2K
今日同朋友專登走0黎試, 要0左original 味... 件doughnut 唔熱, 面頭一層厚厚0既糖衣, 食落口果然同其他comment 所講咁超級甜. 味道其實係ok 的, 間唔中食0下亦無妨, 不過咁甜, 食一個就真係好夠0架喇.$10 一個唔係真係咁貴, 不過估計0個$10 入面有$5 都係去0左Krispy Kreme 個名度!

2006-11-25 23 瀏覽
剛開張時食過一次,心諗駛唔駛咁誇張呀!排隊排到出門口,不過見條隊都郁得幾快,姑且排下啦!入到店內,至發現原來有promotion,每人免費送一個原味冬甩。個冬甩新鮮滾熱辣,面頭浸糖漿薄薄一層,啱啱凝固,一啖咬落去,鬆軟非常,甜味適中,真係冇得彈。跟住買多個吉士冬甩,都唔錯,不過個原味冬甩真係超班。

跟住買多個吉士冬甩,都唔錯,不過個原味冬甩真係超班。
2006-11-25 6 瀏覽
昨天簡生放工專登去買的,我叫他買三幾個試試便算啦,因為我不好甜食, 點知他買了一打回來, 那麼我們當晚餐算了,先食Original glazed, wow!真的好鬆軟,好有麵粉香味,但上面那層簿簿的糖衣,真係幾甜, 第二個是NewYorkCheesecake,我覺得內裏的Cheese味唔夠,而且整个Doughnut原有的香味都給上面那堆不知明的糖甜到漏咁蓋過, 我們決定進軍第三個Capachinno(不過三個都是和簡生share的),需然裏面的custard好軟滑,但甜到把我的喉龍封住似的...不能再吃了,剩餘的9個今天我們繼續努力, 其實我覺得原味係最好的,但下次再食的時候我會先用人手把上面的糖"批"走,我相信會很好味.
昨天簡生放工專登去買的,我叫他買三幾個試試便算啦,
2006-11-23 8 瀏覽
又是公司下午茶﹐這次是慶祝剛剛趕工完成﹐不知是誰去買了一大盒donut 回來。我這次吃了個朱古力環﹐為什麼不說是朱古力donut﹖因為根本就不像是donut 囉﹐很鬆軟的﹐形狀是donut 不過口感似蛋糕多一點。外面當然還有那層薄薄的勁甜的icing。上次吃的時候覺得太甜﹐沒有太大好感﹐不過這次又不會喎﹐一個大的donut﹐當同事們還在說吃那個好﹐那個會沒有那麼甜的時候﹐我已經把我那份吃清光了﹐哈哈哈...
2006-11-21 6 瀏覽
My first entry!!星期六morning去完Brunch Club, 心思思想食個Chocolate Custard Doughnut, 但結果被new item=> Strawberry Shortcake吸引住。Strawberry Shortcake樣貌好似New York Cheesecake﹐但topping係crushed butter shortcake, 入面係strawberry jam+少少cream。好好味同不覺太甜。無上次學校krispy kreme sale﹐食個chocolate iced食到失聲(因為太甜)。
My first entry!!

2006-11-21 16 瀏覽
無論因為太甜、太油膩、太漏都好,總之對鬼佬炸餅圈都沒甚好感。但是日晨早經過,見佢有個Breakfast Deal,一杯大咖啡,兩個炸餅圈,只需25蚊。見佢無咩人又幾清靜的,而晨早吃甜一點也不相干,就來幫襯。八時多己有十幾款不同款式的炸餅圈賣緊,單看排場也是琳瑯滿目的,就要了一個原味,一個紐約芝士。炸餅圈細細個的,吃兩個也不是問題。先吃原味,似乎舖面的糖霜已作了適當的調整,薄薄的都不算是很甜。炸餅圈是熱熱的,吃多兩口,油膩的感覺就來,不過好在不太大個,幾口已吃完;再吃芝士的,牛油餅碎舖在炸餅圈的上面,而忌廉芝士餡就藏在中間,甜度比原味的低,但就更漏。好在有杯幾夠份量的黑咖啡,如不是都不會這麼容易能應付這兩個又甜又膩的炸餅圈。有一點要讚,幾位件青的店員服務態度很好,招呼做足,很有朝氣。雖然還是本地的茶啡多士合胃口,但偶一為之,都無傷大雅的。

