2016-02-05 1657 瀏覽
今午風和日麗,我們仨選擇了在餐廳的露天雅座用餐。看之前食家有對室外環境的描述及拍照,在此就不再重複了。我的整體感覺就是舒服。 我們坐下後,最先送上的是一瓶免費清水。很感動啊。需知西餐廳都比較吝嗇免費清水,總希望你點收費瓶裝水。 前菜,我們選了兩客沙津和一客湯。上菜的時候來了兩客湯和一客沙律。當我們表示有點出錯及不介意將錯就錯時,醒目的侍應哥哥仔(可能是老闆)居然説,是多送你們一客湯,另一客沙律就到,把我們哄得樂不可支。沙律的菜很新鮮,芝麻醬多一點會更好。 菠菜茸配上淡淡的忌廉,味道需無特別,但用材不錯,是一道合格的湯。 闊條麺是我們選的三款主菜中味道最出色的一道菜。薄薄的獻汁味很濃,能與雞肉和麵條融合。 牛肋條有巴東牛肉的味道。朋友說感覺像羊肉。但我覺得最貼心的是伴碟上的茄汁。我想很多食家都試過吃薯條時,要三催四請待應提供茄汁的困境。 魚柳很令人失望。一點都不嫩滑。 我們都選擇加12元要甜品。朱古力餅送上來時,我們不小心把汁打翻了。待應哥哥見狀,馬上把醬汁重新送上,再次逗得我們很開心。此店的食物雖不能令我們留下深刻印象,但服務和環境還是令我們要給一個
免費清水
粟米片沙律配自家製芝麻醬
沙律的菜很新鮮,芝麻醬多一點會更好。
忌亷菠菜湯

忌廉芝士汁闊條麵配雞肉青露筍
燒牛肋條配自家制燒烤汁及椰菜沙律
青衣魚柳配扒什菜汁香蒜濃茄醬
魚柳很令人失望。一點都不嫩滑。
腰果朱古力餅配雲利拿汁

2016-01-06
一晚同事晚上飯局,指定叫我唸食乜。Budget, 菜式,地方都要唸得很周全,呢個唔辣得,嗰個唔熱氣得…… 計我話,去Kowloon East Kitchen啦,我唸唔到食乜就會揀佢。小小的一個西餐廳,坐落不起眼的工廈。地鐵行八分鐘,都算近。坐下,首先有任refill的飽,點上黑醋,很多有心的西餐都是必有的。西班牙腸這個有點咸,而且似臘腸質地。第一次食,我唔識欣賞。從來,主菜才是我的推介。薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉呢個次次都要點!薰煙肉同出面不同,係較厚身大粒的,咸咸地,加埋蛋黃芝士醬成個意粉好creamy!!!!扒紐西蘭肉眼叫medium rare絕不會overcooked! 肉質非常juicy! 加埋用牛油煎,好香啊!一塊靚牛扒不用太多花巧醃,簡單就好!燒雞店員姐姐大推,指明不是燒春雞的size是半隻雞的份量。呢個係daily special 唔係成日都有。個雞皮脆肉嫩,燒的原因無左多油的感覺。加埋個酸汁,好開胃。Kowloon East真是不會令人失望,水準之上,細節位做到足。

西班牙腸

這個有點咸,而且似臘腸質地。第一次食,我唔識欣賞。

從來,主菜才是我的推介。
薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉

扒紐西蘭肉眼
叫medium rare絕不會overcooked!
肉質非常juicy! 加埋用牛油煎,好香啊!
一塊靚牛扒不用太多花巧醃,簡單就好!
燒雞

店員姐姐大推,指明不是燒春雞的size

• 扒紐西蘭肉眼
2016-01-01 2278 瀏覽
同朋友即興約食飯,見觀塘工廈開左好多餐廳見依間食評都不錯,所以就打算WALKIN試下上到去因為係平日晚上,都有八九成坐滿,我地都被安排坐低我叫左薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉好足料好大碟啊,好CREAMY,食落好重芝士味,好好味,帶少少煙肉食落去都好香~朋友叫左意大利海鮮闊條麵闊條麵同平時食既有少少不同,番茄醬好多,同埋有番茄粒粒架,唔係用番茄膏整,所以見到都足料番茄唔會太酸亦唔會太甜,好好味!服務方面好唔錯,見我地冇晒水都好主動斟俾我地,落單同上菜都算快!如果觀塘諗唔到食咩,可以考慮黎依間
同朋友即興約食飯,見觀塘工廈開左好多餐廳
見依間食評都不錯,所以就打算WALKIN試下
上到去因為係平日晚上,都有八九成坐滿,我地都被安排坐低
我叫左薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉
朋友叫左意大利海鮮闊條麵
番茄唔會太酸亦唔會太甜,好好味!

