2016-05-21 994 瀏覽
星期六的一個下午,找了間可以訂座既coffee shop. 這裡是半自助形式的,到櫃枱點餐後,店員會把食物送到你面前,這間只有十多個座位的小店竟然可以訂座,真意想不到~講講食物先,我跟朋友都係order左 all day breakfast, 因為大家都還未食午餐 整體味道也不錯,特別是腸仔和煙肉,一放入口就知道不是平價貨式,好好味!一向偏愛綠茶既我,一定係點green tea latte! 試過無數甘多既green tea latte, 呢間既質數屬中上,用的是宇治綠茶粉,奶香而且不太甜~朋友點的是coffetails - 初戀,有青瓜味既coffe latte, 我試了一口,估不到青瓜跟咖啡都夾到,有趣有趣!

2016-05-14
  • all day breakfast
2016-05-09 1048 瀏覽
星期六終於出太陽!心情超級好搵咗一間coffee shop食吓brunch + 嘆咖啡...最後試呢間...地點都好方便,因為正正係科學館隔離。門前有一級高度大概有一盒250ml 飲品打直企咁上下高啦…手推輪椅/BB車要入去一定無問題…至於電動輪椅就可能有少少困難…但可以一試…店員都歡迎+樂意幫手雖然食店唔係大,但空間感都夠。唔會話坐得好逼,最重要係好多椅都可以搬走。對於輪椅使用者/BB車實在方便得多其實食店有提供坐室外,但由於好近馬路…久不久又有一大堆大陸旅行團集合…所以...自己選擇吧~店內裝潢唔錯㗎~點好餐後...自己拎餐具...等店員送上食物點咗All day breakfast …presentation係靚嘅~牛角包好食!好香牛油味!之後最好食係菇+黑松露炒蛋其他都OK啦...呢個扁意粉…份量比預期少…但意粉煮得剛剛好...食落有少少辣...中和一吓油膩感…美中不足係雞...比較乾柴...但味道係唔錯嘅。食完休息咗一陣先再order咖啡...要咗一杯cappuccino...口感好滑hea坐好耐...店員全無催促...好悠閒的星期六呢~
星期六終於出太陽!
心情超級好

最後試呢間...
地點都好方便,因為正正係科學館隔離。
門前有一級
高度大概有一盒250ml 飲品打直企咁上下高啦…
手推輪椅/BB車要入去一定無問題…

店內裝潢唔錯㗎~
點好餐後...自己拎餐具...等店員送上食物
All  Day  Breakfast
點咗All day breakfast …
presentation係靚嘅~
牛角包好食!好香牛油味!
之後最好食係菇+黑松露炒蛋

其他都OK啦...
土耳其雞雞QQ扁意粉
呢個扁意粉…份量比預期少…
但意粉煮得剛剛好...
食落有少少辣...中和一吓油膩感…
美中不足係雞...比較乾柴...但味道係唔錯嘅。
Cappuccino
食完休息咗一陣先再order咖啡...
要咗一杯cappuccino...
口感好滑

hea坐好耐...店員全無催促...

好悠閒的星期六呢~

Cappuccino
2016-04-07 863 瀏覽
今日經過my little coffee! 見到d早餐唔錯!d名好得意架! 有小姐三文治早餐, 暴龍三文治早餐, 早晨v餐等等等...我今日揀左小姐三文治!因為有我最愛既牛角包! 仲有Toasted Ham & cheese 配生菜, 好新鮮! 牛角包翻熱左! 外面焗得脆脆既!Toasted Ham厚厚的都幾好味呀!最正飲品! 係我最愛既即磨COFFEE!仲係要係無限任FILL TIM! 超抵呀!

我今日揀左小姐三文治!
因為有我最愛既牛角包!
仲有Toasted Ham & cheese
配生菜, 好新鮮!
牛角包翻熱左! 外面焗得脆脆既!
Toasted Ham厚厚的都幾好味呀!

最正飲品! 係我最愛既即磨COFFEE!
仲係要係無限任FILL TIM! 超抵呀!

