2024-01-27 309 瀏覽
朋友哋,想同大家講下我喺Moccato嘅體驗👀我嘅舌頭今次真係過咗一個超滿足嘅旅程!首先,喺呢度試咗四款凍咖啡,每一杯都好似飲到咗一股意式風情嚟。特別值得一提嘅係荔枝咖啡,清新嘅荔枝味道加上咖啡嘅微苦,正到不得咖呀!仲有西柚拿鐵瑪奇朵,呢個絕對係炎炎夏日嘅救星😎,西柚嘅鮮香配上咖啡嘅濃郁,吓,流口水喇!唔只飲品正,甜品方面嘅檸檬撻同Carrot cake都唔遜色。檸檬撻微酸清爽,濃濃嘅檸檬味同鬆脆嘅餅底夾一齊,真係襯晒!至於Carrot cake呢,濕潤得嚟唔會太甜,食落去簡直係幸福感爆棚🍰。整體嚟講,Moccato嘅食物同飲品都令人回味無窮,無論係咖啡控定係甜品愛好者,落趟腳去試吓,保證唔會失望!搵個悠閒下午,去嗰度坐坐,享受一陣子靜靜地嘅甜蜜時光,真係人生一大樂事呀~

繁忙的一天過後,同朋友閒逛完,決定黎打個卡,放下擔子搵間舒服的位坐低。"Moccato",個名聽落就覺得得意,意頭好,食物自然都唔例外。嘆了杯「Caramel Orange Latte」,味道香滑得嚟又唔膩口,橙香同焦糖甜意撞埋一齊,啖啖都飲得出那份溫柔。西柚汁夠哂鮮,酸酸甜甜,解渴又提神,真係一流!講到眼前高質嘅朱古力蛋糕,「Brownie」嗰種軟綿綿得嚟朱古力味道又啱啱好,真係正!但係「Opera」就差啲,好似有啲乾同朱古力味太勁,彆扭咗佢本身嘅層次。至於嗰個朱古力金字塔慕絲,嘩!滑得嚟,入口即溶嗰種,濃郁得嚟唔會膩,超正!而家最正嘅要數「Chocolate Mousse Cake」,食落維嘉都讚,入口即係係口溶,微微嘅苦澀後尾跟上幾欠嘅甜,真係絕妙好舖。餐廳份量都好夠意,仲唔貴,真係呢個價錢,食到咁嘅質素,賺到!啲食物好似藝術品咁樣,睇落真係賞心悅目!加上個環境舒服,真係可以喺呢度靜靜地放鬆吓。下次再約埋班友來,keep住呢份甜味同開心,一齊share下啦!👍👫🎉

2023-09-01 337 瀏覽
同咖啡☕️控朋友見面,我揾咗東涌嘅 OLEA地中海美食 嘅Semi Lunch Buffet!精選嘅「半自助午餐」,有開胃前菜、餐湯&甜品,而主菜選擇包括:🥩烤安格斯西冷牛扒配烤薯仔及季節蔬菜~牛扒煎到剛好medium,入口軟化,唔會有筋,滿口肉汁鮮嫩!好味😋🐟烤鱸魚配馬鈴薯蓉及季節蔬菜(紅甜菜忌廉汁)~魚皮煎到香脆,仍可keep到魚肉嫩滑,配埋紅甜菜汁,好夾😍🍕辣肉腸布拉塔芝士薄餅~烘到剛好又唔dry,滿口芝士🧀️,我仔一定必食!食完main course後,再食精美甜品🍮配埋冰凍嘅LAVAZZA優質烘焙咖啡🥧Lemon Tart➰微酸嘅檸檬🍋味帶香甜嘅cream,配埋香脆嘅tart底,好好味🤤少有我食晒食個tart!回味!!🍰Carrot cake➰蛋糕質地唔乾,有少少濕潤感,好鬆軟!佢哋嘅糕點整得唔錯👍🏻♠️凍經典西柚拿鐵瑪奇朵Classic Grapefruit iced Latte Macchiato 柑橘配搭葡萄柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡,增加濃郁風味。♠️凍美式茘枝咖啡Lychee iced Americano 一款帶有甜美荔枝風味和薄荷香氣的清爽飲品,配以一份濃縮咖啡調製,

♠️凍經典西柚拿鐵瑪奇朵
柑橘配搭葡萄柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡,增加濃郁風味。
♠️凍美式茘枝咖啡
Lychee iced Americano

