2022-05-04 838 瀏覽
今日放假同老公同仔仔搵間cafe食去咗近觀塘海濱既呢間cafe揀咗一個大喜樂早餐同埋一個忌廉煙三文魚意粉~野食嚟到之後好surprise!先講下個大喜樂早餐(All Day Breakfast)碟上面全部野都好好食,哈哈最特別係個薯餅,好大塊,大塊過又好食過平時M記嗰塊好多!仲有個英式Muffin包包,好軟熟,好食,仔仔都好中意。炒蛋啱啱好!成個入量都好多,唔會唔夠飽!:P老公叫咗個忌廉煙三文魚意粉~我同佢都覺得好食:P煙三文魚份量好多,食到最後都仲有 唔會好似出面有D餐廳得好細塊。。。忌廉汁唔會太杰同太漏,對我嚟講啱啱好個汁調味幾特別,出面冇乜食過呢隻味!另外仲叫咗個matcha latte,見到杯野呆咗,好有heart呀!好靚,可以用嚟打卡,哈哈哈!後來店主話比我知,原來雪糕係Movenpick,好抵飲:DMatcha Latte 本身茶味好夠,但唔會苦,本身自己好怕甜,不過佢加埋雪糕都唔會覺得太甜太heavy!後來再加多咗個banana cake比仔仔!足料~好香~佢地會整返熱先比你的上碟面頭脆脆,熱熱地,入面濕潤軟熟,食到香蕉粒粒,香蕉味好真,應該唔係就咁落香精仔仔清晒!哈哈!
揀咗一個大喜樂早餐同埋一個忌廉煙三文魚意粉~

野食嚟到之後好surprise!
先講下個大喜樂早餐(All Day Breakfast)
大喜樂早餐 All Day Breakfast

碟上面全部野都好好食,哈哈
最特別係個薯餅,好大塊,大塊過又好食過平時M記嗰塊好多!
仲有個英式Muffin包包,好軟熟,好食,仔仔都好中意。
炒蛋啱啱好!
成個入量都好多,唔會唔夠飽!:P

老公叫咗個忌廉煙三文魚意粉~
忌廉煙三文魚意粉

我同佢都覺得好食:P
煙三文魚份量好多,食到最後都仲有
唔會好似出面有D餐廳得好細塊。。。
忌廉汁唔會太杰同太漏,對我嚟講啱啱好
個汁調味幾特別,出面冇乜食過呢隻味!

另外仲叫咗個matcha latte,
Matcha Latte

見到杯野呆咗,好有heart呀!
好靚,可以用嚟打卡,哈哈哈!
後來店主話比我知,原來雪糕係Movenpick,
好抵飲:D
Matcha Latte 本身茶味好夠,但唔會苦,
本身自己好怕甜,不過佢加埋雪糕都唔會覺得太甜太heavy!

後來再加多咗個banana cake比仔仔!
Banana Cake

足料~好香~
佢地會整返熱先比你的
上碟面頭脆脆,熱熱地,入面濕潤軟熟,
食到香蕉粒粒,香蕉味好真,應該唔係就咁落香精
仔仔清晒!哈哈!

