餐廳: Madera Café
資訊:

餐廳: Madera Café
資訊:

2021-11-19 388 瀏覽
珍惜喺筲箕灣覓食嘅時間😂早餐專程到cafe嘆下咖啡好在快人一步店細細總算搵到個位過多5分鐘門口開始有人龍滿心期待莫非哩度嘅咖啡好好飲先食咗個芝士菠菜酥好味啊兔仔碟都好可愛試埋杯mocha拉花好靚foam都好幼滑但味道就係怪怪的朱古力味唔夠咖啡豆好似無味…定係..存放太耐我並唔係咖啡專家但味蕾告訴我有d唔妥總之就係似飲咗杯淡味朱古力奶嘅感覺幾失望享受美好嘅早餐又再次失去一個quota🙈然後身體比咗一個實在反應就係過咗三個鐘後我打喊露😳大概哩個係咖啡豆比我嘅答案…
珍惜喺筲箕灣覓食嘅時間😂

然後身體比咗一個實在反應
就係過咗三個鐘後
我打喊露😳
大概
哩個係咖啡豆比我嘅答案…
2021-09-15 654 瀏覽
想約朋友食brunch, 好多cafe都休星期三或11:00先開舖。咁啱見到madera cafe開9:30就諗住試吓,入面枱唔多,大概5張,一張bar枱,我同朋友坐bar枱睇街景好chill一邊食all day breakfast 傾吓近況枱同枱之間隔得好闊,坐得好舒服。店員服務好好,好友善有禮。
一邊食all day breakfast 傾吓近況
枱同枱之間隔得好闊,坐得好舒服。店員服務好好,好友善有禮。
Cappuccino
Flat  white  with  oat  milk
All  day  breakfast
2021-09-15
$100 (早餐)
Cappuccino
Flat  white  with  oat  milk
All  day  breakfast
2021-09-11 369 瀏覽
今日同大家去食全日早餐順便搵到呢間CAFE 佢地招牌最出名係芝麻咖啡 原因起家佢地好似係做芝麻工廠,慢慢發展成大企業開酒店開CAFE 所以餐廳入面有一杯咖啡係用芝麻做主題記念呢件事食物背後其實都可以好有故事,有機會同大家講多D講返早餐同咖啡 菜式 全日早餐一份 三文魚貝高麵包一份 2杯精品咖啡全日早餐 牛角包酥脆可口,有烘返熱比我地 炒滑蛋加了牛油好香又滑嫩火腿腸都係有煎過而不是用水煮,夠香口另有醋汁沙律同番茄汁豆都係前菜小碟煙三文魚貝高包 同埋見到明顯係有烘熱加熱,貝高包煙韌有彈性煙三文魚加熱過味道更加濃郁咸香,夾埋生菜沙律口感更豐富咖啡2杯 呢度烘豆都係自家製品 入口濃滑而帶果酸香氣消費$300評分8/10Madera Café
所以餐廳入面有一杯咖啡係用芝麻做主題記念呢件事
食物背後其實都可以好有故事,有機會同大家講多D
講返早餐同咖啡
菜式 全日早餐一份 三文魚貝高麵包一份 2杯精品咖啡
火腿腸都係有煎過而不是用水煮,夠香口
另有醋汁沙律同番茄汁豆都係前菜小碟
煙三文魚貝高包 同埋見到明顯係有烘熱加熱,貝高包煙韌有彈性
煙三文魚加熱過味道更加濃郁咸香,夾埋生菜沙律口感更豐富
咖啡2杯 呢度烘豆都係自家製品 入口濃滑而帶果酸香氣

