2024-11-01 5967 瀏覽
成日見到Social Media有人post呢間餐廳,因為佢嘅地理位置好好,影相影落好似去咗外國咁。但係一直以為呢間只係酒吧,估唔到佢嘅食物都好好食,所以今次就帶埋屋企人嚟試吓啦。首先係 燒羊架呢道菜真係令人口水直流,羊架外皮烤得香脆,內裡肉質嫩滑,帶有微微嘅煙燻味。羊肉味濃郁,配上特製嘅調味料,味道更加豐富,每一啖都充滿咗驚喜。羊架嘅份量十足,非常適合同朋友一齊分享,絕對係餐桌上嘅焦點。接住落嚟係燒雞半隻呢道菜選用咗新鮮嘅雞肉,經過精心嘅烤製,雞皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,外皮香脆,內裡保持嫩滑。配上特製嘅醬汁,每一口都係味覺嘅享受,呢道燒雞真係令人一試難忘。Cocktail(四大美人)亦係呢間餐廳嘅一大亮點。呢款Cocktail以四大美人為主題,味道獨特。無論係清新的花味,定係濃郁嘅酒香,每一款Cocktail都能帶畀人不一樣嘅感受。呢個精緻嘅Cocktail系列唔單止係味覺嘅享受,更加係視覺嘅盛宴,每一杯都靚到唔捨得飲。餐廳嘅環境超靚,裝潢精緻,用心嘅設計每一個角落都充滿咗藝術感,讓人一入到去就覺得舒適自在。無論係室內定係室外,每一處都適合打卡,成個餐廳都充滿咗浪漫嘅氣息,非常適合

首先係 燒羊架

接住落嚟係燒雞半隻

Cocktail(四大美人)

餐廳嘅環境超靚,裝潢精緻,用心嘅設計每一個角落都充滿咗藝術感,讓人一入到去就覺得舒適自在。無論係室內定係室外,每一處都適合打卡,成個餐廳都充滿咗浪漫嘅氣息,非常適合同朋友或者情侶一齊享受美食同美景。

未嚟之前已經聽過好多朋友介紹呢一間餐廳,但係本身以為佢係普通嘅酒吧,估唔到佢哋食物都做得好出色,下次都一定會再嚟啊。
  • 四大美人
2024-10-19 7763 瀏覽
進入一條短短花花隧道就是用餐地方用綠色做主題有點愛麗絲走進花園書架裝飾還好舒適的吧枱位置有室內及室外座位室外位置可以望到清真寺View如不是太熱可以考慮坐室外炸薯條menu 上不見有問一問服務員隱藏食物😆😆😆有點少驚喜入口聽到脆炸的聲音芝士的融合另黑松露醬及茄醬完全比下去Tile Snapper 立鱗馬頭魚honey beans, mushrooms, dried shrimp, black beans bell pepper purée下單後大約要等15min 才上菜要進焗爐焗買相是幾靚魚又嫩滑Tiramisu 提拉米蘇傳統做法先甜後帶點苦勁中間蛋糕咖啡帶出的苦喜歡酒的朋友可以一試配上酒有另一番風味Chambelle Grand Reserve Merlot(Glass)Domaine De Rochebin(Glass)

進入一條短短花花隧道就是用餐地方
用綠色做主題有點愛麗絲走進花園
書架裝飾還好舒適的吧枱位置
有室內及室外座位
室外位置可以望到清真寺View
如不是太熱可以考慮坐室外

先甜後帶點苦勁
中間蛋糕咖啡帶出的苦

喜歡酒的朋友可以一試
配上酒有另一番風味

Domaine De Rochebin(Glass)

2024-10-10
  • Tiramisu
  • 松露醬炸薯條
𐂂這間最特別之處是竟然有看書和打卡的座位,想不到酒吧竟然可以跟書放在一起,很有創意,也給社恐人士一個獨處空間。𖤐ˊ˗位置相當方便,正是清真寺對面的商業大廈,設有室外天台座位,佈置了一行的假花圍欄,充滿渡假氣息。室內吧台燈光和佈置以綠色為主調,相當時尚又有異國風情。而在門口後就有兩個書角落,兼打卡和看書的功用,環境是很用心佈置。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼ 肉醬芝士千層麵 $148份量不多,但醬汁滿滿,千層麵相當軟嫩而有口感,蕃茄和芝士香味很突出!✎ ̼慢煮封門柳 $348五成熟的牛柳顯出紅粉緋緋,入口相當軟嫩,濃郁的牛味,只是帶少許筋,整體出色。✎ ̼Librarian $90酒精濃度不高,易入喉,帶有牛奶汽水的味道,相當香甜。✎ ̼Mint Tea $65有助睡眠的薄荷茶,帶有淡淡的甘香。