總括呢間野都幾好,worth the price!值得試!
題外話/補充資料: 餐廳位置唔多,可以早少少去攞位 我12點前到,唔洗等 不過1點幾之後就開始多人啦~
2022-04-02
大喜樂早餐 All Day Breakfast
忌廉煙三文魚意粉
Matcha Latte
Banana Cake
  • 大喜樂早餐
  • matcha latte
疫情舒緩後再次來到nations coffee。隔離期間一直想念這裏的意粉。意粉款色選擇都算多,尤其喜歡日本帶子黑松露忌廉扁意粉,使用了原粒日本帶子,煎得微金黃的表面包裹著juicy的帶子,又多汁又大粒。黑松露食得出係用靚野,溫和且特出嘅香氣配搭忌廉恰到好處!意粉嘅量仲要係十分足夠,絕對對得住價錢!咖啡就更加不得不提,全店都彌漫著咖啡嘅香氣,淺炒豆嘅果香味令人心曠神怡。今次點了熱latté,奶泡棉滑,奶啡混合得宜,兩者味道平衝,口感豐盈。聽講係用左英國烘豆商嘅高質靚豆出shot先有咁好效果。店內仲提供好多唔同沖法嘅咖啡,手沖、冰滴同黑咖啡都好似好正咁,下次黎必定繼續試下唔同嘅靚啡!
2022-04-27
  • 日本帶子黑松露忌廉扁意粉
2021-11-29 565 瀏覽
黎左呢棟野食lunch,同事揀左呢間叫左個蕃茄忌廉蟹肉龍粉好難食,個味好怪,又唔蕃茄又唔忌廉,蟹肉就一定唔會新鮮,個怪味可能係黎自罐頭蟹肉既汁…陣味有d腥,食左少少已經無勇氣再食落去。唯一可以讚既係杯茶..完。

黎左呢棟野食lunch,同事揀左呢間

叫左個蕃茄忌廉蟹肉龍粉

唯一可以讚既係杯茶..完。
2021-11-28 356 瀏覽
好多年前已經好興上樓嘅cafe, 話就話係cafe好多時候都係啲青少年聚腳玩board game嘅地方, 呢間喺牛頭角附近嘅上樓cafe, 係一間有heart對咖啡有要求對食物質素 有好高水準嘅一間, 點解我咁講? 因為我認識呢間嘢嘅時候, 係喺德福商場嘅一個小攤位度 見到佢買咖啡豆同埋飲品, 然後就上咗嚟 食lunch, 再見埋個裝修牆上面嗰幅畫 係店主親手畫嘅。好特別呀!!鮮茄雞肉意粉, 酸酸地好開胃, 重點係雞肉好彈, 用咗你你雞肉所以唔會梅, 意粉又彈口, 唔係驚為天人不過食得出用才係好嘢。呢個真係好好食, 黑松露帶子意大利粉, 我諗我之後呢都係要叫呢個 ,份人專一飲品要咗杯凍mocha, 咖啡一定唔會令你失望埋單二百幾蚊, 絕對對得起呢一個價錢

好特別呀!!

飲品要咗杯凍mocha, 咖啡一定唔會令你失望

埋單二百幾蚊, 絕對對得起呢一個價錢

• mocha
  • 黑松露帶子意大利粉
2021-11-22 336 瀏覽
今日約牛頭角工作的朋友見面,佢介紹牛頭角citibank對面,有幾間好餐廳,最後我哋選擇了這間咖啡店,來一個午餐小聚。 餐廳位於一座食肆大廈,乘電梯上去。一入餐廳感覺舒服,可能有宗教故事為名,裝飾主題有彩虹、有各種動物、有草原等等,感覺peaceful 又色彩繽紛,佈置用心。我點了一個意粉加一杯咖啡,特別要提咖啡質素高,主打精品咖啡類,因此咖啡豆會定期轉換不同產地口味,而且店員很樂意介紹,服務很好。 =蕃茄忌廉蟹肉扁意粉=蟹肉的份量多,每口都吃到蟹肉絲,醬汁以蕃茄蓉和忌廉混和,意粉屬正宗發揮,口味唔會太乾身,調味微鹹,整體質素平均。 =Flat White=口味偏Nutty,欣賞咖啡的奶泡表現穩定,唔會消泡,打得夠滑,飲完有咖啡掛在杯身,啡奶比例剛好,不錯的咖啡。

=蕃茄忌廉蟹肉扁意粉=

=Flat White=
2021-11-04 293 瀏覽
Just palatable pasta with a slightly over price range. Understandable that higher price is inevitable in the busy Kwun Tong area, but that explains why the place is comparably much emptier than others during lunch.🍝Garlic Olive Oil USA Chicken Spaghetti The pasta is way too oily. Almost like a pond of oil underneath the pasta. Chicken meat are almost flavourless, lacking seasoning, and bit too tough in texture. Portion is reasonable, but overall it’s a no-no for me.#nationscoffeehk #kwuntong #kw

