2025-01-27 1402 瀏覽
呢間大概係我人生聽得最多生日歌的一間餐廳,全晚聽了8-9次。果然大家都係黎慶生。朋友生日,用openrice book了七點。聲明:全自費無廣。我之前完全未聽過此餐廳名號。餐廳位於太古坊Oxford House 2樓。屬於PIRATA集團,成立超過十年。同系仲有PICI, 同埋我最近食過的The Optimist。專注於意大利和西班牙美食。服務周到,侍應well trained有禮貌。到埗即受到熱情招待、引領至座位,問喝什麼水。賓至如歸。(提: sparking 收費$45/枝, 再加一)菜式順次序上,吃完前菜會細心詢問,然後收走用完的餐具。上甜品前抹枱,服務周到貼心。聽落好似好基本,但好多餐廳做不到。座位寬闊,高身的椅面積是我的2倍大,包裹感十足,坐得異常舒適。七點坐到十點幾,食完都唔捨得走。亦無人催趕。講返食物,是日是4個女生share食,份量不算細首先最滿意一定係Cheese Wheel Al Tartufo($338)Tubetti pasta起源於意大利,是南意大利,尤其是西西里島和坎帕尼亞地區的傳統麵食。Tubetti源自意大利文"tubetto",意思是“小管子”。非常適

果然大家都係黎慶生。

我之前完全未聽過此餐廳名號。

餐廳位於太古坊Oxford House 2樓。

屬於PIRATA集團,成立超過十年。

專注於意大利和西班牙美食。

服務周到,侍應well trained有禮貌。

到埗即受到熱情招待、引領至座位,問喝什麼水。賓至如歸。

(提: sparking 收費$45/枝, 再加一)

1939 瀏覽

菜式順次序上,吃完前菜會細心詢問,然後收走用完的餐具。

座位寬闊,高身的椅面積是我的2倍大,包裹感十足,

坐得異常舒適。

七點坐到十點幾,食完都唔捨得走。亦無人催趕。

講返食物,是日是4個女生share食,份量不算細

Tubetti pasta起源於意大利,是南意大利,尤其是西西里島和坎帕尼亞地區的傳統麵食。Tubetti源自意大利文"tubetto",意思是“小管子”。非常適合配搭濃稠的醬汁, 例如呢個芝士黑松露汁。侍應在一旁用芝士輪拌好之後,灑上芝士粉、再磨幾片黑松露,非常香。好想叫佢磨多幾片。

意粉充分掛汁,仍保留彈牙口感,溫暖、細膩的奶油香氣緩緩進入口腔、慢慢地呼吸到黑露松的高貴氣息。回味時都不禁讚一句:Perfetto! (吮一下嘴)

Traditional Octopus Salad($168)

八爪魚切件,配上薯仔和橄欖油,配上芫茜和檸檬汁調味,感覺清新,

八爪魚新鮮彈牙,極小的小酸味,作為頭盤好開胃。

Beef Cheek Raviolo ($238)

放低冇人知係咩菜式黎, Raviolo就是面頭嗰塊意粉, 中間夾咗好薄的牛肉末

主力靠醬汁調味。

遠沒有Cheese Wheel Al Tartufo好食。

Yellow Chicken Arrosto($298)

"Arrosto" 在意大利文只是烤肉的意思,即是烤雞,

很香的奶油味,皮脆肉嫩,多汁

可惜得半隻,不太夠食。想翻啅已經分完。

La burrata

burrata芝士由 mozzarella 外皮和 stracciatella 內餡組成。Burrata 的口感柔滑,奶香濃郁,帶有淡淡的鹹味。呢度的burrata是新鮮,簡單配以大細蕃茄,微酸襯返鹹奶味,富層次。

甜品

1981 瀏覽

Tiramisu for sharing($128)

非常流質,一刮出黎幾乎溶化,內裡加了朱古力praline脆粒是點精之筆。

極軟配脆脆,口感特別,比外間多了一層特色。

個人黎講係鍾意的。

Pistachio baba($118)

球狀的蛋糕配開心果醬,以及莓果,

開心果唔係太出,但係不過不失。

份量較小。

總結

好多食客不約而同選了呢間慶生,隔離、背後、正面、環迴都聽到店員反覆彈唱生日歌。如果我是店員,每日唱咁多次,該有多麼的煩。(汗)

不過唱完還幫我地影了即影即有,壽星女表示開心,很好。

整體黎講,環境、服務、食物都很優秀,價錢合理,份量同味道是對得住價錢的。值得推介!

