2019-02-01 2760 瀏覽
朋友推薦聚餐的餐廳,朋友負責點菜,有前菜、刺身拼盤、壽司拼盤、鍋物、炸物、甜品,所有的出品都不錯。服務也很好,會根據你的進餐情況來上菜,不會擺滿一大桌,可以慢慢享受食物又能保持食物的熱度。環境清淨舒服,適合聊天。
2019-02-01
信用卡優惠
MISO is a great-value Japanese restaurant if you have the AE Platinum card, which offers 50% off for dinners on Mon-Thu for two people. The premium sushi platter and the sashimi platter are both fresh and tasty.  My favourite dish is the dessert Coconut Pudding with Black Sesame Ice-cream. It is a MUST try! It tastes like creme brûlée with fresh coconut and creamy sesame ice-cream. Other popular dishes include the avocado soft shell crab roll and the beef udon.

特上壽司拼盤

刺身拼盤

黑芝麻雪糕配椰子布甸

2019-01-14
特上壽司拼盤
刺身拼盤
黑芝麻雪糕配椰子布甸
  • Coconut Pudding with Black Sesame Ice-cream
  • sashimi platter
  • premium sushi platter
  • beef udon
  • avocado soft shell crab roll
2018-12-11 3340 瀏覽
講到新鮮食材 miso既質素真係唔講得笑價錢唔係平 但係食物質素絕對超值推介羊架 西京燒 脆炸雞塊 牛舌 響螺刺身而我最鍾意嘅就係佢個西京燒$190 其實真係幾貴但係佢真係整得好好食出面嘅未必咁新鮮或者整得唔係太好會用沙律醬做配搭佢冇比沙律醬 就咁已經食到魚嘅鮮味正正式式嘅西京燒而佢個燒牛舌 厚薄適中食到小小牛嘅騷味 唔會太油口感好好佢個羊架又係 雖然冇太多醃料但係好淋肉質好好 唔會黐牙小小美中不足係佢個薯蓉上菜時已經凍咗
講到新鮮食材 miso既質素真係唔講得笑
價錢唔係平 但係食物質素絕對超值

• 響螺刺身
  • 西京燒
  • 燒牛舌
2018-12-10 7361 瀏覽
週一中午返工都有食神, 阿SIR請食飯❤️💜仲要去咗怡和大廈既MISO~~😁😁 高級日本餐廳, 係WALK IN 情況下幸好有位, 不過要一個鐘交枱, 呢啲都係中環節奏😫😫門口右手已經有張大既鐵板枱頭等位睇師傅表演👨‍🍳👩‍🍳 仲要側邊有個小水池⛲ 小橋流水聲配搭輕輕私語, 中午係中環都可以係享受🧖‍♀️🧖‍♂️ 不過無BOOK位就坐遠端大枱, MENU 好ELEGANT🎋厚皮面帶住隨意既花痕, 中午選擇都頗多, 不過食咗阿SIR介紹既鐵板餐肉眼薄燒 / 大蝦🍤 / 三文魚三揀二, 搭個炒飯🍚 沙律🥗麵豉湯🍲加錢有三款魚生🍣 魚生先上, 有三文魚, 油甘魚, 仲有一款唔識 😛始終刺身唔係主打, 加上中午人流多, 上枱有少少雪氣未過, 但食得出用料係靚既 麵豉湯用料係足, 厚實既暖湯愛黎開胃 ; 沙律OK~😊😊 黎到主角, 揀咗大蝦搭肉眼薄燒; 大蝦好細心咁已經起咗肉, 剝埋頭殼, 令你直接咬到佢既羔😮😮燒出黎既蝦肉雖然唔係枱側跟直上, 但仍然體會到微焦又保持鮮嫩既火喉掌握🤩 肉眼薄燒真心驚喜,薄薄一層肉眼, 揀左7成熟包住中間饀料, 肉汁困住係中間,又係火之藝術表演😍 YUMMY😋 炒飯潷落