#nationscoffeehk
#kwuntong
#kwuntongfood
#kwuntongcafe
#ngautaukok
#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#fatpiglifehk#fatpiglifeintl#🐷

🎈 Nations Coffee (觀塘)
觀塘偉業街93號發昌集團大廈11樓
  • Garlic  Olive  Oil  USA  chicken  Spaghetti
2021-11-01 203 瀏覽
第一次嚟,平日一點幾鐘到,嗰時店內都坐滿人,原來可以book位,peak hour嚟食book咗會好啲。不過staff都好有禮貌俾個menu我睇住等,直到差唔多有人走,都好主動咁話幫我order咗先。一個人去食,嗌咗意大利雲吞配蕃茄湯,幾有驚喜,個湯嚟到熱騰騰,一入口酸甜、蕃茄香味濃度平衡得剛剛好,唔會太咸,湯入面仲有不少洋蔥及蘑菇片,感覺很足料。意大利雲吞味道正常,兩者配搭得不錯。跟餐附送嘅一塊法包,外表平平無奇,食落口感超好!本身淋咗橄欖油,我又用嚟點湯食,絕對係外脆內軟,好正!勁想嗌多一份嚟食。最後跟餐+$24 配嘅法國72%黑朱古力奶都無令我失望,好香濃嘅朱古力味!雖然佢價錢唔係話好平,但我覺得食物、環境、招呼都係水準之上,係物有所值!Peak hour後係好適合俾人悠閒地坐吓嘅cafe!仲有Wi-Fi提供,呢樣唔係間間cafe都做到~

2021-08-16 437 瀏覽
🌎Nations Coffee (觀塘)最近發現牛頭角好多野食 雖然唔近地鐵站 但都值得行過去食 大家可以支持下小店 餐廳環境好光猛 座位少量 不過好多人食 因為餐廳咖啡唔錯 店員細心講解咖啡來源同烘焙方法▫️喜樂大早餐$138深深被牛油貝果🥯吸引住 食落去好煙韌 而且好香噴噴 好正 材料仲有菇菌類 滑蛋 薯餅 好豐富架 整體味道唔錯 賣相吸引 💵人均消費:138✨環境及衛生:7/10🙋🏻‍♀️推介指數:7/10📍觀塘偉業街93號發昌集團大廈11樓
🌎Nations Coffee (觀塘)

▫️喜樂大早餐$138

💵人均消費:138
✨環境及衛生:7/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7/10

📍觀塘偉業街93號發昌集團大廈11樓
2021-05-02 744 瀏覽
想飲杯☕️想靜靜地呢到係個好地方呢到確實係一個基督教背景的餐廳但呢到唔會hard sell信仰反而..呢到的寧靜會令你舒服用餐午餐包埋一杯有質素的餐飲雞肉意粉+熱Cappuccino$108即炒意粉,蒜味濃,好食食晒🤣好飽個姐姐仲特登出黎介紹今期用左個非洲唔記得邊到的小地方的咖啡豆~好似咖啡品味會🤣🤣🤣👍🏻欣賞的復活節期間限定咖啡豆☕️so nice見其他人飲凍飲,有雪糕又好靚🤩下次試凍飲先仲有咖啡豆/咖啡賣架
想飲杯☕️想靜靜地
呢到係個好地方
呢到確實係一個基督教背景的餐廳
但呢到唔會hard sell信仰
反而..呢到的寧靜會令你舒服用餐

