2017-10-13 1421 瀏覽
上回細佬生日,就試咗深水埗嘅「堤諾比薩」,感覺唔錯,今次輪到細妹生日飯,都搵番啲食薄餅嘅小店,結果摷到間「男人廚房」。依家出街食飯喺穩陣嘅做法,但當小弟打去訂枱時,接電話嘅店員好似有種錯愕嘅反應,去到就知點解。依晚喺星期五,到達餐廳時應喺食飯嘅高時段,但全間餐廳只得幾枱客,有啲冷清嘅感覺,亦明白點解訂枱對佢哋嚟講喺幾罕有嘅事情。全餐廳格局一字長形,以白色為主調,裝修簡約,無太多花巧裝飾,只喺一邊有幅「草牆」及有少少繪畫。餐廳尾嘅水吧已成為雜架攤,正正反映出普遍男人不修邊幅嘅性情,哈哈!貫徹男人嘅「浪漫」,餐牌就簡單以A4色紙印上菜式名,無咩粉飾。綠色嘅散點餐牌,印有沙律、小食、必食推介、甜點及意粉 / 焗飯5大類。紅色嘅散點餐牌喺薄餅類,選擇唔少,數一數有成12款,仲分為7”、11”、14”唔同大細供選擇。不過,有一點好唔明,只有意粉 / 焗飯類有加配優惠,就連點必食推介或薄餅都無提供,其後所點嘅經典朱古力就證實呢點。橙啡色嘅餐牌喺精選晚餐系列,共有8款,包餐湯、蒜蓉包及餐飲,定價由$78-$288,相距都幾大,亦提供其他升級或加配選擇。一來嚟到主打想試薄餅,二來精選晚餐款式唔太多啱
,其後所點嘅經典朱古力就證實呢點。
橙啡色嘅餐牌喺精選晚餐系列,共有8款,包餐湯、蒜蓉包及餐飲,定價由$78-$288,相距都幾大,亦提供其他升級或加配選擇。一來嚟到主打想試薄餅,二來精選晚餐款式唔太多啱細佬妹,所以就無點到。
淨番嘅藍色餐牌,一面喺升級2人餐,背面喺飲品餐牌,可見餐牌嘅編排都有啲隨意。飲品選擇唔多,而之前提及嘅加配或特色飲品,在小弟嚟講真喺講唔到有咩特色
雪糕紅豆冰 +$12

喺點意粉時嘅加配特飲,奶水比較淡口,而且,好少紅豆,兩三啖就無晒,啲豆亦有啲煲得未夠透。
雪糕紅豆冰
經典朱古力 $30
細佬點咗杯朱古力,睇佢有幾經典
,佢話大就夠晒大杯,不過,味道真喺好普通,只喺茶記嘅出品水平而已。
經典朱古力
小食拼盤 $95

人多點個拼盤就最好,樣樣有啲可以試多啲款式,包括芝士焗薯條、洋蔥圈、水牛城雞翼、焦糖雞翼。份量幾足,而且,整體味道唔錯,薯條脆而不膩,洋蔥圈香口帶爽,水牛城雞翼香辣惹味,焦糖雞翼甜甜哋帶焦香。
小食拼盤
焗海鮮寬條蛋麵 $60

碟寬條麵睇嚟焗得不俗,個麵條底做得有咬口,個白汁亦調校得香滑,不過,啲海鮮料就好失色,有啲墨魚仔、蝦粒同蜆肉,但大部份都喺碎濕濕,鮮味欠奉。
焗海鮮寬條蛋麵
德國腸拼盤 $118
碟德國腸喺必食推介嘅選項,所以,自不然甚有期望。碟上共有3款腸,名字就無乜考究,不過,其中一款應該喺蛇餅形嘅柏林肉腸,並伴有酸椰菜絲及酸青瓜。老實講,啲腸嘅味道本身唔太突出,最大問題喺煎得比較乾
,故此口感都較為韌口,感覺麻麻。
德國腸拼盤
德國腸拼盤
1/2薄餅 $140

