2023-05-18 49 瀏覽
La vina喺銅鑼灣開業將近半年,近期推出東京大熱嘅水果夾心銅鑼酥餅,吸引唔少心郁郁想試嘅甜品控🥰對我來講,都係巴斯克芝士蛋糕較優勝~無論原味定抹茶的奶味都相當濃厚,口感順滑,不過會有少少膩,最好就配茶/咖啡食😋果陣咁啱仲有Promo,可以+$10 咖啡,於是就叫咗杯Mocha。認真好好飲喎,朱古力味非常香濃,又唔會蓋過咖啡味,唔錯👍🏻至於,Seasonal fruit danish就相較普通,可以唔使試😛😛呢間裝修超級少女心,啱晒鍾意打卡影相嘅女朋友sss

對我來講,都係巴斯克芝士蛋糕較優勝~

呢間裝修超級少女心,啱晒鍾意打卡影相嘅女朋友sss
Matcha  basque
Mocha
Matcha  basque
Mocha
2023-05-16 88 瀏覽
La Vina新推出咗東京人氣法式千層酥,有6款口味選擇,作為甜食控梗係唔會能錯過啦!蒜片蝦意粉 ($138)蝦份量多,肉質札實爽彈,意粉被濃厚醬汁包圍住,口感creamy有咬口。焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥 ($108)千層酥鬆脆可口,伯爵茶忌廉質感細滑,充滿濃郁茶香,配搭清爽嘅焦糖蘋果,清新不膩,有多重口感享受。3"巴斯克焦香芝士(yuzu 柚子) ($60)巴斯克焦香芝士蛋糕係招牌甜品,當然係必點!口感柔軟輕盈,散發清新輕怡果香,味道清幽不膩。比利時焦糖脆餅醬鮮奶咖啡 ($54)將焦糖脆餅醬融入鮮奶咖啡中,入口散發住陣陣肉桂焦糖香氣,同香醇嘅咖啡相輔相成,提升彼此風味。

蒜片蝦意粉 ($138)

焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥 ($108)

3"巴斯克焦香芝士(yuzu 柚子) ($60)
巴斯克焦香芝士蛋糕係招牌甜品,當然係必點!

口感柔軟輕盈,散發清新輕怡果香,味道清幽不膩。

比利時焦糖脆餅醬鮮奶咖啡 ($54)
2023-05-16 65 瀏覽
銅鑼灣又有新一間 高質甜品Cafe少女心爆棚嘅我一定要試吓😍黑芝麻雲呢拿奶凍蛋糕 $68母親節特地推出黑芝麻嘅味道蛋糕,中間嘅奶凍特別夠香滑黑芝麻中和甜度,味道好濃郁,再加上外表全粉紅拼白色蛋糕,蛋糕嘅質感軟綿綿,集合晒一種層次感非常之豐富,甜味適中😋水果丹麥酥 $38我最鍾意食酥皮嘅甜品,尤其是中間加咗水果,青提子水果丹麥酥,而家嘅提子嗰陣果香特別甜,酥皮好鬆化,甜而不膩😊Tiramisu Cup $58呢度係我食過比較濃郁酒香味,配上可可粉,口感仲要好順滑,值得推介,好好味😍😍Rose Latte. $50用兩廳打做咗個香滑金遜嘅咖啡夜配上玫瑰,花瓣少女味特別出,啱哂鍾意打卡嘅女士🌸Lychee Pink Rose $50先講個我愛你,由粉紅色開始淺到深色個人感覺好吸睛😍,攪勻杯梳打好重荔枝嘅香味☺️
銅鑼灣又有新一間 高質甜品Cafe
少女心爆棚嘅我一定要試吓😍

