2024-04-27 12275 瀏覽
搞鬼打卡必到餐廳 - Mamaday近月本港多間餐廳宣告結業離場,連網紅打卡必到的餐廳 - 台灣過江龍Mamaday亦發文預告,將營業至今年7月。CK就同朋友襯餐廳結業前去朝一朝聖先來自台北既MAMADAY(嘛嘛地)玩味Café自從係香港開業後,一直超受歡迎,店裡裝潢抵死、街頭風塗鴉、各式抵死語錄等,成為唔少文青既打卡熱點,店內經常滿客,Walk in隊尾排到落樓下,連電話預約都爆滿!CK今次就係佢收鋪前一個鐘上去,好好彩有最後一張2人台 !簡單介紹一下我地食左咩啦 : 1. Egg Tofu Crabmeat Risotto With Sov $142蟹肉溝係飯入面食,都幾多蟹肉,個汁幾creamy🦀2. Super Black Luck Black Ink Risotto $135黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯好似讀緊急口咁 🦑 個名有D長~呢個飯大玩黑白配,多條酥脆白飯魚蓋面;墨魚汁飯充滿住咸香味,飯裡可搵到墨魚滑、墨丸,材料十分豐富❤️3. U.S.A. Flat Iron $178睇個名都知D牛扒好似鐵咁厚身,整塊肉脂肪分佈均勻但又不像肉眼咁豐富,仲跟埋配菜無咁油膩 ! 4.
搞鬼打卡必到餐廳 - Mamaday

簡單介紹一下我地食左咩啦 :
蟹肉溝係飯入面食,都幾多蟹肉,個汁幾creamy🦀
3. U.S.A. Flat Iron $178

4. Banana Cocoa Milkshake $56
炎炎夏日,大家都鍾意飲凍飲同食雪糕,呢個係比較健康既朱古力奶昔,加入香蕉仲更加Creamy ! 正 !

5. Iced Matcha Latte $48
使用優質宇治抹茶同北海道産奶粉製成,帶出濃郁甘甜香氣,真心好飲過星巴克

餐廳設加一收費,晚上9時半就LAST ORDER,記得預留時間係餐廳打卡呀 !

Mamaday
2018 瀏覽
2005 瀏覽
iced matcha latte
banana cocoa milkshake
super black luck black ink risotto
egg tofu crabmeat risotto with sov
U.S.A. Flat IRON
2024-04-26
iced matcha latte
banana cocoa milkshake
U.S.A. Flat IRON
  • U.S.A. FLAT IRON
見到新聞話Mamaday要結業😭即刻約左幾個中同去食返次同佢say goodbye🥺🥺見佢出左好多芫荽🌿嘅菜式🤣我地都叫左兩個黎試下😎*****🌿🍰荽荽哋戚風蛋糕 Coriander chiffon cake $68🧇🥗健康荽選層層疊窩夫沙律 Coriander waffle salad $108兩款芫荽菜式都勁重皮嘅芫荽山!芫荽控必試!快啲趁最後機會去食啦!🥳🐮🥩美利堅合眾國草飼牛扒 U.S.A Flat Iron $178🦪🍤求其是但乜都炸啲啦 Whatever Fried Platter $102另外叫左牛扒同埋炸物拼盤,牛扒跟左沙律同埋細嘅胡麻醬烏冬加蝦片😍蝦片好香脆幾驚喜😆拼盤入面有炸蠔🦪、炸蝦🍤、炸薯條🍟等等🥰一班朋友share超正!Cocktails 🍸 🌅The Sunset $98💚AS Cute As Me $88☁️Aozora $88*****

