2021-11-16 424 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5  💰CP值:👍🏻👍🏻 /5 🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻/5 🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5平時星期六同日,Little Break Coffee & Kitchen 都會排長龍,好多人等,見今日少人啲,所以就試下呢間餐廳啦~Malina Clam Pot因為同朋友食左D野,所以兩個人Share呢個煲,份量就岩岩好,我地擇左墨西哥辣味蕃茄汁拼蒜蓉法包,D蜆肉味道幾新鮮,湯底配埋個法包都惹味 ~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰CP值:👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻/5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

見今日少人啲,所以就試下呢間餐廳啦~

Malina Clam Pot
湯底配埋個法包都惹味 ~
2021-09-12
30 分鐘 (堂食)
午餐
2021-11-12 471 瀏覽
平日下午入去 諗住食個下午茶得2-3枱 一入去 店員已講 只有90分鐘用餐無問題 我地3個人 叫左2個食物 2杯野飲諗住輕吃 其中1位食野 2位飲野叫完餐 店員冇講其他野跟住上餐 差不多食完時店員突然再講:我地最低消費每人一杯野飲點解唔係落完單既時候講? 係我地幾乎要食完 走陣先講難道叫野食不是消費嗎?好 唔緊要 再叫一杯消費左$240 跟住 店員再講 未滿$300唔可以簽卡很多不便 所以唔好意思啦 下次唔會再幫襯食物很普通 咖啡亦無特別勸大家要去既 記得人頭叫野飲因為叫食野係唔計消費的🤗
平日下午入去 諗住食個下午茶
得2-3枱 一入去 店員已講 只有90分鐘用餐
無問題 我地3個人 叫左2個食物 2杯野飲
諗住輕吃 其中1位食野 2位飲野
叫完餐 店員冇講其他野
跟住上餐 差不多食完時
店員突然再講:我地最低消費每人一杯野飲
點解唔係落完單既時候講?
係我地幾乎要食完 走陣先講
難道叫野食不是消費嗎?
好 唔緊要 再叫一杯
因為叫食野係唔計消費的🤗
2021-11-11
下午茶
2021-09-11 1032 瀏覽
係OpenRice 搵到呢間野,睇相以為好chill, 原來只係個室外睇落好靚,室內裝修好普通,而且好迫。同平時啲樓上Cafe,佢好少少🤏環境第一差;第二食物差,嗌左和牛漢堡,點知個漢堡扒好多筋,又唔juicy 無乜肉味,食到我想嘔,吞唔到落肚、真係太多筋。第三差,就係價錢方面,頭先個咁差嘅和牛漢堡HKD$178,加埋一就成兩舊水,食落差shakeshack 九條街。佢如果賣60蚊,我無野講,佢只值60蚊,賣200 就係太over.以為漢堡跟薯條,點知原來係跟薯仔,薯條另加錢。beans 都好過佢。唔會再來。
係OpenRice 搵到呢間野,
環境第一差;

唔會再來。
2021-09-08 974 瀏覽
記得星期五中午時間. 可能係Happy Friday餐廳都有8-9成既入座率.下着雨進入餐廳 店員有禮貌咁問有無訂位 然後著我和友人寫紙仔 便安排入座.餐廳裝潢都算簡單暖和. 氣氛唔錯 可能鄰近Office , 都好多上班族係到食Lunch我就點左款軟殼蟹龍蝦汁意大利飯$168如果lunch time 黎講 個人就覺得偏貴左小小😂 首先就黎左餐湯 同埋麵包做前菜大約等左15分鐘就上埋主菜 好熱辣辣 同埋食得出有龍蝦汁 唔錯😛 同埋最重要就係 軟殼蟹係即炸個隻 好熱 好脆👍🏻之後仲貪得意點左杯 熱既黑芝麻竹炭latte ! 咁杯野飲就唔算話味道好特出 不過不失 . 但佢既拉花 我就覺得好靚. 如果係想拎黎打卡都唔錯既😹
記得星期五中午時間. 可能係Happy Friday
我就點左款軟殼蟹龍蝦汁意大利飯$168
如果lunch time 黎講 個人就覺得偏貴左小小😂
首先就黎左餐湯 同埋麵包做前菜
大約等左15分鐘就上埋主菜 好熱辣辣

2021-08-29 675 瀏覽
第一次用外賣平台頂Little break coffee. 叫咗個鵝肝蘚菌意大利飯,飯同鵝肝味道都算ok,但成盒野非常細盒同好多油,幾啖就食完。應該不會有下次
應該不會有下次
外賣自取
2021-08-21 763 瀏覽
係d2附近是但搵左間就入去食竹炭包暖暖地,好軟熟,好味三文魚pizza個醬汁好好味,令人好開胃。餅底係薄身同脆口既,加埋火箭菜成個配搭都唔錯炸薯條其中一個醬係冬蔭公味,出乎意料地夾,唔錯不過以上咁多再加一杯凍檸茶,每人都要$170左右,性價比低
係d2附近是但搵左間就入去食

