2023-10-08 669 瀏覽
所有Airside開幕嘅宣傳都幾乎見到佢哋個名出現話哂係重量級日本過江龍香港一號店注目度自然非常高👀無論主食、甜品、飲品種類🍵餐單選擇都非常多🍨選擇困難症病人好易病發、小心⚠️🔖金箔生朱古力芭菲 (每日限定10客)⭐️配料有忌廉、抹茶雪糕、粟米片🌽紅荳蓉、蕨餅、抹茶啫喱🫘生朱古力做得出色、入口即溶👍🏻*生朱古力係抹茶口味喔~ 唔好誤會🍵❣️用餐攻略 (好重要一定要睇‼️)✳️ 排隊方向外賣排左邊、堂食落單排右邊(唔好見指示有「堂食」兩個字就傻更更跟咗人排隊等位堂食)*辛苦哂啲店員、要不停不停不停咁解釋以上安排✳️ 搵位好似快餐咁、堂食係要自己先搵位嘅如果有朋友一齊去要「分頭行事」企喺唔同檯嘅食客後面「俾啲壓力佢」👀至於食正餐嗰啲快起身?定食甜品嗰啲快起身?🤔要考考你眼光同運氣喇😌✳️ 落單諗好食咩飲咩一次過落單兼俾錢唔好諗住食完正餐至叫飲品/甜品有排你等呢⏳至於甜品會唔會快過正餐上檯?又好難講喔,又係要考考你運氣呢🫣對了、要收加一服務費喔⁉️唔好以為人哋收錯你錢💰✳️ 打卡 📸親、放棄吧😌短期內係唔會有機會影到無咩人嘅Store Front 因為開門前就已經有條長龍門口本身有一排標準嘅「打卡位」但因為長
所有Airside開幕嘅宣傳都幾乎見到佢哋個名出現
話哂係重量級日本過江龍香港一號店
注目度自然非常高👀
無論主食、甜品、飲品種類🍵
餐單選擇都非常多🍨
選擇困難症病人好易病發、小心⚠️

🔖金箔生朱古力芭菲 (每日限定10客)⭐️
配料有忌廉、抹茶雪糕、粟米片🌽
紅荳蓉、蕨餅、抹茶啫喱🫘
生朱古力做得出色、入口即溶👍🏻
*生朱古力係抹茶口味喔~ 唔好誤會🍵

❣️用餐攻略 (好重要一定要睇‼️)
✳️ 排隊方向
外賣排左邊、堂食落單排右邊

(唔好見指示有「堂食」兩個字就傻更更跟咗人排隊等位堂食)
*辛苦哂啲店員、要不停不停不停咁解釋以上安排

✳️ 搵位
好似快餐咁、堂食係要自己先搵位嘅
如果有朋友一齊去要「分頭行事」
企喺唔同檯嘅食客後面「俾啲壓力佢」👀
至於食正餐嗰啲快起身?
定食甜品嗰啲快起身?🤔
要考考你眼光同運氣喇😌

✳️ 落單
諗好食咩飲咩一次過落單兼俾錢
唔好諗住食完正餐至叫飲品/甜品
有排你等呢⏳
至於甜品會唔會快過正餐上檯?
又好難講喔,又係要考考你運氣呢🫣
對了、要收加一服務費喔⁉️
唔好以為人哋收錯你錢💰

✳️ 打卡 📸
親、放棄吧😌
門口本身有一排標準嘅「打卡位」
但因為長期有排隊嘅人阻擋
唔好話打卡、食嘢都會有壓迫感
店入面位同位之間空間好窄唔適合離開檯影相
求求其影好喇
後面可能有人睥住想你食快啲呢~😌

