2024-09-12 793 瀏覽
趁住weekend,約埋朋友加埋小朋友一齊出去食飯,搵下搵下就見到哩間餐廳。哩間餐廳特別之處,係有一個kids zone,等小朋友食飯食到一半覺得悶可以去玩。而且0至6歲嘅小朋友都係免費‼️我哋揀咗星期日食,驚會好full,所以預先上網訂位。入座前職員再一次確定係食日本菜 定 意大利菜。PALOMA ($98)Brunch由朝早11:30食到晏晝3:00,我早咗少少到,自己叫咗杯cocktail,一路飲一路等😌哩杯飲品好清新,杯邊有少少鹽,而且酒味唔係好濃,好易入口。Kid’s Menu ($148)每份小朋友套餐包括一款主菜、甜品同一杯果汁。主菜有3款,有炸魷魚、炸雞 或者 意粉。意粉可以揀蕃茄汁 或者 卡邦尼汁。而甜品就係雪糕,有雲呢拿味 或者 紅桑子味。雖然話係兒童餐,但係份量都幾多😯我哋揀咗蕃茄汁意粉。小朋友有專屬餐具,不過唔知點解餐廳淨係俾碟同匙羹。小朋友食意粉,都係拎返大人叉😅甜品揀咗雲呢拿味雪糕,雪糕好滑好香奶味。Brunch ($398)大人嘅brunch menu就多好多選擇。一共有4款前菜for sharing,而主食有6款可以揀。最正係甜品,係朱古力火鍋🫕🥹上前菜之
而且0至6歲嘅小朋友都係免費‼️

我哋揀咗星期日食,驚會好full,所以預先上網訂位。
入座前職員再一次確定係食日本菜 定 意大利菜。

PALOMA ($98)
哩杯飲品好清新,杯邊有少少鹽,而且酒味唔係好濃,好易入口。

Kid’s Menu ($148)

每份小朋友套餐包括一款主菜、甜品同一杯果汁。
甜品就係雪糕,有雲呢拿味 或者 紅桑子味。

雖然話係兒童餐,但係份量都幾多😯
我哋揀咗蕃茄汁意粉。
小朋友有專屬餐具,不過唔知點解餐廳淨係俾碟同匙羹。
小朋友食意粉,都係拎返大人叉😅
甜品揀咗雲呢拿味雪糕,雪糕好滑好香奶味。

Brunch ($398)
大人嘅brunch menu就多好多選擇。
一共有4款前菜for sharing,而主食有6款可以揀。
最正係甜品,係朱古力火鍋🫕🥹
上前菜之前,會先上麵包。

前菜
SALUMI E BURRATA

係Parma ham、mortadella 同 Burrata cheese。
Burrata cheese本身味道偏淡,可以中和咗風乾火腿嘅濃味。

ROMAN "GIUDEA" ARTICHOKE

初頭以為係炸洋蔥,見到係一瓣一瓣。炸到好脆又薄哋,但食落味道又唔似。
睇睇menu原來係雅枝竹,第一次食,幾得意,又唔會好油。
中間有芝士醬,夾埋一齊食。

BIGNÉ AL FOIE GRAS

係鵝肝醬puff,好正😍
原本擔心會好膩或者好羶,但係佢份量比較少,係一口,一啲滯嘅感覺都無。
亦食唔到有羶味,好好味🤤

HERBS MARINATED SALMON

三文魚上面有sour cream同兩片薄脆。
其他前菜太搶鏡,所以哩款前菜唔係特別驚豔。

主菜
LASAGNE DI BOLOGNA

嚟到主菜部份,我哋揀咗千層麵。
千層麵上面撒滿芝士,好香。
邊位焗到脆脆,每層餡料好多。
千層麵調味平衡,唔太酸,唔太咸,岩岩好。
麵亦唔會俾啲蕃茄汁浸到淋哂,仍然保持到個口感。

CHEESE WHEEL AL TARTUFO

第二個主菜,就係最期待嘅黑松露忌廉芝士意粉🥹🥹🥹
職員會拎一個大芝士嚟,將熱辣辣嘅意粉放入去,利用意粉嘅溫度整溶啲芝士,每一粒意粉都沾到滿滿嘅芝士😋
放上碟之後,職員會喺客人面前撒芝士碎同黑松露,直至客人叫停為止🧀🧀🧀
意粉係手工意粉,好彈牙。
個忌廉醬睇落好creamy,但係食落唔係好膩,成個意粉充滿芝士,都唔會覺得好滯。
一定要試哩個意粉,推薦💯

甜品
CHOCOLATE FONDUE PER TUTTI

用朱古力火鍋甜品收尾真係好開心😍😍
火鍋旁邊有水果、曲奇、棉花糖、蛋白糖。
朱古力醬唔係太甜。
水果係士多啤梨同藍莓。曲奇同棉花糖都係朱古力醬絕配。
反而蛋白糖就咁食比較好味。

