2022-03-03 23 瀏覽
🥰鬧市中的coffee truck·☕️Mocha ($40) 拉花好美!濃濃朱古力但又唔會過過咖啡香🥰香醇濃郁·🍹Spices Apple Soda ($52) 好好飲!咖啡師心機作,聽完點制作就覺得呢個價錢好抵飲👍🏻自家製蘋果醬用上華盛頓蘋果、青蘋果及富士蘋果3種;加埋自己煲既薑汁及香料!香料包含豆蔻、丁香、桂皮、小茴香、八角仲有青砂仁. 飲落酸酸甜甜🥰但可惜係seasonal special, 就黎無得飲😮‍💨·🍪Red Velvet Cookie ($42) 朱古力香比其他口味突出🥰曲奇大塊,份量十足!濃厚cream cheese 夾心,好滿足❣️·💫車頂位置仲有特色走馬燈.諗到特別字句可以request轉架!·📍 Kremaro銅鑼灣景隆街2號地鋪
🥰鬧市中的coffee truck

📍 Kremaro
銅鑼灣景隆街2號地鋪
外賣自取
1K
2022-02-25 49 瀏覽
#銅鑼灣 @kremaro.hk十放工, 等人放工! 未夠鐘又唔想周圍行去邊好呢? 雖然喺銅鑼灣, 但想要搵個地方 hea 下時間都唔易! 咁啱比我發現有間小店, 好清新的綠色, 有條走馬燈 “Just only u, I see from far away, and come from u!” 喺銅鑼灣街頭好顯眼!🍪Ice cookie 曲奇餅 $42 ~ Oreo + 棉花糖 + 朱力力粒味道, 係一大塊的曲奇, 但奇在係凍食! 😂係呀, 店員千叮萬囑係唔可以加熱的, 同平時食開嘅大曲奇唔同, 味道好札實, 低糖少油, 食晒成件都唔覺膩, 店員話係一位韓國太太的秘方, 下次再試其他味! ☕咖啡想要點特別的味道, #winterSpecial 雖然過咗 🎅Christmas 但都決定來杯 Christmas Latte ~ 店員用上水洗危地馬拉 + 烘焙巴西咖啡豆調配而成, 再加Homemade ginger syrup + 🍓士多啤梨 + 店員親自煲的 spicy syrup, 內有cinnamon、八角、丁香、小茴香…等等 …好似 Christmas Bread 又似 Ginge
#銅鑼灣 @kremaro.hk

☕咖啡想要點特別的味道, #winterSpecial 雖然過咗 🎅Christmas 但都決定來杯 Christmas Latte ~ 店員用上水洗危地馬拉 + 烘焙巴西咖啡豆調配而成, 再加Homemade ginger syrup + 🍓士多啤梨 + 店員親自煲的 spicy syrup, 內有cinnamon、八角、丁香、小茴香…等等 …好似 Christmas Bread 又似 Ginger bread 味道!

🤔初初店員推介呢個味道我有啲驚, 怕太甜, 但店員表示放心, 因為佢哋啲咖啡唔太甜, 怕蓋過咖啡原有的味道! 喺呢個冷冷的天氣, 飲杯暖暖的咖啡, 好爽!

🍪☕咖啡配曲奇, 人哋遲少少放工, 本人要再等一陣都表示好可以!

之前經開銅鑼灣已經留意倒有間咖啡店外型好獨特,好似一架咖啡餐車咁,車頂位仲有特色走馬燈好吸睛😎呢間咖啡店比較適合takeaway,店員服務好好,飲品同食物質素都唔錯㗎🤍🥯𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $𝟑𝟖即叫即翻熱🍵食嘅時候夠軟熟,抹茶味都幾香濃💚入面嘅麻糬口感煙韌,鍾意食Bagel朋友仔要試吓🍃🍪𝐎𝐫𝐞𝐨 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐩 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐡𝐦𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰  $𝟒𝟐大大塊曲奇睇賣相已經覺得好吸引!面頭除咗有Oreo朱古力餅之外仲有棉花糖,感覺好足料😎分開仲有少少拉絲嘅感覺,雖然邪惡不過好滿足🍎𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞𝐬 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟓𝟐店員推介我地試吓佢地期間限定嘅香料蘋果梳打,自家製蘋果醬用左三款蘋果製成,加埋薑汁飲落去甜甜酸酸好清新😆☕𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 $𝟔𝟎今次揀嘅呢款cold brew 用咗50% Guatemala 同50 % Brazil豆🌰上嘅時候店員仲會俾埋冰球,飲落去會有少少Almond 同Peanut taste🥰小店仲有提供CBD,有興趣可以叫嚟試吓

