2023-01-05 37 瀏覽
✨燒西班牙乳豬配蘋果蓉呢個係呢餐最好食嘅main! ❤️‍🔥乳豬皮好脆 點蘋果蓉係令到成件事好fresh~解到膩😛 加埋平時食德國豬手會見到嘅酸菜 係真係幾夾!🤤 但係得兩嚿… share 嘅話 話都冇咁易就食哂了🤣✨黑松露牛肝菌野菌意大利飯呢個比起上面個碟都普通左d😗 黑松露味唔太重呀 係有好多野菌落左去嘅😗 希望可以加多d黑松露醬 haha ✨仲有嗌左cheesecake 🤭 幾特別架佢 旁邊有sour cream 同埋少少藍莓醬可以點黎食 Texture 都好夠smooth 唔錯derr!~Ps 環境幾靚💖適合慶祝anniversary/生日🤭📍MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

✨燒西班牙乳豬配蘋果蓉

✨黑松露牛肝菌野菌意大利飯

Texture 都好夠smooth 唔錯derr!~

Ps 環境幾靚💖適合慶祝anniversary/生日🤭

📍MEMOIR (銅鑼灣)
2023-01-05 29 瀏覽
相比起一間又一間大同小異的連鎖店我更欣賞用心經營既本地餐廳❤️首先一去到, 由門口到餐廳入面,已經被佢以花作主題既裝飾吸引到你話係咪好港女打卡式既裝飾,佢又唔係係浪漫的男士也很舒服自在的那種認真的吸引我影左好多環境相🙈我地叫左2個Lunch Set大胃王由行黎到坐低一直碎碎念話好肚餓所以要多2個snack🤣👉🏻Daily Soup (Carrot Veloute) & Mixed Green Salad清新健康,好滑,啖啖食出甘筍味道新鮮爽脆什菜沙律配上意大利balsamico, 好開胃👉🏻Prawn Risotto with Fresh Tomato Sauce鮮蕃茄醬大蝦意大利飯Arborio煮得剛剛好,Al Dente,加上香濃番茄汁及彈牙既鮮蝦,D蝦都好大隻架👉🏻Grilled Australia Sirloin steak with Korean Garvy Sauce香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁叫左個medium既sirloin, 時間掌握得好好, 外脆內嫩,好juicy👉🏻Beef Korokke吉烈牛肉薯餅好多餐廳都會炸到乾身哂,但今次都有意外驚喜,入面仲好mois
相比起一間又一間大同小異的連鎖店
我更欣賞用心經營既本地餐廳❤️

首先一去到, 由門口到餐廳入面,
已經被佢以花作主題既裝飾吸引到
你話係咪好港女打卡式既裝飾,
佢又唔係

係浪漫的
男士也很舒服自在的那種
認真的吸引我影左好多環境相🙈

我地叫左2個Lunch Set
大胃王由行黎到坐低一直碎碎念話好肚餓
所以要多2個snack🤣

清新健康,好滑,啖啖食出甘筍味道
新鮮爽脆什菜沙律配上意大利balsamico, 好開胃

鮮蕃茄醬大蝦意大利飯

香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

👉🏻Beef Korokke
吉烈牛肉薯餅
好多餐廳都會炸到乾身哂,但今次都有意外驚喜,入面仲好moist
配上Pommery sauce去解油膩好貼心

👉🏻Deep Fried Onion Rings
炸洋蔥圈
洋蔥圈唔會炸到好梗口,酥酥脆脆

👉🏻Daily Dessert
Triple Chocolate Cake

本身見到有Earl Grey Tea Panna Cotta即刻心心眼😍
因為我地都好鐘意Panna Cotta
仲要係Earl Grey😍😍😍😍
好可惜店主話今日冇晒了🥲