成個用餐體驗都好好,職員好有禮貌。
食到一半,我哋去小朋友區玩,職員趁我哋玩緊嘅時候,幫我哋清理一下混亂嘅枱面😝
見我哋玩完返嚟,就幫我哋叫廚房準備上主菜。
食物份量偏大,最後都食唔哂。
味道調味到位,唔會好濃味,又唔會好咸。
小朋友區當日有人扭波波同人體彩繪,職員見我哋食到差唔多,提我哋去拎番一個氣球先走。
餐廳都幾多人,好多家庭客人,甚至幾個家庭一齊嘅飯聚都有。
所以記得要訂位。
推薦大家試下❤️
每年朋友生日都必會到「La Favorita」慶祝,今年平日晚市到訪發現有新的Tasting Menu,如想週末到訪建議試試Brunch,同樣性價比高又出色!晚市Tasting Menu一個價錢食到前菜,主菜及甜品,食物是由廚師選擇,保證讓食客食到最經典的菜式!當日我們不食牛及貝殼類,菜牌仍滿足到要求,加分!🍴La Burrata經典意式前菜之一!新鮮番茄配以Burrata芝士,再加入香草及橄欖油;Burrata口感柔滑細膩,入口即溶,味道濃郁,開胃又好味!🍴Salmon Tartare三文魚入味,配以酸奶油,口感層次豐富!🍴Cheese Wheel Al Tartufo絕對是最期待的主菜!芝士控必點!店員即場將通粉撈入芝士輪中,極邪惡!再刨上大量芝士碎及松露片,未食都覺得滿足!意粉口感煙韌,啖啖香氣,絕對是視覺與味覺的雙重享受!🍴Yellow Chicken Arrosto整隻黃油雞上菜,賣相極吸引!影相後,店員更會幫切件,好貼心!黃油雞外脆內嫩,口感出色,配菜薯仔亦烤得香脆,味道一點都不失!🍴Seared Cod Fish魚肉份量極多,肉質新鮮嫩滑,配以檸檬牛油汁,細膩中帶點Cre
每年朋友生日都必會到「La Favorita」慶祝,
今年平日晚市到訪發現有新的Tasting Menu,
如想週末到訪建議試試Brunch,同樣性價比高又出色!
晚市Tasting Menu一個價錢食到前菜,主菜及甜品
食物是由廚師選擇,保證讓食客食到最經典的菜式!
當日我們不食牛及貝殼類,菜牌仍滿足到要求,加分!

🍴La Burrata
經典意式前菜之一!
新鮮番茄配以Burrata芝士,再加入香草及橄欖油;
Burrata口感柔滑細膩,入口即溶,
味道濃郁,開胃又好味!

La Burrata

🍴Salmon Tartare
三文魚入味,配以酸奶油,
口感層次豐富!

Salmon Tartare

🍴Cheese Wheel Al Tartufo
絕對是最期待的主菜!芝士控必點!
店員即場將通粉撈入芝士輪中,極邪惡!
再刨上大量芝士碎及松露片,未食都覺得滿足!
意粉口感煙韌,啖啖香氣,絕對是視覺與味覺的雙重享受!

Cheese Wheel Al Tartufo

🍴Yellow Chicken Arrosto
整隻黃油雞上菜,賣相極吸引!
影相後,店員更會幫切件,好貼心!
黃油雞外脆內嫩,口感出色,
配菜薯仔亦烤得香脆,味道一點都不失!

Yellow Chicken Arrosto

🍴Seared Cod Fish
魚肉份量極多,肉質新鮮嫩滑,
配以檸檬牛油汁,細膩中帶點Creamy!

Seared Cod Fish

🍴Tiramisu
Pirata Group的甜品一向出色,
Tiramisu用杯裝著,兩人Share都十分足夠!
入口順滑,味道不會過甜,大力推薦!

生日
La Burrata
Salmon Tartare
Cheese Wheel Al Tartufo
Yellow Chicken Arrosto
Seared Cod Fish
Tiramisu
Pirata group旗下品牌 (Pici啲friend)成個裝潢好high class,連埋其他高級餐廳組成「The sixteenth」以歌劇院主題佈置,帶有浪漫情調🎭啱晒慶祝紀念日嘅我哋晚餐冇set,但可以$580廚師發辦我哋決定散叫▶️ Bread basket先嚟個麵包籃🍞一客三款:Italian ciabatta、sourdough toast、pane carasauCiabatta最好食,軟綿煙靭Pane carasau薄過蝦片,咬落香脆Sourdough toast相對硬身,有啲刮口難咬▶️ Vitello tonnato ($158)好多塊薄切牛肉🐂入口好嫩,似煙火腿唔似食緊牛肉 (不過有牛味嘅)上面配上吞拿魚蛋黃醬同鹹鹹嘅西班牙小酸豆,味道更豐富配餐包食好夾▶️ Cheese wheel al tartufo ($338)差唔多抬抬都叫,係佢哋主打菜意粉起一個大芝士輪撈過,因而每粒意粉都佈滿芝士醬再起面刨多啲芝士碎,最後灑上松露片侍應介紹話用上意大利芝士同澳洲黑松露意粉al dente好有咬口👍🏻似切碎咗嘅長通粉,通窿位好掛汁芝士味道超濃厚🧀有拉絲又唔會太sauce-
以歌劇院主題佈置,帶有浪漫情調🎭
啱晒慶祝紀念日嘅我哋
晚餐冇set,但可以$580廚師發辦
我哋決定散叫

