近年韓國熱賣Croffle,就是牛角包Croissant和窩夫Waffle的合體,我點的是朱古力曲奇可頌。牛角包既保留了牛角包香濃的牛油味與酥脆口感,芯層軟韌,還有朱古力漿,加上上面還有一塊朱古力曲奇,朱古力味特別香濃!即使隔了第二天才吃,牛角包依然香脆,能清晰聽到拿起牛角包的咔嚓聲,把它弄熱後再吃,裏頭濕潤的朱古力內餡充斥口中,朱古力曲奇鬆脆,口感層次豐富。雖然邪惡,但是真的很滿足!地理位置有點難找,在butterfly酒店側面,要進入街市後才看到。La Viña (中環)📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖

La Viña (中環)
📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
2024-02-06 1174 瀏覽
@lavina.hk by @cuppingroom.hk (中環/銅鑼灣).伯爵茶芝士流心巴斯克 3”$60.呢排嘅posts 真係清一色蛋糕..呢個男人真係.. 唔簡單..🐷但我真係好鍾意🍰呢.. 今次有機會食到呢間巴斯克..之前都有睇人介紹過.. 但都係第一次試..實際如何呢!.首先 3”嘅size真係好好..既可以滿足想獨吞嘅慾望..又可以控制卡路里..☺️其實某bakery都有.. 大集團開嘅.. 但我覺得麻麻..呢件.. 我好ok!!!.首先 伯爵茶嘅茶香係明顯嘅所以我未食 齋聞都已經知係伯爵!切開.. yi.. 幾軟熟wor.. 食入口.. wohooo..中間嘅軟心未去到流心 但好軟心 ok!!重點係.. 好濃郁😝😝.成件蛋糕甜度8/10左右.. 甜嘅 但舒服 唔會over..係正常人可以接受嘅最高甜度我覺得係!!但嗰質感.. 茶味.. 口感 我都覺得係完全唔伏..甚至可以媲美好多出名嘅巴斯克..🤓價錢又好ok!!.
@lavina.hk by @cuppingroom.hk
(中環/銅鑼灣)
伯爵茶芝士流心巴斯克 3”
呢排嘅posts 真係清一色蛋糕..
呢個男人真係.. 唔簡單..🐷
但我真係好鍾意🍰呢..
今次有機會食到呢間巴斯克..
之前都有睇人介紹過.. 但都係第一次試..
實際如何呢!
首先 3”嘅size真係好好..
既可以滿足想獨吞嘅慾望..又可以控制卡路里..☺️
呢件.. 我好ok!!!
首先 伯爵茶嘅茶香係明顯嘅
所以我未食 齋聞都已經知係伯爵!
中間嘅軟心未去到流心 但好軟心 ok!!
重點係.. 好濃郁😝😝
係正常人可以接受嘅最高甜度我覺得係!!
但嗰質感.. 茶味.. 口感 我都覺得係完全唔伏..
甚至可以媲美好多出名嘅巴斯克..🤓
價錢又好ok!!

外賣自取
《pistachio》Soft, rich and creamy. Thought the favour of cheese would be too overpowering but turns out to be well balanced. 《chocolate》tastes like chocolate truffle cake. It's a safe choice. 《earl grey》it was OK. The flavour of earl grey was a little mild comparatively. 《salted egg yolk & mochi》CNY limited edition. Cheese and egg yolk could never go wrong together. Personally I'd prefer a version without mochi though. 《8 inch original》 Highly recommended - the center is like molten/ lava

pistachio cheesecake

《8 inch original》 Highly recommended - the center is like molten/ lava cake. 3 inch or 6 inch ones are occasionally a little hard/dry.