所以就轉左Cho. Cake
朱古力味夠香濃,食落唔會過rich, 朱古力控 的我都冇咩投訴了🤣
但心裡還是默默的想試個Panna Cotta🤣

題外話, 如果想搵地方慶祝生日朋友仔
呢到真係唔錯既選擇

事源我地當日有2枱客人生日
係一個Tray上有個birthday dessert+鋼琴音樂盒
個音樂盒仲要播住生日快樂既歌❤️❤️
我坐隔離都真心被浪漫到😍
(我仲好想影相, 可惜個birthday dessert不是我的🥲)
餐廳呢個arrangement真係超級有心思🥹

想感動到另一半既男仕
真係可以考慮下呢到呀🥰🥰
2023-01-04 35 瀏覽
MEMOIR | #銅鑼灣 #causewaybay .好的味道是會令人有所回憶 - MEMOIR.餐廳既設計係利用咗花藝、灰牆身同燈光配搭,而menu 都係店主手繪既,有啲語錄,有啲係插畫,真係好有心思。.海膽帶子意大利麵好好食,有鮮甜既海膽味,帶子都有香煎過既牛油味~仲要有3大粒..平時淨係聽過威靈頓牛排,但我今次就試咗個日式青芥末威靈頓三文魚,好特別!都係酥皮包覆一大舊好嫩既三文魚,中間仲有一層紫菜間住,增加層次同口感~ 同時可以點下碟旁既青芥末醬,又可以解膩,個人覺得係好好食。.☞ 海膽帶子意大利麵 $198☞ 日式青芥末威靈頓三文魚$298.⁣⁣| 餐廳資訊 |⁣⁣𝘢𝘥𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴⁣⁣ & 𝘰𝘱𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴⁣⁣- 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓- 星期一至日 12:00 - 22:00.#銅鑼灣美食 #登龍街 #memoir #樓上餐廳 #fusion #聚會 #food #foodie #hkfood #hungry #hkfoodie #foodporn #hkfoodies #foodgram #foodstagram #instafood #deliciou
MEMOIR | #銅鑼灣 #causewaybay

好的味道是會令人有所回憶 - MEMOIR

餐廳既設計係利用咗花藝、灰牆身同燈光配搭,

☞ 海膽帶子意大利麵 $198
☞ 日式青芥末威靈頓三文魚$298

⁣⁣| 餐廳資訊 |⁣⁣
𝘢𝘥𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴⁣⁣ & 𝘰𝘱𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴⁣⁣
- 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
- 星期一至日 12:00 - 22:00

#food #foodie #hkfood #hungry #hkfoodie #foodporn #hkfoodies #foodgram #foodstagram #instafood #delicious #foodielife #foodiehk #yum #hongkong
2023-01-03
  • 日式青芥末威靈頓三文魚
2023-01-02 49 瀏覽
環境:以灰白色為主色,感覺平靜、舒服。沙發上放滿了白玫瑰,其中一面牆還設置了極光的特效,洋溢着濃厚的藝術氣息。墨魚籽蟹肉牛油果塔配青瓜汁 $148墨魚籽晶瑩剔透,近距離看就像一顆顆小珍珠;蟹肉的鮮甜跳動在唇齒之間;牛油果的質地很柔軟,味道清香。溫泉蛋卡邦尼意大利飯 $88能吃到忌廉和芝士的香味,但不會膩,把溫泉蛋和飯拌勻之後,味道提升到另一層次。菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108煙三文魚色澤鮮豔,肥美豐滿,味道濃烈,肉香在嘴裏久未散去。菠菜汁意粉吃起來輕盈、清新,十分滋味。雜菜沙津沙律有車厘茄、沙律菜等材料,最底還有紅石榴,令人深刻的是沙津的黑醋汁,酸酸甜甜,非常開胃。精選餐湯忌廉味很香濃黑加侖子薄荷特飲 +$48味道清新淡雅而不膩,值得推薦

環境:

墨魚籽蟹肉牛油果塔配青瓜汁 $148

溫泉蛋卡邦尼意大利飯 $88

菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108

雜菜沙津

精選餐湯
忌廉味很香濃

黑加侖子薄荷特飲 +$48
味道清新淡雅而不膩,值得推薦
2023-01-02 49 瀏覽
餐廳以灰白色為主調,係柔和嘅燈光同乾花嘅襯托之下營造出充滿格調既浪漫氣氛🥰北極光射燈嘅LED牆身設計配埋音樂,就好似去左西式婚宴場地咁,非常浪漫🌹🥗雜菜沙律 (跟餐)除咗大量新鮮沙律菜、酸酸甜甜嘅車厘茄,仲有營養價值非常高嘅紅石榴,健康又開胃🤤🍝忌廉明太子大蝦扁意粉 $128 明太子意粉汁好creamy,唔算膩,粒粒大蝦🍤彈牙又爽口🥩肉眼扒配韓式燒肉汁 $198 牛扒超級大塊,牛味好濃郁,肉汁豐富!拍得住出面街外高級餐廳質素😯 🍟和風紫菜炸薯條黑松露醬 $38炸薯條同黑松露醬可以講係絕配😎🍰 New York Cheese Cake $28 味道正正常常$28蚊真係好抵食🤑呢度除咗環境高質之外,食物水準都唔錯、性價比非常高👍 適合情侶慶祝、朋友聚餐、打卡嘅好地方!特別喜歡呢句-Don’t wander to what’s coming next. Cherish this moment. 認真🤨活在當下真係好重要!睇得出餐廳老細應該係好識得享受生活嘅人😏

🥗雜菜沙律 (跟餐)

🍝忌廉明太子大蝦扁意粉 $128
明太子意粉汁好creamy,唔算膩,粒粒大蝦🍤彈牙又爽口

🥩肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

🍟和風紫菜炸薯條黑松露醬 $38
炸薯條同黑松露醬可以講係絕配😎

🍰 New York Cheese Cake $28
味道正正常常$28蚊真係好抵食🤑

2023-01-02 355 瀏覽
一年新的開始 梗係要搵返間有質素的餐廳開個好頭😆 但同時又唔想太煩囂 所以又決定一試樓上餐廳MEMOIR 位於商廈的 17 樓 尚算開揚 陽光充足 坐位亦算舒服😌 Lunch Menu 算多選擇 同時亦可加配小食/甜品🍮是日餐湯: 薯仔湯 餐湯亦有忌廉拉花圖案 幾有趣同吸引🤣忌廉汁明太子大蝦扁意粉🍝忌廉汁非常Creamy 配搭明太子的彈牙口感 意粉份量適中 再加上數隻大蝦 🍤 賣相不俗香煎厚切豬扒配薯蓉肉質鮮嫩 易切入口 厚切豬扒配上醬料更加入味 配以薯菜伴碟冇咁Heavy 水牛城雞翼上碟時仍然熱辣辣 水牛城汁香濃惹味 亦成功鎖到雞翼內部肉質水份 唔會太乾身失去口感 整體火喉控制得唔錯炸洋蔥🧅圈 洋蔥🧅圈脆口薄身 頗有咬口 係一個唔錯的前菜之選✅甜品🍮:Tiramisu 咖啡餅底味清香味濃 配上可可粉忌廉等 口感軟滑 又唔會太甜膩 層次感okay💕餐飲☕️🍵Hojicha Tea Latte Hot Coffee 銅鑼灣樓上餐廳食返個慢活午餐 🥣 整體都滿足到我期望的新一年好開始☺️

是日餐湯: 薯仔湯

Hot Coffee

2023-01-01
午餐
2022-12-30 43 瀏覽
Memoir 環境唔錯 灰調為主 仲配有乾花 成個感覺好舒服🌸 本menu仲好有心機 DIY貼左啲相同手寫句子上去 即刻溫馨哂🥰餐廳主打fusion菜 將亞洲同西方結合 特別既combination就成為左Memoir既招牌菜✨ 而且價錢合理 OpenRice好評超多😎水牛城雞翼 $88雞翼大隻 炸過後先沾上醬汁 保持到香脆感~ 個醬汁酸酸甜甜 唔太辣 幾開胃 🍗 日本廣島蠔燴意大利飯 $218廣島蠔大大隻好肥美🦪 半熟更加食到蠔既鮮味 店員建議我地將蠔整碎 再撈埋三文魚籽同飯一齊食 層次UP!! 意大利飯超掛汁又有咬口 個汁Creamy得嚟仲食到陣陣蠔味🌊傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 $178尼碟卡邦尼意粉既賣相非常之靚 睇得出擺左唔小心思🍝 意粉個軟硬度岩岩好 唔會太硬太淋 好掛汁 個汁好juicy 食到好濃郁既芝士味 🧀 煙肉同意粉比例岩岩好 最特別係面個塊炸好既火腿🥓MEMOIR📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