▶️ Bread basket
先嚟個麵包籃🍞
Ciabatta最好食,軟綿煙靭
Pane carasau薄過蝦片,咬落香脆
Sourdough toast相對硬身,有啲刮口難咬
Bread basket

▶️ Vitello tonnato ($158)
好多塊薄切牛肉🐂
入口好嫩,似煙火腿唔似食緊牛肉 (不過有牛味嘅)
上面配上吞拿魚蛋黃醬同鹹鹹嘅西班牙小酸豆,味道更豐富
配餐包食好夾
Vitello tonnato

差唔多抬抬都叫,係佢哋主打菜
意粉起一個大芝士輪撈過,因而每粒意粉都佈滿芝士醬
再起面刨多啲芝士碎,最後灑上松露片

侍應介紹話用上意大利芝士同澳洲黑松露
芝士味道超濃厚🧀有拉絲又唔會太sauce-y (有別於carbonara白汁)
黑松露味道都好香,唔會同芝士互搶,「相輔相成」
Cheese wheel al tartufo

▶️ Mediterranean seafood stew ($288)
賣相超吸引😍
有極多海鮮:兩隻大蝦、魷魚、蜆肉
海鮮食落新鮮🦐最正係大蝦蝦頭蝦膏
兩塊Sourdough toast烘焗到外皮脆卜卜❤️同bread basket嗰個好大分別
湯底超正呀🤤有龍蝦鮮味,帶海鮮鹹香同蕃茄甜味🍅
完全可以當湯咁飲,用toast嗍晒啲醬汁食簡直係完美!
會令人想一啖接一啖咁飲

▶️ Ratte potatoes ($68)
比預期大份嘅side dish
將baby potatoes焗到外皮焦香,再灑上黑胡椒同鹽調味
面頭淋上大量sour cream
薯仔好香🥔唔會過熟變蓉
鹽焗後嘅鹹味配上少許sour cream嘅酸味,似食緊薯條或薯片咁惹味
Ratte potatoes

▶️ Grilled broccolini ($78)
咁大條菜嘅😂
樣貌似長版西蘭花,口感同味道似蒜蓉炒芥蘭
咬落好爽口清脆🥦
不過偏油身,因為淋上大量橄欖油
Grilled broccolini

味道好有水準😍果然係大品牌
由appetizer到pasta/ main都掂
最鍾意當然係mediterranean seafood stew同sourdough toast❣️
Mediterranean seafood stew

環境氣氛唔錯,難怪咁多人喺度慶祝生日🎉
服務都OK嘅,waiter/ waitress好好招待
唯一係上菜等候時間太耐,等main course等咗半個鐘
性價比以質素嚟講ok,平均$520/人,成個體驗nicee~
Vitello tonnato
Cheese wheel al tartufo
Ratte potatoes
Mediterranean seafood stew
  • Mediterranean Seafood Stew
  • Cheese  wheel  al  tartufo
❝二訪很滿意❤️超有情調的意大利餐廳🇮🇹即衝10週年menu勁抵食‼️必食芝士輪松露意粉🧀❞愛店集團 @piratagrouphk 原來6-7月做緊10週年Summer Menu! 旗下多間餐廳都有超抵食既Set Menu🔥😍趁呢個機會 二訪即衝環境超有格調 中高價位既意大利餐廳 @lafavoritahk 性價比較高haha~🍴𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮 $378 pp. (now until 28 July)▪️𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 (4/5)淋上松露忌廉醬 配松露片同生蛋黃 牛肉他他肉質軟滑 十分香口!▪️𝙑𝙞𝙩𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙤 (3.5/5)烤小牛肉片軟腍 tuna mayo醬汁偏鹹 整體都不錯 (不過個人更中意Grissini那個haha)▪️𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙒𝙝𝙚𝙚𝙡 𝙖𝙡 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙪𝙛𝙤 +$38 (4.5/5)兩次到訪都食‼️超邪惡既芝士輪truffle通心意粉☺️依然咁L正❤️芝士控一定要食🧀🤌🏻係芝士輪撈意粉 每粒都沾滿醬汁 再刨大量芝士同松露😍口感煙韌 不過真係好膩 份量又大 2個人share都有點吃力 同埋要快食趁熱食🔥▪️𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙖 𝙙𝙞
❝二訪很滿意❤️超有情調的意大利餐廳🇮🇹
即衝10週年menu勁抵食‼️必食芝士輪松露意粉🧀❞

Beec  Tartare

▪️𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 (4/5)

Vitello  Tonnato

▪️𝙑𝙞𝙩𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙤 (3.5/5)

Wagyu  tagliata  di  manzo

▪️𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙖 𝙙𝙞 𝙈𝙖𝙣𝙯𝙤 +$68 (4/5)
牛排炭燒香好重 煎得微微香脆 肉質軟腍juicy 幾有驚喜😚

Tiramisu

▪️𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 (4.5/5)
Pirata旗下Tiramisu 唔洗問甜品一定揀佢(講到悶😂)不過留意呢度同Pici / Pizza Project唔同既係佢加左朱古力碎碎係中間😳(個人prefer唔加既version較正宗香滑 那個我比5/5分hehe~)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍La Favorita
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_鰂魚涌

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜
Beec  Tartare
 Vitello  Tonnato
Wagyu  tagliata  di  manzo
  • Cheese Wheel al Tartufo
  • Tagliata Di Manzo
  • Beef  Tartare
2024-07-10 2703 瀏覽
Pirata group 旗下嘅餐廳,喺太古坊The Sixteen,裝修好古典華麗,好似去咗舊式歌劇院咁,女士一定心心眼😍咁啱餐廳做緊個$378 per person嘅夏日限定晚餐優惠, 仲平過之前嘅restaurant week,一於就叫依個餐啦😅Antipasti我哋揀咗Beef Tartare及Burrata,生牛肉配埋蛋黃及松露醬松露片,軟滑有口感,我同行奇怪嘅朋友係唔鍾意松露味嘅,所以我食得比較多😁水牛芝士配唔同蕃茄,清新軟滑😋MainWagyu Tagliata di manzo及Eggplant Parmigiana,切片和牛扒medium但煮出嚟比較像medium well, 感覺有點乾,薯仔作配菜亦與餐牌描述有所不同😅焗千層茄子相對口感和味道比較優勝。Dolci當然叫咗佢嘅Signature Tiramisu, 因為係二人份量,所以超大杯,有咖啡酒香但唔會太濕,口感幼滑之餘亦食到朱古力粒,好快已經食晒成杯😂有機會要再嚟試下其他特色美食同埋影多啲靚相😍人均消費$420評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺 La Fa

Antipasti

La Favorita

2024-06-20
  • 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
  • SICILIAN OCTOPUS
  • Beef Tenderloin alla Boscaiola
1K
🍴RESTAURANT WEEK SUMMER 2024 DINNER MENU 398 PP🍴Bread 有三種包,有脆脆,意式麵包包同埋普通嘅酸種麵包,脆脆配埋牛他他食好夾,以色麵包就比較乾身,孫總麵包就酸酸地比較濕潤!🍴ANTIPASTI For sharing🍴Burrata ClassicaSicilian tomatoes, fresh basil, pesto最鍾意嘅意式芝士,加埋啲蕃茄青椒好夾滋味味濃郁,非常之開胃啊!🍴Beef TartareParmigiano and black truffle fondue, foie gras, hand-chopped striploin, fresh shaved truffle超級鍾意呢個牛肉,佢有生蛋黃同埋黑松露忌廉醬食落去忌廉味黑松露味都好香濃,牛肉都好嫩滑!好好食呀!🍴Asparagus and Truffle Salad (v)Snow peas, frisée, truffle salsa, fresh truffle shaved Vermentino 2021, Guado al Tasso Bolgheri

🍴Bread

🍴ANTIPASTI For sharing

🍴Burrata Classica

🍴Beef Tartare

Snow peas, frisée, truffle salsa, fresh truffle shaved Vermentino 2021, Guado al Tasso Bolgheri, Tuscany, Italy
正常嘅火箭菜加咗少少凱撒醬汁,黑松露片夾埋落去幾夾!

🍴Cheese Wheel al Tartufo (+88 PP)
Tubetti pasta, truffle sauce, fresh truffle
攞埋芝士輪撈俾你食,再加芝士同埋黑松露片!
食落去真係芝味濃郁,黑松露味得好香,意粉都有口感,奶香味忌廉味都非常之足啊,不過食到最後會有少少膩,不過芝士腦袋一定要沖!

🍴Wagyu Beef Tagliata
Wagyu Australian beef, roasted potato, sour cream, veal jus
牛肉食落去好嫩滑,有口感,牛肉香,加咗烤嘅薯仔都幾夾!

🍴Tiramisu
超級Creamy,奶香味好香,同時又大少少酒味,大大件真係好食!

