2023-03-14 34 瀏覽
這間是位於旺角樓上鋪, 附近是有賓館的, 所以餐廳門外亦有特貼告示這不是賓館,以免其他人誤會了。當天假日下午去到,不算太多人;餐廳環境都挺舒適的。當天2位共點了:❣️南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅這是很特別的餡餅,餡餅帶有煙韌感;豬手被弄成一絲絲夾附在餡餅內,內裡亦有酸菜的配搭,餡餅上有些像是千島醬、他他醬和辣粉,豐富的調味,口感都不會感覺膩,這亦配搭出奇意料好吃👍🏻❣️墨西哥香烤雞翼雞翼烤得很香,調味亦十分惹味,有點點辣味,挺好吃的。😋❣️發酵菠蘿氣泡水這是喝得挺舒暢的一款飲品,每一口都散發淡淡菠蘿味道,不會很甜,帶有小小氣泡,亦帶是有點點酒精味道。❣️Mobin 香烤香蕉花生醬甜脆餅這是很特別的甜品,看似高身,以為內裡是實心的,但是是空心的,整體像硬身的Waffle脆餅,挺香脆的,不會太甜,香蕉表面亦烤得很香,花生醬不是很濃稠,是一款不會吃得滯膩的甜品。總括來說,整體所有餐點都是好吃的,每款都是新鮮熱辣,上菜速度亦很快的,可以再到一試😋

❣️南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅

❣️墨西哥香烤雞翼

雞翼烤得很香,調味亦十分惹味,有點點辣味,挺好吃的。😋

❣️發酵菠蘿氣泡水

❣️Mobin 香烤香蕉花生醬甜脆餅

2023-03-11 24 瀏覽
最近發現左一間食墨西哥菜既樓上cafe之前都未試過墨西哥菜,就決定上去坐下環境超舒適 食物種類都好多🤩-🥢NOT CLASSIC BELT係配有傳統香脆煙肉,日本蛋、生菜、蕃茄牛油包同酸椰菜既漢堡🍔 旁邊仲有沙律,同埋我最鍾意食嘅墨西哥芝士脆片! 面包同大大塊芝士融為一體超特別🤩 配埋醬汁鹹鹹甜甜 比想像中夾,荷包蛋一切開就流心🍳煙肉都充滿肉汁 配埋酸菜仲好解膩!🥢墨西哥香烤雞翼雞翼一共6隻,微微既辣味配埋面頭既酸酸地既椰菜,好快就解到辣🔥雞肉亦都好嫩滑,好惹味😋🥢MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅bunuelos係拉丁美洲嘅特色食物,用墨西哥玉米薄餅同焦糖烤焗而成既甜脆餅,放左一陣先食都保持到一樣咁脆卜卜🤩上面仲有香蕉,雲呢拿雪糕同花生醬,好啱打卡!🥢latte🥢flat white
最近發現左一間食墨西哥菜既樓上cafe
之前都未試過墨西哥菜,就決定上去坐下
環境超舒適 食物種類都好多🤩
🥢NOT CLASSIC BELT

🥢墨西哥香烤雞翼

🥢MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅

🥢latte
🥢flat white
  • 墨西哥香烤雞翼
平時都好小會食墨西哥菜,上網見到mobin 又好似幾得意咁喎🤪咁就約埋朋友仔去先!🥰Mobin 嘅位置一啲都唔顯眼🤣係唐樓嘅1樓嚟😼好彩緣路有指示跟住😚咁就唔怕行錯/揾唔到啦🥰🧊牛油果醬煙鮭魚他他配脆餅杯 $85 8/10個脆餅好特別😚唔係平時咁樣普通嘅一塊塊🤪而係整成一個杯嘅形狀🤙🏻我哋嘅食法就係將個脆餅搣成一塊塊咁✨之後再配牛油果醬同埋啲酸忌廉嚟食🤩牛油果醬入邊仲有非常多嘅煙三文魚🥰配埋脆卜卜嘅脆餅嚟食係絕配😆🧊傳統香脆煙肉、日本蛋、生菜、蕃茄牛肉配酸椰菜 $115 8/10呢一隻同我哋平時食嘅漢堡包係有啲唔同嘅 😼呢一個係採用左墨西哥包,會比平時嗰啲包乾身同埋鬆軟一啲🤪而咁大塊咁靚👀咁吸晴嘅就係芝士薄脆🧀鹹鹹香香咁,超級惹味!👅入邊仲有太陽蛋🍳、酸椰菜🥬同埋煙肉🥓有酸椰菜嘅配搭會會令個包冇咁易就膩😚而煙肉覺得好香口好脆身👍🏻如果個蛋再流心啲就好🤤🧊香烤蘋果焦糖醬甜脆餅 $108 9/10賣相超靚✨ 襯個雪糕未溶即刻打個卡先🤪下面嗰塊墨西哥餅係熱辣辣嘅♨️用墨西哥玉米餅加焦糖而整成😋一次落去勁脆卜卜!😍但係又唔會話好易就快就會淋喎🤭除咗呢塊炊餅之外仲會有啲肉桂蘋果,焗得都幾香👍🏻唔

