1K
A姐嘅少女心又爆發喇!話說,佢哋一共6個姊妹,因為受疫情嘅4人限聚令影響,已經好耐無見,所以就喺銅鑼灣嘅La Famille買咗個蛋糕,喺我屋企自製high tea,相信今日又會有講不完嘅話題。難得佢哋請我食件蛋糕,我都識做嘅,食完我就入房自閉啦!盛莓藍蝶La Famille一向主打日系戚風蛋糕,用上日本麵粉、砂糖同北海道忌廉整成。盛梅藍蝶除咗以上嘅蛋糕材料,仲用上蝶豆花同紫羅蘭花製成蛋糕嘅外觀顏色,啱晒班少女們打卡啦!顧名思義,盛莓藍蝶就係以莓為主題,所以蛋糕面舖滿藍莓、士多啤梨、蔓越莓同紅桑子,食落夠晒軟熟,仲帶有淡淡嘅莓香味,好清新又唔膩。

2020-10-03
2020-08-11 642 瀏覽
Special Set for Two $180▪️一件戚風蛋糕▪️一件巴伐利亞▪️兩杯經典咖啡▫️另外加$15 可以轉飲Special Drinks原本想試完熟蜜瓜、玫瑰戚風蛋糕 前面有客人一次買了好幾款現貨,剛好售罄𓄹伯爵茶戚風蛋糕蛋糕質感鬆軟、濕潤有彈性配搭中間的濃濃伯爵茶忌廉是完美絕配𓄹盛莓蓋蝶額外再加了一個戚風蛋糕這款顏色超美 很重的莓果香但我還是喜歡伯爵茶味𓄼英國伯爵茶巴伐利亞上層的果凍添加的是有機食用花和鮮果下層慕絲蛋糕香甜又幼滑,甜而不膩清新爽口又非常精緻,有驚喜!🌹Rose Latte + 🌼Cafe Brûlée我喝的是焦糖咖啡面層是被火槍烤出一層薄薄焦糖脆片焦糖味道香濃,咖啡也比想像中好喝🔅唯一缺點就是店內的裝潢偏黃令整間店舖變得暗沉
Special Set for Two $180

▪️一件戚風蛋糕
▪️一件巴伐利亞
▪️兩杯經典咖啡
▫️另外加$15 可以轉飲Special Drinks

原本想試完熟蜜瓜、玫瑰戚風蛋糕
前面有客人一次買了好幾款現貨,剛好售罄

𓄹伯爵茶戚風蛋糕
蛋糕質感鬆軟、濕潤有彈性
配搭中間的濃濃伯爵茶忌廉是完美絕配

𓄹盛莓蓋蝶
額外再加了一個戚風蛋糕
這款顏色超美 很重的莓果香
但我還是喜歡伯爵茶味

𓄼英國伯爵茶巴伐利亞
上層的果凍添加的是有機食用花和鮮果
下層慕絲蛋糕香甜又幼滑,甜而不膩
清新爽口又非常精緻,有驚喜!