推薦指數: 8/10
裝修真係好靚,好復古,啱晒打卡啊嘢食都好好食,價錢嚟講有餐廳周係幾抵食嘅,慶祝生日一流,侍應會走過來同你一齊唱歌非常之有氣氛,會送即影即有,高質的。
2024-09-03 380 瀏覽
之前尾班車食到restaurant week既lunch, 每人$198 3-course set lunch首先會上左麵包連橄欖油同黑醋 麵包夠熱前菜簡左🥩Vitello Tonnato 烤牛肉夠淋身 連埋調左味既沙律醬 好特別既配搭 不過建議同朋友share 自己食曬好似會有d膩另外一個🍅🧀La Burrata 芝士唔會太濃味 就算好似我唔係特別鍾意芝士都完全接受到 加埋蕃茄同橄欖油幾好味主菜2個都簡左pasta類Truffle Tagliolini有唔少松露係面 誠意十足 Calamarata 正常味道 可能我地影相影耐左 稍為硬身甜品簡左lemon sobert同tiramisuLemon sobert我覺得好fresh 朋友就覺得酸左dTiramisu好正宗 所有味都好balance 推介!坐得幾舒服 服務都好好 有機會想試佢個signature cheese wheel at tartufo 見到隔離枱食好吸引😂

首先會上左麵包連橄欖油同黑醋 麵包夠熱

主菜2個都簡左pasta類

甜品簡左lemon sobert同tiramisu
Tiramisu好正宗 所有味都好balance 推介!

• 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
🧀Cheese Wheel Al Tartufo 超級推薦👏🏻店員邊講解用左咩材料去整,邊整緊個芝士車輪粉,打卡一流之餘,味道都要大讚👍🏻口感好滑,雖然落左好多芝士,但一啲都唔會過鹹,反而有陣陣既芝士香味同陣陣既黑松露味😆男友同大頭仔都說正!💚💚💚💚🥩Tenderloin 係Wagyu黎既,我地叫左3成熟,肉質都嫩口,幾有牛味,不過蘑菇醬就有啲鹹🤏🏻💚💚💚💚🥔Ratte Potatoes 抵食+$68就有咁多隻薯仔🥔外皮鹹鹹地配sour cream,咁樣既做法比薯蓉會更加有口感,I Like It👍🏻💚💚💚💚🥃Sbagliato店員好好地向我地介紹,依款就偏果味少少,亦唔會太重酒既苦澀既,岩新手們試🫶🏻💚💚💚💚🍰Tiramisu 比想像中大杯😆口感好creamy,而中間有朱古力粒,增加口感👍🏻又唔會過甜同埋咖啡味亦唔會太重🫶🏻💚💚💚💚由於男友帶大頭仔去生日食好西,於是老遠黎左依間食意大利菜既餐廳😆首先,環境好有古典氣息加好有情調,推薦比情侶同夫婦共進晚餐🫶🏻另外,店員們有超好服務態度🥰最有驚喜既Tiramisu依part😂職員們齊齊攞樂器為生日主角獻唱🎶雖然被全場客人注視👀有啲老尷😂但

🧀Cheese Wheel Al Tartufo
🥩Tenderloin
🥔Ratte Potatoes
🥃Sbagliato
🍰Tiramisu
💚💚💚💚
另外,店員們有超好服務態度🥰最有驚喜既Tiramisu依part😂職員們齊齊攞樂器為生日主角獻唱🎶雖然被全場客人注視👀有啲老尷😂但有滿滿既回憶💚
最後,我地都估唔到完左生日歌後,店員隨即幫我地影張即影即,當作留念🥰張相就以信封入起,內面仲有張$100coupon,吸引客人再次光臨,真係好有心👍🏻
2024-08-26 457 瀏覽
La Favorita位於鰂魚涌商廈,餐廳裝修古典華麗,彷彿置身80年代歌劇院一樣,未開始用餐已經先享受咗視覺盛宴✨378p.p.既限定晚餐優惠性價比非常高,食物賣相精緻,好打卡able。味道就不錯,但有啲仍有可改善既地方。❣️Favorita Beef Tartare松露芝士醬加生蛋黃配上有嚼勁既生牛肉,係令人滿足既配搭。份量充足,牛肉亦好新鮮,味道相當唔錯🥰松露片令牛肉他他睇落更fancy,但整體唔算好夾。❣️Vodka Cured Salmon Carpaccio煙三文魚口感軟滑,但實在太鹹。❣️Cheese Wheel Al Tartufo非常邪惡既芝士松露通粉!欣賞店員將冒熱氣既通粉撈入芝士輪,再刨芝士同松露片既畫面好治癒🥰通粉口感煙韌,醬汁味道濃郁。可惜通粉上碟有啲唔夠熱,令芝士開始變穊身,食咗一兩啖已經有啲膩。❣️Wagyu Tagliata Di Manzo最有驚喜既反而係呢份牛排🤤medium rare熟度啱啱好,外皮焦香帶炭香味,內裏軟嫩牛味重。❣️Tiramisu幾好味,凍冰冰既tiramisu食落都冇咁膩。中間加咗朱古力碎,算係餐廳特色,口感更豐富🫶🏻

❣️Favorita Beef Tartare

煙三文魚口感軟滑,但實在太鹹。

❣️Cheese Wheel Al Tartufo
非常邪惡既芝士松露通粉!

