2024-09-12 168 瀏覽
朋友住在大埔,相約在KURI Cafe,這間寵物友善的餐廳吃晚餐。這餐廳的主題吉祥物為刺蝟,相當可愛。餐廳的感覺溫暖而舒適。菜式的價錢也頗為親民,筆者和朋友共點了一份前菜、兩份主食、兩杯咖啡,人均消費約$140。。當晚,有食客帶同乖巧的毛小孩來用餐,場面頗為有趣。📌前菜:蒜香牛柳粒 - $58Fried Garlic Beef Cubes筆者白天在繁忙的工作中渡過。下班時,肚子餓得咕咕作響。吃一件香口的牛柳粒,一樂也。牛柳粒與蒜粒同炒,香氣十分濃郁。牛柳粒不會炒得過熟,肉質鬆化。。📌黑松露海鮮意大利飯 - $78Mixed Seafood with Truffle Risotto意大利飯上桌時熱得燙口,晚餐吃至尾段,Risotto仍能保持微暖的狀態,頗為厲害。。黑松露忌廉汁味道濃厚,配料則有青口、蝦仁及原粒帶子。意大利飯熟度適中,而且採用了短粒米 (short-grain rice),口感更為軟糯。這款Risotto份量充足,男士也夠飽。。這款主食還會包一杯指定熱茶,也可以加錢升級至其他飲品。。📌Kuri Peri Peri 非洲雞 (辣)- $138(Kuri Peri Peri C

當晚,有食客帶同乖巧的毛小孩來用餐,場面頗為有趣。

📌前菜:蒜香牛柳粒 - $58
Fried Garlic Beef Cubes

📌黑松露海鮮意大利飯 - $78

黑松露忌廉汁味道濃厚,配料則有青口、蝦仁及原粒帶子。

這款主食還會包一杯指定熱茶,也可以加錢升級至其他飲品。

📌Kuri Peri Peri 非洲雞 (辣)- $138
(Kuri Peri Peri Chicken)

這款Peri peri非洲雞的口味稍為改良過,更適合香港人口味。辣度約為米線的五小辣,不會辣到留眼淚。

Periperi醬的味道豐富而複雜,能嚐到青醬、香草、辣椒、甜椒、蒜頭等味道。

一份有半隻雞,適合二至三人享用。雞腿肉質感滑溜,而且雞肉份量充足,筆者和朋友也吃得十分滿足。

📌阿法奇朵 Affogato - 套餐 加$38
Affogato

Affogato 在意大利語有「淹沒」的意思,這款飲品其實是將濃郁的Espresso咖啡澆在雲尼拿(香草)雪糕上,Affogato也可以當作甜品享用。

筆者大約加了半杯Espresso,咖啡的甘味與雲尼拿雲糕的甜味相當合襯。

📌Hot Flat White - 套餐加$12

朋友則點了一杯熱的Flat White。咖啡和鮮奶的味道平衡,咖啡和奶的味道也頗為濃厚。

KURI Cafe
📍汀角路10號大元商場平台F10號舖
2024-09-09
  • 黑松露海鮮意大利飯
呢間係以剌猬作主題的pet friendly 餐廳🦔呢間野食質素唔錯,價錢仲非常抵👍🏻娘娘同兵仔住係大埔都經常幫襯!💂🏻‍♀️《香草蕃茄燴青口配多士》$68呢個份量的青口只係$68,係出面真係好少食到,每粒青口都好大隻好新鮮,配上清新解膩的蕃茄香草醬🥫非常開胃!多士焗得好脆,沾上蕃茄醬食好正!評分: 89/100💂🏻‍♀️《意式辣肉腸黑水欖手工薄餅》$118呢個係十寸大的手工薄餅,另外仲有幾款口味選擇,今次試呢個意式辣肉腸,每塊都鋪滿辣肉腸及芝士!🍕焗到好熱上碟,做到拉絲效果,味道唔錯!評分: 87/100💂🏻‍♀️《明太子忌廉蟹肉扁意粉》$78要再次強調呢間食物的cp值好高,$78可以食到明太子意粉🍝仲要做到好creamy每條都掛汁,蟹肉都一啲唔吝嗇,份量好足夠🥰調味都調得好好。評分: 85/100💂🏻‍♀️《KURI牛肉漢堡配橙油醋沙律伴薯條》$108呢個burger都不能睇少,佢係雙層漢堡嚟🍔個包皮焗到好香脆,又有牛油的香甜甜地!2塊漢堡煎得好juicy,一咬啲肉汁已經滴哂出嚟!用橙油醋整個沙律🥗好fresh好解膩!個薯條作小食都好出色。評分: 90/100💂🏻‍♀️《椰子咖啡》$35個拉

