2019-09-18 62 瀏覽
有個舊同事在崇光百貨公司到返工,今日是她的生日,特登去到11樓(La Serene Caff'e)同她興祝,餐廳的服務員都好好,每次我哋食到隻碟有少許污糟,她便立刻換了,原來餐廳是對外開放,不是員工也可以到來,而且係正門旁邊,有部升降機可以直達到11樓餐廳,非常方便。 餐湯及餐包食材優質,肉汁豐富,叫咗五成熟剛好,一點也不會老。美國安格斯西冷配辣根醬汁,份量十足,油脂比例平均,肉質香味濃郁,配埋清清甜健康配菜,有質素。加$20配的意粉,清淡味香。紅蝦膏鮮意粉,紅蝦爽肉彈牙,意粉煙韌,兩者都掛上蝦膏的味道,十分惹味。香濃及軟滑的日式芝士蛋糕加朱古力忌廉,十分配合。

餐湯及餐包

食材優質,肉汁豐富,叫咗五成熟剛好,一點也不會老。

加$20配的意粉,清淡味香。

香濃及軟滑的日式芝士蛋糕加朱古力忌廉,十分配合。

2019-09-17 51 瀏覽
今晚放工行Sogo, 想到了這家幾年前吃過的西餐廳,坐低後便點了兩份晚餐。我地叫左一份煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁,加$45轉set dinner, 餐湯係粟米肉粒,另外配個蒜蓉包,再加$20有主食飯或意粉。牛扒我地揀左五成熟,牛肉煎得剛剛好5成熟,好嫩同juicy, 蕃薯蓉都好好味。另一個set係燒乳豬脾配蜜糖芥末籽汁,個豬脾的皮烤得非常脆,啖啖肉又嫩滑,呢個乳豬仲要係每日限量,比想像中更好味。個汁好開胃酸酸甜甜的。最後我地加左個法式栗子蛋糕,作為呢一餐的完美結束🍰

最後我地加左個法式栗子蛋糕,作為呢一餐的完美結束🍰
2019-09-13 69 瀏覽
舊同事在崇光百貨度做嘢,今日是她的生日,特登過去約她到11樓(La Serene Caff`e)由於餐廳是對外開放 ,好在我一早已經訂咗位所以等了一會兒,我們便可入去享受這生日的晚餐。餐湯及餐包由於食材優質,肉汁豐富,叫左五成熟已經剛好,一點也不會老。美國安格斯西冷配辣根醬汁份量十足,油脂比例平均,肉質香醇濃郁,配埋清甜時菜,有質素。這個是配牛排的意粉,清淡味香。紅蝦膏鮮蝦意粉$168,紅蝦爽肉彈牙大隻,意粉煙韌,兩者都索曬蝦膏的味道,十分惹味。香濃及軟滑的日式芝士蛋糕加朱古力忌廉 ,十分配合。

餐湯及餐包

由於食材優質,肉汁豐富,叫左五成熟已經剛好,一點也不會老。

這個是配牛排的意粉,清淡味香。

香濃及軟滑的日式芝士蛋糕加朱古力忌廉 ,十分配合。
2019-09-13 54 瀏覽
今次嚟到位於SOGO CLUB嘅餐廳,環境睇落去好靚,而且坐得幾舒服。出面仲有個counter係放甜品同埋沖野飲,啲咖啡味仲聞落去好香tim。我哋叫咗三個set餐,加少少錢就會送埋湯同餐包,而今日嘅餐湯就係雜菜雞絲薏仁清湯,感覺有啲似中湯,不過好養顏。主菜我哋叫咗燒乳豬脾配蜜糖芥末汁,豬脾嘅皮好脆,豬肉都好嫩口。然後我哋仲叫咗煎安格斯西冷配辣根醬燒汁,西冷扒大概七八成熟,口感結實,肉質都好濃郁。我哋仲叫咗蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦伴忌廉汁米形意粉,龍蝦啖啖肉,配埋個蒜蓉牛油食落去好香好鮮甜,再加埋個忌廉汁米形意粉,好creamy好濃郁。最後餐飲方面,我哋叫咗熱奶茶,呢度好特別係會分別比紅茶同埋奶自己Mix埋黎沖,咁就可以調配出自己個人口味嘅奶茶。