顧命思義,就喺鴛鴦薄餅,不過,就唔喺自選兩款口味,而喺指定嘅兩組配搭。專登揀最大嘅14",果然好有睇頭,一邊喺莫沙里拉芝士、鮮蕃茄、時令蔬果、雞肉、辣肉腸加辣椒汁,肉4落頗惹味,亦唔喺好辣;另一邊喺芝士、羊奶芝士、松子仁、乾蕃茄、蘑菇,雖然全素,但酸香好食,尤其有小弟喜愛嘅乾蕃茄,茄味超濃。至於個餅底,焗得香脆,好食
,要挑剔就喺整體落料偏少。
1/2薄餅
1/2薄餅
今晚餐飯,細佬妹雖然無咩意見,因為佢哋對食真喺要求唔高,但小弟就覺得麻麻哋,只可以講喺茶記嘅水平嚟做西菜。仲有一點,餐牌,以至周圍都無註明需要加一服務費,事前訂枱都有問過需唔需要加一,直到埋單先發覺要加一,原來只晌門口櫥窗貼上星期五、六、日晚市要加一
,服務上好多細節位可以做好啲。
2017-08-22 617 瀏覽
行過試一試同媽媽點了一個pizza 同肉醬意粉👍🏼👍🏼👍🏼芝士控一定要叫,沒有另加芝士都好多芝士雖然不算係很精緻,但勝在好抵食而且好味,最重要感覺到有用心去煮
行過試一試

同媽媽點了一個pizza 同肉醬意粉

👍🏼👍🏼👍🏼

芝士控一定要叫,沒有另加芝士都好多芝士

2017-08-20 471 瀏覽
深水埗區内難得有間高水準的西歺廳、地点响九江亍青山道人流不多、離遠見佢燈光耀眼夠晒衞生諗住一試無妨、2個人坐低無乜主意隨便叫個二人歺、期間見隔離枱pizza剛上枱香噴噴十分吸引、等咗不用3分鐘已到我、先來一個沙律十分新鮮開胃、之後再來歺湯及自家制蒜香多士夠晒香脆、小食白酒墨魚仔夠野味爽口、主菜澳州牛扒五成熟剛好原全無渣、炒意粉同樣香濃彈牙、最後來個新鲜蘿冰及芝士餅作為完滿句號、埋单加一3佰幾蚊仲想点
2017-08-20
  • 牛扒、pizza
2017-07-20 567 瀏覽
今次叫左個二人餐、豬手、豬仔骨。食物品質幾好,除左二人餐的牛排有D韌,如能改善就非常好。特別一讚的係豬仔骨十分香濃鹹味適中,肉質鮮嫩。餐廳環境舒適,座得幾舒服。店員服務周到,有笑容。
今次叫左個二人餐、豬手、豬仔骨。

餐廳環境舒適,座得幾舒服。

店員服務周到,有笑容。
2017-07-20
2017-07-20 330 瀏覽
呢度最好食係即叫即做嘅pizza, 好軟身,簡直係皮薄餡靚,又脆!最鐘意食佢個 4 cheese pizza , 雖然4式芝士唔係分得好明顯,雖然本人又唔太受得好臭嘅blue cheese, 但都係好鐘意食!每次去嘅人都唔太多,靜靜地傾下都幾舒服!服務都幾好架,話明係man kitchen , 主廚當然係男士!之前連樓面都係清一色男士,不過今晚去就見到位後生女侍應,中和下咪幾好
!最鐘意食佢個 4 cheese pizza

每次去嘅人都唔太多,靜靜地傾下都幾舒服!

4式芝士pizza
鐵板芝士鰻魚飯
田園沙律
2017-07-20
4式芝士pizza
鐵板芝士鰻魚飯
田園沙律
2017-06-30 201 瀏覽
透過UberEATS叫外賣,送錯野,叫凍飲,送左熱飲黎,仲有就係送漏野,打電話去跟進,聽電話果個店員超不負責任,佢話:“我地午市好忙嘅”,一句好忙就可以推卸曬所有的責任,劣評!如果大家叫外賣真係要三思
如果大家叫外賣真係要三思
外賣送餐
2017-06-19 187 瀏覽
先來個蕃茄湯,蕃茄湯內容豐富,全都是新鮮釀製的,沒有落茄膏和味精的。下圖豬扒唔會煎到粗鞋,有肉汁又有彈性。上圖塊雞扒,我覺得佢一定係慢煮或者係浸熟佢既,因肉質嫩口,有彈性,雞皮又唔厚皮脂,又風炸到佢炸子雞塊皮咁。
下圖豬扒唔會煎到粗鞋,有肉汁又有彈性。
2017-06-16 149 瀏覽
平時千層蛋糕就食得多 但櫻桃味都係第一次食🍒 呢件<櫻桃酒心千層蛋糕>$38大約有十層😗 第一啖食落都算有極微量嘅酒味同櫻桃味😂 但只限第一啖🙈 另外佢皮唔算太厚但都唔稱得上薄👉👈 有啲部分嘅cream雪到好硬😥 整體而言只可算不過不失☺