結論:
畢竟品牌本身同營運團隊都有一定知名度、會期待店家積極考慮正式加入帶位服務同QR Code 落單系統

❣️容易嬲嬲豬嘅朋友建議過一排先到訪

午餐
2023-10-08 355 瀏覽
因為近~airside試食報告Round 4 ,目標係日本同海外都有好多間分店,連關西機場都有分店嘅日本人氣綠茶cafe ~ nana's green tea。作為香港第一分店,裝修以「現代茶室」作為概念,空間感精緻。他們主打是招牌宇治抹茶茶飲和甜品,材料選用的,都係香港人熟悉嘅京都品牌「山政小山園」。店內幫襯的通常都點選各式抹茶芭菲,而他們在開幕月,更有香港店限定的「抹茶金箔生朱古力芭菲」供應,每日十份。收工幫襯,先吃他們的量製和風主食正餐再吃雪糕。二人用膳點選了唐揚雞咖喱飯和柚子胡椒豚肉烏冬。咖喱飯的咖喱汁是偏甜的甘口口味,炸雞炸得剛剛好,外脆內Juicy,必食推介!而豚肉烏冬,豚肉嫰滑,烏冬彈牙細滑,不過就完全感覺不到柚子胡椒味,但整體都是好評,兩個都是我杯茶,亦都試了冷泡抹茶,茶味香醇。飯後來個,抹茶生朱古力nana’s soft serve,抹茶雪糕味甘香濃,是大人喜歡的抹茶雪糕口味!

唐揚雞咖喱飯
柚子胡椒豚肉烏冬
冷泡抹茶+抹茶生朱古力窩夫筒
唐揚雞咖喱飯
柚子胡椒豚肉烏冬
冷泡抹茶+抹茶生朱古力窩夫筒
  • 抹茶生朱古力 nana’s soft serve
Parfait 有大約三至四成都係粟米片。佢哋仲話日本都係咁,我話我去過日本食過好多次話佢哋咁樣做係呃唔到鍾意去日本嘅人的。如果佢哋唔改善,我話係唔會再去。跟住佢哋話冇所謂。態度勁差。
2023-08-27
5 分鐘 (堂食)
$100 (其他)
2023-10-08 243 瀏覽
南豐集團位於啟德新商場係九月式開幕,有唔少過江龍餐廳進駐,當然要同大家嚟試下D新餐廳啦!咁多間餐廳中,我最想試呢一間日本過江龍茶系Cafe - Nana's Green Tea 。不過同時用餐經歷都幾令人失望😮‍💨!琴日Lunch再訪Nana’s,叫左呢款「唐揚雞咖哩飯」。日式咖哩🍛食落都有香料味,但味道唔突出,較溫和,而且有點稀。炸雞份量唔多,得4件,味道係帶少少酸味,咬落已經變得腍身,配落漬物一齊食都算開胃。嚟到抹茶甜品店,一定要試吓佢哋嘅抹茶蛋糕。有朋友話開幕果陣,佢地個蛋糕偏硬。今次我都特登叫一份。蛋糕細細件,雖然蛋糕較乾身,但中間有cream 同抹茶醬,口感較為輕盈,所以一齊食果陣唔會太乾身。而且蛋糕都算鬆軟,味道算正常。早前我都試咗「抹茶白玉芭菲」,抹茶雪糕係用左日本配方,所以雪糕都會帶點小冰粒,但抹茶味唔突出,隱約食到少少茶味,甜度適中,雪糕真有點失色。成個芭菲味道最濃反而係底部係抹茶🍵啫喱同抹茶醬。感覺主次倒轉咗。其次,令人失望係呢度嘅服務。第一次到訪係店員安排位置,但後來轉左係自由入座再去落單,令整個餐廳迫滿人,成日有客人係旁邊等位,食得唔舒服。店員又要求客人要搵左位

其次,令人失望係呢度嘅服務。第一次到訪係店員安排位置,但後來轉左係自由入座再去落單,令整個餐廳迫滿人,成日有客人係旁邊等位,食得唔舒服。店員又要求客人要搵左位至可以到櫃檯落單,繁忙時間都要等5-10分鐘,對一個人客人唔方便。

落單後,店員會提供號碼牌方便送餐,但店內多人,令到店員送餐時,要邊行邊叫號碼。明明有號碼牌又夾住張單,都仲要叫號碼,之後好快又有其他同事誤以為落錯單,想拎走我個飯,但同搭檯人客order無重複,證明暫時服務安排都唔穩定。

