2013-09-03 180 瀏覽
雖然市中心在改革後不乏其他餅店,A-1, 山崎等也有不少選擇,但屯門人始終喜歡來La Boheme買包,雖然經歷搬家後份量少了、價錢高了,但每每經過電梯都被香氣吸引,畢竟這裡的麵包全數現場焗製,比連鎖餅店更勝一籌這裡的鮮奶薯仔包已成鐵膽,後起的榴蓮菠蘿包也很受歡迎 ,但最近迷上了這裡的日式蒸焗芝士蛋糕。有件裝也有原個,當然後者較抵吃,極度輕身又綿綿的,就好像蛋白打到七成左右的濕泡狀但熟透了的,外乾內濕,芝士味也不錯。要留意「原味」的賣$38,加了糖霜的就有另一個名,也有另一個價錢,盛惠$40,前者往往放在收銀再後一點的餅櫃,醒目的你下次知道要買那個了,遇上感謝日/特價日子,買個回家不難KO

這裡的鮮奶薯仔包已成鐵膽,後起的榴蓮菠蘿包也很受歡迎 [雖然真心覺得臭到想走],但最近迷上了這裡的日式蒸焗芝士蛋糕。有件裝也有原個,當然後者較抵吃,極度輕身又綿綿的,就好像蛋白打到七成左右的濕泡狀但熟透了的,外乾內濕,芝士味也不錯。
外賣自取
$36 (宵夜)
2011-12-16 108 瀏覽
$17一個芝士檳,驟眼看好像不是真值但當你買了回家家,就會發現內有乾坤!除了包面上有點脆的芝士外,那軟綿綿的麵包中有好多好多一粒粒正方形的芝士!數量多,而且分怖平均,芝士比美x的$14芝士包的份量多起碼三倍!!我發現我已經愛上這兒的麵包~特別是這兒有芝士的產品~
$17一個芝士檳,驟眼看好像不是真值
但當你買了回家家,就會發現內有乾坤!
我發現我已經愛上這兒的麵包~特別是這兒有芝士的產品~
好多芝士!!
2011-12-16
好多芝士!!
  • 芝士檳
2011-11-20 87 瀏覽
每次經過都去八,因為行過聞到好香,最後當然少不了戰利品啦芝士鬆餅:$16三件,好濃好濃芝士味,因為有很多的芝士粉,我買來作下午茶吃兩件,最後一件留作第二天早餐,配日本3.6奶,好滿足!在jusco超市也有得買~一樣價錢~看前一個食家的食評,原來09年$4.5一個呀,那也不算貴了很多朱古力泡芙:我當時買是$12有六粒,現在已經加價了,口感很soft很好,中間的cream是凍冰冰的,朱古力味不會太甜,size小巧,一口一個,不怕弄髒嘴邊,又可跟朋友share,一人吃一些,不怕太滯~推介~另有原味及strawberry味可供選擇~紫米排包:很柔軟,有椰香味,淡淡的紫色好美,微甜,不用加甚麼花生醬或果醬也可以雖然這La Boheme 售賣的款式不算多,但勝在價錢公道,品質良好
每次經過都去八,因為行過聞到好香,最後當然少不了戰利品啦

早餐,配日本3.6奶,好滿足!

• 芝士鬆餅
  • 朱古力泡芙
2009-08-20 68 瀏覽
AUG 12,2009 (WED) TEA芝士鬆餅 (1包3件) $13.5外表圓圓地的形狀,細細件,跟一般鬆餅咬落的口感跟味道都好唔同,一打開個包裝袋就嗅到濃香嘅芝士味,面層佈滿芝士粉,一啖咬落去好香嘅芝士味滲滿口中,仲好鬆軟,有少少似蛋糕嘅感覺,好好味呀!只係 $4.5一件真係超抵食!仲唔會食到一檯都係碎!一般D鬆餅係食落先感覺到味道的,且較硬,仲好容易食到周圍都係碎添!麵包布丁 $12係用一個長方形嘅錫紙盤剩載的,上面舖了3塊四方形細細塊的麵包,幾CUTIE,一見到就好吸引好想試!一羹放入口發覺好滑,好香雞蛋味,上面層麵包咬落還有少少脆,好特別!鍾意食布丁嘅一定要試吓!個收銀姐姐仲好細心幫我放好入環保袋,且好好禮貌,仲好好笑容添,真係值得一讚!
AUG 12,2009 (WED) TEA

芝士鬆餅 (1包3件) $13.5

麵包布丁 $12

鍾意食布丁嘅一定要試吓!

