2020-05-24 636 瀏覽
🔺生命有限工司今日經過CWB扮靚做facial💆🏻‍♀️於是搵下呢頭有咩特別野食見到呢間店嘅三文治賣相好吸引😻小編都等左10分鐘左右先入到去因為每份三文治都係即刻新鮮製作 而且店嘅座位唔太多👌🏻.泡菜豚五花芝士滑蛋🐷泡菜酸酸辣辣好開胃 又夠爽脆😋豚五花醃得好惹味 炒得好香滑蛋中和返無咁重口味整體好好味☺️☺️.燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋🐮溫泉蛋滑嘟嘟好動L🤣洋蔥好清爽鮮甜 牛肩胛調味適中 無上面個款咁濃味😛.三文治加$15有汽水、薯條/炸紫薯🍟小編揀咗紫薯 食完三文治先食都仲係好脆👍🏻呢度仲有好多款小食揀 有機會再試🥰
🔺生命有限工司
牛肩胛調味適中 無上面個款咁濃味😛
三文治加$15有汽水、薯條/炸紫薯🍟
小編揀咗紫薯 食完三文治先食都仲係好脆👍🏻
呢度仲有好多款小食揀 有機會再試🥰
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_包包==========📍銅鑼灣爆餡吐司 -- 生命有限工司🍞近排香港多咗好多買吐司嘅小店,呢間喺希雲街嘅小店開業無耐已經好受歡迎,琴日就同@foodievez一齊黎試下💕-----------⭐軟殼蟹親子滑蛋吐司($68)賣相好吸引😍面頭有大大隻軟殼蟹,睇見都流晒口水😍軟殼蟹炸得好脆,食落好香口🙊炒蛋嫩滑,蛋香亦好濃郁💕中間仲夾咗生菜可以解下膩👍包體烘過,口感微脆,仲有好濃嘅牛奶香😆包入面搽咗蟹籽醬,食落酸酸甜甜好開胃😍整體唔錯值得一試😋----------⭐慢煮雞胸牛油果溫泉蛋吐司($55)雞胸食落唔鞋口,尚算嫩身👍牛油果食落好creamy好香💕不過溫泉蛋熟咗少少所以唔算好流心😂呢款相比之下無咁重口味,輕盈少少🥰----------整體黎講食物質素唔錯,有誠意,值得支持😍惟舖頭坐位唔多,可能都要排陣隊先入到。 另外由於食物係即叫即整,製作需時,所以唔太建議趕時間嘅時候黎食喔🙊-----------賣相:8.2/10味道:8/10性價比:7.2/10回頭率:7.7/10-------
#pigfoodiexhk_包包
==========
📍銅鑼灣爆餡吐司 -- 生命有限工司🍞
-----------
⭐軟殼蟹親子滑蛋吐司($68)
----------
⭐慢煮雞胸牛油果溫泉蛋吐司($55)
----------
前往方法:銅鑼灣站F出口
————
2020-05-22
2020-05-18 553 瀏覽
去到大概有4-5個人排我地前面,等左20分鐘之後發現有人遲過我地黎但直接入去買野食跟住坐低左,我地入到去問原來係要自己搵位,但餐廳外完全沒有指示,沒有店員幫手,白等左20分鐘。 入到去非常逼夾,好混亂,店員唔係好知自己做緊咩,我地企係入面企左10分鐘先有人幫我地落單,到有位之後坐左接近14分鐘都無人執檯,要叫佢先會執,好啦,千辛萬苦終於叫做settle down,點知,等左45分鐘佢先同我講我叫既薯條無貨,叫我轉另外一樣,再等多15分鐘野食先到,邊有一間餐廳係比完錢後要等1個鐘先有野食。至於野食,我叫左佢個招牌軟殼蟹包,另外叫左個牛肩包同炸雞粒,個軟殼蟹包係唔錯,價錢合理,但個牛肩包就麻麻,死鹹,好似有d夾硬整道菜出黎,而個雞粒就勁厚粉,食唔到雞肉咁濟。總括而言,排隊方面指示真係要改善,指示非常唔清晰,野食得個軟殼蟹包值得食,同埋等食物既時間真係太誇張耐, 前後等左90分鐘先食到個包

2020-05-18
30 分鐘 (堂食)
2020-05-16 459 瀏覽
之前去韓國,每朝食早餐都一定會去有賣吐司🍞嘅早餐店食😚嗰度啲toast出名爆餡juicy,一直都掛住嗰度啲味道🥺所以見到銅鑼灣新開嘅Life Toast,就即刻沖過嚟試試佢🥳-🦀軟殼蟹親子滑蛋吐司🍳-佢全部toast都係即叫即製,一上碟就覺得waaa好大份好多料👀個包熱辣辣,甜甜地,好香嘅牛油同蜜糖味🧈🍯啲麵包係每日新鮮製造🥨我係夜晚食咗少少野之後去嘅,喺店出面徘徊嗰陣,店員話得返三份,好好彩有得食😚佢嘅餡真係好豐富🤩有大大隻嘅炸軟殼蟹🦀日本蟹籽,炒滑蛋🐣生菜🥬同埋一粒細細粒嘅泰國柑桔俾你jit落個蟹度🍊軟殼蟹炸得好酥脆,外脆內軟,而且蟹肉好juicy,仲要好大舊😋蛋炒得好滑好香🤪佢除咗唔同口味嘅toast,仲有好多小食可以揀🥰下次再去試埋先😛😛-評分:8.5/10價錢:$68-📍 生命有限公司Life Toast 銅鑼灣📍
🦀軟殼蟹親子滑蛋吐司🍳
評分:8.5/10
價錢:$68
📍 生命有限公司Life Toast 銅鑼灣📍
早排在銅鑼灣食木糠甜品屋的時候,發現隔壁有一家叫「生命有限公司」的小店,名字玩食字,logo圖案頗可愛。當時因為太飽,所以事隔一個星期才回這裡看看。本來只是在門口研究餐牌,沒想到店主(?)剛好站在店面外,於是開始介紹起推薦的吐司款式,這時才發現他們原來剛開業三個星期,也難怪讓人感受到一股熱情的感覺。燒牛肩胛厚洋蔥温泉蛋吐司,最吸睛的莫過於上面的溏心流心溫泉蛋,蛋的熟度剛好,不會過於流心而讓蛋黃流到手上,卻又保留到流心的口感,上桌的時候有「動L」的效果(請自行想像),蛋上撒了一點點辣粉更提味。溫泉蛋下方是滿滿的牛肩胛和炒洋蔥,厚洋蔥增加口感,牛肩胛不韌不油膩,估計有醬汁調味過,味道剛好,吃完不會太膩。麵包烤得酥酥軟軟,口感和韓國Isaac吐司差不多。除了吐司,可以額外加SET,包括汽水+薯條/紫薯餅,或者汽水+小食。小食選擇了炸雞粒,上檯時不算熱辣辣,但仍然脆身,加上微微微辣粉,比某炸雞伯伯連鎖店好食幾百倍。可能剛開業不久,所以每一個離開的客人也會問一下食後感,感覺很認真熱情對待每一位客人。整體來說,吐司出色,單價平均50多起,價錢在銅鑼灣區可以接受,重點是好態度好服務,可以encore

燒牛肩胛厚洋蔥温泉蛋吐司

可能剛開業不久,所以每一個離開的客人也會問一下食後感,感覺很認真熱情對待每一位客人。整體來說,吐司出色,單價平均50多起,價錢在銅鑼灣區可以接受,重點是好態度好服務,可以encore。唯一問題是店面比較小,等位可能比較久
燒牛肩胛厚洋蔥温泉蛋吐司