❣️Wagyu Tagliata Di Manzo

❣️Tiramisu
2024-07-28
  • Tiramisu
  • Tagliata Di Manzo
  • Fancy  Beef  Tartare
2024-08-05 802 瀏覽
Great Italian Lunch with Italian Vibes 😋🥖 Bread Selections with Olive Oil & Balsamic Vinegar: Good that different bread selections were offered. The bread was soft and fluffy, which went well with the olive oil & balsamic vinegar. Would be better if each diner could have an equal portion of bread to share. 🥗 ANTIPASTI🐮 VITELLO TONNATO - Roasted veal, tuna mayo, Sicilian capers: Veal was tender, the mayo had rich tuna flavours but not fishy. A good combination of the flavours🥘 MAINS🍝 CALAMARATA A
🥗 ANTIPASTI

🥘 MAINS
🍝 CALAMARATA ALLA NAPOLETANA - Gentile pasta, calamari, chilli, garlic, cherry tomatoes, capers, black olives: Pasta was cooked to al dente. A nice pasta dish with appetising flavours
🐑 ROLATA DI AGNELLO - Slow roasted lamb shoulder, eggplant puree, olive tapenade, cherry tomatoes: Lamb was very tender and the eggplant puree was very creamy
🍬 DOLCI
🍮 TIRAMISU - Mascarpone, lady fingers, Italian coffee, chocolate praline: Highlight of the whole meal. Rich coffee flavours and not too sweet
Loved the Italian decor that gives the Italian vibes. Servers were efficient and friendly.
  • 🐮 VITELLO TONNATO - Roasted veal
  • tuna mayo
  • Sicilian capers
  • 🍝 CALAMARATA ALLA NAPOLETANA - Gentile pasta
  • calamari
  • chilli
  • garlic
  • capers
  • black olives
  • 🐑 ROLATA DI AGNELLO - Slow roasted lamb shoulder
  • eggplant puree
  • olive tapenade
  • 🍮 TIRAMISU - Mascarpone
  • lady fingers
2024-07-25 1099 瀏覽
an Italian restaurant in Quarry Baywe under two dinner set with wine pairings<Burrata Classica>very fresh and creamy burrata <Fancy beef tartare>Beef tartare top up with black truffle 😍 very rich and creamy <Cured Salmon><Cheese wheel Al Tartufo>Another dish with truffle<Wild cod>Atlantnic cod the grilled with romesco sauceFish is fresh and juicyPerfectly seasoned !

<Burrata Classica>
very fresh and creamy burrata

<Fancy beef tartare>

<Cured Salmon>

<Cheese wheel Al Tartufo>
Another dish with truffle

<Wild cod>
Fish is fresh and juicy
Perfectly seasoned !

趁住星期日,特登帶埋阿女一齊去左The Sixteenth 既 La Favorita食brunch💕知道佢地逢星期日都有face painting🎨同balloon twisting🎈有得玩又可以一家人坐低食飯🍽️💕HERBS MARINATED SALMON煙三文魚配上酸忌廉同脆片,口感好豐富,配埋一齊食味道好融和,加上配襯既嘅醃洋蔥同酸豆食落更加有extra flavor😋SALUMI E BURRATAParma ham 好有鹹鮮嘅味道,仲有Mortadella肉腸,兩者配合Burrata芝士一齊食好夾,流心既Burrata芝士真係好正😋而且擺盤好精美,令人食慾大增😋ROMAN "GIUDEA" ARTICHOKE平時好少可接觸到雅枝竹呢個食材,估唔到係呢度可以食到🥰食落好有驚喜,雅枝竹炸得好香脆,內裏軟淋入味,旁邊嘅pecorino fondue好軟滑,唔錯🫶🏻BIGNÉ AL FOIE GRAS一上碟好香芝士味,泡芙入邊包住鵝肝醬同埋洋蔥醬,面頭灑上咗一層Parmigiano Reggiano芝士碎,食落鵝肝醬唔會腥,肝油味輕,質感creamy,成個感覺鹹甜交匯味道好夾好開胃

HERBS MARINATED SALMON

SALUMI E BURRATA

ROMAN "GIUDEA" ARTICHOKE

BIGNÉ AL FOIE GRAS
一上碟好香芝士味,泡芙入邊包住鵝肝醬同埋洋蔥醬,面頭灑上咗一層Parmigiano Reggiano芝士碎,食落鵝肝醬唔會腥,肝油味輕,質感creamy,成個感覺鹹甜交匯味道好夾好開胃😋

兒童餐 - CHICKEN TENDERS
我哋揀咗波豬最愛嘅炸雞薯條🥰新鮮炸好嘅薯條同炸雞真係好香脆,炸雞外脆內嫩,火候控制得好好,雞肉非常入味,阿女都食唔停口😋😋😋

TAGLIATA DI MANZO
牛肉扒厚切,外面煎至焦脆,非常香💕牛扒充滿肉汁,入口軟腍,而且油脂同牛肉嘅分布平均,每啖都有香濃嘅牛肉味同豐腴嘅油脂香氣,配埋新鮮嘅火箭菜一齊食,真係非常夾😋正!