2025-01-23
慶祝紀念
生日
  • Cheese Wheel al Tartufo
餐廳:La Favorita (鰂魚涌)地址:鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth有去過意大利嘅人就會知道,喺當地食意粉真喺一試返唔到轉頭🇮🇹,好食得嚟仲要好平,依家諗返都真喺好想再去多次意大利旅行🛫今次去咗鰂魚涌呢間開咗接近3年嘅意大利餐廳——La Favorita,餐廳專登請咗意大利大廚同員工🧑🏽‍🍳,俾你仿似置身喺意大利咁享受意式風情,加上奢華復古嘅劇院佈置🎤,喺度食飯真喺別有一番風味😎Weekend同朋友過嚟品嘗佢哋嘅Bollito Brunch($498),以肉食為主,份量幾驚人😂,有3款前菜、1款主菜、肉類拼盤、伴菜、3款芝士同甜品,由頭到尾食咗3個鐘,慢慢同朋友傾偈幾唔錯💬,食嘢之前我就飲咗杯Latte,而朋友就要咗杯Mocktail——No Gin Fizz($80)先上咗份配黑醋同橄欖油嘅意大利麵包🥖,之後有烤牛肉片配吞拿魚蛋黃醬(Vitello Tonnato),上面有粒粒西西里酸豆;再嚟嘅喺義式醋漬蔬菜(Sweet and Sour Giardiniera),有番茄🍅、紅蘿蔔🥕、西芹、洋蔥🧅、紅椒,酸酸甜甜幾開胃:另外仲有俄國沙律(In
餐廳:La Favorita (鰂魚涌)

先上咗份配黑醋同橄欖油嘅意大利麵包🥖,
另外仲有俄國沙律(Insalata Russa),用咗蛋黃醬撈勻雞蛋、紅蘿蔔、薯仔、綠豆,簡單而滋味😌

主菜可以揀Plin In Brodo或者Cheese Wheel Al Tartufo(+$68),
前者用牛肉慢火燉煮而成法式牛清湯,裡面放咗幾隻烤牛肉餃子🥟,爆汁之餘仲有鮮牛肉香🐂;
後者由店員即場喺你面前,喺發酵咗6個月嘅巨型黑松露車輪芝士入面,加埋松露醬撈勻好似通心粉嘅Tubetti pasta,
上碟後再加上巴馬臣芝士碎同新鮮即磨黑松露片,芝士同黑松露呢個組合真喺無懈可擊🤤

食完已經有啲飽肚感,好在上菜速度唔會太快,因為接落嚟就到主角——牛肉拼盤(Bollito Platter)同伴菜,當中有6款肉類,包括牛前胸肉、前腰脊、牛舌、黃雞、煙燻豬肉腸同三角尖牛肉,最正嘅喺成隻牛得2%嘅Tri-tip,牛肉羶香突出仲好有咬口,每咬一啖肉汁就喺口腔裡面滲透出嚟,配埋6款homemade醬汁伴料,唔知你又鍾意邊一款呢?

最後有芝士:Toma、Gorgonzola、Tre Latti,同3甜品:Bonnet、Creme Caramel、Peach crumble作結,
估唔到芝士配埋蜜糖一齊食又幾夾,中和咗彼此濃烈嘅味道👅,而甜品我最鍾意焦糖布甸,充滿蛋香而唔會甜滯,值得一試
2025-01-11
15 分鐘 (堂食)
🍸 BELLINI($108)飲落口比較甜,帶有西柚同熱情果嘅味道,酒精味道唔重,好容易入口,啱晒唔鍾意酒味重嘅朋友🍹 GARIBALDI($108)用左橙汁做底,加入Campari,入口會先飲到橙汁嘅酸甜,然後Campari嘅苦會慢慢滲出,係款經典嘅調酒而家只要系Happy Hour時段(17:00-20:00)內點Menu上嘅任何一杯野飲,就可以任意享用自助吧嘅小食點心;小食吧嘅食物種類都有成10幾款,有麵包,Ham,芝士,炸物,唔同類型嘅撻,三文魚小卷同吞拿魚小卷等等,咸點同熟食比較多,食物質素仲要無揸流攤,系太古坊咁高地段嚟講性價比非常高,以後放工想同朋友chill下飲杯野食下野又可以有多個選擇🏖️ 而家Pirata Group 做緊聖誕大抽獎,頭獎係雙人馬爾代夫5日4夜之旅連酒店機票食宿,真係好吸引🤩只要12月內系Pirata Group 旗下餐廳每消費一次可獲得1個印花,儲滿10個印花即可參與「Seas The Season」聖誕大抽獎
🍸 BELLINI($108)

🍹 GARIBALDI($108)