2016-03-23
5 分鐘 (外賣自取)
我平時最愛去Coffee Shop休閒一下。選Coffee Shop,不單止要環境好,咖啡質素,食物質素也很重要!這裡環境都說得上是Relax,對著科學館,雖身處鬧市,但也有休閒的感覺。食物方面⋯⋯這個是牛肝菌汁燴磨菇意粉味道不過不失,有牛肝菌的香味, 意粉軟硬度適中的!加$10有任飲的即磨咖啡,唔好以為咖啡質素一般,實際上已經比一般咖啡連鎖店好好多了!當日還試了在日本空運過來的甜品,明顯是Berries口味,味道不錯,不太甜。這裡重點是咖啡,當然不少得精品手調咖啡。咖啡師會在你面前即磨咖啡豆而每個沖泡的方法也在你面前十分專業地展示最後得出一杯精品咖啡,一定要好好細味!

食物方面⋯⋯這個是牛肝菌汁燴磨菇意粉
味道不過不失,有牛肝菌的香味, 意粉軟硬度適中的!

這裡重點是咖啡,當然不少得精品手調咖啡。

咖啡師會在你面前即磨咖啡豆
而每個沖泡的方法也在你面前十分專業地展示
最後得出一杯精品咖啡,一定要好好細味!

2015-12-27
2015-12-15 1019 瀏覽
呢日下晝同表姐一齊去食個TEA..由於之前有朋友介紹話呢間環境唔錯於是就黎試下喇呢間COFFEE SHOP係正尖東噴水池附近不過就匿埋左係後街, K房隔離但都算好易搵到星期六既下晝人都唔算多同表姐可以舒舒服服咁坐呢度係要好似兜巴星咁要自己出去叫野食GA唔記得左影低個MENU..依稀記得呢度既食物主要係BEGAL同ALL DAY BREAKFAST為主表姐既all day breakfast同我既煙三文begal其實我係一個幾唔鍾意食麵包既人不過自從有一次係日本試過begal之後就覺得呢款包都唔錯呢一間黎講, 包係熱熱地鬆軟, 唔會韌煙三文魚都好大塊我切開黎食, 每啖都足料, 有菜有魚有醬唔會一鋸開乜都散哂飲品就要左杯cappuccino飲落d咖啡唔酸, 我好怕偏酸咖啡不過呢... 店員細心既程度就爭dd冇連埋brown sugar俾客人bor整體黎講, 想傾下計既話呢度係唔錯既選擇唔嘈, 環境同食物都唔錯!
呢日下晝同表姐一齊去食個TEA..
由於之前有朋友介紹話呢間環境唔錯
於是就黎試下喇

呢間COFFEE SHOP係正尖東噴水池附近
不過就匿埋左係後街, K房隔離
但都算好易搵到

星期六既下晝人都唔算多
同表姐可以舒舒服服咁坐
呢度係要好似兜巴星咁要自己出去叫野食GA

唔記得左影低個MENU..

其實我係一個幾唔鍾意食麵包既人
不過自從有一次係日本試過begal之後
就覺得呢款包都唔錯

呢一間黎講, 包係熱熱地鬆軟, 唔會韌
煙三文魚都好大塊
我切開黎食, 每啖都足料, 有菜有魚有醬
唔會一鋸開乜都散哂
飲品就要左杯cappuccino
飲落d咖啡唔酸, 我好怕偏酸咖啡
不過呢... 店員細心既程度就爭dd
冇連埋brown sugar俾客人bor

整體黎講, 想傾下計既話呢度係唔錯既選擇
唔嘈, 環境同食物都唔錯!