🌹Rose Latte + 🌼Cafe Brûlée

我喝的是焦糖咖啡
面層是被火槍烤出一層薄薄焦糖脆片
焦糖味道香濃,咖啡也比想像中好喝

🔅唯一缺點就是店內的裝潢偏黃
令整間店舖變得暗沉
Special  set  for two
伯爵茶戚風
2020-08-05
Special  set  for two
伯爵茶戚風
盛莓藍蝶
======================📍精美鬆軟戚風蛋糕 -- La Famille🍰次次經過La Famille見到每個蛋糕都蓋上高高嘅玻璃罩,整齊有序排列喺雪櫃入面,非常精美🥰前排經過終於忍唔住試下!🤤因為好多味都想試,小編一口氣簡咗五款蛋糕🤣------------------------------🍒小編私心排行榜🥰1️⃣ 香濃開心果戚風蛋糕($65)蛋糕體頗驚艷❤️❤️食落真係有好濃嘅開心果香🤤再配上原粒士多啤梨食酸酸甜甜👍•_2️⃣ 青森蘋果吉士紅茶戚風蛋糕($54)呢個味道係期間限定,清甜嘅蘋果肉配上順滑吉士醬,甜而不膩👍紅茶蛋糕體頗驚喜,食落散發陣陣清新茶香❤️小編同屋企人都好中意!•3️⃣ 皇牌士多啤梨戚風蛋糕($54)士多啤梨散發濃郁嘅果香❤️士多啤梨蛋糕體味道微甜,忌廉奶味香濃🥰簡簡單單嘅款式卻令人回味無窮🙈•4️⃣ 焦糖完熟香蕉戚風蛋糕($54)面頭香蕉忌廉味道好突出😛甜道亦啱啱好❤️香蕉戚風蛋糕軟綿,配上香滑嘅忌廉啖啖滿足😍惟焦糖味道可再濃一點🙈•5️⃣ 雙重朱古力戚風蛋糕($54)蛋糕豐盈鬆軟,滲透濃濃嘅朱古力香,朱古力忌廉香滑👍--------------------------
======================
📍精美鬆軟戚風蛋糕 -- La Famille🍰
🍒小編私心排行榜🥰

1️⃣ 香濃開心果戚風蛋糕($65)
•_
2️⃣ 青森蘋果吉士紅茶戚風蛋糕($54)

3️⃣ 皇牌士多啤梨戚風蛋糕($54)

4️⃣ 焦糖完熟香蕉戚風蛋糕($54)

5️⃣ 雙重朱古力戚風蛋糕($54)
蛋糕豐盈鬆軟,滲透濃濃嘅朱古力香,朱古力忌廉香滑👍
整體嚟講蛋糕頗有水準,鬆軟濕潤,忌廉香滑唔膩,款式又多選擇😛價錢亦幾親民,性價比高😍值得一試❤️
賣相:8.9/10
地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
前往方法:銅鑼灣站A出口
2020-08-01
2020-08-04 392 瀏覽
朋友生日🎉今次改改唔買一個原整蛋糕慶祝,試吓幾件蛋糕合併🤣試到幾隻味之餘無咁悶~張梁點餐👦🏻🧒🏻 《日本柚子》《法國香梨無花果》《盛莓藍蝶》《香濃開心果》評分(10分滿分):8⃣食評💬:4款蛋糕嘅口感都好鬆軟👏🏼日本柚子嘅味道好清新🤩而開心果嗰個超濃,食到有好多碎粒嘅開心果😍鍾意食nuts嘅啱晒!而盛莓都好有雜莓香,配埋水果粒真係唔錯👍🏼法國香梨無花果更加唔係成日食,顯得呢個蛋糕嘅矜貴😍

張梁點餐👦🏻🧒🏻
《日本柚子》
《法國香梨無花果》
《盛莓藍蝶》
《香濃開心果》
評分(10分滿分):8⃣
2020-08-01 489 瀏覽
懷着十分高嘅期望,原來真係只會帶來失望。 點咗一個 Special Set For Two, 揀咗兩個戚風蛋糕: 法國香梨無花果及雙重朱古力。 先吃法國香梨無花果, 冇味, 完全食唔到梨嘅味道亦都食唔到無花果嘅味道。 之後食雙重朱古力, 感覺用料十分差,朱古力味道太平價。 可以讚嘅地方就係蛋糕底部係好鬆, 入口軟綿綿。 蛋糕裏面嘅cream都很不錯。 餐廳嘅地方好細吓,因為疫情所以餐廳裏面唔係好多人,所以坐得舒服, 亦都可以欣賞到佢優雅精緻既設計同佈置。 見到係放咗啲心機。 我相信咁多人like佢係因為佢嘅蛋糕件件都整得好靚,相機影出嚟十分吸引, 但可惜味道食落去非常一般,只可以話佢比美心東海堂好少少。
2020-07-26
同幾位閨蜜敘舊聊天,最適合就係去靚靚Cafe影相打卡,揀咗位於銅鑼灣耀華街嘅la famille,地點旺中帶靜,最適合就係同朋友坐低閑聊一個下午。呢度最招牌就係唔同口味嘅戚風蛋糕,價錢大約50幾蚊一件,份量都唔少,有手掌咁大,最適合就係order唔同口味,大家一齊分享。焦糖完熟香蕉($54)焦糖忌廉入口即溶,戚風蛋糕口感鬆軟、清新又輕盈,仲散發淡淡嘅香蕉味,真係好食。雙重朱古力($54)呢個係口味最濃烈的一款,朱古力味極重,鍾意甜食嘅朋友一定會愛上。法國玫瑰(54)呢款係我個人最鍾意嘅,唔單止賣相靚,仲有好清新嘅玫瑰味,淡淡然嘅香味,女仔一定會愛上!英國伯爵茶巴伐利亞($49)另外試咗一款Bavarois,係英國伯爵茶口味,口感似啫喱同埋布甸,入面有水果同食用花,整體配搭非常清新,推介!鮮奶朱古力($36/熱)玫瑰泡沫鮮奶($55/凍)今次嚟La famille 食甜品,完全體驗到佢地認真製作甜品嘅態度,不但講究食材質素,而且不添加任何化學香料和色素,絕對係高質又美味嘅蛋糕,以後有朋友生日都一定幫襯 La famille!

