2024-09-13 86 瀏覽
炎炎夏日,食杯雪糕就最好不過,尤其係意大利gelato既低糖雪糕🍦,更加讓我忍唔住想試一試,一杯雪糕兩種口味 $68。我哋order咗 Oreo味及草莓味雪糕,食落有種好似食緊麻糬嘅口感😋好特別🤤。
炎炎夏日,
食杯雪糕就最好不過,
尤其係意大利gelato既低糖雪糕🍦,
更加讓我忍唔住想試一試,
一杯雪糕兩種口味 $68。

我哋order咗 Oreo味及草莓味雪糕,
食落有種好似食緊麻糬嘅口感😋好特別🤤。

2024-09-06 80 瀏覽
試咗個雙球雪糕🍦$68 for 2 球,揀咗tiramisu味同開心果味(+$6),可以揀cone/杯,而我就揀咗cone❤️講真,覺得比想像中細球😢 不過個開心果味有驚喜!食到都幾濃嘅開心果味,而且唔會好甜💛 個感覺係覺得好rich🥰不過反而tiramisu味有啲失望😭 佢個咖啡/朱古力味完全唔突出,有啲淡,而中間只有一塊用一淡都食得完嘅餅🥹 希望其他味會好食啲🥹

2024-07-01 209 瀏覽
喺佢臨收工嘅時候買咗個雙球雪糕畀小朋友食,好似裝得唔係好實,結果喺佢舖頭門口食咗2啖就成個球喺個雪糕筒度跌咗出黎,不過店員掛住玩電話見唔到。btw 試咗幾啖平平無奇,呢個價錢不如去買häagen-dazs,當日都係因為啲雪糕舖頭關曬門先會買,唔會再幫襯。
喺佢臨收工嘅時候買咗個雙球雪糕畀小朋友食,
2024-06-30
外賣自取
$65 (宵夜)
2024-06-26 151 瀏覽
主打天然,全素手工雪糕,採用意大利機器製作,想食雪糕又想食得健康啲不妨試下👍🏼-雙球 (芒果+黑芝麻) $68芒果味好出🤩真係有好香噚果味,黑芝麻味夠濃,雪糕食落口感有少少似冰沙嘅感覺,夏天食透心涼~如果大球啲就好啦🥺同埋佢哋係用咗不同嘅奶去製成,建議揀一個水果味一個普通味試下😉仲有得試食添~雪糕可揀杯裝/筒裝,岩哂不同人士需要!食得夠方便!佢哋仲有好多地方有分店,仲有一間係你隔離🤣唔怕搵唔到~

-雙球 (芒果+黑芝麻) $68

2024-02-25 348 瀏覽
点了开心果味和榴莲味。榴莲味道浓郁,是榴莲控的福音hh榴莲果肉的纹理都清晰可见,感觉在吃冰冰凉凉的榴莲果肉一样。开心果有他独特的果仁香气,粒粒开心果粒夹在细腻的奶油中,口感丰富。
点了开心果味和榴莲味。
2023-11-09 413 瀏覽
黑芝麻無糖Galeto 甜筒$46 + $5 (甜筒)=$51.喂!有surprised到我!我之前一直都見過呢間有無糖/少糖嘅Galeto.. 但可以避免食雪糕我都盡量避免🤣今日係嗰mood.. 一試..好好味!!!.我揀咗黑芝麻口味.. 真心濃..好對我口味!再加埋無糖無脂嘅甜筒.. 我覺得無論係「營養價值」or「味道」都非常值得試!!This is one of the things make me satisfied on that day !
黑芝麻無糖Galeto 甜筒
$46 + $5 (甜筒)=$51
喂!有surprised到我!
今日係嗰mood.. 一試..
好好味!!!

完美還原椰子/草莓味,0糖0脂意式雪糕對肚波非常友好🤭・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍦 雙球意大利雪糕 HK$68>椰子🥥、草莓🍓・味道:好L好食喎🤤🫶每啖都好飲食緊原個椰子咁,個浸椰子係同食椰子嗰個先鹹後甜嘅味一樣🥥!士多啤梨味就係直接將草莓打成沙冰嘅味,酸酸甜甜咁😚🍓・口感:椰子味每啖都有椰粒,草莓味真係食到一絲絲草莓肉,大癲!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論: 食過一兩次都出色,唔錯喔😘・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
完美還原椰子/草莓味,0糖0脂意式雪糕對肚波非常友好🤭