精選魚生

麵豉湯用料係足, 厚實既暖湯愛黎開胃 ; 沙律OK~😊😊

黎到主角, 揀咗大蝦搭肉眼薄
麵豉湯

炒飯潷落去粒粒分明, 料同飯亦分配平均, 咬落去有蒜香🍽️同燒香既蝦及肉眼相映成趣, 成件事係天賜良緣, 一對璧人👫

炒飯

不過, 如同其他食評所寫, 服務員態度就一般喇, 未至於惡劣, 但有改善空間, 畢竟係中環核心地段高級食府, 如此高價既一餐午飯🤑🤑希望店家可以改善下🙄
沙律
2018-12-10
炒飯
沙律
  • 海膽海鮮炒飯
2018-12-08 2271 瀏覽
怡和大厦有四間美心集團的食肆,包括 Deli & Wine、潮江春、怡翠軒和 Miso,今晚和家人來到 Miso 日本料理,我們揀了卡位就座,由於時間尚早,祇有數枱客人,環境十分舒適寜靜,我們叫了特尚錦繡壽司、牛舌串燒、炸軟殼蟹、雜錦煱仔烏冬、海鮮湯烏冬、海膽海鮮炒飯和蒜片牛柳粒炒飯,壽司材料很新鮮,尤以海膽、帶子和魚子最好,軟殼蟹炸得不過火,保持原有鲜味,烏冬和炒飯都保持水準,由於有信用卡優惠,我們以七五折享受了一餐豐富的日本料理。
2018-12-08
2018-12-06 1624 瀏覽
Miso是美心集團另一高檔的日本餐廳,出品不錯,就算平日晚上都很多人個人不喜歡餐廳2人位的區域燈光偏暗,還有最不喜歡枱與枱之間很近,絕對可以和鄰座枱的食客交談,或可清晰地知道其談話內容😓2人光顧,就算晚市最早到,或一個月前訂位,也不會給你坐卡位🙁,不懂變通的餐廳另外有一兩位侍應的態度不好,好像催着客人落單;對於客人的詢問,表現冷淡,服務又不殷勤⋯收費高的餐廳,竟有如此差勁的服務態度,應該好好檢討1.特上錦繡魚生(8款),新鮮,厚切質感好2.日本和牛(厚),全熟仍肉嫩,油脂滿溢3.芥末焗蠔,用wasabi醬相襯,幾特色,味道不錯4.沖繩風冷製焗椰子布甸·紅豆雪糕,很喜歡,必吃的溫馨提示😉,如用指定的AE白金咭,2人於星期一至四光顧晚餐,主餐牌內的食品半價,3人則67折、4-12人則75折⋯,全部加一以原價計高檔餐廳,貴價價錢,如沒信用卡半價優惠,應該不會光顧,因坊間有很多選擇;同屬美心集團的其他高檔餐廳,如很早前訂位,就算2人也會安排坐卡位

收費高的餐廳,竟有如此差勁的服務態度,應該好好檢討

1.特上錦繡魚生(8款),新鮮,厚切質感好
特上錦繡魚生(8款)

2.日本和牛(厚),全熟仍肉嫩,油脂滿溢
日本和牛(厚)

