一直都係,同朋友一食甜品,大家都會唔駛問我食咩,直接幫我叫抹茶!買得KT's Factory好多人都會食千層蛋糕。不過其實個麻糬毛巾卷系列都好正!今次我食得就一定係先試抹茶味啦!先講個忌廉底,因為呢個個材料其實都係離不開同千層一樣,都係忌廉加餅皮,千層就餅皮比呢個多一點,呢個就忌廉多一點。其實抹茶野唔係易整,你真係唔好以為濃就得,一over左就苦。呢個其實都做都算唔錯,比例適中,唔太甜,又唔會覺得茶味苦澀。加上入面嘅麻糬其他真係錦上添花唔少,令層次更加豐富。不過我自己覺得個人口味,千層蛋糕嘅版本適合我多少少~!今次我嘅飲品係焙茶嘅北海道3.6牛乳波波,北海道3.6鮮牛奶調出黎,化表左奶味一定係香濃幼滑。而焙茶因為烤過,就唔會有抹茶果種澀而有少少碳燒香,我係沖熱朱古力果陣都會加少少焙茶提一提味!呢個焙茶嘅北海道3.6牛乳波波之所以叫波波,應該係因為加左寒天?令成件事多d口感,我個人係喜歡寒天多過珍珠嘅口感,爽d,冇咁痴牙。朋友果個就係伯爵茶北海道3.6牛乳波波基底都係一樣,只係焙茶轉左伯爵茶。伯爵茶味大家都唔陌生,好有個性,好突出的「佛手柑」香味,講真,就咁飲伯爵茶我係覺得有d太嗆鼻嗆喉

不過我自己覺得個人口味,千層蛋糕嘅版本適合我多少少~!

朋友果個就係伯爵茶北海道3.6牛乳波波基底都係一樣,只係焙茶轉左伯爵茶。伯爵茶味大家都唔陌生,好有個性,好突出的「佛手柑」香味,講真,就咁飲伯爵茶我係覺得有d太嗆鼻嗆喉,喜歡抹茶嘅我大家知我咩料。但係用伯爵茶造嘅甜品我係好鍾意,所以我自己覺得伯爵茶係一種造甜點嘅食材,遠遠都聞到伯爵茶嘅香氣!將茶入甜品,真係美好嘅發明!
2023-02-09
  • 焙茶北海道3.6牛乳波波
  • 毛巾卷
呢間嘅麻糬毛巾卷之前都同大家介紹過,佢哋成日都會出唔同口味,之前食嘅芋泥味已經好impressive😙今次見到佢哋參加市集出咗獨家濃厚巧克力提拉米蘇口味毛巾卷($250)🤩特登走去藍田支持佢哋~毛巾卷拎上手已經感受到超聚手,4-6人share應該都很可以👌🏻 賣相夠晒ig-able,面頭灑滿朱古力粉,仲放咗我最鍾意嘅Lotus餅同棉花糖,加埋金箔做裝飾更加有貴氣✨切開就見到薄薄嘅pancake皮包住份量啱啱好嘅cream,入面有啲可可流心爆漿,朱古力濃度比起cream更高,嫌唔夠喉仲可以揤埋dropper入面嘅朱古力漿,朱古力控應該好滿意🤤 特別鍾意佢超~大嚿麻糬,而且夠晒軟糯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 因為係tiramisu口味,入面仲放咗啲lady finger,加埋超多朱古力粒,唔單止味道有層次,仲有唔同嘅口感🤪 見到當日佢哋都幾多人查詢,有興趣買嘅朋友其實除咗可以係市集即場買,仲可以預早係網站訂,咁就一定有貨🫶🏻

