為左呢間野第一次寫食評今日星期日去間餐廳下午戈陣會有落場 六點先會開返我地六點一二左右就入左去有幾檯人都差唔多時間入去同媽媽兩個人叫左一個牛肉炒粉絲 一個牛肉石窩拌飯 同埋一份雙拼辣味+果味蒜香炸雞粉絲比想像中大碟 夠兩個人share食 好味牛肉石窩飯ok 有飯焦 媽媽中意炸雞見唔少人推介所以叫左 果然唔錯 炸得好滑 蒜香味好味 辣味就唔知 因為媽話好辣我怕辣冇食到樣樣野食都唔錯而今次寫食評特別想講既其實係間餐廳既服務餐廳有兩女一男做落單傳餐兩個女既服務都十分好 好nice 其中一個仲會同客閒聊幾句 好親切亦好helpful抵讚但個男仔既服務就係唯一我希望可以改善既地方又唔可以話佢係好冇禮貌 但就唔夠尊重吧或者係年紀尚輕 比我感覺有點hea/對客唔夠認真因為炸雞食唔哂所以我媽問佢拎個盒同袋打包但佢拎過黎既只係得個盒仲要係好急咁好隨意地放{有點接近扔}左係我地桌面既角落位 然後就秒速轉身走左可能佢有其他野趕緊但咁樣的確令我同媽媽都覺得有不被尊重既感覺之後我地問戈個好nice既女員工拎返個袋佢都好親切地問返我地{食唔哂呀?}然後拎左個紙袋黎仲主動幫
為左呢間野第一次寫食評

但咁樣的確令我同媽媽都覺得有不被尊重既感覺
之後我地問戈個好nice既女員工拎返個袋
佢都好親切地問返我地{食唔哂呀?}
然後拎左個紙袋黎仲主動幫我地放個盒入去

所以呢間餐廳樣樣好 值得推介 只希望個男仔見到呢篇食評既話可以改善一下
對客人認真點 有禮點 跟d女員工學下野啦哈哈

專程入來食,價錢合理,食物一流。環境超舒服。成個馬灣得呢間值得食。真係韓國人開,味道正宗,服務好,態度友善親切,還送了兩杯drink(因為我們是一個台客人,不過上次沒有送)。仲有最出名炸雞,不過今天無點。專程入來食,價錢合理,食物一流。環境超舒服。成個馬灣得呢間值得食。真係韓國人開,味道正宗,服務好,態度友善親切,還送了兩杯drink(因為我們是一個台客人,不過上次沒有送)。仲有最出名炸雞,不過今天無點。

2021-07-04
2021-05-09 799 瀏覽
一入去已經涼浸浸,冷氣充足!座位間隔寬敞舒適,唔會人貼人,仲有落地玻璃睇到街景,沙灘!大海!青馬大橋!石鍋飯熱辣辣,仲有飯焦,有雞牛豬不同口味。炸雞有甜辣,原味,芝士醬等等5-6種口味,就算外賣都一樣高水準!韓式紫菜包飯要「平日」先有,都係有幾種口味比你揀,食完正餐一定要叫一份外賣拎返屋企!因為老闆係韓國人,味道方便好正宗韓式,絕對值得一試再試。「溫馨提示」舖頭開12:00收21:00逢星期三休息
一入去已經涼浸浸,冷氣充足!

石鍋飯熱辣辣,仲有飯焦,有雞牛豬不同口味。

因為老闆係韓國人,味道方便好正宗韓式,絕對值得一試再試。

「溫馨提示」

舖頭開12:00收21:00
逢星期三休息
2021-05-05
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
  • 韓式石鍋飯
  • 紫菜包飯
  • 韓式炸雞
2021-05-01 491 瀏覽
偶然一個下午,走進這家餐廳。叫了辣海鮮湯及雙拼炸雞。自此,一試難忘。再回來時再幫襯, 是家用心經營的餐廳。海鮮湯很鮮味。炸雞好有韓國風味。燒肉配生菜絕配,醬汁味美。所有食物都好足料。
海鮮湯很鮮味。
炸雞好有韓國風味。
燒肉配生菜絕配,醬汁味美。
所有食物都好足料。
2021-05-01
5 分鐘 (堂食)
2020-10-09 1104 瀏覽
一直都好想介紹呢間餐廳,呢間韓國餐廳係由一對韓國夫婦開,係馬灣入面我最鍾意嘅餐廳。平均一至兩星期都會幫襯一次。星期一至五嘅午餐我最鍾意就係食吞拿魚壽司卷,真係好好食。如果有人陪我食,我就一定會食烤五花肉,呢個真係好好味,用生菜包住食就最正🤤除此之外佢哋仲有個海鮮辣烏冬同忌廉烏冬都好好味㗎😍 最後唔少得嘅仲有佢哋嘅前菜,每次去呢都會有少少唔同,當中我覺得最好食就係薯仔沙律同埋韓國魚蛋😋唯一我覺得可以改善嘅就係,如果星期六日都有壽司卷食就好啦!

