2020-12-26 259 瀏覽
已經係第二次黎!本來想買Pistachio and Mint Choco Croissant點知去到已經冇哂啦😭可能係臨近聖誕嘅關係lunch time都比之前多人佢地嘅orders多到排滿係櫃檯亦多咗staff應付門面真係見佢地忙到踢晒腳今次反而堂食嘅人比較少買完野食要係門外等(地方狹小)staff非常有禮熱情,行動迅速買唔到最想食嘅就試下好多人食過嘅Danish 同埋 我鐘意食嘅Garlic BunStrawberry Danish不過不失覺得士多啤梨太甜,好似額外加咗一層士多啤梨味既醬上去,冇咗新鮮嘅水果味另外底下嘅吉士甜到有點怪怪的可能平時不太好吉士Cream Cheese Garlic Bun個人幾鐘意又大份又飽肚鐘意蒜蓉包/Cream Cheese嘅朋友絕不能錯過!入面真係有滿滿結實嘅cream cheese而蒜蓉味道不會太濃烈細食嘅話朋友可以當做午餐添,幾抵食
已經係第二次黎!
點知去到已經冇哂啦😭
可能係臨近聖誕嘅關係
lunch time都比之前多人
佢地嘅orders多到排滿係櫃檯
亦多咗staff應付門面
真係見佢地忙到踢晒腳
今次反而堂食嘅人比較少
買完野食要係門外等(地方狹小)
staff非常有禮熱情,行動迅速

買唔到最想食嘅
Strawberry  Danish

Strawberry Danish不過不失
另外底下嘅吉士甜到有點怪怪的
可能平時不太好吉士

Cream Cheese Garlic Bun個人幾鐘意
又大份又飽肚
鐘意蒜蓉包/Cream Cheese嘅朋友絕不能錯過!
入面真係有滿滿結實嘅cream cheese
而蒜蓉味道不會太濃烈
細食嘅話朋友可以當做午餐添,幾抵食
Cream  Cheese  Garlic  Bun
2020-12-24
Cream  Cheese  Garlic  Bun
2020-12-26 616 瀏覽
已經留意咗好耐呢間網上好多人推薦嘅食店今日終於來試試因為係公司附近,所以以半飽狀態黎睇吓位子唔多,有4張4人枱左右除咗佢招牌嘅cheesecake仲有賣其他味道嘅Croissant 同Danish好多口味!好多都好想試可惜我一次食唔哂。另外仲有賣一般西式lunchLunch Time 去是滿座的我最後叫咗個3” cheesecake原本好怕cheesecake會好膩但最後竟然食得哂!面個層燒焦咗,食落口有啲焗爐味唔似一般cheesecake咁硬就算食哂成個我都感覺係7成飽,絕對唔會漏同食濟建議5成飽黎買過下午茶返去嘆因為位子真的很少會再光顧😋
已經留意咗好耐呢間網上好多人推薦嘅食店
今日終於來試試
因為係公司附近,所以以半飽狀態黎睇吓

位子唔多,有4張4人枱左右
好多口味!好多都好想試可惜我一次食唔哂。
另外仲有賣一般西式lunch

Lunch Time 去是滿座的
我最後叫咗個3” cheesecake
原本好怕cheesecake會好膩
但最後竟然食得哂!
面個層燒焦咗,食落口有啲焗爐味
唔似一般cheesecake咁硬

Basque  Burnt  Cheesecake
2020-12-17
午餐
Basque  Burnt  Cheesecake
叫賣聲之中的西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕中環果真是個得意的地方臨海地段高級 寫字樓林立,日理萬機另一邊廂蘭桂坊 酒吧通街都是,夜夜笙歌至於擺花街這邊,大排檔口賣著各種日常食物,小商戶無論風吹雨打也開檔, 各種叫賣聲此起彼落,然而在這檔口之中卻也藏身著新西班牙甜品店,賣的正正是讓大家趨之若鶩的Basque Burnt Cheesecake. La Vina其實頗大的,但劃分了廚房和前檯後,可以坐的地方就較少了。但不打緊,餐廳整體設計簡單得黎又 時髦, 灰色大理石檯面加木系枱櫈, 再加 從天花吊下來的黑色鐵枝做成的光管,簡單得黎有睇頭。餐廳主打Basque Burnt Cheescake既然聖誕節到,當然要試試聖誕味甚濃的Gingerbread Basque Cheesecakecheesecake面頭當然夠焦黑,芝士味道濃郁不在話下, 但質感不算膩重薑餅味道濃但不會過搶,以至搶去原有的 濃郁芝士味道,肉桂、薑和豆蔻都得宜,甚為加分,為Basque Cheesecake再加上濃濃的聖誕味。除了Basque Cheesecake, 小店也鮮製各款Loaf Cake Sourdough 和 丹麥酥
叫賣聲之中的西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕

中環果真是個得意的地方
臨海地段高級 寫字樓林立,日理萬機
另一邊廂蘭桂坊 酒吧通街都是,夜夜笙歌
至於擺花街這邊,大排檔口賣著各種日常食物,

La Vina其實頗大的,但劃分了廚房和前檯後,

餐廳主打Basque Burnt Cheescake

除了Basque Cheesecake,

Seasonal fruit Danish 當然要選Grape Danish, 釀酒季節, 提子粒粒飽滿鮮甜, 丹麥酥做得層層鬆化薄脆, 牛油味滿滿的但不會過於油膩, 吉士也不會過甜, 整體配搭非常出色。
2020-12-18 283 瀏覽
< La Viña >📍中環琴日食完正餐梗係要食甜品😋😋 La Viña 係一間西班牙蛋糕店 一開幕已經人氣爆燈🥰 每次經過都見到好多人買佢地嘅甜品 除咗有招牌嘅basque burnt cheesecake 佢地嘅mini cake 🧁danish 同 croissant 🥐 都好多人買❣️🌰Cinnamon Walnut Danish $32因為之前已經試過佢嘅seasonal fruit danish 今次就試下其他口味😆😆 揀咗呢個cinnamon walnut danish 好香肉桂味🥰🥰 成個danish都好脆❣️❣️🍰3” Gingerbread Basque Burnt Cheesecake $48呢個係Christmas special 🎄 有個薑餅人喺蛋糕上面好得意😍 而且成個cheesecake 都好重薑餅味 但又食到芝士嘅香 中間偏軟心 成個cheesecake 都好好食 🥰🥰
< La Viña >📍中環
🌰Cinnamon Walnut Danish $32
2020-12-16 209 瀏覽
中環收工嘆個TEA !!!😝 呢間係位於一條不起眼的小巷Cafe 係連住上一個係隔離架咋🧐🧐 人來人往🚕Cheesecake - gingerbread ($48)見介紹呢間芝士蛋糕好多人買芝士控的我決定去試下呢間 最想試係原味😈3吋la vina original 不過決定下次先試啦 因為就快聖誕節 店員話新出左一隻gingerbread 的味道貪新鮮嘅我 就揀咗佢啦 上面有塊咖啡味嘅曲奇薑餅人公仔好可愛😝 因為係新口味配搭左咖啡味同薑味 新嘗試吧不過就冇咗芝士味 所以大家想試最原始還是原味啊😳 Seasonal fruit Danish ($38)每次都會有限定水果 見到隔離枱係士多啤梨 不過我哋呢個呢就係香印提子 大大粒 甜的 配上係牛角酥口感的danish
中環收工嘆個TEA !!!😝 呢間係位於一條不起眼的小巷

貪新鮮嘅我 就揀咗佢啦 上面有塊咖啡味嘅曲奇
薑餅人公仔好可愛😝 因為係新口味
配搭左咖啡味同薑味 新嘗試吧
不過就冇咗芝士味 所以大家想試最原始還是原味啊😳

Seasonal fruit Danish ($38)
香印提子 大大粒 甜的 配上係牛角酥口感的danish
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍰 𝕻𝖆𝖘𝖙𝖗𝖞 & 𝕮𝖔𝖓𝖋𝖊𝖈𝖙𝖎𝖔𝖓𝖊𝖗𝖞 @ 🌟 La Viña 《👽食神大媽食甜品》⠀.💁‍♀️ 圖片展示美食為:3‘’ Original Basque Burnt Cheesecake HKD 46Peach Danish HKD 38.😃 能夠起呢十年冒起嘅咖啡店新貴「Cupping Room」一定有佢嘅成功之處,其中一點就係佢除左主業「咖啡」做得好,佢連周邊提供嘅食品都做得非常出色,其甜品質素一D都唔輸其他專業甜品店。🧀 尤其佢嘅Basque Burnt Cheesecake更加係一直以來受歡迎到足以令佢索性獨立開一間甜品店,就係今次介紹嘅「La Viña」啦!🎉.👽 大媽曾經見過好幾篇貼文都話香港引入左呢個西班牙品牌,在此覺得有需要提供一下正確資訊。首先其實呢個係Cupping Room屬下嘅甜品店名,佢只係同西班牙發明Basque Burnt Cheesecake嘅餐廳同名而已,並不是將該品牌引入香港。😅 另外就係今次介紹嘅呢間La Viña並不是只係參考呢款cheesecake而已,佢係加左自己嘅own twist