*****

*****

2024-03-28
  • 求其是但乜都炸啲啦
  • Cocktails
今年生日,揀了呢間餐廳同老公撐枱腳慶祝。好多年前我食過銅鑼灣嘅Mamaday,未食過尖沙咀呢間,今次就一於試吓啦~我地叫了黃金軟殼蟹忌廉意粉、海鮮拼盤、dry-aged 28 days 西冷牛扒叫海鮮拼盤仲送每人一杯白酒添!黃金軟殼蟹意粉好 creamy、蛋黃味好香牛扒我地叫了5成熟,佢真係做到!另外要特別讚吓個醬汁,甜甜地配牛扒好正;伴碟塊蕃薯餅好鬆脆好好食!!最驚喜係海鮮拼盤!青口、鮑魚同螺都好鮮甜好正!我同老公都食得好滿足!我地本身都唔知呢間餐廳有live band唱歌。老公好sweet一早預訂了生日甜品,當侍應送上甜品時,live band仲唱生日歌俾我聽,全場食客一齊唱!好有氣氛呀!呢度有歌聽有美食,聚會或慶祝生日都係好好嘅選擇呢。
今年生日,揀了呢間餐廳同老公撐枱腳慶祝。

叫海鮮拼盤仲送每人一杯白酒添!

黃金軟殼蟹意粉好 creamy、蛋黃味好香

最驚喜係海鮮拼盤!青口、鮑魚同螺都好鮮甜好正!

我同老公都食得好滿足!

我地本身都唔知呢間餐廳有live band唱歌。
老公好sweet一早預訂了生日甜品
好有氣氛呀!
呢度有歌聽有美食,聚會或慶祝生日都係好好嘅選擇呢。
2024-07-31
生日
2024-08-08 385 瀏覽
值得一到再到嘅打卡餐廳除咗裝修特別之外嘢食都相當出眾,無論係主食pizza薯條飲品同蛋糕 全部都值得推介而且價錢相宜職員態度良好另外生日仲可以準備埋生日牌 🎂 慶祝生日嘅話值得推薦
值得一到再到嘅打卡餐廳
除咗裝修特別之外
而且價錢相宜
職員態度良好
另外生日仲可以準備埋生日牌 🎂 慶祝生日嘅話值得推薦
🎭🥗 唔只「Mamaday」玩味之mix & match 台灣過江龍餐廳「Mamaday」其實有共三間餐廳。尖沙咀有兩間, 銅鑼灣有一間, 聽說兩舖只在鄰邊的尖沙咀店將會去今年炎夏時由兩間變成一間…踏入餐廳已經看到它的插畫和彩色佈置充滿玩味,必能吸引年青人及愛玩味一族前來打咭和聊聊天。除了佈置玩味濃外, 打開Menu, 食物道名得意又帶點自嘲,好盞鬼。有時玩味重的外殼最忌睇得唔食得…但! 這間餐廳的西式創意食品配上新穎的mix & match…睇得又食得… 今次點了些mix & match的…🍅 「每日不同手工濃湯」( HK$60- 碗 ) 手工濃湯每日不同款。今日之選係蕃茄濃湯, 酸酸甜甜開胃, 頭盤飲完之後可以食更多嘢啦…🍵 「宇治抹茶澀澀地」( HK$48- 杯 ) 呢款係可揀冷或熱的。西餐為主的餐廳沖起呢個宇治抹茶係好日式的。話明宇治抹茶當然唔係普通綠茶嘅Level啦…🥙 「墨仔薄餅配海鮮莎莎」( HK$82- 份 ) 墨仔就唔係指有墨魚仔, 係指有D墨西哥Chips脆脆…包住D好似日式角切刺身粒粒嘅料加D卜卜脆蟹籽同香洋蔥。做正餐前小

🎭🥗 唔只「Mamaday」
玩味之mix & match

今次點了些mix & match的…

🍅 「每日不同手工濃湯」
( HK$60- 碗 )

🍵 「宇治抹茶澀澀地」
( HK$48- 杯 )

🥙 「墨仔薄餅配海鮮莎莎」
( HK$82- 份 )
墨仔就唔係指有墨魚仔, 係指有D墨西哥Chips脆脆…包住D好似日式角切刺身粒粒嘅料加D卜卜脆蟹籽同香洋蔥。做正餐前小吃nice …

