2017-10-22 167 瀏覽
今日同老公行山,想行山找過地方享受下,我們發現太古城中心有一間餐廳,大部分以綠色裝修為主,感覺好大自然和清新,配上純音樂,感覺好舒服。我們叫左二人午餐,前菜係芝士蝦多士脆條,多士滿有芝麻,很新鮮很爽脆。主菜係青咖喱雞配蒜蓉包,蒜蓉包好脆,咖喱雞滿有椰奶香味,雞很新鮮配有青葉,好惹味,好清新。我們揀左泰式焗豬扒飯,很有泰國風情,飯滿有冬蔭功味,酸酸地,很好味,飯的份量很多,很抵食。至於服務员,服務態度良好,笑容滿面,員工穿着整齊的制服,值得一讚。

2017-10-22
5 分鐘 (堂食)
2017-10-21 182 瀏覽
今晚開完會喺呢頭食午餐因為時間尚早嘅關係所以唔使等位裝修都幾靚嘅同埋餐廳好多位好大所以坐得都比較寬敞因為係午餐關係所以只可以叫lunch set種類都比較多嘅我就揀咗青咖喱雞飯配香茅茶香茅茶味道有啲似薑茶但係冇咁啦不過比較少少細杯正常青咖喱係唔辣架嘛但係呢度嘅青咖喱係辣嘅個碗幾大都多汁但係啲雞呢就只有3-4嚿朋友呢就帶咗朱肋骨同埋奶茶呢個餐幾抵食因為朱肋骨有兩大塊配薯菜... 啲炸薯角係另上嘅!!我哋加左錢配小食叫咗春卷同埋單骨雞翼單骨雞翼一份大約有三至四件素菜春卷一份有三件整體不過不失啦
今晚開完會喺呢頭食午餐

個碗幾大都多汁
但係啲雞呢就只有3-4嚿

朋友呢就帶咗朱肋骨同埋奶茶
呢個餐幾抵食因為朱肋骨有兩大塊
配薯菜... 啲炸薯角係另上嘅!!

我哋加左錢配小食叫咗春卷同埋單骨雞翼
單骨雞翼一份大約有三至四件

素菜春卷一份有三件

整體不過不失啦
2017-10-18
午餐
2017-10-16 149 瀏覽
$128個餐, 個份量小到小朋友都唔夠食,服務態度差,冇下次🤢啲嘢食清哂,係因為份量小到 For $100+, you will get 5 small slices of meat in your curry, good luck with that. For service, we asked ‘do you have chill sauce?’ The manager relied ‘yes’ and just stand there. Wow, what a diligent act. Thank you.
2017-10-15 131 瀏覽
已經食過好幾次了,都忍不住想推介一下,餐廳環境舒適,不太嘈雜,入口處都比較寬闊。服務員態度都有禮,不過可能怕比上級責備,他們個別員工很積極的收碟,但我還未吃完幸好他有問的。今次叫了牛扒,還記得之前見過朋友吃完了,但鐵板還是熱騰騰的,雖然這樣子,但肉質還是嫰滑,所以叫了⋯⋯很可惜忘記溫度支續,應該叫半生熟呢。叫了七成熟,但都可以接受另外少不免木瓜沙律,木瓜爽脆清甜,加上少許辣酸汁,很開胃再叫了冬陰公雞翼,香口但很少冬陰公味。另外都想推介豬手,味道香濃而且很滑炒粉絲亦不錯的選擇,很乾身及幼細的粉絲,配上酸辣汁炒,好好味
幸好他有問的。
另外少不免木瓜沙律,木瓜爽脆清甜,加上少許辣酸汁,很開胃
木瓜沙律
鐵板牛扒
  • 秦式豬手
  • 大蝦炒粉絲
2017-10-14 154 瀏覽
太古城中心自從新開了 Mango Tree Cafe 後,又多了一個晚餐的選擇。 這夜由於比較晚到達,所以就不用等候即可輕輕鬆鬆入座。我們二個人沒有選擇套餐,因為有其他套餐以外的菜式想要試,所以單點了其他菜式。燒八爪魚菠蘿沙律 - 這是一個暖沙律,八爪魚燒烤得很香,菠蘿清甜,還有露筍甜椒全部都是暖暖的,非常可口紅咖哩大蝦三文魚柳配法包 - 非常濃郁的紅咖哩加上嫩滑的三文魚柳及大蝦,特意選配法包,麵包可以完全吸收咖哩汁,非常滿足。香脆豬腩肉炒椰菜苗 - 豬腩肉確實真的很香脆,加上椰菜苗把味道平衡了,好味道!剛好餐廳有部分飲品有優惠,點一杯可以再加 $10 點第二杯飲品,我們點了 Tropical Sangria, 冰凍清甜。最後再點了甜品,點了充滿東南亞風味的班蘭法式燉蛋,班蘭味道很突出而且燉蛋很細滑,面層的焦糖份量剛剛好,薄薄一層脆脆的,很完美的一頓晚餐。