🧊牛油果醬煙鮭魚他他配脆餅杯 $85 8/10

🧊香烤蘋果焦糖醬甜脆餅 $108 9/10
賣相超靚✨ 襯個雪糕未溶即刻打個卡先🤪下面嗰塊墨西哥餅係熱辣辣嘅♨️用墨西哥玉米餅加焦糖而整成😋一次落去勁脆卜卜!😍但係又唔會話好易就快就會淋喎🤭除咗呢塊炊餅之外仲會有啲肉桂蘋果,焗得都幾香👍🏻唔會話太濕或者太乾🤣最鍾意一啖雪糕一啖脆餅加少少蘋果😼咁嘅配搭就最prefect la✨

🧊 發酵菠蘿氣泡水 $60 9/10
呢款係其中一種嘅Mocktail🍹唔飲得酒嘅朋友仔都可以試吓㗎😚最上面仲配一塊烤過嘅菠蘿🍍Tepache 係呀仲喺墨西哥好流行嘅發酵飲品嚟😼用咗菠蘿、丁香、肉桂、薑糖同埋辣椒發酵處理而整成嘅🤤飲落去都會覺得好fresh好解渴👅

🧊 Mocha (Ice) $55 8.5/10
好有層次感✨幾靚啵!上面嗰啲係朱古力🍫嘅糖漿咖啡唔太甜唔太苦👍🏻都唔會比朱古力味搶左咖啡味🤣balance得幾好😋整體嚟講都唔錯㗎!🥰

人均消費💵: $200
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍Mobin (旺角)
旺角洗衣街37號1樓
2023-03-08 22 瀏覽
最近去了旺角一家樓上舖西餐廳Mobin,點了幾道菜品,其中有西班牙蛋餅、薄餅、bunuelos和紐約芝士蛋糕。整個用餐過程還算愉快,尤其是這家餐廳的甜點做得非常不錯。首先是西班牙蛋餅,口感一般,沒有什麼特別之處。雖然加了土豆和洋蔥,但是蛋有點太熟了,整體味道並不夠突出,感覺有些平淡無奇。接下來是薄餅,同樣也是一般般的口感。雖然配料豐富,包括芝士、火腿和菠菜等等,但是整體味道沒有太大的亮點。不過,這家餐廳的bunuelos和紐約芝士蛋糕卻讓我感到驚喜。bunuelos口感酥脆,裡面還有雪糕,值得一試。另外,餐廳里還有咖啡放題活動,$50/2小時,但這次時間對不上,下次去試試看~ 總的來說,這家餐廳的氛圍不錯,人均消費大約在200元左右,非常適合和朋友們一起去聚餐。

2023-03-08 25 瀏覽
牛油野菌混醬意粉 $108好多野菌,醬汁啱啱好,creamy但又唔會膩😋Pizza我唔記得咗係邊款喇🙈係薄批,邊位好脆😋😋好似食緊nacho咁有好多配料,有芝士、雞肉、蕃茄、粟米等等整體食落係偏酸嘅,所以完全唔會膩🤣我可以一個人食曬🤣🤣紐約芝士蛋糕配白家製龍舌蘭焦糖醬 $68芝士蛋糕口感軟滑👍🏻唔會好甜,有少少酒味😋紅莓水果酒 $60其實無無酒精成份嘅🤣講明係mocktailCranberry juice~👍🏻📍旺角洗衣街37號1樓Ps.地理位置有少少🫠🫠但嘢食係好食的😋會想encore
牛油野菌混醬意粉 $108
好多野菌,醬汁啱啱好,creamy但又唔會膩😋

