2023-03-20 695 瀏覽
希雲街一帶唔算太多人,又多小店選擇,今次試Life Toast,高櫈同bar枱坐落感覺幾悠閒,店面乾淨企理,店員有禮今次試軟殼蟹炒蛋吐司,配紫薯餅同冷泡烏龍茶軟殼蟹夠脆,炒蛋大份,炒得又滑,配埋芝士、生菜同搽滿牛油嘅兩片吐司,好味得嚟有層次,啖啖都食到餡料,欣賞佢成件吐司擺得好實淨,好拎之餘唔會食到移位同滴汁紫薯餅好飽滿好甜,炸得啱啱好,而烏龍茶就泡得好入味睇得出小店嘅食物係用心製作,一定會再嚟幫襯,支持下小店

今次試軟殼蟹炒蛋吐司,配紫薯餅同冷泡烏龍茶

紫薯餅好飽滿好甜,炸得啱啱好,而烏龍茶就泡得好入味

睇得出小店嘅食物係用心製作,一定會再嚟幫襯,支持下小店
2023-02-25 488 瀏覽
有好幾間喺希雲街嘅餐廳都想試,Life Toast係其中一間,鋪仔細細,但高枱同高櫈都坐幾舒服,成個vibe好舒服一行二人叫咗椒麻雞排toast同軟殼蟹toast,加set配紫菜薯條同紫薯餅,飲品叫咗白桃烏龍兩個toast都好大份好足料,又夠味,雞排同軟殼蟹都好大件,佢個盒大細好好,包得實個toast,但又唔會壓到個toast變型,拎上手食好方便,完全唔會食到隻手同個咀污糟晒,炸物炸到啱啱好,又香又脆又熱辣辣,泡白桃烏龍好夠味,好值得推介俾大家!

2022-07-02 1198 瀏覽
響銅鑼灣想搵間小店食晚飯,響希雲街兜咗個圈決定揀呢間。冇後悔呀叫咗一個軟殼蟹滑蛋toast,一個薯餅芝士滑蛋toast,即叫即整,熱辣辣超正令我即刻諗起韓國嘅Isaac Toast🥲好想去韓國旅行。叫套餐會包一個小食一個嘢飲,汽水或者冷泡茶都有,小食就有薯條炸雞等等。最後埋單都只係百幾蚊兩個人,銅鑼灣來講真係好抵食。不過食嘅時候好容易整污糟隻手記得帶濕紙巾💁🏻‍♀️Good value and Highly recommended!

令我即刻諗起韓國嘅Isaac Toast🥲好想去韓國旅行。

2022-06-26 697 瀏覽
星期六中午去到希雲街見life toast有搵就立即入去坐底今日揀咗薯餅滑蛋土司+紫薯餅+梳打水,盛惠$76即叫即整製作需時,大家要俾啲耐性呀等咗5-8分鐘終於有得食,嘩……睇到嗰樣已經好吸引……土司外面輕輕炸過,裏面鬆軟, 餡料豐富, 滑蛋……薯餅……腸仔……芝士…… 味道好夾!紫薯餅有2件, 剛剛炸起熱辣辣好好味。