竹炭包暖暖地,好軟熟,好味

炸薯條其中一個醬係冬蔭公味,出乎意料地夾,唔錯

不過以上咁多再加一杯凍檸茶,每人都要$170左右,性價比低
2021-05-28
2021-07-26 1306 瀏覽
荔枝角地標D2Place行完街就去左呢間💛餐廳🍴空間唔算大,咁啱可以坐卡位都尚算舒服,友人為我慶生自備生日插牌 ,店員都好好,秘密進行,只要叫甜品佢就幫你準備好埋!______________________________🎂ʍɨֆֆ ʟɨօռռ🦁評分:8/10🥬羽衣甘藍沙律配雞胸肉雞胸肉煮得唔錯,仲嫩滑加埋黑椒幾好味,羽衣甘藍下面仲有藜麥,超高營養又健康!🍝大蝦比目魚天使麵比目魚煎得好香,大蝦淡淡肉配埋炒香左嘅天使麵,海鮮味入哂個麵到,不過稍為油膩左少少🎂朱古力心太軟配香草雪糕可惜嘅地方係心太軟用杯載,無得睇到流心嘅效果,味道中規中矩,有濃濃朱古力味🍵綠茶鮮奶咖啡拉花一百分,飛天嘅小馬真係令我好驚喜,學過拉花嘅我都唔知呢個圖案要練幾耐先拉到,賞心悅目,大大提升左杯咖啡嘅好味程度💛大推!雖然當日係想試焙茶咖啡可惜一早賣哂回頭率:80% 🌱味道賣相唔錯,又係良心小店,性價比一般

🎂ʍɨֆֆ ʟɨօռռ🦁評分:8/10

🥬羽衣甘藍沙律配雞胸肉

🍝大蝦比目魚天使麵

🎂朱古力心太軟配香草雪糕

🍵綠茶鮮奶咖啡
雖然當日係想試焙茶咖啡可惜一早賣哂

Green  Tea  Latte

回頭率:80% 🌱

味道賣相唔錯,又係良心小店,性價比一般
2021-07-25
慶祝紀念
生日
Green  Tea  Latte
2021-07-14 4612 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5「Let’s Take A Little Break」☺️ 這間屬於首批進駐荔枝角區的有型西餐廳,是我再三光顧的餐廳之一 😋 除了地理位置方便之外,最重要的當然是食物質素有保證喇!午餐、晚餐我也曾嚐過,午餐有沙律、麵包、湯、主菜及飲品,相當豐富,而晚市當然是a-la-carte單點,兩者水準同樣高質,值得推介 👍🏻💋 午市套餐 (沙律、麵包、湯、飲品)沙律菜新鮮 🥗 小麵包鬆軟又熱烘烘 🥖 湯味道濃郁、材料又特別(圖中是紫薯湯) 🍵 飲品選擇亦多,最愛點熱荔枝伯爵茶,茶裡有原粒荔枝乾可同吃,味道一流💋 脆炸德國鹹豬手($168)鹹豬手外皮炸得香脆而不韌,肉部份仍然嫩滑,味道恰到好處,是我最常點的主菜 😘💋 燒烤加拿大豬鞍扒 ($158)厚切豬鞍扒有口感之餘亦不失軟腍和肉味,聰明地用上醋汁來中和豬的油膩感,好好吃 😋💋 香煎脆皮新西蘭盲曹魚 ($158)魚皮煎得香脆,魚肉不會過實,與七彩繽紛、沾了魚油香和檸檬忌廉汁的蔬菜同吃,高質蛋白質之選 👍🏻
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 午市套餐 (沙律、麵包、湯、飲品)

💋 脆炸德國鹹豬手($168)

💋 燒烤加拿大豬鞍扒 ($158)

