2023-12-01 827 瀏覽
上星期呀女因為有表演,所以有2晚都要去九龍灣Rehearsal。Rehearsal 前梗係要衣飽個肚仔先啦。九龍灣我哋好少到,完全唔知附近有咩好嘢食,阿女就隨意向附近揀咗呢間MeTime Cafe試吓。我哋2大1小叫咗2個主菜➕一款小食❤︎︎夜市鹽酥炸雞粒 $47❤︎︎三重芝士焗鮮茄厚切吉列豬扒 $60❤︎︎慢煮炙燒雞髀便儅 $65鹽酥雞粒,熱辣辣又香脆可口👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾嗰焗豬扒意粉又好好味👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾雞髀好大隻,但係個味道麻麻地,唔係好啱我哋口味👍🏾👍🏾另外佢哋每款食物都會有啲雜菜沙律做伴菜,呢個我非常欣賞👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾以呢個價錢食到咁嘅質素西餐晚餐,可以話係超值,大家去開九龍灣不妨一試😊 大力推👍🏾推介指數:8/10

我哋2大1小叫咗2個主菜➕一款小食
❤︎︎夜市鹽酥炸雞粒 $47

❤︎︎三重芝士焗鮮茄厚切吉列豬扒 $60

❤︎︎慢煮炙燒雞髀便儅 $65

鹽酥雞粒,熱辣辣又香脆可口👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
嗰焗豬扒意粉又好好味👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
雞髀好大隻,但係個味道麻麻地,唔係好啱我哋口味👍🏾👍🏾

大力推👍🏾

推介指數:8/10
2023-09-27 1515 瀏覽
今日去咗九龍灣呢一邊同朋友行街,咁啱我哋喺lunch time時間食嘢就搵到呢一間餐廳佢嘅上網評價都好似有幾多人食,咁我哋就最後決定試吓呢一間餐廳!朋友就叫咗牛扒,我就叫咗豬,價錢嚟講可能喺九龍灣嘅關係都唔算太貴,豬頭嘅份量都幾大份,而且成日去都唔會太硬嘅感覺。呢個價錢嚟講我會覺得係合格。,意粉就中規中矩啦冇乜太大特別,都係一般茶餐廳茄汁意粉嘅質素!最後加多杯凍檸茶完成呢一個lunch!的性價比嚟講都算幾高,九龍灣返工嘅朋友可以試吓
今日跟同事黎Metime cafe 食晏🤪一黎到極多人係到排隊😨用餐時間得45分鐘所以人流都去得好快見到$75有牛扒意粉咁抵食即刻試試佢先🤤一上到黎塊牛扒都幾大塊😍食落去都算幾有牛味😜唔會話用粉醃得太誇張得黎都算嫩🤫加上佢個茄汁意粉都算正正常常(P.S 有得揀多意粉)配埋個唔洗加錢嘅凍綠茶同埋餐湯我覺得都算係咁🤭大家都可以加錢配佢d特飲我見都幾特別😉我同事叫左個雞扒都幾大塊但我冇影到相😂Overall黎講$75唔洗加一有呢個質素都幾抵食👍🏻但因為太多人流服務會差少少但平時番工食晏都唔好要求咁多喇😂會係番工有時都會黎食晏嘅餐廳🤩
見到$75有牛扒意粉咁抵食即刻試試佢先🤤
2023-09-20
15 分鐘 (堂食)
2023-09-08 854 瀏覽
經過九龍灣諗住同家人食晚餐,淘大,德福都去過幾次,決定行去附近睇下有無其他餐廳。沿著戲院旁的樓梯行,過了一條馬路後,於對面商場扶手電梯上一層,在酒樓旁邊有間西餐廳,名字很特別,叫me time cafe,餐廳裝修感覺不錯,決定一試餐廳內有不少款式的食物,而且價錢合理,大部份都係套餐,亦有一至兩個較健康或輕盈選擇,如椰菜花飯,沙律,十分吸引。最後5個人選了兩款相同,3款不同晚餐,有原條魚柳,牛扒,煙三文魚沙律,燒菠蘿豬扒,全部份量都非常足夠,各人都十分滿足,套餐亦有一碗忌廉南瓜湯及餐飲,飲品可以加錢升級為台式飲品呢!但太開心,唔記得咗影飲品相最後付上食物相片
經過九龍灣諗住同家人食晚餐,
淘大,德福都去過幾次,
決定行去附近睇下有無其他餐廳。

