2021-12-25 102 瀏覽
聖誕節當然要出街感受下節日氣氛🎄行到銅鑼灣Sogo附近💃🏼見到有間以 food truck 包裝嘅咖啡店🚛店員熱情好客👦🏻等待期間亦見不少熟客光顧😃而咖啡店最特別之處💥一定係頭頂上嘅特色走馬燈🚨顧客可打上個人化字句💬非常適合鍾意打卡嘅朋友🤳🏻🔸Oreo Chocolate Chip Marshmallow Ice Cookie ($42)曲奇口感同Bagel有點相似🍪食落煙韌軟綿😚曲奇上嘅Oreo同半溶棉花糖🍬令人充滿甜蜜又幸福嘅感覺❣️而曲奇內裏則加入朱古力粒同餅乾碎🍫雖然只係一塊手掌般大嘅冰曲奇💁🏻‍♀️但製作仍然相當認真💋值得一試🎖🔹Christmas Latte ($48)飲品揀咗其中一款節日限定❄️原材料包括strawberry syrup🍓spice syrup🌿ginger syrup😺同hazelnut syrup🌰據知頭三款嘅糖漿都係由咖啡店自家調配🤩草莓糖漿含豐富果肉纖維💫香料糖漿以肉桂👀丁香🍀肉豆蔻⚡️八角🍁小茴香🔥青砂仁等製成😉可見製作絕不簡單🎉顧客可由多款不同聖誕模板中挑選自己心儀嘅圖案🎀咖啡店亦有提供各款聖誕toppings俾顧客自行添加⭐️咖啡帶有士多啤梨嘅甜味☕️薑

Christmas Latte

🔹Christmas Latte ($48)
飲品揀咗其中一款節日限定❄️原材料包括strawberry syrup🍓spice syrup🌿ginger syrup😺同hazelnut syrup🌰據知頭三款嘅糖漿都係由咖啡店自家調配🤩草莓糖漿含豐富果肉纖維💫香料糖漿以肉桂👀丁香🍀肉豆蔻⚡️八角🍁小茴香🔥青砂仁等製成😉可見製作絕不簡單🎉顧客可由多款不同聖誕模板中挑選自己心儀嘅圖案🎀咖啡店亦有提供各款聖誕toppings俾顧客自行添加⭐️咖啡帶有士多啤梨嘅甜味☕️薑汁嘅微辣🌶同香料嘅清新🌱味道層次相當豐富😋誠意推介🙌🏻
Christmas Latte
係銅鑼灣經過一定會留意到既cafe😍 貨車造型配搭以銀色及綠色為主既設計,加上可以自由custom既特色走馬燈,非常搶眼✨ 適逢聖誕節仲推出咗聖誕限定特飲,仲可以自選聖誕圖案及用decorating kit既糖果裝飾下杯飲品/甜品,又靚又好玩💕 ❀ Matcha Latte 🍵身為抹茶控既我就揀咗matcha latte🙈 原本既拉花係靚靚既天鵝圖案,為咗迎合聖誕氣氛就揀咗加埋雪花圖案❄️ 抹茶係選用山政小山園既抹茶粉,抹茶味香濃,帶有少少回甘,苦澀味低~入口順滑,而且味道唔太甜👍🏻❀ Ice Cookie 🍪凍食曲奇有四款口味:芝麻、紅絲絨、芝士白朱古力及Oreo綿花糖,最後揀咗Oreo綿花糖😍 曲奇好大塊,切開見到滿滿既配料,Oreo配半溶棉花糖好邪惡呢!✨ 買完飲品,咖啡師仲送咗張leaflet,下次買飲品可享買一送一優惠🤩 中意飲啡既朋友仲可以join埋membership享有額外9折優惠,或者可以以優惠價$40買一張$48既voucher,真係好抵🥰