外賣自取
話咁快過完元宵就到情人節了~之前已經share過幾次呢間由網店做到係中環開分店嘅毛巾卷,今次情人節佢哋仲出咗千層蛋糕,分別有三款size,感覺情人節同另一半一齊切蛋糕都幾有儀式感🧑🏻‍❤️‍💋‍🧑🏻今次食咗佢哋嘅千層切件($58/1; 原個6” $368; 8” $458; 10” $558),同坊間嘅千層蛋糕唔同,佢哋嘅千層蛋糕有夾心,所以食落去自己覺得冇咁寡😛千層皮夠軟熟,同cream嘅比例都啱啱好,整體甜度都唔會太高😚而且佢哋都會用金箔裝飾,成件蛋糕好elegant🤪第一件係芒果椰香黑糯米千層🥭基本上係一個夏日combo,食落去幾夾,啲cream係椰子味所以幾夾🥥不過自己更加鍾愛佢哋另一件幻紫厚芋泥紫薯千層💜芋泥夠綿仲有兩層,所以食落去芋頭味超足🥰整體甜度啱啱好,其中一層仲加咗佢哋嘅麻糬,佢哋啲麻糬勁軟糯,而且同芋泥好夾,呢件係真心推介🫶🏻

2023-02-08 311 瀏覽
中國的情人節剛過, 西方情人節又就黎, 大家準備好點過未? 情人節每對情侶都唔同, 但不論點過, 儀式感都係好重要既。 果日同屋企人係西九龍中心行街既時候, 無意中被一間蛋糕舖既情人節期間限定毛巾卷吸引咗, 雖然舖頭仔細細間,但裝飾得好用心好靚, 見到佢D 蛋糕同麻糬毛巾卷都好靚, 仲被佢既情人節限定「芝芝莓莓提拉米蘇特厚麻糬毛巾卷」(普通size /4-6人份量, HK$328)燒到, 因為不論外表同內餡都勁吸引😍,所以忍唔住就帶咗佢返屋企。 首先外表粉橙粉紅色咁超靚😍,毛巾卷上邊仲鋪滿士多啤梨同韓式馬卡龍, 而且仲包埋煙花蠟燭(有心形同星形, 好靚), 打卡放閃一流🫶🏻但內涵更加吸引到我😋,一打開個盒就勁香甜既士多啤梨味,薄薄的班戟皮包著:❣️草莓口味提拉米蘇馬斯卡彭芝士❣️法式手指餅❣️士多啤梨果肉❣️北海道3.6牛乳麻糬❣️草莓果醬成個組合都係我鍾意既, 而且班戟皮夠薄又夠滑, 配上士多啤梨好清爽, 加埋勁厚麻糬, 煙煙韌韌, 甜甜蜜蜜, 像極了愛情 🤭(主打低糖配方, 甜得黎唔會太膩, 健康! 都像極了愛情😂)

❣️草莓口味提拉米蘇馬斯卡彭芝士
❣️法式手指餅
❣️士多啤梨果肉
❣️北海道3.6牛乳麻糬
❣️草莓果醬

2023-01-19 345 瀏覽
講咗咁耐,終於一嚐到😄難得早收 ,決定買個💡人氣爆燈麻糬毛巾卷💢本身都好鍾意食麻糬,加上店舖種類繁多,真是有種抉擇成困難!1)香芋芋泥特厚麻糬毛巾卷 見到紫色已經心心眼😍芋泥+麻糬,簡直就係絕配,超多芋頭粒,麻糬超厚身,食一兩啖已經覺得會有飽肚感2)芝麻麻糬毛巾卷芝麻咪又係我最愛嘅選擇之一,二話不說立即是一口,但芝麻味略為比較淡了一點,如果龍一點會更幸好cream幼滑,只是有點美中不足!下次要試多幾款先至可以更滿足😊
講咗咁耐,終於一嚐到😄

難得早收 ,決定買個💡人氣爆燈麻糬毛巾卷💢
本身都好鍾意食麻糬,加上店舖種類繁多,真是有種抉擇成困難!

1)香芋芋泥特厚麻糬毛巾卷

其他
香芋芋泥特厚麻糬毛巾卷
芝麻麻糬毛巾卷
2022-12-30 424 瀏覽
#latergram 聖誕節點可以無蛋糕啟德airside 開左市集 而有呢間麻糬毛巾蛋糕買所以就買咗兩件試吓一件係繽紛樂味Umm … 呢件個主角係繽紛樂但佢面頭又好,入面又好 都係淋既 😅 至於個毛巾皮 都有啲乾真係唔知佢係放電櫃耐左定點麻糬又冇乜味⋯⋯完全failed 另一舊係肉桂蘋果 呢舊 佢話係聖誕限定仲要加$12 比起繽紛樂好食入邊有切咗粒嘅薑糖未碎晒嘅消化餅醉不過佢肉桂味啱啱好有香味得嚟唔太搶我本身唔特別鍾意肉桂都覺得幾好不過$178兩條,再加上佢係人氣店黎講有啲失望 🥲其實當日係攤位試埋佢個麻糬曲奇Overall 只係覺得名氣太大啦🤷🏻‍♂️
#latergram