RISOTTO AI FUNGHI
香菌意大利飯真係好有驚喜,入口菇菌味非常香濃,而且質感好Creamy好濃厚,米粒軟硬適中,令人一試難忘,羊肚菇亦充滿菇香味,非常好味😋

CHOCOLATE FONDUE PER TUTTI
最後,甜品係朱古力火鍋😍朱古力醬味道非常濃郁,配上新鮮嘅士多啤梨、香蕉、棉花糖、曲奇餅同蛋白脆餅,非常滋味,大人小朋友都食得好開心💖

餐廳環境舒服,而且小朋友friendly,亦都有兒童餐選擇~逢星期日餐廳仲特別安排face painting同扭氣球,帶埋小朋友嚟慢慢嘆享受chilling Sunday就岩晒🫶🏻🙌🏻
2024-07-02 1207 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝙇𝙖 𝙁𝙖𝙫𝙤𝙧𝙞𝙩𝙖⚜️𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑄𝑢𝑎𝑟𝑟𝑦 𝐵𝑎𝑦, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇮🇹𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔:𝟏. 𝑷𝑹𝑶𝑺𝑪𝑰𝑼𝑻𝑻𝑶 𝑬 𝑴𝑬𝑳𝑶𝑵𝑬 🍈𝑃𝑎𝑟𝑚𝑎 𝐻𝑎𝑚 𝑎𝑔𝑒𝑑 24 𝑚𝑜𝑛𝑡ℎ𝑠 | 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛 |𝑟𝑜𝑐𝑘𝑒𝑡𝟐. 𝑽𝑰𝑻𝑬𝑳𝑳𝑶 𝑻𝑶𝑵𝑵𝑨𝑻𝑶 🥓𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑣𝑒𝑎𝑙 | 𝑡𝑢𝑛𝑎 𝑚𝑎𝑦𝑜 | 𝑆𝑖𝑐𝑖𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑐𝑎𝑝𝑒𝑟𝑠𝑴𝑨𝑰𝑵:𝟑. 𝑪𝑨𝑳𝑨𝑴𝑨𝑹𝑨𝑻𝑨 𝑨𝑳𝑳𝑨 𝑵𝑨𝑷𝑶𝑳𝑬𝑻𝑨𝑵𝑨🍝𝐺𝑒𝑛𝑡𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑎 | 𝑐𝑎𝑙𝑎𝑚𝑎𝑟𝑖 | 𝑐ℎ𝑖𝑙𝑖 | 𝑔𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 | 𝑐ℎ𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜𝑒𝑠 | 𝑐𝑎𝑝𝑒𝑟𝑠 | 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒𝑠𝟒. 𝑹𝑶𝑳𝑨𝑻𝑨 𝑫𝑰 𝑨𝑮𝑵𝑬𝑳𝑳𝑶🐑𝑆𝑙𝑜𝑤 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑙𝑎𝑚𝑏 𝑠ℎ𝑜𝑢𝑙𝑑𝑒𝑟 | 𝑒𝑔𝑔𝑝𝑙𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑢𝑟𝑒𝑒 | 𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒 𝑡𝑎𝑝𝑒𝑛𝑎𝑑𝑒 | 𝑐ℎ𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜𝑒𝑠𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻:𝟓. 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖☕️𝑀𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟𝑝𝑜𝑛𝑒 | 𝑙𝑎𝑑𝑦 𝑓
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇮🇹

𝑴𝑨𝑰𝑵:

𝟒. 𝑹𝑶𝑳𝑨𝑻𝑨 𝑫𝑰 𝑨𝑮𝑵𝑬𝑳𝑳𝑶🐑

𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻:
𝟓. 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖☕️
𝑀𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟𝑝𝑜𝑛𝑒 | 𝑙𝑎𝑑𝑦 𝑓𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟𝑠 | 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒, 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑎𝑙𝑖𝑛𝑒

🍽️ 𝐿𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑆𝑒𝑡 𝑀𝑒𝑛𝑢 (3 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒𝑠)
🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝐻𝐾𝐷 $198

⚜️𝑃𝑖𝑟𝑎𝑡𝑎 𝐺𝑟𝑜𝑢𝑝旗下既奢華典雅嘅意大利餐廳🇮🇹歐式劇院既裝潢🎭華麗嘅裝修𣊬間去左歐洲🥹到處都係打卡位📸超級適合慶祝節日🥸

🍴食物方面性價比高🍽️ $200就可以食到三道菜🥗值得讚嘅係佢哋嘅意粉🍝魷魚同麵都超級彈牙👍好有口感💯

𝑇ℎ𝑒 𝑃𝑖𝑟𝑎𝑡𝑎 𝐺𝑟𝑜𝑢𝑝'𝑠 🇮🇹 𝑙𝑢𝑥𝑢𝑟𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑒𝑙𝑒𝑔𝑎𝑛𝑡 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛-𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 🎭 𝑡ℎ𝑒𝑎𝑡𝑒𝑟 ℎ𝑎𝑠 𝑒𝑥𝑞𝑢𝑖𝑠𝑖𝑡𝑒 🤩 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟. 𝑇ℎ𝑒 𝑙𝑎𝑣𝑖𝑠ℎ 💎 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑟𝑜𝑢𝑔ℎ𝑜𝑢𝑡 𝑡ℎ𝑒 𝑣𝑒𝑛𝑢𝑒 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑠 𝑖𝑡 𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑠𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑡𝑎𝑘𝑖𝑛𝑔 𝑝ℎ𝑜𝑡𝑜𝑠 📸. 𝐼𝑡'𝑠 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟 🥳 𝑠𝑢𝑖𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑙𝑒𝑏𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 ℎ𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑦𝑠.