3.芥末焗蠔,用wasabi醬相襯,幾特色,味道不錯
芥末焗蠔

4.沖繩風冷製焗椰子布甸·紅豆雪糕,很喜歡,必吃的
沖繩風冷製焗椰子布甸·紅豆雪糕

2018-12-02
信用卡優惠
特上錦繡魚生(8款)
日本和牛(厚)
芥末焗蠔
沖繩風冷製焗椰子布甸·紅豆雪糕
  • 特上錦繡魚生、日本和牛(厚)、沖繩風冷製焗椰子布甸·紅豆雪糕
2018-10-14 3626 瀏覽
🀄️中環有好多中高檔既日本料理,Miso都係其中一間啊❣️特上錦繡壽司🍣一共有八件+兩件三文魚卷物,每一件壽司食材都絕不馬虎,都係屬於高價的!🤤包括海膽、牡丹蝦、中拖羅🐟、魚籽等等,質素相當平均👍🏻兩個人分剛剛好!👫.另外仲點左一板海膽,可以一板咁上真係令人興奮🤩🤩色澤鮮豔,夠冰凍,鐘意就咁一啖啖食又得,卷埋紫菜食又得,得左!🤣個味道係超鮮甜,係唔會有腥味的🤤🤤🤤大滿足❣️
2018-09-01 5700 瀏覽
刺身全部都好新鮮,仲要件件都厚切,但始終冇日本食既咁好食,不過都唔差,以香港嚟講算幾好。唔記得個名叫咩沙律,有牛油果,豆腐,蟹腳,蟹籽,撈埋一齊食幾特別燒銀鱈魚,唔係好明點解會有兩粒酸梅,但食完魚再食又幾fresh😂,不過魚本身都唔油膩 wasabi燒蠔,個侍應提我地要趁熱食,的確係幾好食幾creamy ,諗住會好辣但係又唔會,食到最尾有少少Wasabi味出返嚟,幾特別海膽海鮮炒飯,好多海膽好粥了,飯都算炒得乾身香蕉天婦羅,幾創新,攞香蕉嚟整天婦羅,而且好食,不過球綠茶雪糕就出晒事,好假,有d似牛奶公司😂椰子布甸,個經理強烈推介,都唔錯,入面仲有粒粒椰肉,但係同柚子雪糕唔太夾,下次揀過第二d味用美國運通白金卡有半價,即時抵食好多

海膽海鮮炒飯,好多海膽好粥了,飯都算炒得乾身

用美國運通白金卡有半價,即時抵食好多
2018-08-01
2018-08-15 4340 瀏覽
呢間日本野以前都成日會去幫襯(因為AE咭有折😆),好耐冇嚟今次食返都係一樣好好食!😋佢嗰度食物款式都算多,另外亦有鐵板燒嘅吧枱,環境都算舒服~👍🏻叫左個8款刺身拼盤🍣,上面有三文魚、油甘魚、章紅魚、吞拿魚、赤貝、牡丹蝦、海膽同拖羅,全部都係厚切,每款都好鮮味😋,海膽好甜,尤其個拖羅😍,雖然有少少筋,但係夠肥美甘香,回味無窮🤤!前菜叫左個miso卷🍘,入面有鰻魚、牛油果、蟹子,係用我最愛嘅pancake皮捲住,好好味🤤鐵板燒方面🥘,叫左個燒生蠔(佢係三隻開六件好大隻同都好嫩)👍🏻;燒鵝肝(好味,重點係燒到外邊有簿簿一層脆嘅感覺)🤤;薄切牛柳燒(呢個每次嚟都會叫,有得揀要幾多成熟,medium rare燒到啱啱好牛肉好嫩,牛味略嫌淡少少,不過整體點埋個醬汁都好好食😋);串燒牛舌(係爽果隻口感,好好食!)👍🏻作為一間日本餐廳呢度嘅甜品選擇都好多🤩,每次嚟我都會叫最愛嘅椰子焗布甸配紅豆雪糕😍,入面布甸好香滑配埋啲椰子肉真係好好食🤤,同個紅豆雪糕都好match🍨👍🏻! 另外叫左個花生拖肥雪糕凍餅配柚子雪糕,呢個似就咁食花生拖肥雪糕雖然幾好食但係唔算特別,本身好想叫埋個綠茶pudding不過因為真

作為一間日本餐廳呢度嘅甜品選擇都好多🤩,每次嚟我都會叫最愛嘅椰子焗布甸配紅豆雪糕😍,入面布甸好香滑配埋啲椰子肉真係好好食🤤,同個紅豆雪糕都好match🍨👍🏻! 另外叫左個花生拖肥雪糕凍餅配柚子雪糕,呢個似就咁食花生拖肥雪糕雖然幾好食但係唔算特別,本身好想叫埋個綠茶pudding不過因為真係食得太多所以都係忍住左~~🤭😬

