銅鑼灣 (或者可以話係全香港) 都唔少樓上食店而呢啲食店又幾高質登龍街除咗位置方便仲唔少嘢食 嗰幾棟嘢都未試齊😂上到去一開𨋢門已有打卡位啲店員好有禮貌 而且都見有同熟客有講有笑同埋都有問客人啱唔啱口味之類 幾nice鮮番茄醬大蝦意大利飯 $118 🙆🏿‍♀️大推!見第一次有蕃茄醬意大利飯即刻叫 果然係是日MVP💯有4隻大蝦喺面 飯入面都收埋啲蕃茄仔🍅醬汁甜酸度較得啱啱好每啖飯都有鮮蕃茄味之餘配埋粒粒分明帶有微硬嘅意大利飯拎到個神髓之餘 又配合到香港人嘅口味4隻大蝦爽口彈牙 增添口感👍🏿香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198 🙆🏿‍♀️有沙律同粗薯條做伴菜調味方面 除咗有韓式燒肉汁 仲有黑椒蒜鹽本身塊扒叫咗5成熟 切開都粉嫩粉嫩 合格牛扒肉質有筋有膏 亦有純肉嘅部分有啲位置好有咬口 有啲位置比較軟腍亦有啲位置係較為油膩 一次過滿足晒😆餐湯-蘑菇湯 🙆🏿‍♀️推!好濃郁😍湯入面又有蘑菇碎小妹最愛嘅湯之一💕凍檸檬茶 🙆🏿‍♀️佢甜度同酸度係自己調校比較驚喜嘅係佢比新鮮檸檬汁會比平時幾片檸檬嘅味更濃🍋蘋果汁 $8 🙆🏿‍♀️一上枱隻杯已經好吸睛👀好啱打卡蘋果汁嘅咪就正常發揮優惠小食吉列牛肉薯餅 $
銅鑼灣 (或者可以話係全香港) 都唔少樓上食店
而呢啲食店又幾高質
登龍街除咗位置方便
仲唔少嘢食 嗰幾棟嘢都未試齊😂
上到去一開𨋢門已有打卡位

啲店員好有禮貌 而且都見有同熟客有講有笑
同埋都有問客人啱唔啱口味之類 幾nice

2023-01-14
蘑菇湯
蘋果汁
2023-01-23 28 瀏覽
🦭和風紫菜薯條配黑松露醬 $68薯條好脆再灑上紫菜調味粉 Truffle lover見到一定會嗌🤤🦭16小時慢煮法國油封鴨髀 $328聽講呢個慢煮鴨髀係佢地既signature!! 但每日只會提供一定數量 個日好好彩Weekday dinner去到都仲有😻油封鴨髀係一道花心機既花時間既一道菜 要將鴨髀浸係油脂中 更要16小時慢煮 🦭芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁扁意粉 $268蟹蓋既部分係蟹肉+蟹膏+芝士 好邪惡🥳意粉部分係龍蝦汁 份量唔多但係龍蝦汁好香濃🦭朱古力三層蛋糕 係chocolate mouses cake + 朱古力 + 海綿蛋糕 Price: >$700📍 MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
🦭和風紫菜薯條配黑松露醬 $68