🐔 「記住 . 期望愈大 , 失望愈大 … 雞翼」
( HK$72- 份 )
炸雞翼有四個口味: 微辣原味、蜜糖芥末、芝士粉、避風塘。我揀咗甜甜辣辣的蜜糖芥末。普普通通, HK$72- 份又唔係平, 點唔點都無所謂。

🦐🦐🦐 「酸辣三蝦刺身撈烏冬」
( HK$158- 碟 )
呢個絕對係今日No.1🏅之選!
放在Menu頭版, 相信係Seasonal新選擇…
夏日炎炎食D酸酸辣辣嘢…仲要係爽口冷烏冬麵 >> Cool! 絕不單調地選用三款唔同刺身蝦mix & match…讚! 爽身連膏蝦頭大虎蝦在中軸, 配上日式小甜蝦同埋泰式生蝦…三款不同地方的蝦刺身fusion起來。冷麵汁用泰式生蝦汁酸辣味剛剛好…仲有食用花靚靚打咭。炎夏必點!!

🔴🟢 mix & match的玩味餐廳當然成日都有新款式。
看到新推出以芫茜為題的系列。「芫茜控」的「茜迷」走唔甩啦…

**********

🍽️ 《Mamaday》

🗺️ Address:
香港尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
☎️ Tel: 23456856
🕰️ Opening Hours:
12:00noon - 10:00pm < Monday - Sunday >

**********
2024-06-28 1215 瀏覽
終於去食咗充滿玩味嘅人氣餐廳--good day bad day mama day😍聽個名已經知佢好特別,首先環境好特別,每個角落都係打卡位,鍾意影相嘅朋友一定要去。之後睇埋Menu,啲名改得好特別,有啲食物嘅配搭亦都非常新奇,更加想試😍我哋試咗其中一款近排推出嘅新菜式--直豎拇指牛小排pizza,Pizza係薄批,芝士都幾多,上面鋪咗層牛小排,好香嘅牛味,食落都幾滋味☺️另外推介佢二人份量嘅西班牙海鮮飯,飯煮到比較腍比較入味,海鮮好多,有大大隻嘅魷魚、大蝦、青口等等,好足料☺️飲品方面選擇都好多,有我最愛嘅邪惡奶昔--香蕉朱古力奶昔,仲有呢款豆腐拿鐵都好特別,上面嗰球係豆腐整嘅雪糕,慢慢溶咗就會有布甸口感嘅豆腐碎,越飲越好味。另外夜晚仲有機會有live Band,冇最低消費㗎,飲杯嘢都可以,very nice💕

2024-06-24 1138 瀏覽
心情好要食飯,心情唔好都要食飯。今次介紹位於尖沙咀嘅「Good Day Bad Day」就主打玩味設計,無論係餐廳Menu,又或者係餐廳設計,都俾人一種腦洞大開嘅感覺,見到都會會心微笑。Seafood Platter 呢個套餐會包含兩杯酒精飲品,我就揀咗兩杯白酒。另外海鮮套餐當然唔少得有大隻龍蝦、鮑魚、翡翠螺、鮮蝦和青口。龍蝦入邊仲有橙紅色嘅龍蝦膏,新鮮又彈牙。Spanish Seafood Paella 見到橙黃色嘅飯粒就知道係西班牙海鮮飯,飯上面就係原隻魷魚,見到外皮燒到微焦就已經流晒口水。Honey Grilled Citronella Pork Jowl 香甜又入味嘅豬頸肉,原來加入咗蜜糖同埋香茅做配料,我自己都覺得同蝦片一齊食就最特別。Half Cooked Tuna Pizza Pizza就食得多,半熟嘅吞拿魚配搭pizza第一次見。半熟嘅口感香口之餘又唔會影響吞拿魚本身嘅甜味。Oyster with Tomato Sauce Fettuccine 酥炸嘅生蠔,薄薄嘅炸粉更加可以鎖住肉汁。而意大利寬麵掛上蕃茄酸甜醬汁,感覺上好開胃。Salmon Tartare 綿密口感嘅吞