黑芝麻雲呢拿奶凍蛋糕 $68

水果丹麥酥 $38

Tiramisu Cup $58

Rose Latte. $50

Lychee Pink Rose $50
2023-05-10
10 分鐘 (堂食)
好鍾意這間 La Vina 喜歡佢嘅原因,地方寬敞、用上柔和的淺色,令我感覺好relax ,就算放飯時間嚟飲一杯咖啡,令疲累嘅心情都可以舒緩一下🫶🏻Smoked Salmon scramble eggs bagel $88不同出品Bagel 口感亦都不同,這個偏向軟中帶點咬口,餡料放得滿滿,煙三文魚和炒蛋這個配搭基本上都冇得輸,還加上美奶滋醬,味道和賣相也一致好評。Hojicha cream Roll $52 首先蛋糕口感軟滑,焙茶忌廉味道柔和,甜度適中 very good,個人私心推介Tiramisu Cup $58色澤較黃,相信是用上更多鷄蛋所致,Mascarpone Cheese 味道突出,質感也是相當濃稠,略嫌酒味不足,未能滿足到一衆酒迷。Cappuccino $44正常發揮桂花鮮奶咖啡 $50非常有特色,桂花芳香不是精油味,咖啡沒苦澀味,咖啡更能襯托出花的芳香感,容易令人接受,很喜歡。

好鍾意這間 La Vina

Hojicha cream Roll $52

Tiramisu Cup $58

色澤較黃,相信是用上更多鷄蛋所致,

Cappuccino $44

正常發揮

桂花鮮奶咖啡 $50

2023-05-09 111 瀏覽
來到了銅鑼灣逛街,逛了一回找了一間裝潢精緻的咖啡甜品店喘息一下。La vina 在銅鑼灣的世貿中心,環境很舒適,和朋友一聚的好去處。焙茶忌廉卷$52烚茶卷配上超多的忌廉,忌廉是滿滿的茶味,十分出色。伯爵茶芝士蛋糕$60最近巴斯克蛋糕十分火熱,當然必點。用上伯爵茶茶葉,芝士蛋糕十分香濃,口感很有層次。茱莉花茶$48花茶的賣相精緻,配上玻璃茶杯及美美的粉紅色少女茶杯。花茶清新,配上甜品,一流。咖啡店亦有自助熱水機,可以自行加熱水,十心貼心。焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥$108賣相超美的法左千層酥,一切開已有多層的酥皮。內餡是滿滿的伯爵茶忌廉,茶味濃郁,配上焦糖蘋果,糖中帶清新,值得推介。

焙茶忌廉卷$52

烚茶卷配上超多的忌廉,忌廉是滿滿的茶味,十分出色。
伯爵茶芝士蛋糕$60

茱莉花茶$48

焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥$108
2023-05-07
10 分鐘 (堂食)
2023-05-08 102 瀏覽
世貿中心大裝修完,第一次同朋友入去shopping ,見到「La Vina」開咗分店,一向知道佢哋嘅巴斯克蛋糕好多款式,甜品🍮都不錯;店內以日系茶座設計,Hightea最啱!Earl grey basque cheesecake $60未食已經聞到芳香的伯爵茶味,入口嘅濃郁芝士🧀️同茶味互相融合;Yuzu basque cheesecake $60喺蛋糕上面加咗一層忌廉再放上少少柚子,賣相好吸引,酸酸甜甜的柚子,香甜忌廉,濃郁芝士,我最鍾意嘅一款;Peanut Chocolate little Crash $52朱古力控必選,上層tiramisu 蛋糕,中間果仁朱古力,下層濃郁朱古力蛋糕,每啖都食到香脆花生碎粒,口感超豐富。荔枝粉紅玫瑰特飲 $50 凍焙茶鮮奶 $53Fansy的玫瑰特飲,仲有兩粒荔枝肉,酸酸甜甜好好飲; 香濃焙茶鮮奶最啱配搭茶點。