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Peach Danish HKD 38
👽 大媽曾經見過好幾篇貼文都話香港引入左呢個西班牙品牌,在此覺得有需要提供一下正確資訊。首先其實呢個係Cupping Room屬下嘅甜品店名,佢只係同西班牙發明Basque Burnt Cheesecake嘅餐廳同名而已,並不是將該品牌引入香港。😅 另外就係今次介紹嘅呢間La Viña並不是只係參考呢款cheesecake而已,佢係加左自己嘅own twist。例如佢除左original之外,會有Valrhona朱古力同冧酒呢類獨特口味。最近仲推出左gingerbread口味慶祝聖誕添 🤤 不過特別口味通常限量供應,大家記得要趁早喔!你仲可以通過玻璃窗睇到餅師們製作甜品,不過大媽唔影相俾大家睇啦,怕影響到餅師呢,大家自己黎幫襯嘅時候參觀下啦 😆

👑 皇牌主打一定係一直人氣高企嘅Basque Burnt Cheesecake!雖然多款口味,但大媽始終覺得original最好味,可能就係因為佢最經典、最樸實。呢種製作方式係刻意做到個餅心under-baked,所以咬落係黏黏地,然後表層有燒過嘅拖肥味。我相信無試過嘅朋友仔一定會覺得口感好新奇,一定要試下!👍

另一款大媽覺得做得好出色嘅就係佢嘅pastries,其中大媽最愛嘅係呢款 Peach Danish 🍑!無辦法啦,淨係見到佢呢個好似蛋黃咁滑溜圓碌碌嘅蜜桃,已經覺得好吸引啦!同埋佢所有danish都係用法國牛油做,製餅手法非常純熟專業,層層香脆又flaky!仲有好多其他口味,不過都係呢句,記得儘早,否則好快比人買曬架啦。😍 可惜大媽胃口有限,食唔落其他出品例如loaf cakes、croissants。聖誕節仲有特別口味同設計款式,絕對打卡精選。🎄

Peach Danish

🏠 佢嘅位置就正正係同「Cupping Room」屬下另一間Smokehouse「Smoke & Barrels」嘅相連鋪位,所以大家千祈唔好以為自己入錯鋪頭喔!😬
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
2020-12-11
10 分鐘 (堂食)
Peach Danish
2020-12-13 191 瀏覽
睇食評同聽好多人講過中環有間食西班牙甜品好出名嘅叫La Vina ,今日終於有機會食。甜品order咗Seasonal Food Danish 我哋選擇咗士多啤梨味,士多啤梨超大粒而且超新鮮,最緊要就係夠清甜仲有酥皮夠鬆脆,之間嘅吉士醬就係最正嘅融合體。另外叫咗 Basque Burnt Cheesecake,個cheesecake好特別,唔會乾入面就比較creamy同埋個cheese味超濃郁,面頭焗得金黃香脆好鬆軟,好好味嘅感覺。店內環境舒適但係座位就唔係太多,如果有心去食就早d去攞位或者takeaway!

• 3’ Original Basque Burnt Cheesecake ; Strawberry Danish🍓•💵Price: $46 ; $38-早排周圍啲人都講緊大熱既Basque Burnt Cheesecake🧀搞到我都心郁想試好耐,然後見到La Vina有岀三吋size既我即刻雙眼發光要bookmark黎試!🌟三吋size咁吸引係因為兩個人都可以輕鬆食晒🤭唔洗下下要搵幾個人慶祝生日呢啲日子先可以買黎試😆 見到個cake焗得好靚,表面焦香呈啡色燶燶哋既狀態,而內裡又好濕潤creamy,芝士味仲好香濃好好食阿!🥰今次黎除左試左佢地招牌既basque burnt cheesecake,仲食左個strawberry danish,個酥皮每層都好香脆,口感非常鬆化,夾埋幼滑既吉士醬同士多啤梨食,唔會太甜好滿足~
💵Price: $46 ; $38