2015-11-14
尖沙咀[港晶中心]★My little coffee今日同幾年無見既老朋友聚舊,梗係要搵間可以坐得耐慢慢傾既咖啡小店 平時經過港晶都無留意到佢,原來係係對住科學館果邊!只係一街之隔已經寧靜好多 星期6點幾黎到人流唔係太多即刻有位,早到左可以好好地欣賞下佢既環境~以木系做主題,靠牆有兩個放咖啡杯/沖咖啡用具既層架,成個感覺營造到好悠閒寫意 半自助形式反而多左種親切感,當自己屋企隨便拎餐具斟水 不過其實d staff都好熱心通常會幫手~個all day breakfast好似好吸引,但狀態一般只好食light d - 三文魚bagel($52):oh..上枱果下都幾失望 個bagel白雪雪好似烘都無烘過,搽左d clotted cream但食落都幾硬下&唔香...中間夾左一片蕃茄一片青瓜一塊生菜一片三文魚加少量生洋蔥,無醬無汁,感覺上有d hea .... - Cafe Mocha(原價$34,跟餐+$20):好彩有杯拉花coffee飲彌補下 咖啡香濃微苦,只係作為mocha黎講朱古力味真係淡左d ...可能飲開pacific勁濃朱古力味既mocha而set左個expec
尖沙咀[港晶中心]★My little coffee

半自助形式反而多左種親切感,當自己屋企隨便拎餐具斟水
不過其實d staff都好熱心通常會幫手~

- 三文魚bagel($52):
三文魚bagel
oh..上枱果下都幾失望

- Cafe Mocha(原價$34,跟餐+$20):
cafe mocha
好彩有杯拉花coffee飲彌補下
咖啡香濃微苦,只係作為mocha黎講朱古力味真係淡左d
...可能飲開pacific勁濃朱古力味既mocha而set左個expectation..

如果知道自己有排坐又需要大量咖啡,可以跟餐$10要無限添飲自助即磨咖啡。
試左朋友果杯一啖都好有質素,糖奶自己落

呀~仲試左啖朋友嗌既三文魚扁意粉,賣相唔錯,不過個汁偏淡,味道都係一般般..
三文魚扁意粉
整體黎講食物真係mama地,可能招牌既all day breakfast會好d?不過咖啡真係唔錯,而且好鐘意佢舒適既環境,想嘆下咖啡hea下都會再黎幫襯
2015-10-24
2015-10-08 1026 瀏覽
之前他們只有旺角的小店,已經常去幫襯買咖啡豆. 而家佢地開咗coffee shop, 當然要試下。Latte 很不錯,老公叫了一杯耶加雪菲手沖(忘了拍照)。我最鐘意睇住個barista 慢慢係個手沖壺壺變個漢堡包出來,自己整來整去都整唔到。他們的手沖咖啡是很好的,尤其你知道他們的豆是自己roast, 工夫多得很試了他們的waffle, 很大球雪糕,不過waffle 可以再脆一d。Egg Benedict 都好食,hollandaise sauce 調得剛好,唔會好厚。見到隔離枱個all day breakfast 超大份,好吸引,下次再試
Latte 很不錯,老公叫了一杯耶加雪菲手沖(忘了拍照)。
試了他們的waffle, 很大球雪糕
2015-09-24
  • 手沖咖啡
2015-10-07 940 瀏覽
放工經過見新開了一段日子都未試過, 就順道入去試下擺設很Home feel, 層架放置係多不同咖啡杯, 座位舒服,由於尖東位置平日比較少人, 所以坐了兩個鐘都沒趕客點了PANIN  + MOCHAPanin  - 選了雞胸, 熱烘烘麵包, 好香脆,份量剛好Mocha - 香濃咖啡豆,大大杯舒適寧靜環境很喜歡!
放工經過見新開了一段日子都未試過, 就順道入去試下

點了PANIN  + MOCHA
Mocha - 香濃咖啡豆,大大杯
舒適寧靜環境很喜歡!
2015-09-10
  • Mocha
知道最近開左呢間小店,咁岩又係附近做野,當然要黎一試! 之前行過見到餐牌full day breakfast要$88, 後來聽朋友講先知道原來星期一至五係開好早, 同埋提供$35 早餐的~早餐一共有四款(忘了影餐牌),最吸引我的係早餐V既早晨全餐, 以佢既環境, 同埋coffee 任 refill, 我覺得絕對係附近打工仔醒神早餐既選擇!! 有蛋, 火腿, 煙肉, 仲有早餐腸(兩條), 同埋新鮮既菜沙律! 賣相好之餘, 都好新鮮! 仲有,配埋兩塊多士. 多士同腸仔都係細size, 女仔黎講份量岩岩好 咖啡店最重要當然係咖啡, 我本身唔太識飲, 但喜歡呢間既咖啡, 一D都唔苦~ 同埋好滑!第二次去,店員推介左新出既玩意比朋友, 就係將一塊類似coffee topping 既東西. 放上coffee後會有好似拉花既效果. 每塊都係3蚊, 店員話係優惠價, 遲d 會入埋其他公仔同卡通, 比大家玩下~ 好有心喔!食物新鮮, 環境好, 店員服務又佳, 抵比讚!! 雖然小店位置唔顯眼, 但我估因為愈黎愈多人發現佢抵食, 所以依家星期一至五早餐時段都多人的~ 但值得推介!

