2023-12-16 496 瀏覽
位於觀塘工業區附近的一間充滿異國風情的地面餐廳,就在觀塘海濱公園旁邊,大家不妨來這邊遊玩或散步後過來享用餐點,環境相當舒適,也有沙發位置,透光的玻璃與大門融合出讓人更為放鬆的感覺情調。與朋友來一起品嚐這裏的晚飯餐單,我們點了6 course的晚餐,法式前菜有兩份,分別點了漬北海道帶子刺身拼海膽三文魚子蘋果泡沫及咸蛋黃法式焗藍蟹肉,餐點包括一道榛子,烤花菜濃湯及一份意粉,有兩個選擇,海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩或傳統卡邦尼意粉,我們各點了各一份。而主菜我們點了一份加$80可以轉伊比利亞橡樹果治飼黑毛豬鞍,黑椒汁及另加70的澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁。精選甜點是朱古力慕絲甜品,飲品我們各點了一杯Americano 及Honey Lime。漬北海道帶子刺身拼海膽三文魚子蘋果泡沫底層的啫喱感覺充滿海鮮的口感,面層的蘋果泡沫帶出絲絲的清甜香味,夾埋北海道帶子刺身及海膽三文魚子,讓嘴巴唇舌內的鮮甜香味瞬間溶化開來。咸蛋黃法式焗藍蟹肉蟹肉鮮嫩多汁,搭配濃郁的咸蛋黃醬,味道豐富而濃郁,表面金黃酥脆,柔軟的蟹肉口感,鹹中帶點甘香。榛子,烤花菜濃湯非常香濃的花椰菜濃湯,入面還有原隻的花椰菜,咬下去爽脆

漬北海道帶子刺身拼海膽三文魚子蘋果泡沫

咸蛋黃法式焗藍蟹肉

榛子,烤花菜濃湯
非常香濃的花椰菜濃湯,入面還有原隻的花椰菜,咬下去爽脆柔軟,配合榛子及忌廉濃湯的口感大一點粗獷的菜湯滋味,也相當暖胃。

海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩
呢道菜真係驚艷啊!車厘茄同海鮮汁嘅組合簡直完美,加埋嚼勁十足嘅手造薩丁小麵疙瘩同香濃嘅海蝦油漬,口感超級豐富!啖一口,酸甜同鮮味立即爆發,真係好好食嘅組合!

傳統卡邦尼意粉
傳統又美味,意粉彈牙配上濃郁嘅卡邦尼醬,真係一絕!奶香同芝士嘅味道配合得天衣無縫。

伊比利亞橡樹果治飼黑毛豬鞍,黑椒汁
呢款黑毛豬鞍真係好特別,佢哋用伊比利亞橡樹果治飼嘅黑豬,肉質鮮嫩多汁。再加埋黑椒汁,帶出豬肉嘅香味同黑椒嘅辣勁,食落真係口感豐富,非常滿足!

澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁
羊肉柔軟多汁,加埋羊鞍同羊燒汁,都帶出濃郁嘅羊肉風味同燒烤嘅香氣。每一口都好滿足,真係羊肉控必試!