2024-11-20
5 分鐘 (堂食)
$119 (其他)
《La Favorita - 鰂魚涌》又比我搵到一個happy hour好抵既地方仲要係喺太古坊呢個咁高端既地段🤡叫杯飲品一百蚊左右,但就可以任食自助吧既小食點心,以為係普通野?咁就大錯特錯啦😼淨係計出面既小點都有十幾款選擇,有三文魚及呑拿魚Maki小卷、有ham、有炸物、有不同類型既tarts🤓食三四件都已經回到本,比一杯飲品既價格就可以食到飽飽🤭我就當然唔會只飲一杯啦😎同人傾野或者姊妹淘想搵個decent d既地方聚聚就最好不過啦😌我當日就試左佢地比較特色既cocktail Garibaldi $108🥰味道帶有熱帶果香同有西柚既味道,酒精味道唔強烈,飲多兩杯都唔怕會醉;而朋友就叫左杯無酒精既mocktail LIMONATA,都係一杯充滿熱帶果香味嘅檸檬特飲,一杯就真係柚子味啦,飲落幾清爽解渴,用嚟搭配出面嘅炸薯波少點心就最啱不過🥰出面咁多人小食入面我就最鍾意呑拿魚Maki roll同埋沙甸魚撻賣相靚食落又好味,咸香好送酒😌如果喺開太古區要同人傾嘢我都會首選呢個餐廳,價錢相宜,仲抵過去coffee shop 坐啦😝而家12月內於 Pirata Group旗下餐廳每消費一次就可以獲
《La Favorita - 鰂魚涌》
又比我搵到一個happy hour好抵既地方

賣相靚食落又好味,咸香好送酒😌

如果喺開太古區要同人傾嘢我都會首選呢個餐廳,價錢相宜,仲抵過去coffee shop 坐啦😝而家12月內於 Pirata Group旗下餐廳每消費一次就可以獲得1枚印花,滿10個印花即可參加「Seas The Season」聖誕大抽獎,頭獎仲有機會得到雙人馬爾代夫5日4夜之旅酒店連機票住宿添😍

2024-11-13
2024-09-12 10605 瀏覽
趁住weekend,約埋朋友加埋小朋友一齊出去食飯,搵下搵下就見到哩間餐廳。哩間餐廳特別之處,係有一個kids zone,等小朋友食飯食到一半覺得悶可以去玩。而且0至6歲嘅小朋友都係免費‼️我哋揀咗星期日食,驚會好full,所以預先上網訂位。入座前職員再一次確定係食日本菜 定 意大利菜。PALOMA ($98)Brunch由朝早11:30食到晏晝3:00,我早咗少少到,自己叫咗杯cocktail,一路飲一路等😌哩杯飲品好清新,杯邊有少少鹽,而且酒味唔係好濃,好易入口。Kid’s Menu ($148)每份小朋友套餐包括一款主菜、甜品同一杯果汁。主菜有3款,有炸魷魚、炸雞 或者 意粉。意粉可以揀蕃茄汁 或者 卡邦尼汁。而甜品就係雪糕,有雲呢拿味 或者 紅桑子味。雖然話係兒童餐,但係份量都幾多😯我哋揀咗蕃茄汁意粉。小朋友有專屬餐具,不過唔知點解餐廳淨係俾碟同匙羹。小朋友食意粉,都係拎返大人叉😅甜品揀咗雲呢拿味雪糕,雪糕好滑好香奶味。Brunch ($398)大人嘅brunch menu就多好多選擇。一共有4款前菜for sharing,而主食有6款可以揀。最正係甜品,係朱古力火鍋🫕🥹上前菜之
而且0至6歲嘅小朋友都係免費‼️

我哋揀咗星期日食,驚會好full,所以預先上網訂位。
入座前職員再一次確定係食日本菜 定 意大利菜。

PALOMA ($98)
哩杯飲品好清新,杯邊有少少鹽,而且酒味唔係好濃,好易入口。

Kid’s Menu ($148)

每份小朋友套餐包括一款主菜、甜品同一杯果汁。
甜品就係雪糕,有雲呢拿味 或者 紅桑子味。

雖然話係兒童餐,但係份量都幾多😯
我哋揀咗蕃茄汁意粉。
小朋友有專屬餐具,不過唔知點解餐廳淨係俾碟同匙羹。
小朋友食意粉,都係拎返大人叉😅
甜品揀咗雲呢拿味雪糕,雪糕好滑好香奶味。

Brunch ($398)
大人嘅brunch menu就多好多選擇。
一共有4款前菜for sharing,而主食有6款可以揀。
最正係甜品,係朱古力火鍋🫕🥹
上前菜之前,會先上麵包。

前菜
SALUMI E BURRATA

係Parma ham、mortadella 同 Burrata cheese。
Burrata cheese本身味道偏淡,可以中和咗風乾火腿嘅濃味。

ROMAN "GIUDEA" ARTICHOKE

初頭以為係炸洋蔥,見到係一瓣一瓣。炸到好脆又薄哋,但食落味道又唔似。
睇睇menu原來係雅枝竹,第一次食,幾得意,又唔會好油。
中間有芝士醬,夾埋一齊食。

BIGNÉ AL FOIE GRAS

係鵝肝醬puff,好正😍
原本擔心會好膩或者好羶,但係佢份量比較少,係一口,一啲滯嘅感覺都無。
亦食唔到有羶味,好好味🤤

HERBS MARINATED SALMON

三文魚上面有sour cream同兩片薄脆。
其他前菜太搶鏡,所以哩款前菜唔係特別驚豔。

主菜
LASAGNE DI BOLOGNA

嚟到主菜部份,我哋揀咗千層麵。
千層麵上面撒滿芝士,好香。
邊位焗到脆脆,每層餡料好多。
千層麵調味平衡,唔太酸,唔太咸,岩岩好。
麵亦唔會俾啲蕃茄汁浸到淋哂,仍然保持到個口感。