早餐V
拉花topping
2015-09-15
$35 (早餐)
  • 早餐V
2015-08-30 1684 瀏覽
咖啡,是筆者的靈藥,當筆者需要舒緩的時候,很自然地會走到咖啡店,這一間新咖啡店是筆者最近最常來的地方,開心不開心筆者也愛躲在這裡,無他因為實在太近,筆者甚至見證了它由試業沒有人,來到午市必滿座,兩個月彷彿已發生了很久。這一間咖啡店My little coffee: Coffeehouse & roasters令人非常有親切感,筆者雖然不是一個愛Social的人,但偶然看到臭味相投的朋友也會主動閒聊,筆者絕對是那種開始了可以無間斷不停不停聊的人,跟店主閒聊,發現咖啡不止可以是興趣,甚至是一盤生意,一種職業,筆者不愛做現在的工作,偶然家人會跟筆者說你這麼愛咖啡不如去當咖啡師,雖然人工較低但最少興趣自由度都比現在的多很多,如年輕時筆者不敢狂妄,到現在一把年紀又怎會大想頭。跟店主聊原來他們在好景商場賣咖啡機起家,所以說,能把興趣發揚光大是世上最愉快的事。來了不知有沒有十次多,有時候來吃午飯,有時來如啤酒般多喝一杯,大部分食物都試過,大部分咖啡都喝過,一間小咖啡店能夠完全搶去後方的集團店的光芒並不容易,心血少一點也做不到,先寫一下食物。還記得筆者第一次來,這兒幾乎甚麼都沒有,只有少量食品供應,那
還記得筆者第一次來,這兒幾乎甚麼都沒有,只有少量食品供應,那時候選擇少得,筆者只好選蛋沙律水泡包 (Egg Salad Bagel),那時候筆者的感覺已不差,雖然吃的Bagel很素,對於筆者來說不夠吃,但配上千島醬還是頗好吃的,配搭簡單,水泡包下了一點蜜糖吃起來單調中還有種甜甜的感覺,蛋用上了全熟的沙律蛋,如能換上溏心蛋效果更好,整體清清的還是不錯的。
之後來都喜愛吃這裡的All Day Breakfast,喜歡這裡的全日早餐,每一次吃都是充滿驚喜,由第一次來吃的早餐看到最近一次,每一次來配搭都不一樣,給人很有新鮮感。第一次吃食材包括黑松露炒蛋、蘑菇、紅蘿蔔粒沙律菜、薯仔粒、蕃茄仔、香腸及牛角包切片,這個配搭讓平常吃很少菜類的筆者吃得很健康。黑松露炒蛋,預先把蛋和黑松露混來炒,比很多店舖先炒蛋後放松露來得有誠意。蘑菇粒切片上,沒有半點苦澀。紅蘿蔔粒切粒,新鮮爽口,沒有半點生的感覺很好吃。薯仔粒成半熟,外邊帶丁點結實,內裹軟身口感不錯。蕃茄粒吃起來充滿果汁,帶甜的感覺讓人醒神,香腸帶有黑椒粒算是菜類中有一點肉吃,最後筆者最意想不到好吃的牛角包切片,筆者從不吃,但這個包一吃下便愛上,鬆化帶一點蜜糖的甜,口感極佳如吃到很多層次一樣,十分好吃,這次份量價錢都差不多,意想不到咖啡店每一次來得都不一樣之後的都有改變。
第二次來吃All Day Breakfast,最大的分別就是少了一點肉類,其實筆者認為咖啡店倒不如設計一個全素的All Day Breakfast,是有一定市場的,筆者有朋友是素食者,一問之下其他她也喜歡All Day Breakfast但總有些部份她是不能吃的。這一次的最大分別就是炒蛋變點筆者所說只放黑松露在表面,筆者最較喜愛第一次吃的模樣,其次是減掉薯粒,也減了紅蘿蔔及蕃茄粒份量,取而代之是煙肉及哈蜜瓜粒,而香腸亦換了品種,整體多了肉,煙肉有一點過油不太喜歡,蕃茄粒比之前少但卻來得大顆,最愛是加入水果類,可以說是最大的改進和設計,值得一讚。
