2022-07-22 254 瀏覽
襯海港城coupon仲未到期,就快快手手用埋啲coupon ,上次到期前2日先去買,排隊排左半個鐘,仲要得返唔多選擇!今次就唔同啦~唔駛排隊又可以買到心水蛋糕日本袖子皇牌之選,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑好快就賣哂架啦!伯爵茶蛋糕如果唔鐘意袖子酸味既蛋糕,呢個就係心水推介啦!最好味既係……上面果舊Macaron咁當然,成個蛋糕都好味,唔會太甜,好啱大眾既口味用左coupon,2個蛋糕夾埋都只係$66咋~

日本袖子
皇牌之選,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑
好快就賣哂架啦!

伯爵茶蛋糕
如果唔鐘意袖子酸味既蛋糕,呢個就係心水推介啦!
最好味既係……上面果舊Macaron
咁當然,成個蛋糕都好味,唔會太甜,好啱大眾既口味

用左coupon,2個蛋糕夾埋都只係$66咋~
2022-07-22
下午茶
2022-07-09 209 瀏覽
La Famille 系以戚風蛋糕主打的蛋糕店,其製作的蛋糕口感濕潤鬆軟,甜而不膩,蛋糕胚以植物油代替動物油,好食又健康。該店蛋糕材料上選用日本麵粉和總統的奶油以及其他新鮮的食材,製成微甜,綿密,鬆軟的戚風蛋糕。香港有多間分店,海港城更設有堂食,店鋪唔大,環境舒適,非常適合約三五知己hea tea。今次我揀選左兩款蛋糕雙重朱古力和日本白桃。雙重朱古力HKD58: 香濃朱古力口味的戚風蛋糕,配上6粒朱古力脆脆,蛋糕非常鬆軟,甜而不膩,非常好食。日本白桃 HKD64: 鬆軟又綿密濕潤又果香味的戚風蛋糕配上新鮮多汁的白桃和Cream,香甜可口,甜而不膩,十分清新,性價比超高。

今次我揀選左兩款蛋糕雙重朱古力和日本白桃。

2022-07-08
20 分鐘 (堂食)
  • 雙重朱古力
2022-05-29 309 瀏覽
長期都會幫襯嘅蛋糕店,鍾意佢嘅戚風蛋糕唔太甜,又多花款,而且一個迷你size嘅蛋糕都只係幾十蚊,最好就係兩個人慶祝生日嘅時候,就係最好嘅選擇,有時自己一個人都會買黎食,分店仲越開越多,非常方便👍🏻👍🏻🍓▪️皇牌士多啤梨 $ 58士多啤梨味香氣撲鼻,非常清甜,戚風蛋糕非常鬆軟,最喜歡面頭一塊類似啫喱嘅東西,好似士多啤梨果醬味,非常好食,不愧為皇牌☕️▪️英國伯爵茶 $ 58最鍾意食嘅一款口味,蛋糕充滿茶香,仍然見到細細粒嘅茶粉,中間嘅伯爵茶cream非常細滑 ,整個口味唔太甜,比較清淡,連我媽媽鍾意食甜都喜歡食呢個蛋糕🌰▪️榛果炭燒咖啡 $ 58香濃嘅咖啡味道,面頭係朱古力榛果和咖啡Cream ,同埋一粒朱古力脆脆,咖啡蛋糕口感特別綿蜜,咖啡味好突出,好味🍌▪️焦糖完熟香蕉 $ 58面層係焦糖忌廉配朱古力粒粒,蛋糕香蕉味非常香濃,朱古力配香蕉永遠都係最佳拍檔

🍓▪️皇牌士多啤梨 $ 58

☕️▪️英國伯爵茶 $ 58

🌰▪️榛果炭燒咖啡 $ 58

🍌▪️焦糖完熟香蕉 $ 58

• 英國伯爵茶
2022-05-27 260 瀏覽
因為有海港城coupon非常抵食,所以長期都排晒長龍外賣蛋糕或者堂食等位,我叫咗二人餐tea set在飲品升級加咗幾蚊湊夠$200就可以用兩張$50 coupon,補返$100現金都唔錯呀,雖然環境有少少開陽不過都好適合Tea下!另外,海港城分店先有堂食cafe❣️👓set for two $185.2杯$42以下飲品, 1件戚風蛋糕, 1件巴伐利亞1人餐就$98包1件戚風蛋糕今次揀咗日本日向夏蜜柑戚風蛋糕,果然好軟熟,依個款式冇咁漏唔算多cream而且蜜柑甜,偏清新,不過整體味道比較普通唔算好有驚喜,相比下都係經典款式我鍾意嘅伯爵茶比較好食😂巴伐利亞有少少似日本水信玄餅,上層啫喱狀加入當季鮮果和食用花,底層慕絲。我揀咗紅桑莓荔枝味,其實食落去都係比較啫喱質感唔算好重荔枝味,有柑同莓水果粒,底部莓味慕絲酸酸甜甜,係賣相靚囉🤣飲品揀咗mocha, 加錢升級水果茶。原來係採用水果茶包用上唔同果味茶葉,不是想像中的水果粒沖泡而成…味道香帶有少少果甜美但都要加十幾蚊就好似唔值。mocha淡淡朱古力味反而比較重咖啡甘味,正常mocha質素啦
另外,海港城分店先有堂食cafe❣️