Pizza
我唔記得咗係邊款喇🙈
係薄批,邊位好脆😋😋好似食緊nacho咁
有好多配料,有芝士、雞肉、蕃茄、粟米等等
整體食落係偏酸嘅,所以完全唔會膩🤣
我可以一個人食曬🤣🤣

紐約芝士蛋糕配白家製龍舌蘭焦糖醬 $68
芝士蛋糕口感軟滑👍🏻
唔會好甜,有少少酒味😋

紅莓水果酒 $60
其實無無酒精成份嘅🤣講明係mocktail
Cranberry juice~👍🏻

📍旺角洗衣街37號1樓
Ps.地理位置有少少🫠🫠
但嘢食係好食的😋會想encore

• 紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬
  • 牛油野菌混醬意粉
來到週末 旺角變得人山人海想找個地方舒適地坐 都不容易網上見到這間鬧市中的樓上cafe空間寬敞又可以訂位行完街 終於可以嘆杯靚啡 👍位於麥花臣球場旁邊洗衣街的街角唐樓沿樓梯上一層剛好下午透入暖光 環境舒適餐飲選擇好多元化 餐牌有好多頁意想不到 有多款墨西哥口味菜式漢堡pizza餡餅咖啡蛋糕都有...//墨西哥蕃茄芝士雞肉脆批 $108// 呢個Pizza係薄批,皮薄鬆脆。蕃茄加辣椒,再加上一些墨西哥餡料,芝士份量很多可以拉絲,中間嗰啲白色醬食落似yogurt,口感好juicy,也令整個pizza 酸香帶微辣,配雞肉食是perfect match,好食惹味。//芝士牛肉漢堡 $128// 雞蛋係太陽蛋好吸睛,一咬啲蛋汁爆晒出黎牛肉高質,入口肉汁滿滿好juicy,配埋秘製醬汁,仲有芝士和沙律菜,食落酸酸甜甜好正!//Mobin 香烤蘋果焦糖醬甜脆餅 $108// 賣相一流,好啱打卡bunuelos係拉丁美洲嘅特色食物,以墨西哥玉米薄餅加焦糖烤焗而成的甜脆餅,薄身鬆脆香口個脆餅好特別,影左一段時間相先食都無淋到係好神奇。脆餅嘅入面係空心,食落會輕盈脆餅暖暖地好香脆,牛油味好濃,中間放咗d焗好
來到週末 旺角變得人山人海

洗衣街的街角唐樓沿樓梯上一層
剛好下午透入暖光 環境舒適
餐飲選擇好多元化 餐牌有好多頁
意想不到 有多款墨西哥口味菜式
漢堡pizza餡餅咖啡蛋糕都有...

//墨西哥蕃茄芝士雞肉脆批 $108//

//芝士牛肉漢堡 $128//
雞蛋係太陽蛋好吸睛,一咬啲蛋汁爆晒出黎
牛肉高質,入口肉汁滿滿好juicy,
配埋秘製醬汁,仲有芝士和沙律菜,食落酸酸甜甜好正!

//Mobin 香烤蘋果焦糖醬甜脆餅 $108//
賣相一流,好啱打卡
脆餅暖暖地好香脆,牛油味好濃,中間放咗d焗好咗嘅玉桂蘋果,加埋雲呢拿雪糕,口感似apple crumble,好香又甜!
蘋果甜度適中幾濕潤,perfect match!