𖤐ˊ˗位置相當方便,
正是清真寺對面的商業大廈,

設有室外天台座位,佈置了一行的假花圍欄,
充滿渡假氣息。

室內吧台燈光和佈置以綠色為主調
相當時尚又有異國風情。

而在門口後就有兩個書角落,
兼打卡和看書的功用,環境是很用心佈置。

✎ ̼ 肉醬芝士千層麵 $148
肉醬芝士千層麵

份量不多,但醬汁滿滿,
肉醬芝士千層麵

千層麵相當軟嫩而有口感,
肉醬芝士千層麵

蕃茄和芝士香味很突出!

✎ ̼慢煮封門柳 $348
慢煮封門柳

五成熟的牛柳顯出紅粉緋緋,
慢煮封門柳

入口相當軟嫩,濃郁的牛味,
只是帶少許筋,整體出色。

✎ ̼Librarian $90
酒精濃度不高,易入喉,
帶有牛奶汽水的味道,相當香甜。

✎ ̼Mint Tea $65
有助睡眠的薄荷茶,
帶有淡淡的甘香。
2024-09-24
2024-09-24 7213 瀏覽
朋友生日約咗食Lunch ,揀咗呢間酒吧餐廳,走進花花隧道進入用餐地方,呢度裝修用了綠色做主題,用了霓虹燈同書架裝飾,仲有個好靚嘅吧枱位置,有室內& 室外座位,可惜今日落雨呀如果唔係室外位置可以望到清真寺View應該幾靚。平日有Lunch Set ,包頭盤+ 主菜 $108 up ,亦可加錢配埋甜品,飲品都是單點的。整體食物質素好滿意,甜品仲幫我地寫字☺️,Staff 服務好Nice ,又幫手影相仲影得好靚😚。✨頭盤:✨🔶餐湯+麵包+沙律個湯好濃郁,沙律菜新鮮,麵包點落去食好正。✨主菜:✨🔶Sous Vide Pork Rack 低溫慢煮豬鞍,肉質粉嫩,伴有水果肉莎莎醬、芝麻菜、蘆筍。🔶Pomodoro Spaghetti 🍝 用蕃茄加入洋蔥、大蒜、羅勒煮成醬汁,每條意粉都吸滿香濃醬汁。✨甜品:✨🔶Bread Pudding 🔶Brownies ✨飲品:✨Flat White ☕️

✨頭盤:✨
🔶餐湯+麵包+沙律
個湯好濃郁,沙律菜新鮮,麵包點落去食好正。

✨主菜:✨
🔶Sous Vide Pork Rack
低溫慢煮豬鞍,肉質粉嫩,伴有水果肉莎莎醬、芝麻菜、蘆筍。

🔶Pomodoro Spaghetti 🍝

甜品:✨
🔶Bread Pudding
🔶Brownies

✨飲品:✨
Flat White ☕️

午餐
2025-01-26 0 瀏覽
餐廳門口嘅設計充滿時尚感😏店內環境寬敞舒適,空間感十足😊亦可以到戶外嘅露台用餐☺️同朋友悠閒聚會,盡情放鬆心情😉STARTER + MAIN COURSE +DESSERT🍽️$138原來SET LUNCH都係$108起😛而且款式都幾多☺️鍾意點樣配搭都可以自由選擇😌GRILLED AUS SIRLOIN🥩跟餐+$55牛扒外層煎至微焦,帶有金黃色澤😛散發出陣陣炭烤香氣😙入面係完美嘅粉紅色,肉質嫩滑多汁🤩完美保留咗澳洲牛天然嘅濃郁牛味🐮加埋旁邊精緻嘅配菜同醬汁😁口感更加層次分明😊CARBONARA SPAGHETTI🍝跟餐+$15卡邦尼意粉嘅醬汁香氣濃郁😍均勻沾滿喺每條意粉上😙醬汁濃稠但唔膩口😋混合咗鹹香嘅煙肉粒,帶出微微煙燻味☺️仲有少許黑胡椒提味,增添一點辛香😉意粉煮得啱啱好😛保留住啖啖彈牙嘅口感,與醬汁完美結合😌表面撒滿芝士,更增添咗豐富嘅奶香🧀令整體味道更加提升🤩LOBSTER SOUP🦞跟餐+$25湯底呈現深橙色☺️濃稠滑順,充滿鮮甜嘅海洋味道😌每啖都帶有龍蝦嘅鮮香😙同時夾雜住淡淡嘅奶油香😋層次豐富又唔膩口😉MUSSELS CHOWDER SOUP🍲 呢個係跟餐嘅是日餐湯☺️湯色清澈,味道