以為筆者只吃過兩次,錯的筆者吃過三次All Day Breakfast,這一次也有一點改動,就是筆者最不喜愛的茄汁粒,還好的蕃茄粒薯粒的份量也加點不少,最喜歡的是香腸的外觀,十分精緻有趣,而其他食亦能保持得到水準算是不錯的說。除了Bagel及All Day Breakfast,當然還有三款口味的Panini
這裡的Panini也做得不錯,平常也偏愛吃Panini,但最怕吃到那種很油很濕的,這裡是即烤,入口仍帶脆身的,而這邊合共有三款供食客選擇,當中包括烤牛肉Panini及火雞芝士Panini。第一次吃的烤牛肉Panini,牛肉用上了像黑椒牛肉麵的黑椒牛肉,加上青瓜番茄及一點芥末醬的配搭,感覺惹味也頗健康,份量不多不少而且有沙律菜配搭,晚上吃一個也夠飽肚。
一向喜好火雞芝士類,無他火雞本身單吃的話很單調平淡,但配上了芝士做成的Panini有一種化學作用,更加上一層次,十分奇怪,同樣地加上青瓜番茄配上半溶的芝士這個配搭依然有效,口感比牛肉類為佳,要是吃筆者會選這個為首。
沒有吃過這裡的早餐,據說也有不錯的質素,意粉倒吃過一次,在咖啡店吃意粉機會不多,也應該是人生第二次,這裡的意粉實不屬推介之列,質素不差但距離好還差很遠。偶然之下點了肉醬意粉,意粉不夠彈牙,肉醬味道很平淡,而且意粉吃到中間有一點冰凍不夠熱度,需要再加強及注意。
終於到咖啡類,筆者覺得價錢大眾化,頗便宜的,選擇也是不少當然大眾會點的Mocha/Latte/Cappuccino等都有,但更令筆者留意到很多食客點熱檸檬茶等非咖啡類,有空大家可以試一下。一向筆者偏愛Mocha,印象中應喝了三次,第一次筆者覺得店員拿錯了Latte給筆者,怎會沒半點甜及朱古力的味道?反而第二第三次明顯喝到朱古力,咖啡香滑度並沒有甚麼可以挑剔,甜度熱度都控制得到,而且每一次喝都有所進步,是筆者頭號精神飲品。
平時也會略Latte,其實點Latte原因很簡單,是因為Latteart這個字,有時候筆者會先看拉花,其實拉花多好跟咖啡味道談不上關係,只是功夫的一種,但並不是每間店舖會在Mocha或Cappuccino拉花,搞不好奶太多就泡湯了。這杯Latte無論咖啡及奶泡都恰到好處,入口順滑,餘韻持久。
再來的是Cappuccino,奶泡咖啡並不是筆者的大愛,但間中還是會來一杯,喜歡每一款咖啡都試一下,除了Irish Coffee筆者是有一點抗拒外其他都會一試。這一杯來得香醇,奶泡密度很高口感綿綿的,跟Latte質素不相伯仲。
之前試過的最基本Latte,也試過Hazelnut Latte,喜歡這杯Hazelnut Latte,,榛子味道十分出眾,但又不搶咖啡的香濃香氣,而且喝起來比想像中清不太甜,很怕喝到如糖水般的咖啡,這一杯真令人感到驚喜!