🦭16小時慢煮法國油封鴨髀 $328

🦭芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁扁意粉 $268

🦭朱古力三層蛋糕

Price: >$700
📍 MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
呢排都鍾意出銅鑼灣🛤🛤朋友介紹永光中心🕋有間正野食日式西餐,咁我地梗係要黎食個飯啦😳😳😳一出𨋢門就見到投射出黎嘅餐廳logo🧡💛同擺放好menu係門口,坐低之後我地就叫左2️⃣個lunch set醫下肚🤤🤤1個係紅酒汁🍷🍷燴牛肋條🐮配薯蓉$138🥔🥔同埋1個香煎澳洲10oz 西冷扒🥩🥩配韓式燒肉汁$198🤤每個set都有前菜同餐飲🍹前菜我地就1個簡左湯🥣1個簡左沙律🥗咁可以share食🉐🉐餐飲我地就叫左杯凍檸茶🍋另外加多$48叫左杯蜜桃🍑薄荷🌿特飲。每個餐都可以追加小食,咁我地就叫多份吉列牛肉薯餅$38 🥔同和風紫菜薯條 $38🍟先講前菜,daily soup係蘑菇湯🍄🍄個湯用左個好靚嘅盤,飲落又creamy又暖胃🔥🔥Mixed green salad🥗🥗食落好fresh,蕃茄仔🍅🍅再加埋沙律菜,配埋個黑醋,酸酸甜甜超開胃😋😋💫💫紅酒汁燴牛肋條配薯蓉牛肋條有好多舊,而且舊舊都燴得好淋😙😙超級入味!!薯蓉好creamy幼滑😝無顆粒感,配合埋新鮮蕃茄仔同蔬菜🥦🥬口感一流!✨✨香煎澳洲10oz 西冷扒配韓式燒肉汁西冷扒超厚身🥩🥩我地叫左medium rare,岩岩煎好嘅西冷真係好香😍切開見到粉嫩

💫💫紅酒汁燴牛肋條配薯蓉
紅酒汁燴牛肋條配薯蓉

✨✨香煎澳洲10oz 西冷扒配韓式燒肉汁
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

西冷扒超厚身🥩🥩我地叫左medium rare,岩岩煎好嘅西冷真係好香😍切開見到粉嫩嘅牛肉,好鮮嫩多汁😳😳超正!
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
韓式燒肉汁係另上,你想食原汁原味牛扒又得👍🏻👍🏻想點d韓式燒肉汁增加個層次感又得🤤🤤跟餐仲會配埋薯條🍟同沙律菜! 性價比超高🥰🥰

🥠🥠小食我地就簡左吉列牛肉薯餅🥔同和風紫菜薯條,牛肉薯餅個餡超飽滿🈵🈵外脆內軟,仲配埋個蜜糖芥末醬🍯🍯真係perfect match!
吉列牛肉薯餅
個薯餅同個醬超夾🤩和風紫菜薯條岩岩炸起,超脆😳😳配埋紫菜調味真係好好食🤭🤭🤭
和風紫菜薯條

餐飲方面🥂凍檸茶有好濃嘅檸檬味🍋🍋糖漿另上
凍檸茶
所以甜度由自己控制🥰蜜桃薄荷特飲呢杯野真係好岩打卡📸📸擺得好靚,蜜桃薄荷我估唔到原來都幾夾💖💖
蜜桃薄荷特飲

和風紫菜薯條
凍檸茶
蜜桃薄荷特飲
  • 雜菜沙律
係喧鬧嘅銅鑼灣中,發現一間寧靜有格調嘅西餐廳。不但環境雅緻,食物都好高質!菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108麵質彈牙好有口感,三文魚味好出!醬汁都好正好濃郁,好 creamy!簡直覺得愈食愈好食呀!香煎澳洲西冷扒(轉肉眼) 配韓式燒汁 $198先講薯條,好脆好新鮮!再講牛肉,我地叫左五成熟,超香超 juicy!加埋燒汁甜甜地,同牛肉勁match,又令層次豐富左!但如果唔喜歡甜嘅朋友,隔離都有蒜鹽可以點!兩種口味兩種享受!精選餐湯 與 飲品(跟餐)今日嘅精選餐湯係粟米濃湯,賣相幾好,仲幾好飲添!至於飲品,我地叫左凍咖啡(跟餐免費)同紅莓汁(另+$8)。咖啡方面好細心,會分開奶同糖上。而紅莓汁,酸酸甜甜好鬼 fresh!好開胃又解渴!題外話,紅莓汁個杯仲好特別添,入面有個冰山!水牛城雞翼 +$68雞翼明顯係先炸過再淋汁,好脆口新鮮!酸酸甜甜好開胃呀!朱古力蛋糕 +$28共有4層,每層有不同嘅軟硬度同口感,層次感好豐富!好濃朱古力味!最上一層係牛奶朱古力味慕絲(有出奇蛋嘅味!),第二層係牛奶味道,第三層似脆脆地嘅朱古力餅,亦係最濃朱古力味嘅部分,最後第四層就係薄薄海綿蛋糕。好好食呀!推介!

菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108

香煎澳洲西冷扒(轉肉眼) 配韓式燒汁 $198

精選餐湯 與 飲品(跟餐)

水牛城雞翼 +$68
雞翼明顯係先炸過再淋汁,好脆口新鮮!酸酸甜甜好開胃呀!

朱古力蛋糕 +$28

2023-01-21 28 瀏覽
本身滿心歡喜去依間餐廳同朋友慶祝生日。裝修係好靚好少女。但實際完全唔係嗰回事。去到啲侍應經理完全無表情。。想調個位態度又不友善。。。啲嘢食嚟到,每食完一碟又趕住收碟。。。但我哋只係食咗38分鐘。。。食完又拿拿聲收我哋啲餐具。。你哋係咪好趕時間?但想講其實仲有位的。嘢食係出色,但sorry你哋嘅服務態度令到我同朋友好失望。無下次了。好食嘅餐廳出面大把啊。完全不用選擇你依間
2023-01-06
#Fatchubelly銅鑼灣Memoir (銅鑼灣)跟餐會有沙律/餐湯今次我哋揀咗餐湯(蘑菇湯)有濃郁嘅蘑菇香味🍄而且食到有少少蘑菇粒為Creamy嘅湯增加口感所以應該係即打嘅蘑菇湯🫶🏻Prawn Risotto set lunch (118)Risotto 嘅飯係有少少咬口米心會有少少硬似係正宗嘅意大利米🍚配搭上大蝦嘅鮮味🍤令到每一粒飯都會有蕃茄同海鮮嘅味道Sirloin set lunch ($198)西冷牛扒分量十足🥩有超過一隻手掌咁大而我哋今次嗌咗五成熟出到嚟嘅牛扒中間都呈現岀5成熟嘅粉紅色切嘅時候都唔會有太多血水同肉汁滲出證明你rest 得夠時間👏西冷本身肉味好濃配搭上韓式燒汁味道都幾特別,而且幾夾😚Matcha (iced) ; Hojicha (iced)跟餐叫咗焙茶同抹茶兩杯都有淡淡嘅茶香解膩一流😝兩杯嚟講個人比較鍾意焙茶Baffalo wings (跟餐+$68)水牛城雞翼有四隻雞翼係先炸完之後再加上酸酸地嘅醬汁食落好開胃😝而醬汁係唔辣嘅所以唔食得辣嘅朋友都可以試吓整體有少少似韓式炸雞嘅感覺👍Cheese cake (跟餐+28)芝士蛋糕嘅擺盤好有心思側邊放咗cre
#Fatchubelly銅鑼灣

Memoir (銅鑼灣)

跟餐會有沙律/餐湯
今次我哋揀咗餐湯(蘑菇湯)
有濃郁嘅蘑菇香味🍄
而且食到有少少蘑菇粒
為Creamy嘅湯增加口感
所以應該係即打嘅蘑菇湯🫶🏻

Prawn Risotto set lunch (118)

Risotto 嘅飯係有少少咬口
米心會有少少硬
似係正宗嘅意大利米🍚
配搭上大蝦嘅鮮味🍤
令到每一粒飯都會有蕃茄同海鮮嘅味道

Sirloin set lunch ($198)

西冷牛扒分量十足🥩
有超過一隻手掌咁大
而我哋今次嗌咗五成熟
出到嚟嘅牛扒中間都呈現岀5成熟嘅粉紅色
切嘅時候都唔會有太多血水同肉汁滲出
證明你rest 得夠時間👏
西冷本身肉味好濃
配搭上韓式燒汁
味道都幾特別,而且幾夾😚

跟餐叫咗焙茶同抹茶
兩杯都有淡淡嘅茶香
解膩一流😝
兩杯嚟講個人比較鍾意焙茶

Baffalo wings (跟餐+$68)

水牛城雞翼有四隻
雞翼係先炸完
之後再加上酸酸地嘅醬汁
食落好開胃😝
而醬汁係唔辣嘅
所以唔食得辣嘅朋友都可以試吓
整體有少少似韓式炸雞嘅感覺👍

Cheese cake (跟餐+28)