𝐼𝑛 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑠 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑, 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑐𝑒-𝑡𝑜-𝑣𝑎𝑙𝑢𝑒 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜 𝑖𝑠 ℎ𝑖𝑔ℎ 💰. 𝑌𝑜𝑢 𝑐𝑎𝑛 𝑒𝑛𝑗𝑜𝑦 𝑎 𝑡ℎ𝑟𝑒𝑒-𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝑚𝑒𝑎𝑙 𝑓𝑜𝑟 𝑜𝑛𝑙𝑦 $200, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑖𝑠 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑖𝑡 🤩. 𝑊ℎ𝑎𝑡'𝑠 𝑐𝑜𝑚𝑚𝑒𝑛𝑑𝑎𝑏𝑙𝑒 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑎 🍝, 𝑐𝑎𝑙𝑎𝑚𝑎𝑟𝑖 🦑, 𝑎𝑛𝑑 𝑛𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟 𝑐ℎ𝑒𝑤𝑦 😋 𝑎𝑛𝑑 ℎ𝑎𝑣𝑒 𝑔𝑟𝑒𝑎𝑡 𝑡𝑒𝑥𝑡𝑢𝑟𝑒 💯.
今日嚟咗一間超級有驚喜的意大利餐廳,裝修設計靈感來自80年代西西里島風情的餐廳,所有餐碟更由意大利工匠手工製作。在華麗及復古的環境下,品嚐新鮮製作的意大利菜,仿如置身當地,非常適合打卡比較推介以下三款菜式❤️1: 黑松露牛肉他他,牛肉味非常重,松露汁加上松露片嘅混合,香味撲鼻而來~2:巨輪芝士刨松露,侍應直接推個巴馬臣松露芝士🧀出黎,視覺上非常吸睛,倒入意粉之後就係入面攪拌,再加多上Parmesan cheese 係面,最後再將新鮮嘅松露刨落去,無論係視覺,味覺,儀式感上也一流,而且將松露同芝士混合,令到成個意粉口感非常豐富,另外一提呢款意粉叫 #tubetti ,餐廳亦都係純手工製造,出面好少機會會食到,所以口感偏硬比較煙靭👍🏻3: 甜品Tiramisu 真係超好食,非常推介,濃郁的蛋酒味,再加上中間混合黑朱古力,增加了層次,面層上加入意大利咖啡粉,所以味道不會也太甜,恰到好處!其他菜式也不錯😌,不過不逐點評🙏🏻

比較推介以下三款菜式❤️

其他菜式也不錯😌,不過不逐點評🙏🏻

Restaurant week最後一日!把握機會去食多一間美味嘅意大利菜👻🔸Restaurant week lunch menu (💰198pp)ANTIPASTI前菜▫️ Prosciutto E Melone(8/10)Parma Ham嘅鹹香配甜甜嘅蜜瓜,火箭菜令成個菜式更fresh👍🏻如果啲蜜瓜再juicy啲就好。▫️ Burrata Classica (+💰28)(8/10)意大利嘅水牛芝士,一啲都唔會羶,配蕃茄,好fresh,餐前食很適合。MAINS主菜▫️Chicken Arrosto (7.5/10)半邊烤雞,雞脾非常嫩滑多汁。雞胸嗰邊就唔夠滑。配菜方面,就太多油了。▫️Ziti Seafood Puttanesca (8/10)海鮮八爪魚蕃茄醬pasta,佢個蕃茄醬幾入味,八爪魚好爽彈。平時唔想食嘅橄欖完全融入pasta入面,完全唔會覺得難食!DOLCI甜品▫️Tiramisu (8/10)👌🏻▫️ Lemon Sorbet (9/10)成餐最令人驚艷嘅係呢個甜品啊!佢將半個檸檬皮雪到非常硬成為一個碗。Lemon sorbet分咗三層,由少少酸到超酸,碗邊有啲糖俾你中和酸酸嘅so

ANTIPASTI前菜

▫️ Prosciutto E Melone(8/10)

MAINS主菜

▫️Chicken Arrosto (7.5/10)

DOLCI甜品

▫️Tiramisu (8/10)👌🏻

▫️ Lemon Sorbet (9/10)
成餐最令人驚艷嘅係呢個甜品啊!佢將半個檸檬皮雪到非常硬成為一個碗。Lemon sorbet分咗三層,由少少酸到超酸,碗邊有啲糖俾你中和酸酸嘅sorbet,好味呀!

呢度環境、服務同食物質素都非常好👍🏻一定會再黎食呀!

Overall評分: 8.5/10