2004-11-19 17 瀏覽
星期六等男友放學後,與他一起到山林道吃late tea,時間為下午約5:00,行完一輪後,最後來了這兒,因為這店外面放了一個燒烤爐,很是吸引(不過最終也是沒有點選任何燒烤食品)。要了一個白汁三文魚幼麵、一個鮮果,班戟,忽見牆上貼頗多報道,介紹這店最出名的朱古力金字塔,在抵不住誘惑下也叫要一個。個意粉好溜,因為白汁好多又奶,意粉份量偏少,但味道ok,鮮困班戟沒有甚麼特別,但o的cream 幾好味,好滑、好有質感兼不太甜;最後那個鎮店甜品朱古力金字塔,唔~~~其實是朱古力慕絲蛋糕,只不過形狀是立體三角形,賣相精美,味道不過不失,面頭朱古力粉太多,嗆喉,內裡的慕絲不夠滑,不過勝在朱古力味香濃,挽回不少分數。另想講一下環境,店子夠開揚,但座位過於迫狹,若能與之間多留點空間,會是很舒適的休閒點。
2004-11-18 10 瀏覽
兩個女仔去山林道搵地方食飯, 見問口有promote 芝士火鍋$90, 咁大個女都未食過就入去試吓啦。我哋7:00到都唔太多人, 我哋坐咗兩個幾鐘, 見8:00左右開始多人, 我哋點咗下面既嘢:一人份既芝士火鍋($90): 都幾多嘢, 兩個女仔好夠, 不過芝士咪唔重, 佢都俾好多唔同既肉, 連象拔蚌, 青口, 生蠔都有, 味道普通啦, 不過咁平算係俾足料, 唔錯鵝肝鑲鴨胸($138): 呢個焗得個皮幾脆口, 鴨胸唔老, 幾好, 不過份量少咗o的焗薯皮($5x):有三個半圓既薯皮, 都ok生蠔2隻(@$20): 見佢特價忍唔住叫咗, 覺得麻麻地新鮮唔記得個鴨胸定火鍋有餐湯麵包送, 忌廉湯唔錯呀! 雖然唔算正中法國菜,但價錢合理野食唔差, 都會再去。

焗薯皮($5x):有三個半圓既薯皮, 都ok

唔記得個鴨胸定火鍋有餐湯麵包送, 忌廉湯唔錯呀!
雖然唔算正中法國菜,但價錢合理野食唔差, 都會再去。
2004-09-01 2 瀏覽
前晚同男朋友黎左呢度食晚飯,我地冇叫餐,因為對餐的食物冇咩興趣.所以散叫.要左一客周打蜆湯,幾creamy,都有幾多蜆架.湯有d酒味,幾好飲.龍蝦湯,好濃.有一小片龍蝦肉.味道都ok.海鮮寬條麵,係有幾多海鮮,不過味道麻麻.d魚好腥下,帶子是un的.而且個sauce太稀啦,好似係湯麵咁.而且味道好淡.似冇落鹽...燴牛尾.本來係要牛膝的,但係果日冇.原來呢個牛尾又係伴寬麵...牛尾都有好多舊,而且都好好肉,只有一,兩舊是少肉.個汁好濃,好夠味,但係太入味,咸左d啦.不過都可以接受0既.雖然好飽,但係都order左個甜品.因為有discount,要左一個焗朱古力布甸,等左好耐呀.都幾好味,好重朱古力味.外脆內軟.唔錯.反而我見到人地食creme brulee個樣就唔係好得,但就好大杯...serviceok啦.我地發現枱面的胡椒粉冇晒,叫人換,但係換完都係冇.之後佢地就好認真咁check晒全部d胡椒粉樽啦.老闆就好nice.埋單$300~

埋單$300~
2004-05-31 16 瀏覽
我跟朋友散叫了1)白酒煮蜆朋友大叫蜆很新鮮...味道不錯..美中不足我吃到一個蜆好"聲"2)龍蝦湯由於我不喝...只叫了一客..但他竟拿來2碟說其中一碟是請的....服務真好..不過如果他問我想喝什麼再請比較好..因為我真的不愛喝龍蝦湯..朋友說味道不錯.3)鵝肝鴨胸由於一直幻想會有很多鵝肝故此有點失望..味道很好..不過其中一塊鴨胸用刀也切不開...是半生熟的落單時自信的服務員沒有拿紙筆記下....可惜他漏了單--沒有了三文魚他他..只好留到下次再試了我打算再去吃出名的鵝肝..因為真的不夠喉呢!
我跟朋友散叫了
1)白酒煮蜆
2)龍蝦湯
3)鵝肝鴨胸
我打算再去吃出名的鵝肝..因為真的不夠喉呢!
