2024-08-19 273 瀏覽
同朋友黎到西貢四圍行下hea下, 跟住就去左WM酒店地下低層的西餐廳食好野, 餐廳入面裝潢簡約木系風格,仲有大玻璃窗可以欣賞到藍天景色,環境相當舒服, 空間感十足, 仲有美式桌球玩(我都玩幾下), 電子哥爾夫球, 大人同小朋友食好野之餘, 可以玩樂一番, 喜歡飲酒的, 又可以一路飲酒一路睇波, chill~*Wild Wings (6pcs) $88 ~ 雞翼煮得剛好, 肉質嫩滑,點埋兩款醬, 更有唔同味道~*Burrata Chorizo Pizza Pizza 都好大, 目測有10吋,足夠三個人食, 呢款Pizza 就有Burrata 芝士,西班牙香腸,番茄,火箭菜和燈籠椒, 餅底薄和脆口,厚邊, 材料份量十足, 好惹味~*Strawberry & Custard 賣相打卡able, 窩夫外脆內軟, 蛋香味香濃, 吉士醬都好多, 香滑十分好食, 加埋滿滿的酸酸甜甜士多啤梨, 好味, 推介~*PB Choc Banana ~ 花生朱古力香蕉milkshake, 花生味都幾濃, 記得叫小甜, 哈哈
*Burrata Chorizo Pizza

*Strawberry & Custard

2024-08-12
午餐
最近天氣咁好,即刻約埋朋友入西貢chill 下今次嚟左呢間係WM Hotel入面嘅M square食飯,餐廳除左環境靚之外,原來仲有桌球同哥爾夫球玩,假日同朋友嚟嘆下真係好chill,仲有Happy Hour𠻹😋Lobster Mac & Cheese $245龍蝦芝士焗通心粉一上枱已經有好濃郁嘅芝士味,原來芝士配通心粉又幾夾嫁喎Veggie Burger $152素菜扒漢堡配薯條呢個漢堡份量十足,配埋薯條簡直一流Honeycomb pancake $128呢個焦糖班戟真係好好味,又鬆軟仲係即叫即做嫁Happy Hour 由12:00-20:00 $48 up
最近天氣咁好,即刻約埋朋友入西貢chill 下

Lobster Mac & Cheese $245
龍蝦芝士焗通心粉
一上枱已經有好濃郁嘅芝士味,原來芝士配通心粉又幾夾嫁喎

Veggie Burger $152
素菜扒漢堡配薯條
呢個漢堡份量十足,配埋薯條簡直一流

Honeycomb pancake $128
呢個焦糖班戟真係好好味,又鬆軟
仲係即叫即做嫁

2024-08-15 256 瀏覽
今日入西貢帶小朋友睇牛牛同玩playhouse。放完電當然要食返餐好的。鍾意呢間餐廳夠大同有BB凳。大人小朋友都坐得舒服。🍕Margherita Pizza超級大份的pizza,適合三人份量。好多芝士可以拉絲,非常惹味。美中不足係今次好似太多料,有少少咸。🐖手撕豬千層麵 呢個已經係第二次食,依然好味。首先有好多手撕豬,調味足夠、好入味,千層麵的份量適中,不會太多,裏面仲有洋葱茄子等配料,味道好夾,非常推薦!🥨西班牙churros以前係西班牙旅行,食過一次后就念念不忘,但呢個churros係香港太少地方有。呢間餐廳竟然新加左呢個甜品,所以即刻叫來食。價錢都實惠,$105有6條,脆口同香料味好突出,加埋尼你拿雪糕好高質!值得一試。🥤草莓+薄荷朱古力奶昔濃濃的雪糕~邪惡
鍾意呢間餐廳夠大同有BB凳。大人小朋友都坐得舒服。
🍕Margherita Pizza
🐖手撕豬千層麵
🥨西班牙churros
🥤草莓+薄荷朱古力奶昔
濃濃的雪糕~邪惡
2024-08-08
2024-08-13 305 瀏覽
M square 有個大螢幕,睇奧運一流👍🏻👍🏻環境好舒服,服務週到!Margherita $169差唔多有成10”,上到枱個時嚇一嚇😂芝士好香,餅邊夠脆,一路睇奧運一路食,絕配👍🏻👍🏻Le foie gras burger 🍔 $188鵝肝好厚好香,安格斯牛肉都非常正👍🏻👍🏻薯條係粗薯條,唔會炸過火,份量都夠,一流😋😋Honeycomb pancake $128 最後叫咗個甜品,需時30分鐘,大家要預留時間!整得好鬆軟👍🏻有牛油喺面,仲有蜜糖🍯同焦糖,真係好heavy😂😂接受唔到太甜嘅人,可以唔落!除咗食嘢,仲有其他玩樂設施,好啱一家大細!