Given this shop is located in Central, their pricing is reasonable, but there are more affordable choices in Kowloon.
pistachio cheesecake
  • pistachiocheesecake
  • Basque Burnt Cheesecake
2023-11-14 1243 瀏覽
:ʟᴇ ᴠɪñᴀ📍sʜᴏᴘ𝟹, ɢ/ғ, ᴍʏ ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ, 𝟸𝟹 ɢʀᴀʜᴀᴍ sᴛʀᴇᴇᴛ, ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ中環淨係得外賣,如果想堂食就記得去銅鑼灣啦,每隔一排都會推出唔同嘅期間限定口味🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 𝟹” $𝟼𝟾期間限定至𝟷月𝟹𝟷號第一啖食落去覺得開心果味好濃面層嘅開心果忌廉係加分位😍開心果加埋芝士會覺得濟少少 兩個人sʜᴀʀᴇ食就啱啱好🍰原味巴斯克芝士蛋糕 𝟹” $𝟻𝟼原味最能突出芝士嘅香濃味道中間做得到少少軟心 巴斯克嘅特色口感順滑 甜度啱啱好 𝟹吋一個人獨樂樂最開心😙🍰 ᴄᴀsᴀ ᴄᴀᴄᴀᴏ黑朱古力巴斯克芝士蛋糕 𝟹” $𝟼𝟾期間限定至𝟷月𝟹𝟷號聯乘米之蓮朱古力品牌ᴄᴀsᴀ ᴄᴀᴄᴀᴏ食落係濃濃嘅黑朱古力加酒味啱啱鍾意酒味嘅朋友仔🍰伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 𝟹” $𝟼𝟶伯爵味係上次同朋友慶生後一直都會回購嘅味道濃濃嘅伯爵茶味一啲都唔假茶味同芝士味互相配合 一啖接一啖食到停唔到口又唔會覺得太膩☕️

ʟᴇ ᴠɪñᴀ

開心果巴斯克芝士蛋糕
原味巴斯克芝士蛋糕
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
2023-04-29 2555 瀏覽
位於中環嘅鬧市區域,如果平時有行中環嘅Donki其實佢就響附近,但門面比較隱蔽,一唔覺意就會行開咗睇佢唔🤣🤣佢哋嘅蛋糕有好多款,但係第一眼就係見到巴斯克蛋糕,全部都係3吋大細,啱晒唔想食太多又口痕既我🤪🤪Earl grey basque cheesecake伯爵茶味好出,未放入口之前都已經聞到陣伯爵茶味,食落同芝士味好平衡,無話搶咗佢既位置👍👍Yuzu basque cheesecake柚子味既外形有明顯嘅分別,喺蛋糕嘅上面加咗一層忌廉再放上少少柚子,賣相上比另外兩款吸引🤩味道方面,蛋糕加咗檸檬汁,會比原味嘅多咗一層酸香,配搭上面既甜忌廉同柚子,柚子既感覺出哂黎😋😋Basque burnt cheesecake原味係最食得出手工既選擇,外層焦香,內裡細膩軟滑,造工真心好👍🏻

Earl grey basque cheesecake

Yuzu basque cheesecake

Basque burnt cheesecake

La Vina probably serves one of the best cheesecakes in town! I have heard lots of positive feedbacks about the basque cheese cake from La Vina Bakery and it definitely lived up to my expectation. It was so good that I finished one forth of 6 inch cake myself in one go.The cheesecake was perfectly baked till the batter's edges caramelised into a natural crust. The centre was gooey soft, landing somewhere between a flan and a traditional NY cheesecake. It melts right in your mouth, so comforti

The cheesecake was perfectly baked till the batter's edges caramelised into a natural crust. The centre was gooey soft, landing somewhere between a flan and a traditional NY cheesecake. It melts right in your mouth, so comforting and delicious!

Definitely gonna head back and try out their other selection of basque cheesecake as well!
2023-03-04 1428 瀏覽
La Viña🧀🍰西班牙蛋糕品牌❗限定Baileys及柚子紅豆味❗「La Viña」係由Cupping Room團隊建立嘅餅房,出品一定有水準😍La Viña嘅Basque Burnt Cheesecake 除左有恆常嘅「Original」款式,仲不時會研發新口味😍今次有「Baileys」、「Yuzu with Red Bean」味道😍仲分別有 3″、6″ 、 8″ Size,3″ 啱哂眼寬肚窄嘅我地😗👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻—————————————————————————🍴 La Viña📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖—————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)1️⃣Yuzu with Red Bean Basque Burnt Cheesecake 3″ $48 2️⃣Baileys Basque Burnt Cheesecake 3″ $52 🥃👉🏻3″ 比較細,4個人一人一啖啱啱好👉🏻餡料比例啱啱好,唔會喧賓奪主🤤👉🏻芝士都唔膩,不過略嫌蛋糕唔夠滑👉🏻聽聞6″有流心效果,不過
La Viña🧀🍰
西班牙蛋糕品牌❗限定Baileys及柚子紅豆味❗