燒八爪魚菠蘿沙律

香脆豬腩肉炒椰菜苗
Tropical Sangria
班蘭法式燉蛋
2017-09-18 366 瀏覽
為左同老豆慶祝生日,好早前已經專登訂定位,希望可以食到佢鐘意食gei野~而且太古城呢間Mango Tree開左都一段時間,話黎試左好耐,終於今次試到啦!我地本來book左6:30,不過6:15左右已經到達,當時都仲係無咩人,所以我地一入黎就可以有位坐!餐廳感覺給人寬敞舒適,唔會感覺好焗促!筆記同屋企人total4人行,岩岩好一張台~講下食物先....最重要當然都係食啦!泰式煎蟹餅   $98蟹餅炸得香口好脆,非常足料,蟹味十分突出,一口咬落滿口都係蟹肉,好好味~菠蘿海鮮炒飯  $98菠蘿切開非常特別,食落汁多香甜,筆者好鐘意!炒飯粒粒分明,不過菠蘿味唔太突出,但配料都幾豐富,有蝦、提子乾、腰果、肉鬆等....呢個炒飯筆記覺得不妨一試!青咖哩雞   $118  呢個青咖哩有得揀雞/豬/牛肉,配香辣蒜蓉包或白飯,筆者今次就選擇左雞及配蒜蓉包!本身以為青咖哩唔會太辣,點知食落口都幾辣~筆者本身唔多食得辣,今次食落覺得滋味,但都真係幾辣啊~雞同圓茄份量都頗多,雞肉嫩滑,圓茄口感碟實,加上入口香濃的青咖哩味,我地食落都好後悔點解唔配白飯,哂左D青咖哩~泰北豬肉串燒 $78呢個串燒都幾得意,除左配
餐廳感覺給人寬敞舒適,唔會感覺好焗促!
筆記同屋企人total4人行,岩岩好一張台~
講下食物先....最重要當然都係食啦!
泰式煎蟹餅   $98
菠蘿海鮮炒飯  $98
菠蘿切開非常特別,食落汁多香甜,筆者好鐘意!
青咖哩雞   $118
泰北豬肉串燒 $78
呢個串燒都幾得意,除左配有泰式沙律外,中間小木盒內原來放有糯米飯!
豬肉串燒筆記全家都認為豬肉串燒食落有點韌,不過啖啖厚肉,口感其實不錯,可有待改善~
泰式沙律同糯米飯反而幾特別,糯米飯Q彈好好咬口,沙律酸甜帶辣,非常開胃啊!
馬拉盞炒通菜  $78
通菜嫩綠, 配合香辣惹味的馬拉盞,其實最好送飯食~
至於飲品方面,筆記一定要講啦~因為實在好抵~
今次有4杯不同口味的飲品做特價,order任何一杯,第二杯都只係加$10,即係我地4個人order 4杯,兩杯就$20,兩杯正價,超抵飲~
Tropical Sangria  $58
初頭見到Sangria都以為係有酒精,但原來係無gei~呢杯係果汁咁,果味超濃,甜甜地好好味~
Choco Cha Cha $48
至於呢個,朱古力味超濃,加左封Oreo,感覺更甜~不過奇怪就係飲落有D紅豆味!
Mango Cha Cha  $58
呢杯係老豆最愛~~~超香甜的芒果味,加橙~不過阿媽個杯就話可能因為加左橙,所以飲落甜之餘,仲會有少少苦澀味!