👓set for two $185
.2杯$42以下飲品, 1件戚風蛋糕, 1件巴伐利亞
1人餐就$98包1件戚風蛋糕
2022-05-27 135 瀏覽
堂食同外賣一條隊,坐低45分鐘都未有得食,而total只係得90分食用時間,要自己出去排隊點餐,淨係serve外賣客,仲要加一?其實係無service可言嫁喎?!一杯紙杯的飲品連加一差不多60蚊?公道而言,物非所值,眼見有其他客忍唔住佢啲服務態度,坐低半個鐘後走左而且落單的侍應不停睇錯我坐嘅枱號,一間小小的鋪位四五個待應都應付唔到四檯不足十人的客人,係咁不如唔好要堂食area啦🥴,全程專心只賣蛋糕啦!

2022-05-23 152 瀏覽
🍰本身好鍾意食戚風蛋糕,但好難遇到一間又好食又鬆軟既戚風蛋糕1️⃣🌱英式伯爵茶皇牌蛋糕之一,去到得返一件🙈勁好彩,之前食過一磅裝,食完勁回味🤤蛋糕好香伯爵茶既味,仲食到少少茶葉碎,蛋糕同cream都唔會太甜,啲cream一半原味一半伯爵茶味,啲cream好綿滑,如果全部cream都係伯爵茶味會更香濃2️⃣☕️榛果炭燒咖啡蛋糕係咖啡味,蛋糕唔太重咖啡味,cream係一半榛子味一半咖啡味,面頭粒朱古力脆脆,增加左蛋糕既口感3️⃣🍵雪崩抹茶牛奶抹茶味好濃厚,亦唔會好甜,有層厚厚既既奶蓋,奶蓋好重奶香同綿滑,溝埋一齊更滑溜,面頭加左少少馬卡龍碎碎做裝飾4️⃣🍫香濃朱古力咖啡咖啡比想像中好飲,朱古力味係超級濃,仲要唔甜,同咖啡既甘味溝埋一齊好夾🌟special set 可以揀一個戚風小蛋糕,同一杯$42既飲品,越過就補返差額,堂食設加一🫶🏻想睇更多既食評,可以留意我IG post 👉🏻_imfoodieb_

1️⃣🌱英式伯爵茶

雪崩抹茶牛奶
香濃朱古力咖啡
  • 英國伯爵茶
2022-05-22 110 瀏覽
ʟ ᴀ • ꜰ ᴀ ᴍ ɪ ʟ ʟ ᴇ⋯又來到假日尾聲需要來一點甜調劑心情逃開明天又要工作的現實繼續享受Weekend剩餘的時光切開La Famille的戚風蛋糕一如既往的fluffy & light⋯英國伯爵茶戚風蛋糕,茶味芳香。外層的伯爵茶flash cream與主體伯爵茶chiffon cake都能咀嚼到茶葉的顆粒,茶味也漸漸導出。蛋糕亦帶微微的佛手柑芬芳,整體感覺清新輕盈呢~⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗧𝗲𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗳𝗳𝗼𝗻 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝟭𝟱𝗰𝗺 ³⁸⁰⋯@lafamillecake 🪧尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5
ʟ ᴀ • ꜰ ᴀ ᴍ ɪ ʟ ʟ ᴇ

又來到假日尾聲
需要來一點甜調劑心情
逃開明天又要工作的現實
繼續享受Weekend剩餘的時光
切開La Famille的戚風蛋糕
一如既往的fluffy & light

蛋糕亦帶微微的佛手柑芬芳,整體感覺清新輕盈呢~

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
英國伯爵茶戚風蛋糕
Earl  Grey  Chiffon  Cake

@lafamillecake
🪧尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5
英國伯爵茶戚風蛋糕
Earl  Grey  Chiffon  Cake
2022-05-19 111 瀏覽
一向甜品都係第二個胃, 今日同朋友去左尖沙咀La Famille, 食下野香濃開心果戚風蛋糕開心果味真係好香濃, 果然冇改錯名, 有一層朱古力係個面度,食落好有層次, 做得到外脆內軟的感覺而且蛋糕又唔太甜, 食完一件好想再食  咖啡朱古力戚風蛋糕鐘意飲咖啡朋友一定要去試下呢個 咖啡朱古力蛋糕, 好多時係其他地方食到果D唔係朱古力味太濃冇咖啡味, 一係就咖啡味蓋果朱古力味, 而家呢個蛋糕可以做到岩岩好, 兩者味道好平均,有咖啡少少甘味又有朱古力的甜味我地仲一人叫左杯飲品, 不過飲品就不太特別.......如果只係計cake, 我一定會再黎多幾次~

香濃開心果戚風蛋糕

食落好有層次, 做得到外脆內軟的感覺
而且蛋糕又唔太甜, 食完一件好想再食

咖啡朱古力戚風蛋糕

我地仲一人叫左杯飲品, 不過飲品就不太特別.......