今日揀咗薯餅滑蛋土司+紫薯餅+梳打水,盛惠$76

即叫即整製作需時,大家要俾啲耐性呀

紫薯餅有2件, 剛剛炸起熱辣辣好好味。

薯餅腸仔滑蛋吐司
2022-06-25
薯餅腸仔滑蛋吐司
2022-06-17 525 瀏覽
真係超級鍾意️食呢一間嘅韓式滑蛋盒子吐司🍞除咗有靚景之外 味道都真係好正❤個麵包烘到外脆內鬆軟 仲好有牛油香🧈加埋泡菜豚肉芝士 成件事真係韓國嘅感覺🇰🇷食落酸酸辣辣 相當之開胃!
2022-06-17 379 瀏覽
呢一間盒仔吐司🍞真係好多人嚟打卡!上次嗌咗個泡菜豚五花芝士滑蛋吐司~個包身烘到外脆內鬆軟 而且仲好夠牛油香🧈內餡嘅滑蛋真係炒得好滑 泡菜豬肉嘅份量都好多 酸酸辣辣 食落好惹味 仲好開胃!
2022-05-26 424 瀏覽
現在疫情嚴重,大家都不能飛到韓國🇰🇷品嚐吐司。身為麵包控🍞的我,當然要來試試這個可愛的吐司😊 止止我的「旅行癮」及「麵包癮」🙈🥪軟殼蟹親子滑蛋吐司賣相igable 📸 面包的餡料都湧出盒子外 外型十分澎湃🤤 軟殼蟹🦀脆卜卜 但沒有半點油膩感滑蛋🍳呈半生熟狀態 充滑蛋香還保持了嫩滑口感💫面包烘得香脆鬆軟 兩邊都充滿牛油香味🧈醬汁猶如韓式吐司店 甜甜的✨ 份量十足 👦🏻男士食用都足夠飽肚值得一試🌟🌟🌟🅁🄰🅃🄸🄽🄶: 4/5𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚛𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺/𝟻𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺/𝟻𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟹.𝟾/𝟻𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚖𝚊𝚢𝚋𝚎

🥪軟殼蟹親子滑蛋吐司

𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚖𝚊𝚢𝚋𝚎
2020-08-08
  • 軟殼蟹親子滑蛋吐司
2022-04-06 394 瀏覽
#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhkcausewaybay📌同類餐廳#foodchaserhkcafe📌同款美食#foodchaserhkwestern#foodchaserhktoast✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍銅鑼灣Life Toast🥳🥳🥳呢間係香港人小店,主打盒子多士🥳🥳🥳店主用心製作,最特別嘅係呢度每一份嘅多士都採用咗自家製嘅甜麵包作為多士特別配方🍞🍞🍞而且每份多士即叫即整,每份多士拎上手都係熱辣辣嘅😋😋😋✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋盒子多士 $58牛肩胛夠juicy👍🏻👍🏻👍🏻雖然本人唔係好食洋蔥,但食得出洋蔥索晒牛肩胛燒汁味👍🏻👍🏻👍🏻加埋溫泉蛋,令到整體個多士加埋麵包之後識落都唔乾身😝😝😝🍽 心多多拼盤 $55顧名思義呢一個拼盤就係俾啲心多多揀唔落食邊款小食嘅foodchasers😝😝😝事關佢有水牛城雞翼(辣味🌶🌶🌶)、雞鎚、黃金紫薯餅、薯條🤣🤣🤣如果兩個人去食嘅話嗌一個多士同埋一個拼盤就啱啱好👍🏻👍🏻✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍 Life Toast店舖地址:銅鑼灣希雲街28號地舖營業
#foodchaser_hk

營業時間:星期一 休息
星期二至日 1130-2100
查詢/預約電話:61232204
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣小食 #銅鑼灣好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2022-04-06
🍽 燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋盒子多士
  • 燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋盒子多士
2022-01-04 615 瀏覽
黑松露大啡菇滑蛋吐司吐司係滿滿的牛油, 可能因為外賣, 所以隔左一陣開出黎食會比較林軟左, 黑松露醬配滑蛋好入味, 大啡菇都幾大! 食完呢個吐司真係好飽XD秘製黑松露薯條薯條比較脆身, 黑松露醬同吐司的一樣, 食落有少少芝麻醬味咁黃金紫薯餅紫薯餅口感軟硬剛剛好, 少少脆, 多紫薯味!
黑松露大啡菇滑蛋吐司