Yuzu basque cheesecake $60

荔枝粉紅玫瑰特飲 $50 凍焙茶鮮奶 $53
2023-05-04
世貿中心裝修開返之後第一次行,見到呢間La Viña蛋糕店賣Basque Burnt Cheesecake,買左外賣試試。Basque Burnt Cheesecake一共有三款口味,原味$56,另外兩款賣貴$4,我地貴款每款買左兩個試試。Seasonal Basque Burnt Cheesecake Earl Grey 3 inch $60Seasonal Basque Burnt Cheesecake Earl Grey賣相欠奉,用牛油紙包住,面頭少少焦焦地。拎上手都幾重手,食落好滑溜,夠厚身,芝士味唔錯,而當中帶微微伯爵茶味,焦香味就食唔到,都算聞到。Seasonal Basque Burnt Cheesecake Yuzu $60Seasonal Basque Burnt Cheesecake Yuzu 其實係原味,面頭多一pat柚子忌廉再加少少柚子肉。個人覺得上面呢pat忌廉都值得比多$4 top up,因為好清甜,令個Cheesecake更好食,濃厚芝士蛋糕中帶清新柚子味。總括而言,質素算幾好啦,不過價錢都幾貴。

總括而言,質素算幾好啦,不過價錢都幾貴。
2023-05-06
5 分鐘 (外賣自取)
2023-05-05 136 瀏覽
我知道最近La Viña推出了日本爆紅的法式千層酥,我於是第一時間就去吃。我點了三個甜品和兩杯飲品。法式千層酥有六種口味,我選了法式焦糖燉蛋。法式千層酥口感非常酥脆,咬下去卡卡聲,吉士醬很幼滑,甜度剛好,真的很好吃。巴斯克伯爵茶芝士蛋糕淡淡的伯爵茶香,蛋糕質地夠綿滑,甜度稍高,3吋小小一個也很飽。日式焙茶忌廉卷蛋糕體夠軟綿,焙茶味突出,焙茶忌廉不是廉價的忌廉,整體一起吃很出色。 飲品叫了焦糖鮮奶咖啡($50)和桂花茉莉奶茶($52),都可以自行調配。前者咖啡味香濃,後者清香,解膩很行。

我點了三個甜品和兩杯飲品。

法式千層酥有六種口味,我選了法式焦糖燉蛋。

巴斯克伯爵茶芝士蛋糕
巴斯克伯爵茶芝士蛋糕
焦糖鮮奶咖啡 & 桂花茉莉奶茶
2023-05-05
午餐
焦糖鮮奶咖啡 & 桂花茉莉奶茶
琴日La Viña首度推出日本人氣千層酥 Mille Feuille Sandwich!好感動 真心彌補左我係日本食唔到千層酥嘅遺憾圓形嘅千層酥皮夾住細滑嘅內餡,一咬落去卡卡聲,超鬆脆!新登場一共六款口味,除左最常見嘅吉士/忌廉/鮮果內餡,La Viña仲好創新咁加入招牌巴斯克芝士蛋糕!蛋糕軟滑富芝士香,忌廉香甜輕盈,配埋酥脆富層次又帶牛油香嘅酥皮,rich得黎又無想像中咁甜膩另⼀款焦糖蘋果配伯爵茶忌廉|蘋果保留左爽脆口感,忌廉軟滑帶淡淡茶香,相對芝士蛋糕個款清新,甜度更低,不過就欠缺左啲焦糖味。肥仔表示都係鍾意rich啲嘅巴斯克芝士蛋糕千層酥,甜啲食完滿足感大啲。雖然千層酥都真係幾貴吓,但真心睇得又食得,亦滿足到少少我想返鄉下嘅心癮 (其實價錢同係日本食唔差好遠~)發現呢到嘅飲品都幾有特色,大推Lotus latte $58!Lotus味幾岀,不失咖啡香,重點係唔會太甜。— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣巴斯克芝士蛋糕配忌廉 $88士多啤梨配吉士忌廉 $88法式焦糖燉蛋 $98芒果熱情果配吉士忌廉 $98焦糖蘋果配伯爵茶忌廉 $108榛