水牛城雞翼 $88

日本廣島蠔燴意大利飯 $218

傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 $178

MEMOIR
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

2022-12-29 36 瀏覽
樓上餐廳多數都好有特色,因為都係老闆親自打造嘅小天地,今次去到銅鑼灣登龍街試吓呢間一直有好評嘅西餐廳,叫咗個dinner set。龍蝦湯夠濃味,但係我覺得得個前菜先至係大驚喜,吞拿魚腐皮餃,腐皮餃入邊有quinoa增加口感,上邊就有生吞拿魚,直頭係ahi tuna呢個style,勁好味。main course揀咗烤美國頂級牛腹肉配香草醬,medium rare真係做到,另外旁邊嘅烤蒜用黎抹係牛肉上面,加埋香草醬一齊食,超正!最後上埋個紐約芝士蛋糕就完滿一餐!

2022-12-29 32 瀏覽
銅鑼灣登龍街多好嘢食就人人都知,今日就嚟到呢間一直係openrice都有好高評價嘅MEMOIR。餐廳好有格調,我地7點入座已經有一半座位坐滿。呢晚叫咗個dinner set,幾好食,值得推介!我鐘意個栗子忌廉湯,夠特別,我去過咁多間餐廳應該都係第一次飲。我本身好鐘意三文魚,所以dinner set揀咗兩樣都係三文魚:煙三文魚杏仁芝士卷同日式青芥末威靈頓三文魚。芝士卷有驚喜,即係三文魚包住芝士之後上邊仲有啲caviar,好高貴!威靈頓三文魚魚煮得啱啱好,入邊仲有少少生,我就係鍾意呢個味道!最後配埋個芝士蛋糕就係完美嘅一晚。

2022-12-29 45 瀏覽
出開cwb好多時都會去登龍街搵食。今次想食西餐搵到呢間樓上餐廳。和風紫菜薯條配黑松露醬。薯條用上粗薯條。即叫即炸熱辣辣。炸到外脆內軟。黑松露醬有好香黑松露味。係一食就會食唔停口。😋黑松露牛肝菌野菌燴意大利飯。意大利飯煮得恰到好處。菇菌落得大方。成個汁都好香濃但又唔會膩。每一啖都有好香菇菌味。👍日式青芥末威靈頓三文魚。三文魚先用紫菜再用酥皮包住。紫菜味道突出。三文魚肉質嫩滑。同酥皮形成對比。餐廳雖然唔大。環境同氣氛都幾好。適合同朋友黎食飯輕鬆傾下計。😎

2022-11-24
2022-12-28 43 瀏覽
今日同朋友上山頂行山,去銅鑼灣搵好野食先。登龍街樓上鋪都多左好多餐廳,上網搵到間cafe 裝修都好特別,靜靜地又好舒服。😋周打蜆肉忌廉湯 (跟餐)lunch set可以揀西湯或沙律前菜,我同朋友都揀左今日既周打蜆忌廉湯。好足料呀,味道都唔似一般罐頭湯,忌廉同水既比例好岩。最緊要有好多粒蜆肉同薯仔雜菜粒,好味。😋香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198有牛就一定會試啦,10oz都算多,大大塊仲要都幾厚。我食開五成熟,熟度岩岩好,唔會比多。最怕叫五成黎左七成。牛扒juicy 好淋,配上薯條同沙律菜,夠晒飽。好抵食。😋香煎厚切豬扒配薯蓉 $158薯蓉有好多,仲有少少菠菜伴碟,配菜都算多。主角豬扒係厚切好大塊,同牛扒一樣好juicy同淋身。啖啖肉,美味。😋炸洋蔥圈 $38洋蔥圈配上沙律醬好夾,炸漿唔會太多搶左洋蔥既味道。😋水牛城雞翼 $68平時食開既水牛城雞翼會有好多醬係面,但哩度既雞翼就唔算太多醬,我比較喜歡。炸漿唔會太多。😋熱抹茶 (跟餐)本來想像抹茶係平時飲開日本果隻有奶既抹茶,但原來係日本食壽司果隻冇奶既抹茶,岩晒唔飲得奶既朋友仔,清淡一點。同朋友舒舒服服食個簡單lunch,哩度都

