2018-11-05 452 瀏覽
週末去咗海港城shopping,行到新翼呢邊先知原來開咗UCC,就同朋友一行三人試試Mellow Brown既晚餐~三文魚pizza材料好足夠,加上係薄脆底,share食一D都唔heavyMelt cheese 再加juicy厚雞扒,就連配菜都有水準鮮蝦帶子意粉,我哋揀咗茄汁好似match D,份量算大,麵質剛剛好芝士磨菇雞肉長通粉,焗完熱住上檯👍🏼最期待既甜品😋超級好味! 合桃焗過香口,加上salted caramel醬!

芝士磨菇雞肉長通粉,焗完熱住上檯👍🏼

2018-11-04
2018-10-21 456 瀏覽
係海港城食街行到有啲餓,見到依間餐廳幾靚,幾有日本coffee shop feel,就入去試下👍👍叫咗一個特式公司三文治🥪個麵包烤得好脆,啲菜好新鮮,好大份,一個人食哂個三文治一定太飽😋😋另外叫咗芝士煙肉雜菇肉醬意粉🍝星期六日無得加錢轉套餐,但佢都有送個多士👍👍我知UCC出名咖啡,但我係夜晚飲咗咖啡訓唔著個類人😔,所以唯有叫個咖啡啫喱甜品😂😂佢上面好多雪糕,但個杯太細,根本無可能撈得到,食到啫喱嘅時候覺得唔夠雪糕,味道太苦🧐

叫咗一個特式公司三文治🥪

2018-09-06 348 瀏覽
海運中心自從裝修完後,開左好多食肆今次揀左同朋友來tea一tea呢間係ucc的餐廳,咖啡當然係賣點每杯咖啡都係即叫即滴漏,所以等待都要點時間不過不會令你失望,因為真係好香好滑好飲間餐廳地方比較細,台的數目不多,但勝在樓底高,所以都舒服假日都有tea set可以點女仔多數會俾佢的日系甜品吸引——pancake不過製作需時,要等15分鐘左右,所以想食就盡早落order啦佢仲有推出一d期間限定口味,呢排就係北海道蜜瓜啦
海運中心自從裝修完後,開左好多食肆
今次揀左同朋友來tea一tea
呢間係ucc的餐廳,咖啡當然係賣點
每杯咖啡都係即叫即滴漏,所以等待都要點時間
不過不會令你失望,因為真係好香好滑好飲
間餐廳地方比較細,台的數目不多,但勝在樓底高,所以都舒服
假日都有tea set可以點
女仔多數會俾佢的日系甜品吸引——pancake
佢仲有推出一d期間限定口味,呢排就係北海道蜜瓜啦
2018-08-02 1241 瀏覽
BFF生日聚餐,挑上了這家海港城裡的餐廳。這才驚覺人頭湧湧的地方竟也有寧靜的角落,悠哉的氣氛兼不限時,好適合Ladies' Night.-先來講本日最愛 🏆合桃Waffle Pancake with Salty Caramel用cream cheese打發的pancake很有蛋香,海鹽焦糖味道調配剛好,不會蓋過pancake味道,配搭滑滑Vanilla軟雪糕冷熱交融~唔~肚子再滿也能再嚐兩口。-墨魚汁本菇意粉以前在UCC必點之作,依舊的美味,吃完互相取笑大家的烏鴉嘴也是樂趣之一哈哈。-芝士菠菜三文魚焗通粉看名字就知道好穩陣的配搭,芝味濃郁,好Creamy。-海鮮Pizza /煙肉香腸Pizza點了兩個PIZZA,個人比較喜歡煙肉香腸,較香口惹味。-鐵板raclette cheese薑汁雞扒被芝士吸引而點,但不甚出彩,芝士膩得來並沒有令雞扒變特別。-肉桂蘋果waffle pancake對任何肉桂蘋果甜品失控的我,一打開MENU就決定要選這個。吃下去表示超失望,沒肉桂味,兼蘋果醬浸濕pancake,可以不用叫。-老朋友的慶生聚會開開心心吃著美食聊天聊地聊喜聊悲來交換快樂與哀愁來祝福我親愛的
BFF生日聚餐,挑上了這家海港城裡的餐廳。
這才驚覺人頭湧湧的地方竟也有寧靜的角落,
悠哉的氣氛兼不限時,好適合Ladies' Night.