2017-06-15 115 瀏覽
老公食過一次勁推,可能星期二關係,餐廳只有兩枱客。叫左兩個不同嘅牛扒晚餐都不在餐牌之上,老公要晚餐A鐵板牛扒只可以配飯。侍應建議五成熟牛扒上到鐵板便㷫至七成熟。而我要另一個鐵板可以配薯菜嘅餐,有湯、菠蘿冰同甜品,同樣五成熟,到最後鐵板都唔能夠將牛扒㷫至七成熟,肉依然紅潤,餐湯只有雜菜湯無得揀,味道與一般無異,配脆口蒜蓉包不過不失,唔甜嘅跟餐菠蘿冰挺健康,不是用罐頭菠蘿肉,主食牛扒味道不足肉質又難以咀嚼,會食到剩餘的就知麻麻地啦,反而薯菜中的三條辣肉腸同薯角跟它比下去,應該係現成來貨,所以無得評價⋯⋯我本應還抱有希望去試試呢反之甜品慕絲蛋糕最為出色,有桔子香氣酸酸甜甜,感覺清新,連一向不嗜甜的老公都食到點哂頭

反之甜品慕絲蛋糕最為出色,

2017-06-13
2017-06-15 1260 瀏覽
要到深水步上課,再一次要找地方晚飯,上課位置總經過這個店子,卻沒試過,與朋友二人決定試一試。是晚客人不多,只兩三枱,有點冷清。白色的枱,感覺卻很舒服。餐牌兩個,很簡單,沒有什麼粉飾,直接了當的感覺,價錢也很相宜。先要上一個十一吋的蘇豪特色薄餅,只怕太多,吃不完,不敢多叫。約等了十五分鐘,香氣濃郁的蘇豪特色終於送上。芝士香氣濃郁,還有肉香流於空氣中,應該是五香肉粒及煙肉的香味。單是氣味已經很吸引,與連鎖店的完全別樹一格。薄餅雖已略為切開,並不完整,再以刀子稍為再分開,薄餅板皮底薄,切下去已感覺乾及脆,更加引起食慾。分開一塊放於碟前,芝士香味及火腿香更為突出,口中己滿是口水了。入口芝士香軟,帶點點鹹味,五香肉碎帶出的肉味香濃,煙肉及火腿入口更香更滑,芝士濃厚卻不沒有膩口的感覺,卻有很清香,清新之感,令食慾大增。吃下兩塊之後,可能是食慾的增加,於是再加一份忌廉焗挪威煙三文魚意粉。在吃完薄餅不久,意粉已經送上,待應還細心提示,碟子會很熱,要小心。經焗過之後,芝士混著煙三文魚的香味,立時在空氣中溢出。入口芝士味比薄餅更濃,入口香軟滑滑,煙三文魚的鹹味透進意粉當中,令味道更有層次,煙三文魚本身感覺

是晚客人不多,只兩三枱,有點冷清。

白色的枱,感覺卻很舒服。

約等了十五分鐘,香氣濃郁的蘇豪特色終於送上。

蘇豪特色

單是氣味已經很吸引,與連鎖店的完全別樹一格。

蘇豪特色

經焗過之後,芝士混著煙三文魚的香味,立時在空氣中溢出。

忌廉焗挪威煙三文魚意粉

入口芝士味比薄餅更濃,入口香軟滑滑,煙三文魚的鹹味透進意粉當中,令味道更有層次,煙三文魚本身感覺太鹹,仍有不錯口感。

忌廉焗挪威煙三文魚意粉

一間在深水步青山道的街角,並不起眼的餐廳,以相宜的價錢,有著別不同的質素,令我有點意外。

走前才發覺,有二人套餐及鐵板餐,友人也說要再來一試。

2017-06-03 112 瀏覽
今晚放工好攰,想食西餐,沿着青山道一邊行,經過man kitchen ,見到佢門面好光鮮,望到餐牌性價比高,走入去試一試!餐廳有唔同種類嘅食物,仲有唔同價錢,由$50幾 一份鐵板晚餐至百幾蚊嘅晚餐都有今次叫咗一份鐵板殻飼豬扒,$100 11吋pizza , 跟餐附送甜品、餐湯、蒜蓉包、餐飲。先講餐湯及蒜蓉包,羅宋湯有點酸,蒜蓉包好趣牛油味好香值得一讚!跟住再等左一陣,上咗份Pizza 水牛城辣味雞肉薄餅,Pizza落足料,有芝士、雞肉、辣度適中!相比起連鎖Pizza店,佢嘅款式更特別,尤其係佢嘅批底,唔會好粉又唔會硬,老少咸宜跟住到殼飼豬扒,豬扒算新鮮,厚薄適中,配料亦都唔孤寒,俾足生菜、粟米、薯角,$100多元的鐵板餐,絕對無偷工減料求其比塊雪藏豬扒食客,良心企業😁最後係甜品熱情果芝士蛋糕,略甜,尚可接受吧!喺長沙灣想食餐西餐坐得好啲,呢間Man Kitchen都算唔錯!