Margherita $169
差唔多有成10”,上到枱個時嚇一嚇😂
芝士好香,餅邊夠脆,一路睇奧運一路食,絕配👍🏻👍🏻

Le foie gras burger 🍔 $188
鵝肝好厚好香,安格斯牛肉都非常正👍🏻👍🏻
薯條係粗薯條,唔會炸過火,份量都夠,一流😋😋

Honeycomb pancake $128

除咗食嘢,仲有其他玩樂設施,好啱一家大細!
2024-08-13 235 瀏覽
呢日黎到西貢呢間M square, 呢度真係好靚, 係西貢海旁~ 成個環境好chill 同埋餐廳都好多店員可以即刻注意到大家既需求! 餐廳有好多部電視, 咁岩撞正奧運仲可以睇到好多唔同既賽事添! 我地都叫左好多野食~ grilled beef steak salad, smokey abby back ribs同埋all day brekky! 另外仲叫左個monster chocolate milshake~ 先講個milkshake, 個份量真係好大! 望落超吸引!其實真係可以當佢係一個甜品咁! 好根味, 唔會太甜, 好吸引! 另外grilled beef steak salad 係greek salad做底, 成個沙律好新鮮, D 牛都好嫩好好食! smokey abby back ribs份量都好多! 仲有配埋薯條! 好好食! D ribs 既肉夠哂淋,又唔會痴牙! 夠入味, 醬又好食! all day brekky又夠哂豐富! 佢個酸種包超有誠意! 煎到好香脆! 同埋好足料! 呢度真係一個chill同開party既好地方! 好滿足!

2024-08-12 239 瀏覽
今日同小朋友去西貢坐船仔去橋咀島睇連島沙洲,玩完沿住海旁行,行到最後見到M square ,唔想番轉頭,就同小朋友入去!😂😂⭐️ Calamari squid ink pasta 墨汁好濃,魷魚好彈牙👍🏻👍🏻,小朋友問點解意粉黑色唔敢食😂⭐️Pancetta carbonara蛋黃醬好香,好creamy,意粉偏硬食,要盡快食,凍咗有啲杰,熱上個時好好食😋😋⭐️wild wings小朋友最愛,一口氣食咗5隻,留番一隻我食😂整得好juicy ,唔會老柴太乾,難怪食咁多😋😋⭐️Buttermilk chicken salad 🥗 好大份,沙律菜好新鮮,烤雞都好好食👍🏻👍🏻有個溫泉蛋拌,即時再昇華😋😋服務非常好,要讚,好細心留意客人所需,不斷會serve 我哋,感覺到被尊重👍🏻👍🏻香港餐廳真係要支持一下!