💂🏻‍♀️《香草蕃茄燴青口配多士》$68

評分: 85/100

💂🏻‍♀️《KURI牛肉漢堡配橙油醋沙律伴薯條》$108
評分: 90/100

💂🏻‍♀️《椰子咖啡》$35
個拉花超級靚,係刺蝟圖案!飲落有淡淡的椰子香🥥咖啡味都好出!係睇得又飲得的latte。
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《熱情果梳打》《荔枝冰茶》$34
另外嗌咗兩杯比較清新嘅飲品,兩杯都唔會話好甜,食完啲濃味嘢食,飲呢2杯好清新👍🏻
評分: 84/100

總結:
成個環境好舒服闊落,同朋友傾偈聚一聚都係唔錯嘅地方!最緊要價錢好抵!cp值超高🤭另外佢仲有早餐供應,住大埔嘅朋友仔,不妨可以試吓👍🏻👍🏻

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
2024-09-18 0 瀏覽
今日放假,碌左去大埔搵食,之前經過大元街市都已經好想來依間Kuri Cafe,但次次都見好多人,所以今日一早過去,想食個休閒早餐🍳早餐選擇唔算好多,但cafe來講都好足夠;早餐本身配左杯茶,但有需要可以額外加其他野飲最後我叫左一份煙三文魚碎蛋酸種多士配熱Latte,多士略顯乾左少少,但份量好足!碎蛋沙律唔算好濃味,我自己口味清淡D,所以覺得剛剛好!仲要杯Latte拉花靚到呢😻唔係普通心心,係玫瑰啊🌹真係好意外🫶🏻另外舖頭係寵物友善,會見到好多主人帶狗狗來食野,又係另一個風景線🫰🏻推薦住大埔又有養寵物既朋友仔來,同寵物一齊撐台腳!

煙三文魚碎蛋酸種多士

Latte(跟早餐加$12)

2024-09-18
$77 (早餐)
煙三文魚碎蛋酸種多士
Latte(跟早餐加$12)
2024-09-02 193 瀏覽
前兩日難得過來大埔,我就去試咗以刺猬為主題嘅寵物友善KURI cafe,佢哋嘅咖啡有刺猬拉花🌼咖~😍😍我哋點咗幾個小食share,同埋必點嘅☕😍~❤ KURI炸物拼盤好啱選擇困難症嘅大家😂呢個拼盤有齊炸蝦、洋蔥圈、薯條、雞翼、甜薯,好適合一班朋友開心share,每件炸物都係我至愛🥰格陵蘭比目魚配合芥末籽忌廉汁一齊食好惹味BBQ豬仔骨伴薯條我覺得佢嘅豬仔骨做到好入味,又唔會烤到太乾,比P字頭餐廳好食~🤭吉列炸蠔我極力推薦~佢炸得好酥脆,好juicy😍 明太子忌廉蟹肉扁意粉蟹肉份量好多,真係做到啖啖肉,醬汁做到點晴效果,夾埋一齊好好味為咗佢個拉花,我同朋友都叫咗咖啡☕,我果杯係焦糖咖啡,朋友果杯係榛子,大家都好滿意~🥰🥰作為一間寵物友善cafe,可以一邊食一邊同啲小動物玩,我好享受😚😚