😋周打蜆肉忌廉湯 (跟餐)

😋香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

😋香煎厚切豬扒配薯蓉 $158

😋炸洋蔥圈 $38
洋蔥圈配上沙律醬好夾,炸漿唔會太多搶左洋蔥既味道。

😋水牛城雞翼 $68

😋熱抹茶 (跟餐)

同朋友舒舒服服食個簡單lunch,哩度都好適合。性價比都高,大家可以去試下。

⭐️⭐️⭐️⭐️(4星為滿)

MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #memoir
2022-12-28 42 瀏覽
鮮蕃茄水牛芝士-$88日本廣島蠔燴意大利飯-$21816小時慢煮法國油封鴨脾-$328Black Currant Minty Fizz-$68Fresh Lemonade-$48 .我們每個人都擁有各式各樣的「回憶」,帶著不同的心態、情緒、回應及經歷貌似不受控制,但回憶其實是可以刻意創造的。步出電梯,映入眼簾的先是左邊的大型花紙作品及在旁的回憶牆,掛了客人們與親朋好友的各種共同回憶;右邊是以柔和而溫暖的圓圈燈光作背景牆,台上放著一本記載著港人對香港電影的共同回憶的餐牌,每翻一頁便勾起一部電影的點滴,一點點地帶我們進入「回憶」,引起心中大大小小的漣漪。接過以宮崎駿電影為主題的餐牌,看到小時候看的動畫對白,長大後的自己對回憶中的對白又有另一番感動和體會。被花藝與巧妙的燈光配色包圍,製造出浪漫而溫暖的氛圍,牆上「Don’t Wonder What’s coming next, Cherish This Moment」把我們拉回當下,提醒著每個當下都是在為我們將來製造一個個回憶。鄰台正在為朋友慶祝生日,明白到回憶是靠創造而成的餐廳,貼心地為於預訂時已告知慶祝生日或紀念日的客人送上用心又使人感動
鮮蕃茄水牛芝士-$88
日本廣島蠔燴意大利飯-$218
16小時慢煮法國油封鴨脾-$328
Black Currant Minty Fizz-$68
Fresh Lemonade-$48

被花藝與巧妙的燈光配色包圍,製造出浪漫而溫暖的氛圍,牆上「Don’t Wonder What’s coming next, Cherish This Moment」把我們拉回當下,提醒著每個當下都是在為我們將來製造一個個回憶。鄰台正在為朋友慶祝生日,明白到回憶是靠創造而成的餐廳,貼心地為於預訂時已告知慶祝生日或紀念日的客人送上用心又使人感動的驚喜,平日即使不懂得製造儀式感的客人,也可為重視的人送上完美祝福。遠處傳來悅耳的鋼琴聲,原來是來自驚喜托盤上的音樂盒,圍繞在甜品周圍的是由餐廳送的乾花花束、手寫賀卡、餐盤上的祝福句,並會為用餐的你們拍即影即有作留念。
Memoir 每一份用心及貼心,都刻畫在餐廳的每個細節上,我也刻不容緩地要創造在這裏的回憶。
接著的聖誕節、除夕、新年、情人節、生日、聚會及每一個時刻,你會想在這裏與你重視的人製造怎樣的回憶