⭐️ Calamari squid ink pasta
墨汁好濃,魷魚好彈牙👍🏻👍🏻,小朋友問點解意粉黑色唔敢食😂

⭐️Pancetta carbonara

⭐️wild wings

⭐️Buttermilk chicken salad 🥗

2024-08-09 255 瀏覽
之前網上見到呢間好chill的餐廳想黎好耐難得出遊西貢 第一站就黎呢間餐廳餐廳樓底好高好寬敞 假日好多人去 幾乎滿座 好彩咁啱有位可以入座 下次都係BOOK定位好D有多部電視機播放住運動比賽 坐係邊都睇到仲要有多款娛樂設施玩 真係可以逗留一個下午係度heaGrilled Salmon & Onsen Egg Risotto賣相色彩鮮艷又有多種健康材料三文魚烤到外皮微脆 咬落新鮮多汁仲有羽衣甘藍 燒南瓜 本菇 溫泉蛋 Pancetta Carbonara濃郁的奶油醬汁好香既芝士味煙燻煙肉鹹鹹香香 蘑菇大粒Honeycomb Butter Pancake擺盤幾靚 唔同顏色的水果伴碟 斑戟厚身鬆軟 焦糖牛油 楓葉糖漿好味道士多啤梨奶昔奶昔香滑 士多啤梨味濃飲完都幾飽
之前網上見到呢間好chill的餐廳想黎好耐

士多啤梨奶昔
奶昔香滑 士多啤梨味濃
飲完都幾飽
2024-08-09 213 瀏覽
夏天去西貢,鍾意同陽光玩遊戲嘅可以出海玩水,想黎個chill chill嘅美食之旅可以去WM hotel入面嘅M Square。M Square餐廳好闊落,主要用木系枱櫈,坐得好舒服,而且仲有得玩下桌球,啱唒想同另一半談心嘅你,亦都係同朋友聚會傾下計嘅好地方。menu上食物同飲品選擇都好多,我地揀咗3款食物🥖 鮮茴香忌廉煮藍青口 & 烤多士🥖藍青口煮得啱啱好,搭配上鮮茴香嘅清香同忌廉嘅濃郁,味道層次分明。至於個烤多士,原來係迷你法包,內裡軟綿,同個忌廉好match❤️🍝 魷魚· pommery芥茉忌廉汁墨汁意粉& 蕃茄莎莎🍝呢款意粉將魷魚嘅鮮味同芥茉忌廉汁完美融合,墨汁帶嚟嘅煙燻感同蕃茄莎莎嘅酸甜,令到整道菜味道豐富,層次分明,令人回味無窮。😋🐟 焗蒜蓉包糠銀鱈魚伴薯蓉,燈籠椒忌廉汁🐟銀鱈魚嘅肉質好滑,依然保持咗魚嘅鮮甜。薯蓉綿密,搭配埋好creamy嘅燈籠椒忌廉汁嘅,整體味道非常和諧,係一道令人滿足嘅主菜。總嘅嚟講,M Square餐廳嘅食物選擇豐富,味道出色,環境舒適,服務周到,係夏天去西貢享受美食嘅不二之選。食完飯仲可以去附近行下,親親大自然🤓M Square📍西貢惠民路28號WM

menu上食物同飲品選擇都好多,我地揀咗3款食物

🥖 鮮茴香忌廉煮藍青口 & 烤多士🥖

🍝 魷魚· pommery芥茉忌廉汁墨汁意粉& 蕃茄莎莎🍝

🐟 焗蒜蓉包糠銀鱈魚伴薯蓉,燈籠椒忌廉汁🐟

M Square
📍西貢惠民路28號WM酒店地下低層A1號舖

@msquarehongkong
2024-08-09 200 瀏覽
夏日炎炎,最啱就係去西貢享受下盛夏陽光。位於西貢市嘅呢間WM Hotel,以渡假為主, 鄰近西貢市中心, 附近嘅海灘亦非常 適合玩海上活動。酒店亦都有多間唔同嘅餐廳, 上星期就同咗屋企人, 一家大小,M Square, 享受一下假日天倫樂。呢一間餐廳係一間親子friendly嘅西餐廳, 裏面有多款適合兒童遊玩嘅遊樂設施。至於大人方面,餐廳有酒吧以及運動直播嘅大電視, 啱曬食完飯之後飲返杯, 睇下波、傾下偈。呢度有多款唔同嘅啤酒同酒精飲品, 最啱就係同朋友一齊睇波睇奧運。呢一款香港製造嘅【門神】《玉皇大帝IPA》 發出陣陣柑橘果香,啤酒色澤呈小麥色, 入口甘香醇厚, 帶有啤酒花香氣, 泡沫亦相當豐富。由於要配襯啤酒, 所以點選了一客《wild wings》炸雞翼。 雞翼炸得非常金黄香脆,配有兩款特別嘅醬汁, 分別是橙色的蜜糖是拉差以及白色的青瓜酸忌廉醬, 是拉差醬帶少少辣味, 十分之開胃。而青瓜酸忌廉醬, 酸酸美味,為炎炎的夏日打開食慾。另外呢度嘅意粉亦相當之出色,《Pancetta Carbonara》 意大利其中一款最經典的意粉菜式, 先講下意大利粉嘅口感, 非常彈牙爽口, 但同時亦
夏日炎炎,最啱就係去西貢享受下盛夏陽光。