雙球意大利雪糕

🍦 雙球意大利雪糕 HK$68
>椰子🥥、草莓🍓

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論: 食過一兩次都出色,唔錯喔😘

2023-09-07
$34 (其他)
雙球意大利雪糕
2023-08-30 227 瀏覽
成日見到好多人推薦呢一間Gelato雪糕店 加上雪糕店強調出品健康的雪糕 無糖無脂 連糖尿病或血糖高人仕也可以食用 更加令人覺得要試一試 $68可以選擇兩種味道 而特別味道需要另外加$6  雪糕口味多 對選擇困難重症者是一大挑戰 猶疑一陣之後 最後選擇了開心果味同草莓芝士蛋糕味 開心果味沒有想像中出色 首先食到杏仁味 之後才是濃郁的開心果味 雖然杏仁味同開心果味兩者沒有太大衝突味道不錯不會好快就開始融化 個人希望可以少一點杏仁味 那麼開心果味道可以更明顯 草莓芝士蛋糕味比開心果味出色 味道有驚喜 雪糕可以食到濃濃的芝士蛋糕味道  甜而不膩 不過士多啤梨味則要靠近果肉部份先比較明顯 酸酸甜甜的士多啤梨肉部令雪糕更開胃 加上雪糕有芝士蛋糕粒粒 口感更豐富 味道更有記憶點 整體味道不錯 雪糕不會太甜 下次希望再試下其他口味
$68可以選擇兩種味道 而特別味道需要另外加$6
整體味道不錯 雪糕不會太甜 下次希望再試下其他口味
2023-08-27
2023-07-24 279 瀏覽
係呢啲又焗又熱既天氣,最啱嚟返杯凍冰冰既雪糕🍦不過食雪糕都要食得健康,食呢間Gelato專門店既無糖雪糕就啱曬了😋🥄雙球雪糕 - 熱情果(無糖) & 番石榴(無糖) 店員好慷慨咁將兩球雪糕都𢳂得好大球,塞滿左個杯😳先試下熱情果,呢款冰感較重,似食緊打到好細滑既沙冰,熱情果味好出但唔甜膩,酸酸甜甜咁食落好清爽咁跟住就到番石榴,質感同熱情果完全唔同,食落好creamy同滑溜,番石榴味都濃同香甜。呢兩款雪糕都係果香重,味道非常天然,不過有比較之下熱情果味道層次豐富啲好味啲,但整體嚟講兩款都整得好出色好好食👍🏻佢地無論無糖定低糖雪糕都有多種口味可以選擇,無糖既係連糖尿病或血糖高人仕都可以食用,簡直係福音🥹其實好耐之前食過佢地既山竹雪糕之後一直念念不忘,事隔幾年再食依然高水準💕趁夏天多啲幫襯先
雙球雪糕

🥄雙球雪糕 - 熱情果(無糖) & 番石榴(無糖)

2023-05-22
雙球雪糕
Mamma Mia Gelato 來香港有二十年是香港的特許經營加盟品牌之一APM這間開了很久,我經常都幫襯特別是無糖無脂 -- 右手邊的有時,就算貴6蚊,我都寧願揀尊貴口味「榴槤」有濃郁的榴槤香味和果肉「山竹」不是時時有,只限某些季節有「開心果」就不屬於無糖無脂,較少揀有次試過買「家庭裝」發現有個洞在盒雪糕裡面,跟店員所聲稱的「會填滿個盒」不符!今次很慶幸遇到稱職店員!抵讚平時遇著那位「資深店員」潷的雪糕球,一球都細過我有時叫的兩球 size, 有次更細得好似我們叫三球時的 size,於是我們決定以後每逢行過見到那位「資深店員」就唯有食少一次。
Mamma Mia Gelato 來香港有二十年
是香港的特許經營加盟品牌之一