CHEESE WHEEL AL TARTUFO

第二個主菜,就係最期待嘅黑松露忌廉芝士意粉🥹🥹🥹
職員會拎一個大芝士嚟,將熱辣辣嘅意粉放入去,利用意粉嘅溫度整溶啲芝士,每一粒意粉都沾到滿滿嘅芝士😋
放上碟之後,職員會喺客人面前撒芝士碎同黑松露,直至客人叫停為止🧀🧀🧀
意粉係手工意粉,好彈牙。
個忌廉醬睇落好creamy,但係食落唔係好膩,成個意粉充滿芝士,都唔會覺得好滯。
一定要試哩個意粉,推薦💯

甜品
CHOCOLATE FONDUE PER TUTTI

用朱古力火鍋甜品收尾真係好開心😍😍
火鍋旁邊有水果、曲奇、棉花糖、蛋白糖。
朱古力醬唔係太甜。
水果係士多啤梨同藍莓。曲奇同棉花糖都係朱古力醬絕配。
反而蛋白糖就咁食比較好味。

成個用餐體驗都好好,職員好有禮貌。
食到一半,我哋去小朋友區玩,職員趁我哋玩緊嘅時候,幫我哋清理一下混亂嘅枱面😝
見我哋玩完返嚟,就幫我哋叫廚房準備上主菜。
食物份量偏大,最後都食唔哂。
味道調味到位,唔會好濃味,又唔會好咸。
小朋友區當日有人扭波波同人體彩繪,職員見我哋食到差唔多,提我哋去拎番一個氣球先走。
餐廳都幾多人,好多家庭客人,甚至幾個家庭一齊嘅飯聚都有。
所以記得要訂位。
推薦大家試下❤️
2025-02-15 0 瀏覽
我訂左晚上8:30,去到仲要等,同我講few minutes,之後9點先入得去,仲要係我哋話係咪冇位咁退返個訂金俾我,食過其他餐廳,之後先入去唔知搵邊個傾,返返來就話而家入得,really? 岩岩個半個鐘白等,入左去餐廳坐低,其實入邊係有位,但係枱上啲上手食物就冇人執枱,同埋啲侍應唔會喺多眼位置,跟住等左10分鐘先有人俾個menu 我哋,好啦落完單以為好快有得食,再等半個鐘先有一個頭盤(頭盤有三個),食完第一個頭盤,再等15分鐘到來兩個頭盤,食完三個頭盤都10點幾,頭盤都食咗一個鐘,咁次一食完即刻叫佢上main course(三個),快左少少少上第一個,個外國人來左現場芝士撈意粉,都冇心情去理佢,佢都講左一兩句就冇講嘢,食完個意粉又即時叫佢上埋個兩道,食完即叫佢買單,甜點都冇食,想買單都唔易都要等,最後要行出去埋單,以為可以買到,點知又要等,唔知去邊度攞張單來,真係好差冇下次
2025-02-14
想食餐好嘢慶祝生日,揀咗La Favorita 呢間Pirata Group旗下嘅餐廳😋 專門食意大利菜,裝修華麗復古,氣氛超好,坐得好舒服❣Bread Basket 勁好食🥰Favorita Beef Tartare ($198)生牛肉配黑松露絕對係冇得輸🥰 見到上面個幾塊黑松露就知道冇得唔好食😮 撈埋生雞蛋同黑松露醬一齊,入口好順滑,先會食到好重嘅黑松露味,又唔會遮住咗和牛同蛋黃嘅香味,非常推薦👍🏻Vitello Tonnato ($158) 侍應推介話呢個係好多人叫嘅前菜,傳統意大利菜式😋 一片片嘅小牛肉,上面加埋吞拿魚打成嘅醬🥰 入口超級Creamy,好重吞拿魚味,加埋超級軟腍嘅小牛肉,真係好出色,好好食❤Tagliatte Duck Ragu ($188)Tagliatte 扁寬意粉上面佈滿鴨肉碎配埋蕃茄醬同芝士🧀 一睇就知絕對唔會差👍🏻 意粉熟度掌控得啱啱好,闊意粉上面掛滿蕃茄醬,仲有煮到軟腍腍嘅鴨肉🥰 調味啱啱好,絕對係一個標準以上Beef Tenderloin Alla Boscaiola + Ratte Potatoes ($388 + $68)聽聞薯仔配菜好好食,特