另外呢度嘅意粉亦相當之出色,《Pancetta Carbonara》 意大利其中一款最經典的意粉菜式, 先講下意大利粉嘅口感, 非常彈牙爽口, 但同時亦做到掛汁嘅效果。

意大利嘅煙肉相當之香口,油香十足, 加上濃郁嘅芝士和蛋黃, 令到汁醬非常之濃稠, 非常之惹味。

另外呢度嘅甜品相當之吸引《 Banoffee Creme Brulee pancake》 空氣感十足嘅厚pancake, 食落非常之輕形, 上面舖滿咗甜度剛剛好的Vanilla吉士醬, 上面有一層脆脆嘅焦糖, 旁邊配襯嘅香蕉淋上咗拖肥醬, 整體配合得相當和諧。

另外亦都叫咗一杯邪惡感十足嘅《Honeycomb Caramel milkshakes 》, 小朋友愛不釋手, 上面嘅honeycomb口感脆卜卜, 甜得嚟又唔會確喉,為炎炎嘅夏日帶來大大嘅滿足感。

最後亦叫咗一杯《Mojito 》, 在炎熱嘅夏日, 飲一杯清涼可口嘅cocktail, 非常之冰涼醒神。

呢間WM酒店不愧為渡假酒店首選, 望住藍藍嘅天空同大海,出一身汗,享受一下夏日嘅感覺, 最嘆返一餐正到爆嘅午餐, 咁先係享受。

• HoneycombCremeBruleePancake
  • Pancettacarbonara
喺西貢食西餐,同時睇奧運,真係人生一大樂事今晚嚟咗WM酒店住,呢度有一間環境寬敞嘅西餐廳: M Square聽講佢間餐廳嘅食物份量比較大份,所以只係叫咗三樣嘢食:卡邦尼意粉、四色芝士pizza同抹茶pancake 卡邦尼意粉夠晒煙靭,而且醬汁煮得好濃郁,加上大量嘅蘑菇同煙肉粒粒,好高質;而四色芝士pizza個樣好靚,係一個好特別嘅五角星星,芝士好香,食得出係用咗高質嘅芝士去製作,不過食完之後又唔會過分飽滯,十分推薦;最後上場嘅係抹茶pancake,想到黎枱見佢搖下搖下,幾吸引,抹茶醬搽味濃郁又唔會過分甜膩;個pancake空氣咁十足,雖然睇落好大份,不過俾人感覺好清新,推薦呢間餐廳地方好大,而且環境令人好放鬆,加上食物高質,價錢相宜,係一家大細、朋友聚會嘅好地方#msquare
喺西貢食西餐,同時睇奧運,真係人生一大樂事

