2025-02-06 0 瀏覽
位於花墟附近嘅泰菜館啱晒買完花後坐低食下野店內光猛舒適,店員殷勤友善🔹全日優惠套餐(2-3人套餐)$339🔹包括前菜、小食、兩份主食、兩杯飲品🔅海鮮冬陰功配料有青口、鮮蝦同菇菇香料充足,酸辣程度比想像中高但又會忍唔住不停少少咁飲,惹味🔅炸泰式魚餅🔅泰式香茅雞翼🔅香葉雞三款小食各有特色,小編較為喜歡魚餅香口彈牙,記得要點點泰式甜酸醬🔅馬拉盞炒芥蘭苗芥蘭苗鮮嫩爽脆,揀用馬拉盞去炒更加增添香口味道,推介🔅慢煮牛舌湯河牛舌煮得軟腍,厚切除咗賣相靚之外實質上食落會更加有口感🔅香茅豬扒黄咖哩配飯豬扒香而且鬆軟,黄咖哩帶點甜味唔算辣,用嚟撈飯一流
位於花墟附近嘅泰菜館
啱晒買完花後坐低食下野
店內光猛舒適,店員殷勤友善

🔹全日優惠套餐(2-3人套餐)$339🔹
包括前菜、小食、兩份主食、兩杯飲品

海鮮冬陰功

🔅海鮮冬陰功
配料有青口、鮮蝦同菇菇
香料充足,酸辣程度比想像中高
但又會忍唔住不停少少咁飲,惹味

🔅炸泰式魚餅
🔅泰式香茅雞翼
🔅香葉雞
三款小食各有特色,小編較為喜歡魚餅
香口彈牙,記得要點點泰式甜酸醬

🔅馬拉盞炒芥蘭苗
芥蘭苗鮮嫩爽脆,揀用馬拉盞去炒
更加增添香口味道,推介

慢煮牛舌湯河

🔅慢煮牛舌湯河
牛舌煮得軟腍,厚切除咗賣相靚之外
實質上食落會更加有口感

香茅豬扒黄咖哩配飯

🔅香茅豬扒黄咖哩配飯
豬扒香而且鬆軟,黄咖哩帶點甜味
唔算辣,用嚟撈飯一流

2025-02-06 17 瀏覽
一期一會,揀咗大家嘅中間點食晚餐🍜🥬 新開張期間,套餐有7折優惠,食物豐富,味道不錯,3個女仔分享都足夠,性價比高👍🏽手機落單後10分鐘,幾乎已上齊菜⚡️泰式生菜包🥬 蔬菜爽脆,肉碎炒得好味,份量多到可以撈飯🤣小食炸泰式魚餅辣辣地 🐥泰式香茅雞翼同香葉雞味道濃郁;🥬蔬菜有馬拉盞炒芥蘭苗,均衡飲食😆 主菜揀咗馬拉盞炒飯配雞肉串,伴有蝦片,炒飯帶淡淡鹹香味,好好味😋 由於有炒飯,另一款揀咗炭燒豬扒湯粉,湯底揀咗限量清雞湯底,豬扒肉質軟嫩,不過豬扒浸喺湯中,令炭燒風味冇咁突出,配飯會比較合適餐飲揀咗泰式奶茶☕️同桂花花蜜

手機落單後10分鐘,幾乎已上齊菜⚡️
泰式生菜包
泰式生菜包🥬 蔬菜爽脆,肉碎炒得好味,份量多到可以撈飯🤣

小食炸泰式魚餅辣辣地 🐥泰式香茅雞翼同香葉雞味道濃郁;
🥬蔬菜有馬拉盞炒芥蘭苗,均衡飲食😆

餐飲揀咗泰式奶茶☕️同桂花花蜜
上周旺角逛街,發現有間新開的越泰料理餐廳,裝潢以越南風情為主,落地玻璃有助自然採光,讓店內明亮舒服!座位闊落,還有多人卡位,在這約會或聚會都不錯✿✨全日優惠套餐 $485/ 2-3人現時有7折優惠😍 套餐內容很豐富,yo見抵食,一於去試試!🎈前菜 APPETIZER有海鮮冬陰公/泰式生菜包2選1海鮮冬陰公有蝦有青口料足又豐富,酸辣開胃!🎈小食SIDE DISH炸泰式魚餅(2件)|泰式香茅雞翼(2隻)|香葉雞(2件)|馬拉盞炒芥菜苗小食亦要讚\(^ヮ^)/馬拉盞口味炒芥菜苗好惹味雞翼、魚餅十分香口美味香葉雞亦很嫩滑呀!🎈主菜 MAINS炭燒豬扒湯粉夠大碗,而且炭燒豬扒肉質幾嫩,很不錯!馬拉盞炒飯配雞肉串雞肉串嫩口入味,馬拉盞炒飯粒粒分明,又香又惹味,推!🎈飲品 DRINKS(2杯)套餐還有特飲可選,性價比即刻🆙🆙🆙