💋 香煎脆皮新西蘭盲曹魚 ($158)
燒烤加拿大豬鞍扒
香煎脆皮新西蘭盲曹魚
2021-03-14
燒烤加拿大豬鞍扒
香煎脆皮新西蘭盲曹魚
2021-07-13 1288 瀏覽
今日同朋友食生日飯結果係受氣多過似食飯首先到嘅時候,問侍應可唔可以幫手雪個蛋糕,第一句竟然係:唔喎我想問我地俾得切餅費就預咗有得雪,你而家咩態度?然後上菜嘅時候,我地成枱都嘢食,正常嘅侍應都會幫手郁下啲碟等我地放得落,但佢係幫都唔幫手,淨係望住我地郁到切蛋糕,生日牌又唔攞出嚟,餐具都唔俾,要我地問先有。仲要問完之後佢係淨係俾一把刀同碟,係冇叉嘅,咁我又想問點食?咁樣就收150蚊切餅費仲要加一?想問過唔過分啲?咁樣真係好趕客
今日同朋友食生日飯
結果係受氣多過似食飯
我想問我地俾得切餅費就預咗有得雪,你而家咩態度?
咁樣就收150蚊切餅費仲要加一?想問過唔過分啲?
咁樣真係好趕客
2021-06-26 1449 瀏覽
上次係度食左個煙三文魚碎蛋牛油果三文治($89)。煙三文魚係切碎晒撈埋喺嗰啲碎蛋同埋牛油果入面,我覺得比起成塊煙三文魚咁樣食味道更平均。三文治嘅包係麥包,甜甜地,齋食包都覺得好好食,真係食完一排都仲係回味無窮好想再食!另外嘢飲就叫咗rose latte。講真呢個拉花真係我食咁多間Cafe最靚嘅,加上擺咗少少碎花喺面,賣相真係一流!飲落味道亦非常好飲。環境方面我就覺得無Cafe嗰種寧靜,有少少似餐廳,但係都係舒服嘅。
2021-06-20 1313 瀏覽
2021年6月19日 晴今日同男朋友去d2 睇戲,睇戲之前想食個lunch 就係附近搵左間餐廳。一點半到等左唔夠十分鐘就有位入了。餐廳空間唔大, 冷氣唔太夠,未至於熱(但男朋友好熱)但有d 焗,室外有兩張枱,但2人枱好細,一人一碟野食都冇位放了。叫左兩個lunch set 加一個小食,餐湯+$15,set 包左野飲,但凍飲+$6,特色飲品都要再加錢。餐湯係蘑菇湯,好濃ge 蘑菇味,唔太咸,味道適中,不過個包就普通,冇特別。黑松露美國帶子蟹肉扁面 $158,個汁都幾香,帶子唔算細,都有4粒,唔錯香煎脆皮紐西蘭三文魚配龍蝦忌廉汁 $158,個皮煎到好脆,但件三文魚有d 腥...同個皮及汁有d 過咸,食到後尾好咸。炸薯條配黑松露沙律醬 +$20,熱辣辣炸得幾脆,好大條,但食完有d full, 太飽了Mocha +$6? , 好靚ge 拉花,不過不失,朱古力味唔濃。紫薯鮮奶 +$6?,淺紫色好靚,唔會好甜,但又未到好香,正正常常la。整睇黎講我覺得環境太迫,價錢唔算好抵,可以更好。
2021年6月19日 晴

一點半到等左唔夠十分鐘就有位入了。

整睇黎講我覺得環境太迫,價錢唔算好抵,可以更好。
10 分鐘 (堂食)
2021-06-08 1141 瀏覽
Had an after-work catch up with two good old friends. We had three courses and added the dinner set option. The tomato vegetables soup tasted sweet with light texture. I like that they put a lot of vegetables in it, including tomatoes, cabbages and potatoes. We had the prawn, scallop and orange pizza. This pizza was wonderfully presented and tasted fabulously good. I especially like the wasabi salad dressing they beautifully drizzled all over the pizza. In addition to the oranges, there were als

We had the prawn, scallop and orange pizza. This pizza was wonderfully presented and tasted fabulously good. I especially like the wasabi salad dressing they beautifully drizzled all over the pizza. In addition to the oranges, there were also rockets and horseradish, as well as cherry tomatoes- what a colourful combination!

The other two dishes were the risottos. One cooked in lobster sauce and the other in black truffle sauce. The former one came with scallops and the latter one came with pan-fried foie gras.

