2021-07-30 114 瀏覽
今日食咗一個Carbonara 同叫左去到一間coffee shop必定要試既hand drip coffee. 先講carbonara, 非常好食,雖然用料係用普通既煙肉,所以會較鹹,不過賣相好,芝士蛋醬好入味令到味道平均,意粉整體口感好好,最重要係非常飽。hand drip 有四種選擇,每種都係single origin, 我今日試咗來自秘魯的咖啡豆。咖啡師非常專業,就算我有比較白痴既味覺,都飲得出咖啡師陳述係唔同溫度應該會出現既不同味道。個hand drip 味道好有層次,建議大家慢慢享用,今次由最熱既時候已經飲得出既士多啤梨甜酸味,至到慢慢冷卻之後出既微橙味,朱古力同hazelnut 味都有浮現出來。下次會嘗試其他豆。 整體來講價錢算中等,不過個人覺得食物同飲品質素比價錢高。加上自己開車來,泊車尚算方便。所以總括來講非常推薦👍
2021-07-30
  • Carbonara
  • Hand  Drip  coffee
2021-07-28 119 瀏覽
好正丫丫丫丫!!!住咗喺屯門泳池呢頭十幾年,終於有一間開陽又闊落嘅Coffee Shop, 啲嘢食都偏向健康,新鮮,又唔限時同埋可以帶埋狗仔嚟真係一流!店員嘅服務都好好!可以講笑吹水。餐廳週末嘅時候都好受歡迎好多人,有時可能要俾啲耐性等等先有位,不過店員嘅態度overall都好好。貼番幾張嘢飲同埋美食既靚圖,希望等多啲人都有機會過嚟試吓啦😀。個人最推介就係卡邦尼意粉同埋雪糕,份量偏大CP值高👍🏻

咖啡雪糕
咖啡雪糕
路經幾次見到都滿座既cafe 終於簡左日平日既下就去🥰唔洗等位Yoyo場內位置大約可以坐16人左右 ~ 2人位置居多 岩哂你同閏蜜一齊黎談天說地🥰 整體設計都係小清新綠油油系列☺️ 出面既環境車同人都好少 所以感覺好寧靜好舒服 樓底夠高感覺好闊落✌🏻 叫左my all-time favorite : flat white and cappuccino 不得不說拉花好靚😚 咖啡入口都好香滑 品嘗到咖啡既甘香~ 奶泡都好綿密 飲落有層次感👻 如果你係想安安靜靜搵間cafe坐下 傾下計 超級推介呢到! 因為真係會坐到唔想走👻👻 員工服務都唔錯😋😋😋

整體設計都係小清新綠油油系列☺️

員工服務都唔錯😋😋😋
2021-07-21
今天下午茶時段,我去了新開張位於屯門中央廣場的Lorway Coffee & Bakery吃個tea。從屯門泳池輕鐵站行去,只是2 分鐘路程。從豐景園輕鐵站行去,也只不過是3 分鐘左右。Cafe的裝修簡潔明亮,大玻璃窗透光度十足,內裏有棵大樹做點綴,給人一種舒適的感覺。Cafe應該是歡迎寵物,因為我看見鄰座有2 隻狗狗。餐牌食物款式不多,飲品要另外購買,不用加一。Cafe是自助點餐模式,客人先自行找座位,然後自行點餐付款。之後店員會將食物飲品奉上,但餐具需自取。我點了煙三文魚蛋沙律牛角包配沙律($58) 及熱朱古力($45) 。煙三文魚蛋沙律牛角包味道不錯,但個包是凍的。沙律份量比較少,味道ok。熱朱古力應該是dark chocolate, 味道正常。下次再試下他們的All Day Breakfast 或 bagel.

