2001-08-16 18 瀏覽
最值得一讚就是佢地D 服務態度,佢地好主動地為你介紹是日的特別菜式,而且成日幫你加水。其實我想去MARCO BISTRO 好久,但係最後有D 失望,一來環境不是坐得好舒服,二來D 食物質素麻麻地,佢D BABY RIB、同埋D 羊排,煮得老o左D,雖然羊排已經叫了5 成熟,但係都好韌,反為個甜品tiramisu 就唔錯。
2001-08-13 11 瀏覽
今日我地一行十一人來到marco bistro, 佢地o既service 真係幾好.. 首先跟我地特別介紹下d 菜色, 同埋俾d suggestion 我地.. 好nice.. 但係我地咁多人都唔係叫了很多o野食. 叫了d 小食.. 個雞肉焗薯皮,非常香口, 味道濃郁.. main dishes 只叫了六個. 最欣賞墨汁寬條麵同埋燒牛仔肉... 最後吃了tiramisu (有d disappointing ) 同埋金字塔朱古力(食少少就唔錯,因為太溜了)
2001-06-29 2 瀏覽
試過蜆肉意粉,好大碟,清清o地,算唔錯,但我食過更好o既.羊扒都OK, 甜品朱古力金字塔睇好過食
試過蜆肉意粉,好大碟,清清o地,算唔錯,但我食過更好o既.
羊扒都OK, 甜品朱古力金字塔睇好過食
ok~
2001-02-20 13 瀏覽
以前經過, 無lunch set~今日經過, 有喎~ around $45~ Acceptable~ 即管入去~ ^_^四個女仔, 四個set~ 有soup and drinks~個soup 係豆豆湯, 飲完已經飽o左一半~德國鹹豬手-- 好腍, ok la~露荀沙律-- 幾靚, ok~海鮮大班粉-- 個friend 話幾好味~泰國紅咖喱雞扒飯-- 個friend 話咖喱唔辣, 雞扒太乾, 個飯係白飯, 汁唔夠食唔落~點括o黎講只係一般~ 可能係lunch o既關係, 希望dinner 好D~
以前經過, 無lunch set~

