又係新浦崗😌間鋪叫@LUNCH佢sell食多國菜今次自己去食嘅係黑松露炒蛋漢堡配薯菜88$+10$轉蕃薯條我本人好喜歡食蕃薯條如果間野有我就會食呢間啲蕃薯條比較幼身脆皮都算係我可以接受,但我覺得可以乾身少少,點嫌太油個Burger好大份,牛肉係自家製個種,都偏多肉汁,喜歡黑松露係可以試下晚餐冇跟飲品,加杯抹茶🍵Latte.不過我覺得偏淡,茶味較少埋單136$ 我覺得主要環境都舒服,試左一樣野味道都算係水準內嘅,可以再試試嘅!(整體3.5/5)不過我係門口睇menu果時個店員不停叫我入去睇,我就有啲無奈,唔係睇左岩唔岩自己食先入去架咩😐
又係新浦崗😌
88$+10$轉蕃薯條
我本人好喜歡食蕃薯條
如果間野有我就會食
呢間啲蕃薯條比較幼身脆皮
都算係我可以接受,但我覺得可以乾身少少,點嫌太油

(整體3.5/5)
10月9日,黑色暴雨落大雨諗住唔行咁遠,見門口幾光猛光鮮,點知食物質素係咁滑蛋吉列豬扒飯滑蛋過咸,蛋質好老的感覺吉列豬扒不吉列,肯定翻炸,一係整定左好耐食落去就好似食左d 開咗包裝口好耐嘅米通咁,又淋又硬。——————————————————雜扒配薯菜先唔好講d扒先,我地講左d薯條先呢間公司一定好愛錫客人。好怕客人熱氣d薯條翻炸,或者好似未炸過咁。感覺就好似食緊焗番薯咁都真係幾健康雜扒好似油浸咁。如果欠缺油份既人都幾適合——————————————————小總結:門口好似好得,內裏直頭唔得錢多想打卡影相,值得一試想食健康薯條值得一來吉列怕熱氣,呢度唔使怕致老闆:希望能夠用心經營。闖出一條新路。只要肯努力,世上無難事。
10月9日,黑色暴雨