焦糖完熟香蕉($54)

雙重朱古力($54)

法國玫瑰(54)

英國伯爵茶巴伐利亞($49)

鮮奶朱古力($36/熱)

玫瑰泡沫鮮奶($55/凍)

2020-07-23
下午茶
2020-07-14 2024 瀏覽
/La famille 🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa蛋糕篇 ➖➖➖<多款口味、迷你精緻蛋糕🍰>▪️▪️▪️La famille 蛋糕真係有好多款口味成日都會繼續食番😂今次都係第一次去門市堂食 唔算多人 坐得舒服💕今次叫左個2人set $180 可以揀一件細戚風蛋糕、一件巴伐利亞、兩杯經典咖啡☕️ 如果想飲其他飲品就可以加$15 我地額外加錢再要多左一個戚風蛋糕💛➖➖➖1️⃣戚風蛋糕: 焦糖完熟香蕉蛋糕 $54呢個係人氣之選❣️戚風蛋糕底食到少少香蕉肉 蛋糕體依舊鬆軟、濕潤 幾有彈性💕至於餡料方面 有焦糖脆脆、朱古力餅 甜度適中仲有一粒新鮮紅桑子 酸酸甜甜 特別清新🥰➖➖➖分數: 7.8/1➖➖➖2️⃣榛果咖啡朱古力蛋糕 $54 唔係set 入面只可揀一個 但想食多個蛋糕😋呢隻幾好味 已經再encore ❤️戚風蛋糕幾重咖啡味 面頭仲有個朱古力球同埋榛子味、咖啡味嘅cream 幾出味加埋有榛果粒就好😍➖➖➖分數:8.3/10 ➖➖➖3️⃣西瓜玫瑰巴伐利亞 $45 第一次食巴伐利亞😋😋面層似啫哩口感 中間有層好似mousse 有好靚嘅食用花作點綴🥰食到淡淡西瓜味 幾清新 玫瑰味唔算好突出味道唔會好

/La famille 🇭🇰/
#sa銅鑼灣篇 #sa蛋糕篇
➖➖➖
<多款口味、迷你精緻蛋糕🍰>
▪️▪️▪️
我地額外加錢再要多左一個戚風蛋糕💛

1️⃣戚風蛋糕: 焦糖完熟香蕉蛋糕 $54
呢個係人氣之選❣️
戚風蛋糕底食到少少香蕉肉
蛋糕體依舊鬆軟、濕潤 幾有彈性💕
至於餡料方面 有焦糖脆脆、朱古力餅 甜度適中
仲有一粒新鮮紅桑子 酸酸甜甜 特別清新🥰

分數: 7.8/1
2️⃣榛果咖啡朱古力蛋糕 $54
唔係set 入面只可揀一個 但想食多個蛋糕😋
呢隻幾好味 已經再encore ❤️
戚風蛋糕幾重咖啡味 面頭仲有個朱古力球
同埋榛子味、咖啡味嘅cream 幾出味
加埋有榛果粒就好😍

