2022-11-10 437 瀏覽
之前試過堂食煙三文魚牛油果煎蛋飽,覺得食物質素好高,牛油果香滑煎蛋香脆。今晚叫外賣,encore 煙三文魚牛油果煎蛋飽加多個軟殼蟹牛油果飽。倆個有牛油果既包都有黑點。感覺十分失望!
感覺十分失望!
外賣自取
2022-10-22 471 瀏覽
經開西營盤做野,唔知食咩好,一出地鐵站就見到哩間burger shop! 裝修好靚,一啲都唔似平時嘅burger shop,好有個人特色🤩😆用左粉藍加黃色做主題,影相都好靚!個日撞岩lunch time,因為舖頭位子唔多,所以爆晒😣不過店員同我講話好快有位,真係等咗10分鐘就有位,同埋我一早睇咗Menu叫定先,所以店員都好好睇住時間幫我整,我一坐低就食得啦!💕🫶等位期間好多人嗌外賣,不過我個人覺得食burger一定要堂食先好食!而事實證明我係冇錯的!!堂食真係好好味🤤🥹我揀左個墨辣芝士牛肉漢堡(小辣),第一啖咬落去,個包烘到勁脆🫡🤩之後個辣醬好惹味,唔係個種’死辣’,仲有入邊配菜好新鮮,夾埋個安格斯牛肉,好多汁,超正🤤🤤配埋佢哋個番薯條,食完辣嘢再食少少甜野,真係絕配!一定再會返嚟食🫶

一定再會返嚟食🫶
2022-10-12 291 瀏覽
一心想試小店,薯條炸over左,深色食落有燶味而且好硬,漢堡肉偏薄,大啡菇都係食落有燶味,唯獨蕃茄及菜新鮮,醬汁都不錯,食幾啖唔餓之後每一啖都感覺難受,不會再試
一心想試小店,薯條炸over左,深色食落有燶味而且好硬,

新鏡
2022-10-12
午餐
2022-05-26 936 瀏覽
放飯行經西環,偶然遇上的驚喜。位置大概是西營盤站A1岀口一出就可見的範圍,有少量堂食座位。白色為主,有齊中英餐牌,印象中仲有啤酒飲。第一次食,當時大概下午四點零,即叫即整,而且好快做好,五分鐘多啲就拎得。比想像中更大份,大概落左半個牛油果,唔係得一兩片貨仔,生菜爽脆,應該加左芝麻醬,煎蛋有脆邊,仲要流心!成件事更惹味。女店員收錢,整包一腳踢,態度都幾好,有問使唔使加飲品小食果啲,係我唔太餓就無加。
放飯行經西環,偶然遇上的驚喜。

牛油果蕃茄煎蛋漢堡
2022-05-25
5 分鐘 (外賣自取)
牛油果蕃茄煎蛋漢堡
2022-05-19 570 瀏覽
平時行過都想試吓呢間餐廳,不過鋪頭較細間所以都冇入去,今日就試過外賣,叫左叫mirror 既burger,即係牛肉+veggie burger 既合體。Veggie 扒係用蕃薯加紅腰豆同蒜片脆炸,口感都唔錯。牛肉都好食,成日包好大好足料,好飽好好食!另外都配左mirror 雞翼,好多herbs好脆,不過不失!