落大雨諗住唔行咁遠,見門口幾光猛光鮮,點知食物質素係咁

滑蛋吉列豬扒飯

滑蛋過咸,蛋質好老的感覺

吉列豬扒不吉列,肯定翻炸,一係整定左好耐
食落去就好似食左d 開咗包裝口好耐嘅米通咁,又淋又硬。

——————————————————

雜扒配薯菜

先唔好講d扒先,我地講左d薯條先

呢間公司一定好愛錫客人。好怕客人熱氣
d薯條翻炸,或者好似未炸過咁。
感覺就好似食緊焗番薯咁
都真係幾健康

雜扒好似油浸咁。如果欠缺油份既人都幾適合

——————————————————
小總結:
門口好似好得,內裏直頭唔得

錢多想打卡影相,值得一試

想食健康薯條值得一來

吉列怕熱氣,呢度唔使怕

致老闆:
希望能夠用心經營。闖出一條新路。只要肯努力,世上無難事。

滑蛋吉列豬扒飯
2021-10-08
2021-10-08 55 瀏覽
是日平日晚市時間食完飯會係附近有活動睇到西餐門面裝修都正常 打算速戰速決食個快飯一入門口 本身個waiter話可以坐低先掃code…咁都正常 跟住因為我地趕時間要快啲食想打開本menu望下食咩先叫左嘢食先… 個waiter就追我掃安心出行🙄又係佢話可以坐低慢慢掃…不過重點係啲嘢難食…叫左洋蔥滑蛋雞柳飯…啲蛋滑唔滑就都唔講啦…啲雞有啲唔新鮮嘅怪味…然後… 晚市飲品正價 叫左杯熱情果烏龍茶…甜到飲唔到第2啖….同埋佢價錢係同區黎講都算貴..咁嘅食物質素我個人就覺得唔係好值得再幫襯啦
是日平日晚市時間
食完飯會係附近有活動
睇到西餐門面裝修都正常
打算速戰速決食個快飯
一入門口 本身個waiter話可以坐低先掃code…
咁都正常 跟住因為我地趕時間要快啲食
想打開本menu望下食咩先叫左嘢食先…
waiter就追我掃安心出行🙄
又係佢話可以坐低慢慢掃…
不過重點係啲嘢難食…
同埋佢價錢係同區黎講都算貴..
咁嘅食物質素我個人就覺得唔係好值得再幫襯啦
2021-10-07
Set Luch叫了滑蛋鰻魚飯,套餐連前菜和麵豉湯,飲品我加$15轉配了凍宇治抹茶鮮奶(走甜)🍵前菜是螺肉拌胡麻醬沙律,幾清新,麵豉湯正正常常。但主菜滑蛋鰻魚飯竟然有點失望滑蛋太濕,幾乎像泡飯,鰻魚有數片,但味道、口感都很普通。加$15轉配的凍宇治抹茶鮮奶也有點失望因為是走甜,完全喝得出是沒有抹茶味,只有抹茶糖漿味(沒錯,連走甜也喝到抹茶糖漿味)鮮奶也沒有奶香,我覺得連MxCafe的鮮奶抹茶走甜都比它好喝。整體來說,覺得食物質素一般,雖然我見身邊的人的其他食物味道可能會好一點,但性價比也不值。

滑蛋太濕,幾乎像泡飯,鰻魚有數片,但味道、口感都很普通。

加$15轉配的凍宇治抹茶鮮奶也有點失望
因為是走甜,完全喝得出是沒有抹茶味,只有抹茶糖漿味

2021-09-01
午餐
2021-08-28 73 瀏覽
去到門口,裝修睇得出有落心思去裝修💓滿滿既光線💓💓入到去都爆哂場,十分忙。位同位之間都勁近,坐到好逼既感覺同埋都唔舒服,冷氣都唔足,不過勝在服務態度係咁忙情況下都好好👍🏻👍🏻-👅:紐西蘭西冷牛 $138尼個等左都一段時間,叫左7成熟都岩岩好,不過太多根了🥲鋸扒都鋸到出哂汗😅😅不過佢既既薯條就好出色,外脆內軟,唔會食到成個口都有油💓-👅:黑松露野菌雞絲炒意粉🍝$88如圖中,黑松露係少到一個點,勁少黑松露味,食都食到得小小黑松露味🥲🥲成個意粉靜係食到滿滿既忌廉味。-👅:煙三文魚🍣雜菜沙律$78正常發擇既沙律🥗-🙈可能果日太多人/太黑仔,果到既環境好靚既💓員工都好好服務態度。
👅:紐西蘭西冷牛 $138
👅:黑松露野菌雞絲炒意粉🍝$88
👅:煙三文魚🍣雜菜沙律$78
正常發擇既沙律🥗
本身諗住晚上到新蒲崗工廠區,想食好味嘅晚餐一定好難。工廠區黃昏後一般都沒有好地方食飯。估唔到可以在工廠區有一間咁好既質素而且價錢又唔貴的餐廳,都算係一個意外驚喜。簡單嘅裝修,都坐得舒服。食物味道色香味俱全。同兩位朋友叫左個二人晚餐,有一份二人份量加頭盤,有兩份主菜,甜品同埋有野飲。兩個主菜分別係燒春雞同海鮮意大利飯。燒春雞外皮脆,內有肉汁。二人餐少過300蚊。員工有禮貌,可能係晚餐時段他們還有時間介紹餐牌上的食品。
  • 燒春雞
2021-08-14 140 瀏覽
一行十人,一半為小童。起初服務員態度殷勤,但其後在兩次需要額外的碗碟,及服務員在抹枱時,見到枱面被太滿的飲品弄濕了而出現黑面及窒步的表情,而且多次表現出不耐煩的態度。要知道你現在是面對客人在工作,而非對著朋輩。客人進餐無需要承受你這種態度,年青人開店但配合這種服務態度,令本身餐廳的質素降低。餐廳的食物沒有問題,但因為侍應的態度扣晒分,如果有其他選擇,唔會再幫襯。亦奉勸有小朋友的家庭無需幫襯,他們的對象不是你們。
一行十人,一半為小童。