雖然還是本地的茶啡多士合胃口,但偶一為之,都無傷大雅的。
2006-11-07 14 瀏覽
早幾日,妹妹突然問我有冇試過這店的Doughnut,有點慚愧,未食過。趁今日要去中環做Training,就走上伊利近街買番個。款式確實幾多,部份賣相都幾吸引,但一眼就看得出一定是很甜的。其實之前看過食評,已知這店的Doughnut會是幾甜的。但身為甜怪的我,一於無視之前話太甜的評語,更揀了應該是好甜好甜的焦糖朱古力味。果然是幾甜,卻全都是焦糖的甜味,朱古力味則欠奉。或許是已被焦糖的甜味蓋過了。不過,Doughnut本身都算是幾鬆化,不是太差。題外話:早幾年好像在歐洲的某地方吃過類似味道的Doughnut,因有點似曾相識的感覺。

2006-11-05 18 瀏覽
一連兩日去食冬甩,皆因萬聖節!無他,太喜歡蘭桂芳的歡樂氣氛了,今年再次與細妹出動去扮鬼扮馬。 時間未夠,帶了細妹去吃冬甩;Krispy Kreme的成功大概於此:它令每個人都想試!事先警告過她原味都已經超甜,但她吃時仍然感驚訝了,唉,都說要至少減一半糖! 因為不好意思只試不買,又買多個萬聖節冬甩,當是應節也好。很驚喜這個冬甩本身不甜,加上外層的糖碎後就是正常的甜味,絕對可以接受!不過講到口感,我還是最喜歡原味糖衣。 靈機一閃:下年可以考慮一下冬甩造型!

靈機一閃:下年可以考慮一下冬甩造型!
2006-11-05 13 瀏覽
我極愛甜,為什麼會那麼遲才試Krispy Kreme?呃..無論如何,flying pan之夜,我與朋友順路就去了試食,終於。 一去到,店員即每人送一個原味糖衣冬甩;剛出爐的關係吧,拿在手裡的冬甩還很暖。咬一口,輕輕軟軟的冬甩伴以薄脆的糖霜,口感很好;但,甜味傳到味蕾,天,真的甜得幾過份!!連食Mrs fields都覺得適中的我,也有這種感覺,難以想像一般人吃下去的反應.. 一人試了一個,不好意思就這樣離開,而且除過甜外冬甩其實是好食的,所以又買多個焦糖忌廉脆米。事實證明,我們的選擇極不明智,因為它比原味更甜得離譜!而且口感還不及原味。 雖然如此,我其實幾喜歡這間小店:環境、服務、款式、特色。請問幾時出顧客意見表?請一定要刪減一半糖份啊...

2006-11-03 14 瀏覽
又到星期五. 又係donut 的日子.不過今日的donut 添了點離愁, 卻又夾雜了新開始的喜悅, 好復雜的味道!這五打donut 又再証實了"瘦田冇人耕,耕開有人爭"這道理.
又到星期五. 又係donut 的日子.

2006-10-27 9 瀏覽
尋日同朋友買左兩個halloween既特別版黎試:一個係好似南瓜咁既、而另一個就同朱古力碎糖差唔多。南瓜型o個個裡面有蘋果餡,味道都ok,甜就遇左,只係面頭既橙色糖漿如果溶溶地既話就有D倒胃口;朱古力碎糖除左D碎糖既顏色同平時既有少少唔同之外,係冇任何分別,我自己就唔係咁鍾意食有碎糖既野喇。始終都係original最好食。