2021-07-10 137 瀏覽
第一次老遠從西貢來光顧,但換來的非常差的體驗。是準備買食物時立馬叫我們去關門,但當時還有人出入,像是我們是店員一樣,基本一聲唔該也沒有。非望店主看到會有所跟進。
2021-07-10
早餐
因帶住bb及有狗,詢問餐廳同男職員講安排位置,已經話不會有坐位安排,係餐廳唔小心打瀉水,即時講唔好意思,男職員即時黑口黑面地清潔,然後朋友出去企喺櫃檯前面等order,等勁耐,男職員完全冇望冇理到我朋友,只顧自己整咖啡,然後再捧餐比其他客人,朋友繼續好有耐性地等,好有禮貌咁落單,咖啡到時,俾個職員行黎同我地講:”其實呢!如果下次倒瀉水有人幫你清潔個地下,你應該講唔好意思囉!”餐廳打瀉水有幾咁平常,又唔係特登,打瀉時已即時講唔好意思,為何要承受職員咁嘅態度!我有再即時講多聲唔好意思,為何又唔回應我呢?會再幫襯!為何去食野要受你氣!
2021-07-08
2021-07-05 700 瀏覽
03.07.2021Lorway Coffee & Bakery位於屯門中央廣場的「Lorway Coffee & Bakery」,是一間走清新風格的小店;乘輕鐵往屯門碼頭方向,在屯門泳池站落車,只要往左,途經御海灣,就見中央廣場,非常近和方便,咖啡店隔離巴士站,很容易找呀。這類型的小店,這幾年在元朗開了很多,但屯門實在不多,外型及內類裝修非常討好,落地玻璃令小店採光十足,但又不會太曬,簡直完美。雖然店舖不大,但除了玻璃近地擺放了一排青草,在近門放置了一盆粉紅色裝飾花。最吸晴就是店內一大棵樹,樹下有座位,坐在店內也可以做背景。小店沒有訂座,到店內也只是自行找位,幸好職員讓我們在店內小走廊等候,而且這天星期六下午一時半等候也不是等太久。自助購買,之後職員會送上,座位之間有足夠距離,大家可以細細私語,即使食完,職員也叫我們慢慢坐,跟平時其他店舖又限時、態度又趕客,明顯分別好大;如果平日來,人流不多的話,真的可以好好享受、慢慢坐。店內有一個麵包玻璃櫃,餐牌只有兩個,一個飲品,主要是各類咖啡、茶(Earl Grey、薄荷茶之類)、其他小量飲品。食物包括早餐及麵包、意粉及沙律。我同朋友同樣選了「
03.07.2021

Lorway Coffee & Bakery

店內有一個麵包玻璃櫃,餐牌只有兩個,一個飲品,主要是各類咖啡、茶(Earl Grey、薄荷茶之類)、其他小量飲品。食物包括早餐及麵包、意粉及沙律。我同朋友同樣選了「煙三文魚芝士忌廉貝果」,我另加「迷你鮮奶咖啡」。

煙三文魚芝士忌廉貝果:賣相很漂亮,煙三文魚捲成花型,貝果塗了忌廉,很好吃。輕量午餐好適合女士。
煙三文魚芝士忌廉貝果

迷你鮮奶咖啡:咖啡位了花,迷你杯,很香,即使不加糖,也不會苦。
迷你鮮奶咖啡

小店歡迎狗狗,有可愛狗狗來幫襯。

下次會再來,想試其他美食,打卡傾計最啱!
2021-07-03
15 分鐘 (堂食)
迷你鮮奶咖啡
  • 迷你牛奶咖啡
2021-07-03 167 瀏覽
States themselves as dog friendly just as a gimic, when walking into ask the condition is only if your dog is not noisy. Also lousy payment options, only takes cash and no form of electronic payment. Not recommended.
2021-06-04 519 瀏覽
平日大概3:00到餐廳其實冇咩人但係覺得環境非常之舒服適合朋友之間girls talk 🤣🤣🤣煙三文魚忌廉芝士貝果Bagel烘得幾脆有薄薄一層cream cheese煙三文魚份量都幾多但係我冇辦法將個bagel夾埋啲餸一齊食唯有用刀叉切開黎食煙三文魚唔會過鹹沙律菜亦都有醋仲有細細粒嘅cream cheese作為輕食係非常之fresh Dirty ($40) 今次係我第一次飲所以我唔知道係好飲定唔好飲但係奶味濃厚泡沫咖啡
平日大概3:00到餐廳
煙三文魚唔會過鹹
沙律菜亦都有醋
仲有細細粒嘅cream cheese
作為輕食係非常之fresh

Dirty ($40)
今次係我第一次飲
所以我唔知道係好飲定唔好飲
但係奶味濃厚
2021-05-21 385 瀏覽
卡邦尼意粉唔係成日食carbonara 但呢個好好食意粉比較硬身 可以軟多啲啲會再好食啲擺碟高 所以食前要撈勻啲 有啲汁係底 但唔會太多沉低 而且汁岩岩好 好正好多煙肉有香味!唔會得啲碎係面做樣咁!亦唔係薄片乾身 呢個有厚度好香 好讚!熱美式正常發揮 唔錯朋友點凍美式 想說的是杯墊幾靚🤣整體高水準發揮 可以再訪-💭屯門越開越多cafe 水準越嚟越高好開心有一間唔限時 可以hea一日既cafe呢度唔係市中心旺區 靜靜地 好舒服
唔係成日食carbonara 但呢個好好食
意粉比較硬身 可以軟多啲啲會再好食啲
擺碟高 所以食前要撈勻啲 有啲汁係底
但唔會太多沉低 而且汁岩岩好 好正
好多煙肉有香味!唔會得啲碎係面做樣咁!
亦唔係薄片乾身 呢個有厚度好香 好讚!