#msquare
2024-08-03
10 分鐘 (堂食)
  • Calamari Squid Ink pasta
  • Burrata Chorizo
  • Tiramisu Pancake
  • le foie gras burger
  • Mussels Pot
  • Loaded pulled pork nachos
  • Strawberry & Custard Waffle
2024-08-06 256 瀏覽
約左成班朋友一家大細去西貢先黎到WM 酒店既CAFÉ 醫肚先係西貢碼頭直行到WM酒店大約十分鐘落一層經過個小教堂盡頭就係M Square一入門口就見到張桌球枱 大人小朋友都話要玩餐廳環境光猛寬敞 樓底高 陽光係另一邊門口照射入黎有多個電視播住運動節目 感覺好悠閒Waffle Benedicts這個Benedicts 比平時食Brunch 既更豐富有牛油果配煙肉 濃郁的黃色荷蘭醬鋪滿Benedicts 呢度用窩夫做底 微甜鬆軟都幾特別Le Foie Gras Burger豐富餡料的漢堡 層次分明 有香煎鵝肝 融化的芝士 無花果醬安格斯牛肉鵝肝同安格斯牛肉都好厚薯條熱辣辣又夠脆士多啤梨奶昔好香士多啤梨味 奶昔又夠滑飲完都幾飽肚Hazelnut French Toast Box朱古力和焦糖香蕉舖滿法式厚多士上面多士外脆內軟 配埋呍呢拿雪糕 大滿足
約左成班朋友一家大細去西貢

Hazelnut French Toast Box
朱古力和焦糖香蕉舖滿法式厚多士上面
多士外脆內軟 配埋呍呢拿雪糕 大滿足
2024-08-06 217 瀏覽
好耐冇去西貢,難得最近天氣咁好,所以WEEKEND就同老公入去拍下拖~黎到M SQUARE lunch~因為世界盃既關係~餐廳入面掛滿唔同國家國旗同播住球賽既電視真係令人覺得好有氣氛~一坐低已經覺得好正~睇下MENU入面都好多野揀,我地就小食主食甜品都叫左D~Virgin Mojito飲品到左先~係冰爽解渴既virgin mojito,淡淡薄荷味非常解暑,完美既一杯SUMMER DRINK!Cajun Prawn Aioli Chips首推呢個薯條~作為小食真係不得了~CAJUN醬酸酸甜甜~同薯條好夾,仲有幾隻蝦,都爽口彈牙,食到停唔到口!Lobster Tacos一客3件,份量唔算大,但龍蝦肉部分比例算多,夾埋TACO餅皮食好有口感,醬汁調配得同龍蝦肉好夾,唔會搶走左龍蝦既鮮味。Maple Bacon Cheeseburger厚厚既巨形BURGER~見到已經流哂口水!餡料滿滿,芝士半溶令人食慾大增!pickle on side細心的令客人可以自行選擇加唔加~我好鍾意食PICKLE~覺得呢個PICKLE微酸爽口,配BURGER有助解膩~ON SIDE既薯條都係熱辣辣脆卜卜~Cast I

Virgin Mojito

Cajun Prawn Aioli Chips

Lobster Tacos

Maple Bacon Cheeseburger

Cast Iron French Toast
最後上埋甜品鐵板french toast,賣相超吸引!大大球雪糕ON TOP,FRENCH TOAST入面非常濕潤,好香蛋味,成個配撘簡直係perfect!
總括黎講食完已經期待下次再去~

2024-08-04 137 瀏覽
天朗氣清,去西貢走一轉,到了午飯時間,看見MW酒店中的西餐廳M Square ,環境舒適,座位寬敞,有大電視看巴黎奧運精華片段,還有波台以供客人玩耍。♦️Roasted Beef salad大片6成熟的牛扒,入口鬆軟,一啲都唔韌,好有牛味,正合我牛魔王口味。還有以新鮮羅馬生菜,伴有青瓜、車厘茄、飛達芝士 ,紅腰豆、黑醋、洋蔥。♦️ Calamari Squid ink pasta魷魚圈爽口彈牙,墨魚麵煙韌適中,配上芥末忌廉汁和蕃茄莎莎醬,還加點點新鮮青檸汁,微微酸酸甜甜。唔錯。♦️Le Fole Gras Burger 麵包鬆軟,香煎鵝肝,入口即溶好嫩滑,配上無花果醬汁、芝士,厚厚的安格牛肉,夠曬真材實料。另外,配菜揀咗沙律,餐廳細心地將漢堡包切成一半,以便食用了。年青的服務員態度有禮,亦是一個舒適的西餐廳。