有啲失望 🥲

其實當日係攤位試埋佢個麻糬曲奇
Overall 只係覺得名氣太大啦🤷🏻‍♂️

2022-11-14 1445 瀏覽
KT’s Factory人氣網店,一直好想食,主打各式各樣嘅甜品,招牌當然係人氣麻糬毛巾卷,賣相靚到一個點,味道重非常多選擇,一定有一款啱你口味👍🏻訂購非常方便,除咗可以選擇西九龍店自取,自費外送服務,佢哋仲不是有團購,另外仲即將會喺中環街市開設首間專門店,11月17號就會開幕,香港區人有口福了,想食真係越嚟越方便🍰▪️北海道白玉丸子特濃豆乳流心爆漿毛巾卷班戟皮薄薄煙韌鬆軟,内餡是白玉丸子,特濃有機豆乳忌廉,表面是撒上黃豆粉的白玉丸子,切開是爆漿的自家製特濃有機豆乳,另外仲有膠棒裝住額外嘅有機豆乳,可以自己再加入毛巾卷內,好玩又好食,另外以白玉丸子取代招牌麻糬的豆乳毛巾卷,味道清新,豆乳忌廉味道濃厚但唔太甜,好喜歡煙煙韌韌白玉丸子,好好食😋🍓🥛▪️濃厚草莓鮮牛乳波波 🍵🥛▪️濃厚抹茶鮮牛乳波波不同口味嘅北海道3.6鮮牛乳亦係佢哋嘅招牌飲品,一共有八款唔同口味,新鮮,健康,又好飲,今日試咗兩款口味,草莓味道好清香,配合牛奶好好飲,而抹茶味茶味幾香濃,唔太甜,和鮮奶就是最佳拍檔

🍰▪️北海道白玉丸子特濃豆乳流心爆漿毛巾卷

🍓🥛▪️濃厚草莓鮮牛乳波波
🍵🥛▪️濃厚抹茶鮮牛乳波波

• 北海道白玉丸子特濃豆乳流心爆漿毛巾卷
  • 濃厚抹茶鮮牛乳波波
留意Kt's Factory 社交平台一段時間前排又錯過芋泥節(貨品全部售罄)又少行過西九龍臨截單前半個鐘比我見到會黎尖沙咀地鐵做快閃我即刻落單一直想試毛巾卷但我已經冇咩quota夜晚再啪個咁大個蛋糕真係唔掂都係等周末先訂個蛋糕黎食因爲臨Cut單先order好多野都冇曬最後order馬卡龍同伯爵茶麻糬馬卡龍 任選4件 $65伯爵茶麻糬 $50超愛麻糬煙煙韌韌口感伯爵茶醬好正!!!!!呢度要讚下送貨職員秋姐好有禮貌同埋見我生客 特登打個電話提我一定要快d將甜品入雪櫃下次等個周末預訂個麻糬毛巾卷試下!!!
留意Kt's Factory 社交平台一段時間
前排又錯過芋泥節(貨品全部售罄)
又少行過西九龍

最後order馬卡龍同伯爵茶麻糬

馬卡龍 任選4件 $65
伯爵茶麻糬 $50
超愛麻糬煙煙韌韌口感
伯爵茶醬好正!!!!!
呢度要讚下送貨職員秋姐
好有禮貌
同埋見我生客 特登打個電話提我一定要快d將甜品入雪櫃