餐廳門口嘅設計充滿時尚感😏

店內環境寬敞舒適,空間感十足😊
亦可以到戶外嘅露台用餐☺️
同朋友悠閒聚會,盡情放鬆心情😉

原來SET LUNCH都係$108起😛
而且款式都幾多☺️
鍾意點樣配搭都可以自由選擇😌

GRILLED AUS SIRLOIN🥩跟餐+$55
牛扒外層煎至微焦,帶有金黃色澤😛
散發出陣陣炭烤香氣😙

入面係完美嘅粉紅色,肉質嫩滑多汁🤩
完美保留咗澳洲牛天然嘅濃郁牛味🐮
加埋旁邊精緻嘅配菜同醬汁😁
口感更加層次分明😊

CARBONARA SPAGHETTI🍝跟餐+$15
卡邦尼意粉嘅醬汁香氣濃郁😍
均勻沾滿喺每條意粉上😙
醬汁濃稠但唔膩口😋
混合咗鹹香嘅煙肉粒,帶出微微煙燻味☺️
仲有少許黑胡椒提味,增添一點辛香😉
意粉煮得啱啱好😛
保留住啖啖彈牙嘅口感,與醬汁完美結合😌
表面撒滿芝士,更增添咗豐富嘅奶香🧀
令整體味道更加提升🤩

LOBSTER SOUP🦞跟餐+$25
湯底呈現深橙色☺️
濃稠滑順,充滿鮮甜嘅海洋味道😌
每啖都帶有龍蝦嘅鮮香😙
同時夾雜住淡淡嘅奶油香😋
層次豐富又唔膩口😉

MUSSELS CHOWDER SOUP🍲
呢個係跟餐嘅是日餐湯☺️
湯色清澈,味道鮮美,鹹香濃郁😎
湯底醇厚,滋味十足,令人回味無窮😊

BREAD PUDDING🍞
麵包質感濕潤又鬆軟😊
啖啖滲透住濃郁嘅雪糕同雞蛋香☺️
外層微微烘至金黃😎
帶有少許焦糖脆香,入口即化😋

COCONUT MOUSSE🥥
椰子慕絲質地輕盈幼滑,柔軟細膩😌
滿載清新嘅椰香😋
表面加上楊枝甘露😉
底下更有朱古力作襯托😁
整體甜度恰到好處,唔會過膩😊
今次嚟到位於尖沙咀人氣餐廳Library Restaurant and Bar,餐廳裝潢好有格調,提供室內外座位,擁有180度街景。戶外座位可以望到清真寺,充滿異國風情,係好多人打卡嘅位置,另外室內有愛麗絲風格嘅花花走廊、墨綠色嘅酒吧、充滿綠色植物嘅座位空間、金光閃閃嘅門口,加上柔和嘅燈光,充滿浪漫嘅氛圍。🇭🇲Grilled Aus Sirloin🥩澳洲烤牛脊肉,裹面色澤粉嫩,口感鮮嫩多汁,牛肉味濃郁,牛扒兩面經過鹽調味,好惹味,配上幼滑薯蓉、蘿蔔同埋雜菜等,好清新,可以去除油膩感。Pomodoro Spaghetti🍝 蕃茄意大利麵,加入新鮮蕃茄、洋蔥、大蒜同埋羅勒煮成嘅醬汁,食出各種新鮮食材嘅香味,意大利麵亦相當掛汁,每條麵條都吸滿咗香濃醬汁,味道酸酸地,好開胃。Rose Latte☕️ Latte拉花精緻,加上玫瑰花瓣點綴,帶有清幽玫瑰香味,入口幼滑,最近天氣轉冷,喺戶外飲杯熱嘅Rose Latte好舒服。Daily Soup 、Bread & Green Salad 🥗 蘑菇湯味道濃稠,夾雜蘑菇香氣,口感綿滑香濃,配上麵包嚟食唔錯,另外沙律菜好新鮮,口感爽脆。