,咁就可以調配出自己個人口味嘅奶茶。
2019-09-10 62 瀏覽
昨晚朋友約食飯話食西餐,話去一間環境舒適悠閒,服務態度良好,而且比較清靜的地方。餐廳係香港鑼灣崇光百貨11樓,電梯直接到餐庭,到左之後感覺真的很好,雖然地方不是很大,但比較優雅舒適。我們叫了幾個餐蒜香帶子黑魚子天使麵帶子微煎金黃,保留帶子的彈嫩鮮甜;天使麵身幼細柔軟搭配蘑菇奶油食落去好有口感紅蝦膏鮮蝦意粉一般鮮蝦意粉吃得多,但這餐廳的鮮蝦意粉,意粉煮到岩岩好,仲有4隻拆左肉既蝦,蝦食落去好彈牙,食落唔會太油利,好值得一試。煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁黑安格斯牛肉本身肉味香濃而且肉汁豐盈;我好怕食牛扒有血淋淋的感覺,但呢度的牛扒肉質唔錯,煎得平均肉質軟嫩而且肉味較濃郁,值得試試。煎美國安格西斯西冷配辣根醬燒汁份量很大 油脂比例平均, 肉味較濃郁, 入面保持7成熟度,肉滑溜醇香,而配菜薯仔亦同樣出色日式芝士蛋糕 蛋糕密度幼滑,芝士味道很香,在口中散發了香味與質感,忌廉上的朱古力,是有大粒果仁在裡面的,不是好甜,很美味這餐食的很滿意,下次在來行Sogo一定再來試試其他美食。
我們叫了幾個餐

紅蝦膏鮮蝦意粉

煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁

煎美國安格西斯西冷配辣根醬燒汁

日式芝士蛋糕

這餐食的很滿意,下次在來行Sogo一定再來試試其他美食。
2019-09-10 330 瀏覽
今日妹子相約收工去逛街,行咗入崇光以為睇化妝品,原來佢想買支靚啲嘅筆啫,佢帶我行去YSL旁邊搭𨋢,直接到達位於11樓嘅書店,樓層有個賣原子筆嘅專櫃,買到心頭好就順便食埋飯。近期都好少到崇光逛街,剛發現呢間餐廳景觀幾正,店內木系裝潢雅緻,感覺閑逸舒適。侍應殷勤送上餐牌同開水,我食完下午茶無耐未肚餓,叫咗一個主菜,一個天使麵,主菜加$45配埋餐湯+咖啡 。餐湯係意大利菜湯,妹子話菜湯香濃好飲。麵包溫暖鬆軟有牛油香。煎銀雪魚柳擺盤精緻,配菜新鮮,種類豐富,有椰菜花、西蘭花、翡翠豆苗、翠玉瓜、四季豆、紅蘿蔔、薯仔。銀雪魚皮脆肉滑,油脂豐富甘香,點埋檸檬柚子醋汁,好味又解膩,正!蒜香帶子黑魚子天使麵天使麵賣相非常吸引,特別係面頭嘅黑魚子。除咗天使麵同黑魚籽,仲有帶子、新鮮蘑菇、洋蔥、翡翠豆苗、車厘茄。帶子兩面輕煎過,肉質保持爽口鮮甜,天使麵爽身又幼滑,配埋黑魚子嘅鹹香,鮮香惹味,好食呀。唔少得要叫一客甜品,日式芝士蛋糕係凍食嚟,芝味香濃,口感不錯,伴碟嘅果仁朱古力都好食。萊斯金牌咖啡,啡味香濃,口感順滑。好開心發掘到一個見客好地方。
今日妹子相約收工去逛街,
行咗入崇光以為睇化妝品,
原來佢想買支靚啲嘅筆啫,
佢帶我行去YSL旁邊搭𨋢,
直接到達位於11樓嘅書店,
樓層有個賣原子筆嘅專櫃,
買到心頭好就順便食埋飯。
近期都好少到崇光逛街,
剛發現呢間餐廳景觀幾正,

店內木系裝潢雅緻,
感覺閑逸舒適。
侍應殷勤送上餐牌同開水,
我食完下午茶無耐未肚餓,
叫咗一個主菜,一個天使麵,
主菜加$45配埋餐湯+咖啡 。
餐湯係意大利菜湯,
妹子話菜湯香濃好飲。

麵包溫暖鬆軟有牛油香。

煎銀雪魚柳配檸檬柚子醋汁

煎銀雪魚柳擺盤精緻,
配菜新鮮,種類豐富,
有椰菜花、西蘭花、
翡翠豆苗、翠玉瓜、
四季豆、紅蘿蔔、薯仔。
銀雪魚皮脆肉滑,
油脂豐富甘香,
點埋檸檬柚子醋汁,
好味又解膩,正!