🥯𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $𝟑𝟖

🍎𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞𝐬 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟓𝟐

☕𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 $𝟔𝟎

2022-02-04 59 瀏覽
路過銅鑼灣,新開了一間咖啡店,特意嘗試一下。外賣咖啡☕買了拎走,回家慢慢享受。對於我這個咖啡因過敏患者,hot chocolate 簡直就是每次的必點。每次出差,都會捧一杯上飛機✈ 所以,對於熱朱古力,我絕對有發言權。 店舖裝修設計很特別,像一個美食車,裡面有很多選擇,也像多拉阿夢的百寶箱,變出幸福的味道。拉花的朱古力,瞬間就被融化了,生活的小確幸,原來如此容易。 香濃☕暖心,奶味和朱古力完美融合,喝在嘴裏,甜在心裏。Kremaro 的特色走馬燈,滿滿的是童年回憶。Kremaro銅鑼灣景隆街2號地舖#Kremaro #cannongrind

Kremaro 的特色走馬燈,滿滿的是童年回憶。

Kremaro
銅鑼灣景隆街2號地舖
#Kremaro #cannongrind
😋味道:9.2/10📸打卡:10/10✨🗣服務:10/10✨🏡環境:9/10💵人均:$40-100💰性價比:9/10👍🏻推薦度:10/10✨.🐼見到聖誕嘅時候好多人去 然後杯咖啡又好seasonal and igable 所以好想試😆店舖位於銅鑼灣sogo後面 位置方便 附近嘅打工仔可以去飲杯咖啡😙店嘅外觀好似一架湖水綠色嘅貨車🚛非常eyecatching🤩好似foodtruck嘅形式咁可以外賣 不過都有一兩個位可以坐喺度堂食😋今次幫襯嘅體驗非常好🤣除咗嘢食好味咖啡好飲 仲要特別一讚嘅係呢度嘅服務真係超好😍哥哥知道我想影聖誕嘅圖案 專登問我想要邊款用喺邊杯嘢飲 又幫我翻熱同切開bagel! 非常有禮貌又熱心🥰食完之後仲有coupon係buy one get one free! 所以真係誠意推薦大家👍🏻我都想encore再試hoji-matcha latte 好似都好多人推薦🙈.(👍🏻為推薦) 👍🏻🥯Matcha Mochi Bagel $38 (10/10)✨好似上面咁講 Bagel係係即叫即翻熱嘅🔥烘到微溫 包身外脆內軟 口感軟熟🥰仲查左一層香濃嘅小山園抹茶醬 抹茶味甘香濃郁🤤啱啱翻
😋味道:9.2/10
📸打卡:10/10✨
🗣服務:10/10✨
🏡環境:9/10
💵人均:$40-100
💰性價比:9/10
👍🏻推薦度:10/10✨

(👍🏻為推薦)
好似上面咁講 Bagel係係即叫即翻熱嘅🔥烘到微溫 包身外脆內軟 口感軟熟🥰仲查左一層香濃嘅小山園抹茶醬 抹茶味甘香濃郁🤤啱啱翻熱完嘅麻糬非常軟糯😆口感一流👍🏻

🍪Red Velvet Cookie $42 (8/10)
呢度嘅cookie係ice cookie凍食的😙好特別係第一次試!原本想點smores 但中午去到已經賣晒🥺店員推薦red velvet 餅身係以朱古力味為主😋曲奇口感比較軟身同濕潤 中間有一大舊cream cheese 味道濃郁😛但係都幾heavy食完好飽肚haha

👍🏻☕️Mocha $40 (Cold $45) (9.5/10)
Mocha質素很好 咖啡味道香濃又唔會過甜 同朱古力嘅比例啱啱好🤩好有層次感 而且好順滑😌

👍🏻🍵Matcha latte $43 (Cold $48) (9/10)
Matcha latte都非常不錯 抹茶味甘香 唔會太甜或澀☺️牛奶令口感非常順滑👍🏻

• Matcha  Mochi  Bagel
  • Matcha  Latte
  • Mocha
2022-01-27 26 瀏覽
經過見到汽車造型好搶眼,走馬燈仲可以比客人打message!MASCDUADO SUGAR GINGER LATTE ($48)採用新鮮生薑連皮榨汁,天然純正,薑味清香濃郁,加埋自家熬制嘅黑糖漿,風味迷人!入口微微嘅辣味伴隨住咖啡香,薑味夠突出,暖胃軀寒,啱晒而家凍冰冰嘅天氣,令人一試難忘!Red Velvet Cookie ($42)曲奇大塊厚身,質感柔軟,cream cheese份量十足,香濃帶有少少鹹香,味蕾大滿足!

