2022-06-28 696 瀏覽
🐭 米奇老豬Vol. 227 🐷[Mamma Mia Gelato]@mammamiagelatohongkong @hkmammamiagelato @mammamiagelato__moko 夏日炎炎 大家一窩風咁去食阿波羅 😂老豬都係鍾意食gelato多d🤭三間愛店分別係mamma mia、venchi、messina之前Vol. 158出左個venchi全口味攻略今次終於到最愛嘅mamma mia啦🥳上年應該食左10次(已經食到唔影相啦🤭).🐖🐖《Gelato》🐖🐖💰$43/1 $65/2 $82/3💰📍尊貴口味(榴槤、山竹、開心果)每款+$6📍(排名分先後)1⃣️ 熱情果 🛑 9.1/10 🛑 本身好怕有d熱情果味嘅雪糕/甜品會過甜/酸 (食完個喉嚨起曬痰 🤢)但Mamma Mia係令我愛上熱情果❤️‍🔥因爲佢係酸甜恰到好處 仲有小小chewy而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷.1⃣️ 草莓芝士餅 🛑 9.1/10 🛑 呢個同熱情果並列一位🏆因爲個芝士餅味濃而不膩 (利申:老豬本身無特別喜愛芝士蛋糕)加上士多啤梨酸酸甜甜好開胃最驚喜就係有d細細粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy
🐭 米奇老豬Vol. 227 🐷
夏日炎炎 大家一窩風咁去食阿波羅 😂
老豬都係鍾意食gelato多d🤭
之前Vol. 158出左個venchi全口味攻略
今次終於到最愛嘅mamma mia啦🥳
上年應該食左10次(已經食到唔影相啦🤭)
🐖🐖《Gelato》🐖🐖

而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷
1⃣️ 草莓芝士餅 🛑 9.1/10 🛑
呢個同熱情果並列一位🏆
因爲個芝士餅味濃而不膩
(利申:老豬本身無特別喜愛芝士蛋糕)
加上士多啤梨酸酸甜甜好開胃
最驚喜就係有d細細粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy 🤤
鍾意食消化餅嘅老豬次次都會叫店員插一小塊餅仔喺雪糕面 🤭
3⃣️ 椰子 🛑 8.8/10 🛑
呢個係行清香路線 🥥
唔會好似d椰汁咁過甜
仲有d椰子肉添!
4⃣️ 赤肉蜜瓜 🛑 8.7/10 🛑
7⃣️ 番石榴🛑 8.3/10 🛑
呢個都係chewy程度no.1
不過甜度相對高d
同埋老豬鍾意綠色番石榴果種澀味多d 😂
8⃣️ 藍莓乳酪/草莓/菠蘿/鹽味焦糖/咖啡/金莎朱古力/綠茶/提拉米蘇 🛑 8/10 🛑
簡稱平平無奇組別😂
全部味都唔假 但口感同味道都係預期以內~
9⃣️ 開心果
重度開心果控表示呢個完全唔合格😭😭
因為好重杏霜味 蓋過曬d果仁味
呢個真係絕對唔會encore🥶
Mamma Mia係我喺香港食過最chewy嘅gelato
鍾意口感型雪糕嘅朋友絕對要試 🥳
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.7/10
服務:8.7/10 (apm嘅店員最nice,moko同新城市都唔錯😊;第一次食偶遇過老闆,feel到佢果種熱誠❤️)
環境:7/10 (apm有個迷你bar檯可以企住食,moko同新城市就要喺附近搵位匿埋食)
性價比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (1⃣️-4⃣️都無限encore)