如果觀塘諗唔到食咩,可以考慮黎依間

2015-11-17 3886 瀏覽
朋友推介較低食嘅西餐,睇哩度嘅食評令人好有期望。先嚟個忌廉湯,十分香濃;小食蟹肉多士,蟹肉好fresh; 主菜點咗西冷,愛食生嘢叫咗三成熟,上面有牛油加黑松露,好香口;另一主菜三文魚,七成熟溏心激讚;甜品原本叫埋個栗子tar但話今晚啲質素唔好唔建議,所以只叫一個腰果朱古力雪糕,腰果炸至脆口幾特別...後記:有多少失望係兩個主菜都好油,雖然個三文魚同西冷味道唔錯,但唔知係咪伴碟嘅豆同蕃茄好油,攪到感覺兩個主菜都油林林;服務好好,但環境稍稍嘈咗啲,覺得比較啱朋友聚會或大伙人去
忌廉湯
忌廉湯
蟹肉多士
麵豉油燒三文魚
2015-09-23 6139 瀏覽
我應該都幫趁左4/5次..次次都想拎酒去邊食邊飲..都未有機會~~尋日又即興去左食~~order左由魚甩圈配旦王醬...熱辣辣...我覺得靈魂是+左酸辣椒絲..好夾啊每次來都必食...有骨豬扒...呢度既煮法不是全熟.豬肉有少少紅,,不過放心..是正常的...肉好林..好juicy...配埋個芥末蘑故汁...真係好好味~而墊底既薯仔粒粒都好好食..又香又脆...又吳油~~~食到停吳到羊架有4件,,好嫩...吳so,,好似200蚊...係貴左少少..不過都係好好味配菜小蕃茄好甜好好食~~
我應該都幫趁左4/5次..
次次都想拎酒去邊食邊飲..都未有機會~~

尋日又即興去左食~~order左
每次來都必食...有骨豬扒...
呢度既煮法不是全熟.
豬肉有少少紅,,不過放心..是正常的...
而墊底既薯仔粒粒都好好食..又香又脆...
又吳油~~~食到停吳到
羊架有4件,,好嫩...吳so,,
好似200蚊...係貴左少少..不過都係好好味

配菜小蕃茄好甜好好食~~
2015-09-22
2015-09-11 5891 瀏覽
來開觀塘做嘢, 當然睇睇有邊間工廠區餐廳可以試。見Openrice這間評價不錯, 于是來這裡食 lunch。來到已經差不多2點, 人已不多, 立刻有位。午餐他們serve set lunch, 我就點蘑菇湯同linguine carbonara。湯好快送上。是用蘑菇打碎, 不是用罐頭。正合我意! 最討厭這麼簡單的湯, 好多餐廳都要慳。呢到用真蘑菇打做湯, 好好味! 唔會太creamy。Linguine 送到, 都幾大碟。同朋友分享左少少, 就啱啱好。平時好少想食barbonara, 因為有點漏。可能這天太肚餓, 就好想食D肥膩野。呢個真係讚, 火腿大塊又唔乾口, 個汁夠濃夠芝士但唔會膩, 食完無滯住感覺。呢個十分好! 朋友叫左鴨胸。熟左少少, 但個味好。食完, 飽, 就無叫甜品, 叫左杯Flat white。我唔識咖啡, 所以唔識評。總括呢間食得過! 工廠區越來越多有心的餐廳。