下次等個周末預訂個麻糬毛巾卷試下!!!
2022-08-26
2022-09-25 468 瀏覽
未食前已經覺得個毛巾卷好靚❤️芋泥口味一打開個盒就有好大浸香氣,不過抹茶口味相對就冇咁突出😋作為抹茶控,覺得呢個cake唔錯,但芋泥會更勝一籌👍🏻👍🏻👍🏻味道更加融合~
去人哋屋企食飯就梗係要買啲嘢上去啦~呢個係禮貌嚟🥰 今次我就揀咗C01|脆皮濃厚可可草莓麻糬雪糕筒毛巾卷 👉🏻普通尺寸🔹外層:朱古力皮,金箔雪糕筒🔸内餡:特厚牛乳麻糬,香甜草莓🍓,自家製 Brownies,濃厚香滑朱古力忌廉🍫🔺無流心效果😋口感解析:朱古力皮➕濃厚香滑朱古力忌廉🍫➕金箔雪糕筒🍦➕香甜草莓🍓➕自家製 Brownies ➕手工3.6牛乳麻糬➕千層毛巾卷,一口咬落去7️⃣種口感,士多啤梨又甜又香🤩 朱古力皮配埋個忌廉識落好濃郁朱古力味,入邊嘅麻薯煙煙韌韌,真心勁好食😍 口感多樣化,層次非常豐富,呢個係現時食過最好味嘅Premium毛巾卷!
🔹外層:朱古力皮,金箔雪糕筒
🔺無流心效果
😋口感解析:
2022-07-17
KT’s Factory 💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸其實bookmark左依間甜品店好耐架啦,終於有機會試到😻 睇住佢由網店IG shop,越黎越受歡迎,直到宜家開左間門店,就知道KT's Factory 嘅甜品有幾好食啦🥰🥰 佢地最出名就系招牌手工麻糬毛巾卷,宜家仲出多左好多唔同嘅口味同款式,例如人氣馬卡龍、麻糬波波杯、3.6 牛乳系列🤤✨全部都系用心之作好吸引呀💓🔸🔸🔸🔸🔸🔸今次我地就試左期間限定嘅泰煙韌 • 泰國芒果椰香黑糯米特厚麻糬毛巾卷💛再加上同款口味嘅芒果椰香黑糯米牛乳🤍😻一次過試曬成日夏日芒果系列🥭💖💖1️⃣ 泰煙韌 • 泰國芒果椰香黑糯米特厚麻糬毛巾卷💛(限時特價:$326 原價:$368)🔸芒果超級香甜多汁,絕對唔係一般用未熟透、酸味味嘅芒果,特意選用菲律賓芒果,食得出有用心挑選食材🥭💞🔸泰式椰香黑糯米煙煙韌韌,黏彈感十足🖤🔸麻糬好香牛乳味,食落嘅時候已經覺得奶香味好濃郁,睇翻介紹發現原來系用北海道3.6牛乳製成(難怪啦~🤣🤣)🔸唔單止奶香味十足,而且非常有咬口💕🔸手工前千層皮好滑好薄,成個毛巾卷都好夠甜😆🔸配埋椰子奶油醬系食個刻倒落去充滿芒果粒
KT’s Factory
💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸

🔸泰式椰香黑糯米煙煙韌韌,黏彈感十足🖤
🔸唔單止奶香味十足,而且非常有咬口💕
🔸手工前千層皮好滑好薄,成個毛巾卷都好夠甜😆
🔸配埋椰子奶油醬系食個刻倒落去充滿芒果粒粒嘅忌廉表面,滿足曬視覺同味覺嘅享受,真系非常夾非常好味😭😭
🔸份量真系好足料,建議搵幾個好朋友一齊分享,4-6個人就啱啱好啦~👯‍♀️