朱古力慕絲甜品
慕絲滑順細滑,朱古力嘅濃郁味道瀰漫口中,作為整到晚飯溫柔敦厚的尾聲。
2023-12-01
5 分鐘 (堂食)
  • 海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩
2023-12-15 56 瀏覽
鄰近觀塘海濱公園附近,位置不太顯眼,有一間六道菜晚餐的西餐廳,星期日食客差不多,環境寧靜,六道菜晚餐$338起,價格不算貴,我認為係觀塘少有的選擇。上菜方面,食物上菜挺緊湊,主菜意粉前後腳上,視乎個人嘅喜好啦,可以好快就食完,6道菜食物份量挺足夠,食完都幾飽。法式餐前小點三文魚子他他,拖羅春卷個人認為全日最好食就係餐前小點,三文魚子他他口感豐富,拖羅春卷外皮脆而拖羅味香,挺喜歡這個味道。前菜漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子•蘋果泡沫帶子刺身及海膽味道新鮮,非常開胃,味道配搭得宜。奧斯迦鱒魚子醬,牛肉韃韃,芝士乳泡相比另一個前菜,牛肉他他味道就正常水平,不過份量十足。海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩小面口感煙靭,蕃茄味濃香,也算不錯。傳統卡邦尼意粉芝士味香,意粉都掛滿了芝士汁及蛋香,煙肉鹹香。主菜美國安格斯牛柳•羊肚菌汁牛柳五成熟,中間位置比較好,牛味香,但肉質比較嚡,個人更加喜歡牛扒的口感。星班魚柳,魷魚,柚子胡椒•日式高湯汁個人認為魚柳比牛柳更出色,香煎魚柳,內裏鎖實魚的肉汁,魷魚都非常彈牙。飲品Honey LimeHoney LINE滋潤,而且解膩,又可以幫助消,味道不錯凍咖啡

法式餐前小點
三文魚子他他,拖羅春卷

前菜
漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子•蘋果泡沫
帶子刺身及海膽味道新鮮,非常開胃,味道配搭得宜。

奧斯迦鱒魚子醬,牛肉韃韃,芝士乳泡
相比另一個前菜,牛肉他他味道就正常水平,不過份量十足。

海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩
小面口感煙靭,蕃茄味濃香,也算不錯。

傳統卡邦尼意粉
芝士味香,意粉都掛滿了芝士汁及蛋香,煙肉鹹香。

主菜
美國安格斯牛柳•羊肚菌汁

星班魚柳,魷魚,柚子胡椒•日式高湯汁

飲品
Honey Lime
Honey LINE滋潤,而且解膩,又可以幫助消,味道不錯
凍咖啡
凍咖啡亦是正常發揮,咖啡豆味香濃。

甜品
朱古力蛋糕,配藍莓雪糕,配有花生粒,較有口感。

總結食物份量不錯,性價比高,當然中環/港島的Fine dining 唔能夠比較(價錢都差好多),不過唔洗過海就可以慢慢地同好友享受晚餐,仲望到海濱,都算係一個好嘅選擇。
2023-12-12 52 瀏覽
Mg cafe位於觀塘海濱,提供了一個法式美食體驗。他們的6道菜式套餐以及風味獨特的料理使得用餐變得非常令人愉悅。餐前小點包括了吞拿魚蓉春卷和三文魚蓉撻。這兩道小點都非常精緻,吞拿魚蓉春卷外皮酥脆,內部則有豐富的吞拿魚味道。三文魚蓉撻則口感豐富,結合了酥脆的外殼和鮮美的三文魚內餡。前菜方面,他們提供了漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,配上蘋果泡沫。這道菜色彩繽紛,帶子刺身鮮嫩多汁,海膽和三文魚子則增添了豐富的海鮮風味,而蘋果泡沫則為整道菜帶來了清新的口感。另一道前菜是奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃鞋,芝士乳泡。這道菜的組合非常獨特,奧斯迦鱘魚子醬的鮮味與牛肉韃鞋的嫩滑完美結合,芝士乳泡為整道菜增添了豐富的奶香味道。榛子烤花菜濃湯是一道非常濃郁的湯品,榛子的香氣和花菜的鮮甜相互融合,營造出一個令人愉悅的口感。意粉方面,他們提供了海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩和傅統卡邦尼意粉。海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩的海鮮味道鮮美濃郁,而傅統卡邦尼意粉則以其獨特的酸辣風味令人驚艷。我個人鍾意小麵疙瘩,比較煙靭,特別同有口感。主菜方面,招牌燒三黃雞和金華火腿雞原汁是必試的菜式。招牌燒三黃雞烤得恰到

主菜方面,招牌燒三黃雞和金華火腿雞原汁是必試的菜式。招牌燒三黃雞烤得恰到好處,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,搭配金華火腿雞原汁更是美味絕佳。