始終都係original最好食。
2006-10-27 9 瀏覽
睇到雜誌話D東甩好正,所以特登返工前鼠過去買,我己經醒目,打定電話問定地址同點去, 諗住由中環地鐵去到,再返中環地鐵, 我諗好快,就由中央街市踏扶手電梯上,開始我旅程,第一個路口, 我就落左去, 搵唔到, 問差人叔叔,叫我再上返去, 再踏多程扶手電梯, 到第二程踏完,再落返地面, 又轉來轉去, 都搵唔到, 所以問路人甲,經過上山落山再上山,見到蘭芳園都玉葉糖水後,終於搵到啦, 我一到睇緊餐牌時,收銀哥哥送一個原味東甩比我食,可能肚餓, 覺得幾好味,唔洗一分鐘食晒,跟住就買一打萬聖節東甩+送3個東甩的優惠餐,買幾個都差唔多錢, 仲多幾個, 買set抵d嘛, 諗住返公司, 三個女仔一齊食, 環掂未食飯, 都可以掃晒,點知返到公司再食多一個時,我自己都己經覺得好飽,同好溜,但為叫d同事食多d,我最後都食多3個,而我公司d靚女同事,全部夾理都係食多3個,個個都話唔係唔好食,但太好甜.剩唯有分佢, 大家第二日當早餐食,而肥b第二日食完都話甜都漏,下次都唔會預佢,而得出結論, 東甩要即食,過啖氣就唔好食,唔好貪心食多幾個,好似我咁,溜到死,同人少,千祈唔好貪平買set,仲有問定人點去先好去買
睇到雜誌話D東甩好正,所以特登返工前鼠過去買,
我己經醒目,打定電話問定地址同點去,
諗住由中環地鐵去到,再返中環地鐵, 我諗好快,
就由中央街市踏扶手電梯上,開始我旅程,
第一個路口, 我就落左去, 搵唔到, 問差人叔叔,
叫我再上返去, 再踏多程扶手電梯, 到第二程踏完,
再落返地面, 又轉來轉去, 都搵唔到, 所以問路人甲,
經過上山落山再上山,見到蘭芳園都玉葉糖水後,
終於搵到啦, 我一到睇緊餐牌時,
收銀哥哥送一個原味東甩比我食,可能肚餓,
覺得幾好味,唔洗一分鐘食晒,
跟住就買一打萬聖節東甩+送3個東甩的優惠餐,
買幾個都差唔多錢, 仲多幾個, 買set抵d嘛,
諗住返公司, 三個女仔一齊食, 環掂未食飯,
都可以掃晒,點知返到公司再食多一個時,
我自己都己經覺得好飽,同好溜,但為叫d同事食多d,
我最後都食多3個,而我公司d靚女同事,
全部夾理都係食多3個,個個都話唔係唔好食,
仲有問定人點去先好去買

2006-10-20 18 瀏覽
適逄傷癒, 慶祝一番. 今日買了兩打donuts 番公司答謝同事. 買了一打original, 一打assorted 的deal. $175.好失敗.. 未曾影到相經已要同人爭拿了自己想試的口味. 我吃過new york cheesecake, maple iced glazed, crispy caramel kreme, cinnamon glazed 和raspberry filled. 當然, 每款是切開幾小份跟同事們分享. 全個吃肯定吃兩個便不能再吃下去.其實越吃便越覺得每款也是差不多味道.. 可用兩個字形容-- 很甜. 最後還是吃了個original 覺得它簡單得來最好味. 有filling 的其實是有些多得滯, 令人嘗不到donut 本身的鬆軟質感. 而且味道太甜, 嘗不到donut 本身的香.所以我想應該都是反璞歸真的original 最好味.

所以我想應該都是反璞歸真的original 最好味.
2006-10-15 14 瀏覽
公司的闊佬同事連續兩個星期五都買了兩打原味回來請大家吃. 試了一個, 果然不錯. 不出一個小時再去拿多個來吃!細個時很愛吃chocolate custard donuts, 隔兩,三天定會吃一個. 於是兩天後禁不住引誘午飯時間行上店子自己買了個chocolate custard 想回味一番. 已特地那天午飯吃少些來留位給donut, 但下午茶時間吃完donut 後真的飽得晚飯都不想吃. Chocolate custard 對現在的我是太甜了, 不會想再吃. 但原味還是OK 的.款式除原味外還有十四款. 造型及味道款式都十分吸引. 下次我會想試New york cheesecake, 還有lemon cream 及maple glazed!

2006-10-14 11 瀏覽
月前來自美國人氣當甩店"Kris Kreme",一直不以為然,友人繼續OT,上山路過,姑且試試,試罷起碼多個話題.Counter擺放各式其式的當甩,店員見我心大心細,登時拿個原味給我試食.質感鬆軟,很甜,甜到有點過火.小弟一向適應力強,受得起.無可能白吃便走人吧,花$12試多個脆皮朱古力.質感一樣,甜度,都係一樣.真難明為何有些人能一口氣,劈一打那麼神奇?兩件已經到頂,再吃真係變成一個,外貌甜美,但俗不可耐,無內涵的女子.小弟一向對當甩無研究兼無興趣,今次抱著一試心態而已.專程來吃,真係費時,路過也可當買個麵包"攝牙罅".如果由當甩,變成炸魚薯條,我諗我會更加開心.

如果由當甩,變成炸魚薯條,我諗我會更加開心.