Seafood Platter

Spanish Seafood Paella

Half Cooked Tuna Pizza

Salmon Tartare
綿密口感嘅吞拿魚他他,鮮中帶甜。

GoodDay BadDay MamaDay (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道27-27A號嘉榮大廈地舖及1樓
2024-06-19 911 瀏覽
知道mamaday將會係7月尾結業🥲🥲今日經過尖沙咀….特登去支持下…我哋去嘅時間比較早….所以都無咩人…mamaday一啲都唔麻麻地….即使係就嚟結業…餐廳都仲推出芫荽限定系列….「芫荽控」要去試下啦!🫣就算唔係「芫荽控」都有好多吸引嘅菜式選擇🥰🥰🐾美利堅合眾國草飼肉眼扒Order 左7成熟…. 牛扒🥩肉質嫩滑….有跟麻醬烏冬…沙律…同蝦片😋😋營養均衡….唔會唔飽….啲蝦片記得要快啲食左先…如果比塊juicy牛扒啲汁整冧咗就無咁好食啦🤣🐾黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯黑完個嘴會黑晒架😂😂…飯嘅軟硬程度適中…有冬菇同埋洋蔥增加口感…墨魚滑&魷魚圈都好食🥰🐾走西(酒荽)沙冰啊唔該 (有酒精成份)「芫荽控」嘅天堂啊!!!🤣🤣 依杯野飲比左兩部分…上面係紅酒沙冰🍷…下面係用大量嘅新鮮芫荽打出嚟嘅汁…飲落去啲芫荽味完全係喺口腔度爆發出嚟….衝擊味蕾!😳😳Mamaday 要結業真係好唔捨得…希望將來會再見啦🥰

🐾美利堅合眾國草飼肉眼扒

🐾黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯

🐾走西(酒荽)沙冰啊唔該 (有酒精成份)

Mamaday 要結業真係好唔捨得…希望將來會再見啦🥰
2024-06-18 795 瀏覽
成日經過尖沙咀尼度但係無行上去食過於是搵日同朋友試試環境真係唔錯好值得打卡枱數都算好多但我就覺得少少迫同隔離枱有少少近咁野食唔錯賣相都唔錯野飲都唔錯一樣連貫性都好合適打卡性價比黎講係收貨可惜係咪聽聞要結業真係可惜尼間係尖沙咀黎講我覺得都值得去好過食黎食去都連所店無特色可惜
成日經過尖沙咀尼度
尼間係尖沙咀黎講我覺得都值得去
好過食黎食去都連所店無特色
可惜

2024-06-11 1648 瀏覽
餐牌d 名好搞鬼。環境就一般。🤔乜都炸一餐有炸蝦、炸蠔、炸芝士、薯條。炸蝦炸蠔就味道一般,同平時食到嘅差唔多。炸芝士嗰芝士味道係濃郁大浸味嘅。唔鍾意芝士少少臭味嘅朋友要注意。薯條就幾鬆脆。👌🏼素食沙律味道正常,冇咩特別邪惡鹹蛋牛油果Pizza味道唔錯,有啲鹹蛋黃嘅粒粒嘅質感,幾好味。蟹蟹蟹意粉有好多蟹粉撈埋一齊。意粉係合乎預期嘅好味道,鍾意蟹粉嘅朋友都應該會鍾意。🤔軟殼蟹Pizza普普通通,冇咩特別。👌🏼西班牙乳豬皮都幾脆,肉都OK嫩。預期中嘅味道。山楂玫瑰茶:賣相好養生,味道唔甜,唔錯。環境:★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介: ★★★☆☆
餐牌d 名好搞鬼。環境就一般。