焦糖蘋果朱古力蛋糕  $38
賣相一流,剩係望落都已經超吸引~
面頭有黑白朱古力製成的卷筒,仲有一粒粒黑白朱古力脆粒,連埋蛋糕一齊食,好有口感~
食落,蛋糕內裡原來有蘋果蓉,真係嗦嗦香甜美味,食到停唔到口~

芒果芝士蛋糕  $38
呢個芝士蛋糕超有驚喜,真係值得一試,味道好特別~
少有的將芒果加芝士,食落唔會太甜,但又有啖啖芝士味,唔會太滯又唔覺膩。

>>>整體黎講,呢度真係幾岩成班人聚會黎食~不過唯一要留意的就是,如果怕辣或唔食開辣GEI,黎之前就要諗清楚啦!!!!!

2017-09-16
慶祝紀念
生日
  • 焦糖蘋果朱古力蛋糕
  • 菠蘿海鮮炒飯
2017-08-24 654 瀏覽
泰國的Mango Tree很多年前已經食過了,印像很好, 香港的Mango tree cafe卻是第一次試。星期一在太古shopping後搵野食, 見這間人不算多,環境亦算寬敞。因為肚餓所以懶得諗, 我們order了一個二人套餐,價錢不貴但份量很足, 有前菜/主菜/Pasta/蔬菜和兩杯drinks. 跟泰國的Mange Tree風格不同, Cafe走的是比較新式的Fusion路線, 其中冬蔭功炸雞翼有驚喜,意粉亦都幾好食。
冬蔭功炸雞
招牌帕泰薄餅
冬蔭功炸雞
2017-08-20 282 瀏覽
晚上去食飯,星期六8點左右都要等一等,大約20分鐘就有位座啦。叫左「泰式炒粉絲」,好得意真係用粉絲炒,唔同出面既Pad Thai,食落酸甜適中,不過粉絲炒起賣相一pad pad, 食落好彩唔係者「馬拉盞通菜」唔得,馬拉盞味好淡,完全入唔到落通菜到。通菜好爽,不過唔入味幾爽都假,麻麻地。最後係「紅咖哩軟殻蟹」,都值得一試,份量算多,味道都爽脆可口,紅咖哩唔算辣,唔食等辣的朋友都可以一試。服務態度同裝修都仲係好新,不過都係Mango Tree好味啲

泰式炒粉絲

紅咖哩軟亄殻蟹
2017-08-19
20 分鐘 (堂食)
泰式炒粉絲
  • 泰式大蝦炒粉絲
2017-08-16 336 瀏覽
數數手指,去太古的次數一隻手指也數得完。碰巧晚些約了朋友到太古城,我便早點來逛逛並吃午餐。我點了牛肉肉丸船河 ($78),份量真大,材料也很豐富。牛丸也是大大粒的,而且爽口彈牙。牛肉也很很重牛味。湯底濃而鮮甜,喝完也不口渴。整體真的不錯,可惜熱度不足。另外加了 $20 要了芒果芝士蛋糕,有驚喜呢!連芝士竟然也有芒果味,不算太甜,很適合我口味,吃完也不覺膩。餐茶我點了熱咖啡,可惜份量很小,咖啡只得半杯。味道不過不失。

2017-08-12
午餐
2017-08-15 343 瀏覽
日前赴友人之約於太古 Mango Tree Cafe.若不是友人之邀,還真不知東區有這好去處. 朴素自然的門面,進而是豁然開朗的空間,柔和溫馨的光線下只見賞心悅目的手繪壁畫,黑白相間的地板,朴素而又大方的玻璃餐具,瞬間穿越曼谷.因對泰國菜瞭解不深,只得請教服務生.在服務生的熱情和專業的介紹下,我們決定品嘗傳統的幾道佳餚:前菜-蜜汁燒雞西瓜沙律爽甜的西瓜淋上青檸和薄荷混合的秘製醬汁,帶出淡淡清香酸甜的口感.雞肉與西瓜的交織,仿佛初戀般的感覺.這是道极出色的前菜.主菜-泰式粉絲蝦煲海鮮是鄙人的至愛.不同於中式粉絲煲,此道菜更帶點熱辣的奶香味兒,蝦肉彈牙鮮美,順滑而彈牙的粉絲中藏有小方塊豬油,香酥而不油膩,讓人無法抵抗地一口接一口!飯-菠蘿海鮮炒飯軟硬適中的黃金飯粒中參雜了少許的青紅葡萄幹,腰果,肉鬆,海鮮,色彩繽紛猶如一齣舞臺劇.獨舞者大蝦更是彈牙鮮美.再來一口泰國獨有的香甜菠蘿,一切的飽腹感瞬間魂飛魄散.蔬菜-馬拉盞炒通菜此道菜色澤鮮亮,香辣可口讓味蕾忍不住想要歡呼.徹底顛覆了我平日最愛的中式蒜蓉炒通菜固有的模式.甜品-芒果糯米飯曼谷婦女的髮髻般的紫米雪糕球,被金黃色小花般的芒果粒圍繞著