✨全日優惠套餐 $485/ 2-3人
現時有7折優惠😍 套餐內容很豐富,yo見抵食,一於去試試!

🎈前菜 APPETIZER
有海鮮冬陰公/泰式生菜包2選1

海鮮冬陰公有蝦有青口
料足又豐富,酸辣開胃!

🎈小食SIDE DISH

小食亦要讚\(^ヮ^)/
馬拉盞口味炒芥菜苗好惹味
雞翼、魚餅十分香口美味
香葉雞亦很嫩滑呀!

🎈主菜 MAINS
炭燒豬扒湯粉

夠大碗,而且炭燒豬扒肉質幾嫩,很不錯!

馬拉盞炒飯配雞肉串
雞肉串嫩口入味,馬拉盞炒飯粒粒分明,又香又惹味,推!

🎈飲品 DRINKS(2杯)
套餐還有特飲可選,性價比即刻🆙🆙🆙
🏝️熊妹好鐘意行旺角,新春佳節🧨,同樹熊行完花墟花巿經過花園街見到呢一間新開的泰國越南菜《Micro Pho Asian Cuisine 》大大間,門口大大塊招牌寫住新開張期間,二人套餐有七折優惠,原價$485七折後變成$339,仲要免加一,包前菜、小食拼盤、主菜兩款、一款蔬菜同埋飲品兩杯,睇落都好多野食好抵食下,一於要試試。📌餐廳以L型格局,有十幾張枱,有梳化卡位🛋️,有四人長方型枱,枱與枱之間有段距離,保留空間感唔會太逼,燈光通明💡,感覺亮麗光鮮簡潔✨。全日優惠套餐(2-3人餐),$339泰式生菜包雖然話係前菜,但係份量一啲都唔少。翠綠的有六大片,圍住盤邊,盤裡裝住一大堆生菜包肉碎,成形一個生菜花,望落好吸睛。靚生菜非常新鮮爽脆,洗得超級乾淨,而且每片都是拱型容易兜住肉碎,明顯有悉心挑選過每片生菜,廚師的用心選材,食客用心感受。點了小辣的肉碎炒得好香,加入了少去泰切粒的泰式辣椒仔同埋豆角粒,炒得好乾身,連埋翠綠嘅生菜一齊食,有菜的纖維配搭肉粒的香辣味,呢個就係生菜包的滋味。小食小食拼盤包泰式魚餅、泰式香茅雞翼同香葉雞,每款各兩件,魚餅夠彈牙,香茅雞翼唔係好大隻不過香茅味幾出,最驚喜的係
全日優惠套餐(2-3人餐),$339
小食
小食拼盤包泰式魚餅、泰式香茅雞翼同香葉雞,每款各兩件,魚餅夠彈牙,香茅雞翼唔係好大隻不過香茅味幾出,最驚喜的係香葉雞,一大片泰國香葉包裹住三角形雞件去烹調,完全鎖住雞汁的香味,更加保留雞肉肉質嫩滑,細細地一件已經滋味無窮,确實做得唔錯!
馬拉盞炒芥蘭苗
用上泰式馬拉盞配料炒芥蘭苗,一上枱芬香撲鼻,芥蘭苗炒到火喉剛剛好,好脆口唔會過淋,食緊一大堆菜落肚感覺纖維滿滿。
慢煮牛舌湯檬粉
呢碗湯粉好大碗,份量多到有點誇張。牛骨湯底清得黎味道又夠濃,而檬粉份量好多,冬天連湯底一齊食,夠哂暖和。
慢煮牛舌湯檬粉
重點在慢煮牛舌,有7,8件大大舊,仲要超厚實,慢煮的方法煮到好軟淋,滲入牛骨湯汁,大大件咬落去啖啖肉,仲咇出濃烈的牛汁,充滿牛味,仲要賣大包份量多到食極都有,食到好滿足😌。
馬拉盞炒飯配雞肉串
食左湯粉,就點碗飯食。馬拉盞炒飯又一驚喜之作喎!以飯炒飯望落平平無奇,撈左馬拉盞一齊炒起好香口,而且米飯食落係帶點黏性但又夠乾身,呢種口感真係好特別,第一次食到咁獨特的炒飯!
馬拉盞炒飯配雞肉串
配料有兩串雞肉串,雞肉大大粒,燒烤得香口,不需要點任何醬汁都好夠味!仲有幾片炸蝦片當小食過下口癮,成個飯抵食又過癮!
泰式檸檬茶,泰式奶茶
泰式檸檬茶(左)
檸檬都有4-5片落足料,配口泰式茶葉沖出的檸檬茶味道偏濃味!
泰式奶茶(右)
泰式茶葉沖起的奶茶味道香濃及偏甜,係獨有的地道奶茶味道!
📌除了二人套餐,仲有好多單點小食、前菜、湯粉、撈檬、咖哩、主菜等等,價錢親民,仲要係太子中心地段唔收加一,今時今日鋪租昂貴的時代真係買少見少,希望新店可以繼續堅持平民價理念✊,定會受盡街坊支持👏🏻!
2025-01-26
泰式檸檬茶,泰式奶茶
2025-02-03 75 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯新年係時候要佈置屋企,我自己就最鍾意去花墟買返啲花返屋企。選擇真係太多,呢個買完嘅時候都已經晚上八點,於是乎喺附近搵吓嘢食。見到有間東南亞菜主打$399二人餐,咁嘅價錢完全唔使考慮就入去試吓。原來二人餐已經包括咗前菜、小食、兩個主食同埋兩杯飲品。前菜泰式生菜包佢哋嘅肉碎夠晒火候,每一啖仲有香辣嘅後勁,最適合同生菜中和一下。泰式香茅雞翼|炸泰式魚餅|香葉雞|馬拉盞炒菜小食方面已經包含咗四款,泰式魚餅口感彈牙又香脆,而香葉雞多肉汁又有清香。主食方面我就試咗香茅豬扒飯和馬拉盞炒飯,香脆嘅豬扒同埋夠晒鑊氣嘅炒飯,我自己覺得都唔錯。飲品我就試咗特別啲,玫瑰花花蜜和桂花花蜜。二人餐已經食得好飽,性價比真係好高。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Micro Pho Asian Cuisine (旺角)旺角花園街232-242號禮賢大廈地下J號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