2009-08-12
$8.5 (下午茶)
  • 芝士鬆餅
2009-06-13 61 瀏覽
在樓上吃完午飯, 還有少少空檔便到樓下吉吉島逛逛, 經過這家麵包店。一場來到, 當然要買點手信。先是見到凍櫃內的瑞士卷樣子不俗, 味道有幾款, 連黑芝麻味都有 (!), 結果要了個紅豆瑞士卷 ($5) 一面行一面吃, 再買一個提子核桃包 ($13) 做第二天的早餐。別看這紅豆瑞士卷細細件的, 其實都幾實心的, 表面灑上糖霜, 嗯, 好甜。蛋糕卷也算綿軟, 忌廉層薄薄的, 不太膩, 紅豆得幾粒, 有少少硬。提子核桃包大大個, 有少許麥粉在內, 其餘的是芝麻、合桃和提子, 不過份量相比個大包來說是偏少, 而且麵包也造得有點太甜了, 沒啥突出之處。

瑞士卷們
提子核桃包
2009-04-23 19 瀏覽
昨天晚上在去physical前來了這裏買了一個麵包食,是煙肉法包,不算大個,但法包入面有些煙肉料,好味喎,雖然是凍的,但個法包都幾香及不會變得好淋身,都幾特別呀,因有煙肉料沒有那麼乾只食麵包.雖然已是8點幾,但都有好多人在買麵包.
2009-04-22
2009-04-02 57 瀏覽
每次經過覺得她們的麵包蛋糕都十分香, 今次見軟芝士蛋糕剛剛出爐, 買來一個給自己食。店員很好, 見我取得很困難, 立即幫忙, 還把一整個芝士蛋糕裝入盒, 服務細心, 值得加分。軟芝士蛋糕很好吃, 甜度適中, 內裡蛋糕質感是綿綿軟軟的, 味道絕對不會遜過伊藤家。另再買兩個芝士包給老公做早餐, 其實我覺得她們的麵包是很香很好吃的, 不過嫌細和太鬆軟,而且價錢頗貴和款式較少選擇, 兩個包包質感輕飄飄, 尤其芝士火腿包, 個子多細小, 真的怕老公吃不飽, 麵包還是幫襯別家的好了。

真的怕老公吃不飽, 麵包還是幫襯別家的好了。
軟芝士蛋糕good
芝士火腿包, 個子多細小
芝士包味道ok, 但太鬆軟
2009-04-01
$20 (早餐)
軟芝士蛋糕good
芝士火腿包, 個子多細小
  • 軟芝士蛋糕
2009-03-25 32 瀏覽
今朝食呢間既栗子包*v*一咬落去面包鬆軟好有奶香而且第一啖就見到餡喇@@!栗子蓉夠香夠多又唔會甜到好似食砂糖落口有栗子最原始既味道而且食到最尾個啖都仲見到栗子蓉!!!可見佢真係好足料~!食完好幸福呀!!
今朝食呢間既栗子包*v*
一咬落去面包鬆軟好有奶香
而且第一啖就見到餡喇@@!
栗子蓉夠香夠多
又唔會甜到好似食砂糖落口
有栗子最原始既味道

而且食到最尾個啖都仲見到栗子蓉!!!
可見佢真係好足料~!
食完好幸福呀!!
栗子包外表
內餡~!真係好正丫><
2009-03-25
$5.5 (早餐)
栗子包外表
內餡~!真係好正丫><
  • 栗子包
2009-03-19 21 瀏覽
買了凍櫃內兩款近期的新出品, 一件是芝麻布甸($12), 另一件是籃梅卷蛋($5).芝麻布甸的底層及面層都用芝麻做, 中間應是牛奶布甸. 雖然芝麻比例比較少, 但因味道濃郁, 都好香芝麻味, 中間的牛奶布甸亦好滑, 份量不少, 好味亦抵食.卷蛋有幾款味道, 見有籃梅, 草莓, 芝麻及紅豆味, 今次選了籃梅, 外形好似嘉頓瑞士卷, $5一件不算貴, 食落質感好軟熟, 籃梅醬亦足, 不太甜, 好健康又飽肚.兩款產品都好滿意呢!