🤔乜都炸一餐

乜都炸一餐

👌🏼素食沙律

味道正常,冇咩特別

素食沙律

邪惡鹹蛋牛油果Pizza

味道唔錯,有啲鹹蛋黃嘅粒粒嘅質感,幾好味。

🤔軟殼蟹Pizza

普普通通,冇咩特別。

軟殼蟹Pizza

👌🏼西班牙乳豬

皮都幾脆,肉都OK嫩。預期中嘅味道。

西班牙乳豬

山楂玫瑰茶:賣相好養生,味道唔甜,唔錯。

環境:★★☆☆☆

食物: ★★★☆☆

推介: ★★★☆☆

2024-06-09 855 瀏覽
之前睇過呢間餐廳評價唔錯所以特登過嚟試吓,環境幾好幾特別,餐牌笑死我,啲菜名好攪笑,仲長到一個點,有啲睇完唔知咩要睇英文翻譯先知,餐具都好特別,老公好滿意呢餐材料足,又好食,打卡靚,點估到話就嚟結業呀,真係可惜,已經約咗定朋友趕住結業前再嚟多次。啲名太長我自動簡化一下1)蟹肉扁意粉:擺盤幾靚,超多蟹肉、蝦籽,睇得又食得,打卡又靚👍 2)是但炸啲嘢:炸得香脆嘅蝦、蠔、芝士、薯條,(各3件加一堆薯條)普通正常炸野  3)墨魚飯:一上枱就見到個黑人公仔好得意,黑麻麻睇唔到但係食到好多菇,墨魚,洋蔥,又係足料好好食喎 4)杏仁綠茶:用茶壺上幾精美咁,打開睇過都係茶包,玉桂味重,飲咗一半先飲到甜味,寫明冇杏仁味嘅好攪鬼,開頭飲味道麻麻哋,飲到後面濃啲就好少少 5)咖啡:正常
2024-06-09
2024-06-05 705 瀏覽
🍽️蒜蓉虎蝦比薩鐘意食蝦就鐘意食🦐 $142非常重蒜蓉味既pizza,加上滿滿邪惡既芝士🧀 記得要襯熱食,美味級數🆙🆙🆙仲會拉絲添,每塊Pizza上面都有一隻虎蝦肉,口感彈牙,配上蒜蓉新穎得來又match喎衰鬼😗 鍾意食蒜嘅推薦👍🏻👍🏻🍽️可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $125唔失望反而係驚喜既一碟🍝,將溫泉蛋同明太子拌勻之後,變到好juicy又creamy,每條麵都沾有明太子醬汁,食落好夠味👍🏻👍🏻 旁邊既蟹柳就中規中矩啦,無咩特別。🍽️求其是但乜都炸啲啦 $102顧名思義,就係咩都有🤣 有炸蝦、炸蠔、炸芝士條、炸薯條等等,岩哂d咩都想試又唔知叫咩既人啦~🍽️黃金阿婆塊皮 $56其實就係青蘋果沙冰,幾fresh,但味道比較淡🍽️牛油果沙冰口感係杰撻撻的 $56比起話佢係沙冰,更似牛油果奶昔既味道🍽️嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰 $56就係奧利奧沙冰既味道,無咩太特別,同埋…豆腐呢?🤣🍽️焦糖脆脆窩夫 $90窩夫配搭雪糕、奶油、同脆脆地嘅焦糖,果然唔會出錯,但焦糖整細舊d會更好🍽️真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵 $128滿滿的黑松露味,麵偏硬,醬汁多且creamy,拌開後每條麵都沾有醬汁,配上大啡菇
🍽️蒜蓉虎蝦比薩鐘意食蝦就鐘意食🦐 $142