♦️Roasted Beef salad

♦️ Calamari Squid ink pasta

♦️Le Fole Gras Burger

年青的服務員態度有禮,亦是一個舒適的西餐廳。
2024-08-02
10 分鐘 (堂食)
  • CalamariSquidInkpasta
  • lefoiegrasburger
  • RoastedBeefsalad
2024-08-04 121 瀏覽
難得weekend行西貢,熱到人都癲,幸好有”M Square”…先唔講餐廳有咩好,沿西貢海濱長廊行,如果冇WM酒店嘅西餐廳”M Square”,作為沙漠中的綠洲,我哋肯定中暑都似。餐廳好似兩層樓咁高,空間感十足,兼有自然光,特別有假日風情。入邊仲有桌球足球機等娛樂設施。12-8pm係happy hour,我哋各以$48叫了一杯Cava和南法Rose。Cava清新唔會澀口,氣泡幼小,grapefruit和citrus fruit兼備,另有些minerals。Rose意外地果味表現唔錯,不過顏色唔係好玫瑰😅。Four Cheese Pizza以芝士gorgonzola,mascarpone,burrata和mozzarella製造,其中gorgonzola藍芝士收在角落,一不慎便會流晒出來😅 味道香濃,芝士味十足,兼且面積不少,吃完已經半飽。Wild Wings配以蜜糖是拉差醬和青瓜酸忌廉醬,蜜糖醬的表現較佳,配以雞翼能突出雞翼的燒烤味。當然,今天我的主要目的其實是Tiramisu pancake。這個打卡味道十足的超級甜品,其實就是疏乎厘pancake,令人忍不住要先搖兩搖😂。除了pa

當然,今天我的主要目的其實是Tiramisu pancake。這個打卡味道十足的超級甜品,其實就是疏乎厘pancake,令人忍不住要先搖兩搖😂。除了pancake本身有的咖啡味,還跟了一個咖啡糖漿。糖漿並沒有搶去香濃的蛋香,而pancake也沒有做得太空氣感,是其一大好處。起碼是吃完能feel到的甜品

而家西貢有呢個沙漠中的綠洲餐廳,就算外面熱都唔怕了。
2024-08-04
  • Tiramisu  Pancake
  • Four Cheese Pizza
2024-08-03 101 瀏覽
Happy Sunday☀️最近好多開心事發生開心就梗係要繼續食美食😋今次去咗呢間位於西貢嘅 @msquarehongkong 未入門口已經有好多位置比一班小朋友放電🤣我哋今次食咗⬇️⬇️⬇🍖Smokey Baby Back Ribs香噴噴大大嚿嘅豬肋骨,燒得好香肉質好淋,切開俾小朋友用手拎住都食到🤭再加埋薯條,梗係happy happy啦🥗Soft Shell Crab Salad 呢個係大人限定嘅沙律,啲菜好新鮮,芒果同軟殼蟹呢個配搭真係冇得頂🥭 如果軟殼蟹嘅份量多番少少就更正啦😁🦞Lobster Mac & Cheese嘩!係超級多芝士喺面嘅焗龍蝦通粉,仲有大大條龍蝦尾😍 芝士汁再加通粉呢個配搭覺得比起焗飯更加夾👍🏻開開心心,又過咗一個下午啦🫶🏻好期待每個weekend嘅family day👨‍👩‍👦

Happy Sunday☀️
最近好多開心事發生
開心就梗係要繼續食美食😋

今次去咗呢間位於西貢嘅 @msquarehongkong
未入門口已經有好多位置比一班小朋友放電🤣
我哋今次食咗⬇️⬇️⬇
🍖Smokey Baby Back Ribs
再加埋薯條,梗係happy happy啦

🥗Soft Shell Crab Salad

🦞Lobster Mac & Cheese

開開心心,又過咗一個下午啦🫶🏻
好期待每個weekend嘅family day👨‍👩‍👦