如果你喜歡羊肉,不妨嘗試澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁(另+ $70)。這道菜以澳洲羊肉為主角,肉質鮮嫩,搭配羊燒汁更是美味可口。

最後,精選甜點為這頓美食體驗畫上完美的句點。他們的甜點豐富多樣,無論其6道菜式套餐價格為$338,我認為這是一個cp值高的選擇。

1K
2023-12-05 64 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨價廉味美6 course set 🥰-MG Cafe 🇭🇰 觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖 🇭🇰-☕️ 以前返牛頭角有時都會去MG cafe食lunch, 係靚西餐既好選擇所以好旺場☕️ 上星期既去海濱玩嘉年華先知佢地都有超高質既6-course dinner menu $338真係行遠少少都抵-📜6 Course $338✔️法式餐前小點✔️前菜✔️湯✔️意粉✔️主菜✔️精選甜品✔️餐飲-🥠法式餐前小點勁精繳❣️💯拖羅卷: 似炸春卷薄脆皮辣辣地, 包住鮮甜拖羅蓉💯三文魚他他: 個撻皮同拖羅卷個皮一樣脆, 三文魚碎加三文魚子新鮮大爆發, 仲有清新牛油果醬-🧆前菜五選一全部都好吸引🤤✨紅蝦韃韃•甜菜脆片•柚子醬: 紅蝦份量多, 脆片味淡唔遮蓋紅蝦鮮味同時增加口感; 柚子醬同檸檬皮有提升作用食落超清新✨奥斯迦鱘魚子醬•牛肉韃韃•芝士乳泡: 韃韃比常見既冇咁酸, 帶少少辣; 質地厚實而柔滑; 乳泡份量剛好連牛肉一齊食更濕潤-🍲湯💯榛子烤花菜濃湯: 清甜幼滑既湯中間有棵大花菜, 面頭再有榛子碎-🍝意粉二選一✨海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩: Hand-made Gnocchetti像貝殼
👧🏻😋👅🍽✨

✔️精選甜品
✔️餐飲

🥠
法式餐前小點勁精繳❣️
💯拖羅卷: 似炸春卷薄脆皮辣辣地, 包住鮮甜拖羅蓉

🧆
前菜五選一全部都好吸引🤤
紅蝦韃韃甜菜脆片柚子醬
斯迦鱘魚子醬牛肉韃韃芝士乳泡

🍲

🍝
意粉二選一
✨海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩: Hand-made Gnocchetti像貝殼粉但更有咬口, 個汁既蝦同茄好突出好鮮甜
✨傳統卡邦尼意粉: 煙肉帶油香, 汁重芝士味; 意粉Al dente

🍗
主菜五選一齊晒豬牛羊雞魚
💯招牌燒三黄雞•金華火腿雞原汁: 雞皮燒到脆身, 包住濃香雞油; 雞肉嫩滑啖啖肉
💯澳洲羊扒•羊鞍•羊燒汁 (另+$70): 羊扒羊鞍配上蒜頭同燒汁, 簡單得黎好味

🍫
精選甜點
✨朱古力慕絲配雲呢拿雪糕: 慕絲軟身帶濃香朱古力味, 雪糕勁香有雲呢拿籽

🍹
餐飲
💯可選 Americano或 Honey Lime

紅蝦韃韃甜菜脆片柚子醬
斯迦鱘魚子醬牛肉韃韃芝士乳泡
2023-12-04 58 瀏覽
MG Cafe 觀塘海傍經過好多次第一次去試, 裝潢走復古風格幾有Feel, 食物質素及擺盤都係用心Dinner menu (6 course) $368 per head Amouse Bouche 法式餐前小點吞拿魚蓉配左泡菜, 三文魚籽, 而另外三文魚搭配青瓜、小蕃茄, 底下無論米通定撻底都脆卜卜, 味道refreshingAppetizers 前菜 5選1, 每款都好吸引. 選擇困難嘅可以選8 /10course $428/528 dinner 就可以試3/5款.漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子•蘋果泡沫Hokkaido Scallop Ceviche, Uni, Ikura Sommen Jelly Apple Foam帶子甜嫩, 仲有甜海膽, 咸香三文魚子, 被細膩蘋果泡沫所遮蓋住, 整個組合refreshing. 味道口感層次都好豐富奧斯迦鱘魚子醬, 牛肉撻撻, 芝士乳酪Osietra Caviar, Beef Tartare, Pecorino Cheese Foam 通常beef tartare 都會配合fresh d 調味. 今次後而用左芝士foam, 而佢係帶好
MG Cafe