Red Velvet Cookie ($42)

2022-01-27 32 瀏覽
今日要介紹一間開揚嘅正coffee shop🥰 雖然佢無公開表明自己係黃,但聽老闆(?)嘅談吐就肯定唔係藍🤣 話說幫襯嗰日仲係聖誕前後 (說來慚愧 拖到咁遲先出post😣),仲係蘊釀第五波之時,老闆(?)都已經話無咩人流,就我哋企喺度半個鐘都係得一兩個客,但佢啲嘢係高質值得更多人認識!所以大家經過都支持吓小店喇😬——————————————————🍪Ice Cookie (紅絲絨+Cream Cheese) $42係由一位韓國女餅師整嘅,第一次食ice cookie,原來好好食ga😍 佢係軟身曲奇,咬落去係微微帶酸嘅😆 咬到中間仲有Cream cheese,因為係凍嘅關係,個質感有少少似食緊雪糕咁😋 加埋嘢飲當tea食非常唔錯🥰-🍵Matcha Latte $48佢調味嗰陣特登問我想要甘啲定甜啲,不嬲嘢食叫少糖嘅我諗都唔洗諗就叫咗甘啲😆 結果真係好正😋 充分表現到抹茶嗰種甘澀味😍 同出面連鎖嗰啲好唔同,加埋啲奶成個質感都超細滑😍 推介!-☕Cold Brew $60依隻cold brew 用咗50%嘅Guatemala + 50 % 嘅 House Blend Brazil豆, 飲落會
——————————————————
🍵Matcha Latte $48
☕Cold Brew $60
依隻cold brew 用咗50%嘅Guatemala + 50 % 嘅 House Blend Brazil豆, 飲落會有Almond Chocolate , Peanut 同少少 Winey. 上果陣仲會另外俾個冰球你, 可以倒出黎飲. 個aftertaste 都幾強。 順帶一提, 間鋪頭提供cbd, 有需要嘅朋友可以加錢去加幾滴
🍇大人提子汁 (老闆(?)請嘅😆)
細細杯已經好回味🥺 係好香嘅紅酒+提子汁,可以保證唔係啲cheap 嘢😆 仲要係熱嘅,煮過嘅紅酒更帶清香,OMG 呢個又係must try item!!!
🍎香料蘋果梳打 $52
係由超足料嘅蘋果蓉沖起😍😍 本身都好鍾意肉桂嘅我飲落完全中哂我口味😗 最緊要係佢好大方,真係有半杯蘋果蓉咁濟😛 仲要有果肉咬😍😍 配梳打係將成杯嘢昇華咗個層次😚
下午茶
2022-01-12 337 瀏覽
做野做到好攰好眼訓🥱 最好就係黎個Coffee Break同事推薦我黎Kremaro呢間Coffee shop買返杯咖啡醒下神放鬆下地點都幾方便就腳 而且咖啡仲好高質!😛.🌟Christmas Latte ($48)見到有Winter Special 都想試下呢d期間限定嘅飲品⛄味道有d似gingerbread latte 飲落好暖胃 而且熱力仲持續到一段時間 真係好神奇🔥後來同咖啡師傾下先知佢地加入左自己煮嘅spice syrup 材料有Hazelnut、Cinnamon等等 好有心思所以咖啡好易入口又唔會太strong☕佢地仲俾左盒Decorating kit 我自己裝飾杯獨一無二嘅咖啡添.🌟Ice Cookie ($42)本身見到好多人都係介紹店舖嘅red velvet cookie🍪不過店員同我講已經賣晒!🤯 睇黎除左咖啡之外 曲奇都係呢度嘅人氣商品今次我就點左芝麻味曲奇 味道夠晒濃郁 亦都冇芝麻嘅苦澀味質地比較軟身濕潤 配埋咖啡啱啱好😚.店舖係以貨車作為主題 設計好有特色🚐而且仲以湖水綠作為主題色 有玩味得黎仲有寫意嘅感覺
做野做到好攰好眼訓🥱 最好就係黎個Coffee Break
地點都幾方便就腳 而且咖啡仲好高質!😛