唯一我覺得可以改善嘅就係,如果星期六日都有壽司卷食就好啦!
2020-08-13 753 瀏覽
因為有一個新朋友最近到了馬灣工作,趁今天放假,特地走到了荒島約他用膳。在等待友人放Lunch時,在馬灣隨便逛逛。馬灣環境不錯,很多外國人在悠閒地散步、放狗,加上今天天朗氣晴,很是寫意。等到友人到來,來到了這間開業不久的韓國餐廳。這間餐廳空間感很大,裝璜不錯,叫了一份甜辣炸雞及一份辣豬肉紫菜卷。甜辣炸雞醬汁蜜甜,但卻不太吃到辣味,幾乎懷疑上錯了菜,雞件夠淋身及易散,紫菜卷味道不過不失,豬肉肉質爽嫰。整體來說還算可以。
因為有一個新朋友最近到了馬灣工作,
趁今天放假,特地走到了荒島約他用膳。

在等待友人放Lunch時,在馬灣隨便逛逛。
馬灣環境不錯,很多外國人在悠閒地散步、放狗,
加上今天天朗氣晴,很是寫意。

等到友人到來,來到了這間開業不久的韓國餐廳。
這間餐廳空間感很大,裝璜不錯,
叫了一份甜辣炸雞及一份辣豬肉紫菜卷。

甜辣炸雞醬汁蜜甜,但卻不太吃到辣味,
幾乎懷疑上錯了菜,雞件夠淋身及易散,
紫菜卷味道不過不失,豬肉肉質爽嫰。

整體來說還算可以。
2020-08-04 1249 瀏覽
在第二天的中午,馬灣挪亞方舟酒店 Check out 後,我們一行 3人也肚餓了!走到珀麗灣商場,找找有什麼食午餐的好地方?!由於,當日是平日,意想不到!有些餐廳竟然無開!我們找到一間韓式小店 Little Seoul!這裡舒適優雅,望出去正是青馬大橋景致!看看餐牌,幾十蚊就有交易!認真抵食呢!Lunch set 12:00~3:00pm 平日供應加一服務費奉送湯或泡菜吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律 $49紫菜飯卷有 11 件之多!連全卷頭尾都有!完全超出我預期的份量!韓式紫菜卷跟日式壽司大同小異,配料包括:甜雞蛋、青瓜、醃蘿蔔、甘筍、蟹柳、吞拿魚...等。色彩繽紛而且材料非常豐富! 包得滿滿的!色彩繽紛的配料,看得人心花怒放!一點亦不馬虎!紫菜表面掃上一層醬油,添上一份香氣!加入蔬菜,一點也不覺膩,口味清怡!醃蘿蔔口感青爽最突出!此外,加入吞拿魚,豐富了味道層次!另送泡菜入口爽脆,口味酸辣!挺開胃呢!魚羹湯味道鹹鹹地,魚羹溫熱柔軟!

走到珀麗灣商場,找找有什麼食午餐的好地方?!
由於,當日是平日,意想不到!有些餐廳竟然無開!

我們找到一間韓式小店 Little Seoul

這裡舒適優雅,望出去正是青馬大橋景致!

看看餐牌,幾十蚊就有交易!認真抵食呢!

Lunch set 12:00~3:00pm 平日供應
加一服務費
奉送湯或泡菜
吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律 $49

包得滿滿的!色彩繽紛的配料,看得人心花怒放!

一點亦不馬虎!紫菜表面掃上一層醬油,添上一份香氣!

吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律

另送泡菜
入口爽脆,口味酸辣!挺開胃呢!