秘製黑松露薯條

黃金紫薯餅
紫薯餅口感軟硬剛剛好, 少少脆, 多紫薯味!
2021-12-28 411 瀏覽
⭐️Life Toast (希雲街) (銅鑼灣)📍銅鑼灣希雲街28號地舖睇個賣相幾吸引😋似係致敬韓式盒子吐司啦🇰🇷 雖然做到外型相似 但係整體比起韓國版有點失望🌚 先講價錢對比起吐司既材料 CP值比較低💰 另外座位得高枱唔舒服 無餐具提供 局住連紙巾都要收錢🙄 套餐更要再加錢 比我一種處處賺到盡的感覺⭐️ 香草肉腸脆薯餅滑蛋吐司 🥪肉腸同Mustard既口味配搭其實唔差🧡 但係整體吐司查上太多牛油🧈 加上薯餅同埋芝士就會十分膩🍘 滑蛋同樣用上太多Cream同牛油 整體就好似食緊一口油🌝⭐️ 燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋 🥩相比之下 呢間比較似日式燒汁牛肉飯既味道🇯🇵 甜甜的洋蔥汁容易入口🧅 牛肉份量算厚 但係肉汁滲入吐司用同樣的問題 過分油膩了🤨⭐️ 黃金紫薯餅 🍠薯餅甜甜地 但紫薯味不太天然🌱 炸完偏啡色 炸得太耐了⭐️ 泰柑桔鹹檸檬梳打水 🍊鹹檸檬酸酸微微幾好飲😋 但係同梳打水唔係好夾
⭐️Life Toast (希雲街) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣希雲街28號地舖

鹹檸檬酸酸微微幾好飲😋 但係同梳打水唔係好夾
香草肉腸脆薯餅滑蛋吐司
燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋
2021-12-17 303 瀏覽
想食軟殼蟹既朋友仔可以試下呢間吐司店。店舖細細間,坐位好逼,但為左食好野,唔緊要啦!佢有幾款吐司口味,可以加錢升級套餐。雖然好想試晒餐牌全部吐司,但係今日得我自己一個人食,所以只選左軟殼蟹。軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司吐司放喺紙盒入面,食得方便。兩片面包夾住軟殼蟹,滑蛋,蟹子,生菜,仲有片青檸。軟殼蟹熱辣辣,juicy, 香蟹味,正!不過個吐司份量唔大,細食朋友就可接受,肚餓既朋友應該唔夠食了,所以可以叫其他小食食下啦~~
想食軟殼蟹既朋友仔可以試下呢間吐司店。

軟殼蟹親子滑蛋紙盒吐司

吐司放喺紙盒入面,食得方便
午餐
2021-11-15 409 瀏覽
晚餐想食輕食於是嚟咗食三文治叫左慢煮雞胸牛油果溫泉玉子三文治雞胸肉唔會柴 食落軟滑🍗牛油果嘅份量足夠 唔會剩低一半麵包冇餸🥑麵包外表脆口 裏面鬆軟 有滿滿嘅牛油香🍞🧈配搭溫泉玉子同埋醬汁🍳🥚整體濕潤、有滿足感✨
晚餐想食輕食
於是嚟咗食三文治

叫左慢煮雞胸牛油果溫泉玉子三文治
雞胸肉唔會柴 食落軟滑🍗
牛油果嘅份量足夠 唔會剩低一半麵包冇餸🥑
麵包外表脆口 裏面鬆軟 有滿滿嘅牛油香🍞🧈
配搭溫泉玉子同埋醬汁🍳🥚
整體濕潤、有滿足感✨
-<<🦀🥪>>銅鑼灣希雲街美食雲集🤩今次食到mark左好耐嘅吐司店店員態度親切 食物質素好高👍🏼好有驚喜!唔係得個樣 誠意推薦~.1️⃣軟殼蟹親子滑蛋| $68 | 8.8/10軟殼蟹新鮮炸起 熱辣辣 🤤 香脆又多蟹膏 加上蟹子同蛋層次豐富 麵包鬆軟唔油膩 ❤️食得有啲論盡🙈建議攞隻叉食.2️⃣慢煮雞胸牛油果溫泉蛋 | $55 | 8/10雞肉唔鞋 幾足料 😋 比較清淡健康~冇上面嗰款咁驚豔.📍Life Toast (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街28號地舖.#jacstomach_銅鑼灣#jacstomach_韓式