總括嚟講呢間日本嘢嘅質素真係幾好👍🏻,如果想食多款式選擇選擇嘅可以試吓呢度~不過如果計正價的話價錢就偏高,但係AE白金卡可以兩個人星期一至四有半價優惠就真係好抵食!😆👍🏻😋
2018-08-11 3138 瀏覽
今日同同事食farewell lunch,我們選了怡和大廈的MISO。餐廳走情調路線,燈光昏暗,跟傳統日本料理截然不同。由於我們一早已訂了位選好了菜式,所以一坐下就上菜。錦鏽魚生飯此餐配一碗麵豉湯,內有豆腐和豆卜,不會過咸。魚生飯賣相十分精緻,鋪滿了不同的食材。三文魚色澤金黃,油脂甘香;油甘魚晶瑩剔透,咬下去彈牙爽口;帶子雖然只有薄薄的一片,但很鮮甜;吞拿魚的肉筋沒有半點渣,入口即溶;金黃的魚籽卜卜脆,輕輕一咬口腔滿是咸香;牡丹蝦大大條,蝦肉嫩滑爽甜,十分新鮮;八爪魚片彈牙,配以新鮮即磨生葵,既留有八爪魚片的清甜,又能提高味蕾的享受。同事點了MISO便當,便當有兩層,下層是蟹子飯,上層有刺身,每天不同。還有雞翼、番薯仔和其他小食。吃完主餐後,我們點了甜品,我選了藍梅千層配紅桑子雪葩。雪葩不會過甜也不會過酸;千層酥皮即叫即整,十分爽脆,兩者混和進食,一冷一熱的口感使舌尖得到滿足。同事點了椰子布甸配雪糕,布甸面燒得焦黃,入面淡淡椰子肉,十分清甜滋潤。

錦鏽魚生飯

2018-08-10
  • 椰子布甸配雪糕
2018-07-31 3098 瀏覽
恕我見識少,第一次去中環康樂大廈食晚餐。當晚訂左枱,一行二人去食晚餐,聚聚舊。環境的確唔錯,行入去右面係鐵板燒,再向前行有個水池仔,落幾級先到我地坐低既位置。不過真係好嘈,以為中環高級少少既餐廳會靜啲點知我地要大聲講野...可能係啲枱好密既關係不過我明白,要多啲枱先可以回本。我地叫左五樣野食其中兩樣冇影到相第一道 蟹肉牛油果豆腐辣汁沙律呢個酸酸地 不過一啲辣都感受唔到 係個蟹肉幾鮮第二道 香蔥吞拿魚卷講真...真係麻麻地...壽司黎計我覺得千兩好食好多完全冇吞拿魚味 可能我唔好彩第三道 燒牛舌牛舌味好濃!不過有四舊都係咬唔爛第四道 雪魚西京燒呢個冇影相 但 最!好!食!燒得岩岩好 入面好嫩口 燒得一啲都唔燶 好驚喜第五道 海膽炒飯其實呢個整得唔錯 不過 海膽味一啲都唔重我哋結果食咗800幾蚊 每人四百零蚊嚟講嘅話我諗係食個地方多個嘢食
恕我見識少,第一次去中環康樂大廈食晚餐。