Amouse Bouche 法式餐前小點

Appetizers 前菜

漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子•蘋果泡沫

奧斯迦鱘魚子醬, 牛肉撻撻, 芝士乳酪
通常beef tartare 都會配合fresh d 調味. 今次後而用左芝士foam, 而佢係帶好香濃cheese 味, 上面仲有魚子醬. 第一次試呢個配搭特別得黎估唔到又幾match

榛子 烤花菜濃湯
Cauliflower Veloute, Hazelnut Soup
質地細膩幼滑, 味道濃郁, 仲有有烤過嘅花菜

意粉 Pasta
傳統卡邦尼 Spaghetti Carbonara
海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩 Handmade Gnocchetti Sardi with Prawns, Confit Cherry Tomatoes, Seafood Sauce
Carbonara spaghetti al-dente, 蛋香味. 不過好像有parmesan cheese 咸味. 但覺得🧀香味好像唔算好強, 味道有點單調, 覺得比起其他有點失色
而後者酸酸甜甜SAUCE, 蝦肉結實彈牙, 手造薩丁小麵疙瘩帶有點咬口都唔錯

主菜 Main
招牌燒三黄雞,金華火腿雞原汁
Roasted Three Yellow Chicken, Truffle Mashed Potato, Asparagus, jimhun Ham Chicken Jus
5選一選擇都吸引, 雞皮燒得金黃微香脆, 用左雞脾肉好嫩滑, 仲帶有金華火腿嘅鹹香味🙌🏻 一邊薯蓉好香牛油味又幼滑

伊比利亞橡樹果飼黑毛豬鞍 黑椒汁
Sous Vide Duric Pork Rack, Lemon Puree, Carrot, Broccolino, Black Pepper Sauce
豬鞍慢煮, 肉質細膩熟度剛好, 入口嫩滑. 好特別地配左lemon Puree, 原本以為薯蓉食左大啖, 酸味清醒哂🤣 夾埋減少左肉膩好正

精選甜點
朱古力慕絲微苦香濃幼滑, 搭配雪糕🍦. 無想像中咁甜, 仲有酸酸士多啤梨🍓好夾

餐飲可選Honey Lime/ Americano
餐廳好有氣氛, 對面係觀塘海濱公園 食完飯去海邊行下好有feel

窩夫與蝦子餅某週末逛完觀塘海濱公園,去對面的MG Cafe吃晚飯。時間尚早,食客不多。點了六道菜的晚餐($338起),另有八道菜($428起)或十道菜($528起)的選擇。法式餐前小點有三文魚撻和吞拿魚蓉卷,賣相精緻。依職員的建議將三文魚撻整個放進口裡感受豐富的口感,撻底香脆像春卷皮,三文魚加了檸檬汁調味,口味清新。吞拿魚蓉又是另一種口感,蔥味突出。前菜一咸蛋黄法式焗藍蟹肉熱辣辣上桌,藍蟹肉份量足,咸蛋黃味濃得來又不會太鹹。單看前菜二漂亮的賣相,根本不知道它是什麼。蘋果泡沫下有漬北海道帶子刺身和海膽等,窩夫與蝦子餅顧著吃,忘了拍下那大大塊的超鮮甜海膽呢。湯是用椰菜花做的,加了烤過的椰菜花和榛子碎,令幼滑的濃湯生色不少,驚喜之作。第四道菜是意粉,窩夫選了海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩,小麵疙瘩口感煙韌,海蝦爽口彈牙,油漬車厘茄香甜。蝦子餅的傳統卡邦尼意粉傳來陣陣芝士香味,吃下去還有蛋香和煙肉的鹹香,味道豐富,醬汁不會太厚太膩。主菜時間,先來招牌燒三黄雞,雞皮燒成金黃色,又薄又脆,雞肉嫩滑,不愧為招牌菜。配菜黑松露薯蓉亦十分出色。另一主菜是澳洲羊扒拼羊鞍(另加$70),擺盤明顯花過心