消費$300
評分8/10
Madera Café
2021-07-17 620 瀏覽
用網上訂座app叫野食有50%off, 今日行山之前黎食呢個All Day Breakfast, 半價左好抵食,但就要叫一杯正價飲品,咖啡幾正夠晒濃😍尤其鍾意條香腸,煎得好脆好味道😙
呢日係筲箕灣掃街,最後一站揀咗間cafe嚟做收尾,食咗咁多美食,需要飲返杯嘢飲嚟潤潤喉嚨,同埋都想坐低休息休息~呢間cafe樓底好高,環境幽靜舒適,坐得舒服,成間店都充斥著濃濃嘅咖啡香味。 🧡黑芝麻拿鐵-標準杯($44) 標準杯都幾大杯下,芝麻味好香濃,面嗰層係芝麻奶泡,下面係咖啡,都飲到有咖啡味嘅,芝麻同咖啡呢個配搭都幾夾,唔錯! 🧡紫薯拿鐵-大杯($49) 超大杯紫薯拿鐵,粉紫色幾靚。都幾好飲嘅,不過似係紫薯鮮奶多啲,因為完全飲唔到有咖啡味。

🧡黑芝麻拿鐵-標準杯($44)

黑芝麻拿鐵-標準杯

🧡紫薯拿鐵-大杯($49)

紫薯拿鐵-大杯
黑芝麻拿鐵-標準杯
2021-05-05 526 瀏覽
今日下午約了朋友見面,地點喺東大街,想搵一間舒服兼坐耐少少嘅餐廳,行左一陣,終於俾我哋搵到瑟縮一角的Cafe,名叫Madera Cafe。Cafe尚算寬躺,枱與枱之間有一定嘅距離,即使坐滿人都唔覺得好密集。雞肉意大利包$55整體味道較為偏寡,雞肉味略淡,選這個包是因為最近我要吃得清淡,所以整體還是合我心意的。伴碟的沙律菜清新,加上黑醋後大大提升整個配搭的味道。煙三文魚貝果🥯配黑松露芝士$60呢個貝果有驚喜,可能是因為我第一次吃有餡料的貝果吧!相比雞肉三文治,煙三文魚味道突出,而黑松露芝士氣味香濃,口感軟滑,而且還有我最喜歡的火箭菜,所以覺得份外好吃😋!總的來說,整體餐廳給我的感覺是不錯的,但可能是因為單點的關係,覺得價錢略貴😅

雞肉意大利包$55

煙三文魚貝果🥯配黑松露芝士$60

2021-04-26 403 瀏覽
// cinnamon swirl & cream cheese bagel //Before talking about the food, I have to say that this cafe and its interior are absolutely beautiful! And their staff are so friendly! Perfect place to chill with friends or get some work done.I got a cinnamon swirl and cream cheese bagel, both of which were absolutely delicious!! It was my first time trying a bagel so i didn’t know what to expect but it was nice. My favourite was definitely the cinnamon swirl which is one of their signature and classics

I got a cinnamon swirl and cream cheese bagel, both of which were absolutely delicious!! It was my first time trying a bagel so i didn’t know what to expect but it was nice. My favourite was definitely the cinnamon swirl which is one of their signature and classics! It was the perfect compliment to a cup of mocha!
2021-02-19 603 瀏覽
掃完東大街想坐低休息,Madera 就在街尾。上次上環Cafe Life 錯過咗,今次見到Madera 有黑白咖啡,當然要試吓。推門入內咖啡香撲鼻😙可惜座位已用盡一半法定上限。侍應要求稍後再來。目測見到兩三枱都是西人對住電腦在「打躉」,可以想像環境有幾靜侷。終於有位坐下,Cafe都有下午茶套餐....一杯咖啡加一件pastry 可以平啲。套餐咖啡配「杏仁牛角包」同配「牛角包」一樣錢,$50/set。當然想要有杏仁啦🤪可惜己賣剩一件。最後order兩杯Latte☕️、配一件「杏仁牛角包」同一件「牛角包」。加$5要黑芝麻蓋面。奇怪🧐入咖啡店時聞到的咖啡香竟然勝過這杯的咖啡味。兩個牛角包都有先預熱才端上,咬落酥脆
掃完東大街想坐低休息,Madera 就在街尾。