🇭🇲Grilled Aus Sirloin🥩

Pomodoro Spaghetti🍝

Rose Latte☕️

2025-01-07
  • Grilled Aus Sirloin
2025-01-16 331 瀏覽
終於weekend可以同男朋友拍拖👫揀咗間用植物做主題嘅餐廳嘆番個brunch!包STARTER + MAIN COURSE 都只係$108Starter 有齊Daily Soup+ Bread +Salad~我哋就加咗$25試下個龍蝦湯~都幾濃郁,南瓜湯就好重忌廉味~GRILLED AUS SIRLOIN +$55Mashed Potatoes, carrot, broccoli, demi glacé叫咗5成熟,牛味都幾重,咬著好冧身唔會好難咬,側邊都有薯蓉、蘿蔔、西蘭花做配菜DAILY MARKET FISH +$45French beans, fingers potatoes, lemon buttersauce魚皮煎得好脆,魚肉唔會太鞋太乾,魚肉本身冇咩調味,點埋側邊嘅檸檬牛油汁會好味啲~

Starter

GRILLED AUS SIRLOIN +$55

DAILY MARKET FISH +$45
sauce
2025-01-16 284 瀏覽
今次介紹的是一間叫「圖贏館」的網紅餐廳 🌟,它是一間「香港式的西餐廳」。餐廳以 Library 為主題 📖,環境美得如夢似幻 ✨。首先門口有兩個沙發打卡位 🛋️,在進入用餐地方之前,要先經過一條花花隧道 🌸,好似入咗另一個世界 🌈。室內用餐地方用綠色做主題,仿如置身於一個神秘花園 🎍🌿,有書架裝飾 📚,還有吧枱位置 🍹。而室外位置亦很 chill 😌,可以望到清真寺 🕌。—————————————————🦑 The Toast 魷魚多士• 雞肝醬 $138雞肝醬味濃,魷魚鮮甜,多士脆口,一食就停唔到口。🍝 Lasagna 肉醬芝士千層麵 $148肉醬同芝士搭得啱啱好,千層麵層次感十足,番茄醬帶點酸酸甜甜,食落去超開胃。🍷 Braised Beef Cheek 紅酒燴牛面肉 $268牛面肉燴到腍腍滑滑,紅酒味完全入晒肉,配埋薯蓉同紅蘿蔔,真係一絕。🍞 Bread Pudding 麵包布丁 $68麵包布丁香甜得嚟唔會太漏,加埋雲呢拿雪糕,味道層次豐富,食落去甜而不膩。

—————————————————

🦑 The Toast 魷魚多士• 雞肝醬 $138
雞肝醬味濃,魷魚鮮甜,多士脆口,一食就停唔到口。

🍝 Lasagna 肉醬芝士千層麵 $148

🍞 Bread Pudding 麵包布丁 $68
2025-01-13
2025-01-15 254 瀏覽
最近去咗尖沙咀一間露天平台餐廳,呢度嘅環境真係非常開揚,對住尖沙咀街景,感覺非常舒適,特別係夜晚時候,閃爍嘅城市燈光同微風令人心情愉快。餐廳設計時尚,裝潢簡約,但每一個細節都充滿咗現代感,同時亦具備戶外用餐嘅悠閒氣氛。🌆✨*豆腐火腩*:呢道菜嘅豬腩肉燒得非常香脆,外皮金黃,內裡嫩滑。配埋焦糖茴香洋蔥、豆腐蓉、蛋豆腐同大蔥,味道豐富而層次分明,每一口都係味覺嘅享受。🐷🍲*牡丹蝦扁意粉*:扁意粉煮得啱啱好,口感滑溜。牡丹蝦鮮甜多汁,搭配香蔥、白蘭地、蝦湯同番茄醬,味道鮮美且帶有濃郁嘅海鮮風味,令人口水直流。🍤🍝*立鱗馬頭魚*:呢道菜嘅馬頭魚煎得外脆內嫩,味道鮮美。配埋蜜豆、蘑菇、蝦米同黑豆甜椒蓉,味道豐富,層次分明,每一口都充滿咗豐富嘅口感同鮮美嘅味道。🐟🌶️