個soup 係豆豆湯, 飲完已經飽o左一半~

德國鹹豬手-- 好腍, ok la~

露荀沙律-- 幾靚, ok~

海鮮大班粉-- 個friend 話幾好味~

2001-02-01 12 瀏覽
今晚去食dinner, 今日晏畫5 點先打去訂台, 好彩都訂得到. 我地準時8 點到達, 好快就有位俾我地. 一坐低Marco 同另一位Waitress 就分別主動o黎介紹食物俾我地, 佢地解釋得幾清楚, 等你知道每一道菜式既材料同整o既方法. 我地就點o左:<br>海鮮周打湯- 好濃好好味, 都幾飽肚<br>蜆肉扁麵- 招牌菜之一, D 蜆好大隻好好食, 亦都有好多蜆, 唯一美中不足既係D 扁麵淋o左少少, 但都好好食<br>芥末蜜汁豬扒- 豬扒好好味, 個汁係全碟既精髓, 真係好正. 伴碟既蕃薯蓉好好食.<br>金字塔朱古力餅- 正!!! 好滑好好味.... 完全唔漏, excellent!<br>Special Drink - 今晚係楊桃汁加橙汁再加7-up 既一個什飲, 幾清甜.<br><br>講o下Service啦, Marco同另一位Waitress o既服務好好, 會介紹菜式, 亦都周不時問我地D o野o岩唔o岩食同好唔好食, 亦都同我地有講有笑, 其他Wait
<br>海鮮周打湯- 好濃好好味, 都幾飽肚
<br>
<br>講o下Service啦, Marco同另一位Waitress o既服務好好, 會介紹菜式, 亦都周不時問我地D o野o岩唔o岩食同好唔好食, 亦都同我地有講有笑, 其他Waiter/Waitress 就一般, 唔會好主動.
<br>
<br>我諗要改善既就係希望佢地可以換一換D 台同椅, 可以換一D 舒服D o既就更好!
<br>
<br>下次一定再去過!
2000-12-30 7 瀏覽
o個晚(weekday)同個friend七時多去到山林道,唔知食o物好,見呢間幾有情調,而且有人o係門口熱情拉客,最緊要的是在此openrice有很多食家推薦,便入去啦!Order o左蒜蓉蘑菇,冇o物蒜蓉味,好多牛油味,唔夠熱;Main course鴨胸,有『蘇』味,又係唔夠熱;墨魚汁海鮮闊麵,幾好,終於夠熱,不過濃o左少少,蓋過海鮮鮮味;甜品意大利cheese cake,唔太甜,有cheese味,有酒味,配合得相當balance,加埋凍凍地放入口中,嘩!超正呀!Overall o黎講,有o的名過其實喎,唔知係唔係我未食到佢地o的招牌菜呢!
Main course鴨胸,有『蘇』味,又係唔夠熱;
2000-11-14 1 瀏覽
食物方面:蒜蓉蘑菇-熱辣辣個陣好香好好味,就算凍左都好好味!蜆肉加橄欖油炒既條麵,麵條好彈牙,蜆肉好鮮甜!正!向幾種dessert方面,雖然未試得哂,但我會推介大家食pyramid chocolate,好好味架~重好咪過某高級大酒店架~~唔會勁甜而覺得"流"!真係好好味架!其次係tiramisu,有好甜既酒味~而伴碟既士多啤行都好好味!價錢方面,大眾化,真係平靚正,抵食!工作人員方面,好人好人...好nice,好friendly環境方面,係個門口吸引我簡呢間食物館既main point,可能隔離鋪頭比較普通,所以突出到佢!內裡都很乾淨,入到佢坐都好舒服!唯一最唔好既位置就係坐向門口位,因為d人出出入入開門閂門!d風吹入黎又熱,入面又涼,搞到好煩!下次去記住唔好坐個個位呀!如果無位就冇辦法啦!不過真係好好味架!!!!!
食物方面:
蒜蓉蘑菇-熱辣辣個陣好香好好味,就算凍左都好好味!
蜆肉加橄欖油炒既條麵,麵條好彈牙,蜆肉好鮮甜!正!
價錢方面,大眾化,真係平靚正,抵食!
工作人員方面,好人好人...好nice,好friendly
d風吹入黎又熱,入面又涼,搞到好煩!
點解會懷住沉重既心情去食?? 因為女朋友岩岩俾人裁員,不過佢可能一早預左所以無乜感覺,但我就唔係咁開心,不過算啦,講返間餐廳先,我地比較遲去到,約莫10點幾鐘,去到唔駛等位,坐底之後諗左陣女友話要減肥,食沙律,本來想叫雞沙律,但後尾我話不如叫煙三文魚沙律,佢話是但啦,我就叫左個鵝肝釀鴨胸,再叫多個小食蒜蓉蘑菇,後尾仲見到有樽裝可樂,咁就梗係要叫番支飲下啦,等左一陣,先黎左個蒜蓉蘑菇,有豐富既蘑菇味,但食唔出有蒜蓉味,一般啦.... 跟住個三文魚沙律黎左,第一啖食落口幾濃芝士味,跟住再食就覺得略為濃左少少,因為咁樣令到我覺得有少少「漏」既感覺,同埋仲可以食到一粒粒既芝士粉,而三文魚味道我覺得幾好,不過好似少左DD,跟住再等左一陣,我個份鵝肝釀鴨胸,我覺得佢味道唔錯,鴨胸既硬身,鵝肝軟身,兩樣夾埋感覺到好有咬口,味道唔會太濃,不過食多兩份我諗都唔會飽;-)..... 食完之後我地叫左個tiramisu叫做幾好啦,無乜酒味,但係入口幾軟,唔會太甜,最後埋單340-350?? 唔記得,下次有機會試下佢其他飯及麵類先得~~ 另外仲有要讚既係佢地既服務幾好,全部都好有禮貌~~
2000-10-07 9 瀏覽
時間:6/10 夜晚20:30<br>地點:佐敦山林道"Marco Bistro"<br>人物:V.V,LAI,S,LAI,S女友Constance,改左叫Elmond 的桑田佳佑,當年叫水魚的花澤貓子,朱大班,五十年,CAT 貓仔,貓太同貓女,杯麵仔,apple 同apple 男友Frankie,Winnieqq,Meg,KH,野比伸太,Dormouse,"e" 同Penpen....原本仲會多d.......但係呢鑊有人放飛機wor~果條友就........騎騎~案發經過:上星期V.V 一早放風話今日去Marco Bistro,仲四圍call人,而小弟就負責訂位呢d 瑣碎事...呢間野好似好生意,我星期一打去訂都話仲未confirm 到檯俾我地一大班人。~搞到要搵埋後備餐廳..不過周三有關方面覆左我先放下心頭大石....照去!今日各位飲食男女都算準時~一口氣放十幾人入去有點殺聲震天之感....KH 兄一早在門口為各位點o左菜.....大家坐低叫野飲得喇~不過個四眼女waitress 一眼就認到V.V~佢昨夜黎過..waitress 質問V.V你昨夜黎
時間:6/10 夜晚20:30
<br>
地點:佐敦山林道"Marco Bistro"
<br>