奇怪🧐入咖啡店時聞到的咖啡香竟然勝過這杯的咖啡味。

兩個牛角包都有先預熱才端上,咬落酥脆

2021-01-15
15 分鐘 (堂食)
2021-02-14 505 瀏覽
想飲靚咖啡,筲箕灣想搵一間有咖啡cafe唔易,難得今日依間有開門,一於入去食個全日早餐同歎咖啡。早餐牛角包鬆脆有包味,炒蛋夠滑,雙腸同火腿煎得夠香,睇得出俾左心機做。到杯咖啡啦。Americano 夠香濃,苦味剛好, 份量有返咁上下,啱哂我呢啲咖啡怪。仲有杯cappuccino ,個拉花真心要讚。❤️形配合情人節。唔講都識做,抵讚!
2021-01-01 596 瀏覽
2021年1月1日的第一天,同朋友約定要食餐好既早餐😆 上openrice睇下東大街有咩好食,最後揀左Madera cafe ❤️Cafe鋪門口是落地大玻璃,光線充足,入鋪後座位不算多,大約十多個座位。Cafe係係cashier直接購餐,然後店員安排食物送到你坐的位置😆同朋友兩個都係揀左All day breakfast🍳 套餐🥰包括:火腿、香腸、炒蛋、牛角包、焗豆、沙律😆 賣相打卡一流☺️店舖有特意為聖誕加設裝飾,特別有節日氣氛,非常有心思😊

店舖有特意為聖誕加設裝飾,特別有節日氣氛,非常有心思😊

2021-01-01
2020-12-08 462 瀏覽
東大街小小的咖啡店☕️落地大玻璃同吊燈岩哂chill番一嗰上午🤩其實早幾年就想黎,可惜遲遲都提不起勁🥺🥺我恨我黎得太晚,我決定往後黎多啲❤️一入到黎充滿聖誕🎄氣氛,喜悦的上午💕💕點了all day🥗有德國腸,火腿🐖 炒蛋🍳 牛角包Croissant🥐 外脆內軟,茄汁豆,沙拉🤩好豐富呢🌟🌟仲嗌左忌廉芝士Bagel🥯配煙三文魚,bagel 要即刻食呀,因為天氣凍左好快變硬呢😳😳寫意地坐上大半天✨配上兩杯大咖啡☕️。cappuccino and Latte 🌟🌟🌟I love chill in here🎄🎄🎄🎄🎄Madera Café (筲箕灣) 筲箕灣東大街23號地下

Madera Café (筲箕灣)
筲箕灣東大街23號地下
2020-12-08
早餐
  • Latte
早前的公眾假期,住在筲箕灣的好姊妹帶我到筲箕灣掃街! 除了兩位好姊妹住在筲箕灣之外,當時,post 筲箕灣遊的相上  社交平台 後,還有一位男性朋友都是! 數吓數吓,原來我有3位朋友住在筲箕灣!筲箕灣掃街第二站:筲箕灣東大街 Madera Cafe這間咖啡店樓底算高,店內有個洗手間,十分方便!由於,我們第一次幫襯的關係,不知道是否限聚令還是餐廳本身餐桌較少,相對空間感充裕!黑芝麻拿鐵 Black Latte $44我們見到餐廳門外的餐牌,供應口味健康又特別的黑芝麻拿鐵,於是,我們每人點了一杯熱黑芝麻拿鐵!黑芝麻配合咖啡,表面加上白色牛奶奶泡拉花,賣相黑白分明,質感濃稠, 卻是入口苦不堪言! 就算加一包糖也幫助不大,無補於事!似乎黑芝麻與咖啡不太夾!
早前的公眾假期,住在筲箕灣的好姊妹帶我到筲箕灣掃街!

數吓數吓,原來我有3位朋友住在筲箕灣!

筲箕灣掃街第二站:筲箕灣東大街 Madera Cafe

這間咖啡店樓底算高,店內有個洗手間,十分方便!