2025-01-14 271 瀏覽
Library Restaurant and Bar 位於尖沙咀鬧市之中,但入到餐廳就彷如置身另一個世界。一出lift 就被餐廳的裝修吸引,非常適合拍照。我哋點咗兩份午市套餐,有沙律,餐湯,主菜及甜品,非常豐富。沙律菜很新鮮,蘑菇湯十分香濃,配著外脆內軟的麵包,質素很高。主菜點了鮮魚闊條麵,麵條軟硬度剛剛好,鮮魚煎得香口,連埋其他配料一起去炒,鮮味十足。另一道主菜是烤豬鞍扒,十分軟淋,配上開胃酸甜的醬汁及火箭菜,食落一點都不油膩,值得推介。甜品十分精緻,打卡一流。Tiramisu的手指餅還帶脆,味道正宗,芝士柔滑。Brownie 的朱古力味香濃,配上充滿雲呢拿籽的雪糕,非常誘人。飽餐後與朋友在如此寧靜又優美的環境下聊天,真是一大享受。

之中,但入到餐廳就彷如置身另一個世界。一

出lift 就被餐廳的裝修吸引,非常適合拍照。

我哋點咗兩份午市套餐,有沙律,餐湯,主菜

甜品,非常豐富。

沙律菜很新鮮,蘑菇湯十分香濃,配著外脆內

軟的麵包,質素很高。

主菜點了鮮魚闊條麵,麵條軟硬度剛剛好,鮮

魚煎得香口,連埋其他配料一起去炒,鮮味十

足。

另一道主菜是烤豬鞍扒,十分軟淋,配上開胃

酸甜的醬汁及火箭菜,食落一點都不油膩,值

得推介。

甜品十分精緻,打卡一流。Tiramisu的手指餅

還帶脆,味道正宗,芝士柔滑。Brownie 的朱

古力味香濃,配上充滿雲呢拿籽的雪糕,非常誘人。

飽餐後與朋友在如此寧靜又優美的環境下聊

天,真是一大享受。
2025-01-13 226 瀏覽
位於尖沙咀❣︎Library restaurant and Bar❣︎係一間西式餐廳🍴設計得好有格調好靚💚座室外位置仲可以望到清真寺🕌😍打卡一流📸食物水準高質🫶🏻超推薦比大家。❣︎Library Lunch Set❣︎$108餐湯:蕃茄湯超濃郁蕃茄味😋香濃酸甜。前菜:凱撒沙律超爽脆凱撒沙律😋👍🏻夾雜住香口粒粒麵包方脆,好有水準,仲跟左半塊麵包🥯主菜:烤澳洲牛脊肉(另加$55)牛脊肉肉味濃郁😋👍🏻口感鮮嫩,仲切好晒一件件,方便食用,配菜有薯蓉蘿蔔同雜菜。❣︎Library Lunch Set❣︎$108呢到嘅lunch係會跟餐湯同前菜。主菜:羅勒青醬長通粉羅勒香草味香氣十足🤤配長通粉來食味道鮮濃。甜品:麵包布甸(另加$30)麵包口感外脆內煙韌😋👍🏻配埋雲呢拿雪糕,又熱又凍😛口感超好。❣︎熱美式咖啡❣︎$50口感順滑,回甘唔苦澀。❣︎Mocha❣︎$55Mocha香醇濃郁,咖啡同朱古力比例啱啱好。

❣︎Library Lunch Set❣︎$108
餐湯:蕃茄湯
超濃郁蕃茄味😋香濃酸甜。
前菜:凱撒沙律
主菜:烤澳洲牛脊肉(另加$55)

❣︎Library Lunch Set❣︎$108
呢到嘅lunch係會跟餐湯同前菜。
主菜:羅勒青醬長通粉
羅勒香草味香氣十足🤤配長通粉來食味道鮮濃。
甜品:麵包布甸(另加$30)