2020-12-11 207 瀏覽
相信大家都知呢個係西班牙蛋糕既品牌 小編之前見佢係中環開店就已經想買黎試🧐點知有日行下街見到佢係K11 musea開左pop up store甘就即刻買左一個mini黎試下✌🏻Basque Burnt Cheesecake - "La Viña” Original 3” $46今次試左佢原味 唔好睇佢個樣黑黑的 食物不可以貌相 真係好好食🤤佢係屬於軟滑既芝士蛋糕 一啖食落去 芝士味特濃🤩不過小編略嫌甜左少少🤏🏻 但食完第一啖都欲罷不能 想繼續食😆可惜好快就食哂Lu~😩下次要買個大啲既黎食先得 佢另外仲有其他cake賣👍🏼

外賣送餐
2020-12-10 157 瀏覽
之前都提過CR2姊妹餐廳LA Vina嘅芝士蛋糕評價好高,咁當然今次就要去試下啦!呢間餐廳其實就同Smoke & Barrels相連,一邊賣正餐一邊賣甜品及飲品,食物種類繁多,。。🔘Seasonal Fruit Danish | $38評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢款丹麥酥以水果嘅新鮮程度而決定當日用乜水果作為主角。丹麥酥口感鬆化,層次分明,水果亦非常新鮮。當日就有提子同蜜桃兩款,整體十分出色。。。🔘Basque Burnt Cheesecake 3’ Original| $46評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢款芝士蛋糕係佢哋嘅Signature,有原味同伯爵茶味兩種,而因應聖誕節,餐廳亦推出左Gingerbread口味以配合節日。今次就揀咗最出名嘅原味芝士蛋糕,食落有濃郁既芝士味,而蛋糕中心軟滑又唔會膩,size剛剛好可以輕鬆食哂一個😛。。🔻可以外賣拎走架😛推介指數: ⭐⭐⭐⭐

Seasonal Fruit Danish

🔘Seasonal Fruit Danish | $38
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔻可以外賣拎走架😛
推介指數: ⭐⭐⭐⭐
Seasonal Fruit Danish
2020-12-10 182 瀏覽
Cupping room旗下嘅 LA vina最出名嘅Basque Burnt Cheesecake 上次響旺角試過今次來到中環,就想試fruit danish🤤而且中環店係自設餅房,即整即食!新鮮又高水準😋.全部都好吸引,揀咗葡萄&士多啤梨🍓Danish好酥脆,中間夾住新鮮水果食落非常香脆,水果又可以潤番juicy下,超正!.臨近聖誕,佢地仲出咗個Ginger bread cheese cake😍微香薑味+幼滑芝士❣️真係名不虛傳.除咗呢啲仲有多款牛角包🥐都勁吸引🤭而且仲有🤩超吸引嘅pizza🍕不過我個肚腩話我知一次真係滿足唔到太多願望留番下次🤤🤤🤤....#Lavina #中環美食 #Cheesecake #bread #Danish #fruit #bakery
Cupping room旗下嘅 LA vina
今次來到中環,就想試fruit danish🤤
而且中環店係自設餅房,即整即食!新鮮又高水準😋
全部都好吸引,揀咗葡萄&士多啤梨🍓
Danish好酥脆,中間夾住新鮮水果
食落非常香脆,水果又可以潤番juicy下,超正!
微香薑味+幼滑芝士❣️真係名不虛傳
除咗呢啲仲有多款牛角包🥐都勁吸引🤭
而且仲有🤩超吸引嘅pizza🍕
不過我個肚腩話我知一次真係滿足唔到太多願望
留番下次🤤🤤🤤
2020-12-10 167 瀏覽
中環新開既餅店最近有好多不過要細心選擇唔好揀錯呢間La Viña就係出名咖啡店Cupping Room 新設立嘅餅房Cupping Room既出品質素有返咁上下保證.3“ Original Basque Burnt Cheesecake ($46)巴斯克(Basque)地區就係西班牙邊境又近法國其貌不揚但係無論用料定製作過程都俾人一種好家庭式好舒服嘅感覺細細個嘅芝士蛋糕面層燒焦既賣相好治癒今次算係我第二次食呢款芝士蛋糕質地厚度係介乎紐約芝士蛋糕同日式輕芝士蛋糕既中間芝士味濃密軟滑亦唔會過膩獨食成個都絕對唔係問題.Cinnamon Walnut Danish ($32)佢個蛋糕櫃仲有多款既酥餅甜點好想一次過瘋狂掃食哂佢最後左諗右諗決定要呢款佢將傳統既danish酥餅融合埋最近好hit既玉桂卷口感比起平時食開嘅甜點多左陣陣既玉桂合桃味Danish 層層分明既酥皮薄得黎夠脆而且好鬆化
中環新開既餅店最近有好多不過要細心選擇唔好揀錯