Mirror
Mirror  wings
外賣自取
Mirror
西營盤返工,lunch hour見到哩間burger shop排晒長龍,好多上班一族過嚟買外賣,我都唔汁輸,就試下佢!咁岩入面有位就堂食啦,burger 一定要堂食先好食😋 睇一睇個menu,發現佢哋又素菜又有牛肉可以選擇,而且素菜唔係普通出邊嗰啲impossible meat,而係佢地自家製嘅素菜餅,見出邊無得食,緊係要試下🤪我叫左個mirror burger,入面有素菜餅加牛肉,聽到店員介紹,佢地既理念都係主張健康,出街食嘢都可以均衡飲食,一般大眾嘅諗法: “漢堡包係唔健康”,而佢地嘅漢堡包就做到多蔬菜,有蛋白質又有營養,而且大部分食物,醬汁都係佢地自家製,呢啲小店真係好少見!😆個包一嚟到,嚇親我咁鬼大個包🤣好彩個口都夠大,一咬落去外軟內脆,廚師將個包烘到啱啱好,金黃色,牛肉好juicy,個素菜餅好脆,入面甜甜地,同牛肉好夾!重點係從來未食過呢種味道,好特別,79蚊好抵食,食晒成個包我真係飽足一日😂😂
2022-05-18 364 瀏覽
同區漢堡包店何其多,勁敵環伺之下。佢既素漢堡就脫穎而出。西至堅尼地城 東至上環,因返工地點就係西環 起碼食過20間以上漢堡店。話佢素漢堡同區第一 絕地具有權威性 呢間前後食過10次以上。 牛堡都好食 但同區選擇太多 未算好突出。但佢既素漢堡就唔同,同區唔係無但絕對無佢咁多選擇同出色。 裝修格調簡約得黎舒服,仲係漢堡包店少見既開放式廚房 ,不過位唔多。 質素穩定(以即叫即整人手製作黎講算係非常難得,有d舖頭既醬汁次次唔同味) ,唯獨佢既炸牛蒡實在太油 但我本身好鍾意食炸牛蒡 希望可以有所改善。

2022-03-19 589 瀏覽
This is my second time back here! One of the best burgers I’ve ever had, period. This time, I brought a friend and we tried their: 1. Smoked Salmon BurgerI came back for their smoked salmon burger for the second time. The combination of the gooey egg yolk, fresh strips of smoked salmon, crunchy lettuce leaves and buttery, rich avocado slices. It was heavenly! I love how soft their burger bun was which made the burger a lighter one. I can’t begin to describe how well all the ingredients complimen

1. Smoked Salmon Burger
I came back for their smoked salmon burger for the second time. The combination of the gooey egg yolk, fresh strips of smoked salmon, crunchy lettuce leaves and buttery, rich avocado slices. It was heavenly! I love how soft their burger bun was which made the burger a lighter one. I can’t begin to describe how well all the ingredients complimented each other. I usually stay away from burgers because they can be dry, stodgy or filling. This definitely changed me own perception of burgers! Would recommend this!!

2. Housemade Veggie Burger
My friend decided to try this burger the other day. She also added an extra egg in it for HKD 5. They’re add ons are reasonably priced. For any of the burgers, we could add on HKD 18 more for an upgraded set that comes with a drink and fries. Their fries were crispy and hot! It was nice as they fried it on the spot. The housemade veggie burger was alright. We personally felt that their veggie patty was a little too overpowering in terms of the seasoning that was used. Other that that, all the other ingredients were fresh and their house sauce was delicious.
2021-12-14 659 瀏覽
呢間小店裝修簡約 不過內涵非一般!主打burger 我鍾意食辣叫左個辣既 好好食又好夠辣麵包亦有先烘過 唔會咁易淋左其他加分位係即叫即整 食burger新鮮好緊要😍😍而野飲要左牛油果燕麥沙冰少甜靚女店主話本身都唔太甜 試左又真係冇呃我喎😝又健康又好飲 食完辣辣burger再飲 正呀😍
呢間小店裝修簡約 不過內涵非一般!
主打burger 我鍾意食辣叫左個辣既 好好食又好夠辣
麵包亦有先烘過 唔會咁易淋左
其他加分位係即叫即整 食burger新鮮好緊要😍😍
而野飲要左牛油果燕麥沙冰少甜
靚女店主話本身都唔太甜 試左又真係冇呃我喎😝
又健康又好飲 食完辣辣burger再飲 正呀😍