芝士蛋糕嘅擺盤好有心思
側邊放咗cream cheese
配搭上芝士蛋糕
呢個邪惡嘅配搭
一聽就知唔會有錯🥳
如果個芝士蛋糕可以再厚身啲會更加好🤣

整體食物同環境都唔錯
如果經過銅鑼灣都可以試吓🥰
永光中心一向都超多餐廳選擇✨ 今次見呢排ig好多推介~就試一試😋😋🍟和風紫菜薯條配黑松露醬 $68即叫即炸十分香脆👍🏼本身已經用咗和風紫菜粉調味~所以可以就咁食或者配黑松露醬~黑松露醬都好香✨🍝日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198帆立貝好大粒🌟海膽忌廉汁好creamy好rich👍🏼意粉口感al dente✨🍝日式芥末汁燒帶子意粉 $198我最鍾意係呢一個意粉❤️日式芥末汁帶微微辣味~冇咁濟😋另外帶子煎得啱啱好,入面仲好嫩😆🥩烤美國頂級牛腹肉配香草醬 $398呢碟就係我兩個朋友嘅最愛❤️叫咗medium🥩牛味重而肉質唔韌,配🌿香草醬都不錯,更加帶出肉香✨ 另外仲有烤🧄蒜頭、豆角和🍅車厘茄,可以減低食肉嘅飽濟感😚😚環境:4/5環境設計幾有心思,周圍有啲花花擺設和裝飾🌸🌺🌼服務:4/5店員成日都主動加水👍🏼食物:4.2/5所有食物都幾好,尤其推介🍝日式芥末汁燒帶子意粉同和風紫菜薯條配黑松露醬😋Revisit: Yes

🍟和風紫菜薯條配黑松露醬 $68

🍝日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198

🍝日式芥末汁燒帶子意粉 $198

🥩烤美國頂級牛腹肉配香草醬 $398

環境:4/5
環境設計幾有心思,周圍有啲花花擺設和裝飾🌸🌺🌼

服務:4/5
店員成日都主動加水👍🏼

食物:4.2/5

Revisit: Yes
  • 和風紫菜薯條
  • 日式芥末汁燒帶子意粉
小弟同友人難得係銅記食野,一上op就搵到呢間人氣推薦,就試試佢la 🙈我同友人就叫2個唔同嘅set dinner 一齊食,試多d野開心d嘅😂先講我個set先,精選餐湯係黑松露蘑菇湯。面頭係忌廉。質地偏稀,但菇味岀奇地重,帶少少黑松露味。忌廉融入湯到更帶岀湯後段嘅質感,幾唔錯。前菜係薄荷意大利火腿配哈蜜瓜,呢個絕對係一個經典嘅組合,係鹹同甜之間有薄荷嘅清新,減輕左鹹甜帶黎嘅衝擊感。如果凍d就再好d la 🙈主菜係日本廣島蠔意大利飯。蠔夠新鮮嫩滑,無乜太重嘅腥味。店員建議將蠔整碎撈勻食用。飯粒口感偏腍,夾落creamy 嘅醬汁更呈現整體綿密中帶少少咬口嘅感覺。醬汁味道偏重,配埋菇,洋蔥等食材幾夾。初初擔心蠔嘅汁水配埋個飯會唔會太濕呢,點知又唔會wo,反而將蠔嘅鮮味融入飯裏面,配住碎蠔嘅口感,鮮味爆燈!!值得一試👍接著落黎係廚師推介甜品,係三重朱古力蛋糕。面頭嘅朱古力慕絲幾香濃同夠順滑。夾心嘅朱古力碎似係KitKat,兩者配住食幾有層次。小弟仲叫左杯Peach minty fizz,姐係桃薄荷梳打。淡淡嘅桃香味伴著檸檬同薄荷嘅清新感,幾fresh。講完小弟個個,略略講下友人個d la 🤣龍蝦

講完小弟個個,略略講下友人個d la 🤣龍蝦湯嘅龍蝦肉味幾岀,夠鮮味。前菜方面係煙三文魚杏仁片芝士卷,煙三文魚嘅煙燻味,配著口感偏厚重嘅芝士,味道鹹香得黎又有魚鮮味。再加上脆嘅杏仁片,口感幾特別!