🍽️可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $125

🍽️求其是但乜都炸啲啦 $102

🍽️黃金阿婆塊皮 $56
其實就係青蘋果沙冰,幾fresh,但味道比較淡

🍽️牛油果沙冰口感係杰撻撻的 $56
比起話佢係沙冰,更似牛油果奶昔既味道

🍽️嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰 $56
就係奧利奧沙冰既味道,無咩太特別,同埋…豆腐呢?🤣

🍽️焦糖脆脆窩夫 $90

🍽️真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵 $128
滿滿的黑松露味,麵偏硬,醬汁多且creamy,拌開後每條麵都沾有醬汁,配上大啡菇就唔會單調啦~

🍽️記住,期望越大,失望越大…雞翼(蜜糖芥末)$72
雞翼分別有微辣原味、蜜糖芥末、芝士粉、同避風塘4種口味可以揀,但只係單骨雞翼,性價比唔算高,食肉獸既朋友就唔好期望太高啦,但配埋酒同朋友一路食一路吹水都係唔錯既選擇

🍽️日落黃昏 $96
似咳藥水的味道😗 但影相一流🤣

整體食物質素都算唔錯,有d仲幾有驚喜既感覺,同埋餐廳有好多好好笑既語錄,係同fd食飯吹水打卡既好地方🥰
2024-06-02 607 瀏覽
美食體驗 - Mamaday的創意料理最近我到了Mamaday嘗試他們的創意料理,實在是令人驚喜!首先我點了他們的意粉,不同於一般的意大利麵,這道意粉看起來更有變化。而醬料也別具巧思。不同顏色的醬料、香料碎粒和芝士交織在一起,營造出艷麗的視覺效果。第一口吃下去,濃郁的香氣碰撞一起,播每一口都令人難忘!緊接著我又點了一份affogato。這是一道將義式濃縮咖啡和香醇的雲呢拿冰淇淋融合在一起的甜品。當服務生把熱呼呼的濃縮咖啡緩緩淋在雪白的冰淇淋上時,頓時捲起陣陣香氣。冰涼的冰淇淋和滾燙的咖啡形成了強烈的溫度反差,令人大開眼界。濃郁的奶香與咖啡苦味交織,口感層次豐富,絕對是一道不可錯過的甜點。整體來說,Mamaday的創意菜式確實讓我驚喜連連。他們不僅注重美味,在視覺和口感上都別出心裁,給人耳目一新的感受。作為一家新興的餐廳,Mamaday無疑展現了不凡的潛力,值得一嘗。期待下次再來品嘗更多驚喜!
美食體驗 - Mamaday的創意料理

2024-05-27 848 瀏覽
呢間餐廳由裝修到餐牌都係好有特色,滿滿嘅趣味性。但更難得嘅係好多打卡餐廳食物都好一般甚至係難食,但佢係好味而有質素。當日叫咗個墨魚意大利飯,墨魚彈牙,飯好有口感!益力多柚子沙冰都唔錯,窩夫亦無令人失望,份量大得嚟但唔會好甜令人覺得膩。
2024-05-24
其實可能係老闆擔心芫荽味太重,唔係個個人接受到嗌咗芫荽梳打水$54,味道唔甜,好正,其實只不過係生芫荽,加一片青檸再加梳打水去飲至於芫荽汁蜆肉蕃茄意粉,其實都幾有趣,一紅一綠作對比,最緊要係芫荽汁夠多可以撈勻落意粉到食呢間餐廳有fusion ,新配搭味道最好反而係凍八爪魚片+pesto 同火箭菜如果單獨叫一兩味餸,其實唔係好貴,但係呢啲環境同朋友一齊食會開心d盛惠$314,下次唔知仲有冇機會嚟啦,聽講就嚟結業
其實可能係老闆擔心芫荽味太重,唔係個個人接受到

呢間餐廳有fusion ,新配搭

味道最好反而係凍八爪魚片+pesto 同火箭菜

盛惠$314,下次唔知仲有冇機會嚟啦,聽講就嚟結業

$314 (其他)
  • 芫荽梳打
  • 芫荽汁蜆肉蕃茄意粉