坐係度同朋友傾偈分享近況,你話幾咁賞心樂事🥰🥰

Moccato的咖啡師掌握細節的極致追求,讓每一杯LAVAZZA咖啡都能呈現細緻的口感、豐富的層次和持久的回味,讓人難以忘懷!4種口味凍美式荔枝咖啡 一款帶有甜美荔枝風味和薄荷香氣的清爽飲品,配以一份濃縮咖啡調製,份外提神。凍荔枝拿鐵瑪奇朵 具有荔枝風味和薄荷香氣,特別加入新鮮牛奶和一份濃縮咖啡調製,讓口感更加平滑。凍經典美式西柚咖啡 帶有柑橘氣息和持久葡萄柚香氣,配以一份濃縮咖啡圓潤呈現清新微酸感覺。凍經典西柚拿鐵瑪奇朵 柑橘配搭葡萄柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡增加濃郁風味。以優質意大利LAVAZZA 醇厚香濃的咖啡,再分別與夏日當造的西柚,或荔枝完美融合,成為今個夏季的消暑妙品!最適合在戶外活動前享用,享受涼爽夏日風情。另外配上甜品更加多重口感,但係佢哋嘅檸檬撻同埋Carrot cake ,甜度適中,滿滿的幸福感!

4種口味
凍美式荔枝咖啡

凍荔枝拿鐵瑪奇朵

凍經典美式西柚咖啡

凍經典西柚拿鐵瑪奇朵
柑橘配搭葡萄柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡增加濃郁風味。

最適合在戶外活動前享用,享受涼爽夏日風情。

最近經過Novotel Citygate Hong Kong 咖啡廳Moccato,發現佢推出咗LAVAZZA 咖啡與清爽水果的crossover🤩 超正!
LAVAZZA係意大利經典咖啡品牌,以悠久咖啡傳統和卓越品質而享譽全球🌍 今次期間限定嘅4款 Summer Brews特色咖啡飲品, 仲有美點套餐優惠,我立即衝去試啦😌凍美式荔枝咖啡  凍荔枝拿鐵瑪奇朵 濃縮咖啡配以甜荔枝和薄荷,甜甜地幾清爽提神;另一款加入新鮮牛奶,口感更加順滑凍經典美式西柚咖啡 凍經典西柚拿鐵瑪奇朵 濃縮咖啡配柑橘和葡萄柚,呢款清新得嚟帶微酸

凍美式荔枝咖啡
 凍荔枝拿鐵瑪奇朵

凍經典美式西柚咖啡
凍經典西柚拿鐵瑪奇朵
濃縮咖啡配柑橘和葡萄柚,呢款清新得嚟帶微酸

2023-08-29 106 瀏覽
位處東涌的諾富特東薈城酒店 交通相當便利 鄰近東涌港鐵站愛啡的我 今趟來到酒店咖啡廳【Moccato】品嚐一下聯乘 LAVAZZA 推出的Summer Brews特色咖啡飲品4️⃣款特色咖啡飲品 成為今個夏季的消暑妙品以優質意大利 LAVAZZA 醇厚香濃的咖啡分別與夏日當造的西柚 荔枝作完美融合另外更有美點套餐於平日下午供應感受Moccato為大家帶來LAVAZZA夏日風情 🌞Moccato@Novotel Citygate Hong Kong x LAVAZZA【期間限定】4款 Summer Brews特色咖啡飲品當中點了凍荔枝拿鐵瑪奇朵 與 凍經典美式西柚咖啡一款帶有甜美荔枝風味和薄荷香氣的清爽飲品,配以一份濃縮咖啡調製,份外提神後者帶有柑橘氣息和持久葡萄柚香氣,配以一份濃縮咖啡圓潤呈現清新微酸感覺現在更有優惠放送,各款沙律、三文治或糕點只需以Combo價 加HK$29即可搭配上述優質特色咖啡飲品一杯豐富選擇滿足不同口味人士 😋😋😋
位處東涌的諾富特東薈城酒店

感受Moccato為大家帶來LAVAZZA夏日風情 🌞

【期間限定】4款 Summer Brews特色咖啡飲品
當中點了凍荔枝拿鐵瑪奇朵 與 凍經典美式西柚咖啡

2023-08-27 92 瀏覽
今日近近地去左東涌諾富特酒店入面的地中海餐廳時段:12:00-14:30 做緊semilunch buffet •餐廳樓底高,落地大玻璃十分透光。準時十二點半入座,開胃前菜有多款沙律配菜任簡,有紅蘿蔔條、西芹條、粟米質粒、鷹嘴豆、蕃茄、青瓜粒、雜錦沙律菜,食材新鮮。最正係有多款cold cut 同芝士區可以夾餅夾面包食。當然吾少得是日餐湯蕃茄湯,用上新鮮蕃茄打磨成蓉,加上茄膏,香甜濃厚。之後上了辣肉腸,布拉塔芝士薄餅,薄餅的餅底做得相當出色,薄脆且口感均勻。辣肉腸是這道菜的一大亮點。辣肉腸的香氣和口感非常出色,能夠帶來一種令人著迷的美味。它們的結合在口中營造出豐富的層次感,給人留下深刻的印象。這道菜絕對值得一試。無論是作為一道開胃菜還是主菜,它都能帶來一個令人滿足的用餐體驗。之後我食了煎鱸魚伴檸檬刺身柑牛油汁 :鱸魚十分厚肉,香煎魚皮溢出魚油香。 最後叫了一杯荔枝冰拿鐵同甜品芒果拿破崙蛋糕荔枝冰拿鐵真係一款別具一格的飲品,結合了荔枝和咖啡的獨特風味。它的外觀誘人,香氣迷人,口感滑順,味道平衡。如果你喜歡咖啡和荔枝,這絕對是一種值得一試的飲品。無論是在炎熱的夏天還是需要一杯提神的咖啡時,
做緊semilunch buffet •
餐廳樓底高,落地大玻璃十分透光。準時十二點半入座,