朋友叫左鴨胸。熟左少少, 但個味好。

總括呢間食得過! 工廠區越來越多有心的餐廳。
2015-09-04 5603 瀏覽
今天終於食到喇! 幸好今天咁ad hoc都有位,雖然要我八點交枱,但都有兩個鐘,都足夠了。亦估不到今天公眾假期都咁爆,去了觀塘工廠區搵食,起初都未想起佢,上一次想吃慶祝飯,想book位但咁啱成間放大假!上到去,環境整理,寬敞!每張二人枱都放多一張櫈給客人放袋,真細心!呢間餐廳,好! 價錢與食物成正比,員工們有禮可親,到結賬時,仲要無加一! 我一定會再來,推介!  坐下了,已立刻替我們倒滿兩杯水兼放下了餐前包及黑醋橄欖油。  看餐牌,雖然不算太多選擇,但也足夠,時常想,食物款式不需太多,好食已掂哂😄 除了餐牌,還有幾款 today special.  首先選了我另一半喜愛的  Caesar, Smoke Salmon ($88)。 一到了,正! 一看就知不錯,三文魚很香,色澤很靚!三文魚份量也不少!美味!美味!羅馬生菜也很新鮮,他們用料真得!! 終於遇上一間在工廈的,料靚又美味的食物加價錢合理。 雖然只是沙律時間,但已另我們滿意得很!食食吓,見到隔離枱上湯,嘩! 係自己打的忌廉蘑菇湯!之前問了不敢叫。。。餐牌上寫著是日餐湯 - $25.  我們心想,又是那些不是罐頭就是滿是粉將的白湯!

食食吓,見到隔離枱上湯,嘩! 係自己打的忌廉蘑菇湯!之前問了不敢叫。。。餐牌上寫著是日餐湯 - $25.  我們心想,又是那些不是罐頭就是滿是粉將的白湯! 之後,唔好講咁多,便即刻叫一個啦! (因我們都不太餓兼扮細食😅,所以一個也夠了)。  但真美味! 超值!

叫湯時叫埋主菜,本選了餐牌上的Mushroom Fettucini,經有禮waitress再介紹,終於選了 today special - $128 Fettucini Shrimp Bisque. 她說用新鮮蝦汁煮的,所以吸引了我們試一試,不用又叫齋意粉😄。 不過,這款對我們來說只是一般好味,但蝦是鮮的,還配了我喜愛的蘆筍,好味!

今次不是太餓來,所以連甜品也沒有點選,下次再試!😊
Caesar Smoke Salmon
Soup of Today
Fettucini Shrimp
Today special
2015-09-03
Caesar Smoke Salmon
Soup of Today
Fettucini Shrimp
觀塘★Kowloon East Kitchen6點半已經黎到觀塘工廠大廈入面既Kowloon East Kitchen,可以暫時享受下寧靜既環境。依到以紅黑為主題,有架單車同梳化做下裝飾,感覺都幾舒服~暗黃既燈光搞到有少少ZZZ添..哈哈!MENU = 1張紙,選擇比想像中少,原來Burger同all day breakfast都係weekend brunch先有- Daily soup – 甘筍薑湯 ($33):聽到有薑咁特別一於嗌黎暖下個玻璃胃 一睇就知真材實料呀,飲落真係feel到有d紅蘿蔔同薑渣嫁,不過美中不足係個湯好似唔係好夠熱…- Salmon tartar ($100):好精美既前菜,三文魚上面仲有d疑似魚子醬,感覺好似fine dinning咁 佢加左檸檬汁係三文魚入面,入口好fresh呀~~不過件小多士個樣呃人既,都唔脆!- Fish & chips ($88):heeeeeeee,慶祝點可以無左佢一上碟又令人心花怒放啦,勁多fries+黃金炸fish!薯條唔係好實果種但d薯味勁香&d魚既炸粉完全唔厚可以放心成舊食...哈哈! My favourite dish to
觀塘★Kowloon East Kitchen
MENU = 1張紙

- Daily soup – 甘筍薑湯 ($33):
Daily soup – 甘筍薑湯
聽到有薑咁特別一於嗌黎暖下個玻璃胃

- Salmon tartar ($100):
Salmon tartar
佢加左檸檬汁係三文魚入面,入口好fresh呀
~~不過件小多士個樣呃人既,都唔脆
!

- Fish & chips ($88):
Fish & chips
heeeeeeee,慶祝點可以無左佢
一上碟又令人心花怒放啦,勁多fries+黃金炸fish!薯條唔係好實果種但d薯味勁香&d魚既炸粉完全唔厚可以放心成舊食...哈哈! My favourite dish tonight

- Carbonara ($108):
Carbonara
一睇就知好heavy每條pasta都上晒汁
…d pasta比起平時食開果d硬少少好有口感~~不過個味總係唔太似平時食開既carbonara咁&d汁結左d都幾濟下
Overall都係一間有心既餐廳,除左張menu仲有d daily special既dishes會轉下!呀..間餐廳有service但又唔收加一嫁
2015-05-28
Salmon tartar
Fish & chips
2015-08-04 5278 瀏覽
再試另一間觀塘工廈西餐。weekday walk-in 唔使等位,不過都幾乎滿座。裝修有少少馬虎; 員工着便服,感覺有少少山寨,仲有唔知係咪枱細嘅關係,食物嘅碟都好細,感覺有啲小家。 雖然係weekday,但係都冇set dinner 要散叫。撇除以上嗰啲同食物無直接關係嘅因素,其實呢間餐廳算唔錯, 除左跟湯個包唔得之外其餘既都算有水準。