不過周三有關方面覆左我先放下心頭大石....照去!

你昨夜黎試菜呀?)

撞o岩後面檯有人生日~~唱生日歌我地有幾個都唱埋一份...真係搞到成間餐廳多o左嘈音..哈哈~

講番D 野食先~黎o左個沙律開o左氣,有芝士粉同煙肉在面..但係點解無一樽橄欖油跟住上??? 小弟最愛加大量的橄欖油先過癮..

白酒煮蜆D 蜆尚算肥美,食落好有酒香~~唔錯...

個吉列炸蝦得幾粒幾個人分~女友話食落去無蝦味....伴碟D 沙律用上唔知咩野千島醬..味道有別~

mushroom用上蒜茸牛油煮...好好味...小弟最buy 呢家野..

焗薯皮好大件~~一個女仔食成碟都可以扯白旗......

海鮮墨汁麵用上白汁~唔錯...海鮮都算多.....

牛扒都ok 啦~~每人分得少少....好難講~但係d 番薯都好好食~幾甜,仲有伴碟的栗子都唔好放過~

羊鞍我無食到,,.但係女友話好羶~不過坐我隔離的杯麵仔話無乜野..
姑且聽之.~

龍利扒做得不錯,,,鮮嫩唔"鞋" 口~

好喇........一早同有關方面訂o左四隻朱古力金字塔...佢地話俾唔到多wor~~因為個個都要~師傅做唔切....咁無計啦~叫多少少甜品啦~

見到個金字塔一諗起要四個人分真係無從入手...分左四份食少少..~幾好丫~唔知好似d 咩..........一時醒唔起..

Tiramisu無咩酒香~~仲有個咩咩berry 都唔錯~一向少食甜品唔識講

....眾人食飽(其實飽唔飽?)坐著吹水~女友對呢度d咖啡杯好有興趣,仲捉住個好nice 的四眼女waitress 問邊度有得買??得來的回應係

鐵柄果隻係個店主在意大利帶返黎,另外果隻在香港都有...)咁女友繼續鍥而不捨
咁在邊度有得賣?)女waitress
一時間答唔到你..

下次你打個電話黎問丫?)一時間"e" 同杯麵仔都加入埋研究,女友見到Penpen 果杯咖啡杯......即刻囉黎looklook ~差d想據為己有~哈哈..

不過聽五十年講可能會在上海街近老廟果頭搵到..~咁要搵日要去踫下運氣,杯麵仔話搵到的話唔該call 埋佢~

隔離檯的Penpen 呢期做o左刀神~點出神入化就要等其他人解畫~

另我問Penpen
呢餐覺得點??)佢就話
一個人黎食會開心d~)另外Frankie講到遲下教大家去秋業原"尋幽探秘" ~仲有聽Frankie講下日本馬交之旅~一樂也...加埋佢鬼馬表情,真係越黎越愛佢~哈

每人$225~咁抵唔抵好見仁見智..不過唔係好飽~~~事後覺得呢處唔係好適合搞大班人gathering.......不過今日氣氛都好好..