2021-11-24 565 瀏覽
之前bookmark左呢間良心小店 今日黎開西營盤終於可以一試!自家制素菜餅漢堡 $62 +$18轉套餐(牛蒡/蕃薯條/薯條/炸牛油果+$8)我揀左炸牛蒡 朋友揀左蕃薯條牛蒡頭幾啖食落去好驚喜幾好味 但隔一陣凍左再食就覺得無咩特別同咪有少少油膩感反而蕃薯條甜得黎有少少鹽吊番個味幾正個素菜餅漢堡又係有驚喜 食得塊素菜餅出有蕃薯蓉+鷹嘴豆+紅腰豆睇番d post原來有蕃薯+紫薯+紅腰豆+鷹嘴豆+燕麥!d蓉口感綿密而且外層炸成吉列 正好飽肚好滿足!😬(平日大約12:30黎食lunch唔知係咪咁岩撞正大量外賣單 我地堂食都等左好耐先落到單前前後後等左半個鐘先有得食~)

我揀左炸牛蒡 朋友揀左蕃薯條
反而蕃薯條甜得黎有少少鹽吊番個味幾正
睇番d post原來有蕃薯+紫薯+紅腰豆+鷹嘴豆+燕麥!
d蓉口感綿密而且外層炸成吉列 正
好飽肚好滿足!
😬
前前後後等左半個鐘先有得食~)
2021-10-29 560 瀏覽
《Mirror Burger》Mirror burger 🍔 HKD79Soft Shell Crab 🦀 HKD98+19🍟🥤Mirror burger 漢堡扒牛味吾算超濃超juicy但感覺low fat 配上veggie patty•veggie patty用了蕃薯紫薯紅腰豆鷹嘴豆燕麥 消除負擔感(●°u°●)​ 」🍠豆控薯泥控一定要試試!!!這裹的軟殼蟹是有調味的😂即炸好吃不油膩 還夾上滿滿牛油果🥑和自家醬汁,比mirror burger更加清爽!炸牛蒡都好推薦大家點~整體份量超足 包體也很鬆軟 cp值很高會再沖它家的veggie patty再去的!😆當日我去到超多人外賣,網上外賣平台單都接不停😂可能因為新員工入職所以比幾個人插隊,同遲黎嘅人居然食完,我地嘅包都未到🤣🤣🤣不過 不怪店員啦~都沒停過手😂確保到品質好食就no problem la~🤪@mirror_burger #西營盤美食 #西營盤 #漢堡 #漢堡包 #相機食先 #全力食 #香港美食 #吃貨 #美食 #saiyingpun #saiyingpunfood #hkfood #instafood #hkfoodie #

《Mirror Burger》
Mirror burger 🍔 HKD79
Soft Shell Crab 🦀 HKD98
+19🍟🥤

🍠豆控薯泥控一定要試試!!!

炸牛蒡都好推薦大家點~
整體份量超足 包體也很鬆軟 cp值很高
會再沖它家的veggie patty再去的!

😆當日我去到超多人外賣,網上外賣平台單都接不停😂
不過 不怪店員啦~都沒停過手😂
確保到品質好食就no problem la~🤪

@mirror_burger
#西營盤美食 #西營盤 #漢堡 #漢堡包 #相機食先 #全力食 #香港美食 #吃貨 #美食 #saiyingpun #saiyingpunfood #hkfood #instafood #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #foodporn #hkig #igfood #hkfoodstagram #foodpics #instafood #foodstagram #hkiger #hkburger #westernfood #hamburger #mirrorburger #veggie
2021-09-11 647 瀏覽
Mirror Burger 講起mirror,大家可能會諗起Mirror 嗰十二個人,Anson Lo,Jer,Ian,姜濤等等。但Mirror Burger 係咩回事呢?唔通Mirror出咗Burger ?!(FF太多啦)Mirror Burger以Balance Lifestyle 同素食為主,漢堡分為guilty(有肉)同guilty free (無肉,素食)兩類。素食人士都可以喺呢度食漢堡。仲有牛篣,炸牛油果等特色素食小食。 鏡漢堡$79(+coke zero $8)鏡漢堡由guilty 嘅牛肉漢堡扒同guilty-free嘅自家製素漢堡扒,美式片裝芝士,蕃茄,生菜,紫洋蔥,沙律醬組成。 漢堡太厚,一口係食唔哂所以野嘅。厚到最後我頂唔住要用叉去「解剖」個Burger 黎食。(餐廳並冇刀架,所以我解剖過程都有D難度) 牛肉方面,聽講餐廳用上USDA認證嘅美國牛肉製作。但牛肉太薄,完全冇存在感,雖然話個burger 好厚,但牛肉份量太少。第二,牛肉太乾,呢個關乎廚師煎得過熟,煎到肉汁歸0。相反牛肉其實肉味濃,調味足夠。 素漢堡扒用咗番薯,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆製作,裹咗蛋漿同燕麥片再
Mirror Burger