沿著戲院旁的樓梯行,
過了一條馬路後,於對面商場扶手電梯上一層,
酒樓旁邊有間西餐廳,
名字很特別,叫me time cafe,
餐廳裝修感覺不錯,決定一試

餐廳內有不少款式的食物,
而且價錢合理,大部份都係套餐,
亦有一至兩個較健康或輕盈選擇,
如椰菜花飯,沙律,十分吸引。

最後5個人選了兩款相同,3款不同晚餐,
有原條魚柳,牛扒,煙三文魚沙律,
燒菠蘿豬扒,全部份量都非常足夠,
各人都十分滿足,
套餐亦有一碗忌廉南瓜湯及餐飲,
飲品可以加錢升級為台式飲品呢!

但太開心,唔記得咗影飲品相

最後付上食物相片

2023-09-05
2023-07-15 961 瀏覽
星期六去九龍灣搵朋友食飯地膽朋友帶左我去一間隱世小店平時行街絕對吾會留意到 係德福同MegaBox中間的一個商業中心 仲要上一層電梯先見到當日下午兩點半到 餐廳已經座無虛席同時有lunch menu & Tea menu選擇{相撲手配肉眼牛扒牛仔燒汁配扁意粉$78}難怪叫相撲手 份量超多 牛扒出奇地大塊仲要真係做到五成熟👏🏻剛剛收血水 肉質嫩滑 夠哂juicy意粉十分有誠意 一般餐廳係白恰意粉上面淋d汁就算 呢間既意粉係用茄汁炒過重點‼️選擇多意粉 不用額外加錢沙津菜新鮮配上胡麻醬👍🏻{醬汁豬軟骨丼飯$63}豬軟骨炆得好淋 又唔會太鹹肉同軟骨嘅比例亦好好 仲配上流心蛋同沙律菜📍Me Time Cafe (九龍灣)九龍灣宏開道8號其士商業中心1樓A號舖
星期六去九龍灣搵朋友食飯

{醬汁豬軟骨丼飯$63}
豬軟骨炆得好淋 又唔會太鹹
肉同軟骨嘅比例亦好好
仲配上流心蛋同沙律菜

📍Me Time Cafe (九龍灣)
2023-07-08
2023-05-21 463 瀏覽
又係星期六.下午天氣炎熱.要找個有冷氣充足又要環境寧靜.又可以無限時段趕客.啲美食有番咁好食.為有Me Time Cafe 呢處好似我嘅飯堂.唔可以話個個星期六都見到我.但係見到我嘅機會率都好高.之前介紹咗佢哋個相撲手肉眼牛扒.今日係介紹我哋從未試過嘅新食品。今日點餐如下:1. S1避風塘龍皇鬚 X1 $50元 配餐飲:涷檸檬茶.2. T2 珍寶炸蝦漢堡配薯條 X1 $60元 配餐飲:檸檬薏米生薑茶.3. T4美式經典熱狗配薯條. X1 $58元 配餐飲:OREO朱古力奶蓋(涷)4. S4 明洞甜酸炸雞.X1 $42元 配餐飲:低糖薏米水(熱)等我再係度介紹佢哋個地址.🚶🏻‍♂️👉📌Me Time Cafe (九龍灣)九龍灣宏開道8號其士商業中心1樓A號舖
今日點餐如下:
1. S1避風塘龍皇鬚 X1 $50元
配餐飲:涷檸檬茶.
2. T2 珍寶炸蝦漢堡配薯條 X1 $60元
配餐飲:檸檬薏米生薑茶.
3. T4美式經典熱狗配薯條. X1 $58元
配餐飲:OREO朱古力奶蓋(涷)
4. S4 明洞甜酸炸雞.X1 $42元
配餐飲:低糖薏米水(熱)

等我再係度介紹佢哋個地址.

避風塘龍皇鬚
涷檸檬茶
檸檬薏米生薑茶
低糖薏米水
2023-05-06
$52.5 (下午茶)
避風塘龍皇鬚
涷檸檬茶
檸檬薏米生薑茶
低糖薏米水
2023-05-06 910 瀏覽
次次經過呢間cafe都大排長龍,一早已經想試,適逢同事提議,但實在太多人排隊,所以就試下佢既外賣啦😝由於朝早太趕時間無食到早餐,捱到午餐太肚餓喇,所以叫左個一聽個名就覺大大份既午餐,香烤美國珍寶雞扒配黑椒汁意粉😍😍😍無敵大份,肉質都幾滑,仲有埋沙律跟埋,意粉都有驚嘉,味道有點似細個食兒童餐既意粉,好食,cp值又好高🫶每份午餐都跟餐湯,今次無特別問店員係咩湯,估計係南瓜忌廉湯,好飲😋😋😋