//蜜桃冰茶 $60//
與一般蜜桃茶好唔同,呢度蜜桃茶茶味比較出,回甘帶有輕輕蜜桃香氣,完全唔會覺得太甜,清清地幾好味,飲完非常舒服

//Flat White $40//
拉花有水準,咖啡味好濃,咖啡豆由3種豆拼炒而成,口感偏nutty,入口好順滑。
  • 墨西哥蕃茄芝士雞肉脆批
  • Mobin香烤蘋果焦糖醬甜脆餅
  • 蜜桃冰茶
2023-03-02 18 瀏覽
口罩令終於解禁剛好踏入老公的生日月跟老公好好大食一頓慶祝一下找到這家餐廳是位於旺角洗衣街某唐樓主打墨西哥Fusion菜ɴᴏᴛ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇʟᴛ傳統香脆煙肉、日本蛋、生菜、蕃茄牛油包配酸椰菜ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ᴄʀᴀᴄᴋᴇʀ ᴘɪᴢᴢᴀ墨西哥蕃茄芝士脆批ᴅʀᴜɴᴋᴇɴ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ紐約芝士蛋糕 配自家製龍舌蘭焦糖醬ᴛᴇᴘᴀᴄʜᴇ ꜱᴏᴅᴇ發酵水果氣泡水ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ɢɪɴɢᴇʀ ꜰɪᴢᴢ香料蜜糖檸檬薑汁氣泡水
口罩令終於解禁
剛好踏入老公的生日月
跟老公好好大食一頓慶祝一下

找到這家餐廳是位於旺角洗衣街某唐樓
主打墨西哥Fusion菜

ɴᴏᴛ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇʟᴛ
傳統香脆煙肉、日本蛋、生菜、蕃茄牛油包配酸椰菜

ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ᴄʀᴀᴄᴋᴇʀ ᴘɪᴢᴢᴀ

發酵水果氣泡水
ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ɢɪɴɢᴇʀ ꜰɪᴢᴢ
香料蜜糖檸檬薑汁氣泡水

2023-02-26 27 瀏覽
5個月後再訪Mobin,水準依然保持🤤今次食了兩樣不同的菜式:洋蔥蘑菇芝士蛋薯仔捲餅($120)西班牙烤洋蔥薯仔5吋原味蛋餅($115)👆推薦給想有「飽足感」的朋友雖然上兩款都無肉,但薯仔芝士份量十足正常食量的朋友一定會超滿足因上次吃過南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅($158)想再吃多次,所以點了另加兩杯飲品+10%服務費,總共$515如果場地不太爆,基本都不限坐的時間加上烹調需時,是一間可以慢慢坐下談天的好地方
5個月後再訪Mobin,水準依然保持🤤

今次食了兩樣不同的菜式:
洋蔥蘑菇芝士蛋薯仔捲餅($120)
洋蔥蘑菇芝士蛋薯仔捲餅

西班牙烤洋蔥薯仔5吋原味蛋餅($115)
西班牙烤洋蔥薯仔5吋原味蛋餅

👆推薦給想有「飽足感」的朋友
雖然上兩款都無肉,但薯仔芝士份量十足
正常食量的朋友一定會超滿足

南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅

另加兩杯飲品+10%服務費,總共$515

如果場地不太爆,基本都不限坐的時間
加上烹調需時,是一間可以慢慢坐下談天的好地方

洋蔥蘑菇芝士蛋薯仔捲餅
西班牙烤洋蔥薯仔5吋原味蛋餅
南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅
  • 西班牙烤洋蔥薯仔5”原個蛋餅
餐廳主打墨西哥fusion菜 食過第二次 特別得嚟又好味🤤餐廳闊落又舒服 有梳化位同bar枱位 bar枱位仲可以望到出邊嘅風景 都幾唔錯架🫶🏻.📌牛油果醬煙鮭魚他他配脆餅杯 $85當係一個前菜 夠晒開胃😋牛油果醬味道唔算好濃 不過就好綿滑🥑三文魚好新鮮🍣仲有啲洋蔥粒喺入面 豐富咗個口感🧅配搭酸忌廉 真係好夾仲好fresh✨脆餅好脆口 配埋他他食 真係好正🥰.📌傳統香脆煙肉, 日本蛋, 生菜, 蕃茄牛油包配酸椰菜 $115賣相非常吸引🍔面頭層包同大大塊芝士融為一體🧀個包食落甜甜地 外皮烘到硬硬地 入面就煙煙韌韌🍞芝士口感好煙韌 鹹香味十足 連埋個包一齊食 味道好正🙌🏻荷包蛋嘅熟度啱啱好 一切開蛋黃流晒出嚟 好香滑🍳煙肉質地柔軟 唔鹹 仲食到肉汁🥓加入酸椰菜 好開胃🥳沙律醬同燒烤醬嘅份量好適中 唔會搶過其他食材嘅味道👍🏻旁邊仲有啲墨西哥芝士脆片同酸菜 兩樣加埋一齊食 又幾夾🌮.📌MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅 $108好高嘅脆餅面頭放咗Brownie同雪糕 仲淋咗朱古力醬 望上去已經好震撼‼️脆餅嘅入面係空心 食落會輕盈😆脆餅好香脆 牛油味好濃🧈暖暖地 加埋雲呢拿雪糕 係冰火交融嘅感覺🍦Brow
📌牛油果醬煙鮭魚他他配脆餅杯 $85
當係一個前菜 夠晒開胃😋