同搭檯既夫婦傾左幾句,佢地叫既丼飯既米飯係偏凍。「豚肉柚子胡椒烏冬」豬肉份量少,食落無胡椒味。主食既表現真係好難令人滿意😐。

整體我覺得食物係令人失望🤦🏻‍♂️。坦白講,咖哩飯同工廠大廈D小店出品相約,味道仲麻麻,價錢都少貴。甜品食落普通,味道唔算特別。唔試都無所謂🤷🏻。
唐揚雞咖哩飯
抹茶忌廉蛋卷
抹茶白玉芭菲
抹茶忌廉蛋卷
2023-10-07 148 瀏覽
岩新開既Nana,日日都排長龍,抹茶控既我其實好多年前向日本都有食過,向香港開一定要黎試下啦~收工衝到去發現唔使排隊喎,有位直接入座,不過原來買野食係要排既,人手唔夠,完全做唔切,前面有兩三個人排隊,都等左好一陣先到我落單,由於未食正餐,所以叫左個牛肉咖喱湯烏冬再加今餐既重點雪糕😋牛肉咖喱烏冬稍為遜色,牛肉偏老,咖喱湯又無咩味,好彩重點既雪糕好好味,不過唔知係雪糕整唔切,雪得唔夠定點,溶得超快,所以要急急食,無得慢慢嘆
2023-10-06
10 分鐘 (堂食)
2023-10-07 408 瀏覽
作為抹茶愛好者😆😆 呢個商場一新開~見到有呢間嘢就一定要過嚟試吓~完全係衝着抹茶甜品而來的😊不過都要食咗正餐先~呢間餐廳又有正餐又有甜品💚真係一舉兩得!🥹當日5pm到~但係已經見到超長嘅人龍喺門口排隊🥶不過都預咗~新開幕又係紅日⋯餐廳5:30pm開門!不過當日有啲亂~指示唔係好清晰😞差唔多排咗半個鐘先告知分兩邊隊伍排😨一邊排等位一邊排點餐…🫠所以最後係入左座位先去排點餐…然後條隊又係好多人🤔可能一半外賣…導致又要等咗半個鐘先嗌到餐😞不過佢上餐速度好快🥹🥹當日係想晚餐甜品直落~所以嗌咗正餐先再嗌甜品🥰但係冇諗過~太驚喜啦💕海老番茄豆乳烏冬 $128!!!呢個真係勁好食😍力推!一食落去係勁驚艷😍佢個龍蝦汁真係好香濃!然後啲蝦都有五六隻左右~同埋啲茹配搭到好好,整體嚟講啲味真係好夾💕如果要講嘅話烏冬份量有啲少🙈不過真係好好味!唐揚雞咖喱飯 $108 呢個我見佢寫住必點😂但係味道普通~好似平時喺屋企都整到嘅咖喱飯咁~抹茶白玉芭菲 $88本身諗住嗌抹茶白朱古力芭菲😞但係話冇晒..佢雪糕好食~抹茶味香少甜唔苦💚重點係佢最低有啲甜甜地嘅粟米片真係好加分!口感好豐富😊熱抹茶牛奶 $45呢個麻麻哋🫠有啲

海老番茄豆乳烏冬 $128
!!!呢個真係勁好食😍力推!

唐揚雞咖喱飯 $108

抹茶白玉芭菲 $88
本身諗住嗌抹茶白朱古力芭菲😞但係話冇晒..