呢間新開嘅西餐鋪成日都好多人排隊~​所以嘟嘟妹就去左試一試👅​個鋪頭勁日式同埋幾舒服嫁😚🌾​打開個menu又完全唔貴🎊​都係$50-$60一個餐勁親民🍝​​***​✨勁推薦:$58經典卡邦尼意粉🍝​👉🏻推薦之選:🌟🌟🌟🌟🌟🌟​👉🏻食評:呢個係勁濃芝士味嘅卡邦尼😚煙肉同菇菇都係勁好食🧀最重點係佢個多士勁脆口~配埋蕃茄湯食就一級正🍅​***​✨大胃王之選:$68三文魚忌廉意粉🐟​👉🏻抵食之選:🌟🌟🌟​👉🏻食評:呢個意粉又係超大碟😚三文魚量多之外~洋蔥都係一塊塊勁甜🧅但係我就覺得忌廉可以再香d同埋再多d汁~​​✨呢個餐係包白湯/紅湯🍅最推薦紅湯~因為勁多蕃茄肉係入面~​✨重有包埋杯野飲~推薦檸茶🍋茶底勁香呢‼️​​***​🎏店鋪:@Lunch​⛺️地址:新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下3號舖​
呢間新開嘅西餐鋪成日都好多人排隊~​

✨重有包埋杯野飲~推薦檸茶🍋茶底勁香呢‼️​

🎏店鋪:@Lunch​
⛺️地址:新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下3號舖​
2021-06-15
15 分鐘 (堂食)
  • 意粉
2021-07-21 134 瀏覽
先講食物, 普通啦, 可接受, 但有件事不吐不快.星期日去新蒲崗附近食午餐, 一行5人就第一次入這間食肆,  坐底後發覺部冷氣滴水喺我隔離, 還滴到我手臂, 我通知個夥記 , 佢就解釋個冷氣點解會滴水..... , 我就指出啲水滴到張櫈又滴到我手臂, 佢就好唔耐煩咁大聲講"得啦, 得啦 ", 意思係叫我唔好再出聲 ,而家係疫情期間喎,我地一路食啲冷氣水一路滴,我明白咁樣情況不能立刻處理到, 但個伙記既態度令人唔舒服。另有個伙記走埋嚟 問我哋個餐牌靚唔靚, 又講咗好多嘢, 仲講某個牌子嘅食肆做唔掂等等......你間食肆既餐牌靚唔靚真係唔重要架, 最重要係環境衛生同伙記態度呀.總之無下次~
先講食物, 普通啦, 可接受, 但有件事不吐不快.
總之無下次~
2021-07-18
30 分鐘 (堂食)
2021-07-21 72 瀏覽
出開新蒲崗梗係要幫襯享樂烘焙!而麵包店隔離就係萬迪廣場,入面有Nuttea!而地下就係依間最近新開嘅小cafe,由於係工廠地區所以lunch time都開始幾多人,有早午晚下午茶餐價錢算經濟,不過個人覺得食物質素普通,有少少似茶餐廳感覺不過純粹食物賣相擺靚少少環境有裝修少少有lunch set all day set,款式都幾多,包含餐湯忌廉湯或羅宋湯、飲品👓經典煙肉卡邦尼意粉 $58老實講呢個價錢有湯有飲品都算經濟,不過質素真係好普通,佢比較似忌廉汁意粉,只係加咗煙肉蘑菇洋蔥再灑上芝士粉,佢完全冇卡邦尼應有嗰種蛋黃味,連蛋黃都冇隻☹️只係一個忌廉汁意粉。有塊多士伴碟,不過其實冇乜意思因為用嚟沾忌廉汁又完全唔夾隔離🤣唔可以話非常差,不過唔係嗰種值得特登去嘅地方,住開新蒲崗咪當可以多個地方食晏🤣評分:6/10👓板煎雞扒配厚豬扒 $78可選珍珠飯/意粉/薯菜、黑椒汁/燒汁/日式咖喱汁其實都真係普通嘅煎雞扒同煎豬扒😂豬扒其實唔算厚,覺得只係普通豬扒厚度,但兩塊扒都大嘅,所以成個餐嘅份量係多。意粉當然亦係普通意粉,似就咁淥意粉,然後醬汁另外淋喺旁邊。叫咗燒汁不過比較似蕃茄洋蔥汁。其實食物質素比較