主菜係烤美國頂級牛腹肉配香草醬,望落就3~5成熟,食到有肉味同均勻嘅油脂感。香草醬以羅勒,香草,黑醋製成,好有風味。牛肉配埋香草醬食,别具風味之餘更引人食慾。再配埋焗蒜同香料鹽更惹味。個人幾推薦呢道👍

總結:餐廳環境雅致,幾適合情侶過黎慶祝情人節or週年紀念。待應幾細心,有留意住上餐嘅速度同客人有咩需要,有適時地幫客人加水,值得一讚👍

2023-01-18
  • 烤美國頂級牛腹肉配香草醬
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
  • 黑松露雜菌忌廉湯
2023-01-18 47 瀏覽
友人推薦永光中心內一西餐廳性價比高又舒適,今天下班後特意前往一出升降機,就看到夢幻日落光影乾花門口,很適合打卡呈長條型小店面積不算太大,但座位寬闊,坐得舒適裝修色調配合柔和燈光,以白色雲石枱配灰色沙發,氣氛浪漫餐廳放著字句提醒大家要及時行樂,好好珍惜當下的人和事龍蝦湯味道濃郁,色香味俱全,喝下肚暖笠笠日式海膽忌廉帆立貝意大利粉有獨特的鹹鮮香味,醬汁稀稠程度適中,每一條意粉都沾滿醬日式芥末汁燒帶子意粉的帶子厚肉又彈牙,意粉硬度適中非常掛汁
一出升降機,就看到夢幻日落光影乾花門口,很適合打卡
呈長條型小店面積不算太大,但座位寬闊,坐得舒適
裝修色調配合柔和燈光,以白色雲石枱配灰色沙發,氣氛浪漫
餐廳放著字句提醒大家要及時行樂,好好珍惜當下的人和事
龍蝦湯
龍蝦湯味道濃郁,色香味俱全,喝下肚暖笠笠
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
日式芥末汁燒帶子意粉
日式芥末汁燒帶子意粉的帶子厚肉又彈牙,意粉硬度適中非常掛汁
2023-01-18
龍蝦湯
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
日式芥末汁燒帶子意粉
2023-01-17 24 瀏覽
一間高質樓上西餐希慎同Time Square附近系正美食街-登龍街入面上到去,雖然唔系好大但系坐得舒服,唔會好迫三五聚餐,二人浪漫都好岩而且裝修佈置一啲都唔馬虎由門口到唔同既牆身都好有格調重要一提店主系宮崎駿迷本menu滿佈插畫同字句超有心思點餐就叫左招牌菜(每日限定)-16小時慢煮法國油封鴨脾-一食就知落足心機外皮煎得好香脆一咬就食到入面鎖住哂啲肉汁而且慢煮完啲肉質好淋滑又入味之後叫左個lunch set都好有水準好抵食跟沙律同野飲-蒜香辣帆立貝扁意粉三只大大既帆立貝,又系煎得好香意粉整得有啲辣,野味又開胃