蒜香帶子黑魚子天使麵

天使麵賣相非常吸引,
特別係面頭嘅黑魚子。

除咗天使麵同黑魚籽,
仲有帶子、新鮮蘑菇、
洋蔥、翡翠豆苗、車厘茄。

帶子兩面輕煎過,
肉質保持爽口鮮甜,
天使麵爽身又幼滑,
配埋黑魚子嘅鹹香,
鮮香惹味,好食呀。

唔少得要叫一客甜品
日式芝士蛋糕
日式芝士蛋糕係凍食嚟,

芝味香濃,口感不錯,
伴碟嘅果仁朱古力都好食。

萊斯金牌咖啡,
啡味香濃,口感順滑。

好開心發掘到一個見客好地方。

2019-09-03
煎銀雪魚柳配檸檬柚子醋汁
2019-09-09 161 瀏覽
這天約了朋友逛銅鑼灣SOGO,最近遊客少了很多,可以慢慢逛街,逛到累了,就上來SOGO11樓的La Serene Caffè,儘管外面人流減少,但餐廳的人流仍是絡繹不絕。🎈環境燈光暗暗的,氣氛不錯,侍應殷勤有禮貌,看到有情侶來慶祝生日,確實是不錯的主意呢。🎈Menu晚餐可以叫一個main,然後加錢轉為set,但我們2個不太餓,吃不到2個set dinner,所以選擇單點了。🍽✨Caesar Salad with Slow Cook Hakata Chicken Breast 慢煮博多雞胸凱撒沙律夏天來了,不想吃太飽,我們點了一個凱撒沙律,蔬菜新鮮。來自博多的雞胸肉,甜甜的,肉質也嫩滑,可能是慢煮的關係吧!✨Pan-Seared N.Z Lamb Chop with Gravy香煎紐西蘭羊扒配燒汁這一道主菜,份量也不少,羊扒肉厚厚的,像牛扒一樣的厚度,吃不到羊羶味,不錯喔。一份有2件羊扒,我們2個人一人一塊吃,還加了意粉,大家都吃得飽飽的。✨Ceylon Tea(Lemon) 錫蘭紅茶朋友點了一杯檸檬紅茶,茶味很香,也濃郁,糖水跟檸檬是分開上的,可以自己決定酸度甜度。✨Chocolat

🎈環境

錫蘭紅茶+檸檬
Ceylon Tea(Lemon) 錫蘭紅茶

朱古力
✨Chocolate 朱古力
我點了這杯熱朱古力,香濃幼滑,還有一球cream,很邪惡呢!但在不知不覺間,喝光了。

🎈總結
今晚這餐晚餐我們都很滿意,雖然滿座,但聲浪不會很大,我們可以慢慢吃,慢慢聊天。食物方面也不錯,2樣都好吃,食材新鮮。
2019-08-26
2019-09-08 58 瀏覽
去咗銅鑼灣崇光百貨行街,行行吓發現原來喺樓上有一間西式餐廳,環境裝修簡潔,都好舒服。同朋友本身諗住叫兩個牛扒餐,但係最後都係想試吓唔同嘅嘢🙈最後我哋叫咗一個黑松露帶子意粉、鵝肝多士同埋牛扒!套餐會有飲品同湯~🌻帶子意粉有4粒大大粒帶子,足本👍🏻呢個意粉應該用橄欖油煮,不過好處就係佢點都即止唔會太過油。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻鵝肝多士喜出望外既係餓肝多士,入口好juicy,值得翻食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻牛排每次食牛扒都覺得係一個挑戰,因為中過伏🙈呢度既牛扒肉質唔錯,煎得平均,唔會太過血淋淋。