如果只係計cake, 我一定會再黎多幾次~
2022-05-05
5 分鐘 (堂食)
下午茶
La Famille主打戚風蛋糕,每款都細細個咁好精緻,好適合一啲唔想買太大個蛋糕慶祝又或者自己鍾意獨食既都可以😌(我真係自己食哂一個嘻嘻😜) -🎈日本日向夏蜜柚 $64期間限定✨✨好夏日好清新既感覺,蜜柚食落好香甜配埋奶凍💯-🎈日本白桃 $64白桃果肉超甜又多汁!!成個蛋糕都唔會話好膩~-🎈英國伯爵茶 $58有淡淡的伯爵茶味,而裡面啲cream都好香滑😋戚風蛋糕好鬆軟,味道亦不會太甜挺好❣️-🎈香濃開心果 $67出面比較少有開心果味的蛋糕🍰外層係開心果朱古力脆皮再加上一粒粒既開心果仁,口感好豐富!不過比起其他口味略甜了一點~ -🔸La Famille📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5

🎈日本日向夏蜜柚 $64
日本日向夏蜜柚
期間限定✨✨好夏日好清新既感覺,蜜柚食落好香甜配埋奶凍💯
🎈日本白桃 $64
日本白桃
白桃果肉超甜又多汁!!成個蛋糕都唔會話好膩~
🎈英國伯爵茶 $58

日本日向夏蜜柚
日本白桃
英國伯爵茶
2022-04-28 95 瀏覽
已經吃過好多次la famille 家的蛋糕差唔多每種小蛋糕都試過😋也帶左不少朋友過來吃個個都話好吃👍👍今次叫左3款蛋糕🍰兩杯咖啡☕️👉🏻皇牌士多啤梨$58第一次吃的時候已經迷上它 清爽的啫喱 加埋士多啤梨 上面點綴少少金箔 中間有夾心 又好睇又好吃👉🏻法國玫瑰$58鍾意奶油又驚太甜的可以揀呢款 甜度岩岩好 👉🏻榛果炭燒咖啡$54淡淡的咖啡味 中間有粒金莎 脆脆地好有口感👉🏻伯爵雲朵鮮奶咖啡$58又是必點的一杯咖啡 上面的朱古力片吃落口是比較絲滑的 少少苦 👉🏻伯爵茶鮮奶咖啡$52 吃完再外面兩件返屋企吃極都唔厭
已經吃過好多次la famille 家的蛋糕

👉🏻伯爵茶鮮奶咖啡$52

吃完再外面兩件返屋企
吃極都唔厭
2022-04-26 76 瀏覽
一向都鐘意 La Famille 既日系戚風蛋糕,佢地既蛋糕質感細滑輕盈,用上來自日本既忌廉、麵粉及農場蛋等材料製作而成,賣相別緻之餘款式選擇亦多,特別鐘意佢地既蛋糕味道唔會太甜同太膩,吃多幾啖都無罪惡感。今次就試左佢地四款口味,分別有班蘭飄香、香濃開心果、日本柚子、及英國伯爵茶口味。四款入面個人最喜歡伯爵茶口味,每一啖都滲透住香濃既伯爵茶香,上層既朱古力馬卡龍真係無得頂。如果鐘意果味清爽感的話,咁柚子味就岩曬你,蛋糕用上日本高知縣柚子,入口甘甜清香,蛋糕裡面帶有柚子皮碎,酸酸甜甜咁,好美味。
2022-04-08 112 瀏覽
從大坑一家小店起家,La Famille 原來已經踏入第八個年頭,而其戚風蛋糕款式也來得更千變萬化。既有以水果入饌、清新怡人的果香戚風,如招牌日本柚子蛋糕及日向夏蜜柑蛋糕,亦有以傳統口味融入創意的經典戚風,例如英國伯爵茶蛋糕以及泰國斑蘭飄香蛋糕。手心的大小,同時享受著鬆軟的戚風蛋糕及香滑的鮮忌廉,不論是送禮,或是想一個人享用,有它的那天,便是最快樂最晴朗的一天。Starting from a small store in Tai Hang, La Famille is now in its 8th year and its chiffon cakes have come in variations, such as fruit-themed chiffon cakes like signature Japanese yuzu and mikan flavors, as well as classic flavors like Earl Grey and Pandan flavors.