-鮮蕃茄水牛芝士
一直都喜歡水牛芝士,配上微酸的醬汁,味道恰到好處

-日本廣島蠔燴意大利飯
濃郁的蠔湯味道撲鼻而來,五隻宛如匙羹大小的肥美廣島蠔躺在意大利飯上。肥美的廣島蠔入口creamy,味鮮而富有海水味。吸收蠔精髓的意大利飯,有cream 的香味,即使多吃也沒膩感。

-16小時慢煮法國油封鴨脾
是法國名菜式,外皮香脆不油膩,肉質嫩,配上酸酸甜甜的醬,提升了油封鴨脾的清新感

充滿小清新氣息的特調Mocktail,配上精緻的飾座,令人心擴神怡,甚為療癒
-Black Currant Minty Fizz
甜度適中,還有後勁,喝出了層次感
-Fresh Lemonade
味道清新脫俗
2022-12-28 36 瀏覽
難得的聖誕節假期,當然要同朋友聚一聚。今日去左銅鑼灣美食集中地登龍街,點左兩份午餐:香煎肉眼扒配韓式燒肉汁肉質好基本上不用太多的調味,所以我由頭到尾都沒沾醬汁。喜歡食 Medium Rare,一上菜已經聞到牛香,入口即感受到豐富而平均的油脂,肉質嫩滑。旁邊的薯條炸得香脆,令人不禁一條接一條地送入口。跟餐配雜菜沙律雖然是跟餐,但絕對是誠意之作。除了大量新鮮沙律菜外,仲有酸酸甜甜的車厘茄和平日較少見的紅石榴,拌上黑醋汁,健康又開胃。牛油果雞肉意粉作為牛油果迷,幾乎只要餐牌有就必點。今次也是高水準之作,意粉煮得剛好,保持彈牙有嚼勁,牛油果醬與意粉融合自然,雞肉保持到嫩滑,不錯呀。跟餐配精選餐湯朋友飲既,佢話喜歡再濃郁少少。跟餐加Tiramisù港女食甜品最緊要唔好太甜,呢個Tiramisù絕對做到。佢集香、滑、軟、甘澀等不同口感於一身,層次好豐富,以佢作結一餐,滿足埋個甜品胃,最緊要是甜品份量剛好,不會令人有太大罪惡感。

香煎肉眼扒配韓式燒肉汁

跟餐配雜菜沙律

牛油果雞肉意粉

跟餐配精選餐湯

朋友飲既,佢話喜歡再濃郁少少。

跟餐加Tiramisù

【 𝑴 𝒆 𝒎 𝒐 𝒊 𝒓 】這個名字好美麗~源自法語「mémoire」及拉丁語「memoria」意思是「記憶」或「回想」~這次就和朋友一齊相約到這裡吃個lunch,回想美好的時光!💓 幸好餐廳平日下午不用提早預約,不過午市時間都頗多人~餐廳的名字取得非常有意思.ᐟ‪‪.ᐟ就連環境佈置都很有心思呢.ᐟ‪‪.ᐟ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ / 食物 Food /♡ 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁Grilled Australia Sirloin Steak 10oz with Korean Garvy Sauce $198牛扒超級大塊牛味非常濃郁 可惜我們點了5成熟 略嫌還是太韌了.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ :’)伴碟有和風紫菜薯條和和風麻醬沙律菜牛扒旁邊伴有韓式燒肉汁和鹽我自己比較喜歡蘸鹽來吃呢~♡ 吉列牛肉薯餅 Beef Korokke +$38這個超級推薦大家試試.ᐟ‪‪.ᐟ做得也太好吃了吧.ᐟ‪‪.ᐟ薯餅裡面是軟綿的薯蓉和牛肉碎外面用一層吉列炸麵包糠包住口感非常鬆脆♡ 雜菜沙律 Mixed Green Salad沙律特別之處是紅石榴.ᐟ‪‪.ᐟ猜不到竟然會加入水果界的Super Foo
【 𝑴 𝒆 𝒎 𝒐 𝒊 𝒓 】這個名字好美麗~
源自法語「mémoire」及拉丁語「memoria」
意思是「記憶」或「回想」~