我哋點咗幾個小食share,同埋必點嘅☕😍~❤

KURI炸物拼盤

格陵蘭比目魚
配合芥末籽忌廉汁一齊食好惹味

BBQ豬仔骨伴薯條

吉列炸蠔
我極力推薦~佢炸得好酥脆,好juicy😍

2024-08-27 303 瀏覽
以刺蝟🦔主題的咖啡店,位於大埔市中心,走木質文青風,空間寬敞舒適,可以帶寵物🐶🐱一齊悠閒地享受美食。用Storellet app,還有升級優惠及現金券!最吸引是他們招牌可愛的~刺蝟咖啡拉花,精緻的刺蝟造型無疑是打卡點,而咖啡本身也很濃郁香醇。除了特色飲品,主打菜色也頗有睇頭。那道香煎虎蝦香草蕃茄醬扁意粉,用料十足,大大隻的虎蝦,煎得恰到好處,配上自家製的香草蕃茄醬汁,酸甜適中,仲幾開胃還煙三文魚明太子海鮮薄餅,10吋大,餅底脆薄而不膩,三文魚鋪得很實在,好有口感。小食也別有一番風味,比如玫瑰蜜糖雞翼,外脆內嫩,帶有淡淡的玫瑰花香

用Storellet app,還有升級優惠及現金券!

2024-08-24 279 瀏覽
🍗最愛「真正」PET Friendly Cafe放假想揾一間好食又帶得寵物嘅餐廳坐低Chill下但係唔係每一間寵物友餐廳都以🐶為先好多都有要求同限制KURI Cafe就好唔同❤️店員除左會主動提供小風扇俾寵物,仲會推介特色寵物食品俾客人添🦴絕對值得推介畀各位主子們試下😋🍕 北海道帶子千島醬海鮮手工薄餅估唔到可以係cafe食到咁出色嘅手工Pizza,  餐廳一啲都唔吝嗇,每一塊🍕都有一粒大size帶子,而且佈滿不同海鮮同芝士,配千島醬真係最perfect配搭,🍗 都流曬口水🤤 🍳 KURI 精選早餐All Day Breakfast係小妹假日必點之選,炒蛋、煙肉、意式腸、薯餅、沙律菜,非常豐富😍最出色係佢地嘅牛角包🥐,好酥脆!!!絕對對得住個價錢👏🏻🌟餐牌嘅輕食之選,入面嘅牛角包/酸種多士都係小妹嘅最愛,一定要試! 🐶 狗狗小食 - 麥樂🐤🍯餐廳不時會推出唔同的寵物小食,睇到雞髀食得咁滋味嘅表情,就知道有幾推介啦👅      🍹 凍荔枝梳打🍹 凍蜜桃梳打🌟飲品有咖啡、花茶、果茶、梳打等,咖啡系列有唔同嘅刺蝟拉花, 而且餐廳選用的咖啡豆焦香味濃,都係小妹另一推介👍🏻
🍗最愛「真正」PET Friendly Cafe

北海道帶子千島醬海鮮手工薄餅
KURI 精選早餐
北海道帶子千島醬海鮮手工薄餅
2024-08-12 224 瀏覽
成日都想試~今日終於試到了☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️下晝三點幾冇乜人 環境好舒服😊😊😊餐廳都幾大 枱與枱之間都好闊落食物都唔錯😊😊😊😊個黑松露海鮮意大利飯 蝦同帶子係有燒過 好味道但個飯味道比較淡 同埋冇黑松露味😥🥲🥲🥲我另外加咗個煙三文魚都唔錯 全部食物份量都相當足夠😎😎😎😎另外個鬆餅都好香~不過我點比小朋友食 所以我冇試到味道如何😊員工每位都好友善同有禮貌 下次會再黎幫襯😊
成日都想試~今日終於試到了☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️