(FF太多啦)

鏡漢堡

鏡漢堡$79(+coke zero $8)

素漢堡扒用咗番薯,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆製作,裹咗蛋漿同燕麥片再去炸。
首先,素扒實在太過厚啦,素扒佔成個Burger 嘅比例實在太多。

味道方面,外皮脆得黎又帶麥香,內裏軟糯,香甜,飽滿,番薯味濃郁。紅腰豆同鷹嘴豆令個素扒口感更加豐富,豆味並非常香濃。味道係幾清新同香口嘅。

但如同頭先所講,個素扒食到最後會覺得非常飽膩,你知啦,全舊扒都係澱粉質。

麵包用上Burger包嘅王者-brioche。味道正常,有牛油香,甜度也適中。氣乳蓬鬆,證明麵包有足夠時間發酵。麵包並有烘過,防止麵包變濕。

其他配料方面,蕃茄,洋蔥,沙津醬份量都適中。紫洋蔥有用水沖洗過,洗走咗D生洋蔥刺激嘅味道。

用兩句黎總括呢編長文,素扒份量細D,塊牛肉厚D,唔好煎到過熟,咁就perfect啦。
2021-08-16 527 瀏覽
62$既包黎講佢嘅size都算大,不過我覺得佢要增加生意可以有d要改善既地方,例如佢嘅餐牌,應該房多啲真實食物相,餐牌完全唔夠吸引,不過我哋人多所以試埋呢間,佢優點係即場製作,熱辣辣既

2021-08-01
其他
講起Mirror…🪞你會諗起…?!😈一定唔係Burger啦掛🤣🍔朋友大推既Mirror Burger講左咁耐終於黎食啦🥰店面唔大得幾張高枱🙈🍔Mirror Burger $79招牌鏡漢堡🤩即係一塊牛肉一塊自家製veggie patty 好似鏡倒照出黎咁☺️burger勁大舊😳個咀擘到最大都咬唔晒😲個veggie patty真係好特別😭❤️我會為左佢再番黎食! 係用蕃薯🍠紫薯💜紅腰豆 鷹嘴豆同燕麥整成 外脆內軟林林好濕潤 好香蕃薯味🤤(但我唔中意d腰豆🤭)牛肉薄薄地 有炭燒香 牛味都重!😬housemade醬汁係rosemary味既他他醬 帶點中東味道😝麵包烘到外脆內軟☺️💯講真無可挑剔🥰👍🏻

🍔Mirror Burger $79
2021-06-29 364 瀏覽
小店得少量位室內設計簡約風Order 自家製素菜餅漢堡 + 牛油果:一見到未食就已經“嘩”左一聲, 個漢堡比想像中厚!! 好足料!!即叫即整熱辣辣麵包兩邊烘過有輕脆素菜餅超有份量主要係蕃薯蓉+鷹嘴豆, 仲有紫薯, 紅腰豆同燕麥聽聞係每日新鮮製造好新鮮架, 入店時見到店員好勤力刨薯皮素菜餅咬落好”蓉”好綿密囗感, 食出真材實料, 佢係炸完再焗,又唔係厚粉加埋靚靚牛油果簡直係畫龍點睛😆, 重點係真係好好食 🤤 會番兜係近期覺得數一數二超正堡, 希望呢個高質素會一直keep住
小店得少量位室內設計簡約風

Order 自家製素菜餅漢堡 + 牛油果:
即叫即整熱辣辣麵包兩邊烘過有輕脆
聽聞係每日新鮮製造好新鮮架, 入店時見到店員好勤力刨薯皮
係近期覺得數一數二超正堡, 希望呢個高質素會一直keep住
2021-06-12