APM這間開了很久,我經常都幫襯
特別是無糖無脂 -- 右手邊的

有時,就算貴6蚊,我都寧願揀尊貴口味

「榴槤」有濃郁的榴槤香味和果肉

「山竹」不是時時有,只限某些季節有
「開心果」就不屬於無糖無脂,較少揀

今次很慶幸遇到稱職店員!抵讚

外賣自取
之前係APM經過見到好靚嘅花牆八卦過去望吓原來係買gelato雪糕嘅😆仲要係無糖無脂!夏日熱辣辣想食雪糕 但又怕肥😗 呢個就啱曬🥰佢連糖尿病 血糖高甚至對奶敏感嘅人都可以食😳✻ 椰子🥥 ($43/一球) 選擇困難症 諗咗好耐都唔知叫咩味好🤣店員超好人俾我哋試味!最後同男朋友揀咗我哋都好鍾意食嘅椰子😋佢甜度適中 唔會太過甜仲有椰子肉好正!~~(*¯︶¯*)我自己覺得Mamma Mia嘅gelato好香滑同埋好有口感值得推介 有機會都想試埋其他口味🤤原來除咗APM佢仲有好多分店!唯一一點係份量比想像中少🤣 ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮𓌉◯𓇋 Mamma Mia Gelato 📍 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) 大堂高層 39號舖📍沙田沙田正街2號新城市廣場三期3樓A313A號舖📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場2樓266A號舖📍北角渣華道 123號北角匯2期1樓中庭📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 6B📍將軍澳重華路8號東港城1樓Pop-up Space 8ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ꪔ̤̥ꪔ̤̮
之前係APM經過見到好靚嘅花牆
八卦過去望吓原來係買gelato雪糕嘅😆
仲要係無糖無脂!夏日熱辣辣想食雪糕
但又怕肥😗 呢個就啱曬🥰
佢連糖尿病 血糖高甚至對奶敏感嘅人都可以食😳
椰子

✻ 椰子🥥 ($43/一球)
選擇困難症 諗咗好耐都唔知叫咩味好🤣
店員超好人俾我哋試味!
最後同男朋友揀咗我哋都好鍾意食嘅椰子😋
佢甜度適中 唔會太過甜
仲有椰子肉好正!~~(*¯︶¯*)

值得推介 有機會都想試埋其他口味🤤
原來除咗APM佢仲有好多分店!
唯一一點係份量比想像中少🤣

𓌉◯𓇋 Mamma Mia Gelato
📍沙田沙田正街2號新城市廣場三期3樓A313A號舖
📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場2樓266A號舖
📍北角渣華道 123號北角匯2期1樓中庭
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 6B
📍將軍澳重華路8號東港城1樓Pop-up Space 8

2022-06-28 696 瀏覽
🐭 米奇老豬Vol. 227 🐷[Mamma Mia Gelato]@mammamiagelatohongkong @hkmammamiagelato @mammamiagelato__moko 夏日炎炎 大家一窩風咁去食阿波羅 😂老豬都係鍾意食gelato多d🤭三間愛店分別係mamma mia、venchi、messina之前Vol. 158出左個venchi全口味攻略今次終於到最愛嘅mamma mia啦🥳上年應該食左10次(已經食到唔影相啦🤭).🐖🐖《Gelato》🐖🐖💰$43/1 $65/2 $82/3💰📍尊貴口味(榴槤、山竹、開心果)每款+$6📍(排名分先後)1⃣️ 熱情果 🛑 9.1/10 🛑 本身好怕有d熱情果味嘅雪糕/甜品會過甜/酸 (食完個喉嚨起曬痰 🤢)但Mamma Mia係令我愛上熱情果❤️‍🔥因爲佢係酸甜恰到好處 仲有小小chewy而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷.1⃣️ 草莓芝士餅 🛑 9.1/10 🛑 呢個同熱情果並列一位🏆因爲個芝士餅味濃而不膩 (利申:老豬本身無特別喜愛芝士蛋糕)加上士多啤梨酸酸甜甜好開胃最驚喜就係有d細細粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy
🐭 米奇老豬Vol. 227 🐷
夏日炎炎 大家一窩風咁去食阿波羅 😂
老豬都係鍾意食gelato多d🤭
之前Vol. 158出左個venchi全口味攻略
今次終於到最愛嘅mamma mia啦🥳
上年應該食左10次(已經食到唔影相啦🤭)
🐖🐖《Gelato》🐖🐖