食到淡淡西瓜味 幾清新 玫瑰味唔算好突出
味道唔會好難入口

分數: 7.5/10
➖➖➖
4️⃣春果花茶 $68 (套餐 +$15)
足夠2人分 大概可以沖到3-4杯
飲到好濃嘅果香味 唔會好酸、苦澀
而且可以解膩
特別嘅地方係原來佢係用蠟燭保温🕯️

分數: 7.5/10
➖➖➖
5️⃣伯爵茶泡沫鮮奶 $55 (套餐+$15)
每次去親邊見到有earl grey latte 一定叫
見佢外貌好吸睛 朱古力macaron 杏仁味幾濃
鮮奶味較濃 初頭未搞勻 唔太飲到伯爵茶味🤣
同埋加左隻糖可能會帶酸味 飲熱嘅應該會濃啲

分數: 6.3/10
📍La famille
2020-07-08
2020-06-25 411 瀏覽
又到週末,當然想過一個輕鬆又舒適既一日,今日來到La Famille,一間有Special Set 既戚風蛋糕店。店內環境輕形、清新、走日系風格,讓人有種安心,舒服得感覺。La famille蛋糕的戚風蛋糕囗味、款式、賣相都吸引了我的目光,真令人目不暇給。我當然要下單一個SPECIAL SET FOR TWO。看到店員撒上薄薄的糖粒後,用火槍一燒,產生出脆皮焦糖的表層,香氣撲鼻。薄脆焦糖鮮奶入口綿密,啖啖焦糖的甜蜜口感,配上香滑鮮奶咖啡,更顯其層次。日本白桃巴伐利亞那美若天仙的啫喱上層,真的是我每一次都驚訝,可以舖蓋得那麼完美,包圍著四周,勁有心思。上層啫喱口感清新,啖啖鮮果;下層奶凍慕絲口感軟彈,清甜而不膩,一絕。沖繩黑糖栗子蒙布朗 / Iced MachaIced Macha朱古力味濃郁,口感細滑,不會出現太甜的情況。沖繩黑糖栗子蒙布朗賣相相當吸引,栗子蓉份量頗多,整齊有序的栗子蓉包著蛋糕,再以原糖栗子漬、紅莓作點綴,相當精緻。入口質感輕盈細滑,甜而不膩,還有一種栗子的甜美口感,愛吃栗子既我,又點可以錯過。

店內環境輕形、清新、走日系風格,讓人有種安心,舒服得感覺。

我當然要下單一個SPECIAL SET FOR TWO。

日本白桃巴伐利亞

上層啫喱口感清新,啖啖鮮果;
下層奶凍慕絲口感軟彈,清甜而不膩,一絕。

沖繩黑糖栗子蒙布朗 / Iced Macha

Iced Macha
朱古力味濃郁,口感細滑,不會出現太甜的情況。

2020-06-22 423 瀏覽
一直都好鐘意La Famille嘅蛋糕,想食佢個cake set好耐,今日出開去同閨密行街梗係要去chill番下!Special Set For Two ($180)包有兩杯經典咖啡(熱)、一個戚風小蛋糕同一個巴伐利亞(8cm),凍飲加$3,加$15可以升級其他飲品。凍香濃朱古力咖啡 (+$3)朱古力味濃郁,但唔會蓋過咖啡嘅味道,又唔會好甜!薄脆焦糖咖啡 (+$15)面層有一層薄薄嘅焦糖脆片,賣相有啲似creme brulee,入口焦糖味道香濃。沖繩黑糖栗子蒙布朗賣相吸睛,有好多栗子蓉,口感細膩柔滑,栗子味道香濃,戚風蛋糕質感鬆軟濕潤。日本白桃巴伐利亞賣相精緻,層次分明,入口即溶,散發住清新香氣,甜而不膩。

Special Set For Two ($180)