—————————————————————————
🍴 La Viña
📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
—————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)

👉🏻3″ 比較細,4個人一人一啖啱啱好
👉🏻餡料比例啱啱好,唔會喧賓奪主🤤
👉🏻芝士都唔膩,不過略嫌蛋糕唔夠滑
👉🏻聽聞6″有流心效果,不過今次3″就冇🥲

3️⃣Mini Croissant
👉🏻番到屋企發現佢送左兩個迷你牛角包,好surprised😱🤩🥳
👉🏻味道ok,略帶牛油香味🧈
👉🏻切開就知空間感唔夠,比bakehouse嘅牛角包比下去🤫
___
💡鍾意我哋嘅分享,記得:
❤️Like
💬Comment
🔖Save
📲Share
___
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #Cheesecake #BasqueBurntCheesecake #芝士蛋糕 #中環餐廳 #中環美食 #lavina #LaViña
2022-12-14 2017 瀏覽
中環分店只供外賣 銅鑼灣分店有得堂食(openrice見到環境仲好靚🤩)已經第二次食哩間嘅Basque Burnt Cheesecake😆雖然兩次都order左同一個蛋糕😂但絕對係數一數二好食嘅Basque Burnt Cheesecake🤤🤤上次(大約1年前)仲有matcha味 唔知點解今年無出🥲所以今次都係食返原味 – 6-inch Original (HK$328)❤️🤪(+HK$25) 就可以自訂生日牌+Candle Set(有刀 有蠟燭 有5隻碟同叉)雖然相貌平平 但見我再食第二次就知堅正🤤啖啖cheese好soft咁融入口🤤 中間仲做到流心🤤 不過記住留肚食哩個蛋糕 因爲真係幾漏🤭食完又要跑多幾次步🫣結論:下次要去CWB個分店打下卡先🤗

雖然兩次都order左同一個蛋糕😂

結論:下次要去CWB個分店打下卡先🤗
2022-12-12
生日
2022-09-15 2012 瀏覽
位置有d難搵,門口好唔顯眼,一直係附近兜左好耐入到去發覺無得堂食有d失望但都好想試下佢個巴斯克cheese cake,唯有外賣返屋企食,買左最細件,價錢偏貴,但味道好好👍🏻好滑亦好有cheese味,食完會想再食
位置有d難搵,門口好唔顯眼,一直係附近兜左好耐
入到去發覺無得堂食有d失望
2022-08-03 1778 瀏覽
每個生日的同事都有得食生日蛋糕慶祝,但今年由於同事一個二個話想減肥所以象徵式地揀咗個三吋basque burnt cheesecake& 一件Seasonal fruit danish!3‘’巴斯克芝士蛋糕有淡淡的奶香味,表層烤到黑金色澤而且有淡淡焦香,整體口感濕潤濃郁,食起來唔會過於死甜,非常適合作為飯後甜品,連平時唔鍾意食芝士蛋糕&唔中意食甜品嘅同事都讚不絕口!seasonal fruit danish 就有點失望,咬落去唔酥脆香口,提子亦有d酸
每個生日的同事都有得食生日蛋糕慶祝,
但今年由於同事一個二個話想減肥

3‘’巴斯克芝士蛋糕有淡淡的奶香味,
表層烤到黑金色澤而且有淡淡焦香,
整體口感濕潤濃郁,
食起來唔會過於死甜,非常適合作為飯後甜品
連平時唔鍾意食芝士蛋糕&唔中意食甜品嘅同事都讚不絕口!