Favorita Beef Tartare ($198)
Favorita Beef Tartare

Vitello Tonnato ($158)
Vitello Tonnato

Tagliatte Duck Ragu ($188)
Tagliatte Duck Ragu

聽聞薯仔配菜好好食,特登加咗個配菜試吓🥳 牛排叫咗三成熟,但係煮到出嚟比較似係Medium🥲 加上本身Tenderloin 肉質比較瘦,煮得耐咗少少變咗食落去唔夠軟腍,口感比較硬😔 不過薯仔加埋sour cream真係好好食👍🏻 Sour cream口感唔會好Heavy,配埋薯仔反而好解膩❤

Tiramisu ($128)
Tiramisu

如果嚟慶祝生日有人會嚟同你唱生日歌,夠曬驚喜,仲會幫你影一張即影即有留念,好有心機🥰🥰 Tiramisu 算係大份,絕對值得一試,入口creamy,手指酒味唔重,主要都係咖啡味,加埋甜嘅mascroponi cheese,仲有朱古力脆粒,食落好平衡唔會太甜👍🏻

整體嚟講都幾值得一試,尤其是嚟慶祝生日🥳 侍應嘅服務非常優秀,環境氣氛舒服,食物亦都唔差😋
Favorita Beef Tartare
Tagliatte Duck Ragu
Tiramisu
2025-01-31 527 瀏覽
好鍾意Pirata Group 既餐廳,每一間唔同菜式主題,而每一間餐廳既brunch menu 都好豐富,份量足。呢個weekend 黎到太古坊既La Favorita Brunch. 餐廳以意大利歌劇院作主題,好有氣派,聽住古典音樂用餐真係好有格調! 𝕭𝖔𝖑𝖑𝖎𝖙𝖔 𝕭𝖗𝖚𝖓𝖈𝖍 🇮🇹先送上3款starter for sharing Vitello Tonnato :薄切烤牛肉配上吞拿魚蛋黃醬,肉質鮮嫩,酸豆增添清新口感。Sweet & Sour Giardiniera :芹菜、番茄、胡蘿蔔🥕、洋蔥🧅酸甜開胃,口感清爽。Insalata Russa:馬鈴薯、蛋粒、青豆拌上蛋黃醬,非常 creamy。 Plin in Brodo : 烤牛肉餡料既意大利雲吞,入口爆汁,牛肉湯香醇濃郁又暖心。Cheese wheel Al Tartufo +$68 意大利人對芝士狂熱鍾情,一口意粉就能深深地感受出芝士文化。手工意粉細細圈,放入芝士輪混調松露醬,經過連串重覆翻拌,意粉內外綑上極濃厚芝士醬,口感煙韌爽彈。隨意灑上薄薄松露片、芝士微粒,豐富味覺香氣層次! Bolloto Platter Ser

𝕭𝖔𝖑𝖑𝖎𝖙𝖔 𝕭𝖗𝖚𝖓𝖈𝖍 🇮🇹

先送上3款starter for sharing

Cheese wheel Al Tartufo +$68
意大利人對芝士狂熱鍾情,一口意粉就能深深地感受出芝士文化。
隨意灑上薄薄松露片、芝士微粒,豐富味覺香氣層次!

Bolloto Platter
Server 先推出拼盤車,有牛小排、牛腩、牛舌、黃油雞等,每款肉介紹過再夾拼盤俾chef 處理,伴上六款調味,再搭配紅蘿蔔、紅菜頭葉、薯仔、椰菜,十分豐富!

3 cheese platter
由三式不同軟硬度、淡雅到超濃組成既3 cheese platter 。
🧀Toma 奶香濃郁,口感滑順
🧀Gorgonzola 係藍紋blue cheese風味,微鹹香濃。
🧀Tre Latti 幼滑奶香。
配上荔枝蜜又或者一口鮮提,就好似遊歷wide range芝士世界,味覺享受出各自獨特香氣。

最後係3 sweets 既dessert platter
Creme caramel順滑細緻甜蜜,上面放紅桑子藍莓又有薄荷葉香氣。
Bonnet 口感輕盈配送微甜chocolate Brownie,配送杏仁碎碎食口感更佳!
最特別係peach crumble,入口充滿香熱感,啖啖桃肉!

另外cocktail 點了
CLUB FAVORITA
以lychee brandy作base,仲有Beefeater, fresh raspberries, basil

