2020-04-23 325 瀏覽
豬師奶同朋友係荃灣食晚餐,8咪半衣個商場開左好多餐廳都未試晒,今日就揀左衣間手作意粉。衣度非常多選擇,除左常見既蕃茄醬,白汁之外,仲有明太子,肉醬,蒜蓉等等,一定有你既心水。豬師奶揀左蟹棒蕃茄忌廉意粉,見到張相成隻蟹係度,以為係menu先整到咁靚,點知尼到果陣真係有個蟹蓋,非常驚喜,雖然蟹蓋冇肉既,但賣相100分,而且叫既時候已經知係蟹棒完全冇期望落差個蕃茄忌廉做得好好,甜甜地好重蕃茄味,手作意粉好有質感,掛汁力強,好彈牙,有咬口,好高質,又大碗

2020-03-18 414 瀏覽
今日朋友想吃西餐突然想起這間餐廳都未食過就過來,來到不太多人很快就入座,套餐在星期六日會貴幾元都合理,我們一人一個意粉再加一個小食,最後每人一百元都已經幾飽肚。我的煙肉椰菜蒜茸辣鯷魚意粉,鯷魚不太覺有但煙肉十分多,意粉口感不錯,粗身意粉,蒜香十足,不過油都不少最後食了一半就沒有吃。朋友的粟米菠菜本菇忌簾意粉就感覺幾清新,朋友都喜歡這個意粉口感。小食炸芝士條即食真的拉到絲又脆都夠熱幾好食。加了湯普通不太特別,沙律菜新鮮一般,飲品叫了冰茶橙味不錯不太甜。
2019-12-26 555 瀏覽
被一個食物宣傳牌吸引了入去,「甜品 x 慢生活 ,放慢生活的步伐,嚮往慢生活的心態」,叫了一個下午茶,他們自家製戚風蛋糕及咖啡一杯。戚風蛋糕的選材是來自日本的雞蛋和小麥粉,他們自家工場焗製,這件蛋糕都算香軟,富蛋香,質地濕潤不會太乾。再加上他們自家製手打忌廉,忌廉打得挺身,但係太甜,真的吃不下。即磨咖啡 也算香濃,這兒環境也算不錯,就靜靜的坐下,飲杯咖啡吃件蛋糕,享受一下生活。

2019-12-09 585 瀏覽
今日嚟八咪半去咗商場入面周圍去未過幾再睇周圍睇傢俬大約7:00見餐廳都要等位睇吓個蟹殼幾霸氣蟹棒忌廉意粉我覺得係我哋成枱最好食嗰碟味比較濃啲 食到類似龍蝦湯嗰啲未不過就覺得流流地我嘅係菠菜粟米本菇意粉Order嗰陣時都15 16諗緊好唔好叫啲味少少嘅意粉驚佢煮得太淡 唔好食果然味道好清淡要再落芝士粉同辣椒仔鍾意食濃尾嘅都係揀番啲穩陣啲就好食啲另外唔記得影相佢有得食餐加$20或者加$25可以有湯有飲品亦都有沙律都算抵食嘅係商場入面黎講員工只有一嗰 服務比較慢
今日嚟八咪半

都算抵食嘅係商場入面黎講
員工只有一嗰 服務比較慢
  • 蟹棒蕃茄忌廉意粉
2019-11-24 432 瀏覽
店面設計上係幾open 同舒服個芝士撈麵好似變咗湯麵咁,芝士都有,不過拎到岀嚟放係面前已經硬晒,變得好難食。餸菜方面,還好 煙熏三文魚都ok新鮮。不過整體來講,吾太抵。又貴又吾係特別妹食

店面設計上係幾open 同舒服

不過整體來講,吾太抵。又貴又吾係特別妹食
2019-11-15
午餐
2019-10-04 656 瀏覽
無意中發現呢間食意粉,日本速食文化,環境都算幾輕鬆聽聞係用全日本蛋做嘅手工意粉呢蟹棒忌廉蕃茄意粉,個汁好香濃好正,賣相已經一流, 仲有即叫即焗pizza,價錢都合理唔錯👍👍
無意中發現呢間食意粉,日本速食文化,環境都算幾輕鬆
聽聞係用全日本蛋做嘅手工意粉呢

2019-09-29 421 瀏覽
🌈煙肉本菇忌廉—————————————————📝呢間由佢剛開業我已經食..剛開始飲品同湯好差..所以冇食好耐但話說早幾個月肚餓同帶住個b係唔洗等位情況下..我地再試多次員工有禮貌服務好 環境乾淨 上菜速度算快👍🏻首先意粉非常彈牙,同扁身好掛汁無論飯品定沙津都提升左..咖啡味道拍得住cafe價錢由$4-70左右 幾經濟基本而家每星期都光顧同介紹朋友🤣整體幾好 係忌廉汁比較淡 枱上有岩鹽同黑椒比你調味..