👓經典煙肉卡邦尼意粉 $58
評分:6/10
👓板煎雞扒配厚豬扒 $78
可選珍珠飯/意粉/薯菜、黑椒汁/燒汁/日式咖喱汁
其實都真係普通嘅煎雞扒同煎豬扒😂豬扒其實唔算厚,覺得只係普通豬扒厚度,但兩塊扒都大嘅,所以成個餐嘅份量係多。意粉當然亦係普通意粉,似就咁淥意粉,然後醬汁另外淋喺旁邊。叫咗燒汁不過比較似蕃茄洋蔥汁。其實食物質素比較似茶記純粹用隻靚碟擺靚啲,可能分分鐘茶記整得仲好食🤣
後來見好多人都叫burger配薯條🤡
評分:6/10
👓泡沫咖啡 +$5
泡沫咖啡或朱古力要加$5,味道正常有咖啡味,覺得泡厚左啲啲,似直接用機沖質素
2021-07-16 51 瀏覽
今天带小妹妹來試新店。小妹妹是視障人仕,考完DSE等放榜,這近港鐵及巴士站,方便我交通接送。小妹妹年青人當然要食漢堡及据扒,區內難得有間cafe滿足小妹妹食慾,價錢也公道實惠,賣相也精緻,味道也很不錯。妹妹要了牛扒,5成熟,沒有過生血淋淋,也没有過熟柴晒皮,小妺妹鲸吞左塊大牛扒,冇根冇渣夠軟。小妹妹系視障人仕,味蕾很靈敏,薯條外脆內軟,设有油谥味,沒有用千年油,沙律菜新鲜,沾上小小沙律醋,完全扺銷牛排的油膩感,格外健康。漢堡牛扒$78好抵食,芝麻飽微哄脆暖,漢堡扒8成熟有咬口,大大個,超感動。最後職員收碟,再奉上甜品,加上金色燭光。原來透過openrice訂枱,留言告訴職員系同小妹妹慶祝考完DSE,職員得悉特意奉上驚喜小心意,哄得小妹妹笑容甜美,小妹妹多愁眉好少笑架,多謝職員哥哥姐姐的體貼善良。

最後職員收碟,再奉上甜品,加上金色燭光。
2021-07-15
2021-06-26 135 瀏覽
今日落雨早了出門去新蒲崗做瑜珈,平時只會去食麥當勞早餐,飲吓杯咖啡,見自己早咗有時間,見到@lunch 又有窗邊bar 枱位,啱晒一個人坐.食咗個豬柳早餐$40,有雙蛋兩塊豬柳加香腸餐包,雖然唔係話咩特別野,但貌相唔錯,令我感覺$40可以食到咁靚嘅早餐,心情好喜悅. *平常心去對待事物,多讚美
*平常心去對待事物,多讚美
2021-06-26
$40 (早餐)
2021-05-31 178 瀏覽
呢間本來係食台灣菜,開左無耐就變呢間港式西餐,當日入去食,望到佢個安心出行,都仲係上手台灣菜的餐廳名。其實已經轉左餐廳好一段時間,啲野好似好混亂咁。餐具非常舊,好似用左好多年咁,個所謂餐湯就係紅色的水,唔知咩味,唔知咩黎。*煙三文魚忌廉意粉好經典的港底意粉樣子,啲三文魚腥過魚檔啲魚,但意粉又冇黎味道。*煙肉卡邦尼意粉個樣同煙三文魚忌廉意粉勁似,啲汁又係差唔多,所以都係冇咩味道。呢間野除左有落地玻璃好光猛,樓底高之外,唔知有咩可取。
其實已經轉左餐廳好一段時間,啲野好似好混亂咁。

