲橙色珍珠😛咁就唔驚會食左車軚或者拖鞋落肚啦😂黃金珍奶☕️ ($21)平時黑蚊蚊的珍珠係加左焦糖⚫️但黃金珍珠係用木薯粉秘製架!😍比平時的珍珠更加細細粒🙆🏻入口反而仲Q彈🤘🏻加埋正宗香醇台式奶茶👍🏻激盪出口感上的震撼!😍温馨提示:奶茶本身味道偏甜唔鍾意太甜的話可以叫少甜呀☺️
新潮橙色珍珠奶茶🍹
珍珠?唔一定係黑色架😎
識飲一定係飲橙色珍珠😛
咁就唔驚會食左車軚或者拖鞋落肚啦😂
黃金珍奶☕️ ($21)
平時黑蚊蚊的珍珠係加左焦糖⚫️
激盪出口感上的震撼!😍
温馨提示:奶茶本身味道偏甜
唔鍾意太甜的話可以叫少甜呀☺️
2016-03-31
5 分鐘 (外賣自取)
  • 黃金珍奶
2016-10-09 514 瀏覽
行開旺角想掃街,於是順住登打士街行下睇下有咩食啦。點知發現左呢間叫KOI嘅台式飲品店。見到佢地掛住晌台灣先見到嘅「50嵐」招牌,就好掛住佢地嘅茶。於是就買左杯晌台灣常飲嘅柑桔檸檬。下午嘅客人都幾多,大約等左10分鐘就有啦!台灣果邊有得加蜂蜜,但香港無得加。不過佢地一樣都會放返粒柑桔落飲品度。味道第一啖係好酸好酸!(面都縮埋了!)如果可以好似台灣咁加返蜂蜜中和返就好了。檸檬同柑桔的味道都好出好濃,酸味之中帶點微微嘅苦澀味!好解渴!果然有質素!Good!!唔似得出面D台飲店得酸味同糖水味。KOI嘅價錢我個人覺得在台飲店之中,佢地屬偏高,$24得中杯,大杯要再貴D。其他台飲店多數都係$20左右就有大杯。所以客人要諗清楚究竟你想要質素定買是價錢平。總結:雖然價錢比較貴同份量較少,但味道質素的確比其他台飲店好。值得一試。最多我飲少杯星記咖啡。XD至於佢地同「50嵐」有無關係就有待考究。
行開旺角想掃街,

於是順住登打士街行下睇下有咩食啦。

點知發現左呢間叫KOI嘅台式飲品店。

見到佢地掛住晌台灣先見到嘅「50嵐」招牌,

就好掛住佢地嘅茶。
於是就買左杯晌台灣常飲嘅柑桔檸檬。

下午嘅客人都幾多,大約等左10分鐘就有啦!
柑桔檸檬
台灣果邊有得加蜂蜜,但香港無得加。

不過佢地一樣都會放返粒柑桔落飲品度。

味道第一啖係好酸好酸!(面都縮埋了!)

如果可以好似台灣咁加返蜂蜜中和返就好了。

檸檬同柑桔的味道都好出好濃,

酸味之中帶點微微嘅苦澀味!好解渴!

果然有質素!Good!!

唔似得出面D台飲店得酸味同糖水味。

KOI嘅價錢我個人覺得在台飲店之中,

佢地屬偏高,$24得中杯,大杯要再貴D。

其他台飲店多數都係$20左右就有大杯。

所以客人要諗清楚究竟你想要質素定買是價錢平。

總結:

最多我飲少杯星記咖啡。XD

至於佢地同「50嵐」有無關係就有待考究。
2016-09-10
10 分鐘 (外賣自取)
柑桔檸檬
2016-10-07 402 瀏覽
珍珠控又出動啦,見到這間人山人海,裝修簡約,說是台灣五十嵐集團成員,便決定要飲返杯。付款後,等了10分鐘有多。點了綠茶珍珠,甜度是微甜,綠茶味甘香,沒有被甜味蓋過,珍珠是大粒珍珠,外面是透明的,中間有點白色,跟其他台式飲品鋪的珍珠有別。口感QQ,珍珠份量夠多。不過員工未問是否即場飲,就已經篤開了,想不即場飲都不可,服務質素有待改善。
2016-10-06
12 分鐘 (堂食)
2016-09-09 437 瀏覽
Happy Friday 同女朋友逛旺角。行到一半有啲口渴。仲話一定要飲奶蓋!見到這間50嵐品牌台灣奶茶。覺得伏味唔濃。但點睇個餐牌都無奶蓋🤔一問之下。原來瑪奇朵就係奶蓋😂又長知識啦。正宗。普通。紅茶奶蓋。可以試到間鋪嘅實用。少冰,少甜先飲到茶同奶嘅味道。奶唔太咸,茶唔太甜,適中就係最好味👍因為要同時飲到奶同茶,佢用刀仔係cover 上面開吼,所以無飲管。我幾鐘意咁特色嘅做法👍
Happy Friday 同女朋友逛旺角。
行到一半有啲口渴。仲話一定要飲奶蓋!
見到這間50嵐品牌台灣奶茶。
覺得伏味唔濃。
但點睇個餐牌都無奶蓋🤔
一問之下。原來瑪奇朵就係奶蓋😂
又長知識啦。
正宗。普通。紅茶奶蓋。可以試到間鋪嘅實用。
我幾鐘意咁特色嘅做法👍
2016-09-09
5 分鐘 (外賣自取)
2016-08-31 492 瀏覽
話說行過俾呢間新開嘅台式飲品店所吸引,特別是那黃金珍珠奶茶,看上去令本來覺得飽滯嘅我,都突然有點想喝,於是我放棄了原本的天仁茗茶,而選了這間。本人叫了半糖少冰,可惜的是喝下去仍舊是甜,而且奶味和茶味完全唔balance ,我的的確確在喝「奶」茶。哭........ 本來黃金珍珠應該值得令人期待,可惜都未能力挽狂瀾,難過的我覺得俾呢廿二蚊真係唔多值。

黃金珍珠奶茶
2016-08-31
5 分鐘 (堂食)
2016-08-24 426 瀏覽
經過見到焦糖吸引左眼球所以買黎試下…Caramel black tea macchiato 焦糖紅茶瑪奇朵$33佢會問係米而家飲,之後開比你飲奶蓋……奶蓋味原來係甜,飲落都都滑身同香,紅茶味都濃,其他奶茶店之前飲開咸咸地,講真感覺大同,但價錢比其他貴點而都係咸味才是我杯茶,所以只會一試
經過見到焦糖吸引左眼球所以買黎試下…

2016-08-24
2016-08-20 347 瀏覽
好難飲,完全飲唔落口。 仲話係台式飲品。 我去開幾間都未試過咁難飲。好心俾多d心機經營下。鋪面做到幾靚都冇用,唔好飲就係唔好飲,希望會有改善。但我不嬲有飲珍珠奶茶心癮既人,家陣都搞到我冇興趣再飲了。 請改善飲品質素罷。
2016-08-18 326 瀏覽
係旺角行街見到黃金珍珠^_^停低睇下咩黎睇下Mean,選擇好多一時間都幾難選擇^_^最後我決定都係選擇招牌黃金珍奶原來黃金珍珠顏色,有別於傳統珍珠^_^係淡黃色的我叫左少甜飲落奶茶比例剛好^_^黃金珍珠非常Q彈,真的不一樣珍珠。^_^但價錢$30一杯略貴
係旺角行街見到黃金珍珠^_^停低睇下咩黎
睇下Mean,選擇好多
一時間都幾難選擇^_^
最後我決定都係選擇招牌黃金珍奶
原來黃金珍珠顏色,有別於傳統珍珠^_^
係淡黃色的
我叫左少甜