除了Mocha/Latte/Cappuccino,筆者還愛Flat White,還記得之前說過香港很少地方喝到Flat White,但幾年後的今天很多咖啡店都己經有Flat White,這裡的Flat White質素也算不錯,香滑有餘,令人醒神。
天氣太熱,轉一轉來喝杯Iced Mocha,冰凍非常,質素跟熱的差不多,偶然來一杯也算不錯的!
最後有試這裹的手沖咖啡,原來香港很多朋友愛手沖咖啡,特別令筆者吃驚的當中試手沖咖啡的大部份都是女仕,女仕不是怕苦的嗎,一看原來筆者已經見外了,是的這裡因為是經營咖啡機店,店主會炒豆,更會引入不同國家的咖啡豆,有些地方更是筆者聽也沒有聽過。他們會把咖啡豆放到一些像放欖油的器皿上,有時候會供客人嗅一嗅咖啡豆味道,感覺把咖啡推到如紅酒的層次,這次筆者也試了手沖咖啡,更有幸是出自店主手藝。這次咖啡豆不詳,筆者只跟店主說給筆者選就好了,二話不說幫忙沖,咖啡雖然沒有奶沒有糖,但不見得苦澀,而且喝起來很甘香甘醇,一次手沖咖啡大約有三杯左右,如果連食品點還會便宜一點,想試多一點享受多一點這個必是最佳選擇。
最後來到最為失色的是這一杯Double Chocolate,或許在咖啡店不應該喝,沒有喝過這裡普通的Chocolate不知道是否分別很大?但這一杯Double Chocolate令人失望,甜度還好,不夠濃郁是這一杯所謂的Double Chocolate的一大缺點,在於食客的角度去看要很濃如剛溶去的朱古力一樣,比起平常買的朱古力奶這杯不見得有更佳的質素,性價比略低。
除了以上食品,這兒還有蛋糕供應,但每次筆者還是點了其他食品,這兒是一個不錯的交流地方,或許有一天是一個非常好的社交場所,在這裡都是咖啡愛好者,甚至看到很多專家甚至是其他行家。咖啡店能做到這麼出色,難得,但意粉還是有待加強,而且,希望終有一日等到Egg Benedict的出現。
2015-08-12 1354 瀏覽
今年首次以參展商身分在會展搞展覽,這樣的美食展真的很令人期待,不過開show之前的準備真的把四月迫瘋了。今日收到舊同事S邀約外出用餐,剛好有展覽用品要買,便趁機偷閒一下。他在離開我們公司後,當上了地產經紀,以他的文青性格來說,總覺得有點格格不入。他說,因為白天做的都是違反本性的事,所以下班後要當義工、介紹本地好物、周圍嚐好咖啡,還搞了一個「唔幫襯地產商的聖誕」的活動,他說這樣可以令他的人生平衡。我倒是很贊成,覺得很有意思。來到My little coffee門口,朋友已經早一步來到。小店裝潢以木為主,不算很有個人特色。店的正中央擺了一張大木桌,上面放了很多酒瓶,裡面放的都是不同種類的咖啡豆,各有不同名字和風味。整張檯放滿了大大小小專門的用具,就像日式茶道一樣講究。有時候咖啡師在那邊沖咖啡,客人又可以湊熱鬧聊上幾句。點了一份All day breakfast,盛惠$88。再配一杯熱朱古力,不過加$10。全日早餐非常豐富,除了松露炒蛋、煙肉、英式豬肉腸、香草薯粒、忌廉香菇、迷你牛角包、車厘茄、沙律菜,還有比較少見的生果,感覺營養非常均衡,而且顏色更豐富好看。不過,味道方面比較普通,尤其是牛