香烤美國珍寶雞排配黑椒汁意粉 跟餐湯

香烤美國珍寶雞排配黑椒汁意粉 跟餐湯
2023-04-29 773 瀏覽
今日下午茶想吃西餐,這間餐廳的下午茶一向有多種選擇,今天便在到來下午茶既有三文魚忌廉意粉,安格斯牛肉漢堡,熱狗配薯條,輕食的有西多士連抹茶芝士蛋糕都有,林林總總!我叫了雞扒稻庭烏冬,雖然是下午茶,但份量不少雞扒煎得不錯,調味甚佳不會個鹹,亦不會太淡,而且有胡麻汁配搭,食起來增添味道😍烏冬淥得恰到好處,不會太冧,湯底亦調得好味朋友叫了茄汁雞肉意粉,茄汁不會過酸,有少少甜。雞肉混在茄汁中,算是入味。下午茶配料飲品,奶茶夠滑,咖啡夠濃👍🏻今時今日百物騰貴,能在九龍灣商業區只用$45食一個有水準的下午茶,實屬不錯😌😌

下午茶配料飲品,奶茶夠滑,咖啡夠濃👍🏻

二人入座😺,於午飯繁忙時間到埗👣,🥿二人較易搵位,約等了5-10分鐘👞,店外已見人龍👨‍👨‍👦‍👦,是全場滿座👩‍👩‍👧‍👦的繁忙節奏。我友人都點了一樣的餐🙌🏼,🌝因為我吃得較慢,💐可以多坐一會兒才離開,不過其實店裡也沒有趕人走🌷。🕊環境整潔企理,初嚐這間店的美食,🐾期待下次再來試其他菜色👏🏻👏🏻🍭一向少影餐單,可能也要一改🤣這個習慣,再次看網上的資料🤓,看了餐牌好一會才找回菜飾名😂不過網上餐牌好像也較少?香烤美國🇺🇸珍寶雞扒配黑椒汁🔛 跟珍珠飯 $65 // 另可選配扁意粉或薯菜🥔,配了奶茶☕️。飯有芝麻,紫菜和木魚碎調味,是珍珠米🍚,吃不完整個飯,飯頗有咬口的。雞排嫰滑皮脆也夠熱👧🏻,配上沙津伴碟🥗,清新美味💃🏻。隨餐有湯配送,我們選了🍵忌廉湯,然後還有餐茶熱奶茶,✴️味道都正常好喝,夠熱很是暖和♨️。Chill筍餐廳推介指數:★★★★★
二人入座😺,於午飯繁忙時間到埗👣,
🥿二人較易搵位,約等了5-10分鐘👞,
我友人都點了一樣的餐🙌🏼,