🌟Christmas Latte ($48)

味道有d似gingerbread latte 飲落好暖胃
而且熱力仲持續到一段時間 真係好神奇🔥
材料有Hazelnut、Cinnamon等等 好有心思
所以咖啡好易入口又唔會太strong☕

🌟Ice Cookie ($42)
Ice Cookie

今次我就點左芝麻味曲奇 味道夠晒濃郁 亦都冇芝麻嘅苦澀味
質地比較軟身濕潤 配埋咖啡啱啱好😚

店舖係以貨車作為主題 設計好有特色🚐
而且仲以湖水綠作為主題色 有玩味得黎仲有寫意嘅感覺
下午茶
2022-01-11 23 瀏覽
食完午餐經過見到呢間food truck型嘅咖啡店事緣真係太飽,本身諗住下次先試點知後來又經過多次聞到咖啡味太香,忍唔住買左杯flat white😂下次會想試佢嘅bagel💗✨...#hkfoodie#foodie#foodlife#lovefood#foodphotography#foodiegram#foodporn#foodpics#foodblogger#instafood#coffee#coffeetime#香港#咖啡店
食完午餐經過見到呢間food truck型嘅咖啡店
事緣真係太飽,本身諗住下次先試

點知後來又經過多次
聞到咖啡味太香,忍唔住買左杯flat white😂

下次會想試佢嘅bagel💗✨
2021-12-27
外賣自取
其他
2022-01-08 25 瀏覽
呢間咖啡店好令人注目喎,造型真係好似架真車,一於買啲嘢食試吓先推薦期間限定嘅香料蘋果梳打,蘋果醬係自家製,用左華盛頓蘋果、青蘋果、富士蘋果三種🍏🍎🍎加左薑汁,同埋自家煲嘅香料醬,成杯梳打配搭新鮮,味道非常可口,酸酸甜甜,飲完精神為之一振😆另一杯Hoji-matcha latte ,即焙茶加抹茶,入口順滑,茶味香濃,味道唔會太甜☺️Blue berry cheese bagel好好味呀,加熱左之後,表面脆脆地,入面軟身,裏面嘅芝士有少少融,帶啲藍莓嘅香甜,非常之唔錯Black sesame cookie 芝麻味夠晒特別喇,店員話要凍食,食落好有新鮮感,我覺得質感幾有趣,幾creamy,芝麻味香,個個人就幾鍾意❤️喺架「車」旁邊食嘢飲嘢,同朋友吹吓水,都幾chill Btw 個店員服務好好

喺架「車」旁邊食嘢飲嘢,同朋友吹吓水,都幾chill
Btw 個店員服務好好
2022-01-08
2022-01-05 37 瀏覽
係銅鑼灣sogo後面有間好可愛既咖啡小餐車,仲有特色走馬燈,可以轉字架~黑糖薑latte:黑糖同薑都係自家手做,特別係薑,每日係街市買新鮮既薑磨汁,簡直係誠意之作吖~第一啖飲落勁重薑味,感覺好新鮮哦~mocha:飲落先係好濃既朱古力甜味,咖啡係後面慢慢滲出來。就算冰溶左,都唔會溝淡d味。大甲芋泥bagel:選用左台灣大甲特產既芋頭做芋泥。芋泥bagel食落好得意,有啖啖既奶黃味。Bagel烘熱之後,表面少少脆入面好煙韌,而且唔算好甜,同杯咖啡好夾哦~cheese o'clock:除左bagel外,仲有ice cream cookie可以揀架。原本想食oero架,可惜比人掃晒,但店員就介紹左呢隻餐牌無cheese cookie~果然無介紹錯,唔甜得來又煙煙韌韌。

有次行過見到銅鑼灣有間造形似Food Truck 嘅咖啡店上面仲有個kremaro嘅特色走燈,可以打心意嘅字上去,真係好有心思😝見有啲特別,就去試吓呢間嘅咖啡,店員可因應你鐘意介紹比你,佢就介紹黑糖薑咖啡,係冬日限定😝飲落第一口薑味好濃,慢慢就有甜味,好岩依家天氣有啲凍嘅時候飲😋另一杯係mocha,飲落朱古力味苦中帶甜,咖啡香就慢慢滲出~飲咖啡當然要配返啲cookie or bagel,cookie就新咗cheese味,其實唔係普通cookie咁簡單口感就較濕潤同厚實,食落就好濃cheese香,食一半已經好飽😝Bagel就要咗大甲芋泥,淡紫嘅外表已經好吸引,食完芋泥味算濃,口感鬆軟而Q彈,簡單小食配杯咖啡,人生享受~~
有次行過見到銅鑼灣有間造形似Food Truck 嘅咖啡店