❀ Matcha Latte 🍵

❀ Ice Cookie 🍪

2021-12-23 16 瀏覽
貨車造型相當搶眼,更設有特色走馬燈,客人可以打自己的名字,打卡一流!附近的上班族有福了!凡於地圖上標示的位置上班人士,購買飲品可享有九折優惠!黑糖薑latte將馴鹿呈現於咖啡上,再灑上色彩繽紛的裝飾糖果,很有聖誕節Feel。香甜的黑糖配暖胃的薑汁,味道十分配搭,每一口都充滿濃郁的薑味,即時暖入心,讓人忍不住一口接一口!紅絲絨芝士曲奇酒紅色的曲奇,特別有聖誕感覺,質感鬆軟,配上濃厚的忌廉芝士夾心,帶陣陣芝士鹹香,更添滋味。

黑糖薑latte

紅絲絨芝士曲奇

銅鑼灣最近新開咗一個型格Coffee Truck,主色調用上咗Tiffany Blue,甚有格調,餐車上面仲有走馬燈,可以打自己個名上去,岩曬鍾意打卡嘅朋友仔。除咗環境,咖啡師都好nice ,鍾意同客人交流,所以亦好多熟客仔去。Cold Hoji-Matcha Latte凍Hoji-Matcha Latte賣相好有層次感,記得攪勻杯Latte先飲,Latte用上日本搽茶粉,搽茶味濃,口感順滑,仲有抹茶嘅回甘,除左外表味道都好有層次。Hot Hoji-Matcha Latte 最近有聖誕限定主題嘅Latte,嚟到嘅朋友仔可以用聖誕模版喺咖啡上面自己灑上抹茶粉,DIY雪人圖案好過癮,好有聖誕氣氛。熱嘅抹茶Latte同樣有抹茶嘅甘香,同埋牛奶嘅順滑,容易入口。Matcha Mochi Bagel 小山園麻糬Bagel除咗咖啡,呢度仲有輕食Bagel同Cookie提供,有唔同嘅口味,Bagel烘到夠熱,用上小山園抹茶製成嘅麵包口感外脆,內餡麻糬口感煙靭,加上濃郁抹茶醬,最近天氣凍左食呢個熱食一流。Red Velvet Cookies 紅絲絨曲奇曲奇質感濃密柔軟,屬於凍食曲奇,食落口感濕潤,餡料

Cold Hoji-Matcha Latte

Hot Hoji-Matcha Latte

Matcha Mochi Bagel 小山園麻糬Bagel

Red Velvet Cookies 紅絲絨曲奇
曲奇質感濃密柔軟,屬於凍食曲奇,食落口感濕潤,餡料忌廉芝士嘅味道香濃幼滑,令到曲奇味道多種層次,今次曲奇加杯咖啡作為下午茶係唔錯選擇。
2021-12-02
10 分鐘 (堂食)
  • Matcha Mochi Bagel
  • Hoji-Matcha Latte
2021-12-13 23 瀏覽
🇭🇰Kremaro☕️平時👩🏻行開街已經望到呢間🧩綠色型格food truck🚐覺得幾特別今次終於黎試試 先知原來佢地生意都唔差🤣咖啡師成日冇停手 但都係好nice & friendly🥰🥰除左咖啡類飲品☕️聖誕節🎄仲有限定飲品 大人提子汁🍷香料蘋果梳打🍎Christmas Latte🌲另外仲有my fav bagel 🥯同埋美式ice cookies🍪原來舖頭左近返工既仲有9折😛超正☕️Hoji-Matcha Latte (💰$48)平時飲焙茶latte抹茶latte好少試兩茶mix埋 少甜左岩岩好漸屠效果好靚 記得攪勻先飲入口兩種茶味平均 唔會搶fo 順滑無粉感-☕️Dirty(💰$42)Dirty 既漸層效果都好靚🥛咖啡香濃 味道層次分明-🍪Cheese White Chocolate cookies (💰$42)👩🏻👧🏻平時都成日食曲奇佢地既曲奇比平時買到既再大塊少少兩個人share 都嫌太大 用黎配咖啡是不錯
🇭🇰Kremaro☕️
平時👩🏻行開街已經望到呢間
🧩綠色型格food truck🚐覺得幾特別
今次終於黎試試 先知原來佢地生意都唔差🤣
除左咖啡類飲品☕️聖誕節🎄仲有限定飲品
大人提子汁🍷香料蘋果梳打🍎Christmas Latte🌲
原來舖頭左近返工既仲有9折😛超正