Chill筍餐廳推介指數:★★★★★
2023-04-17
10 分鐘 (堂食)
2023-04-18 2598 瀏覽
大概係兩星期前.偶然發現這間Cafe .無論味道與價錢.都合哂我哋.抵食夾大件!今日約咗囡囡再次午膳到訪!我哋一行四人.坐喺一張四人半邊卡咗.坐位都係舒適嘅.今日都係星期六.都估唔到咁多人.成個塲都係Full晒 !今日點餐如下:1. 相撲手肉眼牛扒配牛仔燒汁跟薯菜(七乘熟)餐飲:低糖薏米水(熱)X1 $75元2. 相撲手肉眼牛扒配牛仔燒汁跟扁意粉(七乘熟)餐飲: 柑桔蜜(熱)X1 $75元3. 相撲手肉眼牛扒配牛仔燒汁跟扁意粉(七乘熟)餐飲:朱古力(熱)X1 $75元4. 香烤美國珍寶雞扒配黑椒汁跟薯菜 .餐飲:檸檬茶(凍)X1 $68元🚶🏻‍♂️👉📌Me Time Cafe (九龍灣)九龍灣宏開道8號其士商業中心1樓A號舖
4. 香烤美國珍寶雞扒配黑椒汁跟薯菜 .
餐飲:檸檬茶(凍)X1 $68元
2023-04-01
$73.5 (午餐)
2023-04-13 409 瀏覽
Me Time Cafe💛黑松露野菌菠菜闊條麵(少意粉) $70配黑白鮮奶(凍, 少冰) +$4紅酒繪牛頰肉丼飯 $60配朱古力(熱, 濃D) 人均消費: $67 (2人)-黑松露野菌菠菜闊條麵(少意粉)🌿🍝呢個等得有啲耐扁意粉嘅感覺 都好有彈性 幾有咬口🙏🏽散發住淡淡嘅黑松露味 不過聞落去嘅感覺 會比食更加重😝仲有菇 蘿蔔絲同豆 豆屬於扁身 甜甜地份量都算多👻個醬汁都可以飽滿咗每一條扁意粉😚整體 都比較Creamy·黑白鮮奶(凍, 少冰)🥛本身仲以為係啲乜嘢別但原來純粹係牌子🤣不過牛奶味 係真係重啲嘅😝·紅酒繪牛頰肉丼飯🍚野食正常份量 正常口味 好食嘅😋啲料都多 唔少肉同紅蘿蔔👻覺得幾好味係紅酒汁 酸酸甜甜嘅感覺🤤啲紅蘿蔔都幾好味 唔會太熟太淋嘅感覺🥕·配朱古力(熱, 濃D)🍫🐖勁開心啲嘢飲又好正😋嗌熱朱古力竟然仲有得揀濃啲 或者加煉奶 都唔使錢🤩野飲真係同我嗌嘅一樣咁濃 帶住口罩都聞到朱古力味🍫個湯都係好飲~正嘅🫶🏻·白湯幾好飲 佢入邊真係用咗好多蘑菇同白汁應該同埋冇肉🐖:呢間好抵食😋又好味 我勁想飲呢種白湯!!我完全冇諗到佢會有 因為佢冇寫過喺餐上面🙈點知佢突然間俾咗我哋😍😍·以
Me Time Cafe💛
黑松露野菌菠菜闊條麵(少意粉) $70
配黑白鮮奶(凍, 少冰) +$4
紅酒繪牛頰肉丼飯 $60
配朱古力(熱, 濃D)
人均消費: $67 (2人)

黑松露野菌菠菜闊條麵(少意粉)🌿🍝
豆屬於扁身 甜甜地
份量都算多👻
個醬汁都可以飽滿咗每一條扁意粉😚
整體 都比較Creamy
黑白鮮奶(凍, 少冰)🥛
本身仲以為係啲乜嘢別
但原來純粹係牌子🤣
不過牛奶味 係真係重啲嘅😝

紅酒繪牛頰肉丼飯🍚
野食正常份量 正常口味 好食嘅😋
啲料都多 唔少肉同紅蘿蔔👻
覺得幾好味係紅酒汁 酸酸甜甜嘅感覺🤤
啲紅蘿蔔都幾好味 唔會太熟太淋嘅感覺🥕
配朱古力(熱, 濃D)🍫
🐖勁開心
佢入邊真係用咗好多蘑菇同白汁
應該同埋冇肉
🐖:
呢間好抵食😋又好味
我勁想飲呢種白湯!!
我完全冇諗到佢會有
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛

2023-03-27
2023-03-29 285 瀏覽
Becoming a frequent luncher at Kowloon Bay and Central recently, I decided to try Me Time Cafe due to its extreme popularity during lunch hours.Let’s comment on the food first. Every lunch set has both soup and drinks included. Their cream soup has a decent taste and is fairly textured, great to note that it’s neither too watery nor too thick.However, the rice was a total disaster. To my surprise, firstly, the rice itself was separated from the sauce. I thought they were to be cooked and baked t

忌廉湯

However, the rice was a total disaster. To my surprise, firstly, the rice itself was separated from the sauce. I thought they were to be cooked and baked together. Let alone the rice, the sauce was frankly problematic. I wonder if the chef had mixed salt and sugar up cuz what I tasted was EXTREMELY salty for the sauce. Luckily and coincidentally, the rice was served on its own so it sort of saved me from it yeesh

焗椰汁葡國雞皇飯

Moving on to the service and environment, I have to point out that the queue is very long since 12pm (it was a normal Tuesday) and they would not let you in until all the guests of your table have arrived. Besides, it was quite noisy given that there were so many diners inside.