Their drinks were also visually pleasant, I had a cup of hot ginger earl grey latte. The ginger part was amazing because they put a small chuck of fresh young ginger in the latte, and also they grated the ginger into drinkable strands, so you gotta enjoy the drink with ginger strands in every sip. I really like this drink.
2021-06-05 1040 瀏覽
/🍕大蝦帶子甜柑千島汁薄餅($188)Pizza外型非常吸引 配料豐富 估唔到加埋甜柑都咁夾 如果係層餅底會比較好 薄底略嫌有點硬.🥫蜆煲 ($208)可自選熱鍋底(墨西哥辣味蕃茄汁🌶/香濃芝士汁🫕/白酒牛油🧈)及配料(香烤蒜蓉法包🥖/炸薯條🥔/意大利麵🍝)蜆煲一上枱好大驚喜 啲煲大大隻好飽滿 份量好足 雖然揀左辣味蕃茄汁但係一啲都唔辣 放埋啲意粉落去煮 好入味啊!.🧀芝士焗水牛丹麥豬串骨($178)豬串骨有5條 肉質軟淋 做到拉芝效果 番薯條非常香甜🍠 但份量就比較少.🥗煙三文魚糖心蛋凱撒沙律($118)好豐富既沙律 煙三文魚新鮮 唔會覺得腥 糖心蛋生熟程度岩岩好.🧅洋蔥圈($68)入口香脆香甜 正常發揮.🍟炸薯條($68)配黑松露沙律醬及泰式辣醬呢到用既係粗薯條 薯仔味都幾出 份量足夠 加埋黑松露醬 絕配!.🥛紫薯鮮奶($48)紫薯含量過少 好似淨係飲緊牛奶 如果多返啲紫薯 相信味道會出啲.🍰玄米茶蛋糕($58)蛋糕軟綿綿 加埋奶蓋同cream一齊食 好夾推介👍🏻.◽️整體而言 食物質素不錯 餐廳環境及食物都適合打卡 但價錢方面有點貴.Little Break Coffee & Ki
🍕大蝦帶子甜柑千島汁薄餅($188)
🥫蜆煲 ($208)
🧀芝士焗水牛丹麥豬串骨($178)
🥗煙三文魚糖心蛋凱撒沙律($118)
🧅洋蔥圈($68)
入口香脆香甜 正常發揮
🍟炸薯條($68)
配黑松露沙律醬及泰式辣醬
🥛紫薯鮮奶($48)
🍰玄米茶蛋糕($58)
蛋糕軟綿綿 加埋奶蓋同cream一齊食 好夾
推介👍🏻
Little Break Coffee & Kitchen
📍荔枝角長義街9號D2 Place一期地下G03舖
#anygoodfood_hk
#anygoodfood_Laichikok
2021-06-04 938 瀏覽
好耐之前book marked呢間但一直未有機會去今日終於有得試了約左朋友黎呢邊lunch,原來呢到lunch可以預約我地企係到等左半個鐘。。。環境都舒服,係有d 迫little迫點左lunch set黑松露帶子蟹肉意粉意粉軟硬度適中,有彈性味道適宜,帶子鮮嫩算得上係水準之作紅莓汁伴豬鞍唔會太硬,但呢知價錢可以轉其他豬肉會更有彈性,中間有d過熟個汁 係酸酸甜甜,但個人覺得濃dd會好食d似係溝稀左的黑醋伴碟好食隨餐會有湯同沙律包就外脆內軟跟餐加$6就有latte我試左焙茶latte,花拉得有水準飲到底都keep到個形係焙茶味唔算好濃有d期待過高
好耐之前book marked呢間
但一直未有機會去
今日終於有得試了
約左朋友黎呢邊lunch,原來呢到lunch可以預約
我地企係到等左半個鐘。。。
環境都舒服,係有d 迫
little迫

點左lunch set
黑松露帶子蟹肉意粉

意粉軟硬度適中,有彈性
味道適宜,帶子鮮嫩
算得上係水準之作
帶子蟹肉意粉

紅莓汁伴豬鞍

唔會太硬,但呢知價錢可以轉其他豬肉
會更有彈性,中間有d過熟
個汁 係酸酸甜甜,但個人覺得濃dd會好食d
似係溝稀左的黑醋
伴碟好食

隨餐會有湯同沙律
包就外脆內軟

跟餐加$6就有latte
我試左焙茶latte,花拉得有水準
飲到底都keep到個形
係焙茶味唔算好濃
焙茶latte

有d期待過高
30 分鐘 (堂食)
帶子蟹肉意粉
2021-05-22 857 瀏覽
放工黎到呢度食下午茶鬆一鬆~ 呢間餐廳位於D2 place 地下、地點都幾方便,環境都坐得幾闊落、亦可以經openrice訂座,方便唔使等位~ 平日6點前有下午茶餐選擇,可以當作輕盈嘅晚餐☺️💃🏻 鐵板三文魚橘子pancake熱辣辣、估唔到甜嘅橙同咸嘅三文魚配pancake食又幾夾~ 🥞🍊🐟黑芝麻竹炭latte黑色造型好岩打卡、飲落唔太甜、黑芝麻味好香濃~ 輕輕鬆鬆break完、充足電,又要應付黎緊整個星期嘅工作喇~🤡🦾🦾

鐵板三文魚橘子pancake

鐵板三文魚橘子pancake