先來講本日最愛 🏆

用cream cheese打發的pancake很有蛋香,
海鹽焦糖味道調配剛好,不會蓋過pancake味道,

墨魚汁本菇意粉
以前在UCC必點之作,依舊的美味,
吃完互相取笑大家的烏鴉嘴也是樂趣之一哈哈。
芝士菠菜三文魚焗通粉
芝士菠菜三文魚焗通粉
看名字就知道好穩陣的配搭,芝味濃郁,好Creamy。
煙肉香腸Pizza

海鮮Pizza /煙肉香腸Pizza
點了兩個PIZZA,個人比較喜歡煙肉香腸,較香口惹味。
鐵板raclette cheese薑汁雞扒

鐵板raclette cheese薑汁雞扒
被芝士吸引而點,但不甚出彩,
芝士膩得來並沒有令雞扒變特別。
肉桂蘋果waffle pancake

肉桂蘋果waffle pancake
對任何肉桂蘋果甜品失控的我,
一打開MENU就決定要選這個。
吃下去表示超失望,沒肉桂味,
兼蘋果醬浸濕pancake,可以不用叫。
老朋友的慶生聚會
開開心心吃著美食
聊天聊地聊喜聊悲
來交換快樂與哀愁
來祝福我親愛的你
2018-06-30
2018-05-09 575 瀏覽
海港城也開了這個餐廳,說實在話,就為了咖啡才來的。餐廳環境還挺舒服的,可能是因為商場設有公眾座位,這餐廳也就沒擠滿遊客。下午茶時段,點了個菠菜雜菌雞絲意粉($67)份量不多,汁也不多。只是味道來說,是有點失望。怎麼味道酸酸的,好像變壞的感覺。當然我沒有肚子痛,所以確實不是因爲食物變壞,而是味道或汁料本來偏酸。我個人來說挺不推薦。餐飲選了招牌咖啡(+$0)如果單點的話是$47這樣來說,套餐還真是化算。招牌咖啡是即時蒸溜的,咖啡師非常認真的留意水溫,出來的效果也就是:好喝總結:是次用餐只有咖啡值得一讚
海港城也開了這個餐廳,
說實在話,就為了咖啡才來的。
餐廳環境還挺舒服的,
可能是因為商場設有公眾座位,
這餐廳也就沒擠滿遊客。

下午茶時段,
點了個菠菜雜菌雞絲意粉($67)
份量不多,汁也不多。
只是味道來說,是有點失望。
怎麼味道酸酸的,
好像變壞的感覺。
當然我沒有肚子痛,
所以確實不是因爲食物變壞,
而是味道或汁料本來偏酸。
我個人來說挺不推薦。

菠菜雜菌雞絲意粉

餐飲選了招牌咖啡(+$0)
如果單點的話是$47
這樣來說,
套餐還真是化算。
招牌咖啡是即時蒸溜的,
咖啡師非常認真的留意水溫,
出來的效果也就是:好喝

UCC招牌咖啡

總結:
是次用餐只有咖啡值得一讚
UCC招牌咖啡
2018-04-19 629 瀏覽
行LCX行到攰,想搵地方坐下又想食,行下行下最後比Mellow Brown既pancake吸引住。見佢餐廳個樣好新淨,又清新,食物正正係我想食既,又唔太貴,衝入去啦。仲有tea set喎,我最喜歡!👍🏻叫左C餐同I餐,即蘋果肉桂窩夫熱香餅伴雲呢拿雪糕同鮮茄煙肉意粉。個tea set有餐飲跟,朋友叫左Iced Brewed Coffee冷泡咖啡,個樣好得喎!原來單點都要$51!好飲👍🏻夠凍,味道香濃得黎又剛剛好,有驚喜既凍咖啡!推薦跟餐必試!碟鮮茄煙肉意粉上枱既時候呆左半秒,真。輕量喎!果然無呃人。個樣有啲衰,好明顯求其放左堆意粉係碟就上枱,味道勁普通,意粉好重麵粉味,即係醬汁唔多夠?我落左好多芝士粉同Tabasco去提升番佢個味。落左好食好多!👍🏻旁邊個杯熱咖啡好飲,即叫即人手用虹吸壺沖調,拎埋個虹吸壺過黎係你面前倒比你。好飲得奶同糖都唔洗落!順便一提佢個小小杯跟熱咖啡上既忌廉,無錯,應該係忌廉,絶對唔係奶,比起平時跟奶更有誠意!我鍾意👍🏻最後上既蘋果肉桂窩夫熱香餅伴雲呢拿雪糕,幾好食呀,大塊得黎又軟屬,食到裡面有啲似個啲梳乎厘pancake,係無咩蛋味囉。蘋果我又覺得太少,不過整體可

