早起就想喝咖啡☕️早起不可无咖😩哪怕微微抿一口平时和习惯了美式偶尔也想换换味道刚好来深水埗city walk 👉🏻👈🏻在西九龙中心发现家隐藏咖啡店☕️叮~🛎️店铺的位置在L1  面积不算大整体偏英伦复古风🫖第一次喝拉花咖啡💭这段时间热衷热饮☕️💟介绍到有蛋白质是形成奶泡的主要成分而牛奶🥛的脂肪正是保持奶泡的稳定性与咖啡醇厚的口感💓店员也是拉了「郁金香」🌷、「天鹅」🦢、以及「大白心」🤍三种不同拉花图案~💕🚺带给我十分美的享受🔍Le Petit Salon (深水埗)深水埗欽州街37K號西九龍中心1樓111A號舖

早起就想喝咖啡☕️

💭这段时间热衷热饮☕️
💟介绍到有蛋白质是形成奶泡的主要成分
而牛奶🥛的脂肪正是保持奶泡的稳定性与咖啡醇厚的口感💓

🚺带给我十分美的享受

🔍Le Petit Salon (深水埗)
深水埗欽州街37K號西九龍中心1樓111A號舖
2024-08-21
Le Petit Salon行開深水埗西九龍中心見到有一間專賣coffee嘅店,雖然係位置偏僻,但喺如果想食章魚丸丸嘅話,一定識過嚟嘆返杯咖啡,果度夠哂寧靜,如果有得坐喺度飲埋就好啦!佢哋主打外賣,極少人企喺店外飲埋先走,我係極少人果類人,佢哋仲有推出印仔卡優惠,買夠十杯送一杯($45內),仲有會員充值卡,每入夠300蚊就會有一杯免費,仲會有5%優惠,每逢星期二就半價(假期都計),仲有仲有政府合署職員出示員工證可享$5優惠,行開西九龍中心嘅你唔係唔試呀嘛?!佢哋主要用雲南咖啡豆,呢款咖啡豆係香港人自己炒,都可以散賣,1KG賣$360,手沖咖啡豆都有,每一期都有三款咖啡豆,手沖咖啡豆價錢為$150-$180(110G),如果屋企有咖啡機嘅你不妨買一包返去試下!1.Cappuccino(大) $46(8.5/10)呢杯Cappuccino咖啡雖然唔算好香濃,但咖啡嘅餘香停留喺口腔好耐好耐,咖啡好滑,唔會好甜!2.Latte(大)$46(8/10)呢杯Latte咖啡奶泡感唔夠,咖啡唔算香濃,但勝在好滑,又唔會好甜!3.Chocolate(大)$50(9.5/10)呢杯Chocolate唔會甜
Le Petit Salon

1.Cappuccino(大) $46(8.5/10)

2.Latte(大)$46(8/10)

3.Chocolate(大)$50(9.5/10)
呢杯Chocolate唔會甜,算係苦少少,我估大約70%可可粉,超好飲!

4.Matcha(大)$47(9.5/10)
呢杯抹茶奶味唔重,抹茶味香濃,飲到底抹茶味越嚟越濃,超好飲

2人總共價錢$189

@dragoncentremall

個人口味總評分:8.88/10

地址:深水埗欽州街37K號西九龍中心1樓111A號舖

#LePetitSalon #咖啡店 #Coffee #深水埗 #西九龍中心 #香港美食 #深水埗美食 #深水埗好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

外賣自取
2024-03-26 161 瀏覽
在香港繁忙的深水埗區内,位於西九龍中心1樓的Le Petit Salon提供了一個舒適的休息角落,專門供應各式各樣精緻的咖啡和飲品。我們一家人叫了以下飲品:V MochaGinger LatteChocolateMatcha### V Mocha這款V Mocha是一種獨特的飲品,融合了傳統摩卡咖啡的豐富口感和輕微的創新元素,可能是指添加了植物奶或特別的糖漿來增加風味層次。它的口感既濃郁又平衡,巧克力的甜味和咖啡的苦味完美融合,適合喜歡嘗試新口味但又不失傳統咖啡魅力的顧客。### Ginger LatteGinger Latte則是一款溫暖而提神的選擇,特別適合涼爽天氣或需要一點刺激來提振精神的時候。薑的辛辣味道與牛奶的滑順口感相結合,創造出一杯既有活力又舒緩的飲品。它的薑味恰到好處,既明顯又不會過於強烈,是一款兼具健康與美味的選擇。### Chocolate這款巧克力飲品無疑是對傳統巧克力愛好者的致敬。使用高品質的巧克力製成,口感滑順,巧克力味濃郁而不膩,甜度控制得宜,讓人一口接一口。這款飲品是在寒冷天氣中尋求慰藉或是想要獎勵自己時的完美選擇。### MatchaMatcha飲品則展

我們一家人叫了以下飲品:

### V Mocha

### Ginger Latte

### Chocolate

### Matcha
Matcha飲品則展示了日式傳統與現代咖啡文化的完美結合。選用的抹茶粉質量上乘,帶有淡淡的苦味和豐富的茶香,與牛奶的絲滑相融,創造出一種既清新又濃郁的口感。這款飲品不僅美味,還具有抗氧化的健康益處,是追求健康生活人士的理想選擇。

2024-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • Matcha
2022-01-27 832 瀏覽
 Le Petit Salon主打親民價外帶咖啡,以“Good coffee is meant to be shared”為理念😌係西九到行行下發掘到呢間小店,位置係比較隱蔽既盡頭處,咖啡種類唔算好多,基本既Americano、Latte、Cappuccino、Mocha呢啲都有,但係其他特色啲既就冇la。呢度既咖啡啡味都算幾香,另外行會員制,如果係飲開既話join佢地既會員都幾抵😊會員卡係類似儲值卡咁用,儲滿$300會即時送一杯咖啡,另外平時買咖啡仲會有折😯1⃣️Cappuccino($38)咖啡幾香☺️鍾意佢奶味唔會太重。冬天飲翻杯啡,成個人都relax曬~另外佢地宜家新年買咖啡會送揮春,店員親手寫ga,可以自己揀想寫咩,寫得好靚添😍

1⃣️Cappuccino($38)
cappuccino
cappuccino
依間係朋友介紹好飲既小店,位置有d偏僻,佢喺小巷入面,無人介紹真係未必知道佢既存在,見到beard papa行入去就係喇近排香港周圍都開左好多咖啡店,自問唔太識飲,叫嚟叫去都係latte cappuccino 😂不過欣賞下佢地拉花都好,不過飲左幾間唔同小店既咖啡,真心依間係特別價錢合理,大杯38元,小店哥哥都好有禮貌😂好快就有得飲喇,利申,無咩咖啡知識,淨係知正唔正,會唔會回頭嫁姐😂依個係cappuccinos,佢飲落去個咖啡味會喺口腔好耐,唔同其他小店,加上佢係勁香,會有一種令人想慢慢品嘗既感覺雖然佢無位坐,不過佢係一間令人會回頭再光顧既小店,總之好飲喇😂

價錢合理,大杯38元,小店哥哥都好有禮貌😂