餐廳的名字取得非常有意思.ᐟ‪‪.ᐟ
就連環境佈置都很有心思呢.ᐟ‪‪.ᐟ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

/ 食物 Food /

牛扒超級大塊
牛味非常濃郁

可惜我們點了5成熟
略嫌還是太韌了.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ :’)

伴碟有和風紫菜薯條
和和風麻醬沙律菜
牛扒旁邊伴有韓式燒肉汁和鹽
我自己比較喜歡蘸鹽來吃呢~

♡ 吉列牛肉薯餅 Beef Korokke +$38

抗氧化和營養值很高.ᐟ‪‪.ᐟ

♡ 精選餐湯 Daily Soup

餐湯是甘荀湯
味道香甜 口感濃稠 很好喝.ᐟ‪‪.ᐟ

♡ 伯爵茶奶凍 Earl Grey Tea Panna Cotta +$28

伯爵茶奶凍也是必點.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ
茶香非常淡雅幽香
口感幼滑
上面更有三顆藍莓點綴呢.ᐟ‪‪.ᐟ

♡ 抹茶 Matcha

凍抹茶味道清新
不過如果再濃郁一點會更好~

♡ 焙茶 Hojitcha

熱焙茶的杯子太小了
不過暖暖的喝進肚子裡很舒服~

/ 環境 Environment /

Cafe的裝修簡約淡雅
牆壁設有光影投射裝置
流光溢彩非常吸引眼球~

整體環境用上很多乾花元素

以銅鑼灣同類cafe來說
價錢中規中矩還可以 ⍨

/ 其他 Others /

Cafe的午市落場時間是3PM
大家記得注意時間過來~

洗手間位於餐廳門口外面
只有一格 清潔程度整潔乾淨

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

MEMOIR

2022-12-24 38 瀏覽
🍽️MEMOIR📍地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓😋難得放假 係要出去食下見openrice咁多好評 就去試試佢🤓未入門口就見到好多裝飾 即刻勁有聖誕feel🎄👉🏻 Set Soup 餐湯南瓜湯足料 飲到啖啖南瓜蓉 南瓜味好重🎃 面頭仲有少少拉花 熱辣辣的湯岩曬凍冰冰既冬天飲👉🏻 Prawn Risotto with Fresh Tomato Sauce 鮮番茄醬大蝦意大利飯 $118擺盤好靚 有4隻蝦放係面頭 蝦十分大隻同生猛 食出鮮味 ristto同傳統既一樣 5會煮到好林 反而係粒粒分明👉🏻 Braised Beef Ribs with Mashed Potato &Red Wine Sauce 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $138配薯蓉 好味 牛肋條勁多條 肉質軟腍 肉塊上方有一層白色的筋膜是特色,筋膜在燉煮後入口軟嫩不會柴 超飽肚 仲有少少燒青瓜同燒黃瓜伴碟 👉🏻 Foie Gras with Apple Puree 香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88特別菜色 驚喜之作 估5到原來鵝肝同蘋果係可以咁夾 鵝肝表層帶脆口感 外脆內軟,內夾蘋果蓉, 剛好中和了鵝肝的脂香 同時製造了口感
🍽️MEMOIR

未入門口就見到好多裝飾 即刻勁有聖誕feel🎄

👉🏻 Set Soup 餐湯

擺盤好靚 有4隻蝦放係面頭 蝦十分大隻同生猛 食出鮮味
ristto同傳統既一樣 5會煮到好林 反而係粒粒分明

特別菜色 驚喜之作 估5到原來鵝肝同蘋果係可以咁夾 鵝肝表層帶脆口感 外脆內軟,內夾蘋果蓉, 剛好中和了鵝肝的脂香 同時製造了口感。

👉🏻Buffalo Wings 水牛城雞翼 +$68
香辣惹味的雞翼,作為主菜前的小吃,配上果汁,很不錯的配搭 少少辣 開胃菜剛好

👉🏻Cranberry Juice 紅莓汁 +$8
酸酸甜甜好開胃 飯後解濟一流