日本柚子蛋糕
日向夏蜜柑蛋糕
日本柚子蛋糕
日向夏蜜柑蛋糕
見到呢間都可以用海港城coupon所以買黎試一試每100hkd減50hkd其實好多人都話呢間值得一試可能因為咁我充滿期待食佢呢間cakes今次買左1.英國伯爵茶2. 香濃開心果兩款先要讚讚戚風蛋糕整得好軟屬但又未至於入口鬆化上面的cream淡淡滑滑 正常好食較為失望嘅係兩款蛋糕嘅口味都食唔太出伯爵茶嘅味道真係超小感覺同普通海綿蛋糕分別唔大Macaron不過不失最失望係朱古力味比開心果味更為蓋過雖然蛋糕上開心果嘅朱古力仍然脆皮不過個人覺得太甜同埋冇開心果味要平反嘅係朱古力上邊其實有唔少開心果碎但都未能成功令”香濃開心果”嘅蛋糕出眾反而似白朱古力多個人覺得就普普通通如果呢個價錢又冇coupon我諗未必會再買😣😣
見到呢間都可以用海港城coupon

又冇coupon
我諗未必會再買😣😣
2022-04-01
2022-04-01 72 瀏覽
試過10款以上la famille 嘅 Chiffon Cake其實,款款都好好味,外表精緻,色彩繽紛,又有內涵,蛋糕軟熟,甜度適中,cream 嘅份量唔多,有啲款式甚至無乜cream ,食完都無罪惡感其中”大甲香芋黑糖麻糬” 係我至愛嘅款式之一💜紫色嘅香芋蛋糕+ 💜紫色嘅芋泥+💜紫藍色嘅藍莓🫐+💜紫色嘅食用花🌸唔同深淺度嘅紫色食材拼砌成嘅蛋糕好悅目👀至於味道呢👅~芋頭味香濃,芋泥幼滑埋藏喺蛋糕中心嘅黑糖麻糬為蛋糕增添軟糯嘅口感黑糖味同芋頭味好夾呢個香芋蛋糕既睇得,又食得😋係芋頭控同紫色控嘅必叫之選🏅

其中”大甲香芋黑糖麻糬” 係我至愛嘅款式之一

唔同深淺度嘅紫色食材拼砌成嘅蛋糕好悅目👀
至於味道呢👅~
芋頭味香濃,芋泥幼滑
埋藏喺蛋糕中心嘅黑糖麻糬為蛋糕增添軟糯嘅口感
黑糖味同芋頭味好夾
呢個香芋蛋糕既睇得,又食得😋
係芋頭控同紫色控嘅必叫之選🏅
2022-03-16 62 瀏覽
前日白色情人節bobo買咗蛋糕同我慶祝🤍佢total買咗5個唔同口味嘅戚風小蛋糕🍰.❥ 沖繩黑糖栗子蒙布朗❥ 桂香玄米綠茶❥ 大甲香芋黑糖麻糬❥ 英國伯爵茶❥ 日本柚子.佢地嘅戚風蛋糕好鬆軟 帶有微微嘅濕潤中間嘅忌廉smooth得黎又唔會好漏!!!講真5個味我都好滿意🤣🤣一定要講最鍾意嘅話我會揀沖繩黑糖栗子蒙布朗🌰佢選用日本同法國嘅栗子製成栗子蓉🇯🇵🇫🇷每啖都滿滿栗子香味 好幸福啊☺️鍾意比較清香嘅可以試下桂香玄米綠茶🍵而大甲香芋黑糖麻糬入面嘅麻糬都好煙韌喔~啲蛋糕件件都咁精緻 望住都蝦皮🤪
前日白色情人節bobo買咗蛋糕同我慶祝🤍
佢total買咗5個唔同口味嘅戚風小蛋糕🍰
❥ 沖繩黑糖栗子蒙布朗
❥ 桂香玄米綠茶
❥ 大甲香芋黑糖麻糬
❥ 英國伯爵茶
❥ 日本柚子
佢地嘅戚風蛋糕好鬆軟 帶有微微嘅濕潤
中間嘅忌廉smooth得黎又唔會好漏!!!
講真5個味我都好滿意🤣🤣
一定要講最鍾意嘅話我會揀沖繩黑糖栗子蒙布朗🌰
佢選用日本同法國嘅栗子製成栗子蓉🇯🇵🇫🇷
每啖都滿滿栗子香味 好幸福啊☺️

鍾意比較清香嘅可以試下桂香玄米綠茶🍵

而大甲香芋黑糖麻糬入面嘅麻糬都好煙韌喔~

啲蛋糕件件都咁精緻 望住都蝦皮🤪