巴斯克芝士蛋糕配忌廉 $88
士多啤梨配吉士忌廉 $88
法式焦糖燉蛋 $98
芒果熱情果配吉士忌廉 $98
焦糖蘋果配伯爵茶忌廉 $108
榛子醬薄脆配榛果忌廉 $108
迷你法式千層酥雜錦盒 $138
(Strawberry, Crème Brûlée, mango passion fruit, apple, hazelnut)
以巴斯克芝士蛋糕起家嘅 @lavina.hk係銅鑼灣開咗新店推出日本人氣千層酥 Mille Feuille Sandwich❣️聽講呢款甜品而家係東京同大阪爆紅㗎🫢!.酥皮每日新鮮製作,落單後先即席加入吉士同忌廉千層酥皮夾住滿滿吉士忌廉同鮮果餡料口感非常酥脆,感覺唔油膩今次試咗2款口味:📍巴斯克芝士蛋糕配忌廉($88)📍焦糖蘋果配伯爵茶忌廉($108)中間加有伯爵茶忌廉同大粒嘅蘋果肉🍎食落唔甜膩,但伯爵茶味唔夠突出👉🏻👈🏻巴克斯蛋糕嗰款就驚喜好多😻蛋糕入口幼滑🍰芝士味香濃,成個味道更加豐富💛推薦佢地招牌嘅巴斯克芝士蛋糕口味😆❣️.📍比利時焦糖脆餅醬鮮奶咖啡($54)Lotus latte 鮮奶咖啡加咗焦糖醬,飲落唔甜膩🧡入口濃郁香滑,旁邊仲配咗塊焦糖餅乾,唔錯👍🏻

聽講呢款甜品而家係東京同大阪爆紅㗎🫢!

酥皮每日新鮮製作,落單後先即席加入吉士同忌廉
千層酥皮夾住滿滿吉士忌廉同鮮果餡料
口感非常酥脆,感覺唔油膩
今次試咗2款口味:
📍巴斯克芝士蛋糕配忌廉($88)
📍焦糖蘋果配伯爵茶忌廉($108)
中間加有伯爵茶忌廉同大粒嘅蘋果肉🍎
食落唔甜膩,但伯爵茶味唔夠突出👉🏻👈🏻
巴克斯蛋糕嗰款就驚喜好多😻
蛋糕入口幼滑🍰芝士味香濃,成個味道更加豐富💛
推薦佢地招牌嘅巴斯克芝士蛋糕口味😆❣️

📍比利時焦糖脆餅醬鮮奶咖啡($54)
Lotus latte
鮮奶咖啡加咗焦糖醬,飲落唔甜膩🧡
入口濃郁香滑,旁邊仲配咗塊焦糖餅乾,唔錯👍🏻
2023-04-30 117 瀏覽
呢間喺銅鑼灣世貿嘅cafe, 以粉紅色為主調,店內都唔少打卡位。Tea time去飲杯咖啡☕️食下甜品。叫咗朱古力咖啡,以粉紅色小杯裝上,有心心拉花。咖啡味較nutty 苦香味,啱晒鍾意咖啡味香濃嘅人。 朋友揀咗英式早餐茶,茶包係twinings牌子。茶都係用粉紅色小杯。揀咗3款甜品開心share。細細個Original basque cheesecake ,芝士味香濃、口感唔錯。另外揀咗焙茶卷蛋,中間有好多creamy, 令蛋糕更creamy! 蛋糕甜味較重帶茶香。呢度有心太軟配雪糕,見到即叫。心太軟朱古力流心甜又濃,蛋糕配雪糕及士多啤梨🍓。下午坐低休息下唔錯。