🌈煙肉本菇忌廉
—————————————————
員工有禮貌服務好 環境乾淨 上菜速度算快
👍🏻首先意粉非常彈牙,同扁身好掛汁
無論飯品定沙津都提升左..咖啡味道拍得住cafe
價錢由$4-70左右 幾經濟
基本而家每星期都光顧同介紹朋友
🤣
整體幾好 係忌廉汁比較淡 枱上有岩鹽同黑椒比你調味..
  • 蟹棒蕃茄忌廉意粉
2019-09-17 400 瀏覽
見佢啲餐牌幾靚,環境唔錯,行過諗住試下啦。叫左個最普通嘅carbonara $79,加左湯同野飲要$20。個蘑菇湯開粉嘅,完全食唔出有蘑菇,仲要開得太稀,隻色勁似漿糊... 🤢個carbonara稀到爆... 好似水咁... 難食到即刻想起身去第二間食第二樣野。🤮朋友叫左個肉丸意粉,個肉丸中間仲係冰... 仲有啲意粉係好奇怪嘅質感,有啲似橡筋...真正嘅難食到喊😭唯一有樣好,係佢請左個好員工,服務好好。
見佢啲餐牌幾靚,環境唔錯,行過諗住試下啦。
朋友叫左個肉丸意粉,個肉丸中間仲係冰...
仲有啲意粉係好奇怪嘅質感,有啲似橡筋...
真正嘅難食到喊😭

唯一有樣好,係佢請左個好員工,服務好好。
2019-09-17
1K
讚1. 唔使等位,幾時黎都有2. 平心而論,呢間野食既份量,比開鋪時的確係大份左,新開時就真係成份貓糧咁細3. 意粉質感其實幾好,滑溜煙韌彈:1. 黎呢間食,要識點菜,基本上白汁係伏,紅汁好啲,素野又穩陣過肉野,好似今次點左白汁本菇煙肉,就唉一聲,白汁係一啲味都無2. 坐得真心唔舒服,設計師係跟足《食神》原則去做檯櫈,逼狹兼唔舒服不過又咁講,呢個場揀得落既餐廳真心係少,呢間叫好啲架

1. 唔使等位,幾時黎都有
3. 意粉質感其實幾好,滑溜煙韌

彈:

不過又咁講,呢個場揀得落既餐廳真心係少,呢間叫好啲架
自從愉景新城中庭開設了個室內野餐草地,我們已是第二次到附近用餐。愉景新城旁的8咪半有幾家挺有名的餐廳,但都是人滿為患,人山人海。所以我們二人在對面的咖啡店用過咖啡後,便過對面嘗嘗這家Kuru Kuru自家製手作意粉吧。當天吃得有點膩,因此我們點了一個較清淡、沒有醬汁的意粉。煙肉椰菜蒜蓉辣椒鯷魚意粉$49 + $20 (double份量+$20)實物如下。老實說,實物與圖片不符,只有少量的煙肉及鯷魚鋪上麵上,賣相毫不吸引。雖說加了$20加大份量,實際份量仍不多,只是普通茶餐廳的份量。煙肉椰菜蒜蓉辣椒鯷魚意粉 $49 + $20 (double份量+$20)店家主打手作意粉,意粉比坊間普遍的較粗偏扁,質地什是不錯,彈牙有嚼口。Menu上提及意粉所使用的是100%意大利橄欖油,使意粉看起來色澤鮮明更為飽滿,嘗起不會過於肥膩,份量控制不錯。意粉味道非常淡,只有油及麵粉味,另外成碟麵只有一兩圈辣椒,一點辣味都沒有,不知是否每一碟意粉都是如此清淡。不過枱面上有提供海鹽及黑胡椒供人任意調味,然後我加了一大把黑胡椒和一點海鹽才滿意。這家餐廳定位奇怪,價錢算大眾化但不吸引,如加設更多套餐選擇,讓價錢更明

當天吃得有點膩,因此我們點了一個較清淡、沒有醬汁的意粉。

煙肉椰菜蒜蓉辣椒鯷魚意粉(double份量+$20)