PALOMA
Tequila base, 仲有鮮青檸汁,西柚梳打

位於鰂魚涌既呢間意大利餐廳充滿着意大利歌劇院嘅設計😚以20世紀既意大利歌劇院為設計靈感,裝修設計非常華麗🤩每一隻餐碟更加由意大利工匠手工製作😎每一隻都獨一無二🤫—————————————————————當你落單後,先會有一籃麵包🥖作小食🤭麵包分別有4款,小編至愛係脆片🤭點上黑醋同橄欖油,簡直胃口大開😜RED PRAWNS CARPAICO(前菜)💲2️⃣1️⃣8️⃣由西西里紅蝦、水牛芝士配上檸檬油製成🍋檸檬油既酸味帶出紅蝦既鮮味🦐再加埋水牛芝士🧀中和左油膩感CHEESE WHEEL AL TARTUFO(意粉)💲3️⃣3️⃣8️⃣廚師會將熱辣辣既手工通粉放入巨大芝士輪,之後係你面前攪拌至每一粒通粉都充滿芝士🧀再將芝士通粉放入熱辣辣既碟上🍛最後會即席刨出芝士粉同黑松露片,完全係視覺既享受😍意粉好彈牙,食落芝士味唔算重,有微微嘅黑松露味,唔會太漏😙1KG PREMIUM RIB ON THE BONE(主菜)💲9️⃣2️⃣8️⃣牛扒係小編既至愛😍牛扒外面煎至香脆,入面軟腍,一放入口炭燒味同油脂一擁而上🤤牛味都非常濃,原味都已經令人難忘🤭配埋特製醬汁,更加係味蕾嘅衝擊😍令到小編成日徘徊係原味同點醬汁嘅交叉點🤣GRILLED L

位於鰂魚涌既呢間意大利餐廳充滿着意大利歌劇院嘅設計😚
以20世紀既意大利歌劇院為設計靈感,裝修設計非常華麗🤩
每一隻餐碟更加由意大利工匠手工製作😎每一隻都獨一無二🤫
—————————————————————
當你落單後,先會有一籃麵包🥖作小食🤭

由西西里紅蝦、水牛芝士配上檸檬油製成🍋
檸檬油既酸味帶出紅蝦既鮮味🦐再加埋水牛芝士🧀中和左油膩感

最後會即席刨出芝士粉同黑松露片,完全係視覺既享受😍
意粉好彈牙,食落芝士味唔算重,有微微嘅黑松露味,唔會太漏😙

GRILLED LAMB CHOPS(主菜)💲2️⃣6️⃣8️⃣
小編平時唔太喜愛羊既臊味,但係呢個羊架既臊味係帶香🐑就算唔鍾意食羊嘅朋友都可以接受🤭薯蓉係伴碟,非常軟滑🥰好易入口😝

RATTE POTATOES (side dish)💲6️⃣8️⃣
呢個可以稱為最強SIDE DISH😌薯仔焗到外皮焦香,再灑上黑胡椒同鹽調味,上面淋上sour cream🤤非常惹味!當日小編一行四人,最後要叫兩碟先夠食🤣
2025-01-24
慶祝紀念
生日
*✲゚*。🎭高質意大利餐廳 全新Weekend Brunch🍽️Weekend去咗呢間喺鰂魚涌嘅意大利餐廳食brunch🍴呢度環境好靚 好啱慶祝生日/特別節日🥂Weekend Brunch 性價比好高!每位$498 有3款starter、意大利雲吞、意式燉肉拼盤、3款芝士同3款甜品 全部野都好味 飽到上心口🤰🏻🤣+$68仲可以將意大利雲吞轉做餐廳signature嘅Cheese Wheel al Tartufo🤤店員會即席將pasta放入巨型芝士輪混合令每粒通粉都沾滿芝士 最後再喺表面刨大量芝士同黑松露片 芝士控必食❗️🧀建議2-3個人share 唔洗咁膩😙Bollito Platter 燉肉拼盤包括牛腩、牛舌、牛上腰肉、黃油雞、意式豬肉腸、牛三角肉配左幾款唔同醬汁 仲有薯仔 紅蘿蔔等等嘅配菜唔同部位嘅牛肉都燉得好腍 黃油雞好嫩滑😍最後甜品都芝士都各有三款!甜品最好食係Creme Caramel🍮😆-✨ Weekend Bollito Brunch ($498)+10% service charge-📍 La Favorita @lafavoritahk2/F Oxford House,
*✲゚*。🎭
高質意大利餐廳 全新Weekend Brunch🍽️

Weekend去咗呢間喺鰂魚涌嘅意大利餐廳食brunch🍴
呢度環境好靚 好啱慶祝生日/特別節日🥂
Weekend Brunch 性價比好高!
全部野都好味 飽到上心口🤰🏻🤣