全部食物份量都相當足夠😎😎😎😎

員工每位都好友善同有禮貌
下次會再黎幫襯😊
2024-07-23 344 瀏覽
話說今日入到去坐低叫餐時,見到有午餐menu,點知落order時系統話過時落唔到,問個店員咩情況,睇下可唔可以幫手落單,佢話「咁冇啦」我話咁你又放個午餐餐牌喺枱面,然後佢就收咗個午餐餐走🙄其實如果係我太遲入黎,店員可以同我講會叫唔切,叫我叫其他野食!就算冇講,其實禮貌地同我講聲唔好意思,我係會叫返其他野食的!而家我叫唔到餐好似係我錯咁,真係一肚氣😢 剛才同負責人反映時,佢地話唔會提早收餐牌走,咁其實1點59分入黎嘅客又可唔可以叫午餐呢😓 同埋望住負責人個態度,就知佢都係當聽我發脾氣呻下,係唔會做改善😢我近呢幾個月每逢放假都會黎飯,平時都係叫主食,開頭覺得幾高質,都帶過我屋企人同朋友黎食,今日早啲黎見有午餐咪試下囉,結果係咁嘅待遇😓 呢排食物質素其實差咗,青醬意粉冇味,南瓜忌廉湯開咗水咁仲要好甜😓 但我諗住係廚師失手,所以今日諗住再黎食吓,點知個店員咁冇禮貌😓真係好失望,以後都唔會再黎了😢

真係好失望,以後都唔會再黎了😢
2024-06-08 447 瀏覽
之前都黎過依間寵物友善餐廳今次再黎個陣發現多左Ian生日應援全間餐廳都佈置得好靚 好有心思每個角落都搵到Ian既痕跡連餐牌 菜式名都為Ian而設全部都用Ian既歌黎做名鍾意Ian既朋友記得抽時間黎打卡啦我地都試左好多款野食唔係得個樣為左打卡味道都好過其他出名既cafe擺盤都有d心機
另一個諾貝爾。這一個落貝意粉
再見寧靜海鮮pizza
地球上的最後一朵花
為何慢一點給你發現被愛
DWBF
鯨酪
下一站嚟到大埔試新一間🐨生日應援cafe~ 之前喺社交平台睇過cafe profile,大概知道依間本身係一間以刺蝟做主題同售賣自家製精品嘅cafe 🤓 依次可以順便嚟試試啦~🍽 地球上最後一朵花 (煙三文魚墨汁意大利飯) 😋😋😋😋喺黑色墨汁嘅「地球」意大利飯上有煙三文魚砌成嘅「一朵花」🌹 視覺效果上有強烈嘅對比 😎 意大利飯唔會好硬,鹹鹹地,調味啱啱好,內裡有切半嘅車里茄同切片蘑菇~ 煙三文魚都好嫩滑,增加鹹鮮味~☕️ 仍在嘆啡 (意大利芝士餅味咖啡) 😋😋😋😋奶泡面灑上有🐨嘅卡通插畫,咖啡帶有tiramisu嘅甜酒味,味道濃郁 ☺️午餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人💁🏻‍♀️ 到目前為止,依間係小編今年去過佈置得最靚嘅cafe 😍 特別係門窗上🐨號嘅玻璃貼,係近期較少見嘅~ 而每張枱都貼上🐨嘅作品QRcode,仲會播放🐨嘅歌曲,真係好有心機!👍🏻 生日應援期間有限定餐點,平日lunch set都會暫停~🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🍽 地球上最後一朵花 (煙三文魚墨汁意大利飯) 😋😋😋😋