🌻帶子意粉

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻鵝肝多士
喜出望外既係餓肝多士,入口好juicy,值得翻食。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻牛排
每次食牛扒都覺得係一個挑戰,因為中過伏🙈
呢度既牛扒肉質唔錯,煎得平均,唔會太過血淋淋。
2019-09-06 56 瀏覽
聽聞 Sogo 11樓有一個小天地, 由地下搭𨋢直上十一樓非常方便, 一直以嚟都以為係sogo club嘅會員先至可以入,但原來唔係, 呢間係日式嘅西餐廳,最鍾意就係日式餐廳嘅服務 ,通常服務態度都好好 , 好彩都冇令我失望!menu行簡約路線,有幾款仲係限量供應嘅! main course係二字頭起錶! 睇返內容相對地都合理!是日例湯係羅宋湯,唔係行濃稠嘅路線,但都夠味口感清爽, 配上嘅餐包口感並唔似一般來貨包, 有少少煙韌帶酥嘅感覺。蒜香帶子黑魚子天使麵~ 以為魚子可能幾粒咁喺天使麵裏面,但原來係一大匙羹咁樣放喺面!有驚喜! 而帶子粒粒都香煎過,size夠大且香!另外~加20蚊可以加配意粉或飯, 我選擇咗意粉,估唔到咁好食,絕對唔係hea!煎澳洲安格斯牛肉眼配燒汁~ 肉眼通常都會比較淋啲,當然呢度都唔例外,加上佢嘅燒汁比較為濃味 ,絕對可以增加我嘅食欲,另外,墊底嘅薯菜都有用心煮過,味道都係出色嘅!萊斯金牌咖啡~ 朋友鍾意香濃嘅咖啡 ,呢杯咖啡絕對滿足到佢哋要求!

2019-09-05 69 瀏覽
今日去完 SOGO Shopping, 入左去 11 樓呢間 Café 開餐Menu 上嘅 Main Course 有 7 款, 加 $45 就可以跟埋餐湯 & 餐茶是日餐湯橙黃色嘅甘荀忌廉蟹籽湯, 味道香甜, 加入左忌廉令口感更香滑, 表面放左少許蟹籽點綴一下, 配埋熱辣辣嘅餐包食仲正煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁份量唔細, 油脂比例平均, 肉質幼嫩, 但又帶有少少咬口, 肉味較濃郁, 值得一讚嘅係佢嘅薯蓉, 口感結實, 因為係堅用薯仔搓爛, 所以仍會食到薯仔粒 低溫慢煮法國黃春雞配黑松露菌牛油燒汁春雞表皮煮到微焦, 香味十足, 而且由於用低溫慢煮, 所以雞肉仍然非常嫩滑, 一 D 都唔鞋口餐茶睇個樣就知係非一般嘅熱檸茶啦

是日餐湯

煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁

餐茶
睇個樣就知係非一般嘅熱檸茶啦
2019-09-02
2019-09-05 49 瀏覽
今晚與同事去銅鑼灣逛逛Sogo, 發現原來十一樓Sogo Club有一間La Serene Café S, 起初以為只有會員才可在此進食,詢問之下原來此店也歡迎非會員。此店食物選擇不是很多,但每款菜式的名稱都是有心思的配搭。 例如低溫慢煮法國黃春雞配黑松露菌牛油燒汁,蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉汁米型意粉等等。我們叫了慢煮博多雞胸凱撒沙律,是由羅馬生菜、麵包粒、脆煙肉片和雞胸塊組成,加上沙律醬和芝士粉一起吃,味道十分清新。 而這碟沙律最令我驚喜的,是那數片用慢煮方法烹調的雞胸肉,肉質非常嫩滑👍, 令我對雞胸肉的感覺完全改變過來。燒乳豬髀配蜜糖芥末籽汁,乳豬髀燒得皮脆肉嫩,配以餐廳秘製蘋果蓉醬汁,甜甜酸酸又帶有少許微辣,十分惹味。 而伴菜有薯仔、西蘭花、椰菜花、甜豆、 豆角 、冬菇粒、翠玉瓜和紅蘿蔔,不說還以為自己叫了一碟雜菜呢,哈哈😁。一般鮮蝦意粉吃得多,但這餐廳的鮮蝦意粉, 卻很有心思地運用了紅蝦膏來配搭, 鮮蝦味立刻 double, 我與同事都讚口不絕 👍👍此店除了環境優雅和食物質素超班外,服務員的服務也很貼心,真是一間美味精緻的日式西餐廳,所以我與同事也有著相同的結論, 就是下次
此店除了環境優雅和食物質素超班外,服務員的服務也很貼心,真是一間美味精緻的日式西餐廳,所以我與同事也有著相同的結論, 就是下次再來Sogo的時候, 一定要再來試試此店的其他食物😋
2019-09-04 249 瀏覽
之前朋友傾開計講起原來sogo係樓上都有餐廳,等我仲一直以為係地下超市先有嘢食既。只要上到11既sogo club就可以搵到呢間餐廳,可以有升降機直到,雖然話係club,但其實唔係會員都可以去得既。上到嚟就見到係一間日式西餐,感覺唔錯,幾優雅,職員都好有禮貌,服務態度都幾好。我地叫咗兩個主菜share嚟食下。「低溫慢煮法國黃春雞配黑松露菌牛油燒汁」($238),黑松露而家都幾多機會會食到,不過就好少見係配雞既,感覺都幾得特別,個雞肉煮得好滑,好好味。另外就叫咗個「蒜香帶子黑魚子天使麵」($168),食落去好creamy,帶子好大隻,食落去好有口感。食完兩個主菜,又叫返兩個甜品嚟食先。第一個就係「香蕉班戟朱古力汁」($68),自己好鐘意食呢個,班戟皮好薄透,入面有忌廉,好creamy,連埋入面個香蕉食好夾。再叫咗個「杏仁焦糖麵包布甸」($58),食落去好有奶香,外脆內軟,入面軟林林,好特意。整體嚟講我覺得性價比都幾高,同因為呢個地方唔算太多人知,幾隱世,週未係銅鑼灣搵唔到地方食嘢可以上嚟試下!