開胃前菜有多款沙律

之後上了辣肉腸,布拉塔芝士薄餅
它們的結合在口中營造出豐富的層次感,給人留下深刻的印象。

最後叫了一杯荔枝冰拿鐵同甜品芒果拿破崙蛋糕
荔枝冰拿鐵真係一款別具一格的飲品,結合了荔枝和咖啡的獨特風味。它的外觀誘人,香氣迷人,口感滑順,味道平衡。如果你喜歡咖啡和荔枝,這絕對是一種值得一試的飲品。無論是在炎熱的夏天還是需要一杯提神的咖啡時,荔枝冰拿鐵帶來一份愉悅的享受。配上拿破崙蛋糕,簡直係絕配。
芒果拿破崙蛋糕
芒果拿破崙蛋糕
星期五能面向小園景雖隔著落地玻璃窗但仍能感受室外的陽光與朝氣伴隨這道盛夏風景而來的還有意大利咖啡品牌LAVAZZA由Moccato的咖啡師重新演繹出四款Summer Brews特飲— 西柚與荔枝,一酸一甜Americano酸度令人咀角上提Latte Macchiato 順滑怡人舒服入喉兩款可愛的特飲層次細膩有緻啡與佳餚同場加映愛吃cheese 的話別錯過樓下的semi buffet 當天有五款cheese ready-to-serve另外辣肉腸Burrata cheese pizza即叫即烘望著pizza 在爐中烘至變焦,挺治癒另外慢煮牛也好吃這邊的甜品基本上在Moccato也能吃到大家light meal在樓上也能grab n go9月內逢星期一至五在店內買的沙律、三文治或糕點都有Combo價加購四款summer brews❤️溫馨提示,pastries 的proportion蠻大做飯後甜品建議大胃要留點位當正餐

星期五能面向小園景
雖隔著落地玻璃窗
但仍能感受室外的陽光與朝氣

伴隨這道盛夏風景而來的還有意大利咖啡品牌LAVAZZA
— 西柚與荔枝,一酸一甜

Americano酸度令人咀角上提
Latte Macchiato 順滑怡人舒服入喉

兩款可愛的特飲層次細膩有緻
啡與佳餚

當天有五款cheese ready-to-serve
另外辣肉腸Burrata cheese pizza即叫即烘
望著pizza 在爐中烘至變焦,挺治癒
另外慢煮牛也好吃

這邊的甜品基本上在Moccato也能吃到
大家light meal在樓上也能grab n go
9月內逢星期一至五
溫馨提示,pastries 的proportion蠻大
做飯後甜品建議大胃要留點位當正餐
2023-06-25 160 瀏覽
我哋連續兩日喺呢間餐廳食早餐,尋日分別食蛋沙律煙三文魚三文治🥪同香蕉muffin🧁,今日就食煙三文魚卷🌯同黑朱古力doughnut🍩,兩日都係配 Americano 同cappuccino ☕☕。 餐廳環境舒適,食物味道好,咖啡好飲,兩日唔同嘅職員都非常之有禮貌,熱誠服務。
2023-06-25
3K
2021-01-26 1124 瀏覽
一日末飲咖啡總覺得有點事情末完,逛街之餘都要搵一間咖啡店揭一揭腳。東薈城名店林立,不缺食肆, 呢間咖啡店記憶中己有多年,味道品質應該沒變,環境坐得幾舒服。Cappuccino 大大杯,味道濃郁,苦澀中帶甘,餘韻持久。另買了一件朱古力泡芙,賣相不錯呀!內餡朱古力忌廉夠濃厚,可惜泡芙外層不夠鬆化軟綿,有點硬了。友人那件抹茶紅豆泡芙不是我喜歡的味道,抹茶忌亷有點薄荷味,抹茶味欠缺,紅豆粒又太少,有進步空間!