前菜-蜜汁燒雞西瓜沙律

主菜-泰式粉絲蝦煲

飯-菠蘿海鮮炒飯

蔬菜-馬拉盞炒通菜

甜品-芒果糯米飯
曼谷婦女的髮髻般的紫米雪糕球,被金黃色小花般的芒果粒圍繞著,淋上猶如白色小花的醬汁,髮髻上清新的竹髮簪,讓人愛不釋手.輕輕觸摸玻璃杯,由上而下是由凍至暖原來是溫煖的糯米藏於其中,外冷內熱猶如含苞未放的曼谷少女.口感順而不膩,糯而不黏!

席間只顧品嘗美食與友人談笑風生.轉眼與友人將要離場,不捨之際放眼整間餐廳竟已座無虛席,門口還排著長龍,心理暗暗自喜,還好來得早!
2017-08-10
15 分鐘 (堂食)
  • 蜜汁燒雞西瓜沙律
  • 泰式粉絲蝦煲
2017-08-14 225 瀏覽
自太古城舊food court裝修之後,今天才有機會來試試。今天來到Mango Tree,一間泰式食店。環境裝修不錯,食物賣相也吸引,所以進來試試。蟹餅Crab cake: 個蟹餅夠juicy,點埋個汁仲好味!咖哩蝦蟹 Curry prawn crab bread: 分量好夠大,足夠兩個人食。蝦蟹鮮,蟹有膏。咖哩汁用蛋和椰漿煮,味道濃郁好rich,不過唔夠辣。配蒜蓉包好好味 (蒜蓉包係送嘅,可選擇手抓餅) 。餐廳好夠貼心,附上手套和濕紙巾, 又將蟹殼敲碎,方便客人進食,讚!柚子沙律 Pomelo salad: 見到menu有食店推介logo就試下,不過就...比較乾身,如果配以泰式魚露的汁會比較好。 柚子亦不夠甜。有幾款飲品做promotion,第二杯半價,試了這兩款: Tropical sangria & Mango chacha。 俾Sangria 個名欺騙咗,以為係西班牙水果紅酒,原來只係fruit punch ,不過都好飲。Mango那杯有些水果在裏面,都好清新。店員服務好殷勤有禮。六點前去到唔需要等位,不過到七點左右開始多人。要在店外排隊,唔可以攞籌/留名?! (好似可以電話

今天來到Mango Tree,一間泰式食店。
環境裝修不錯,食物賣相也吸引,所以進來試試。

蟹餅Crab cake

咖喱蝦蟹Curry crab prawn bread

比較乾身,如果配以泰式魚露的汁會比較好。 柚子亦不夠甜。
柚子沙律Pom elo salad

特飲Tropical Sangria & Mango Chacha

店員服務好殷勤有禮。
六點前去到唔需要等位,不過到七點左右開始多人。要在店外排隊
,唔可以攞籌/留名?! (好似可以電話訂位)

menu內還有幾款食物都想試,例如豬手、芒果蝦沙律、芒果糯米飯等,不過今次食物的份量好夠兩個人了,所以下次先再試其他吧!