餐具非常舊,好似用左好多年咁,

個所謂餐湯就係紅色的水,唔知咩味,唔知咩黎。

*煙三文魚忌廉意粉
*煙肉卡邦尼意粉

呢間野除左有落地玻璃好光猛,樓底高之外,唔知有咩可取。
2021-05-21 1084 瀏覽
位於「新蒲崗」商場「萬迪廣場」地下,介乎「五芳街」和「大有街」之間有一個中小型舖位,本來主要作為食肆用途,但是在這個舖位裡面營業的前兩間食肆,最後都難逃關門結業的命運。舖位上上手的食店是一間有自家製作麵包食品的西餐廳「Green Impression Tea Bar」,我曾經懷疑這間「Green Impression Tea Bar」可能是素食店,可能跟我平日飲食喜好不太相符。所以我最後還是沒有膽量和光顧「Green Impression Tea Bar」,直至餐廳忽然關門結業為止,我才為自己從來未正式幫襯享用過「Green Impression Tea Bar」裡面的食品而婉惜。「Green Impression Tea Bar」結業之後,接手舖位的食店是台灣菜餐廳「四季」,「四季」有手調凍飲飲品「水蜜桃紅茶」,又有「牛肉麵」和「鹽酥雞」食品,本來頗為合乎我的要求。可惜看似不錯的「四季」,最後還是難逃關門結業的厄運,「四季」的結業令我有點依依不捨,因為在「新蒲崗」裡面,擅長製作甜味「水蜜桃紅茶」飲品的店舖其實不多,「四季」結業令我失去購買「水蜜桃紅茶」的選擇。後來又變成了一間輕食西餐

後來又變成了一間輕食西餐廳,餐廳的名稱叫做「@LUNCH」。「@LUNCH」平日的營業時間不是很長,一到黃昏就已經休息,但是我偏偏想在晚餐時間光顧,提早休息的「@LUNCH」迫使我要在星期日晚餐上門光顧。

因為「@LUNCH」星期日晚上的營業時間,相對平日之下比較晚才打烊休息,讓我可以在「@LUNCH」裡面,輕鬆享用餐廳的意大利麵晚餐,食完「@LUNCH」晚餐後再考慮光顧享用其他食店也不遲。

結果我在星期日下午六時晚餐時段光顧「@LUNCH」,餐廳裡面幾乎一個食客都沒有,所以「@LUNCH」廚房師傅都比我預計更快的時間,把我的點好的食品跟飲品製作完成。

我看完「@LUNCH」部分適用於晚餐的餐牌之後,點了一客預計食材跟調味料味道,都已經呼之欲出,估計沒有醬汁的「老乾媽香辣海鮮炒意粉」,跟餐小食配「水牛城雞翼3隻」,飲品則配凍「奶泡咖啡」飲品。

由於我擔心「@LUNCH」「奶泡咖啡」的實際味道會偏苦,所以我試飲一口咖啡之後,懇請「@LUNCH」侍應,為凍「奶泡咖啡」飲品提供多點糖漿,結果餐廳侍應很快就遞上一支糖漿給我。