<<🦀🥪>>
銅鑼灣希雲街美食雲集🤩
今次食到mark左好耐嘅吐司店
店員態度親切 食物質素好高👍🏼
好有驚喜!唔係得個樣 誠意推薦~
1️⃣軟殼蟹親子滑蛋| $68 | 8.8/10
軟殼蟹新鮮炸起 熱辣辣 🤤
香脆又多蟹膏 加上蟹子同蛋
層次豐富 麵包鬆軟唔油膩 ❤️
食得有啲論盡🙈建議攞隻叉食
2️⃣慢煮雞胸牛油果溫泉蛋 | $55 | 8/10
雞肉唔鞋 幾足料 😋
比較清淡健康~冇上面嗰款咁驚豔
📍Life Toast (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街28號地舖
#jacstomach_銅鑼灣
#jacstomach_韓式
2021-11-14 260 瀏覽
咁岩行經呢度又只夠時間食個quick lunch, 見時間尚早未到lunch peak hour, 所以黎左平時好爆場既希雲街搵食。難得地呢度冇人,即刻入去點返set軟殼蟹吐司餐享受一下。速食店坐位不多,比較簡潔,枱上小擺設好可愛即叫即炸,勁香脆,烘到微焦的吐司好好味,從未試過口感咁鬆軟的烤吐司加錢配了粗薯,係我最喜歡的帶薯皮薯條,新鮮熱辣,忍唔住一條接一條在微涼的天氣嘆返杯熱熱的桂花烏龍茶,今餐十分飽足滿意

在微涼的天氣嘆返杯熱熱的桂花烏龍茶,今餐十分飽足滿意
2021-10-22
  • 軟殼蟹親子滑蛋吐司
Lifetoast中文名叫生命有限公司,聽落好似嘉頓嘅生命麵包咁🤪。 本店專賣韓式盒子吐司,主打六款特色吐司。 於二零年四月開業,開業冇幾耐就受到港人歡迎,好快就賣曬。呢款盒子吐司熱潮起源於韓國,餐廳名叫egg drop,其後喺台灣開分店,係小數同Issac toast一樣都係韓式過江龍吐司店,雖然冇流入香港,但而家本地都有幾間專賣盒子吐司嘅小店😋。 泡菜豚五花芝士滑蛋吐司+紫薯餅(set A)$ 68賣相簡直一流,面頭爆曬餡,令人流曬口水,麵包就一定佔最大面積,餾料入面其實晤多,但當然未至於少到得塊包啦,呢個之後再講😅。麵包用上牛油軟包/排包。 兩塊都非常之大片,外層有用牛油烘過,口感非常鬆軟,包皮都同樣軟熟,外層有少少脆口。 具有豐富嘅牛油香同甜味,唯一不足就係食嘅時候會有D油,建議餐廳提供手套🧤。 芝士望到好似爆哂出黎,但其實只有所面有芝士,入面乜都冇。 我又希望芝士可以熱溶過,咁先可以令包同芝士溶為一體,更加好食。 炒蛋睇樣都知炒到好滑,口感綿滑又creamy,調味較重,都ok,我寧願要呢隻都唔要冇調味嘅炒蛋😤。 泡菜炒豬肉,我仲以為係洋蔥炒泡菜添🤪。 豬肉份量少,反而洋蔥仲多

泡菜豚五花芝士滑蛋吐司

泡菜豚五花芝士滑蛋吐司+紫薯餅(set A)$ 68

泡菜豚五花芝士滑蛋吐司

泡菜炒豬肉,我仲以為係洋蔥炒泡菜添🤪。 豬肉份量少,反而洋蔥仲多過泡菜。 先講豬肉,我個人認為呢個唔係五花腩,冇肥瘦相隔呢樣野,而且冇肉味,調味過咸,有少少腥味,品質麻麻。 泡菜冇想像中咁辣,有少少豆辦醬味。 洋蔥爽脆,清甜,如果係焦糖洋蔥就更好啦。

紫薯餅

配菜係紫薯餅,份量比想像中有些小出入,得兩塊仔,可以多返1-2舊🤏。。

外皮簿脆,唔油膩,入面嘅紫薯蓉極之smooth,香甜軟糯,係高水平之作,但就係得兩粒仔,食到我意猶未盡😋。

總結,我就麻麻地推薦呢間,雖然好適合打卡,但野食質素有D參差。 但單叫多士只得$ 53,cp值高🤑,如果要喺呢頭食快飯,呢度可以令你滿足,但未值專程到訪嘅level。

泡菜豚五花芝士滑蛋吐司+set A

紫薯餅