賣相非常吸引🍔

📌MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅 $108
MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅
脆餅嘅入面係空心 食落會輕盈😆脆餅好香脆 牛油味好濃🧈暖暖地 加埋雲呢拿雪糕 係冰火交融嘅感覺🍦Brownie甜度適中 幾濕潤 唔會太過紮實🍫

📌Flat White $40

咖啡花茶
咖啡花茶
Flat White
2023-02-23 24 瀏覽
當我哋揾緊路去呢間cafe嘅時候,見到大廈水牌大大隻字寫住XX賓館,好猶疑有無去錯地方呢,其實無去錯😝我哋專程嚟呢度打卡,cafe嘅裝修同燈飾都好靚,坐近窗邊又可以影到街景♥️而且嘢食都超有水準,特別係個甜品Bunuelos‼️超有驚喜♥️•15 Spicied Fried Rice ($115)呢個炒飯有得自選配料同辣度,我哋揀咗雞肉同小辣煙燻香,呢個炒飯嘅配料都幾多,有洋蔥碎、肉鬆、青辣椒等等,我覺得係一個食落比較開胃嘅炒飯💗•Mexican Pizza ($108)呢個Pizza係薄批,仲佈滿超多餡料🍕我本身以為中間嗰啲白色醬係沙律醬或者cheese不過原來係greek yogurt嚟,食落好juicy😍•Bunuelos (Affogato) ($108)呢個必嗌‼️之前都未食過呢類嘅甜品,本身以為佢係類似Pancake嘅口感,原來係炸/焗過嘅脆餅,配埋Brownies同雪糕,口感超豐富,必食♥️•🍹: Tepache soda ($60) & Fresh Lime Soda ($60)

•15 Spicied Fried Rice ($115)

•Mexican Pizza ($108)

•Bunuelos (Affogato) ($108)

2023-02-22 29 瀏覽
零負評新餐廳, 試完有d  期望落差既墨西哥菜。 西班牙烤洋蔥薯仔5’ 原個蛋餅 配芝士蕃茄: 睇漏size 🙈, 好細個,材料簡單, 性價比唔高。 香烤蘋果蕉糖醬甜脆餅: 外表唔錯, 食落普通, 脆薄餅配雪糕同甜蘋果, 都香口, 但相比上,蘋果金寶口感會豐富d。芝士波菜餡餅: 簿餅小食。牛油果醬配煙鮭魚他他配脆餅杯: 唔係想像既新鮮牛油果沙律他他, 係經煮過變暗綠色壓扁成罐罐樣, 味道唔算特別, 傳統他他會好食d。全部份量都比較少, 好多都係薄餅製品, 睇返以前餐牌好像豐富d。
零負評新餐廳, 試完有d  期望落差既墨西哥菜。