泰式香茅雞翼|炸泰式魚餅|香葉雞|馬拉盞炒菜

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Micro Pho Asian Cuisine (旺角)
旺角花園街232-242號禮賢大廈地下J號舖

2025-01-31 97 瀏覽
話說喺旺角行完花市,有緣搵到呢間泰越小餐館《Micro Pho Asian Cuisine》,主打泰國菜和越南菜,最近還推出2-3人優惠套餐,當然要試試✨2-3人餐 (原價 $485,優惠價 $339)前菜🥢海鮮冬陰公 (或泰式生菜包)前菜嚟講都算足料,有蝦、青口和秀珍菇,最重要係即叫即煮,味道酸酸辣辣幾醒胃小食🥢泰式拼盤有炸泰式魚餅、泰式香茅雞翼和香葉雞,我自己最喜歡就係炸泰式魚餅,香脆可口,蘸上泰式辣椒醬會更好味🥢馬拉盞炒芥蘭苗炒得爽口,鋪滿蒜蓉和馬拉盞,鹹香惹味香噴噴主菜 (3選2)🥢慢煮牛舌湯粉 揀選了越式河粉和清雞湯,厚切牛舌用了慢煮方法,入口軟腍,而清雞湯底亦非常清甜,每日限量供應*另可揀選檬粉或牛骨湯🥢炭燒豬扒泰婆汁配飯豬扒燒到外層焦香,肉質軟嫩,配上酸酸甜甜嘅泰婆汁,相當開胃飲品🧋泰式檸檬茶/泰式奶茶用上泰國手標茶做茶底,茶味獨特,值得一試

✨2-3人餐 (原價 $485,優惠價 $339)

前菜
🥢海鮮冬陰公 (或泰式生菜包)