點了一份All day breakfast,盛惠$88。再配一杯熱朱古力,不過加$10。全日早餐非常豐富,除了松露炒蛋、煙肉、英式豬肉腸、香草薯粒、忌廉香菇、迷你牛角包、車厘茄、沙律菜,還有比較少見的生果,感覺營養非常均衡,而且顏色更豐富好看。不過,味道方面比較普通,尤其是牛角包,其實除了牛角形狀,它完完全全是一件零酥皮的普通麵包。炒蛋質感比較濕,所謂的松露也只是裝飾。
All day breakfast
餐後一邊喝熱朱古力,一邊聽朋友分享最新近況。他說,有天他突然覺得很累,然後就向公司辭職了。現在重返校園,學design,然後了解到原來繪畫跟設計是完全兩回事。有時候,四月都想很瀟灑的離開,可是我的心裡有太多計算,也有太多捨不得。其實,只要知道自己想要什麼,明白自己做每個決定的風險和後果,又何嘗不可?
熱朱古力
朋友,希望你休息過後可以走得更好、更遠,你的畫很棒,真心喜歡。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-08-07
2015-08-08 881 瀏覽
旺角的咖啡豆店終於開分店,老顧客一定要支持啦,這間在尖東的店,地點唔算難揾,就在科學館則門對面。入到去,聞到香噴噴的咖啡味,加上別致的裝修及擺設,好舒服。咖啡店中間有張大枱,咖啡師就在大枱上現場沖手沖咖啡,單係咖啡豆,就有十幾二十種選擇,有帶果味的,有甘甜的,有偏苦的,隨便揀,我揀左杯果味重的,真係好香,朋友飲左杯美式咖啡。今日未食飯,叫左個all day breakfast,啲蛋夠滑,磨菇炒得好香,一個字,正!
  • 咖啡
  • all day breakfast
2015-08-04 690 瀏覽
今日發現尖東開左間咖啡小餐廳, 門外睇到裝修唔錯入去試下啦.都係一般自助咖啡店模式, 先order付款再坐低. 叫左一個all day Breakfast($88), 加$10Americano Coffee.大約等左5分鐘有咖啡喇, 因為知道巴西加印尼豆, 通常酸味重同中至深度烘焙, 所以叫左加少少奶. 咖啡黎到, 油脂夠厚, 不過酸味堅重, 而且好濃(苦呀), 如果飲all black應該好似苦茶(不過如果係吃開苦中苦既各位人上人大大就梗係唔覺啦)等10分鐘之後有野食喇, 擺盤豐富, 睇相就知有幾多野食. 逐樣分析, 中間開始, 黑松露炒蛋, 好食, 識炒, 鬆軟, 滑, 與黑松露配合.腸, 我個人唔鐘意, 無咩味, 要點茄汁先食到, 煙肉, 一般, 普通;紅蘿蔔仔, 算甜, 細粒果D太乾, 不過可以接受啦.蕃茄仔, 煮得剛好, 酸味甜味開始出而又無over cook.薯仔, OK煮得適中, 淋但無過火; 菇, 唔錯, 入味;菜, 係好新鮮成件事最唔好, 就係落太多粗粒黑胡椒; 每一樣野包括沙律菜都好多黑椒. 黑椒唔係問題, 粗粒唔係問題, 每樣都有都唔係問題, 而係已經無香味而只
店員會介紹客人沖咖啡技巧
咖啡 巴西mix印尼豆
擺盤豐富
薯仔, OK煮得適中, 淋但無過火; 菇, 唔錯, 入味;
菜, 係好新鮮