• Basque Burnt Cheesecake
2022-08-02 1337 瀏覽
第一次食呢個巴斯克蛋糕係生日蛋糕黎既 仲要係delivery 去到屋企~當時蛋糕上無突別既裝飾 無生果 🍊 只有啡啡黑黑既焦濃面 個一刻心想都唔會話有咩特別好食😅點知一食落 原來真係好好味😋切開佢之後 原來佢係流心 流心芝士蛋糕食落肚唔會好漏 所以 有時經過中環 都會突登走去鋪頭買一個返屋企慢慢食 如果買大size 我通常都係食唔哂 食唔哂 但會擺落雪櫃 第二日再食其真個味道都係一樣 可能個流心會無咁勁以我所知 之前佢地都會擺下pop up store 中環 銅鑼灣 太古城 都試過有機會真係要試下佢地出既巴斯克蛋糕會返轉頭的
第一次食呢個巴斯克蛋糕係生日蛋糕黎既

中環 銅鑼灣 太古城 都試過

有機會真係要試下佢地出既巴斯克蛋糕
會返轉頭的
外賣送餐
📍La Viña Bakery🗺 Shop 3, 23 Graham Street, near, Wellington St, Central⚡️Basque Cheesecake 3’ $48好正!!😍 芝士味好濃 蛋糕雖然無流心 但係都好軟滑🤤 真係食到停唔到口🫠⚡️Cream Cheese Garlic Bread $42呢個都好味🥺 好香蒜蓉味🤩 中間有好多cream cheese😋 包好軟熟 但係比較油~ 兩款都好好味🥺 有機會一定encore🥰 推薦👍🏻
📍La Viña Bakery

⚡️Basque Cheesecake 3’ $48

兩款都好好味🥺 有機會一定encore🥰 推薦👍🏻

2022-04-03 1338 瀏覽
經開中環買番個之前網上人氣巴斯克蛋糕試下😍😍😍店鋪係小巷裏面算難搵,去到無咩人,因為佢地無堂食,大多數啲人都係買呢個蛋糕就走🤣3” Basque Burut Cheesecake -$52比起紐約芝士蛋糕,佢食落無咁重芝士味,唔會好甜,都無咁濟,可以成個食晒😍😍

2022-04-02
  • Basque  Burnt  Cheesecake
2022-02-21 1344 瀏覽
@lavina.hk 嘅𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲好食就人人都知啦!今年中秋佢哋連同 @cuppingroom.hk 同 @hktramways 推出左超靚嘅中秋禮盒‼️ღ 𝐋𝐚 𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐌𝐨𝐨𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐛𝐲 𝐋𝐚 𝐕𝐢𝐧̃𝐚 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 $𝟯𝟬𝟴有四款唔同口味,原味、鹹蛋黃、朱古力同黑芝麻嘅巴斯克芝士蛋糕🍰同埋八磈蝴蝶酥!咁多款口味之中我都係最鍾意原味,芝士味最香濃,中秋限定口味鹹蛋黃同黑芝麻都好正,有鹹蛋黃粒粒,芝麻味亦都非常之香濃( ˘ ³˘)♥︎最特別嘅係電車鐵盒設計得好有心思,車輪真係識郁而且仲會發出叮叮車聲😝╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬𝗟𝗮 𝗩𝗶𝗻𝗮 @lavina.hk✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟮/𝟭𝟬╰┈➤ 📍#BELLYwongs_central✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_american #BELLYwongs_meats✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟮/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇ

𝗟𝗮 𝗩𝗶𝗻𝗮 @lavina.hk
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_central
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
2022-01-22 1130 瀏覽
Cupping room副線下有間La Vina,蛋糕甜點同咖啡真係絕配😋 巴斯克蛋糕係香港都興左一排,唔係成日食,但知道係同New York Cheese Cake有輕微差別,前者會比較輕巧、軟綿、水分多。原來佢係間舖既招牌甜品,都真係好品錯,濃滑香漏😋 一件盛惠$46,加杯齋啡會係完美既下午茶😉