而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷
1⃣️ 草莓芝士餅 🛑 9.1/10 🛑
呢個同熱情果並列一位🏆
因爲個芝士餅味濃而不膩
(利申:老豬本身無特別喜愛芝士蛋糕)
加上士多啤梨酸酸甜甜好開胃
最驚喜就係有d細細粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy 🤤
鍾意食消化餅嘅老豬次次都會叫店員插一小塊餅仔喺雪糕面 🤭
3⃣️ 椰子 🛑 8.8/10 🛑
呢個係行清香路線 🥥
唔會好似d椰汁咁過甜
仲有d椰子肉添!
4⃣️ 赤肉蜜瓜 🛑 8.7/10 🛑
7⃣️ 番石榴🛑 8.3/10 🛑
呢個都係chewy程度no.1
不過甜度相對高d
同埋老豬鍾意綠色番石榴果種澀味多d 😂
8⃣️ 藍莓乳酪/草莓/菠蘿/鹽味焦糖/咖啡/金莎朱古力/綠茶/提拉米蘇 🛑 8/10 🛑
簡稱平平無奇組別😂
全部味都唔假 但口感同味道都係預期以內~
9⃣️ 開心果
重度開心果控表示呢個完全唔合格😭😭
因為好重杏霜味 蓋過曬d果仁味
呢個真係絕對唔會encore🥶
Mamma Mia係我喺香港食過最chewy嘅gelato
鍾意口感型雪糕嘅朋友絕對要試 🥳
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.7/10
服務:8.7/10 (apm嘅店員最nice,moko同新城市都唔錯😊;第一次食偶遇過老闆,feel到佢果種熱誠❤️)
環境:7/10 (apm有個迷你bar檯可以企住食,moko同新城市就要喺附近搵位匿埋食)
性價比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (1⃣️-4⃣️都無限encore)
2022-02-05 590 瀏覽
雙球雪糕 ($65)Oreo 曲奇 / 鹽味焦糖賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧雙球雪糕以自家製紙杯盛放,設計簡單一般,中規中舉。新年期間加上大吉大利紙牌裝飾,由於尺寸太迷你,但細節太多,反而導致不太起眼。雙球尺寸偏細,約雞蛋大一點點大小。味道方面,由於低糖低脂,因此甜度比一般雪糕少,奶味亦較淡薄。Oreo 味曲奇味有,配搭曲奇碎口感頗佳。鹽味焦糖則一般不過不失。等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧於平日下午4點幾購買,店面清閒不需輪候。服務:🐧🐧🐧🐧🐧職員態度友善積極,會主動介紹雪糕並提供試吃服務。🐧❤️結語:喜歡微甜、奶味淡者可以一試。
雙球雪糕 ($65)
Oreo 曲奇 / 鹽味焦糖

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

雙球雪糕以自家製紙杯盛放,設計簡單一般,中規中舉。

雙球尺寸偏細,約雞蛋大一點點大小。

Oreo 味曲奇味有,配搭曲奇碎口感頗佳。

鹽味焦糖則一般不過不失。

等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

於平日下午4點幾購買,店面清閒不需輪候。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員態度友善積極,會主動介紹雪糕並提供試吃服務。

🐧❤️結語:喜歡微甜、奶味淡者可以一試。

2022-02-04
下午茶
2022-01-23 495 瀏覽
同男朋友行APM,行行吓見到呢間雪糕店,我喺呢間雪糕店食過雪糕,不過喺北角嗰間,個時食覺得幾好食,所以今次繼續幫襯下。呢排我要清減吓,因為之前聖誕節識得太犀利啦!唔可以再咁樣肥落去,好在有呢種No Sugar No Fat嘅雪糕,先可以滿足下我哋呢啲減緊肥嘅人嘅慾望!今次我哋揀咗香濃朱古力、榛子朱古力同埋綠茶,因為我一個朱古力控!雪糕都好有朱古力味嘅,有少少甜咁樣,但係感覺上冇咁邪惡嘅!我個人比較鍾意香濃朱古力多啲,唔苦、好有朱古力味!至於綠茶都係唔錯嘅選擇!不過一讚嘅係店員好主動話俾我哋知有得試食,咁樣俾我哋去好放心咁樣先食完之後,揀自己鍾意食嘅味道!
2021-12-30 404 瀏覽
食雪糕係一種享受,冇得食雪糕係好難受!其實搵到呢一個雪糕,真係食咗好多次,生日仲可以買咗一個家庭裝同屋企人食度,係榴槤雪糕呀,你話幾開心呢!今次食榛子朱古力、提拉米蘇、同埋再encore榴槤,三個味道排先後次序嘅話一定係榴槤排第一、榛子朱古力排第二、提拉米蘇排第三,以上依據個人口味啦!總之食完第二日check血糖冇性高度,咁就開心啦!聽到佢哋話仲可以WhatsApp落單送貨去你屋企喎,呢個新服務我覺得都幾唔錯。尤其注意血糖嘅朋友可以送俾佢哋食,貴就貴咗少少,不過食得安心食得開心食得健康係緊要嘅,你話係咪? !祝大家身體健康!下次再傾啦!