黑芝麻拿鐵 Black Latte $44
 卻是入口苦不堪言!
 就算加一包糖也幫助不大,無補於事!

似乎黑芝麻與咖啡不太夾!

黑芝麻拿鐵
2020-04-10
5 分鐘 (堂食)
2020-11-28 375 瀏覽
Madera cafe @ shau kei wan - nice weekend spot in island east😳👧🏻 drank...Sesame latteLatte👧🏻 wants to say...唔知道住港島東嘅街坊會唔會有一個諗法 - 點解呢一區除咗大企業咖啡店之外 好似冇乜靜少少又可以坐喺度嘆咖啡同甜品嘅cafe😩前排行行下東大街 終於比我搵到一間又靜又chill嘅cafe😽首先想讚一讚佢個環境好舒服 有一種半開放式cafe嘅感覺 天氣好就會長期都有自然光 好適合約埋朋友嚟傾偈或者靜靜地喺度做功課或者享受下me time🙌🏻😻至於咖啡嘅味道我就覺得一般般喇 比起其他Cafe嘅芝麻latte 呢間嘅芝麻味會相對淡少少 而且奶嘅比例好似多得滯🙈latte都有太多奶嘅情況 多到唔係好飲到浸咖啡味😿除咗咖啡 店內仲提供沙律、麵包同三文治等輕食 仲有手工啤、花茶同餐洒等嘅飲品😽想去cafe又唔想去到中上環嘅街坊可以得閒嚟試試佢❣️

👧🏻 drank...
Sesame latte
Latte

👧🏻 wants to say...

Sesame  latte
2020-10-28 477 瀏覽
《Madera Cafe》☕️估唔到可以係東大街搵到間似樣小小的咖啡店😌落地大玻璃、岩晒入石澳/行山前食個brunch🥰🥗green breakfast ($88)太好了、有素食版可以選擇😗比起有煙肉有腸仔的all day其實我更喜歡這種素的!始終兩日就吃一次all day、日日食煙肉腸仔唔係咁好😝同埋比高分佢個Croissant🥐外脆內軟!啱啱焗好拎出嚟!剛剛好冇晒原味牛角包、揀左穀物板、我覺得仲香過原味!週末要早少少嚟、經常滿坐、尤其是窗邊位置😜(永遠都要揀一個最chill既位坐😂)

《Madera Cafe》☕️
估唔到可以係東大街
搵到間似樣小小的咖啡店😌
落地大玻璃、岩晒入石澳/行山前
食個brunch🥰

🥗green breakfast ($88)
太好了、有素食版可以選擇😗
比起有煙肉有腸仔的all day
其實我更喜歡這種素的!
始終兩日就吃一次all day、
日日食煙肉腸仔唔係咁好😝
同埋比高分佢個Croissant🥐
外脆內軟!啱啱焗好拎出嚟!
剛剛好冇晒原味牛角包、
揀左穀物板、我覺得仲香過原味!

週末要早少少嚟、經常滿坐、
尤其是窗邊位置😜
(永遠都要揀一個最chill既位坐😂)

2020-10-04 587 瀏覽
一直以為筲箕灣係咖啡的沙漠,無咩似樣少少的cafe,但原來都有例外的☺️ 係Openrice search到呢間,見環境唔錯有大大個落地玻璃,一於入石澳前食反個brunch。 FULL BREAKFAST賣相都好睇得下有兩條唔同的腸仔炒蛋嫩滑整體味道不過不失 煙三文魚及蛋沙律意大利包本身猶豫左好耐食bagel定ciabatta 好最後都係俾個沙律蛋吸引左呢個包的份量之大要夾硬食先食得哂而且意想不到的係入面配料都好多下有青瓜🥒蕃茄🍅蛋🥚三文魚🐟不過調味較單調係一個好清新健康的選擇 LATTERegular size已經甘大杯仲要有skim milk 👍🏽 整體都唔差,性價比中上,野食加飲品set唔過100,大份夾抵食。

FULL BREAKFAST
賣相都好睇得下