2023-01-18
.📌 #豬西食旺角 #豬西食九龍 .好耐冇見嘅朋友番黎香港啦🥰 所以即刻話要約🤣🤣 真係好耐冇見🥲🥲 今次去左旺角洗衣街嘅一間cafe叫做Mobin 硬係覺得佢同上次食嗰間蟲二好似😳😳 啲餐牌都好似 不過野食就大家唔一樣嘅 當然都有啲相似之處😂 不過Mobin呢間真係幾好食🤓上網睇過Mobin算係間主打西班牙菜🇪🇸同fusion菜嘅餐廳 餐牌的確有好多西班牙嘅菜式 大家可以去試下🥰🥰.🐷菠菜苗煙燻挪威三文魚餡餅 👅8/10 $88(half)呢個餡餅比想像中咁好食👍🏻 裡面啲餡份量好多 菠菜勝在嫩身 好岩擺喺餅裡面 三文魚就唔係超搶fo 唔會搶曬味 面頭淋左啲千島醬 伴碟係牛油果醬🥑 同蕃茄莎莎醬🍅 可以自己想要幾多醬就幾好👍🏻.🐷 MOBIN UFO
📌 #豬西食旺角 #豬西食九龍
🐷菠菜苗煙燻挪威三文魚餡餅 👅8/10 $88(half)
🐷 MOBIN UFO
[港X墨〕 MOBIN 芝士飛碟墨西哥包配煙肉、蛋及酸椰菜 👅9/10 $115
呢一個漢堡包🍔外型真係非常特別😂😂 面頭個包 連住左一塊大塊到不得了嘅芝士脆片🧀 真係非常impressive ‼️‼️‼️🥰🥰 要大讚 好癲‼️‼️ 裡面有好香嘅煙肉🥓 仲有煎到流心嘅蛋🍳 同埋海量酸椰菜 認真未食過呢個配搭 覺得咁食幾特別🤣🤣👍🏻
🐷俄羅斯蜂蜜千層蛋糕 👅8.5/10 $68
平時食嘅千層蛋糕 同呢個好唔同 呢個千層蛋糕 好重蜂蜜味 🐝🍯 但係食食下覺得有重說不出好似煙燻過嘅味道 (可能係我影得唔夠好😂😂) (甚至係唔得有啲奇怪)但佢個味道真係非常得意 同埋蛋糕嘅質地好紮實 同平時食開嘅千層蛋糕質地軟林林好唔同 淋左啲醬喺面頭 仲有啲藍莓🫐 撈埋一齊好好食🤩🤩🤩 呢個真係好值得大家一試🥰🥰
🐷蜜桃冰茶 👅8.5/10 $60
呢杯係冇酒精嘅🙅🏻♀️🥂 蜜桃味幾香🍑 但唔係甜到死嘅味道 同平時飲嘅樽裝我的紙包飲品蜜桃茶完全唔同🥰🥰
🐷發酵菠蘿汽泡水 👅8/10 $60
呢個嘅賣相幾靚 仲有一片燒過嘅菠蘿香上面 🍍 好有心思呀🥰😂 呢杯野飲 係用菠蘿、玉桂、丁香、薑糖、辣椒🌶️黎發酵 經過左發酵 就會釋放啲啲酒精‼️ 味道幾fresh同特別 🙆🏻♀️
最後 想講吓 呢間餐廳其實睇落唔係好起眼 加上佢係樓上鋪 🥹 但係其實佢嘅嘢食真係非常高質同埋花心思❤️❤️ 絕對唔係平時啲Cafe做到嘅質素‼️‼️ 好多嘢食都係由佢哋自己諗出嚟 同埋佢哋有老師傅 同埋鍾意鑽研新派菜系嘅師傅一齊合作 呢個combination真係非常正🥰
另一方面 呢間餐廳坐落去真係好舒服 好多擺設都好有心思 鍾意打卡嘅人都可以嚟 因為真係佈置得好靚🤩🥰
味道👅:8.5/10
賣相👀:9/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻♀️:9/19
Mobin (旺角)
📍旺角洗衣街37號1樓
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#小西#食 #香港美食 #hkfoodie#旺角 #旺角好去處