熱抹茶牛奶 $45
呢個麻麻哋🫠有啲似飲緊中藥咁~可能唔甜~飲落抹茶有啲苦…感覺有啲水冇乜奶…

熱抹茶牛奶忌廉黑蜜 $48
呢個對比之下好好多🥹可能又有忌廉又有黑蜜嘅加持💕整體係好飲易入口啲

總括而言😂整體嚟講都係幾好嘅😊同埋餐廳服務態度好好~坐低位之後佢會問要唔要睇Menu~之後問佢拎水飲都即嗌即拎俾你🥹仲會問你係要凍水暖水定係熱水🫶🏻好貼心

海老蕃茄豆乳烏冬
2023-10-01
60 分鐘 (堂食)
海老蕃茄豆乳烏冬
  • 海老番茄豆乳烏冬
我們於6/10(五)的中午十二時到達餐廳,因為剛開門,所以位置隨便座,侍應告訴我們出去order。我們在12:10 order完,叫了2個飯餐及飲品。另外,外賣了一個抹茶軟雪糕生朱古力($45)🍦。❶溫野菜照燒豆腐丼配面豉湯($88):飯量不算多,有車厘茄、紅蘿蔔、西蘭花、豆腐、蘑菇、茄子等,一個女孩應該剛好。❷鮭魚菠菜豆乳意大利飯配面豉湯($148):這個餐值到12:50才來🙀🙀,等得太久,幸好味道還可以,有不少三文魚小塊及菠菜。❸玄米茶($42):挺清淡,可以讓侍應沖水續飲。人均消費較高,先埋單(要加一),店員給數字牌再等,見到不只我們,其他不少客人也等得有點久,樓面侍應不多。但幸好食物味道也有很多甜品選擇。
❸玄米茶($42):挺清淡,可以讓侍應沖水續飲。
也有很多甜品選擇。
溫野菜照燒豆腐丼配面豉湯
鮭魚菠菜豆乳意大利飯配面豉湯
玄米茶
2023-10-06
40 分鐘 (堂食)
鮭魚菠菜豆乳意大利飯配面豉湯
2023-10-02 249 瀏覽
I rated them ‘Poor’ because of their HORRIBLE queueing arrangement, not because of their food. They have 1 queue for buying food (both dine-in & takeaway) and another queue for waiting tables. It is ridiculous because the 2 queues move at different speeds and you have to send one person to queue per queue. Since people from the same party may arrive at different times to queue, some parties may get to order but not have seats yet or vice versa. If it is your turn to order food, but your friend is not the first in the seating queue, they make you wait until the friend is first. However, if it is your turn to go in for seats, but your friend is not in the top few for buying food, they still let you in, resulting in many people inside with no food orders yet, but some people outside with food orders. This makes the queue unnecessary longer and quite unfair.

If there were only 1 queue for buying food before you could be let in for seats in the first place, there would not be confusion and extra waiting time. I really hope the queueing arrangements could be changed.

We queued for almost an hour. We ordered a Hojicha Warabimochi Parfait ($88) and a Matcha Soft Serve with Nama Chocolate ($45). They were both not bad, but not worth queueing for an hour.
50 分鐘 (堂食)
2023-10-02 4287 瀏覽
Nana's Green Tea是Airside的注目新餐廳,是品牌進駐香港的首店,是故引來不少食客朝聖。Nana's Green Tea在日本有80多間分店,每次旅日都會看到它的蹤影,朝聖Nana便能喚起旅日的回憶。位處B1地庫,靠近地鐵站和即將連通的地下街,感覺是似曾相識,通常這家都是在日本車站,或是地下街發現店家的蹤影。Nana's Green Tea分堂食和外帶兩個部分,由於太受歡迎最少要等上30分鐘。外帶和堂食分設兩個餐單,前者以軟雪糕脆筒和飲品為主,堂食就可以選雪糕特飲芭菲甜點,甚至是主食。是日攜帶寵物犬逛商場,問過店員表示可以坐在門前半開放的位置,盡量不要讓寵物「露面」就可,都算是半寵物友善吧!抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕($57)加白玉($5)雲呢拿軟雪糕約圈半左右,奶味濃郁幼滑無冰感,味道令人滿意。抹茶牛奶茶味夠濃奶香亦足,但論風味還是配糖漿更好,可請店員提供一小勺糖漿作調味。咖啡配雲呢拿軟雪糕($42)咖啡就是平常在日本喝到的哪種速溶咖啡,沒有加奶喝起來就更加寡淡,同樣適合加糖漿飲用,建議選焙茶或抹茶為佳。霖迪最愛白玉,覺得和風甜品要加入白玉,味道和顏值上才是圓滿。但可惜加
抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕($57)加白玉($5)
抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕($57)
咖啡配雲呢拿軟雪糕($42)
咖啡配雲呢拿軟雪糕($42
霖迪最愛白玉,覺得和風甜品要加入白玉,味道和顏值上才是圓滿。但可惜加錢添加白玉後,卻沒了白玉的芳蹤,店員竟表示白玉放在杯底。以以霖迪對和風甜品的認知,甚或是餐牌上的食照「見本品」,白玉不應是置身於杯底之物。
帶着滿腦子的疑惑,把抹茶牛奶一飲而盡,最後仍是找不到那顆白玉。結果仍是要請店員添補,還擔心被誤會自己私吞白玉,直到如今仍對白玉應置在何處充滿問號,有誰能解開我的疑惑(笑)?
口味上而言,Nana's Green Tea跟Matcha Tokyo相去不遠,喜歡抹茶甜品的可以一試。
2023-09-29
抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕($57)
2023-10-01 293 瀏覽
呢間日本人氣抹茶店首次登陸香港,選址啟德最新商場AIRSIDE都係唔錯嘅選擇。因為呢區很少日式茶飲甜品店。惠顧當日需排隊30分鐘才能入座(未提供apps攞飛),而芭菲還需等待30分鐘才上枱,是否太長,見仁見智。今次試左抹茶白玉芭菲、焙茶蕨餅芭菲&焙茶忌廉蛋糕。茶味不俗,雪糕、紅豆、白玉、蕨餅都幾美味,打卡一流。店員服務態度唔錯,要求熱水亦沒有託詞拒絕。售價方面,日本店只需1000yen(加稅後港幣大約$60),香港店$88+10%,很難判斷是否偏高,畢竟喺香港食外國食物,便要花費更多。