芝士波菜餡餅: 簿餅小食。

最近朋友推介旺角洗衣街樓上墨西哥fusion菜,必須先網上訂座,我們平日下午時段到訪,沿着樓梯行上去就可以見到餐廳門口按鈴入內,麻雀雖小卻充滿度假氣氛,度過半日休閒時間再適合不過。<lunch deals> $128lunch deals 只限平日12點半-3點提供,其中包括前菜、主食及甜品。前菜可以選擇沙律或者餐湯,小編與朋友各選其一。沙律清新開胃,南瓜湯香甜可口,質地濃稠,墨西哥辣椒微辣,點上脆片為整體味道增加口感層次。<芝士牛肉漢堡> $128一上枱就見到太陽蛋淋上燒烤醬,牛肉漢堡厚身滑嫩,充滿肉汁,齋食牛肉漢堡會覺得單調,但再加上洋蔥、蕃茄和酸椰菜。酸椰菜口感爽脆,能夠解除牛肉漢堡扒的油膩感。配料,味道辣得來又有層次,有別於一般的芝士牛肉漢堡。喺必試item。<芝士忌廉煙肉混醬意粉> $118扁意粉質感適中,芝士忌廉令意粉更為香濃幼滑。煙肉分量頗多,洋蔥、蒜頭片等配料則令意粉蒜香十足。<柚子芝士蛋糕> $168柚子芝士蛋糕為新品。蛋糕體質感軟滑,面頭既柚子醬為蛋糕增添一份柑橘水果甜味。<紐約芝士蛋糕配自家製
<lunch deals> $128
<芝士牛肉漢堡> $128
<芝士忌廉煙肉混醬意粉> $118
芝士忌廉煙肉混醬意粉
<柚子芝士蛋糕> $168
柚子芝士蛋糕
<紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬> $68
龍舌蘭焦糖醬除加強芝士蛋糕甜味,同時帶來一份焦香感,味道香濃。
紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬
本身menu可以揀咖啡同茶,我哋揀咗一啲特色嘢飲,價錢半價。
<蜜桃冰茶> $60 蜜桃冰茶茶底唔算明顯,帶有好重嘅蜜桃味。
<紅莓水果酒> $60 紅莓水果酒以紅莓汁做主調,再加上蘋果片同埋檸檬片,味道偏酸開胃。
午餐
芝士牛肉漢堡
日光下環境好靚🌞天然光下食野感覺好chill🍸新鮮薑末檸檬蜜糖 HOT MOCKTAILS $45熱的MOCKTAILS☕️媽媽話薑味好充足,飲落甜辣甜辣,飲完好暖笠笠,冬天飲岩哂🍹香料蜜糖檸檬薑汁氣泡水 ICE MOCKTAILS $60薑味梳打水🍹味道好濃郁,口味好特別😋🥘🫕自家製濃湯 HOMEMADE SOUP OF THE WEEK $78 是日湯係墨西哥風味的南瓜湯🎃🫕非常濃稠,加入左墨西哥辣椒後 令整個湯的味道層次提升👍🏻媽媽都讚口不絕,好開胃😋😋 仲可以配埋脆片🫓薄餅 用落湯到 兩種食法🤩🌮傳統香脆煙肉、日本蛋、生菜、蕃茄牛油包配酸椰菜 NOT CLASSIC BELT $115包連住一大塊芝士脆片🥨賣相似UFO🪐的BELT🫶🏻🍔蕃茄醬汁酸甜再配上酸椰菜爽脆🤩 蛋汁流出黎 成個包沾滿香濃蛋汁🍳亦有多塊香脆煙肉🥓🥓滿滿的飽肚感🧁香烤香蕉花生醬甜脆餅 BANANA BUNUELOS WITH ICE CREAM $108中間空心的甜脆餅,配有雲呢拿雪糕同焦糖醬~厚度適中,鬆脆香口,外層鋪滿焦糖香蕉片🍌烤的時間剛好,並無焦濃的味道👍🏻好彩樓下有個名牌,如果唔係都幾易miss😂
日光下環境好靚🌞天然光下食野感覺好chill