🥢泰式拼盤

🥢馬拉盞炒芥蘭苗
炒得爽口,鋪滿蒜蓉和馬拉盞,鹹香惹味香噴噴

主菜 (3選2)
🥢慢煮牛舌湯粉
*另可揀選檬粉或牛骨湯

🥢炭燒豬扒泰婆汁配飯
豬扒燒到外層焦香,肉質軟嫩,配上酸酸甜甜嘅泰婆汁,相當開胃

飲品
🧋泰式檸檬茶/泰式奶茶
用上泰國手標茶做茶底,茶味獨特,值得一試

2025-01-31 81 瀏覽
上星期同好友去左太子呢間新開既餐廳食晚飯聚舊,一入去就見到環境裝飾得唔錯,呢度主打越南菜同泰國菜,見到佢地出左2人餐,二人餐都幾多野食,包左前菜或湯、兩個主食、一個小食拼盤、一個菜同兩杯飲品.🥘前菜 - 海鮮冬陰公足料,有蝦有青口,湯汁惹味,酸辣又開胃.🍱小食拼盤有2件泰式魚餅、2件泰式香茅雞翼、2件香葉雞,賣相都唔錯!炸得香脆,最鍾意食魚餅,夠香.🥬蒜蓉魚露炒菜我地揀左通菜,簡單用蒜蓉同魚露炒菜,唔錯.🍢馬拉盞炒飯配雞肉串呢個真係好正,馬拉盞炒飯夠香!雞肉串配上沙嗲汁,風味突出!旁伴蝦片,好脆!.🍛黃咖哩炭燒豬扒飯炭燒豬扒與咖哩又幾夾,黃咖哩香,而且唔辣,撈飯最夾.🌹凍玫瑰花花蜜玫瑰味幾出幾濃郁,飲落好滋潤!
🥘前菜 - 海鮮冬陰公
足料,有蝦有青口,湯汁惹味,酸辣又開胃
🍱小食拼盤
🥬蒜蓉魚露炒菜
我地揀左通菜,簡單用蒜蓉同魚露炒菜,唔錯
🍢馬拉盞炒飯配雞肉串
🍛黃咖哩炭燒豬扒飯
炭燒豬扒與咖哩又幾夾,黃咖哩香,而且唔辣,撈飯最夾
🌹凍玫瑰花花蜜
玫瑰味幾出幾濃郁,飲落好滋潤!
2025-01-16
2025-01-29 81 瀏覽
臨近新年,呢晚就去咗花墟睇花,行完就去咗花園街搵餐廳食嘢,估唔到呢邊嘅餐廳都幾旺,揀咗間食越泰菜嘅餐廳𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨 𝐏𝐡𝐨 𝐀𝐬𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞門口有推介2至3人餐,睇落價錢都相宜,一於試下!前菜可以揀肉碎生菜包或者係冬陰功,我哋就要咗冬陰公,都幾足料,有幾隻蝦🦐肉質爽彈,仲有青口、秀珍菇、車厘茄等。有小食拼盤同炒菜,感覺上都好豐富,特別鍾意香葉包雞🐥雞肉充滿香料香味。馬拉盞炒菜都炒得幾香,少少微辣好惹味。慢煮牛舌湯粉嘅牛舌煮得啱啱好👅湯底清甜,如果落啲魚露,味道更豐富😋 炭燒豬扒泰婆汁配飯,我哋問店員咩係泰婆汁😂佢話係甜甜酸酸嘅泰式醬汁,點豬扒食真係好開胃😍最後仲有兩杯飲品,成個餐都好豐富,如何女士們唔係好大食,3個人都夠食👍🏻超抵食全日優惠套餐(2-3人餐)$339前菜🔸海鮮冬陰公小食🔸炸泰式魚餅、泰式香茅雞翼、香葉包雞🔸馬拉盞炒菜主菜🔸慢煮牛舌湯粉🔸炭燒豬扒泰婆汁配飯飲品🔸泰式檸檬茶、桂花花蜜

馬拉盞炒菜都炒得幾香,少少微辣好惹味。

超抵食全日優惠套餐(2-3人餐)$339
🔸海鮮冬陰公
小食
🔸炸泰式魚餅、泰式香茅雞翼、香葉包雞
🔸馬拉盞炒菜
主菜
🔸慢煮牛舌湯粉
🔸炭燒豬扒泰婆汁配飯
飲品
🔸泰式檸檬茶、桂花花蜜