2️⃣ 濃厚芒果椰香黑糯米北海道3.6牛乳
($48/1支 • 買普通size毛巾卷追加 $38/1支)
🔸超足料北海道3.6牛乳,有超多芒果粒粒同黑糯米💛🤍🖤
🔸入面仲有好有咬口嘅波波,口感更佳🤤
🔸充滿芒果香甜味嘅北海道3.6牛乳🥭真系冇得頂😻😻
🔸建議雪凍再飲!冰冰涼涼最啱宜家炎熱嘅天氣消暑🧊
KT's Factory
地址:西九龍中心7樓蘋果商場 7163 & 7165 舖
電話:55191173
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
中意大食鬼嘅分享👻就記得follow @bigfoodghost
仲要多d like👍🏻同comment💌我地😻💖💖
話比我地知你地最中意食咩🥰✨✨
  • 泰國芒果椰香黑糯米特厚麻糬毛巾卷
🍰好開心上網揾一間焙茶味超濃郁嘅毛巾卷蛋糕🥳除咗焙茶味仲有好多口味架❤今次就試咗我大愛嘅「日式特濃焙茶拿鐵流心爆漿特厚麻薯毛巾卷 」🥳我先上網揀自己鍾意嘅口味、再揀埋日期📅然後就直接落門市攞🍰超方便👍🍵呢個焙茶拿鐵口味嘅麻薯毛巾卷😍食入口每一啖都充滿住濃郁嘅焙茶拿鐵味道👍若果你都同我一樣咁喜歡日本嘅焙茶🍵呢個我就非常推介你都要試吓喇👍🍰毛巾卷裡面包住嘅麻薯餡料係用「北海道3.6牛乳」做嘅👍所以麻薯嘅口感係特別煙煙韌韌架🥳毛巾卷上面除咗鋪滿我最愛嘅焙茶cream cream之外😍仲唧咗4粒忌廉小花仔🌼忌廉小花仔上邊重鋪咗啲金箔❤令到成個毛巾卷即刻🈶️🈵️🈵️高貴嘅感覺添❤

慶祝紀念
生日
  • 日式特濃焙茶拿鐵流心爆漿特厚麻薯毛巾卷
2022-07-30 357 瀏覽
太好啦!夏日【泰煙韌】限定🥳要試泰式芒果椰香黑糯米——特厚麻糬毛巾卷😍香甜芒果,更有煙韌麻薯😋夏日限定口味泰式芒果椰香黑糯米🥄皮薄餡靚,菲律賓芒果搭配椰香軟糯煙韌的黑糯米,非常有泰國風味🇹🇭入邊更有招牌拉絲北海道3.6牛乳麻薯,配上香甜特製椰子cream,透薄手工千層皮,🥰口感非常豐富!菲律賓芒果粒非常香甜❤配搭芒果椰香黑糯米北海道鮮牛乳,大塊的芒果粒配上黑糯米及牛乳,好飲又驚喜👍🥭芒果百香果波波杯,自家芒果百香果醬同招牌特厚3.6牛乳麻薯,獨家北海道3.6牛乳特厚麻糬波波杯💕酸甜不膩,超好食!夏日驚喜,好足料,非常滿足~

夏日驚喜,好足料,非常滿足~
2022-07-29 235 瀏覽
呢間甜品店由網店開到實體店 真係好勁‼️試咗泰式芒果椰香黑糯米特厚麻薯毛巾卷 真係超足料 皮薄爆餡✨鮮甜芒果🥭+軟糯黑糯米+特厚煙韌麻薯+軟滑忌廉 配埋椰汁同芒果醬🥥口感同味道都冇得輸😍
📍「kts_factory」- 深水埗好開心食到呢間嘅毛巾卷,👧🏻一直想試好耐😍佢嘅毛巾卷有多款口味,今次就試到其中一款🥰💬店鋪有online service 亦有門市,上網買咗可以直接到西九門市拎貨,超級方便😆👍🏻🍴 芝芝莓莓提拉米蘇特厚麻糬毛巾卷(mini)✨推薦指數:7.5/10佢嘅賣相好靚🤩粉紅色嘅毛巾卷,面頭仲有粒粉紅色嘅馬卡龍,充滿少女心💕💕💕食落毛巾卷外皮唔會太厚,入面嘅cream 係strawberry 味夾雜住果肉,好fresh又唔會太甜😋;麻糬真係超厚,食落煙煙韌韌唔會太硬🤩;中間有條Tiramisu 餅,不過食落偏淋,同埋有少少唔多夾個毛巾卷🫣馬卡龍食落都係有少少🤏🏻淋同偏甜,硬身返會好啲😆整體來講毛巾卷都係好重cream,但佢毛巾卷入面嘅cream 係好好食,唔會太甜太漏😋
📍「kts_factory」- 深水埗

🍴 芝芝莓莓提拉米蘇特厚麻糬毛巾卷(mini)
✨推薦指數:7.5/10
馬卡龍食落都係有少少🤏🏻淋同偏甜,硬身返會好啲😆