Iced brewed coffee

鮮茄煙肉意粉

最後上既蘋果肉桂窩夫熱香餅伴雲呢拿雪糕,幾好食呀,大塊得黎又軟屬,食到裡面有啲似個啲梳乎厘pancake,係無咩蛋味囉。蘋果我又覺得太少,不過整體可以既。鍾意食梳乎厘pancake既朋友仔可以黎試下!
蘋果肉桂窩夫熱香餅伴雲呢拿雪糕

除左餐牌上個幾隻味,仲有款期間限定。係咖啡味雪糕呀!!不過只限單點....
總結:UCC就係UCC,唔好諗住改多個名我會唔認得你😂呢度最好既係咖啡,食物一如以往UCC質素,即係有得揀唔會揀佢。完。
Iced brewed coffee
蘋果肉桂窩夫熱香餅伴雲呢拿雪糕
2018-02-26 716 瀏覽
初二同朋友見一見,想去食啲甜野 ladyM多人都比平時誇張幾倍...去水牌睇下有咩食,見到呢間新野去睇下,門口有少少人排緊隊,行一陣LCX再上黎,時間岩岩好!一坐低,發現強國大媽好多呀....好嘈...食完就閃人啦「煙三文魚薄餅」都幾大個,2個女仔多左啲...聞到幾香,我嫌太多芝士,膩左少少「雜莓窩夫熱香餅伴雪糕 」一上台,我同朋友就話同張相...相差甘大嘅😂呢個甜品有啲好似梳乎厘甘蛋白係度,切開又見到好似麥記熱香餅甘,食落都ok我最後叫左「蘋果茶」, 不錯,幾香😌朋友叫Latte ,其實呢度好多咖啡選擇,不過我地唔識揀😂 海港城邊個都多遊客,門口好多人等緊😂

「煙三文魚薄餅」
煙三文魚薄餅

「雜莓窩夫熱香餅伴雪糕 」
一上台,我同朋友就話同張相...相差甘大嘅😂

雜莓窩夫熱香餅伴雪糕

我最後叫左「蘋果茶」, 不錯,幾香😌
蘋果茶

朋友叫Latte ,其實呢度好多咖啡選擇,不過我地唔識揀😂

海港城邊個都多遊客,門口好多人等緊😂
2018-02-17
雜莓窩夫熱香餅伴雪糕
蘋果茶
2018-02-26 1561 瀏覽
今日去到海港城見到廣告板有間新餐廳,所以就即刻同老公衝去試下, 去到發現原來係銅鑼灣都有個間UCC餐廳. 響門口猶豫之際就被呢個煲咖啡煲吸引到衝左入去. 餐廳上既野都包羅萬有, 咸的甜的樣樣都齊. 我其實一心係想食個甜品飲杯咖啡, 所以就只是輕食. 叫左個tea set 先黎左UCC special blended coffee. 原先睇呢杯咖啡我應該頂唔住,可能對我黎講會太strong, 點知加奶飲左啖後😍果然係UCC coffee,咖啡一定有保證!! 咖啡香得黎又唔會苦, after taste 又唔會澀或酸! 睇落好似好兇狠原來是貼心的. 呢件 Apple Cinnamon waffles pancakes就真係唔容易識欣賞. 幸好新店又有賣相, 應該都會搵到識欣賞的人. 成件pancake 唔係好食到cinnamon 味, pancake中間仲要唔熟, 口感一pat pat好古怪! 最好的除左賣相都非雪糕莫屬, 雲尼拿雪糕🍦又香雲尼拿味又唔會太甜, 夾waffles pancakes同埋面頭煮過既蘋果粒都係可以互補不足的. 最後就係店員問左老公幾個問題之後介紹的咖啡,呢度既服務
響門口猶豫之際就被呢個煲咖啡煲吸引到衝左入去.

最後就係店員問左老公幾個問題之後介紹的咖啡,呢度既服務態度好好又可以有4隻色咖啡杯(綠,紅,黃同黑) 俾我地選擇,上枱時仲有一張卡仔讓我們長知識. 先清楚了解左自己飲個杯咖啡, 再飲落去先感受到不一樣.

店舖內全部都坐滿晒強國的同胞, 連埋我地只係得3張(其中一張是外國人) 不是佢地既同類, 當然佢地都發揮左佢地最強既本領, 全地都係食物同紙巾, 大人就大叫服務員, 當正屋企般視象呀, 高談闊論呀...小朋友亦都係跑來跑去,唔聽人講高聲呼叫呀... 成間店嚴重被佔領, 嘈到煩到聽唔到我老公講聽但我知道隔離枱今晚係食咩同埋佢買左幾多個包. 好彩店員服務態度超好, 知道我地受到大聲公攻擊都不停同我地講唔好意思... 服務態度抵讚呀!!
2018-02-24
10 分鐘 (堂食)
  • UCC  special  blended  coffee