,打卡一流。店員服務態度唔錯,要求熱水亦沒有託詞拒絕。

2023-09-30
60 分鐘 (堂食)
  • 抹茶芭菲、焙茶芭菲 (白玉/蕨餅)
2023-10-01 405 瀏覽
環境都以日本木系簡約設計為主流,店舖雖然唔算大,但座位都算幾多,當日無需要等位。顧客需要先在外面付錢購買,侍應才會送餐。分為外賣和堂食兩邊,不過大家都唔係好習慣呢個模式所以有點混亂。至於食物,除咗主打嘅 山政小山園抹茶芭菲 /日式蕨餅/軟雪糕之外,還有日式咖喱、烏冬、沙律同丼飯。🌟海老蕃茄豆乳意大利飯好多主打甜品的地方,主食都可能一般甚至難食,但呢間算係不錯。意大利飯夠熱夠綿,豆乳幾香,海老係彈牙的,味道不錯。🌟牛肉壽喜燒丼如果嗜甜的朋友可以揀呢個飯,甜甜地又有滑滑的豆腐同薄薄的牛肉,加上半生熟的溫泉蛋同日本本菇,幾開胃。🌟抹茶白玉芭菲呢個點過軟雪糕差唔多係每枱必叫之選。其實好多款都好吸引,味道係同我哋日本食差唔多嘅。不過😩可能因為試業嘅關係,雖然店舖內有好多職員,但係好多食客都需要等候好長的,而且暫時未用到apps內的優惠券,是有點美中不足。

🌟海老蕃茄豆乳意大利飯

🌟牛肉壽喜燒丼

🌟抹茶白玉芭菲

2023-09-28
午餐
2023-09-28 164 瀏覽
食物,服務完全未達標第一,收銀小姐洛錯單,已經講咗幾次,都係錯。第二,要求店員提供一杯水,叫左好多次也無人理會,感覺一吐氣。堂食收我加一,基本招待都沒有。第三,食物質素不合格,招牌綠茶好稀,溝左水咁,白玉口感硬。有感貼錢買難受。第四,現場有一位疑似marketing 的女職員,見她負責安排影食物相,對我態度差,你不是店員可以一早講聲,我沒有要求你serve我。總結,不會推介。無下次。
食物,服務完全未達標

第一,收銀小姐洛錯單,已經講咗幾次,都係錯。
總結,不會推介。無下次。
2023-09-28
10 分鐘 (堂食)