當晚訂左枱,一行二人去食晚餐,聚聚舊。

不過真係好嘈,以為中環高級少少既餐廳會靜啲
點知我地要大聲講野...可能係啲枱好密既關係
不過我明白,要多啲枱先可以回本。

我地叫左五樣野食

燒牛舌

牛舌味好濃!
不過有四舊都係咬唔爛

第四道 雪魚西京燒
呢個冇影相 但 最!好!食!
燒得岩岩好 入面好嫩口 燒得一啲都唔燶 好驚喜

第五道 海膽炒飯

海膽炒飯

其實呢個整得唔錯 不過 海膽味一啲都唔重

燒牛舌
2018-05-10 6493 瀏覽
相信好少人唔鍾意食日本野,我當然都唔例外。難得同好友出地,就去左呢間鋪頭食好dd。食日本野,真係唔少得個刺生,今次個刺生係出色嘅,完全食到鮮甜嘅味道(大家知啦,任食場個d會有雪味得🙈)。特別要讚讚個海膽,唔會有甘苦味道,配埋個青瓜,正呀!另外都要讚下個天婦羅🍤,有時好怕食炸物食到成口粉,呢個就剛剛好,粉唔會太厚,入口第一下感覺夠鬆脆,又唔會炸得太耐,冇左食物本身嘅味道。兩個人唔係食到好多野,但食物嘅質素,再加上個環境,絕對正!
兩個人唔係食到好多野,但食物嘅質素,再加上個環境,絕對正!
2018-05-01 3857 瀏覽
每個月都要預留一晚,俾我公司阿姐同佢食晚飯,呢個月就決定試下呢間,竟然萬分驚喜喔~海膽炒飯 - 海膽超多海鮮烏冬 - 用料極新鮮炒雜菜 - 中規中矩蕃薯天婦羅 - 好味到唔識講嘢炸香蕉併雪糕 - 水準之作

海膽炒飯 - 海膽超多

海鮮烏冬 - 用料極新鮮

炒雜菜 - 中規中矩

蕃薯天婦羅 - 好味到唔識講嘢

炸香蕉併雪糕 - 水準之作

2018-04-13
有位善良的同事做了生意,說要請客,她提議食呢間「miso」,於是便拉住善良同事的衣角,吃好東西去!午餐時間,人頭湧湧,卜左位的我們大搖大擺入去就座了。我點了鐵板燒午餐,選了大蝦及薄牛排,配炒飯,套餐跟沙拉和湯。賣相很精緻,看似份量很少,還以為我呢個大食積會唔飽,最後食曬的我是捧住肚子的。吃飽後,善良同事不斷叫我們點甜品,太!感!動!了!好吧,懷住感激的心點了個藍梅千層酥。賣相比味道好,放涼了的千層酥配了cream好像梳了氣似的,但旁邊的西柚雪芭卻有驚喜,酸酸的正好幫我清清腸胃,食後十分清新!

午餐時間,人頭湧湧,卜左位的我們大搖大擺入去就座了。

2018-04-25 3143 瀏覽
AE 卡半價所以同老公黎試下。原本都見食評話麻麻,但係Miso 係個list 上面唯一一間日本餐廳,所以咪黎試下。 餐廳環境都算ok。6 點到,話7:30pm 前還台,算合理,因為我都唔鍾意坐太耐。一開始坐低,我問waitress AE 折扣有meh 唔包,佢就應該背左公司叫佢背個T&C 出黎,可能係我理解有問題,只係明一半佢講mud,其他自己估。 不過唔緊要,應該都係set 唔包jeh。我地仲傾緊食meh時,個waitress (另一個) 已經企係我隔離,我同老公講食mud 好唔好,佢已經問我係咪落這個菜 我咪話我地想下先。佢唔走,唯有落埋啦。 首先上個西京燒,燒得係ok,但係真係好鹹。 跟著隔左好耐上左 壽司拼盤,個價錢真係貴。美心集團 千X 仲好味過佢。 最後 叫左個壽喜燒,肉好”鞋”, 湯唔夠熱,仲要鹹到冇朋友 . 我埋單,個waitress 話要我出示張卡,咁咪俾佢睇。佢話要攞去 “look” 埋,再俾條數我睇,啱先簽。E 間餐廳真係特別,未聽過要”look” 左先可以俾我睇張單。好彩張單冇問題。埋單500 蚊左右,如果我係俾正價一定”dum” 心”dum” 肺. 就算有半

不過唔緊要,應該都係set 唔包jeh。

我咪話我地想下先。佢唔走,唯有落埋啦。

首先上個西京燒,燒得係ok,但係真係好鹹。

最後 叫左個壽喜燒,肉好”鞋”, 湯唔夠熱,仲要鹹到冇朋友

。好彩張單冇問題。

埋單500 蚊左右,如果我係俾正價一定”dum” 心”dum” 肺. 就算有半價,都係可一不可再。
西京燒
壽司拼盤(8件)