邊個話人強不需要馬壯?點強都好都係得一個胃......學肥谷話齌
有好野食無好朋友.....徙氣)....有時多人d~可試多d野食~咁o岩大家都係有個共同嗜好---------------食!

聽V.V 講過多兩星期又有新花臣~~係咩??你問佢喇~
平日o黎都要等位~ 果晚三個人o黎,頭盤嗌o左碗龍蝦湯同埋焗田螺薯茸餞底! 龍蝦湯比起正宗美國餐聽冇咁咸,當然味道亦相對略淡!而個焗田螺亦都唔係咁好…螺唔夠肥、餞底o既薯茸亦太咸~唔多抵食!主菜方面都ok ~ 鵝肝醬釀鴨胸好出名!不過果晚整得熟o左小小,唔夠嫩…白酒煮蜆配扁麭d 蜆唔多夠酒味,反而d 麵用香草抄得幾好食!呢餐我最滿意都係d 甜品~ tiramisu 同pyramid chocolate 都超㊣!Tiramisu 入口冰凍又有小小酒味滲出o黎~ 真係好令人回味!!! Pyramid chocolate 就成日都會賣哂,果日都係等緊位果時叫老闆留起一份先有得食咋! 件pyramid chocolate 出面係蛋糕入面係chocolate mousses ,難得係o的mousses唔會太軟;朱古力味香濃得o黎又唔太甜!總之就正啦~
2000-07-31 3 瀏覽
食物一般,茶記裝修,大餐廳價錢,唔值得。去新發食重好味,重值得。D 招牌甜品麻麻,名過其實,冇地方食,搵唔到位勉強可以考慮.
2000-07-28 5 瀏覽
〝個白酒煮蜆〞幾好,D蜆好新鮮,加埋少少酒味,好香!!〝鵝肝醬釀鴨胸〞o既汁好似煮溶o左o既士多啤梨瑞士糖!!但係加埋個鴨胸肉都唔錯!!不過今次都係幾試到鵝肝醬味,下次叫個〝煎鵝肝〞先!! <br> <br>
2000-07-11 5 瀏覽
$340~(連加一再比埋Tips,兩人分)竟然可以食到法國菜,仲要係兩個dishes(蜆肉扁麵& 芥末蜜汁豬扒)、一個snack(loaded potato skin)、兩個deserts(both r pyramid chocolate) & 兩杯o野飲(果汁),實在係抵抵!!當中最滿意o既就係芥末蜜汁豬扒,豬扒厚度適中有肉汁唔會乾,而個神"緒"就o係個sauce度,佢o地選用o左一種叫做種子芥辣再加入其他香料和蜜糖混合而成,味道相當特別又創新!!另外招牌desert,pyramid chocolate~三角金子塔立體造型,所有介面和底部都係餅底,而內裏就係香濃幼滑o既chocolate mousse,食完感覺好滿足!!講o左咁耐其實戲肉唔係o係d o野食度,而係o係阿老細Marco度..事源小妹份人一講到食就每事問,而d waitress姐姐雖然好樂意解答,但始終係一知半解,所以最後係出動o左阿老細Marco!!佢勁nice 咁教o左我讀幾個意大利文,仲一齊傾o左一陣計,最後臨走仲握握手大家自我介紹o下& say goodbye tim!!
1999-12-12 26 瀏覽
Leopard 今次又有好野介紹給大家, 咪睇呢間鋪頭細細野食絕對可以同大酒店揮. 首選鴨胸肉配鵝肝, 唔係講笑, 其美味己使我拜MARCO 師傳為偶像. 鴨胸燒至半乾, 配上鵝肝漿, 加上獨有的配汁, 味道同口感就好似有方程式計萛, 好!! 次選Surf & Turf, 包你食過番尋味. 我地人多, 四味甜品全部試哂,Tiramisu, Lemon Pie, New York Cheese Cake, Pyramid Chocolate. 我最鐘意Tiramisu!