香蕉班戟朱古力汁

香蕉班戟朱古力汁
2019-09-04 36 瀏覽
翻新過後的SOGO,比之前的而且確吸引多了,亦多了不少活力,沿着電梯上去到十一樓就會發現有一間Cafe。是很西式的輕鬆便餐之類,由於是晚上,所以是以意粉海鮮扒類為主,點了一個意大利粉和燒雞作主菜。先來沙律和餐湯,沒有什麼特別。不過熱烘烘的麵包加上少許牛油,還是個不錯的開始。之後就是意粉,除了賣相好之外,味道亦十分好,面質不會稔帶咬囗,蝦仁亦很爽,整個意大利粉唯一不足之處就是份量不算太大,很快便清碟了哈哈。烤雞亦很不錯,皮帶脆,配上松露的忌廉很是香濃,建議和底部的薯蓉一齊吃,口感和味道就更多層次。最後來一杯的伯爵茶,茶杯和茶具但帶有典雅感覺,是滿足的一餐。

2019-09-03 42 瀏覽
今日同fd行完sogo 就上左樓上間cafe dinner 啦 估唔到sogo樓上個view 都幾好 而且間cafe係食日式西餐 個feel好似係日本咁~我地坐底之後個waiter就勁熱情同我地介紹menu 最後我地聽左佢建議叫左個西冷牛排同燒乳豬脾 我地仲額外加左餐湯同野飲 個餐湯配個熱辣辣既餐包 值得一讚!整體黎講性價都算幾高~個西冷牛扒我地叫左五成熟 唔算太生 肉質都幾唔錯~ 估唔到佢個配菜都幾多下 真係食唔哂另外個燒乳豬脾賣相雖然唔係相當吸引 但味道幾好!唔會話太油膩 配上蜜糖芥茉籽汁 好match~

2019-09-02 47 瀏覽
個日同朋友係SOGO行完街就走左去11樓間日式西餐食下野休息下。我地2個吾係太大食就無叫SET餐,淨單點左2個MAIN。煎澳洲黑安格斯牛肉眼扒配燒汁 $258肉眼扒出面煎得十分香,都煎到剛好5成熟度,肉味香,無咩渣,而且牛扒既肉質都是很好很嫩。呢個價錢食到呢個,而配菜薯仔都幾出色,吾係HEA你就咁擺係到當配菜。紅蝦膏鮮蝦意粉$168呢個意粉值得一讚,蝦膏味勁重,好正,配埋個意粉好香,意粉既質地彈牙。仲有4隻拆左肉既蝦,大大隻。蝦食落去係爽口既,一定唔係死蝦。意粉煮到岩岩好,到彈牙,食落唔會太油利,好值得一試。飲品就叫左杯炭燒咖啡,咖啡豆未好香,我自己中意偏苦我咖啡,呢杯完成做到我心水。
煎澳洲黑安格斯牛肉眼扒配燒汁 $258
紅蝦膏鮮蝦意粉$168