時間尚早,食客不多。

三文魚撻及吞拿魚蓉卷

咸蛋黄法式焗藍蟹肉

漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子、蘋果泡沫

榛子.烤花菜濃湯

澳洲羊扒拼羊鞍

另一主菜是澳洲羊扒拼羊鞍(另加$70),擺盤明顯花過心思,羊扒和羊鞍都很有水準,羶香剛剛好,不油不膩。
Honey Lime

飲品方面,Americano或Honey Lime二選一,窩夫與蝦子餅都喝Honey Lime,既滋潤又幫助消化。
朱古力蛋糕配芒果雪糕

甜品是朱古力蛋糕配芒果雪糕,朱古力蛋糕帶雙重口感,朱古力味香濃,甜度適中。
2023-11-25
三文魚撻及吞拿魚蓉卷
咸蛋黄法式焗藍蟹肉
漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子、蘋果泡沫
榛子.烤花菜濃湯
澳洲羊扒拼羊鞍
朱古力蛋糕配芒果雪糕
今日經過觀塘海濱公園,係附近揾左呢間格局雅致嘅西餐廳食lunch🥰佢裝修好靚,落地玻璃窗令日光曬到入黎,餐廳嘅食物擺盤都好靚,心情都好啲架😋*****🐷🍖烤西班牙杜洛克豬鞍 黑椒汁 $168呢個豬鞍外型煎得好靚,仲配左薯條同時蔬~都焗得好香!薯條新鮮炸起外脆內軟架🍟💖🐮🥩阿根廷草飼黑安格斯肉眼牛扒 乾蔥紅酒汁 $188牛扒我叫左七成熟,佢煎得好香入面仲有少少粉紅色勁正😍安格斯嘅肉質軟唸好易咬,完全冇筋架~佢另外配左芥末、岩鹽、同埋乾蔥紅酒汁可以點😌不得不提個蒜頭🧄勁香!連我平時唔鍾意食蒜嘅人都食晒成粒!(太誇張了吧🤭)☕️Flat White +$18🍯Hot Honey Lime free 跟餐free嘅熱青檸蜜都好好飲,用左蜜糖去溝出黎,唔係就咁開水架,好有誠意呀💖💖*****

*****

🐷🍖烤西班牙杜洛克豬鞍 黑椒汁 $168

🐮🥩阿根廷草飼黑安格斯肉眼牛扒 乾蔥紅酒汁 $188

☕️Flat White +$18
🍯Hot Honey Lime free

*****

2023-11-22
10 分鐘 (堂食)
2023-11-25 301 瀏覽
依家嘅九龍灣,牛頭角,觀塘越來越多商廈,而且啲商廈仲越嚟越靚。今日見完客,夜晚就同個客喺牛頭角商廈其中一間Cafe食個晚餐。☕️呢間Cafe望落去係一間好歐陸式復古嘅Cafe,但係想講,估唔到佢哋嘅食物,都真係令我啲驚喜!我哋叫咗一個set dinner,六個course!前菜 - 漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫🍎 係北海道嘅帶子刺身,面頭係蘋果泡沫,裏面有海膽,面頭鋪咗三文魚子,泡沫嘅味道酸酸甜甜,都幾得意好開胃。鹹蛋黃法式焗藍蟹肉🦀 原來蟹肉加鹹蛋又幾好食喎!但係呢呢度菜,膽固醇超高食一次半次就OK啦湯 - 榛子,烤花菜濃湯🥣 好香濃,味道層次好豐富意粉 - 海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘔🍝 手造嘅薩丁麵真係好少响出面識到,煙煙韌靭,好特別嘅味道!卡邦尼意粉🇮🇹 比起出面嘅卡邦尼意粉,芝士味唔算太重,好食又唔太好飽滯!主菜 - 燒三黃雞🐓係cafe嘅招牌菜皮脆,多肉汁,好juicy。雞胸肉煮得都唔嚡!黑椒汁豬鞍🐖肉質柔嫩,肉汁飽滿。伴碟薯蓉加咗檸檬,汁酸酸地,好醒胃!甜品 - 🍨Brownie + 雪糕Brownie有啲甜,最後都食唔晒成個!朱古力味超超超濃厚口,