一間高質樓上西餐
希慎同Time Square附近
系正美食街-登龍街入面

上到去,雖然唔系好大
但系坐得舒服,唔會好迫
三五聚餐,二人浪漫都好岩
而且裝修佈置一啲都唔馬虎
由門口到唔同既牆身都好有格調

重要一提店主系宮崎駿迷
本menu滿佈插畫同字句
超有心思

點餐就叫左招牌菜(每日限定)
-16小時慢煮法國油封鴨脾-

之後叫左個lunch set
都好有水準好抵食
跟沙律同野飲
-蒜香辣帆立貝扁意粉
三只大大既帆立貝,又系煎得好香
意粉整得有啲辣,野味又開胃
2023-01-17 26 瀏覽
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻登龍街附近一向有唔少隱世嘅美食餐廳 上個月就去左一間位於商廈嘅樓上西餐廳 唔好睇佢位置偏僻 裝修同食物質素絕唔馬虎❤️裝潢好有情調 店面設有一面裝飾花牆 配合埋燈牌同照片牆 營造出好溫馨嘅feel 餐廳內部以灰白色tone為主 仲有打卡花牆添🌹 整體空間都寬敞舒適~//////////////////////////🐟煙三文魚杏仁芝士卷呢款前菜幾特別 外層係煙三文魚包圍住濃郁嘅芝士醬+杏仁碎 食落有層次 而且鹹甜鹹甜都十分開胃🤤🦢香煎鵝肝鵝肝十分肥美 煎到外脆內軟 咬落有種入口即溶嘅feel 油香味十足 配上沙律同埋蘋果蓉 有清新嘅感覺 中和返口腔嘅油膩😋🦪日式廣島蠔意大利飯呢款係熱門菜式❤️廣島蠔size都幾大隻 份量有4-5隻 咬落無沙亦到唔腥👍 意大利飯粒粒分明 軟硬剛好 同埋欣賞個飯夠曬熱 食落超暖胃 如醬汁再多啲會更好~🍫三重朱古力蛋糕蛋糕🍰偏硬身 朱古力味係偏濃味 同下層慕斯蛋糕都幾match💓
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻

//////////////////////////

🐟煙三文魚杏仁芝士卷

🦢香煎鵝肝

🦪日式廣島蠔意大利飯

🍫三重朱古力蛋糕
2023-01-16 31 瀏覽
琴日有朋友喺澳洲返咗嚟,就帶咗佢去銅鑼灣 @memoir.causewaybay 食晚餐,估唔到價錢公道,食物又有驚喜🙈🙈我哋兩個都好細食,所以就叫咗一個set再加多一個主菜,最後都食唔晒勁飽咁落樓😝龍蝦湯 🥣超香濃嘅龍蝦味,廚師加咗啲cream,好creamy 好滑😋Parma ham哈密瓜🍈不能fail嘅配搭,火腿嘅濃味配埋密瓜嘅香甜,好fresh 好開胃帶子海膽醬意粉 🍝超大份好抵食,帶子勁大粒,食落就知道唔係用冰鮮帶子,啖啖都係肉😋😋烤西班牙豬肉配蘋果蓉🥓個皮烤得好脆,d肉又勁淋🤤🤤配埋蘋果蓉無咁heavy,10分推介👍🏻👍🏻Approximately $450 pp with a glass of wine 🍷

龍蝦湯 🥣

Parma ham哈密瓜🍈

帶子海膽醬意粉 🍝

烤西班牙豬肉配蘋果蓉🥓

2023-01-15 55 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅cafe裝修型格☕️坐位都幾闊落,枱同枱之間嘅距離唔會好迫,啱晒朋友聚會傾計🍽️中午嘅時間有lunch set提供,包埋餐湯/沙律同飲品,星期六日都有架☀️同時都有a la carte menu可以叫,今次我地就揀咗啲單點菜式~日式青芥末威靈頓三文魚 $298呢度嘅威靈頓三文魚用咗fusion做法🇯🇵嚟到已經好貼心咁切好咗四件,唔怕自己切到散晒😌 焗到金黃色嘅酥皮唔算好厚,入面以紫菜同芥末白汁代替忌廉菠菜🌱中間包住嫩滑嘅三文魚柳,魚柳嘅調味較輕🐟食得出本身嘅味道,身為呢個菜式嘅主要調味醬汁,芥末白汁嘅味道恰到好處,芥末味唔會太重,旁邊亦配有黑醋沙律,緩解返酥皮嘅油膩感🥗日本廣島蠔意大利飯 $218有五大隻肥美飽滿嘅廣島蠔🦪仲有晶瑩透亮嘅三文魚子作點綴,廣島蠔煮到啱啱熟狀態😗質感厚身creamy,而意大利飯則加入白汁煮成🫕仲有啲蔬菜碎粒增加口感🧅