熱美式
正常發揮 唔錯
朋友點凍美式 想說的是杯墊幾靚🤣
整體高水準發揮 可以再訪
💭屯門越開越多cafe 水準越嚟越高
好開心有一間唔限時 可以hea一日既cafe
呢度唔係市中心旺區 靜靜地 好舒服
𝙽𝚎𝚠 𝙲𝚊𝚏𝚎 ~ 落地玻璃採光很好,綠葉和粉紅色牆的裝飾很和諧,空間感十足☁️☀️屯間區終於有甘舒服的Cafe 🤎.🍞 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑾𝒂𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒂𝒌𝒆 果仁感滿滿的蛋糕🍰核桃分布平均,啖啖都有咬到,三層黑朱古力layer,非常Smooth👍🏻平衡左蛋糕較粗既口感,層次感豐富,而且不會太甜🍫🍫.🍞 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐咖啡濃度很好🥰喝得出有細心調配,店家選用明治牛奶,所以有一貫的奶香和口感~拉花頗精緻,整體質素不會輸給市區的咖啡店!.𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂食物: 👍🏻 7/10環境: 🌵8/10屯門區少見的空間感Cafe 🌿隱世小店位置算多,不太需要排隊(呢點真係好開心🤩)可以充分享受悠閑感~咖啡質素中上,暫時有少量輕食例如bagel、意粉🥯🥯期待Menu有更多選擇.

🍞 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑾𝒂𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒂𝒌𝒆
🍞 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐
𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂

食物: 👍🏻 7/10
環境: 🌵8/10

2021-04-30 453 瀏覽
收工等剪頭髮既時候,去左屯門泳池附近新開既cafe嘆件cake、食個tea🤭Carrot cake(40$)Carrot既份量非常之多,整體上幾好。Flat white(40$)正常水準、拉花幾靚,略嫌豆味唔太出。環境方邊,裝修幾靚、細細間但都唔會太逼,不過座位偏少,得5、6張枱,相信假日黎應該都要等位架啦~建議住係附近既人/游完水既人可以得閒過黎試試,至於特登既話就唔好啦,畢竟無話有太特別野食/野飲,而佢既位置係屯門尼講都比較偏僻🤨🤨

Carrot cake(40$)
Carrot既份量非常之多,整體上幾好。

Flat white(40$)
正常水準、拉花幾靚,略嫌豆味唔太出。

Carrot  cake
Carrot  cake
2021-04-25 466 瀏覽
LORWAY COFFEE☕️Take a ride to Tuen Mun, there’s lot of small place might surprise youLorway Coffee using fresh and good ingredients. The avocado is really good. I can taste the freshness of it 🥑喺屯門其實有很多好特別的小地方! Lorway嘅装修以清新風格為主店舖空間感十足仲有落地大玻璃滿滿嘅自然光加上新鮮的食物同咖啡,感覺好舒服!食材非常新鮮和優質的食材。 未食過牛油果可以咁新鮮🥑住屯門嘅朋友又有一間靚cafe 選擇!Rating: 8/10💛💛Location 📍Lorway Coffee & Bakery (屯門)屯門海榮路22號屯門中央廣場地下B3-A號舖#foodwriting #wakeyfoodie #alldaybreakfast #tuenmunbreakfast #tuenmuntrip #hongkongdaily #hongkongadventure #屯門一日遊 #屯門
LORWAY COFFEE☕️

喺屯門其實有很多好特別的小地方!
Lorway嘅装修以清新風格為主店舖空間感十足
仲有落地大玻璃
滿滿嘅自然光加上新鮮的食物同咖啡,感覺好舒服!

食材非常新鮮和優質的食材。
未食過牛油果可以咁新鮮🥑
住屯門嘅朋友又有一間靚cafe 選擇!