2004-04-26 5 瀏覽
Ordered a 3-4 person'set, the cream soup is like that of 茶餐廳(濃味糊水), pizza's (topping) carrot was not tender enough, the fish fillet was too salty, the pork wasn't good either !! I guessed it had something to do with the price (around $400 per set).The decor at the door/frontside is good, but it's a let down when you go to the rearside.
2004-01-30 12 瀏覽
早前去o左o依間野食, 睇個樣間野開o左都幾耐, d裝修都算ok.....最特別係有個singer渣住結他自彈自唱, 幾好feelo既, 但係d野食就真係一般law, 兩個人淨係叫o左三樣野, 肉醬千層麵, 焗田螺, 仲有鵝肝釀鴨胸........埋單三百幾, 唔好食又唔值!!!!!1.肉醬千層麵- 三樣之中, o依個最好食, 好夠肉醬味, 又唔太咸~~~好好味2.焗田螺- d田螺好細隻, 又冇乜味, 都唔知食o左d乜, "薦低"d薯蓉仲好食d......3.鵝肝釀鴨胸- o依個都唔掂, 完全唔知o的鵝肝o係邊, 更加食唔出有鵝肝味, d鴨胸又韌又"鞋", 我公司附近間coco duck餐廳o既鴨胸salad仲好食.....佢d甜品好似幾出名, 不過冇試
佢d甜品好似幾出名, 不過冇試
2004-01-17 3 瀏覽
之前同男友去食,先叫左個話係兩人份量既芝士火鍋,芝士火鍋是成set的有蘑菇湯-麻麻地..-芝士火鍋有一鍋幾稀既芝士,兩隻青口,兩隻蠔,幾片牛肉,豬肉,chicken,三文魚,幾隻蝦,"由"魚圈,紅蘿蔔,荷蘭豆....一個勁古怪既芝士火鍋組合.....味道都ok......d芝士煲得耐左都杰左小小,後來我男朋友仲問左個侍應有無麵包,佢俾左d法包,我地將d包浸落煲芝士度,都幾好味....食完芝士火鍋我地都未飽,就叫左煙三文魚薄餅,好味,一個有六件,件件都好多芝士,有一d香料,一d三文魚....仲叫左個朱古力三角金字塔,好好味,外層係d類似雪吻朱古力既野,裡面係蛋糕...最後是連芝士火鍋既餐飲....今餐食左四百六十幾...都幾貴....最不值是個芝士火鍋....下次去都唔會叫芝士火鍋.....
之前同男友去食,先叫左個話係兩人份量既芝士火鍋,
芝士火鍋是成set的有
蘑菇湯-麻麻地..
最後是連芝士火鍋既餐飲....
2003-07-25 23 瀏覽
Tiramisu ($35) - texture同味道都ok~Capuccino - 一般......Espresso - 比black coffee更浠更淡.......埋單o岩o岩$100~有烏蠅仔飛o左落我地隻碟度喎........
Capuccino - 一般......
埋單o岩o岩$100~
有烏蠅仔飛o左落我地隻碟度喎........
2003-04-27 1 瀏覽
早兩日同friend去試<br />招牌鵝肝同朱古力金字塔不如前文所述咁"正"<br />其實海港城Backenheim 的朱古力金字塔仲Rich 過Marco's 啦.
早兩日同friend去試<br />
招牌鵝肝同朱古力金字塔不如前文所述咁"正"<br />
2003-04-26 2 瀏覽
previouly, here is a quite ok choice in this street.But, food standard now drop to troughnow everything is very poor----------------------------Never Try la
now everything is very poor
----------------------------
Never Try la
2003-04-14 1 瀏覽
我地兩個人食左$420, 食左個二人套餐不過份量太少,唔夠食,就叫左個焗薯皮同朱古力三角.首先個餐湯淡左d,個件三文魚多士都唔錯, 蘑菇田螺焗薯蓉, 蘑菇田螺各兩粒, 哈~~~跟住泥左碟淡到食唔到味o既蜆肉篇意粉, 份量都兩啖..有個龍利柳, 好一般, 份量多左好多lu~跟住最正係個焗薯皮, 好香..個甜品都唔錯,我覺得唔太流~因為食物質素太一般,份量又少..山林道有好多出色o既食店, 我諗下次泥開呢頭都未必再擇食呢度~環境都幾寬敞, 最衰冇非吸煙區!