With the terrible quality of the rice I wouldn’t be able to give a nice rating. Plus it’s just a “maybe” for me on whether I’d return for another meal though I do think other lunch sets are worth a try. Yet I strongly advise you to avoid the Portuguese chicken rice as it’s a trap. Perhaps it’s a mistake from the kitchen? I couldn’t tell…
2023-03-14 912 瀏覽
今日係星期六.走咗去九龍灣MegaBox 行商場行到咁上下.便諗住轉埸去德福及淘大.便在淘大食埋Lunch.由於我哋無等穿梭巴士.我同太太慢步行過去.便經過其士商業中心商場轉左入去蕩蕩.呢度我哋曾經都喺度食過幾間食津.都覺得唔錯.我哋係1樓發現一間餐廳叫做《Me Time Cafe》見到價錢及食物都好啱我哋.初初我以為係We Time Cafe 望真啲原來係兩間店舖.唔知佢哋有無關連? 橫掂我哋未食Lunch.我哋揀咗呢度試吓!點餐如下:1. 午餐 K. 香烤美國珍寶鷄扒配蒜蓉汁薯菜 配餐湯/餐飲:凍檸檬茶X1 $68元2. 午餐 A. 相撲手肉眼牛扒配黑椒汁扁意大利粉.配餐湯/餐飲: 熱低糖薏米水X1 $73元🚶🏻‍♂️👉📌Me Time Cafe (九龍灣)九龍灣宏開道8號其士商業中心1樓A號舖
點餐如下:

香烤美國珍寶鷄扒配蒜蓉汁
凍檸檬茶/熱低糖薏米水
2023-03-04
$70.5 (午餐)
香烤美國珍寶鷄扒配蒜蓉汁
凍檸檬茶/熱低糖薏米水
2023-03-05 577 瀏覽
Cafe一般主打輕食、精緻?對Cafe的期望是不錯的裝潢,好讓人打卡?Sorry,這一間,顛覆了Cafe的定義:裝潢一般般,放眼望去是密麻麻的枱和凳,而且食物份量相當誇張‼️坦白說,港幣$70左右的一客午餐,當然算不上划算,食物的賣相亦如真木今日子,並不吸睛。不過,她的肉量,澎湃在重要的部位,比面部面積還要大,捧在成年男士手上的話,真的是一手掌握不住的重磅,令人不禁驚呼:「嘩~很大!」尤其是扒類🥩。不難理解,開在九龍灣工業區,Cafe細細份的精緻餐點,很難滿足附近的上班族需要。這間反其道而行的Cafe,大之餘,味道也比正常再好一點,總之不俗,不然怎會人頭湧湧,未到正午12點已經開始出現排隊人龍。餐廳亦頗為講究,例如牛扒可要求三成、五成、七成熟等等,我點的五成牛扒,肉芯真的半紅,有血汁。這在工業區餐廳來說是很難能可貴的👏🏽。這次午膳二人同行,各自點了[相撲手肉眼牛扒配黑椒汁]和[香烤美國珍寶雞扒配蒜蓉汁],兩者跟餐均有餐湯、珍珠飯/扁意粉/薯菜、沙律🥗。選擇了扁意粉🍝,不是單純地混入蕃茄醬,而是吃得出新鮮蕃茄的清爽鮮味,這一點已經很有誠意。順帶一提,如果這麼大的一塊扒,再加餐湯、意粉、沙律

順帶一提,如果這麼大的一塊扒,再加餐湯、意粉、沙律以及凍飲,都餵不飽你的話,還可要求免費加麵,不怕你不飽,只怕你飽到嘔🤢🤮💩。

香烤美國珍寶雞扒配蒜蓉汁
2023-03-01
20 分鐘 (堂食)
香烤美國珍寶雞扒配蒜蓉汁
2023-02-27 469 瀏覽
晚上搵食,行過見餐牌食物啱食,價錢相宜,所以就試試佢。原本想點一豬一牛,但豬無貨,所以唯有一牛一雞。餐湯先上,粟米忌廉湯,好一般的貨式,沒有驚喜,可以話純忌亷湯加上粟米而已。開始對主菜有點存疑。渴過湯後等了超級之耐的時間,最後發現漏單,十分氣憤,在不多食客之環境下仍然漏單,漏單後竟然只說sorry, 自行入返單,都唔問食客會否繼續等或是取消或是立刻送上其他可以食的再補飛!總之又係等…. 幸好上台的主菜質素及份量都比預期好!所以選擇原諒!牛及雞大大件,雞肉嫩滑,牛排煎到中間粉紅色,意粉夠熱!餐飲也有薏米水選擇!如果唔係漏單,係可以比高分的!
如果唔係漏單,係可以比高分的!
2023-02-25