Carbonara
2015-07-20
2015-05-30 9505 瀏覽
位置方便環境舒服服務員很友善蕃茄雞肉通粉啊!好好出眾茄醬煮得好恰當令每條長通粉吸收到汁唔會好杰、好好雞肉無雪味、火喉恰到好處好味道! 可以一試再吃榛子咖啡奶凍簡單中見好好味唔錯

位置方便環境舒服
服務員很友善蕃茄雞肉通粉
啊!好好出眾
茄醬煮得好恰當
令每條長通粉吸收到汁
唔會好杰、好好
雞肉無雪味、火喉恰到好處
好味道! 可以一試再吃

榛子咖啡奶凍
簡單中見好好味
唔錯
  • 蕃茄雞肉通粉
2015-05-24 9067 瀏覽
黎左2次,2次都覺得唔錯,所以黎比個好評!😄有骨豬扒:幾好,佢唔係全熟,幾嫩幾juicy 。 不過邊邊就老左啲!芝麻吞拿魚雜豆沙律:我覺得幾特別,可以一試! 魷魚圈:正! 佢有啲酸酸辣辣既伴菜,好醒胃👍魷魚圈唔係脆身個啲,其實有點失望。但係,點埋個蛋黃醬,就絕對有驚喜👍 個醬好香👃番茄海鮮意粉k. 正常貨式環境: 其實黎第2次既原因,好大關係係環境。 好寬敞,感覺舒服。 中間有張大木枱,感覺好warm,我幾鍾意😅!服務:有位女服務員好nice. 又會主動介紹是日special. 又會問意粉需唔需要加芝士粉(其他職員冇). 食到咁上下又會問你意見喎。 好欣賞她😊另外一提,佢免開瓶費,帶埋支酒去,Perfect 😊😊😊 食物ok. 環境good. service good. 價錢good hahaa
黎左2次,2次都覺得唔錯,所以黎比個好評!😄

有骨豬扒:
幾好,佢唔係全熟,幾嫩幾juicy 。 不過邊邊就老左啲!

芝麻吞拿魚雜豆沙律:
我覺得幾特別,可以一試!

魷魚圈:

番茄海鮮意粉:
ok. 正常貨式

服務:

另外一提,佢免開瓶費,帶埋支酒去,Perfect 😊😊😊

• 魷魚圈
人在官塘,食apm/ One Pacific Centre食到悶,定期都會轉攻工廠覓食。今次搵到嘅Kowloon East Kitchen距離mtr只係5分鐘路程, 位置易搵, 十分方便。.一入到去未有位,侍應招呼我哋在Bar枱位坐低, 俾埋餐牌我哋睇住等. 一睇餐牌, 就會發現寫得好清楚嘅亮點:免。。。加。。。一!間嘢裝修唔錯,又有人招呼,但竟然唔收加一,仲唔係小情侶嘅福音?.▼... 食物質素 ...▼. 食物先係重點!今次我哋叫咗兩個Pasta~~ .意大利煙腩香草闊條麵 ($98): .先講個汁,並唔係用一Pat Pat得番茄味的醬,而係有一舊舊煮完的小番茄俾你看得見的,讚!闊條麵亦有獨特蛋香,LIKE!! 煙腩好Juicy, 數量亦唔少, 加埋洋蔥、香草、辣椒, 是令人回味的Pasta啊! .薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉 ($108):.好Creamy, 又大碟,一個女仔應該會食唔晒!薰煙肉又係正嘢,比腩位乾身,但都好惹味!芝士味亦香濃,啱晒芝士怪! .▼... 服務 ...▼. 店員有禮,環境乾淨企理有格調,仲有水供應,會Keep住斟水俾你,窮仔明嘅時候,連叫飲品嘅錢都可慳返,不
▼... 食物質素 ...▼
食物先係重點!今次我哋叫咗兩個Pasta~~
意大利煙腩香草闊條麵 ($98):
薰煙肉配蛋黃芝士醬意粉 ($108):

▼... 服務 ...▼
店員有禮,環境乾淨企理有格調,仲有水供應,會Keep住斟水俾你,窮仔明嘅時候,連叫飲品嘅錢都可慳返,不錯不錯!