☕️Hoji-Matcha Latte (💰$48)
平時飲焙茶latte抹茶latte
好少試兩茶mix埋 少甜左岩岩好
漸屠效果好靚 記得攪勻先飲
入口兩種茶味平均 唔會搶fo 順滑無粉感
☕️Dirty(💰$42)
Dirty 既漸層效果都好靚🥛
咖啡香濃 味道層次分明
👩🏻👧🏻平時都成日食曲奇
佢地既曲奇比平時買到既再大塊少少
兩個人share 都嫌太大 用黎配咖啡是不錯
2021-12-13 200 瀏覽
.◅ ◄ Kremaro ► ▻ 夠晒搶眼嘅貨車造型cafe🚛成日係銅鑼灣覓食都留意到呢間cafe,一直覺得幾特別😆@kremaro.hk 係間貨車造型嘅cafe,tiffany blue好靚啊 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢間比較適合takeaway,飲品食物質素唔錯㗎!✃- - - - - - - - - - -❀ christmas latte $48 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓xmas special嘅其中一款飲品!想試記得把握機會😆用上小茴香、青砂仁、八角、丁香、肉豆蔻、玉桂煲成嘅糖水香料味比較重,甜甜哋,仲有薑味,係超啱聖誕節嘅飲品🎄❀ hoji-matcha latte $48 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓呢杯絕對係茶控👧🏻小編嘅to-go! 焙茶mix抹茶嘅配搭唔錯,兩款茶味夠濃,亦攞到balance🥰❀ red velvet cookie $42 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓飲咖啡緊係要配翻cookie先開心🥳每日提供唔同味道,👧🏻小編揀咗最有聖誕feel嘅red velvetcookie比較冧身,裡面嘅cream cheese正到爆 ( ´▽`)✃- - - - - - - - - - -🎐Kremaro📍銅鑼灣景隆街

成日係銅鑼灣覓食都留意到呢間cafe,一直覺得幾特別😆
呢間比較適合takeaway,飲品食物質素唔錯㗎!
✃- - - - - - - - - - -
❀ christmas latte $48 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
xmas special嘅其中一款飲品!想試記得把握機會😆
用上小茴香、青砂仁、八角、丁香、肉豆蔻、玉桂煲成嘅糖水
香料味比較重,甜甜哋,仲有薑味,係超啱聖誕節嘅飲品🎄

呢杯絕對係茶控👧🏻小編嘅to-go!

飲咖啡緊係要配翻cookie先開心🥳

環境 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食 🌕🌕🌕🌕🌑
推薦 🌕🌕🌕🌕🌗

🔎 #ewhk銅鑼灣 #ewhkcafe #ewhk輕食
最愛用偷竊視角看世界觀百態咁,算唔算係病態不過,世界本來就有病而鏡頭像極了瞳孔kremaro 開咗好一排終於都到我去串門開8am啱晒早起鳥兒比起坐更鍾情企企住由手機講到張進酒早場Barista Pak 好friendly 古靈精怪嘅人先有趣諗頭化為行動力spicsss apple soda 就此誕生好飲不過prefer 青蘋果版本多啲仲要多謝兩shot 私伙 Cult de choco超超超超級想食包對咖啡方面以nutty 風味為主fruity 人唯有試cold brew正常發揮,晨最第一杯夠晒醒神Pastries 有bagels 同 cookies 曲奇辨識度太高,出自 @lazybread_hk 手筆#Bagels 反而難倒了我,有點像老娘口味當日早到有 大甲芋泥 及 小山園麻薯 兩款Not bad,可以烤得再脆身啲,抺茶濃厚
最愛用偷竊視角
看世界觀百態
咁,算唔算係病態
不過,世界本來就有病
而鏡頭像極了瞳孔