我哋叫咗一個set dinner,六個course!

前菜 -
漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫

鹹蛋黃法式焗藍蟹肉

湯 -
榛子,烤花菜濃湯
🥣 好香濃,味道層次好豐富

意粉 -
海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘔

卡邦尼意粉

主菜 -
燒三黃雞

🐓係cafe嘅招牌菜
皮脆,多肉汁,好juicy。雞胸肉煮得都唔嚡!

黑椒汁豬鞍

🐖肉質柔嫩,肉汁飽滿。伴碟薯蓉加咗檸檬,汁酸酸地,好醒胃!

甜品 -
🍨Brownie + 雪糕
Brownie有啲甜,最後都食唔晒成個!朱古力味超超超濃厚口,如果鍾意食朱古力嘅人,應該會超級欣賞呢個甜品

雪糕味道幾得意係,檸檬味濃,但唔太酸,响出面未食過呢個味道!

Honey Lime
🍹味道酸酸甜甜,好滋潤,好適合呢幾日天氣乾燥嘅時候飲!

呢間Cafe嘅食物,每一碟都係細細地嘅份量,所以係可以食得晒嘅!同埋可以再encore!!!
2023-11-23
👍🏻 6-course Dinner Set同另一半慶祝一下拍拖紀念日☺️佢揾咗呢間Café 裝修行復古風格 靚靚💕食物質素及擺盤都係用心出品!✅ 法式餐前小點兩樣餐前小點都係偏向清爽、清新嘅路線 芒果嘅酸甜🥭令到人胃口大開 三文魚鮮甜味美 搭配青瓜、小蕃茄 好清爽!✅ 前菜- 漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子•蘋果泡沫:集合左我最愛嘅食材 呢個呈現方法十分有趣 食材新鮮 充滿大海滋味🙆🏻‍♀️- 咸蛋黃法式焗藍蟹肉:非常特別嘅配搭🙌🏻蟹肉份量頗多 咸蛋黃味道剛剛好 輕微嘅鹹味更能突顯蟹肉嘅鮮甜🦀✅ 榛子,烤花菜濃湯:味道濃郁 有烤過嘅香氣!而且質地細膩 幼滑😉✅ 意粉- 傳統卡邦尼:傳統路線嘅卡邦尼 蛋香味濃郁 亦有煙肉的鹹香 巴馬臣芝士🧀係必備嘅💕- 海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩:蕃茄味道非常突出 酸酸甜甜嘅醬汁 加埋海蝦鮮味 正🙆🏻‍♀️手造薩丁小麵疙瘩 亦較有口感 ✅ 主菜- 招牌燒三黄雞,金華火腿雞原汁:金黃色嘅雞皮 十分吸引眼球😉雞肉能夠保持嫩滑 充滿油香!金華火腿嘅鹹香味道將菜式昇華 值得一試🙌🏻- 杜洛克豬鞍,黑椒汁:靚靚擺盤 豬鞍熟度剛剛好 入口嫩滑 肉味較濃✅ 精
👍🏻 6-course Dinner Set