☕️ 仍在嘆啡 (意大利芝士餅味咖啡) 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人

2024-06-01
2024-04-04 473 瀏覽
鮮果Waffle配雪糕個樣都幾靚同埋味道都好,佢可以揀兩個口味嘅雪糕,我就揀咗雲呢拿同埋Cookie Cream,Waffle質素都唔錯,外脆內軟而且夠香,啲雪糕質素亦都唔錯,唔會得個甜字,拌碟嘅士多啤梨粒粒同埋藍莓粒粒都唔錯。Scone又係整得唔錯,jam同clotted cream份量都幾多,一啲都唔孤寒,夠搽滿個Scone有凸。本來諗住飲咖啡,不過原來個tea set轉咖啡要加$12 ,所以就飲唔使加錢嘅伯爵茶同埋茉莉茶,竟然用T字頭名牌子茶包,都OK啦。
2024-03-10 502 瀏覽
整間店以淺色木紋為主,感覺好乾淨同溫馨,店內坐位好闊落,門口有個坐既打卡位,安排幾特別。今日試左個香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯,Risotto係一道意大利既傳統食物,同港式燴飯唔一樣,一般會用短粒米,用湯汁烹煮至飯熟,但米中心有咬勁,呢點KURI做到了。反而個牛柳粒過熟,有點鞋,整個餐個味道都唔錯,而且份量唔少。我額外加左件煙三文魚,廚房幫我捲成1朵花放飯面,我覺得好靚,令我個午餐生息不少,三文魚偏咸咗少少。

香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯
茉莉花茶
2024-03-10
5 分鐘 (外賣自取)
香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯
2024-01-06 630 瀏覽
今日特登過去食Lunch,簡左豬扒。前菜正常,豬扒就正到不得了。豬扒有成吋厚,但肉質好嫩,好Juicy,好好味。豬扒大細望落係跟一般餐廳一樣,但因為好厚,我呢個成年男人太飽食唔晒。
今日特登過去食Lunch,簡左豬扒。
2023-12-26 572 瀏覽
大元街市平台呢間cafe,一開始我覺得“都係食cafe個啲嘢囉” 但食完發現性價比好高。原來仲可以帶狗狗來一齊食嘢,本身冇養寵物的我現在都好喜歡來,因為食物好吃,員工又友善,特別見到佢哋對狗狗好nice,讚!👍今次見佢地有聖誕餐,即刻約埋屋企人一齊來食個聖誕大餐,又係性價比超高!仲有可愛聖誕薑餅人特飲。burger好大份,個包又甜甜地幾好食,再配埋蕃薯條!我最愛😍我地又叫咗龍蝦意大利飯,仲有比目魚,都係好好食,絕對唔係街市貨色。另外一份龍蝦配牛柳,龍蝦焗得剛剛好,肉質好滑好甜,如果個牛柳可以配少少汁就perfect !🤗

聖誕大餐
2023-12-25
聖誕大餐
2023-11-18 673 瀏覽
食物 環境 都要俾100分👏🏻一入座餐廳職員已經擔心🐶會太熱好細心咁俾咗把小風扇佢吹💖餐單亦有多款寵物食品🦴🐶 煙三文魚碎蛋牛角包🐶 白酒忌廉青口配多士🐶 炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉🍹 凍榛子咖啡🍹 凍蜜桃冰茶🌟價錢貼地,無論飲品同食物都質素高👍🏻一坐低已經撞到朋友帶兩隻狗狗黎放假鬆一鬆。小妹先點了🥐,煙三文魚加碎蛋沙律已經迫爆個牛角包,旁邊仲有新鮮沙律菜伴碟,搞到🍗都好想食😂炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉味道濃,軟殼蟹炸到好鬆脆而且好大隻,差啲大到遮住啲意粉🍝加多個白酒青口,粒粒都好飽滿,加埋白酒忌廉配蒜蓉包,ummm…yummy😋不過我要特別推介餐廳嘅飲品,全部都用心調配,有我最愛嘅榛子咖啡,而且焦香咖啡豆味,好岩我口味🥰食完仲可以係入口嘅打卡位影相,你地睇雞髀🍗笑到好開心😁😁😁
食物 環境 都要俾100分👏🏻

🐶 白酒忌廉青口配多士
🐶 炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉
🍹 凍榛子咖啡
🍹 凍蜜桃冰茶

食完仲可以係入口嘅打卡位影相,你地睇雞髀🍗笑到好開心😁😁😁
炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉
煙三文魚碎蛋牛角包