2017-08-04
蟹餅Crab cake
咖喱蝦蟹Curry crab prawn bread
  • 咖喱蝦蟹Currycrabprawnbread
  • 蟹餅Crabcake
2017-08-07 398 瀏覽
晏晝遲起身周圍都好多人食嘢行咗幾層終於比我搵到一間少人又坐得舒服嘅餐廳我哋一行三人兩大一小應該好容易叫嘢食啦個餐打上面都唔係好多嘢揀可能因為下午茶嘅關係!泰式焗豬扒飯張相就好大呀但個份量好細如果係一個大男人就應該唔夠但勝在個飯好入味同令人食慾大增所以都叫左兩個豬扒飯泰式海鮮炒飯個賣相真係唔係幾好食落去先見真章好奇怪有啲提子乾唔係話唔好食但係真係好怪我建議大家都係唔好食強攻焗豬扒飯夏天炎熱最緊要梗係飲杯凍檸水啦
晏晝遲起身周圍都好多人食嘢
行咗幾層終於比我搵到一間少人
又坐得舒服嘅餐廳我哋一行三人
兩大一小應該好容易叫嘢食啦
個餐打上面都唔係好多嘢揀
可能因為下午茶嘅關係!

泰式焗豬扒飯

強攻焗豬扒飯

夏天炎熱最緊要梗係飲杯凍檸水啦
2017-07-29
2017-08-07 316 瀏覽
今日下午有個舊同事搵小弟吃飯,因為佢喜歡泰國野食,所以決定去試下lee間mango tree cafe.有set lunch,款式都多先來一個冬陰公外表:(4/5)望落色水很吸引,而且十分足料味道:(4/5)對於怕spicy既小弟黎講,十分適合,因為不太spicy分量:(4/5)兩個人叫一個都十分足夠再來冬陰雞奕外表:(3/5)好似比較乾而且好多油味道:(2/5)不知所謂,食左一隻已經停手分量:(NA)太難食比幾多都冇用菠蘿炒飯外表:(3/5)正正常常冇乜驚喜以為去沙爹王味道:(3/5)都係正正常常冇乜驚喜以為去沙爹王分量:(4/5)真的好多,食唔曬整體而言,環境比較嘈,有茶餐廳feel,食物水準一般。

有set lunch,款式都多
冬蔭公

菠蘿炒飯
外表:(3/5)正正常常冇乜驚喜以為去沙爹王
味道:(3/5)都係正正常常冇乜驚喜以為去沙爹王
分量:(4/5)真的好多,食唔曬

整體而言,環境比較嘈,有茶餐廳feel,食物水準一般。
2017-07-31 345 瀏覽
今日同朋友去食mango tree, 港人去泰國玩通常都要食返餐mango tree, 宜家唔洗心掛掛啦,香港都開左啦!一行五人點了五個lunch set, 泰式焗豬飯,波蘿炒飯,大蝦炒粉絲,雞肉炒河同青咖哩海鮮。炒粉絲好味,炒得好地道,好好味,其他的老實講,名氣大於預期。唔係話唔好食,都唔係唔出色,只係唔會令你留下印象個種。反而跟餐的香茅茶好正喎,五個儍人都點了香茅茶,大家一致飲完就覺得自己剛做完個3小時嘅spa, 應係係歎緊水果嘅時間咁。致於服務就唔算好,一位女侍應幫手下單,其實都幾無禮貌,感覺好似求佢俾野食我地咁。老實說,對我來說如果基本的服務做唔到,再好吃的餐廳我都唔會再回頭幫襯。總括黎講,泰國係做得比香港好,完。

總括黎講,泰國係做得比香港好,完。
2017-07-30 302 瀏覽
我係一個平日嘅晩上約咗一班朋友去mango tree cafe! 我6:30 入坐,唔係特別多人。我未去過香港mango tree ,見mango tree cafe 平少少,又新開,咪試下囉😂我哋叫咗個套餐,唔係特別貴。佢啲嘢食係比較係fusion 泰菜,鐘唔鐘意就見仁見智啦我見到佢餐牌有金邊粉pizza😂估佢唔到不過我就無試啦我覺得間餐廳啲嘢食都幾好味!想食啲特別啲嘅泰菜可以試下!我諗我下次都會繼續再去,因佢價錢合理,服務都幾好唔錯唔錯又無時間限制,認真一流
我見到佢餐牌有金邊粉pizza😂估佢唔到
不過我就無試啦

唔錯唔錯
又無時間限制,認真一流