✅ 法式餐前小點

✅ 前菜

✅ 意粉

✅ 主菜

✅ 精選甜點
香濃幼滑嘅朱古力慕絲 味道微苦 搭配雪糕🍦同士多啤梨🍓好夾 完美嘅ending

注意事項⚠️
- 餐飲可選Honey Lime🍋/ Americano☕️

- 餐廳氣氛好適合拍拖 而且對面係觀塘海濱公園 食完飯可以出去海邊行下👏🏻
2023-11-23 28 瀏覽
今天終於完成籌備已久的presentation,獎勵一下自己和好拍檔,就到觀塘海濱公園旁的MG Cafe吃個晚餐。MG Cafe食物質素高,lunch time經常滿座需要等位,晚上倒沒吃過。餐廳環境非常舒適,晚上較寂靜,令人感覺放鬆。六道菜晚餐才三百多,必須試試。法式餐前小點雖說是小點但也製作認真。【三文魚沙律青瓜脆餅】、【柚子醬三文魚籽油甘魚韃韃】鮮美十足,清新又有口感。前菜【奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士乳泡】外圍是creamy柔滑的芝士乳泡,裡面鮮牛肉韃韃和魚子醬的兩種鮮味配搭也是絕品,上面一些金箔配搭散發黑光的魚子醬,看起來挺高級的。【咸蛋黃法式焗藍蟹肉】焗出來金黃色的,先嚐到口感香脆的蛋黃,然後就是啖啖蟹肉,喜歡吃蟹的我很滿足。湯品【榛子椰菜花忌廉湯】口感濃稠,烤椰菜花味道香甜。意粉【海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩】海蝦鮮爽,車厘茄酸酸甜甜,意粉掛汁能力高又有嚼勁,每啖都吃得滋味。主菜【招牌燒三黄雞】是招牌菜式,給我留下了深刻的印象。雞脾部位肉質超嫩滑多汁,脂肪均勻滿是油香。醬汁是金華火腿雞原汁,更加能帶出雞肉原味。燒烤時間控制得剛剛好,外皮薄薄而香脆,口感非常棒。【