Special  Set  For  Two

凍香濃朱古力咖啡 (+$3)
朱古力味濃郁,但唔會蓋過咖啡嘅味道,又唔會好甜!
香濃朱古力咖啡

薄脆焦糖咖啡 (+$15)
薄脆焦糖咖啡

日本白桃巴伐利亞
賣相精緻,層次分明,入口即溶,散發住清新香氣,甜而不膩。
Special  Set  For  Two
香濃朱古力咖啡
薄脆焦糖咖啡
2020-06-07 414 瀏覽
朋友生日,放工嗱嗱臨搵個細細地嘅蛋糕,好彩見剩返最後一個玫瑰味,見到個賣相唔使諗即刻買戚風蛋糕面頭有個糖製粉紅色花,蛋糕放落口鬆軟,有玫瑰花味,食落一啲都唔漏好快就食完一個。見佢有好多款式,下次一定要再試埋其他味道
法國玫瑰
法國玫瑰
2020-06-04 321 瀏覽
La Famille嘅蛋糕都食過幾次,但堂食就真係未試過,今次就特地到銅鑼灣嘅地鋪Tea平日嘅下午唔算人多,大部份客都係外賣,而餐廳地方夠舒服同環境美觀,同朋友一路食一路傾計,感覺非常良好榛果咖啡朱古力 $54上面嘅Mousse榛子味夠濃,但唔會過甜,喺呢度嘅戚風蛋糕一向做得出色,夠鬆軟好味😋,入邊嘅mousse都唔會太多,最驚喜係蛋糕上面個朱古力脆脆波好好味,真心Like👍🏼焦糖完熟香蕉 $54個樣已經夠吸引,戚風蛋糕每啖都滲透出淡淡嘅香蕉味,但又唔會搶左焦糖嘅味道,好睇好食英國伯爵茶巴伐利亞 $49伯爵茶咖啡 $44茶底唔算濃,唔會搶晒啲咖啡味,再加埋忌廉撈埋一齊飲,滿足😌

榛果咖啡朱古力 $54

焦糖完熟香蕉 $54

英國伯爵茶巴伐利亞 $49

伯爵茶咖啡 $44
茶底唔算濃,唔會搶晒啲咖啡味,再加埋忌廉撈埋一齊飲,滿足😌
2020-06-04 360 瀏覽
La famille 有全港也有不小分店,但只有銅鑼灣店有堂食服務,當日在銅鑼灣等朋友下班時間尚早,天氣又炎熱,想起la famille在時代廣場後的耀華街分店就決定來拜訪La famille的皇牌當然是戚風蛋糕,店內有大size ,小妹最欣賞係1人份量的戚風蛋糕!蛋糕比手掌大少少,自己一個獨食罪惡感也不算太大haha口味選擇的確花多眼亂,最後選擇了沖繩黑糖栗子蒙布朗和英國伯爵茶,但重點的戚風蛋糕底品質高,鬆軟而有濕潤感加上北海道鮮忌廉,不知不覺就食完一個

下午茶
La famille - 母親節蛋糕🌷說好的拒絕藍店,而之前食過呢個牌子,覺得好好食🤤所以再encore❤️而今次轉咗味❤️🔸Pistachio Chiffon Cake - 開心果蛋糕🎂開心果蛋糕真係唔係度度都有🙈上次已經好想試🤤軟綿綿既蛋糕,竟然食到開心果。加上香濃既開心果軟滑既開心果cream,又特別又好食❤️面頭既topping,超級奪睛🙈馬卡龍話咁快比人食晒,外脆內軟,唔會太甜🥳🥳🥳呢個蛋糕,呀媽讚不絕口價錢唔低,而且好食,重要既係氹到媽咪,絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻黎緊父親節,我都好大機會會試下其他味❤️
La famille - 母親節蛋糕🌷
說好的拒絕藍店,而之前食過呢個牌子,覺得好好食🤤
所以再encore❤️而今次轉咗味❤️
Pisatachio  Chiffon  Cake