❣︎熱美式咖啡❣︎$50
口感順滑,回甘唔苦澀。

❣︎Mocha❣︎$55
Mocha香醇濃郁,咖啡同朱古力比例啱啱好。

2025-01-11
  • 麵包布甸
2025-01-12 214 瀏覽
餐廳以墨綠色及金屬元素門口花花走廊,非常適合打卡 。搭配紅色霓虹燈設計摩登時尚。室外位置擁有180度彌敦道街景,近觀清真寺,可同時盡享視覺及味覺享受。主打西式多國菜及多款酒品,選擇繁多,賣相精緻。紅酒燴牛面肉使用紅酒、牛肉高湯、洋蔥等材料長時間燉煮牛面肉,形成一種濃郁的醬汁,牛肉變得十分軟嫩入味,入口即化。肉醬芝士千層麵 麵片、肉醬和奶酪疊起來,口感豐富,肉醬味道厚重且充滿香氣,表面加入一些香草和芝士,更加香氣四溢。忌廉白酒煮青口 青口具鮮味及海水味,肉質和氣味極佳,加上香濃忌廉,味道十分配合。 吃剩的忌廉汁還可以用來沾多士食。傳統提拉米蘇芝士稠滑濃順,底下蛋糕濕潤,咖啡味濃,整體香甜柔軟又不會太過油膩厚重。
餐廳以墨綠色及金屬元素
門口花花走廊,非常適合打卡 。
搭配紅色霓虹燈
設計摩登時尚。
主打西式多國菜及多款酒品,選擇繁多,賣相精緻。
紅酒燴牛面肉
忌廉白酒煮青口
傳統提拉米蘇
2025-01-09 237 瀏覽
餐廳有室內同室外位置裝修環境好靚 啱晒慶生或約會來打卡💖最出名係佢哋嘅室外位置打卡位後面會見到清真寺🕌佢哋嘅食物擺盤精緻✨慢煮封門牛柳的肉質好腍又juicy調味啱啱好 底下有薯蓉做配菜薯蓉的口感夠smooth肉醬芝士千層麵每層面之間鋪上滿滿的肉醬味道濃郁 充滿芝士香🧀椰子慕絲·楊枝甘露賣相好可愛😍而且味道唔會太甜食完都唔會有罪惡感!📍Library Restaurant and Bar 3/F, Manson House, 74-78 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
餐廳有室內同室外位置

味道濃郁 充滿芝士香🧀

椰子慕絲·楊枝甘露
賣相好可愛😍
而且味道唔會太甜
食完都唔會有罪惡感!

📍Library Restaurant and Bar
一入到去第一感覺,環境係ok, 都有心思佈置,過,但食物就真係麻麻地☹️☹️☹️☹️☹️我地叫左兩款食物 (1. lasagna同埋 2. The toast) 食左lasagna ,份量好少,4啖食哂,同埋唔夠熱,茄汁好醉同埋凍嘅,整體味道係麻麻地同埋叫左The toast,魷魚一般,雞肝味唔太好食,好重內臟味。麵包,魷魚,同埋雞肝醬都係唔夠熱😵 😵😵整體感覺係麻麻地,食物唔好食,價錢唔太符合食物質素。。。。☹️

Lasagna
The  Toast
2025-01-02 438 瀏覽
2025新一年繼續我的生日飯🎂🥳👍🏻。感謝朋友悉心安排帶我去左間靚view嘅餐廳;好在今日天氣都吾算熱,我地可以坐戶外用餐。 不過其實室內環境都不錯。 我哋叫左兩個午餐(有前菜,主菜及甜品),另外加左飲品。 前菜有湯,沙律及多士。 不過多士感覺dry左啲。 主菜叫左魚,🐟煎得好香脆,西冷扒7成熟啱啱好,而且切件上方便我地share. 甜品我地叫左tiramisu 及brownies. 朋友一早叫餐廳寫定我的名字(d字又真係寫得幾靚)。 食物環境都好好,相信晚上更有氣氛🥂🍷😍。侍應服務都很好,不停會出去露台幫我地加水。 鬧市中享受很好環境加美食,有下次👍🏻
2025-01-02
慶祝紀念