前菜

湯品
【榛子椰菜花忌廉湯】口感濃稠,烤椰菜花味道香甜。

意粉

主菜

【美國安格斯牛柳配羊肚菌汁】叫了七成熟,處理得剛剛好。肉質軟腍肉汁豐富,真是頂級牛肉。

甜點
【朱古力蛋糕配雲尼拿雪糕】蛋糕上層是甜脆,下層是幼滑,兩種完全不同口感挺有特色。雲尼拿雪糕有雲尼拿籽,真材實料。吃著幸福感滿滿的~

餐飲可選Americano或Honey Lime,選擇較少,我們選了Honey Lime,酸酸甜甜解一下膩,perfect!
2023-10-30 70 瀏覽
觀塘区是平日繁忙上班點,周末到附近餐廳吃下午茶的話,人少位置多,肯定能可以感受到休息和舒閒。今日我又找了一家西餐廳想下午茶一番,誰知道時間過早,只有午餐套餐,看來午餐套餐也不太昂貴,有些亦屬brunch類別,於是嘗試了一下。那牛肉漢堡,牛肉有點乾,牛肉片上又加了肉粒,更顯硬,雖然廚子再放上意大利通粉以特色添加色彩,都不能解決口感差的問題。面包脆配搭沙律菜才使我可以吃下去。草食牛扒雖然是七成熟,但廚子掌握還可以,吃時,口內仍可感到草原的牛味。
2023-10-23 67 瀏覽
週末去觀塘路過了一家海濱Cafe!就在海濱公園附近很有歐洲復古度假風那味兒!看到他家All Day Breakfast里竟然寫有烤菠蘿~不過很可惜去的時候過了早餐時間…但剛上新的午餐看著也很不錯於是不知道怎麼點就找店家推薦哈哈!發現他家的原材料真的蠻高質耶!鮑魚冷面里的三文魚籽實在是太美麗了~~(令我想起之前在函館朝市看到的那些魚籽…)粒粒都爆漿!烤三黃雞也是皮脆肉juicy!配著魚籽米飯太香啦~~香蕉摩卡咖啡也好可愛哦底部還有香蕉泥另外ice cube咖啡倒完牛奶後再撒橙皮也蠻不錯的!週末去的時候人不太多和朋友坐著聊了很久吃完後再去了海濱散散步實在是太愜意啦!
週末去觀塘路過了一家海濱Cafe!
就在海濱公園附近
很有歐洲復古度假風那味兒!
不過很可惜去的時候過了早餐時間…
但剛上新的午餐看著也很不錯
於是不知道怎麼點就找店家推薦哈哈!
發現他家的原材料真的蠻高質耶!
鮑魚冷面里的三文魚籽實在是太美麗了~~
(令我想起之前在函館朝市看到的那些魚籽…)
粒粒都爆漿!
烤三黃雞也是皮脆肉juicy!
配著魚籽米飯太香啦~~
香蕉摩卡咖啡也好可愛哦
底部還有香蕉泥
另外ice cube咖啡倒完牛奶後再撒橙皮
也蠻不錯的!
週末去的時候人不太多
和朋友坐著聊了很久
吃完後再去了海濱散散步
實在是太愜意啦!
觀塘出左名多隱世美食🫣今日襯好天黎左觀塘海濱行下順便試左今日介紹依間MG Cafe。裝修以復古風為主,一入去去見到好多靚靚蛋糕同擺滿靚靚咖啡杯☕️今次嗌左兩個lunch set,分別係三黃雞同一款意粉🍝三黃雞超級有驚喜😍咁啱食到雞肶位,一咬落去雞皮好香口,爆晒肉汁,肉質超級嫩滑🐔單食個雞已經好滿足。再試下佢個汁帶少少酒香味,又另一個層次👍意粉調味好特別,中式鮑魚汁絲瓜雲耳配西斑牙辣肉腸,完全未食過既口味,值得一試😋飲品方面,一上枱已經比靚靚咖啡杯吸引左,打卡一流💯咖啡偏nutty,奶味突出,飲落好順滑💕🔸西班牙辣肉腸•鮮魷魚•絲瓜雲耳蒜片鮑魚汁扁意粉🔸招牌燒三黄雞•三文魚子•日本珍珠米飯🔸Hot Honey Lime 🔸Hot Latte📍#MGCafe (#觀塘美食)#觀塘 海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸西班牙辣肉腸•鮮魷魚•絲瓜雲耳蒜片鮑魚汁扁意粉
🔸招牌燒三黄雞•三文魚子•日本珍珠米飯
🔸Hot Honey Lime
🔸Hot Latte

📍#MGCafe (#觀塘美食)
#觀塘 海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 招牌三黃雞
2023-10-11 59 瀏覽
依家餐廳,已經食咗無數次,有第一次食完之後,已經覺得佢好好食,只要一嚟牛頭角都會食。all day 份量都好多,炒蛋好大份,又有腸仔。咖啡係好好飲,平時經過就算唔食嘢都會買杯咖啡酒,仲有得草印仔。我覺得以佢平凡嘅裝修,佢係出乎意料嘅好食。推薦大家食慢煮雞胸牛角包。
2023-10-07 95 瀏覽
趁著假日來到海濱公園走走旁邊這間落地玻璃的餐廳配上烏絲燈泡,充滿復古氣氛環境相當舒適✨紅酒燴牛尾肉醬配闊條面配上惹味肉醬.牛尾肉也很軟腍每條闊條麵也沾上醬汁✨Breakfast Fantasy全日早餐也有不同的配搭滑溜溜的炒蛋.加上一咬就爆汁的芝士腸車厘茄 和 沙律菜新鮮爽口超好味呢✨French Croissant特別欣賞牛角包熱辣辣.超級酥脆.有驚喜✨Honey Lime加上新鮮青檸.味道清新,不會太甜食物質數也超出預期下次都會再來
趁著假日來到海濱公園走走
旁邊這間落地玻璃的餐廳
配上烏絲燈泡,充滿復古氣氛
環境相當舒適

✨French Croissant
特別欣賞牛角包
熱辣辣.超級酥脆.有驚喜

✨Honey Lime
加上新鮮青檸.味道清新,不會太甜

食物質數也超出預期
下次都會再來