午餐包埋一杯有質素的餐飲

雞肉意粉+熱Cappuccino$108
即炒意粉,蒜味濃,好食
食晒🤣好飽

~好似咖啡品味會🤣🤣🤣👍🏻欣賞的
復活節期間限定咖啡豆
☕️so nice

見其他人飲凍飲,有雪糕又好靚🤩
下次試凍飲先

仲有咖啡豆/咖啡賣架

2021-04-09
2021-04-06 635 瀏覽
還記得之前去我朋友介紹間咖啡店, nations coffee, 當時係疫情初爆發嘅時候, 對間店嘅印象好深刻因為店主堅持清潔乾淨食物質素要好, 而呢啲堅持喺呢段日子佢一啲都冇鬆懈過, 虎頭蛇尾嘅人多能夠堅持落去嘅人少, 今日呢個店主 仲喺德福廣場度擺咗個攤位, 呢啲我覺得都係佢對咖啡嘅執著, 對食物要求嘅堅持。 我冇辦法唔支持, 喺個攤位度有不同嘅咖啡賣, 最吸引又方便嘅莫過於即飲嘅四款飲品。四款飲品各有特色, 最花時間莫過於冰滴咖啡, 冰滴咖啡本身就已經好麻煩, 呢一樽冰滴咖啡係每日新鮮製造, 要用超過八個小時係製造呢樽咖啡, 唔識嘅會覺得貴, 識嘅自然會欣賞, 用70蚊可以享受到 超過八小時嘅心思仲要係靚咖啡, 其實我都唔知去邊度可以搵而第二支呢就係朱古力, 睇個樣呢我就以為淡淡的朱古力奶 , 首先講明我唔鍾意奶蘇味嘅, 但一飲你就發覺驚喜連連 ,立即心心眼!!! 不愧為法國 weiss 72%嘅朱古力, 我形容不如親身試!另外再買咗兩個小甜品返屋企慢慢享受, 一個係伯爵茶味道, 另一個係tiramisu, 喺屋企都可以享受高級而又足料嘅甜品, 今晚心都溶化。。。。買完之後

買完之後仲有張九折卡, 可以去間coffee shop度有九折!!!

其實攤位仲有好多好多產品, 仲有一個好想講就係掛耳咖啡
, 但係已經太長篇, 我再講你哋都唔想睇, 德福廣場咁方便直接去望下好過。

2021-03-24 1698 瀏覽
呢座大廈原來有好多間餐廳, 之前過嚟係食地面果間餐廳, 等位期間就發現到有其他餐廳, 今次揀咗呢間試食, 去到得返BAR枱望街景既, 正合我心意, 餐廳地方唔算好大, 但環境都好靜鮮茄磨菇湯配芝士香草圓形雲吞,法包片 - 呢款真係一定要叫, 超級好味, 雲吞裡包住溶咗既芝士同少少肉, 口感真係好好, 因為佢唔係實心, 感覺唔會好厚好多麵粉, 加上蕃茄湯好開胃, 食晒啲雲吞仲可以飲埋成碗蕃茄湯, 另外法包好脆口, 係好新鮮既包美國燒牛肉蟹肉蕃茄三式芝士脆法包 - 生菜好新鮮, 法包好脆口好味HOJICHA LATTE - 賣相好吸引, 好濃焙茶味, 有少少苦澀GRAND EARL GREY - 伯爵茶茶包總結 : 值得一試, 尤其雲吞, 會再去既餐廳, 加上呢到免加一服務, 所以價錢相比同區唔算係好貴, 最緊要個賣相同食物質素高, 價錢貴都唔係問題, 問題是乎食客覺得值唔值