2002-04-17 20 瀏覽
Price is reasonable food is quite goodquite many choicescoffee is good-------milk used is 'fresh milk'
Price is reasonable
food is quite good
quite many choices
'fresh milk'
2002-04-17 0 瀏覽
今晚同個老友去依度食dinner~<br><br>有三個二人餐, 我o地選擇o左個$298:<br><br>是日湯係"香茅草菇湯", 可以轉洋蔥湯或者周打魚湯~ 我試o左個friend o既草菇湯一啖, 好香o既香茅味, 淡淡o地~ 洋蔥湯ok啦~<br><br>頭盤有"自製春卷", "焗蟹肉釀磨菇拼田螺", "凱撒沙律"~ 春卷一般, 磨菇幾好味, 沙律好清喎, 得幾塊生菜同麵包~ <br><br>主菜o既"蜆肉扁麵"同"燒羊鞍"都好正~~ 蜆肉好滑, 個汁好香~ 羊鞍七成熟, 夠"酥", 不過多筋~<br><br>仲有餐茶兩杯~<br><br>Service幾好~~ 個waiter見我個friend 對個香茅草菇湯無咩信心, 佢就話"如果你試o左唔鍾意, 可以換其他湯俾你"~ ^_^<br><br>以前依度唔book 檯都咪駛旨意有位, 不過今晚加埋只有三檯人
今晚同個老友去依度食dinner~
<br>有三個二人餐, 我o地選擇o左個$298:
<br>
<br>仲有餐茶兩杯~
<br>
<br>以前依度唔book 檯都咪駛旨意有位, 不過今晚加埋只有三檯人~ 今非昔比~~~
2002-02-17 2 瀏覽
我自己本身0係Poly 返學,已經兩年幾,以前都成日經過山林道,都經常留意到呢間餐廳,感覺係: 幾靚喎,不過好似好貴喎..所以一直都冇去試過,直至我發現呢個網站,見到大家對佢既意見之後,近日終於0係一個下晝同女朋友入去食晏,原因係睇到有Set Lunch ,而且價錢都Ok ($48,$68)仲有係果位我諗應該係老闆既人兄極力咁推薦,見佢咁好客,就去試試啦.入到去感覺果然環境幾好,可能我地去到時已經兩點,所以都幾吉..而我地後來坐左0係近門口落地玻璃果3張台既中間果張.由於係梳化椅既關係,而且台椅高度亦好Match,令我呢個5尺11既個子,一向覺得坐得唔舒服既感覺都一掃而空...講番食既野,我地叫左2個Set ,芝士會海鮮扁麵同Corned Beef 配意粉.個麵芝士幾香,麵唔會太"諗",不過有少少"漏",而D Corned Beef 我就覺得乾得滯,我女友"吉"左一絲出黎,一食就話好似煲湯既瘦肉咁,如果大舊D 咁於入口就都OK..但係都係乾...食完之後,waiter 問要唔要甜品,有New York Cheese Cake 同三色朱古力蛋糕,原本我女友想叫朱古力, 不過冇晒喎..所以
我自己本身0係Poly 返學,已經兩年幾,
以前都成日經過山林道,
都經常留意到呢間餐廳,
感覺係: 幾靚喎,不過好似好貴喎..
所以一直都冇去試過,
直至我發現呢個網站,
見到大家對佢既意見之後,
近日終於0係一個下晝同女朋友入去食晏,
仲有係果位我諗應該係老闆既人兄極力咁推薦,
見佢咁好客,就去試試啦.
入到去感覺果然環境幾好,
可能我地去到時已經兩點,
所以都幾吉..
而我地後來坐左0係近門口落地玻璃果3張台既中間果張.
由於係梳化椅既關係,而且台椅高度亦好Match,
令我呢個5尺11既個子,
一向覺得坐得唔舒服既感覺都一掃而空...
講番食既野,
我地叫左2個Set ,
芝士會海鮮扁麵同Corned Beef 配意粉.
個麵芝士幾香,麵唔會太"諗",不過有少少"漏",
而D Corned Beef 我就覺得乾得滯,
我女友"吉"左一絲出黎,
一食就話好似煲湯既瘦肉咁,
如果大舊D 咁於入口就都OK..但係都係乾...
食完之後,waiter 問要唔要甜品,
原本我女友想叫朱古力, 不過冇晒喎..
所以食左我鍾意既New York Cheese Cake..
入口既感覺係..正
芝士既感覺充斥口中,好滿足...
總括而言, 環境好..不過未試過招牌菜...午市冇金字塔order..
下次再去過..
2001-09-14 1 瀏覽
根本唔使排長龍!上星期日我同個friend去食飯,全間鋪都只係得3台人,好“吉”喎!服務:你個個都話service好好,但我就覺得一般!waiter只係translation一次當日既suggestions,冇其他la喎!食物:田螺- 好香!蜆扁麵- 蜆肉好新鮮、好肥!但係就完全食唔到有酒味!麵就少D籮,兩個人唔夠食!鵝肝鴨胸- 有口感,幾好食!但係個配菜薯溶凍?搗到上面芝士溶唔到係一齊,食個時D芝士重係一粒粒!
食物:田螺- 好香!