好飲不過prefer 青蘋果版本多啲
仲要多謝兩shot 私伙 Cult de choco
超超超超級想食包對

咖啡方面以nutty 風味為主
fruity 人唯有試cold brew
正常發揮,晨最第一杯夠晒醒神

Pastries 有bagels 同 cookies
曲奇辨識度太高,出自 @lazybread_hk 手筆
#Bagels 反而難倒了我,有點像老娘
口味當日早到有 大甲芋泥 及 小山園麻薯 兩款
Not bad,可以烤得再脆身啲,抺茶濃厚

好幾次經過都匆匆一別,今次經過見店舖換上聖誕裝飾,又出左聖誕𝘮𝘦𝘯𝘶,終於停低試下☕️《 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘸𝘪𝘧 𝘊𝘉𝘋 》4.5 / 5第一感受係覺得𝘣𝘢𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢好有性格而且態度誠懇,對於咖啡同自己嘅成品係有種執著😌🥴 知我想要聖誕版嘅圖案粉同打卡,會先整好比我影完先加𝘊𝘉𝘋 𝘋𝘳𝘰𝘱,因為油會浮面☕️ 可以加𝘊𝘉𝘋嘅地方越黎越多,尤其係都市人大壓力,飲杯加入左𝘊𝘉𝘋嘅啡真係會無咁崩緊😌 面頭嘅小鹿係可可粉,加入左咖啡度,中和番少少啡偏𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺嘅味道🥴 全個飲啡體驗最正係𝘉𝘢𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢好健談,介紹左好多產品比我地,好窩心👍🏻

《 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘸𝘪𝘧 𝘊𝘉𝘋 》4.5 / 5

外賣自取
2021-12-12 27 瀏覽
✧ (*゚∀゚*)銅鑼灣外賣Coffee truck🛻 主打 takeaway away咖啡☕️、bagels🥯、凍曲奇🍪, 門面裝修到好似一架美食流動車咁, 旁邊有特色走馬燈, 幾特別的 (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)。💚Matcha latte (+$5 轉燕麥奶) 抹茶味好rich🍵, 有少少回甘, 飲落又有燕麥奶香, 口感順滑💚Matcha mochi bagel 即叫即翻熱, 貝果外層微酥, 包體軟熟, 抹茶味夠濃🍃, 茶味突出, 裏面仲有煙韌嘅麻糬, 啖啖chewy口感ꕀ
✧ (*゚∀゚*)銅鑼灣外賣Coffee truck🛻

💚Matcha latte

💚Matcha mochi bagel
2021-12-12
2021-12-12 177 瀏覽
今日行經景隆街 (sogo後),見到間特色咖啡店 “KREMARO”店舖外型就好似外國嘅food truck咁,用綠色及銀色為主我買完飲品及曲奇後,陸陸續續有好多人排隊除咗有咖啡、Bagel、Cookies 外,仲有聖誕限定飲品 Spices Apple Soda 香料蘋果梳打蘋果梳打係用6-7香料,蘋果蓉 + 檸檬汁 + 肉桂 + 薑...秘製而成,濃郁嘅蘋果味,酸甜味道均勻,仲有蘋果蓉係底部,好特別好好飲 Oreo Chocolate Chip Marshmallow 奧利奧棉花糖大大塊Cookies,攞上手都幾重下 (真係真材實料),曲奇面已經見到面塊Oreo,中間有粒半溶嘅棉花糖,咬落口感軟綿綿夠哂豐富,曲奇內嘅配料仲有朱古力粒 店舖仲有個“特色走馬燈”嘅打卡位,當飲品預備好,可以比客人打上名字或句子,顯示係走馬燈位置上 Kremaro銅鑼灣景隆街2號地舖
我買完飲品及曲奇後,陸陸續續有好多人排隊