2023-04-26 146 瀏覽
人氣烘焙店La Vina於銅鑼灣開分店,店內裝潢以粉紅色為主調,配合綠色植物擺設,提升清新氣息,營造出一個和諧和舒適的空間。香蒜忌廉芝士包外層鬆脆內裡柔軟,蒜蓉配上忌廉芝士,每一口香濃惹味,食落飽肚感十足,卻不會過膩。3” Seasonal Basque Brunt Cheesecake (Earl Grey)招牌人氣巴斯克芝士蛋糕,當然是必點!內有軟心效果,幼滑Creamy,香味四溢卻不失鹹香,啖啖滋味。Hojicha Cream Roll外層戚⾵蛋糕鬆軟濕潤,忌廉特別加⼊意⼤利軟芝⼠及蜜糖,茶香突出且帶有芝⼠鹹⾹。朱古力咖啡品嘗甜品時,咖啡當然是不可或缺!甜度適中,朱古力味與咖啡味同樣香醇。

香蒜忌廉芝士包

招牌人氣巴斯克芝士蛋糕,當然是必點!

Hojicha Cream Roll

朱古力咖啡
2023-04-26 96 瀏覽
忙碌之中chill一chill係每個人都要做嘅事今日去左一間好有feel好relaxing 好pink lady嘅cafe 休息片刻食件蛋糕有杯茶就咁過左一個下午,好似比左身心靈休息一樣空間感同燈光都好和諧 我可以一路睇書食件蛋糕我叫左店員推介我兩款seasonal cake-柚子味巴斯克芝士蛋糕-伯爵茶巴斯克芝士蛋糕先講講柚子味我食到好驚喜佢上面打左一層酸酸甜甜嘅cream加酸酸的柚子非常令人醒胃配著厚實嘅芝士蛋糕非常匹配伯爵茶巴斯克芝士蛋糕淡淡伯爵茶香配著茉莉花茶好舍意🤗♥️
忙碌之中chill一chill

伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
淡淡伯爵茶香
配著茉莉花茶好舍意🤗♥️
2023-04-02 193 瀏覽
之前嚟過一次好多人,冇位。今次平日嚟見冇人,就入咗去食。其實都係飲杯咖啡食個下午茶。難得嚟到就叫蛋糕同埋曲奇試吓。Peanut Chocolate little Crash呢個花生味非常之濃郁,蛋糕入邊主要係忌廉,有啲失望。朱古力味普普通通,蛋糕味道都非常一般。Casa Brookie曲奇我以為係軟曲奇,原來係脆曲奇。曲奇比較硬,朱古力味偏苦。曲奇$30呢個價錢真係唔多值。Lotus latte 比利時焦糖脆餅醬,咖啡味都麻麻哋,奶味偏重。咖啡唔夠香。

過年既時候同朋友想搵間銅鑼灣既cafe🤭👭~ 點知摸左vol.1 cafe門釘🥹😓 於是黎左呢間新開既喺世貿既粉色系cafe🥰後來發現原來佢係cuppingroom旗下😂難怪d野食似曾相識😅😙•♡ La Vina Signature pancake🥞$88🆘 好難食😂 原本以為係可麗餅 加埋雜莓同cream一定超正🤔 點知原來係超厚pancake 但唔係好味既個種 粉感好重😅 搞唔掂🥲·🌟Matcha Basque cheesecake🍵 $58好味😋 好濃郁既抹茶味~ cream cheese特別細膩👍🏻👍🏻應該過左好多次篩🤤 停唔到口😙✅·🌟Cream Cheese Garlic Bun 🍞 $42cuppingroom名物🤭😋 香軟既麵包裹滿了蒜蓉奶油醬😙 超香口🤭雖然fatfat 但好滿足🤤•🌟Matcha Latta 🍵$50推薦!作為抹茶愛好者🥰 呢杯真係唔錯 抹茶味濃~ 配埋奶香味真係掂!·♡ Hojicha Latta ☕️ $46麻麻地~ 培茶味不明顯🥹 有點培茶粉和奶分離的感覺🤔•評分🪄 (滿分5🍑)人均:$150 up味道:🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑服務態度

🌟Matcha Latta 🍵$50
♡ Hojicha Latta ☕️ $46
麻麻地~ 培茶味不明顯🥹 有點培茶粉和奶分離的感覺🤔

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$150 up
味道:🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑

📍 La Viña (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖
🚇銅鑼灣D4出口步行4分鐘