這家餐廳定位奇怪,價錢算大眾化但不吸引,如加設更多套餐選擇,讓價錢更明瞭,走快餐路線應該會更好。

總結: 太dry,配料及意粉份量少,味道不算出眾,性價比不高,這個價錢倒不如到樓上IKEA吃罷。
2019-06-07
2019-05-14 645 瀏覽
荃灣覓食時間其實除左條食街 都有不錯的實力店鋪.德國香腸椰菜意粉🍝手工意粉唷麵條比較扁身 食落又真係同一般的意粉唔同幾彈牙有咬口 醬汁又多唔會乾淨淨隔離枱叫左🦀 好吸引!下次可以試下.自家製飲料🍊說穿了 就是橙茶味道有啲唔習慣 都係檸檬茶好啲
荃灣覓食時間
隔離枱叫左🦀 好吸引!下次可以試下
自家製飲料🍊說穿了 就是橙茶
味道有啲唔習慣 都係檸檬茶好啲
2019-04-03 917 瀏覽
見幾多人幫襯,見佢話手打意粉就入黎試下叫咗個一個蕃茄意粉,一個白汁芝士雞加咗$15有埋湯沙律同飲品。全餐得個飲品同沙律係正常!首先,個湯一見到就反胃,成碗豆粉水,冇乜蘑菇味,忌廉更加欠奉,頂多係一碗蘑菇味芡汁。個意粉,勁淋,煮好放咗好耐咁,冇蛋味,似麵漿多啲,個汁又係冇乜味,死酸死辣,好後悔入咗黎食。手唔手打意粉,我分唔到,至少我食過嘅手打意粉唔係咁。7仔個叮叮肉醬意粉好食過佢一百倍囉。伏,一次就好夠。
見幾多人幫襯,見佢話手打意粉就入黎試下

叫咗個一個蕃茄意粉,一個白汁芝士雞
加咗$15有埋湯沙律同飲品。

全餐得個飲品同沙律係正常!

個意粉,勁淋,
。手唔手打意粉,我分唔到,至少我食過嘅手打意粉唔係咁。

7仔個叮叮肉醬意粉好食過佢一百倍囉。

伏,一次就好夠。
蘑菇湯
2019-03-31 609 瀏覽
行完宜家傢私,經過見到,諗住意粉甘普通既嘢應該正正常常啦,叫左個明太子忌廉意粉,加左$20要個湯同杯冰茶,首先個湯同我向超市買黎開水既冇分別,真係買罐頭湯都好飲過佢,個冰茶仲衰,好似將個橙浸住咗向啲水甘,完全冇味又唔甜。入正題個意粉,冇味明太子少,稍為好啲嘅係意粉的而且確幾好少少,整體黎講,食完唔飽,唔會再幫襯
2019-03-31
2019-03-15 600 瀏覽
第一次買外賣買咁耐!12:50分買外賣,1:30先有!又話有催廚房咖啦.好快有眼見幾枱客走,遲過我買外賣既都已經拎左成個lunch時間比哂佢!以後都唔會幫襯囉!質素又唔係好好收錢條友帶住果對手套又收錢拎錢又去整野飲同沙律,全程都係同一對手套,換都冇換過!價錢又唔係平,又冇set揀,55蚊得一個意粉,熱飲都冇杯送。咁既價錢真係唔成正比,CP值低到爆,分量又小,味道又好一般,啲菜又唔新鮮,西蘭花黃黃地。請我都唔會食!
第一次買外賣買咁耐!
12:50分買外賣,1:30先有!
又話有催廚房咖啦.好快有
眼見幾枱客走,遲過我買外賣既都已經拎左
成個lunch時間比哂佢!
以後都唔會幫襯囉!
質素又唔係好好
請我都唔會食!
外賣自取
2019-02-17 642 瀏覽
全場多為二人桌,一家三口來到,他們只能安排兩張拍做一張長枱(而非傳統做法一張大4人桌),因周圍太多人而選了這裡晚飯,點了2個意粉,加$25,upgrade了做deluxe餐(有飲品,湯及沙律),並因為有小孩,加了$20大意粉份量為特盛,可惜,所有東西都好難吃。筆者一家點了一個卡班尼意粉及蟹肉蕃茄意粉,卡班尼意粉在筆者加了很多很多芝士粉後,仍然是淡而無味,無奶味無芝士味。蟹肉意粉稍為好一點,有點點蝦/蟹味,但同告味淡收場,大概只吃清水煮烚的人才會覺得好味。菠蘿茶亦無味,無茶味無菠蘿味,只有像用清水沖菠蘿後的味道。所有東西筆者兒子都說不好吃,也許今夜一家都需要夜宵了。

菠蘿茶亦無味,無茶味無菠蘿味,只有像用清水沖菠蘿後的味道。

所有東西筆者兒子都說不好吃,也許今夜一家都需要夜宵了。
卡班尼意粉
蕃茄蟹肉意粉