店員會即席將pasta放入巨型芝士輪混合
建議2-3個人share 唔洗咁膩😙

配左幾款唔同醬汁 仲有薯仔 紅蘿蔔等等嘅配菜
唔同部位嘅牛肉都燉得好腍 黃油雞好嫩滑😍

最後甜品都芝士都各有三款!
甜品最好食係Creme Caramel🍮😆
+10% service charge
📍 La Favorita @lafavoritahk
2/F Oxford House, Taikoo Place, Quarry Bay
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓
2025-01-24 410 瀏覽
飲食集團Pirata Group旗下的La Favorita特色、古典的裝修一直吸引不少人的目光,今次適逢姨姨生日我們特意預約了這裡跟她慶生,希望在舒服的環境下享受食物、聊聊天。週末的鰂魚涌顯得份外冷清,餐廳位於的位置跟地鐵站有點距離,不過可以源著太古坊一直走也不難找到。我們被安排到一個可以拉上簾的「房間」,感覺清幽和私隱度比較高;雖然我們沒有需要拉上簾,但也要靠職員的特別留意才會注意到我們的需求。是日餐廳提供兩款餐牌,看完上面的食物衡量一下之後我們決定點午市套餐。落單後店員先送上一盤麵包,總共有三款,沾著意大利油醋幾好食,很可惜麵包不是溫熱的,以品牌走的路線來說扣了點分數。頭盤共有三款,剛好我們仨可以一人試一款。巴馬火腿正常發揮,火腿煙燻味不算濃,中規中矩;牛仔肉肉質十分嫩滑,肉味都算突出,可以一試;個人幾喜歡水牛芝士配蕃茄(另加$38)的清新感覺,加入了些橄欖油和黑胡椒調味,蕃茄粒的酸甜一解芝士的少許膩感,清爽開胃。主菜方面我選了些羊肩,想不到樣子是這樣的。羊肉有羊味但肉質有點鬆散不算滑,底下有些茄子蓉墊著,是很普通的味道沒有讓我留下特別印象,而一大敗筆是食物不夠熱,令食物的味道不
主菜方面我選了些羊肩,想不到樣子是這樣的。羊肉有羊味但肉質有點鬆散不算滑,底下有些茄子蓉墊著,是很普通的味道沒有讓我留下特別印象,而一大敗筆是食物不夠熱,令食物的味道不突出。

我們也點了牛扒作主菜,除了食物同樣是不夠熱之外,五成熟的牛肉很韌,難以咀嚼,客人不得不浪費了部份牛肉。
餐後客人可以選擇飲品或者提拉米蘇,我們當然選後者試一試。
蛋糕無論在味道還是質感上都平衡得不錯,不會太甜味道剛好。
用餐期間發生了一段少插曲,店員也很「識做」立刻釋出好意為我們送上飲品補救;雖然 貴餐廳的咖啡不太好飲,但也欣賞店員的應變以及處理突發事情的方式和態度。

總括來說餐廳的環境氣氛是一流的,可是食物真的比較普通,感覺這個價位在這間餐廳主要是「食環境」,需要在食物的設計、烹飪手法和來貨方面努力一下才可以留著客人。
La Favorita最近推出全新登場限定餐牌 - Bollito Brunch,由即日起只限於每個週六午市及晚市供應,每位收費$498,包括 3 款共享前菜、每位自選第一道菜、意式什錦燉肉拼盤、芝士及甜品各 3 款。設計靈感源於二十世紀六十年代的意大利歌劇院,富麗堂皇的裝潢及燈飾,洋溢著復古的歐陸情懷,配合由意大利工匠人手繪製的餐具與昏黃柔和燈光的映照下,營造高貴典雅的用餐氛圍,用色艷麗,恍如置身1980年代的西西里,無論坐那一枱都是拍照打卡位。點菜後侍應就會奉上餐包,外皮脆卜卜,內裡質感綿密鬆軟,可以沾上橄欖油與黑醋。STARTER (FOR SHARING)Vitello Tonnato薄切牛肉片肉質經過低溫慢煮後,色澤粉嫩,肉質極為柔軟細膩,吞拿魚蛋黃醬添上濃郁的鹹鮮味。Sweet and Sour Giardiniera集合番茄、胡蘿蔔、芹菜、甜椒和洋蔥,酸甜清爽,喚醒沉睡的味蕾。Insalata Russa將紅蘿蔔、馬鈴薯、青豆和碎蛋揉合濃滑的蛋黃醬,讓人食慾大開。PRIMI (CHOOSE 1 PER PERSON)Plin in BrodoPlin 是一種小巧玲瓏的意大
1943 瀏覽
Bread
STARTER (FOR SHARING)
Sweet and Sour Giardiniera
Sweet and Sour Giardiniera
Insalata Russa
Insalata Russa
PRIMI (CHOOSE 1 PER PERSON)
Plin in Brodo
Plin 是一種小巧玲瓏的意大利雲吞,餃皮光滑帶韌性,裹滿味濃柔嫩的牛肉芝士內餡,與清澈見底的肉湯形成完美的平衡。
Cheese Wheel Al Tartufo +$68
店內最受歡迎的菜式要數這道巨輪芝士煮松露意粉,幾乎每枱食客都必點,店員會推出餐車即席烹調,將圈狀通心粉 Tubetti及意大利黑松露醬在巨型芝士輪中拌炒,接著再刨出芝士碎屑,視覺效果猶如漫天飄雪,
Cheese wheel al tartufo
最後刨下黑松露片,每一片削得「快狠準」,大小一致亦夠輕薄,徹底綻放松露的馥郁菌香,原個芝士輪的味道亦較片裝或散裝來得香濃,熱力令芝士溶化蘸滿每粒通粉,入口盡是濃郁芝味,圈狀通心粉麵質帶煙韌彈性,富有Al dente咬口嚼勁,加上中空形狀,因此極易掛上濃稠的芝士醬汁。
Cheese Wheel Al Tartufo
Bollito Platter
Bollito Misto是一道傳統的意大利北部料理,什錦燉肉拼盤包括牛腩、牛舌、牛前腰脊肉、黃油雞、意式豬肉腸及牛三角肉,配菜有馬鈴薯、紅蘿蔔、茴香和甜菜葉,豐盛而樸實,清湯慢燉後肉質細嫩多汁,還可搭配四種醬汁:蜂蜜芥末、青醬、紅醬和辣根醬,提升肉香,而又不會過份搶味。
Bollito Platter
TO END
3 CHEESES
歐洲人愛在主菜及甜品之間奉上芝士拼盤,集齊三款硬度與奶源迴異的意大利芝士:Toma、Gorgonzola、Tre Latti,將芝士沾上牽絲的蜜糖,天然甘甜味能柔化其鹹香,使味道更加和諧。
Cheeses
3 SWEETS
甜品有Bonnet、Creme Caramel、Peach Crumble,賣相色彩繽紛,令人賞心悅目,Bonnet是來自意大利北部地區皮埃蒙特的經典甜點,即是朱古力布甸,另一款則是熟悉的焦糖布甸,入口水嫩,蜜桃金寶灑上餅碎舖面,果肉清甜多汁。
Dessert
2025-01-18
Cheese Wheel Al Tartufo
2024-12-05 1741 瀏覽
Food was alright but my salad was served with a broken plate. The set lunch was a little bit pricey for the 3-course lunch. I got my salad and chose the salmon and mash potatoes as the main course. You could only choose either coffee or dessert after the meal. The dessert was great and I liked the Tiramisu. Meanwhile, my friend ordered the lemon sorbet and she was deeply impressed.One thing I should say is that the service is not up to standard with that price. The reception was not patient when
One thing I should say is that the service is not up to standard with that price. The reception was not patient when I was asked to check the booking name. I thought it was fine to show the QR code of booking as instructed by the OpenRice app.
  • Tiramisu
2024-12-01 1584 瀏覽
只叫一杯酒,就能任吃吃到飽!其實我們本來只是想放工喝一杯,但是誰能想到他們家的小食居然能任食!?就是說只要花一百元左右的價錢,就能吃到飽!本來想說選擇會不會很少,或且是一些吃不飽的選擇。結果一看,也有十幾、二十樣,都是一些小食。我每樣也試了下,蝦多士、壽司和餃子最得我歡心,最後我們吃2、3盤就已經很飽了,這個價錢我是真的覺得性價比很高了。如果你不喝酒,也可以跟我朋友一樣叫無酒精的🍷,一樣可以任吃小食。如果大家想去的話,推薦12月再去!因為12月時去他們家Pirata Group 旗下的餐廳消費,每次會有1枚印花,你集滿10個就可以參與「Seas The Season」聖誕大抽獎。頭獎是2個人的馬爾代夫5日4夜之旅🥹,住宿機票全包,超爽!
只叫一杯酒,就能任吃吃到飽!