今次算係我第二次食呢款芝士蛋糕
質地厚度係介乎紐約芝士蛋糕同日式輕芝士蛋糕既中間
芝士味濃密軟滑亦唔會過膩
獨食成個都絕對唔係問題

Cinnamon Walnut Danish ($32)
佢個蛋糕櫃仲有多款既酥餅甜點好想一次過瘋狂掃食哂佢
最後左諗右諗決定要呢款
佢將傳統既danish酥餅融合埋最近好hit既玉桂卷
口感比起平時食開嘅甜點多左陣陣既玉桂合桃味
Danish 層層分明既酥皮薄得黎夠脆而且好鬆化
2020-12-08 148 瀏覽
講到人氣大熱的Cheesecake就非La Viña 莫屬了,難怪不少網紅都來到打卡、嚐嚐,胃食嘅我又點可以錯過呀!店中環境不算太大,簡單而直接,重點是他們自設廠房,保證每一件蛋糕、麵包、曲奇、都是新鮮制做,美味可口。除了自設廠房中的麵包、蛋糕外,他們更有咖啡提供,相當體貼。3” Gingerbread 來到當然要一嚐期間限定的Gingerbread,跟薑餅真的相當合襯。Gingerbread一打開已聞到那濃郁芝士味,輕輕一切,質感嫩滑,口感軟濕,入口即溶,非常Creamy。Peach Pari杏仁牛角包入口鬆化脆口,面層撒上杏仁片增加了口感,鬆脆酥香、輕盈鬆化,甜而不膩,難怪每日沽清,一包難求。

除了自設廠房中的麵包、蛋糕外,他們更有咖啡提供,相當體貼。

3” Gingerbread

Peach Pari
2020-12-06 185 瀏覽
終於試到呢間人人都讚好嘅La Vina🥳佢係cupping room旗下新開嘅蛋糕店,舖面同餐廳smoke & barrels 共用,入門就見到美美的蛋糕櫃👍🏻最出名嘅係近年好hit嘅basque burnt cheesecake,據悉係用日本蛋同法國芝士🥰我覺得3吋original ($46) size幾好,細細件無咁重負擔😉,蛋糕面有少少焦香味,整體芝士味濃,唔會好甜,質地軟滑,幾乎入口即溶。我好鍾意食Danish🤩呢度有好多款,店員推介我試strawberry danish ($38),個Danish本身層層薄脆,口感鬆化,加埋custard 正😋😋呢度除左做walk in客,仲有好多預訂蛋糕訂單,坐左係店內一小時,中間見到好多人黎拎蛋糕!
終於試到呢間人人都讚好嘅La Vina🥳

相信大家都有聽過La Viña嘅大名,佢嘅Basque Burnt Cheesecake可以用街知巷聞黎形容,之前食過佢地嘅pound cake覺得唔錯,今次專程試下fruit danish。一入門口就見到櫃內多款賣相精緻嘅danish,花多眼亂,仲有未喺香港見過嘅Mint Chocolate Croissant!🍽Original Basque Burnt Cheesecake (3")呢款都唔駛我多介紹,係佢地嘅signature,雖然其貌不揚,但焦香嘅蛋糕面同中央軟心嘅質地令佢成為唔少人嘅新寵,芝士味一貫地濃。臨近聖誕佢地仲推出左gingerbread 味呢,之前仲喺pop-up store 見過earl grey味。🍽Grape Danish喺眾多Danish仲揀左佢,原因係淨返一件,應該係暢銷款(?) ,店員介紹用左法國牛油製造,而且有研究過摺法令佢flaky啲,食羅的確又薄又脆,custard唔太甜,加埋大大粒提子好滿足。
🍽Grape Danish
Grape Danish