2023-03-20
一直都係,同朋友一食甜品,大家都會唔駛問我食咩,直接幫我叫抹茶!買得KT's Factory好多人都會食千層蛋糕。不過其實個麻糬毛巾卷系列都好正!今次我食得就一定係先試抹茶味啦!先講個忌廉底,因為呢個個材料其實都係離不開同千層一樣,都係忌廉加餅皮,千層就餅皮比呢個多一點,呢個就忌廉多一點。其實抹茶野唔係易整,你真係唔好以為濃就得,一over左就苦。呢個其實都做都算唔錯,比例適中,唔太甜,又唔會覺得茶味苦澀。加上入面嘅麻糬其他真係錦上添花唔少,令層次更加豐富。不過我自己覺得個人口味,千層蛋糕嘅版本適合我多少少~!今次我嘅飲品係焙茶嘅北海道3.6牛乳波波,北海道3.6鮮牛奶調出黎,化表左奶味一定係香濃幼滑。而焙茶因為烤過,就唔會有抹茶果種澀而有少少碳燒香,我係沖熱朱古力果陣都會加少少焙茶提一提味!呢個焙茶嘅北海道3.6牛乳波波之所以叫波波,應該係因為加左寒天?令成件事多d口感,我個人係喜歡寒天多過珍珠嘅口感,爽d,冇咁痴牙。朋友果個就係伯爵茶北海道3.6牛乳波波基底都係一樣,只係焙茶轉左伯爵茶。伯爵茶味大家都唔陌生,好有個性,好突出的「佛手柑」香味,講真,就咁飲伯爵茶我係覺得有d太嗆鼻嗆喉
不過我自己覺得個人口味,千層蛋糕嘅版本適合我多少少~!
朋友果個就係伯爵茶北海道3.6牛乳波波基底都係一樣,只係焙茶轉左伯爵茶。伯爵茶味大家都唔陌生,好有個性,好突出的「佛手柑」香味,講真,就咁飲伯爵茶我係覺得有d太嗆鼻嗆喉,喜歡抹茶嘅我大家知我咩料。但係用伯爵茶造嘅甜品我係好鍾意,所以我自己覺得伯爵茶係一種造甜點嘅食材,遠遠都聞到伯爵茶嘅香氣!將茶入甜品,真係美好嘅發明!