2021-01-26
2020-03-20 1028 瀏覽
由於附近冇咩咖啡店,所以過嚟試吓呢一間,咁當然會比Starbucks有有驚喜少少。咖啡尚算幾好飲,叫咗個cappuccino 同埋creme brûlée coffee, 仲有lemon tart, 三樣嘢都正常,lemon tart 幾好味!下次會再嚟飲咖啡👍🏾
2019-02-26 1146 瀏覽
generally enjoy the food but questions the response from staff. they don't give you a good vibe. they also tend to close earlier than the official hours and half price food were taken away at least ten minutes in advance and forfeit the point to sell and avoid food wastage. staff are generally quite unhappy to see you even before they close.
外賣自取
2018-05-10 1215 瀏覽
次次要用laptop做嘢都會揀去moccato,環境舒適,熱飲又好味,再加埋有商場免費wifi。今次黎見到佢地推出咗新唧matcha latte就點黎試下。口感十分silky,抹茶味都ok濃,不過我覺得稍微甜咗d。
2018-05-10
5 分鐘 (堂食)
2016-06-25 2535 瀏覽
原來weekend嘅東薈城人頭湧湧,唔少人黎血拼!我同朋友係作戰之前黎左Moccato補充體力!叫左2杯Cappuccino,1件Pasteami & Egg Wrap,1件passionfruit tart一齊shareCappuccino好香滑,唔會太多泡阻礙口感,係水準之作。個wrap有label標明食物即日製作!打開個Wrap好誇張!好多好多lettuce!!!!!好fresh超健康,啲菜好新鮮咬落chop chop聲有少少煙燻牛肉,碎蛋沙律同蕃茄。好味!芒果熱情果tart好搶鏡!入面好有層次,由上至下係熱情果味果醬,mousse蛋糕,果茸,朱古力撻皮!酸味味好正,熱情果味好突出,蛋糕亦好滑,撻皮都夠厚實鬆脆小休過後就是尋寶時間

叫左
個wrap有label標明食物即日製作!
打開個Wrap好誇張!
有少少煙燻牛肉,碎蛋沙律同蕃茄。好味!

小休過後就是尋寶時間

2015-01-13 2536 瀏覽
原來有不少舊食評未出... 也來補記一下。甜魔媽媽其實挺愛逛東薈城的,沒錯當中有些商店都只挾著特賣場之名,賣著比外面更貴的價錢,但也真的有不少筍貨,細心發掘一下,一樣可以滿載而歸。Shopping後,還可以去 Moccato 吃甜品補充體力。這間算是諾富特東薈城酒店的咖啡茶座,環境悠閒舒適,甜品選擇豐富吸引,質素有保證,最妙是定價並不貴,甜魔媽媽曾經多次幫襯,最近上週五去 Polo 掃貨後,又約了車媽媽來下午茶~ 先介紹飲品,這天我點了與Cafe同名的 Moccato ($34),每款飲品都有大中小三種size的選,價差大約是$2,這天甜魔媽媽這杯飲品是中size。成品會拌上一根lady finger上檯,面層是豐厚細膩的泡沫,一飲之下很奇妙的有著Tiramisu的香氣,有在飲一杯液狀Tiramisu的感覺! 由於香氣太迷人,基本上完全不用加糖,就這樣飲光也很幸福。對了,這裡所有的咖啡都設有Decaf的選擇,這天這杯飲品也是Decaf的! 車媽媽點了 Hot Chocolate ($30),是細size的,看樣子也不錯,下次再來也要點來飲飲看。 甜品方面比較瘋狂,一共點了四款之多,首先

甜品方面比較瘋狂,一共點了四款之多,首先是朱古力慕絲 ($15)。成品小小一杯,定價相宜,難得是製作認真,用上優質的朱古力,慕絲味道又香又醇,質感又細滑,一點沒有予人膩滯的感覺,一口接一口很快就吃光了。面層的朱古力粒也似是Valrhona的出品,香醇可人,會推介給朱古力迷的。
另一款也是小份量的杯裝 Tiramisu ($18) 就相對失色,質感及味道都沒有特別,完全給那杯「液狀的Tiramisu」比下去了。
來這裡最喜歡吃的是 Opera ($28),巨大的一件餅才賣$28,抵食非常,難得是成品層次豐富、質感帶一定潤澤,面層的朱古力層又夠厚身香濃,令人吃得非常滿足。
雖然論到咖啡香氣,仍是 Dalloyau 的Opera最為出色,但那邊 $58 只有這裡 2/3 的大小,這邊實在超值太多!十分推介給喜歡吃Opera的朋友。
最後當日也試了新出的 香橙熱情果撻 Orange and Passionfruit Tart ($32),成品面層有顆「白珍珠」,底下撻身香脆,中間有著厚厚一層香橙熱情果蓉,味道酸甜清新,在多款甜膩的甜品後,是個不錯的陣場。後來囝囝睡醒後也吃了不少!

印象中這頓埋單不過$160左右,十分抵食,邊寫也邊很想再到東涌shopping兼再掃甜了~
2014-10-10
  • Moccato