兩款產品都好滿意呢!
這個芝士蛋糕掌心般大, 上面有糖霜的。芝士蛋糕可能在雪櫃拿出來太耐了, 邊邊和面頭有點溶化了, 吃時都黏在手上, 有點不方便~芝士蛋糕的糕身好軟, 是海綿蛋糕, 有點濕度, 吃起來很舒服~ 芝士味輕輕的, 多一點蛋香, 比伊滕家的芝味輕一點, 即使吃幾個都不會膩!裡面只有好少的藍莓醬, 放在蛋糕的最底, 吃了一半也吃不到, 越吃就越心急了!發現一粒真的藍莓也沒有, 確是有點失望的。而藍莓醬雖然很少, 但凍凍、酸酸的, 一起吃實在是太完美的配合了!!另外沒有拍照的是紅豆芝士蛋糕, 只是換上紅豆在蛋糕底。而最驚喜的是用上原粒的紅豆, 並不是豆沙, 紅豆有十多粒, 很大粒, 粉粉的、軟軟淋淋, 味道和口感都很好, 舌頭都很開心呢!那些連鎖餅店的西餅也要$4一件, 而這個美味的芝士蛋糕只是$6.5, 非常超值!

蛋糕底.....好似打瘀咗咁:P
食到中間終於見到藍莓醬
  • 紅豆芝士蛋糕
2007-10-24 12 瀏覽
最近的新出品, 大約有5種款式, $9一個, $16就兩個, 試了碗豆蓉及芝麻.碗豆蓉是綠色的一整個, 豆蓉好滑不甜, 包住內裡的糯米飯糰, 味道幾好. 芝麻那個呢, 就是用芝麻蓉包住整個飯糰, 內裡仲有紅豆蓉在中間, 這個味道似日式草餅.問過店員, 她們說這些產品屬於日式飯糰, 有些款式內裡會有紅豆蓉, 有些就是整個飯糰, 只是外面包住不同的味道, 讓客人自己選擇.

2007-05-16 15 瀏覽
最近試了一款新包, 是沙律蛋煙肉bun($7), 味道好好, 質感又軟熟, 亦算多料. 另有一款是粟米蟹柳味, 應該都試得過.
2007-04-27 17 瀏覽
行開吉吉島超市,順便買d包包做早餐;大人揀左提子包+方包;自己口痕買左份鮮奶球。曾幾何時,店前人龍長長就係為左呢一份鮮奶球,而家唔知係少人買定出得太多,夜晚八點幾仍有大量供應。望真d...原來而家包面既鮮奶少左好多,有d只有少少一堆,我揀呢包已經算多鮮奶。味道仍然幾香,只不過味道似乎退步左,甜度偏淡,包身又唔太軟,包面鮮奶皮又唔太好食,個人覺得荃灣福來村附近間麵包店既鮮奶球更好食。食完之後至明白點解仲剩番咁多鮮奶球係度.....

食完之後至明白點解仲剩番咁多鮮奶球係度.....
2006-03-24 25 瀏覽
到屯門做野,行經吉之島俾依度o既cake吸引住,買左個我最愛o既甜品Tiramisu~ 價錢只係$18,size卻勁大,而且有酒味冇花假(雖然係我唔太愛o既rum酒味)~ 芝士都足,不過唔係好滑,味蕾唔係非常滿足;之不過$18真係太平,都覺得抵~ 其實之前都食過blueberry cheesecake,new york cheesecake等,都好似只$10-$14,平得好交關~ 可以一試~

2005-08-08 18 瀏覽
早幾日經過又黎買芝士餅今次揀既係藍苺芝士餅藍苺醬連藍苺舖面味道好似藥水咁甜得滯而藍苺又太酸芝士饀就比上次個new york cheese無咁實淨不過味道差唔多今次個餅底又淋左d總括黎講以前好味d
早幾日經過又黎買芝士餅
今次揀既係藍苺芝士餅