開心果蛋糕真係唔係度度都有🙈
上次已經好想試🤤
軟綿綿既蛋糕,竟然食到開心果。
加上香濃既開心果軟滑既開心果cream,
又特別又好食❤️

面頭既topping,超級奪睛🙈
馬卡龍話咁快比人食晒,外脆內軟,唔會太甜

🥳🥳🥳呢個蛋糕,呀媽讚不絕口
價錢唔低,而且好食,重要既係氹到媽咪,絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻
黎緊父親節,我都好大機會會試下其他味❤️
2020-05-10
外賣自取
Pisatachio  Chiffon  Cake
2020-05-08 385 瀏覽
聞名不如見面的戚風蛋糕早年都是極甜蛋糕及芝士蛋糕的天下要取得平衡又有instagramable外表的其實一點不容易其實由小最喜歡的直都是水果海綿蛋糕最簡單的軟綿綿質感純白忌廉一口口新鮮水果戚風蛋糕Chiffon cake還原牛奶 水 蛋 糖及麵粉是更富有彈性的海綿蛋糕迷你版whole cake的外型及份量就稱他baby cake不貼切嗎可愛的配色及豐富的果物 茶葉 小甜點人手一件 配搭熱暖咖啡 或果茶是個人精緻的午後時光英國伯爵茶細細的伯爵茶葉碎焗出需要特定溫度泡出來的伯爵茶微澀 混合相對輕盈的忌廉(吃得到西瓜蛋糕的那種Rose water忌廉味不知道味覺有否出錯)皇牌士多啤梨蛋糕底士多啤梨味突出香氣襲人不過層次感稍遜如果 你只喜歡士多啤梨那就是你的菜焦糖完熟香蕉相信是最濃郁的一款焦糖跟香蕉無疑是perfect partner in crime不會死甜如果心情不好要點安慰直接衝動點這個就會好起來香梨口味忘了名字只記得蛋糕面香梨清甜淡淡口味 想減肥大概就選這個不會後悔 我說的外賣的蛋糕貼心都好好固定在盒內不會擔心移位本小姐可是以80km/hr駕車衝山路回家如果是滕原的豆腐早就碎了蛋糕還是

聞名不如見面的戚風蛋糕

細細的伯爵茶葉碎
焗出需要特定溫度泡出來的伯爵茶
微澀 混合相對輕盈的忌廉
(吃得到西瓜蛋糕的那種Rose water忌廉味
不知道味覺有否出錯)

皇牌士多啤梨

你是我的baby cakes
下次 要跟你來
棒著你的臉吃這蛋糕
2020-05-06 419 瀏覽
上星期行街既時候,女友一直話要食戚風蛋糕,我當時毫無頭緖,完全唔知戚風蛋糕係咩,點知前面就係La Famille。La Famille正正以戚風蛋糕聞名,女友當然唔放過呢個機會,二話不說拉左我入去La Famille。用「金碧輝煌」嚟形容La Famille就最適合不過,牆身、梳化,椅子都係金色。除左原個戚風蛋糕之外,La Famille仲有賣一人分量既戚風蛋糕,餐牌所顯示既款式非常多,但玻璃櫃得翻七至八款戚風蛋糕,可見其受歡迎程度。- 沖繩黑糖栗子蒙市朗🌰表面有條條栗子蓉,甜度啱啱好。蛋糕口感濕潤綿滑,有少少有空氣感,但整體來講, 栗子味道唔重。- 意式香草奶凍味道非常一致,無論蛋糕同奶凍甚至中間嘅忌廉都充滿濃郁嘅雲呢拿味,配上藍莓令層次更豐富。- 青森蘋果吉士紅茶蛋糕面鋪上數片青森蘋果同士多啤梨,中間係流心吉士忌廉,一切開見到忌廉緩緩流出,口感香滑,同樣食極都唔覺得膩。 戚風蛋糕真係非常輕盈,忌廉只位於蛋糕正中間位置,膩度大減但同樣滋味,男女應該都會鍾意食❤️。下次買生日蛋糕可以試下La Famille嘅戚風蛋糕,一次過食晒都冇覺膩,唔使驚兩三日先食得曬。

- 沖繩黑糖栗子蒙市朗🌰
沖繩黑糖栗子蒙市朗