🍸新鮮薑末檸檬蜜糖 HOT MOCKTAILS $45

薑味梳打水🍹味道好濃郁,口味好特別😋

HOMEMADE SOUP OF THE WEEK

包連住一大塊芝士脆片🥨賣相似UFO🪐的BELT🫶🏻
NOT CLASSIC BELT

好彩樓下有個名牌,如果唔係都幾易miss😂
HOMEMADE SOUP OF THE WEEK
NOT CLASSIC BELT
2023-02-18 17 瀏覽
今日去左3rd Space同蟲二嘅姊妹店,係旺角既Mobin。餐廳主打墨西哥菜,裝潢以墨綠色為主調,裝修十分型格,有一排好開陽的窗口位置,有天然光感覺好舒服,坐係度食個午餐十分愜意。好少食墨西哥菜,真係幾特別,個甜品仲好有驚喜! 🎃墨西哥辣椒南瓜湯 $78南瓜味非常香甜濃郁,加入墨西哥辣椒,提升了整個湯的味道層次;搭配埋粟米脆片跟烤得香脆的墨西哥薄餅,口感豐富!🍔芝士牛肉漢堡 $128日本蛋好吸睛! 雞蛋係太陽蛋,一咬啲蛋汁爆晒出黎。高質牛肉有少少辣,入口肉汁滿滿好juicy,配埋秘製醬汁,仲有芝士和沙律菜,食落酸酸甜甜好正!🍌MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅 $108賣相一流,好啱打卡📸 bunuelos係拉丁美洲嘅特色食物,以墨西哥玉米薄餅加焦糖烤焗而成的甜脆餅,薄身鬆脆香口。鋪滿焦糖香蕉片、雲呢拿雪糕、朱古力醬和自家調製的花生醬,口感香脆似食緊nachos,食埋大滿足😍☕️Ginger Latte $43一上枱已經聞到好香嘅肉桂味,飲落就好重薑味,但唔會太辣,飲完之後成個人暖笠笠。☕️Caramel Latte $40兩杯既拉花靚靚,咖啡香濃得嚟唔會太甜!

好少食墨西哥菜,真係幾特別,個甜品仲好有驚喜!

🎃墨西哥辣椒南瓜湯 $78

🍔芝士牛肉漢堡 $128

🍌MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅 $108

☕️Ginger Latte $43

☕️Caramel Latte $40

兩杯既拉花靚靚,咖啡香濃得嚟唔會太甜!
2023-02-16 27 瀏覽
星期六同個friend行旺角,大家買完心頭好😆後諗住搵間坐得舒服啲cafe😊,朋友即刻帶我上咗某座唐樓嘅一樓,喂喂!賓館嚟嗰喎😱?!想點呀?原來賓館隔離有間叫MOBIN嘅Cafe,門口好正有張Notice 📃寫住‘’This is MOBIN NOT MOTEL!‘’😅看來好多人都誤會了🤣。Cafe 以墨綠色為主,加上兩邊窗境🪟,非常光猛開揚☀️,感覺好舒服🥰。牛油野菌混醬意粉 $108蘑菇🍄切得大大片又份量多,煮得入味,咬落非常juicy😋。芝士🧀呈拉絲狀態,配上自家特製嘅「混醬」😍,再加上少量嘅芫茜和蒜片🧄,令整體味道得到提升😋。墨西哥蕃茄芝士脆批(豬手肉) $108餅底好薄,口感酥脆,搭上大量芝士🧀、豬手肉粒🐖、黑橄欖,口感非常豐富🥰。另外,脆批面上加咗少量芫茜,完全達到畫龍點睛👁之效果,好好味😋。俄羅斯蜂蜜千層蛋糕 $68在多層海綿蛋糕之間填入奶油🥛,並加入果仁,而且蜂蜜味🍯濃厚,甜而不膩😋。這甜品坊間唔多見,好值得大家一試🥰。Iced Mocha $48朱古力味🍫和咖啡味☕️非常平衡,味道不太甜,剛剛好😋。Cucumber Gimlet $60青瓜🥒加青檸,甜甜酸酸,

牛油野菌混醬意粉 $108

墨西哥蕃茄芝士脆批(豬手肉) $108

俄羅斯蜂蜜千層蛋糕 $68

Iced Mocha $48
朱古力味🍫和咖啡味☕️非常平衡,味道不太甜,剛剛好😋。

Cucumber Gimlet $60
青瓜🥒加青檸,甜甜酸酸,清涼爽口☺️,和今日嘅墨西哥菜,堪稱絕配😋。

總括而言,MOBIN 係一間隱藏在唐樓入面高質素墨西哥Fusion菜嘅Cafe,環境舒舒服服,遠離鬧市煩囂👍。另外,MOBIN做緊一個咖啡放題,逢星期一至五,時間12:00~18:00,收費$50/120分鐘。平日又多個消磨時間嘅好去處😊。

2023-02-11
  • 牛油野菌混醬意粉
  • 墨西哥蕃茄芝士脆批(豬手肉)
  • 俄羅斯蜂蜜千層蛋糕
  • CucumberGimlet