Spices Apple Soda 香料蘋果梳打

Kremaro
銅鑼灣景隆街2號地舖
2021-12-09
下午茶
  • Oreo Chocolate Chip Marshmallow
  • Spices Apple Soda
2021-12-12 9 瀏覽
在銅鑼灣行街肚餓又有新選擇💃,在SOGO後面開咗一間型格咖啡店,主打take away咖啡飲品同少量輕食,店面好有特色,遠睇系一架food van🚙,招牌嘅tiffany blue好搶眼。臨近聖誕🎄,野飲方面梗系要飲Christmas latte,店主推介,原材料包括自家製薑汁、spice syrup、果醬,圖案可以選擇麋鹿、雪人、聖誕花等等,配上tiffany blue嘅咖啡杯☕️,打卡真系好festive!小食除咗bagel🥯,還有坊間比較少見嘅ice cookies🍪 ,可以揀芝麻味、紅絲絨、奧利奧和芝士,凍食嘅感覺好特別😍!一開始以為會好甜,點知又唔會喎,口感煙韌,配埋個Christmas latte真系充滿節日氣氛!

COLD HOJI-MATCHA LATTE $48焙茶抹茶都飲得多 但溝埋真係冇試過🤭 店員都有好貼心問我哋想要既甜度🥰 加上賣相好靚✨ 飲落焙茶味較重 帶少少抹茶既回甘 非常適合濃茶控🤞🏻 整體口感順滑 都算唔錯😽Drinking matcha or hojicha is just a common thing but never tried a MIXING one🧐 the staff was so friendly to ask for our preference & the nice presentation of the rich, smooth & flavourful latte made every thing perfect!💕評分: 8.5/10🌟MATCHA LATTE w/ Drink Set + $25熱抹茶加埋精緻既天鵝拉花非常吸睛🤩 入口非常順滑 茶味濃郁仲有少少回甘🥰 最特別係店員俾啲聖誕裝飾🎄我哋加落個野飲度 超好玩🤣The warm matcha latte with the lovely latte art was smooth, rich
COLD HOJI-MATCHA LATTE $48

評分: 8.5/10🌟

The warm matcha latte with the lovely latte art was smooth, rich with a sweet aftertaste. Christmas decor gave us to add on top of the 🍵 was interesting & I liked the cutest gingerbread so much!ʕ•ᴥ•ʔ It’s nice to have this experience💖
評分: 8/10🌟

Matcha Mochi Bagel 小山園麻糬貝果 $38
翻熱咗既抹茶貝果食落好軟熟 仲有抹茶醬令成個抹茶味變得超級濃郁😍 煙韌既麻糬同整體味道好夾 味道高質同埋價錢親民既bagel值得一試🥳

Matcha bagel with heating was so satisfying🤤 Bagel was soft & the rich matcha jam inside levelled up the taste💚 mochi was chewy and perfectly matched with the bagel🥯, highly recommended for this HIGH quality & friendly price🤎
評分: 10/10🌟
—————————————————————————————
Kremaro (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街2號地舖
COLD HOJI-MATCHA LATTE
COLD HOJI-MATCHA LATTE
2021-12-04 89 瀏覽
銅鑼灣新開外賣咖啡店,店舖裝修以food truck 做主題,金屬車身外殼配綠色光管,旁邊空置的店舖剛剛好有 Graffitti做背景 ,大玩街頭文化元素!雖然只做外賣,兩位咖啡師的chill vibe 同埋他們高質的咖啡,吸引一仲咖啡同好人,聚集在店舖外,喝着溫熱咖啡,吹吹水,互相交流剛好碰上聖誕限定~仲有糖果decorating kit 你哋自己裝飾下咖啡甜品! 最喜歡這種小互動! 好玩好食不得不提,店舖招牌走馬燈,搞笑熱情的咖啡師超玩嘢,唔介意俾你公器私用,幫客人整啲 custom message! (放咗我的網頁名, 話幫我promote 下haha) 今個聖誕如果想送上驚喜message, 睇嚟佢哋幫到你喎▪️聖誕限定-聖誕latte $48未看材料之前以為係薑汁咖啡,,它的靈感源自Christmas pudding。咖啡base做得出色,香味十足。再配合溫暖的薑味很深人脾胃,草莓醬甜而不膩,咖啡師透露他正研究緊香濃的自製草莓醬,更加突出果香。你成件事更夾!你講到咁,咁我一定要返嚟試吓啦▪️紅絲絨曲奇$42近年很流行這種鬆軟像蛋糕的曲奇,漂亮的紅絲絨顏色,中間有白朱古力和忌廉,