高質開胃菜與Cocktail 🍹✨ 喺鰂魚涌太古坊返工嘅朋友仔就好啦,收工就可以去到附近嘅一間The SIXTEENTH La Favorita🍽️ happppy hours,可以同同事/朋友一齊飲返兩杯,仲有多款開胃菜俾大家選擇😍而且都相當之高質,唔使食主食,食開胃菜就已經飽哂!L'APERITIVO ITALIANO Aperitivo Menu都唔少飲品選擇,而且價錢都好抵,唔使$200就有一杯Cocktail😍餐廳有個露台🌞,我地仲可以好Chill咁樣,坐係超高又時尚商業大樓下飲番一兩杯,打下卡咁📸。我地叫左兩杯Cocktail - BELLINI & GARIBALDI👍🏻都好正架!🌟 BELLINIWhite peach puree, prosecco混搭埋一齊,成杯Cocktail就超級清爽舒服🍑。白桃的香甜味道融進了酒精,成個感覺好清新開胃。🌟GARIBALDICampari, fresh orange juice苦中帶甜🍊,仲好清新,每一口都能感受到不同的層次,仲有一片橙子裝飾一下,顯得特別有格調!✨【香港美食】Chill在The SIXTEENTH La Favo
高質開胃菜與Cocktail 🍹✨

🌟 BELLINI

🌟GARIBALDI
Campari, fresh orange juice苦中帶甜🍊,仲好清新,每一口都能感受到不同的層次,仲有一片橙子裝飾一下,顯得特別有格調!✨【香港美食】Chill在The SIXTEENTH La Favorita:高質開胃菜與Cocktail 🍹✨

在鰂魚涌太古坊工作的朋友們有福了,收工後可以前往附近的**The SIXTEENTH La Favorita**享受快樂時光🍹✨。這裡可以與同事或朋友一起品味幾杯飲品,還有多款高質的開胃菜可供選擇,讓人不需要主食也能感到飽足🍽️。