最後係甜品熱情果芝士蛋糕,略甜,尚可接受吧!

2017-03-20 774 瀏覽
今次想要分享的是位於青山道與九江街交界的餐廳,坐落街角,遠望前身為北九龍裁判法院的SCAD,有街景又有歷史建築物景仲有小量樹景~此次光顧為一個星期六的下午茶時間,店裏只有一兩枱客,我們點了一客$48千島海鮮薄餅拼焦糖雞翼、一客$68鐵板厚切牛扒,連熱飲~先説薄餅,它的特色之處在於它是酥皮底,十分有驚喜,味道亦很不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,我已經吃過幾次了。至於雞翼,甜甜香香,很有家製的感覺~至於牛扒,分量很足,牛扒十分大塊,感覺沒有「la」過。我們加了$10要了餐湯及蒜蓉包,蘑菇湯比起一般餐廳製作講究,吃下去沒有一口一口粉的感覺,而且有淡淡的蘑菇香味,沒有驚為天人但一吃無妨。順帶一提,它們的下午茶餐實在十分化算,甚至比大家樂等還要便宜,實在是快餐店價錢但cafe環境。
下午茶
2017-02-15 821 瀏覽
食完厚切牛扒後一小時內有肚痛及腹瀉,皮膚出現紅疹呼吸困難徵象。去了看急症確疹為食物中毒懷疑牛扒有問題,味道很像用了很多黑椒醬蓋著異味,牛扒未能全熟,但是像雞白色
2017-01-11 940 瀏覽
以心作食 每一次踏進這西餐廳總會令我、親朋戚友定會帶着滿足的感覺付帳及離開。多次吃其德國咸豬手、肉眼扒等均可媲美有名氣的美式餐廳的水準; 但收費卻大衆化! 實在令我在這 ‘廚房’ 吃得放心! 今日, 我在店內隨意 order 一件千層酒心芝士蛋糕和熱檸檬水價錢均合理。吃得出酒店水準, 特别杯檸檬水非普通茶餐廳味道! 入口時已嘗到靚新奇士檸檬香味! 吃得出這 ‘男廚’ 一直用㨂選有質素食材给食客享用之餘, 也用製作每一道食品令人有百食不厭之感。
以心
作食
吃得出這 ‘男廚’ 一直用
㨂選有質素食材给食客享用之餘, 也用
製作每一道食品令人有百食不厭之感。

2017-01-10
2016-12-25 902 瀏覽
今天是聖𧩙節, 我家老爺同小公主話我平時辛苦,免我煮飯一天,出去食喎!行過呢間舖,唔洗等位,唔系太貴,就試一試。入去,客只有6成,見到服務員,同我地講咗ㄧ句:隨便坐……其他的要自己攪掂。唔知食咩好,老爺同公主叫同ㄧ個牛扒餐。坐咗ㄧ陣,心唸,牛扒餐點解唔洗問幾成熟真的中伏了。個餐湯,超難飲,用罐頭開都算,好鬼酸。蒜蓉包ok試牛扒"鞋"都想死無口感,唔知雪咗幾耐。腸仔超咸,仲有系辣。個杯所謂北海道紅荳冰,小公主果杯淡過水,老爺果杯比水好小小,問你死未甜品都係麻麻地,好鬼酸。張帳單有點離譜,216 加一,加ㄧ系21.62 仲要微調0.38 喎,呢㨾野,你有無問吓個客比唔比先,加ㄧ以㚈無定明比你加其他收費你係無權打劫我荷包,微調D錢我唔比你系咪可以話我食野唔比$……離譜。
行過呢間舖,唔洗等位,唔系太貴,就試一試。

真的中伏了。個餐湯,超難飲,用罐頭開都算,好鬼酸。
蒜蓉包ok
試牛扒"鞋"都想死
無口感,唔知雪咗幾耐。
腸仔超咸,仲有系辣。
甜品都係麻麻地,好鬼酸。
張帳單有點離譜,216 加一,加ㄧ系21.62
仲要微調0.38 喎,