日式青芥末威靈頓三文魚 $298

日本廣島蠔意大利飯 $218
//在節日裏不妨挑選一間有氣氛一點,食物更有特色的餐廳。Memoir主打多國菜,環境寬敞有情調,連餐牌也藏有小心思。//▫️16小時慢煮法國油封鴨髀_$328「是Memoir每日限定的招牌菜,賣相與味道一樣出色。「油封」是指把肉泡在油脂中,一般要將鴨髀要浸在鴨油裏好幾小時再冷藏熟成,是一道花心機、時間的功夫菜。這裏的油封鴨髀合格有餘,外皮非常脆,鴨肉下牛蒡和蘿蔔剛好平衡油膩感。」推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡▫️豆腐牛油果配𝗫𝗢醬_$78「作為前菜來說,xo醬很能打開胃口~豆腐配搭牛油果較少見,口感軟滑,頗有新鮮感。若xo醬的存在感調低一點,應該更能品嚐到豆腐香味。」推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▪️𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿: 湯、前菜、主菜、甜品_$368-468(按自選主菜而定)▫️龍蝦湯_(+$20)「龍蝦味鮮甜、明顯,整體口感濃稠,略為鹹了一點。」推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤▫️吞拿魚腐皮餃「又是一道賣相滿分的精緻前菜~腐皮包裹着粉紅色的吞拿魚和藜麥,整體味道酸酸甜甜,吞拿魚略為瘦了一點。」推薦:🧡🧡🧡🖤🖤🖤▫️日式青芥末威靈頓三文魚「威靈頓三文魚不是坊間常見的菜式,非常考驗火候的控制。要做到外層酥脆,又要保持三文魚的嫩滑口感

▫️16小時慢煮法國油封鴨髀_$328
推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
▫️豆腐牛油果配𝗫𝗢醬_$78
推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
▫️龍蝦湯_(+$20)
「龍蝦味鮮甜、明顯,整體口感濃稠,略為鹹了一點。」
推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤
▫️吞拿魚腐皮餃
推薦:🧡🧡🧡🖤🖤🖤
▫️日式青芥末威靈頓三文魚
「威靈頓三文魚不是坊間常見的菜式,非常考驗火候的控制。要做到外層酥脆,又要保持三文魚的嫩滑口感很不容易。特別在加入了紫菜並以Wasabi取代一般威靈頓使用的黃芥末醬,二者出奇地配搭!」
推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
▫️三重朱古力蛋糕
「很細心地用冷凍過的碟盛戴蛋糕,細節滿分~朱古力蛋糕層次分明,伴碟的龍珠果也裝飾得賞心悅目。」
推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

2022-12-13
用餐優惠
試食活動
2023-01-14 37 瀏覽
😍係位於銅鑼灣登龍街永光中心嘅Memoir!唔單止位置方便,環境仲十分舒適同靚,超適合鍾意打卡嘅靚女去!🤤食物方面有賣相之餘仲好有水準~而且唔係太大份,好適合我呢啲鍾意食嘢但係又想兼顧減肥嘅人~前菜嘅係紅菜頭忌廉湯,creamy得黎仲好開胃!因為我個人本身唔食牛,所以一直以黎都無機會食威靈頓牛肉,但係餐廳嘅Set Menu係有佢地嘅招牌菜-威靈頓三文魚,十分推薦大家黎試架!-Set Dinner aily Soup 精選餐湯 (紅菜頭忌廉湯)🌟4/5-Tofu Avocado with XO Sauce 🌟4/5豆腐牛油果配XO醬-Tuna & Quinoa Tofu Dumplings 🌟4/5吞拿魚腐皮餃-Canada Surf Clam & Scallops Sashimi With Wasabi Pomelo Soy Sauce 🌟3.5/5 💰+58加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油-Salmon Wellington With Wasabi Aiolo 🌟4/5 💰418日式青芥末威靈頓三文魚-Grilled US Prime Beef Hanger Steak With
Set Dinner :
Daily Soup 精選餐湯 (紅菜頭忌廉湯)🌟4/5
豆腐牛油果配XO醬
吞拿魚腐皮餃
加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油
日式青芥末威靈頓三文魚
Grilled US Prime Beef Hanger Steak With Chimichurri 🌟3.5/5 💰468
烤美國頂級牛腹肉配香草醬
New York Cheese Cake 🌟3.5/5
紐約芝士蛋糕
Daily Dessert 🌟3.5/5 💰+10
廚師推介甜品(朱古力蛋糕)
食物:8/10
環境:8/10