Rating: 8/10💛💛

Location 📍
Lorway Coffee & Bakery (屯門)
屯門海榮路22號屯門中央廣場地下B3-A號舖

#foodwriting #wakeyfoodie #alldaybreakfast #tuenmunbreakfast #tuenmuntrip #hongkongdaily #hongkongadventure #屯門一日遊 #屯門美食 #屯門單車 #屯門單車遊 #屯門好去處 #屯門咖啡店
全日早餐  Lorway  All  day  breakfast
牛油果配酸種麵包  Avocado  with  sourdough
2021-04-10
$100 (早餐)
  • 全日早餐  Lorway  all  day  breakfast
2021-04-18 374 瀏覽
Lorway Coffee & Bakery係屯門新開嘅cafe~ 店內只有10幾個位,樓底幾高,好有空間感,裝修行自然風,所以環境整體都舒服嘅~我哋星期六朝早去,可能座位比較少同新開,10點都已經開始要排隊~ 佢哋嘅餐牌暫時只有5款食物、2-3款cake 同唔同嘅飲品,我哋食咗貝果同全日早餐,份量偏少,所以唔太抵食😬另外我哋仲留意到佢哋係一間寵物友善餐廳,因為我哋食嘅時候見到有客人帶咗隻哥基入嚟😍•🥢 煙三文魚忌廉芝士貝果 $68Bagel有明顯烘過嘅坑紋,但唔太熱,所以口感都唔係好鬆軟,係偏硬啲啲,但可以接受,中間夾咗煙三文魚、生菜同忌廉芝士,好正常嘅配搭,但冇咩驚喜~ •🥢 全日早餐 $88呢個全日早餐嘅份量同食物嘅種類真係有啲少,食完真係唔太滿足呀,以呢個價錢嚟講都偏貴😟幾特別嘅係佢哋嘅多士用咗2片薄嘅酸種麵包,稍為烘過,有少少酥脆感,牛油味幾香~牛油果有啲黑椒調味,個牛油果夠熟,所以好夠淋又唔會好草青~ 煙肉嘅煙燻味好香,好似好廢話,但係真心幾好食嘅煙肉😂 另外煙三文魚就只得1片,炒蛋同沙律就正常發揮~•🥢 凍朱古力 $48朱古力味好濃郁,係黑朱古力,飲落一啲都唔甜🤤•🥢 W

🥢 煙三文魚忌廉芝士貝果 $68

🥢 全日早餐 $88
全日早餐

🥢 凍朱古力 $48
朱古力味好濃郁,係黑朱古力,飲落一啲都唔甜🤤
凍朱古力

🥢 Walnut Chocolate Cake $50
整體唔會好甜,蛋糕係比較濕潤鬆散果種嘅牛油蛋糕,核桃嘅部份主要都係上面嘅半粒+後面嘅核桃碎,而唔係加咗入朱古力入面,但整體嘅配搭都唔錯嘅👍🏼 不過我哋有問過店員,佢哋嘅蛋糕都係入貨,唔係自家製嘅🙈
Walnut Chocolate Cake

📸 泡沫咖啡 $38
凍朱古力
Walnut Chocolate Cake
泡沫咖啡
星期五安排了屯門美食一日遊,出發前一晚睡前看到這家剛開始試業的咖啡店,裝修風格完全是我的菜,所以就順路去踩點,沒想到屯門也有這麼美的咖啡店吧!咖啡店在工廠區一帶,我在建生那邊吃完早餐,搭 505 號輕鐵在「兆麟」下車再行過去,順便消化一下個早餐。這一帶看起來是工廠區,沒甚麼其他食肆,店內食客看起來都是在附近工作的人。我大概 12:15 到達,店內只有一人一狗,可以影到無人空景又幾開心。一入門口就見到棵樹,完全是我會喜歡的地方。最入面的牆上有葉子彩繪,配色非常小清新,可愛也不會太過女性化。大片玻璃窗迎來充足日光,你有看到窗上面也有葉子貼圖嗎?我特別喜歡這個「廚房」設計,Keep 低之後要裝修廚房的時候拿出來參考,上面堆葉都幾靚,我一邊飲咖啡一邊思考係唔係可以響屋企搭一個這樣的場景。咖啡店昨天才開始試業,這天來到全線品項都有九折,目前提供咖啡飲品和一些輕食。菜式都是一些咖啡店常見食物,素食的話可以揀牛油果酸種麵包。另外也有少量蛋糕小食。坐角落位景觀唔錯,透過玻璃窗又可以感受城市流動。因為我剛吃完早餐還蠻飽,所以喝杯咖啡坐坐。Mocha HK$40Mocha 拉花的紋路剛好都襯了牆上的葉子,

大片玻璃窗迎來充足日光,你有看到窗上面也有葉子貼圖嗎?

菜式都是一些咖啡店常見食物,素食的話可以揀牛油果酸種麵包。

另外也有少量蛋糕小食。

坐角落位景觀唔錯,透過玻璃窗又可以感受城市流動。

因為我剛吃完早餐還蠻飽,所以喝杯咖啡坐坐。

Mocha HK$40

Mocha 拉花的紋路剛好都襯了牆上的葉子,跟我的裙子一樣,咖啡口感不俗也喝到朱古力香濃。

香港的新咖啡店陸續開到大西北,繼元朗之後是不是就到屯門呢?幾時又到天水圍呢?放假其實唔一定去離島旅行既,入屯門元朗都可以架,無咁逼呀!
2021-04-09