2022-01-04 20 瀏覽
銅鑼灣Sogo後面街呢間咖啡外賣專門店,舖頭外型係一架車,而且用左Tiffany blue為主色,非常搶眼特別🧼 Coffee shop主要售賣各種coffee同埋少量輕食甜品🥯 今次試左兩款seasonal咖啡,屬於winter special,兩杯都加入左薑既元素,以自家製薑汁、spice syrup、果醬,調配出香濃又充滿左薑味既咖啡,飲完成身即刻暖笠笠!而食物方面,其中一個揀左Oreo棉花曲奇,翻熱之後香噴噴既曲奇味出哂黎,配上軟棉棉有啲溶化既棉花糖,味道一流😻 而另一款招牌輕食bagel,揀左blueberry cream cheese口味,味道唔會太甜食落鬆軟空氣感十足!個人非常推介既一間coffee shop☕️
KremaroHoji-matcha latte $48 之前飲過, 覺得除左外形有層次感, 焙茶同抹茶都唔錯, 味道亦幾balance, 係冰溶左會淡d. 今次同朋友黎陪佢試Cold Brew $60用左Guatemala同Brazil嘅豆, 前段帶微酸, 順滑易入口, 啡味香濃, 後段有啲winey嘅感覺. 最正係咖啡師私人醒左個大冰波, 可以keep住cold brew嘅冰冷感但飲到後段又唔會變到水稀稀👍 Matcha Mochi Bagel 小山園麻糬Bagel $38烘返熱後有表面脆脆入面軟綿嘅口感, Bagel 包有抹茶醬同軟糯mochi, 食落有好rich 嘅抹茶香味同咬口, 配咖啡一流😙Oero Cookie $42 每日有唔同味道, 屬於軟cookie 就咁凍食, 口感軟身. 無想像中咁甜, 不過 oero 香味就唔算好濃香料蘋果梳打 $52原先Barista 推薦嘅, 不過之前飲soda 成日都係syrup 加soda 所以本身無咩興趣. 直至吹水傾開先發現原來係Barista 手切蘋果煮成蘋果蓉, 再加左肉桂丁香荳蔻等香料, 好香~ 配埋Soda檸檬汁好清爽酸甜,
Kremaro

Hoji-matcha latte $48

Cold Brew $60

Oero Cookie $42

香料蘋果梳打 $52
原先Barista 推薦嘅, 不過之前飲soda 成日都係syrup 加soda 所以本身無咩興趣. 直至吹水傾開先發現原來係Barista 手切蘋果煮成蘋果蓉, 再加左肉桂丁香荳蔻等香料, 好香~ 配埋Soda檸檬汁好清爽酸甜, 好飲😋 朋友話鐘意呢杯多過Hoji-Matcha Latte🤣

Barista 好nice 好好傾, coffee bagel 都有驚喜🥯☕ 而且如果特別request, 仲可以轉走馬燈d 字

• coldbrew
  • matchabagel
  • 香料蘋果梳打
2021-12-25 19 瀏覽
天氣轉涼了,出到街凍冰冰都想飲番杯熱騰騰嘅咖啡,今日見到一間外型獨特的咖啡餐車「KREMARO」,就像一部可開出的房車一樣,而且車頂位更有一特色走馬燈,更可自由打上個人化字句,甚有心思嘅設計。他們除了咖啡外更有不少特色Cookies 可選購!Christmas Latte又到聖誕節,當然叫番杯Christmas Special,再配番個獨特的撒花圖案「可愛雪人」。Christmas LatteChristmas Latte配撒上點點糖粒,更有氣氛,咖啡味道濃郁,口感順滑,即時有種暖笠笠的感覺。Oreo Chocolate Chip Marshmallow 大大塊Oreo Cookies非常足料,見到Oreo朱古力餅乾外更有柔軟的棉花糖口感,一拉開更有拉絲效果,質感厚實,甜度適中,令人回味。
他們除了咖啡外更有不少特色Cookies 可選購!