GRAND EARL GREY - 伯爵茶茶包

2021-02-23
2020-12-25 926 瀏覽
在假期和限聚令下,一家四口要好好坐低食個下午茶慶祝聖誕節也好似好奢侈😅。感恩找到一間用心經營的樓上Cafe,可以舒舒服服渡過好chill既聖誕假期。店主預留了一張四人枱,中間雖然安裝了層板,卻坐落在角落讓我們一家人在一起,好貼心。雖然地方不大,環境卻超舒服,服務態度一流。嘗了忌廉大🍤意粉、三文魚沙律、法式牛肉包、帶子黑松露闊條麵。全部都用心製作,真材實料,我們食得一乾二淨。值得推薦!😋
法式牛肉包
2020-12-25
慶祝紀念
聖誕節
法式牛肉包
2020-07-10 1773 瀏覽
平日下午來了這一間餐廳一試, 這一間好像是有宗教背景的。雖然我沒有宗教信仰, 但食物質素才是最重要啦。lunch set我點了一個煙三文魚軟法包配沙律。店主介紹面包是他們新鮮自家製的。嚐了後果然不錯, 用料也很充足, 也有蕃茄和生菜的配料。沙律配碟方面, 份量亦是十分足夠, 配合起來吃十分開胃。此餐廳的賣點還有他們的精品咖啡,可惜我不太能飲咖啡, 所以最後選了台灣高山茶, 口感也滿不錯。食物質素與服務都好, 唯一缺點應該是價錢吧。這個lunch set $98 元, 對一般上班族的午餐來說應該有點貴吧~
煙三文魚軟法包
煙三文魚軟法包
2020-04-14 2030 瀏覽
在牛頭角 現在好像開了很多新的餐廳!見到這家在午餐時分不用等位就去試一下……(因為趕時間……)首先說環境是蠻開揚的但座位有點兒靠近在一起!食物部分…… 他主打咖啡飲料…… 因為時間太趕沒能拍下它的menu……以自助形式購買……午餐選了 意大利湯雲吞配麵包、三文魚白汁蘑菇意粉 配以Mocca及台灣高山茶. 前者108,後者118元……論 餐廳位置及食物質素價錢偏貴……意大利湯餛飩及白汁意粉 均味道 很淡…… 白汁意粉 就像剛在鹽水中煑熟并快速拌以白汁就上枱 ……好像在家用罐頭湯也可以 煑得比他濃厚美味! 意大利湯雲吞的湯非常之淡 ……看來廚師的廚藝要多加改善……飲品部分不過不得…… 大概我下次應該不會來吃午餐…… 喝杯咖啡……看来Quayside 選擇更多!

首先說環境是蠻開揚的但座位有點兒靠近在一起!

論 餐廳位置及食物質素價錢偏貴……

看來廚師的廚藝要多加改善……

2020-04-14
2020-03-25 1115 瀏覽
呢個星期 #小秘書 又開始被「軟禁」,不過有啲嘢始終要喺office做先至夠順手,諗住下晝返公司一陣,快快脆脆做完就可以撇😆 順便一齊食餐飯,迎接我哋個 #好拍擋 回歸🥳 鍾意 #新嘗試 嘅 #首領 提議試吓 NATIONS COFFEE,我當然樂於奉陪。我仲提登提早十分鐘到餐廳視察環境、影定個 #餐牌 比大家參考。#餐廳 嘅座位擺設有啲古怪,大小不一嘅 #座椅 令到 #座位 有啲 #狹窄,最後我哋要自己搬過晒啲櫈,先至安心揀嘢食😅 餐廳位置唔係太大,但係 #服務員 反而要求我哋要自己去cashier #落單、#比錢,中途仲吟吟沉沉咁吩咐我哋要戴住口罩去俾錢😅 但係把聲就細到我以為佢叫我食嘢嘅時候要戴口罩😆 well... 行幾步為先己服務冇問題嘅。hmm... 餐牌嘅款式似乎唔係太吸引,我哋三個不約而同揀咗#鮮茄雞肉意粉,#意粉🍝 嘅口感唔錯,不過係碎咗啲,配料嘅 #雞肉 醃製嘅時間唔夠,比較淡口🍽 唯獨要讚嘅係跟餐杯 #latte ☕️ #咖啡豆 嘅 #香味同 #奶泡 好配合,入口都幾滑... 就比佢合格啦👍🏻

2020-03-24