2025-01-27 90 瀏覽
今日去旺角花墟真係好多人啊🙈買完花緊係要去醫下肚仔啦😬經過見到呢間超人氣越南x泰國餐廳「Micro Pho Asian Cuisine」好多人等緊位👍原來呢間餐廳開業無耐!小編都試吓先得😊2-3人餐 $339海鮮冬蔭功酸酸微微嘅海鮮冬蔭公湯飲完真係好醒胃😊好開胃好有食慾😬炸泰式魚餅(2件)泰式香茅雞翼(2隻)香葉雞(2件)呢三款小食一上枱就已經香噴噴🤤仲要係熱辣辣,味道都相當之唔錯呀👍馬拉盏炒通菜香噴噴嘅馬拉盞炒通菜食泰菜必吃的😋好有鑊氣 好惹味👍牛舌黄咖喱飯咖喱汁撈飯真係食幾多都得呀😋啲牛舌亦十分之腍👍炭燒豬扒湯粉豬扒大大塊而且已經切好哂一舊舊👍相當之細心!味道亦調得岩岩好😋好味😊玫瑰花花蜜桂花花蜜

2-3人餐 $339

海鮮冬蔭功

酸酸微微嘅海鮮冬蔭公湯飲完真係好醒胃😊好開胃好有食慾😬

炸泰式魚餅(2件)
泰式香茅雞翼(2隻)
香葉雞(2件)

馬拉盏炒通菜

香噴噴嘅馬拉盞炒通菜食泰菜必吃的😋好有鑊氣 好惹味👍

牛舌黄咖喱飯

咖喱汁撈飯真係食幾多都得呀😋啲牛舌亦十分之腍👍

炭燒豬扒湯粉

玫瑰花花蜜
桂花花蜜
👧🏻😋👅🍽✨高質優惠套餐 新店試試佢😎-🇹🇭 太子新開一個月越泰菜裝修靚夠晒光猛, 打頭陣推出全日7折優惠套餐🉐 $339夠2-3人食, 重點係多款‼️豐富‼️高質‼️▫️前菜🥬 泰式生菜包叫左小辣, 豬肉唔算好肥但食落都好juicy, 份量夠多每塊生菜包滿晒都仲有剩; 另可選海鮮冬陰公▪小食🍢 香葉雞MVP勁juicy仲好香青檸味勁清新; 炸泰式魚餅同香茅雞翼都新鮮即炸熱辣辣🤩 另有即炒馬拉盞炒芥蘭苗▫️主菜3選2🥩 慢煮牛舌湯粉賣相好蒼白但食落唔惹小, 牛舌煮到勁腍, 質地介乎牛腩同牛膀之間; 個湯勁重牛骨味好鹹香係可以飲既質素😌🍗 馬拉盞炒飯配雞肉串個飯落左蝦米, 炒得乾身又帶油香, 鋪上厚厚一層乾蒜淨係食個飯都好滿足, 再加上juicy既香茅雞串同重香料脆脆蝦片, 真心勁出色🤯▪飲品2杯🍹 雖然個餐fix左得5杯揀, 但都有我地飲開既泰奶同泰檸, 仲有得揀花蜜飲品
👧🏻😋👅🍽✨
高質優惠套餐 新店試試佢😎

▫️前菜

▪小食

▫️主菜3選2

▪飲品2杯
2025-01-16 243 瀏覽
越南嘢都幾中我口味,俾我發掘到太子開左間幾抵食嘅越南餐廳,仲大大份,值得推介👍🏽兩口子叫左個全日優惠套餐(2-3人套餐), 有前菜、小食、兩個主食、兩杯飲品,$339算係咁😍前菜可以揀海鮮冬陰功/泰式生菜包,我哋要生菜包,擺碟有心思,仲好貼心可以走辣🤭肉碎甜甜地,用生菜包住食又幾惹味😋小食包左3款:炸泰式魚餅、泰式香茅雞翼、香葉雞,我好欣賞個香葉雞,香葉好入味,雞肉夠嫩👍🏽套餐包左碟炒菜,揀左馬拉盞炒芥蘭苗,又幾大碟,而且唔會好油🥬主食叫左慢煮牛舌湯河,好多片厚切牛舌,仲要慢煮得好軟腍,好易咬好夠味🤤另一款馬拉盞炒飯配雞肉串都好有份量,伴碟蝦片夠晒脆卜卜,炒飯夾雜住炸蒜粒,好香口,如果乾身d仲正🍚 飲品唔少得我大愛嘅泰式奶茶,仲可以走甜☕

飲品唔少得我大愛嘅泰式奶茶,仲可以走甜☕