所以「@LUNCH」的凍「奶泡咖啡」實際味道,因為有甜味糖漿調味的關係,所以變得很甜,糖漿甜味加上牛奶奶泡,成功填補「奶泡咖啡」裡面原本偏苦的味道。

至於「@LUNCH」裡面的小食食品,一共有三隻份量的「水牛城雞翼」,是我暫時嘗試過有製作「水牛城雞翼」的食店以來,「水牛城雞翼」甜味、酸味和辣味感覺都完全齊備的食店。
凍奶泡咖啡

「@LUNCH」「水牛城雞翼」裡面的雞肉雖然剛剛被炸過不久,就被直接加入醬汁,然後把雞翼跟醬汁互相撈勻,但是「水牛城雞翼」實際製成品的溫度仍然十分灸熱,雞肉熱呼呼有點燙口。

而且我透過「水牛城雞翼」口感,估計食材「雞翼」剛剛才被「@LUNCH」廚房從油鍋裡面炸過,拿出來再用隔油紙或者廚房紙隔乾「炸雞翼」表面的油份,之後才開始加入醬汁撈勻。

所以「水牛城雞翼」除了雞肉實際溫度很熱很燙口之外,還能夠從「水牛城雞翼」雞肉裡面,食到感覺分明的甜味、辣味跟酸味,尤其以甜味和辣味,比較容易透過舌頭味覺感覺到。

至於「@LUNCH」「水牛城雞翼」的口感方面,因為「水牛城雞翼」新鮮製作完成的關係,所以「水牛城雞翼」外層口感感覺頗為香脆,很甜、酸、辣味頗為配合。
老乾媽香辣海鮮炒意粉

至於「@LUNCH」晚餐裡面的主菜意大利麵食品「老乾媽香辣海鮮炒意粉」,我單憑眼睛觀察,已經看見意粉實際製成品表面,完全沒有任何醬汁,感覺意粉以「乾炒」的方式製作完成。

乍看「@LUNCH」「老乾媽香辣海鮮炒意粉」表面還放了一大個「蟹蓋」,但是「老乾媽香辣海鮮炒意粉」實際製成品裡面食到的「蟹肉」其實不算很多,感覺也不算很明顯,「蟹肉」鮮味已經被辣椒醬辣味所完全掩蓋。

反而「老乾媽香辣炒意粉」裡面的其他「海鮮」配料,例如新鮮「瑤柱」、「蜆肉」跟「蝦仁」吸收過辣味醬汁之後,味道變得又有香味,又有適可而止,不會有令舌頭有麻痹感覺的辣味。

所以我自問還能夠承受,和接受到「@LUNCH」「老乾媽香辣炒意粉」實際製成品裡面的辣味,但是大前提是享用「老乾媽香辣炒意粉」的時候,旁邊至少要有例如水的飲品在旁邊侍候。
水牛城雞翼3隻

相對「老乾媽香辣炒意粉」裡面的辣味,我個人比較喜歡享用「@LUNCH」有辣味、酸味、甜味的小食食品「水牛城雞翼」多一點,至於下次如果再光顧,主菜食品可能要再考慮一下。
2021-04-25
20 分鐘 (堂食)
凍奶泡咖啡
老乾媽香辣海鮮炒意粉
水牛城雞翼3隻
食物正常服務0分,落單啞既,明明見佢寫岩,入機都可入錯都算,錯左話自己無錯先係問題。同埋做開放式廚房講野就唔好咁大聲,又話我地見到塊雞扒唔好食先轉,一坐低我地就已經傾計話雞扒唔抵食。又話個餐無人要拎去扔。不過我都唔岩既,應該落完單對一對單先,唔應該對呢啲餐廳有任何期望同信任。成間舖頭啲員工都企鵝黎,企響到唔識郁,唔好話翻工,都唔知識唔識做人,啲客食緊野佢地可以響隔離講哂粗口嗌交。唔怪之得間舖可以一枱客都無,完全反映晒出黎。

唔怪之得間舖可以一枱客都無,完全反映晒出黎。

2021-04-27
$40 (早餐)