今個聖誕如果想送上驚喜message, 睇嚟佢哋幫到你喎

▪️聖誕限定-聖誕latte $48

▪️紅絲絨曲奇$42
近年很流行這種鬆軟像蛋糕的曲奇,漂亮的紅絲絨顏色,中間有白朱古力和忌廉,一絲絲的甜背着咖啡吃,剛好平衡屬於咖啡的苦澀。

▪️香料蘋果梳打 $52
吹水吹太久,飲多杯凍飲!這杯以多種蘋果打製出來的蘋果蓉,清爽香甜。今日檸檬汁,很喜歡這種酸甜解渴的配搭。
2021-12-03 45 瀏覽
位於銅鑼灣景隆街2號地舖的Kremaro,是一間頗有特色的小咖啡店。咖啡店的店面像一架小型餐車,頗為有趣。今次點了冬日限定的咖啡,咖啡的味道相當有冬日氣息。聖誕麵包 Latte $52Christmas Bread Latte 這款Latte的靈感來源為聖誕的Christmas Gingerbread ,能嚐到薑汁微辛的辣味、士多啤梨的微甜味,味道頗豐富。所以,在寒風下品嚐這杯節日Latte 感覺相當美妙。Ice Cookies - 曲奇Oreo Chocolate Chip Marshmallow Oreo朱古力綿花糖口味這款曲奇的整體口感也是相當有層次和豐富的,包括有軟糯的綿花糖、Oreo餅的酥脆,還有朱古力碎。曲奇的味道相對甜了少許,建議和Black Coffee等無糖咖啡一起享用啊~☕️

咖啡店的店面像一架小型餐車,頗為有趣。

今次點了冬日限定的咖啡,咖啡的味道相當有冬日氣息。

聖誕麵包 Latte $52
Christmas Bread Latte

Ice Cookies - 曲奇
Oreo朱古力綿花糖口味

2021-11-13
5 分鐘 (堂食)
  • 曲奇 - Oreo朱古力綿花糖口味
2021-11-29 34 瀏覽
銅鑼灣原來開左間coffee truck Kremaro,見到佢個裝修都幾特別,同埋都好多人排隊!特地叫左杯香料蘋果梳打,原來係自家製嘅蘋果蓉+肉桂+薑,再配上天然嘅檸檬汁,味道超級夾👍👍另外我哋再叫咗杯黑糖薑Latte,從來都冇諗過可以咁配搭,薑味唔算話太濃,飲落去好順喉!我哋仲叫咗cookies(Oreo棉花糖味曲奇&Red velvet)大約$42蚊一件聽落好似好唔抵,其實拎上手都幾重下,仲要大大件,一餐食一件都夠ko個胃,所以個人覺得性價比ok ga !同埋佢舖頭上面嗰個走馬燈真係好正,影相打卡一流👍👍Kremaro銅鑼灣景隆街2號地舖#Kremaro#cannongrind

Kremaro銅鑼灣景隆街2號地舖

#Kremaro