成件事最唔好, 就係落太多粗粒黑胡椒; 每一樣野包括沙律菜都好多黑椒. 黑椒唔係問題, 粗粒唔係問題, 每樣都有都唔係問題, 而係已經無香味而只剩辣味既黑胡椒, 放太多令食味不增反減. 干擾其他食物既原味, 又影響口感. 如果已經香味不足既黑椒, 建議磨中至細粒而非粗粒(唔係粉呀), 一係就make sure黑胡椒真係香味足夠而唔係剩下辣味
牛角包熱,酥,香
不過成碟最好係呢個牛角包, 熱, 香, 酥, 即夠鬆化, 細細隻又唔會太飽, 抵讚
落地玻璃
陳設Loft style
整體環境舒適, 員工算friendly, 以後生仔黎講好唔錯, 雖然d黑椒影響左少少, 但整體食物煮得好呀, 好過好多其他餐廳. 牆上有電視播住關於咖啡既教學節目, 喜歡咖啡既朋友好似我咁就好鍾意喇.
價錢亦好合理, 會再光顧既.

Btw, 呢度好多靚OL幫襯架
2015-08-04
店員會介紹客人沖咖啡技巧
擺盤豐富
牛角包熱,酥,香
2015-07-28 657 瀏覽
呢間coffee shop係新開張我同男友經過見到就去試下一入去見到佢裝潢好簡單比到人一種好舒服既感覺之後就叫左啲set lunch食呢個烤三文魚(唔記得咩名)既餅好好味一咬入去唔會太"溜"而且份量剛剛好兩者配搭得好好之後叫左杯手調咖啡佢係set lunch+20就可以有而且係好專業既調法仲要味道好濃 味可以留喺口度好耐之後叫左個cheesecake呢個係我最推薦的佢唔似我之前食過啲coffeeshop嗰啲咁甜而且超濃郁既芝士味味道甜度剛剛好!總括而言一定會再試!
呢間coffee shop係新開張
我同男友經過見到就去試下
一入去見到佢裝潢好簡單
比到人一種好舒服既感覺
之後就叫左啲set lunch食
呢個烤三文魚(唔記得咩名)既餅好好味
一咬入去唔會太"溜"
而且份量剛剛好
之後叫左個cheesecake
呢個係我最推薦的
佢唔似我之前食過啲coffeeshop嗰啲咁甜
而且超濃郁既芝士味
味道甜度剛剛好!
總括而言一定會再試!
2015-07-27 550 瀏覽
早前在Facebook得知My Little Coffee開新店,即刻去試一試由七月頭試業到前幾天正式開張期間,我來過兩次~第一次來的時候只點了一杯咖啡,所以還是試多一次才寫食評 店舖面積較少,座位大概只能容納16-18人假日下午應該會很迫這店最大的特色,定必是中間的"hand-drip island" (名稱參考DoraFei的食評)桌上放滿了手沖咖啡的工具,還有用紅酒瓶存放的咖啡豆我好奇問咖啡師為什麼用紅酒瓶,他說有兩個好處: 一來可以隔絕空氣防止咖啡豆走味,二來可讓客人打開瓶塞聞一聞咖啡豆的味道,方便客人挑選合心意的咖啡豆而且客人可近距離看著咖啡師沖咖啡,又可以交流一下咖啡心得這個安排相當體貼,抵讚我一向都只是飲意式咖啡,但今次一定要試試手沖,怎能浪費"hand-drip island"呢由於我怕咖啡太酸(當然...手沖咖啡一定會帶有咖啡豆與生俱來的酸味),咖啡師介紹我試肯亞咖啡他在我面前清洗工具,預備filter,磨豆。然後把咖啡粉放在一個瓷碗中,先給我聞一聞確認合適之後才沖他知道我怕酸,刻意調較取萃的時間(非常貼心)沖好之後,他先倒在小杯中試一口,確認品質,然後才給我喝光是
由七月頭試業到前幾天正式開張期間,我來過兩次~
第一次來的時候只點了一杯咖啡,所以還是試多一次才寫食評
店舖面積較少,座位大概只能容納16-18人
假日下午應該會很迫
桌上放滿了手沖咖啡的工具,還有用紅酒瓶存放的咖啡豆
而且客人可近距離看著咖啡師沖咖啡,又可以交流一下咖啡心得
這個安排相當體貼,抵讚
他在我面前清洗工具,預備filter,磨豆。
然後把咖啡粉放在一個瓷碗中,先給我聞一聞
確認合適之後才沖
他知道我怕酸,刻意調較取萃的時間(非常貼心)
沖好之後,他先倒在小杯中試一口,確認品質,然後才給我喝
光是這些服務已加爆分
肯亞咖啡
與用Espresso沖的意式咖啡相比,手沖咖啡比較淡
但卻滲出淡淡的果味,略帶微酸,頗切合我的預期
之後點了一碟肉醬意粉
大概等了10分鐘
肉醬意粉
味道一般,肉醬口感略嫌粗糙,沒有驚喜
Flate White
第一次來這店時,我點了Flat white
沖得非常好! 值得一試!

今次沒有機會試cake,下次一定要帶女朋友來試一試

題外話/補充資料: 有待改善之處.... 這裡的咖啡當然無懈可擊,但硬件配套可以更好。以下是一些個人意見 1. 餐牌不美觀,感覺"求其" 2. 沒有播音樂 3. 沒有wifi
2015-07-27
肯亞咖啡