泡菜
魚羹湯
味道鹹鹹地,魚羹溫熱柔軟!
魚羹湯
2020-01-06
吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律
泡菜
今日同朋友入馬灣曬太陽😍因為好多年前都入過馬灣食野,餐廳好高質所以今日入去都諗住食埋野...有幾間選擇,最後試下係碼頭既Little Seoul我地3個人,叫左3樣野食想試埋紫菜飯圈,不過星期六無得食牛肉什菜炒粉絲呢一碟炒粉絲真係無得頂😍平時韓國野都好多有得食炒粉絲,朋友叫個陣都心諗會唔會好普通,但到食個陣我地3個都讚不絕口炸雞我地係叫芝士炸雞,不過好似上左蜜糖咖喱味。anyway,同樣韓國餐廳一定有炸雞,但唔係間間好食呢一間又係高質😋而且份量好多🤩朋友食到飽曬停曬手,都仲有幾件比我獨食😆😆而且唔會好膩鐵板五花腩呢一碟五花腩不肥不瘦,都係好適中而且配菜亦唔會好油膩,3個人份量都岩岩好呢間餐廳真係值得推介,食到一半已經Search下市區有冇,不過好可惜,只得馬灣一間
今日同朋友入馬灣曬太陽😍
因為好多年前都入過馬灣食野,餐廳好高質

所以今日入去都諗住食埋野...
有幾間選擇,最後試下係碼頭既Little Seoul

我地3個人,叫左3樣野食

想試埋紫菜飯圈,不過星期六無得食

牛肉什菜炒粉絲

但到食個陣我地3個都讚不絕口

炸雞

我地係叫芝士炸雞,不過好似上左蜜糖咖喱味。
anyway,同樣韓國餐廳一定有炸雞,但唔係間間好食

2020-05-09
  • 牛肉什菜炒粉絲
  • 蜜糖咖喱炸雞
2020-01-06 878 瀏覽
離開馬灣,去了碼頭吃late lunc。她們提議,去Little Seoul吃韓國菜。午市提供十款選擇,由$49-$59不等,包茶、湯或泡菜。魚片湯挺好飲的,且有數片魚片在湯內。泡菜,幾乎由C一人獨享。小妹要了煎蛋雞肉飯配沙律菜$59,雞肉混入芝麻與雜菜同炒,甜甜的,雞肉又嫩滑,配白飯吃一流!煎蛋,邊脆,內裏蛋黃又香,配以沙律菜吃,輕盈且健康。C和I,分別要了炸牛肉紫菜飯卷配沙律$49和吞拿魚紫菜飯卷配沙律$49。

結婚一周年,同老公黎左珀麗灣住左一晚,今日臨坐船出番去之前黎左呢間近碼頭既韓式小店食埋lunch先走,睇佢餐牌set lunch唔貴,有湯,泡菜,主食,都係49起。我同老公分別點了韓式粉絲連飯餐(59蚊)同燒牛肉飯團卷(49蚊),份量比想像中大一點,都夠食。個炒粉絲好香,我個牛肉卷其實都好食,不過賣相(個別件)就真係差左少少^^" 但勝在多,環境也舒服,可以對住個海食一個60蚊樓下(不過要加一)既lunch, 都係幸福既小幸

2019-03-27 707 瀏覽
據說馬灣係個荒島,因此亦是美食沙漠。吾好話有冇好野食,搵到間餐廳已經好幸福。近碼頭方向有兩三間餐廳,都係啲茶記,外賣店。只有依間韓國野舖面望落”是正”, 外觀以白色為主,有小清新的感覺。店入面啲枱凳擺設都行簡單樸素風,係賣韓國野食既小清新cafe. 有朋友同我講依間店吾係日日都會開,亦無固定休息日,全隨店凊當天的安排。今日好好彩甘有開門,lucky!!!Lunch time, 我地叫左兩個set。1. 辣豬肉紫菜包飯set紫菜包飯的料真的很十足,一塊包飯入面有齊雞蛋,紅蘿蔔,青瓜,蟹柳,菠菜,辣豬肉,一次過給你超滿足的味蕾感受。辣豬肉的辣味沒有太重而覆蓋左其他配菜的味道。推薦!跟set仲有沙律加海帶湯,沙律配柚子汁。2. 炒豬肉雞蛋飯set豬肉有烤肉的味道,以燒汁炒成,甜甜的。飯上面有隻荷包蛋,煎得岀色,切開之後有流心的效果。豬肉配埋流心蛋一齊食,口感十足。隨餐附沙津同海帶湯。
據說馬灣係個荒島,因此亦是美食沙漠。
吾好話有冇好野食,搵到間餐廳已經好幸福。

近碼頭方向有兩三間餐廳,都係啲茶記,外賣店。

Lunch time, 我地叫左兩個set。

1. 辣豬肉紫菜包飯set
跟set仲有沙律加海帶湯,沙律配柚子汁。
辣豬肉紫菜包飯

2. 炒豬肉雞蛋飯set