今次幫襯的整體感覺良好,唔收加一今時今日亦十分難得。比起連鎖大集團,我更想多多支持本土小店. 而其實佢嘅甜品同飲品都唔係貴,下次encore應該會試埋!
由這部搞笑的lift送我哋離開 :-D
2015-05-09 7337 瀏覽
星期六去開觀堂工廠區,順便來試試。地點唔難搵,係正街尾(AXA對面),舊舊嘅工廠區,入到去又另一番景象。可能星期六的關係,沒有太多人,簡簡單單的裝修,感覺好舒服。餐廳分為室外同室內,今日天氣都比較悶焗,所以我地都係選擇室內比較好。午餐款式雖然唔太多,但價錢同種類都ok我地選擇咗Spaghetti Caronara, 唔太膩,但意粉比出面粗大,味道不錯。牛肉漢堡配薯條,牛肉十分多汁好味,值得一試。紐西蘭肉眼扒,肉眼扒配上牛油醬汁,肉眼十分嫩,很淋,但覺得肉味唔重。餐飲我選了凍朱古力,看得出他們用心來調配,不太甜但嚐到有朱古力碎,讚^.^

可能星期六的關係,沒有太多人,簡簡單單的裝修,感覺好舒服。

午餐款式雖然唔太多,但價錢同種類都ok

牛肉漢堡配薯條,牛肉十分多汁好味,值得一試。

2015-05-09
去到觀塘區,吾想食商場野其實都有好多選擇。好多上樓工廈選擇,今次我地選擇了一間可以帶酒上去而不用另收費的餐廳(可能沒有酒牌原因,只有冇酒精飲品賣)。因為今次急沒有訂位,只可以坐係戶外,幸好天氣都吾錯。微風吹又吾會好多癈氣,因為始終晚上8點。我地買左一枝白酒雪大約半小時先飲(仲比左個筒我地雪住白酒)。一黎到待應首先比左包我地,只可說普通法式包,軟軟的還可以。今次我地都小食為主,海鮮,和一個意粉!~Fish and chips ($88):好好味,薯條夠厚身又脆,魚柳肉新鮮冇咩雪味同香口,份量都吾少,加上醬汁同白酒真係十分配合。Razor clams ($150):每日都有一些推介,今日係聖子。聖子都新鮮同份量都足,醬汁偏水,所以不太黏到聖子。聖子偏淡但幸好因為新鮮都還可以。多士點了醬汁都好香(因為係有煙肉的蕃茄醬)。Potato gratin ($40):叫了一個主菜可以加配料,芝士加薯仔粒我最愛。黎到也不失望,很多芝士口感好又有薯仔味,但如果熱多少少會好D。因為芝士有點硬。Fett Amatriciana ($98):今日想食濶條面,但只有2款選擇,今次叫了蕃茄腸仔煙肉,這道反而醬汁出
普通法式包
Fish and chips
自帶白酒
Potato gratin
Fett Amatriciana
Razor clams

一黎到待應首先比左包我地,只可說普通法式包,軟軟的還可以。

今次我地都小食為主,海鮮,和一個意粉!~

Fett Amatriciana ($98):今日想食濶條面,但只有2款選擇,今次叫了蕃茄腸仔煙肉,這道反而醬汁出色,少少辣但又吾會太水,黏到係濶條面上。份量2人大約都有幾口還可以。

食了大約2小時,待應沒有因為戶外而忘記出黎睇戶外客的需要(抵讚),同好有耐心解說今日推介。以$376價錢食到4樣野都好抵。如果下次再黎應會訂位同叫甜品
2015-04-01
Fish and chips
Potato gratin
Fett Amatriciana
Razor clams
2015-03-28 8526 瀏覽
因為朋友經常遲收工,所以就佢係觀塘食飯,係openrice搵到呢間係工廈既餐廳,我地四個人就去試下啦!入到去餐廳都算幾大,有室內同室外,環境都不錯,我地本來book左位,但都要等一陣,因為攪緊埋單有位坐啦!張枱都幾大,好正我地落完單,店員就拎d麵包比我地先食完主菜,因為隔離枱好嘈吵,好難傾偈,所以要求轉出去室外,舒服得多,可以慢慢嘆甜品啦~
2015-03-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日